Explorarea platformei Ghost Blogging în 2015 – O revizuire detaliată

Fantomă este o platformă de bloguri relativ nouă, care a apărut abia acum câțiva ani în 2013. Și-a început viața ca proiect Kickstarter creat de fondatorul John O´Nolan.


Era evident că proiectul răspunde cu adevărat comunității de dezvoltare web, deoarece peste 5.000 de sponsori au ajuns să participe la campania de crowdfunding. Obiectivul de 25.000 de lire sterline a fost total eliminat, deoarece 196.362 de lire sterline au fost strânse într-o singură lună..

Ghost este o platformă de dezvoltare a site-urilor web care este concentrată pe un singur lucru și un singur lucru: bloggingul. Fără caracteristici suplimentare, fără clopote & fluiere, nimic. Doar blogging.

Conceptul din spatele platformei este departe de o idee inedită – WordPress el însuși are rădăcini asemănătoare, dar WP a trecut de atunci să devină un sistem incredibil de versatil de gestionare a conținutului, potrivit tuturor tipurilor de scopuri. Fantomă, cu toate acestea, promite că accentul său principal va fi întotdeauna pe publicarea de conținut; simplitatea și scrierea ușoară sunt cele mai înalte priorități.

Pe scurt, dacă vă așteptați ca Ghost să poată face tot ce face WordPress, nu veți lipsi. În această postare, voi arunca o privire completă asupra a ceea ce a devenit Ghost în 2015 și dacă rămâne fidel sau nu obiectivelor pe care ONolan le-a stabilit pentru început.

Voi trece peste întregul sistem de publicare, de la înregistrarea inițială până la ieșirea finală a postării.

Crearea contului dvs. de fantomă

Primul pas pentru a începe cu Ghost este înscrierea la Ghost.org. Îmi place imediat designul minim al site-ului web. Există oodle de spațiu alb și pentru mine este aproape întotdeauna un lucru bun.

Fantoma-Sign-up

În pagina următoare veți fi întrebat cum doriți să porniți blogul dvs. (nu uitați să vă verificați adresa de e-mail). Aveți două opțiuni:

Fantoma-Start-Opțiuni

 • Ghost Pro – site-ul dvs. va fi găzduit pe platforma Ghost. Domeniul tău va arăta ca al tău domeniu.ghost.io. Prețurile încep de la 8 USD / lună, dar veți primi o probă gratuită de 14 zile. Aceasta este metoda pe care o voi folosi pentru revizuire.
 • Autogăzduite – puteți descărca codul, îl puteți încărca pe serverul dvs. și puteți utiliza Ghost pe domeniul personalizat. Nu voi acoperi această metodă în această postare, dar utilizator mediu a raportat nu atât de favorabil la instalare.

După ce am dat clic pe Ghost Pro, mi s-a prezentat acest ecran. Aici, veți completa titlul blogului și adresa pentru acesta. Aveți opțiunea de a regla atât mai târziu în cazul în care vă răzgândiți.

Ghost-URL

După ce am selectat numele și URL-ul blogului meu, am fost redirecționat la tabloul de bord Ghost. A apărut un mesaj de bun venit (este inadmisibil) care mi-a dat câteva informații despre utilizarea tabloul de bord.

De asemenea, m-a direcționat către butonul albastru „scrie o postare”, care a fost un loc excelent pentru a începe.

Fantoma-Tablou de bord

Crearea unui post nou

După ce apăsați pe butonul albastru, acum va trebui să configurați un nou cont de utilizator pentru domeniul creat (va trebui să faceți acest lucru cel puțin o dată pentru fiecare domeniu nou).

Puteți reintroduce titlul blogului (ar trebui să fie completat automat din intrarea anterioară), tastați numele dvs. (acesta va apărea în partea de jos a fiecărei postări pe care le publicați), introduceți adresa de e-mail a utilizatorului și selectați o parolă.

Nou-fantomă-blog

Am dat clic pe butonul „OK, să facem asta” și am așteptat cu nerăbdare să se încarce pagina următoare. La urma urmei, aceasta ar fi probabil cea mai importantă parte a revizuirii.

