Utforske Ghost Blogging-plattformen i 2015 – En detaljert gjennomgang

Spøkelse er en relativt ny bloggplattform, som først hadde kommet ut for et par år siden i 2013. Det startet livet som et Kickstarter-prosjekt opprettet av grunnlegger John O’Nolan.


Det var åpenbart at prosjektet virkelig gjenoppstod med nettutviklingssamfunnet, fordi over 5000 støttespillere endte opp med å delta i crowdfunding-kampanjen. Målet på 25 000 pund ble fullstendig utslettet, da £ 196,362 ble hevet i løpet av en måned.

Ghost er en plattform for utvikling av nettsteder som er fokusert på én ting, og bare én ting: blogging. Ingen ekstra funksjoner, ingen bjeller & fløyter, ikke noe. Bare blogging.

Konseptet bak plattformen er langt fra en ny idé – WordPress selv har lignende røtter, men WP har siden gått videre til å bli et utrolig allsidig innholdsstyringssystem som passer til alle slags formål. Spøkelse, lover imidlertid at hovedfokuset alltid vil være å publisere innhold; enkelhet og enkel skriving er de høyeste prioriteringene.

Kort sagt, hvis du forventer at Ghost skal kunne gjøre alt WordPress gjør, vil du ganske savne poenget. I dette innlegget skal jeg ta en omfattende titt på hva Ghost har blitt i 2015, og om det forblir tro mot målene O’Nolan satte seg for ved starten..

Jeg vil gå over hele publiseringssystemet, helt fra den første registreringen til den endelige posten.

Opprette spøkelseskontoen din

Det første trinnet for å komme i gang med Ghost er å registrere deg kl Ghost.org. Jeg liker den minimale utformingen av nettstedet med en gang. Det er mange hvite rom og for meg er det nesten alltid bra.

Ghost-Sign-Up

På neste side blir du spurt om hvordan du vil starte bloggen din (husk også å bekrefte e-postadressen din). Du har to alternativer:

Ghost-Start-alternativer

 • Ghost Pro – nettstedet ditt blir vert på Ghost-plattformen. Domenet ditt vil se ut som ditt domene.ghost.io. Prisingen starter på $ 8 / måned, men du får en 14-dagers gratis prøveperiode. Dette er metoden jeg skal bruke for gjennomgangen.
 • Self-vert – du kan laste ned koden, laste den opp til serveren din og bruke Ghost på det egendefinerte domenet ditt. Jeg vil ikke dekke denne metoden i dette innlegget, men Medium bruker har rapportert ikke så gunstig på installasjonen.

Etter at jeg hadde klikket meg videre til Ghost Pro, fikk jeg presentert denne skjermen. Her fyller du ut bloggtittelen og adressen til den. Du har muligheten til å justere begge deler senere i tilfelle du ombestemmer deg.

Ghost-URL

Etter at jeg valgte bloggenavnet og URL-en min, ble jeg omdirigert til Ghost-oversikten. Det var en velkomstmelding på toppen (det kan ikke antas) som ga meg litt informasjon om bruken av dashbordet.

Det ledet meg også til den blå “skriv et innlegg” -knappen, som var et utmerket sted å starte.

Ghost-Dashboard

Opprette et nytt innlegg

Når du trykker på den blå knappen, må du nå konfigurere en ny brukerkonto for domenet du har opprettet (du må gjøre dette minst en gang for hvert nye domene).

Du kan legge inn bloggtittelen på nytt (den skal fylles ut automatisk fra forrige innspill), taste inn navnet ditt (dette vil vises nederst i hvert innlegg du publiserer), oppgi brukerens e-postadresse og velge et passord.

New-Ghost-Log

Jeg klikket på “OK, la oss gjøre dette” -knappen og ventet spent på at neste side skulle lastes inn. Tross alt vil dette sannsynligvis være den viktigste delen av gjennomgangen.

Hele poenget med Ghost er en fantastisk, utrolig, enkel skriveopplevelse. Så jeg visste at hvis jeg ikke elsket det jeg så videre, sannsynligvis ikke ville jeg betrakte brukeropplevelsen min som en suksess.

Så jeg ventet … og ventet … og ventet (forbindelsen min kan være treg til tider, grr!). Så endelig, neste skjermbilde ankom.

Ghost-Tutorial

Det var ikke det jeg forventet, som var postredaktøren. I stedet ble jeg presentert for en kort tutorial om hvordan du skriver med Ghost pluss noen grunnleggende om Markdown.