Întregul punct al Ghostului este o experiență de scriere minunată, incredibilă, simplă. Știam, așadar, că dacă nu ador ceea ce am văzut în continuare, probabil că nu voi considera experiența utilizatorului meu un succes.

Așa că am așteptat… și am așteptat… și am așteptat (conexiunea mea poate fi uneori lentă, grr!). Apoi, în sfârșit, a sosit următorul ecran.

Fantoma-Tutorial

Nu mă așteptam, care a fost redactorul postului. În schimb, mi s-a prezentat un scurt tutorial despre cum să scriu cu Ghost plus câteva elemente de bază despre Markdown.

Notă: Dacă nu știați deja, Ghost nu are un editor vizual precum WordPress. În schimb, scrieți în Markdown. Markdown este o sintaxă de scriere text-HTML care, practic, traduce textul dvs. în ieșire formatată.

După ce i-am dat o scurtă citire, apoi am apăsat „+ Postare nouă” din partea de sus a meniului, iar editorul meu de post a încărcat instantaneu.

Fantoma-post-Editor

Primul meu gând: ce?

Nu e nimic. Absolut nimic. Fără TinyMCE, fără bara de instrumente, doar câteva linii foarte slabe care au împărțit trei câmpuri pe ecran: titlul postării, editorul (unde introduceți mesajul în Markdown) și o previzualizare a ieșirii formatate.

Știam că, din rapoartele despre Ghost, citisem că editorul va fi dezbrăcat, dar nu-mi imaginasem că va fi destul de jos. Nu eram foarte sigur de unde să încep, sau cum.

Am observat o pictogramă foarte mică în colțul din dreapta sus al câmpului de introducere, marcat M. Este abia observabil. Când faceți clic, apare un mic pop-up cu câteva informații de bază despre sintaxa Markdown.

Markdown-ajutor

Iată pop-up-ul.

Markdown-Basics

Înarmați cu aceste informații, am început să scriu. Am scris, am scris, am scris și am mai scris câteva. Practic, orice mi-a venit în cap. Am încercat fiecare dintre opțiunile de formatare, am învățat comenzile rapide și, practic, doar blogurile.

Mi-am luat timpul și am redat fiecare personaj, pentru că am vrut să simt cum ar influența scrierea mea interfața declanșată, dezbrăcată.

În primul rând: dacă nu cunoașteți deja Markdown (ca mine), atunci primele câteva minute vor fi enervante, deoarece va trebui să faceți clic pe pictograma „M” de mai multe ori pentru a afla cum să faceți bold, italicize, link , punct glonț sau formatează altfel textul tău.

Dar sintaxa este de fapt surprinzător de învățat. Comenzile rapide de la tastatură au fost în special de mare ajutor. Am putut să intru destul de repede într-un flux destul de bun.

După ce am terminat testarea, am șters pagina, apoi am repornit scrierea. Am documentat aproximativ 200 de cuvinte din gândurile mele pe platforma Ghost. Am făcut apoi un pas înapoi pentru a mă gândi la ce mi-a plăcut (până acum) și nu m-a bucurat despre experiența scrisă. Iată gânduri

Ce mi-a plăcut:

 • La prima vedere, previzualizarea instantaneu arată foarte frumos. Designul centrat pe spațiu alb și tipografia minunată, ușoară vă fac să doriți să-l priviți.
 • Tot acel spațiu alb a ajutat cu siguranță gândurile mele să curgă mai bine în timp ce am scris. Niciodată nu mi-am dat seama cât de bine îți funcționează mintea atunci când nu există pictograme inutile, bare de instrumente etc., care să-ți îngroape spațiul de scriere.

Fantoma-intrare-Problemă

Ce nu mi-a plăcut:

 • Când faceți clic pe CTRL + S pentru a salva, în colț apare o mică notificare enervantă verde pentru a vă anunța că conținutul este salvat. Da, rămâne doar câteva secunde, dar totuși; apariția constantă a acestuia a început să mă urce destul de repede pe nervi.
 • Oricât de frumoasă este previzualizarea, poate fi distractiv să urmărești să apară text pe două părți ale ecranului. Nu sunt deloc sigur pe ce parte ar trebui să mă uit.
 • Când am început să umplu mai mult de o pagină, am observat că previzualizarea și intrarea nu sunt întotdeauna aliniate. Aceasta înseamnă că o parte din conținutul pe care îl vedeți în editor nu va fi vizibil în previzualizare. Pentru mine, acest fapt a scăpat cu adevărat de la experiența scrisă și pot vedea cu siguranță că devine o problemă semnificativă atunci când compuiți conținut lung.

După ce ați terminat cu scrierea postării, puteți apăsa direct butonul „publica” ascuns în lista verticală „Salvați proiectul” sau puteți face clic pe pictograma cheie de lângă meniul vertical pentru a deschide unele setări suplimentare.

Setări-fantomă

Aceste setări vă permit să adăugați o imagine de postare, să personalizați URL-ul postării, să programați data publicării, să accesați o previzualizare completă, să atribuiți postarea unui alt autor și să introduceți meta date (titlu + descriere). Puteți, de asemenea, să transformați postarea într-o pagină sau să prezentați postarea de pe site-ul dvs. direct din aceste setări.

Am configurat setările așa cum am văzut potrivite, apoi am publicat postarea. Iată rezultatul. De data asta, te voi lăsa să fii judecătorul. Vă place? Crezi că este puțin prea minim? O urăști? Lasă-mă să știu ce părere ai în comentarii.

Ghost-Output1
Ghost-Output2

Alte caracteristici fantome & Setări

Nu se vorbește aici despre altceva. În Setări, aveți câteva opțiuni, cum ar fi adăugarea unui logo, introducerea unei imagini de copertă pentru blogul dvs., modificarea unei setări de citire a cuplului, personalizarea navigării etc..

Ghost-Settings1

Puteți adăuga, de asemenea, o nouă temă pe site-ul dvs. Puteți încărca un fișier zip cu o temă codată personalizat sau puteți prelua ceva din Piața lui Ghost (sunt disponibile atât cele gratuite, cât și cele premium).

Sincer, temele de pe piață nu păreau atât de impresionante. Cele mai multe dintre ele arată ca iterații de 2-3 șabloane de design cu câteva culori și widgeturi de ecran schimbate aici și acolo. Nu există nimic care să mă fi evidențiat cu adevărat, chiar și printre temele plătite.

Apoi, din nou, deoarece Ghost este relativ nou, selecția este foarte limitată. După ceva timp, am putea vedea o piață înfloritoare, cu o mulțime de modele funcționale. În acest moment, însă, acest lucru nu s-a întâmplat.

Înveliți

Voi încheia recenzia mea cu o privire finală asupra avantajelor și contra.

Pro:

 • un efort foarte evident (și lăudabil) la o scriere fără stres, declanșată
 • Sintaxa Markdown poate fi dureroasă de utilizat la început, dar devine rapid ușor de învățat și de utilizat
 • designul capătului din spate este frumos

Contra:

 • experiența de scris are ceva loc pentru îmbunătățiri
 • Previzualizarea live poate distrage uneori, deoarece pe măsură ce tastați, textul apare pe două părți ale ecranului
 • când salvați manual, de fiecare dată apare un mic pop-up verde care distrage atenția
 • Previzualizarea live și câmpul de intrare nu sunt întotdeauna aliniate
 • Piața de fantome este foarte limitată
 • tabloul de bord nu este foarte funcțional – un pic prea dezbrăcat pentru a fi cu adevărat util utilizatorului

Voi trece de la WordPress la Ghost în viitorul apropiat?

Absolut nu. Deși cred cu siguranță și respect în ceea ce Ghost încearcă să obțină, eu personal nu cred că este încă acolo.

Dar tu stii ce?

Este în regulă. Într-adevăr, este.

Nu-mi place să aștepte un timp pentru ca Ghostul să își atingă potențialul maxim. Nu am văzut niciodată Ghost ca ceva care să înlocuiască WordPress – WP în acest moment este mult prea avansat și funcțional pentru ca Ghost să concureze, plus că are o bază de utilizatori incredibil de loială. Dar, văd că Ghost are propriul său loc în lumea dezvoltării site-urilor.

Un loc în care utilizatorii se pot concentra pe bloguri și doar pe bloguri.

Acesta este motivul pentru care voi ține ochii cu Ghost pentru restul anului 2015 și nu numai. Tu ce crezi?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map