Merk: Hvis du ikke allerede visste det, har Ghost ikke en visuell redaktør som WordPress. I stedet skriver du i Markdown. Markdown er en tekst-til-HTML-skriftsyntax som i utgangspunktet oversetter teksten din til formatert utdata.

Etter å ha gitt den en kortlesning, traff jeg deretter “+ New Post” øverst på menyen, og innlegget-redaktøren min lastet øyeblikkelig.

Ghost-Post-redaktør

Min første tanke: hva?

Det er ingenting. Absolutt ingenting. Ingen TinyMCE, ingen verktøylinje, bare noen veldig svake linjer som delte tre felt på skjermen: innleggstittel, redaktør (der du skriver inn innlegget ditt i Markdown), og en forhåndsvisning av den formaterte utdata.

Jeg visste fra rapportene om Ghost jeg hadde lest at redaktøren ville bli frastjålet, men jeg hadde ikke forestilt meg at det ville være ganske så strippet ned. Jeg var ikke helt sikker på hvor jeg skulle begynne, eller hvordan.

Jeg la merke til et veldig lite ikon i øverste høyre hjørne av inputfeltet, merket M. Det er bare knapt merkbart. Når du klikker på den, vises en liten popup med grunnleggende syntaksinfo om Markdown.

Markdown-Help

Her er popup.

Markdown-Basics

Bevæpnet med denne informasjonen, begynte jeg å skrive. Jeg skrev, skrev, skrev og skrev litt mer. I utgangspunktet hva som kom til hodet mitt. Jeg prøvde hvert av formateringsalternativene, lærte snarveiene og bare blogget.

Jeg tok meg god tid og tastet ut hver karakter, fordi jeg ønsket å føle hvordan det avkrevde, nedfelte grensesnittet ville påvirke skrivingen min.

Først ut: hvis du ikke kjenner Markdown allerede (som meg), så vil de første minuttene bli irriterende fordi du må klikke på det lille ‘M’-ikonet flere ganger for å lære hvordan du fet, kursiverer, lenker , bullet-point eller på annen måte formatere teksten din.

Men syntaks er faktisk overraskende å lære. Spesielt tastatursnarveiene var en stor hjelp. Jeg var i stand til å komme inn i en ganske god flyt ganske raskt.

Når jeg var ferdig med å teste, tømte jeg siden og startet deretter på nytt. Jeg dokumenterte rundt 200 ord av tankene mine på Ghost-plattformen. Så tok jeg et skritt tilbake for å tenke på hva jeg (så langt) hadde hatt glede av og ikke likte med skriveopplevelsen. Her er tanker

Det jeg elsket:

 • Ved første øyekast ser øyeblikkelig forhåndsvisning veldig fin ut. Det hvite rumsentrerte designet og den nydelige, lette typografien gjør at du vil se på den.
 • Alt det hvite rommet hjalp definitivt tankene mine til å flyte bedre som jeg skrev. Jeg har aldri forstått hvor mye bedre tankene dine fungerer når det ikke er unødvendige ikoner, verktøylinjer, etc. for å rote opp skriveområdet ditt.

Ghost-Input-problem

Det jeg ikke elsket:

 • Når du klikker CTRL + S for å lagre, dukker det opp et irriterende lite grønt varsel i hjørnet for å fortelle deg om innholdet er lagret. Ja, den holder seg bare noen sekunder, men likevel; det konstante utseendet på det begynte å komme på nervene mine ganske raskt.
 • Så vakker som forhåndsvisningen er, kan det være en slags distraherende å se tekst vises på to sider av skjermen. Jeg er ikke helt sikker på hvilken side jeg burde se på.
 • Da jeg begynte å fylle mer enn en side, la jeg merke til at forhåndsvisningen og inndataene ikke alltid er på linje. Det betyr at noe av innholdet du ser i redaktøren ikke vil være synlig i forhåndsvisningen. For meg har dette virkelig forringet skriveropplevelsen, og jeg kan definitivt se at det blir en betydelig plage når du komponerer innhold i lang form.

Når du er ferdig med å skrive innlegget, kan du enten trykke direkte på “publiser” -knappen som er skjult i rullegardinmenyen “Lagre utkast”, eller du kan klikke på skiftenøkkelikonet ved siden av rullegardinmenyen for å åpne noen ekstra innstillinger.

Ghost-innstillinger

Disse innstillingene lar deg legge til et innleggsbilde, tilpasse innleggets URL, planlegge publiseringsdatoen, få tilgang til en full forhåndsvisning, tilordne innlegget til en annen forfatter og legge inn metadata (tittel + beskrivelse). Du kan også gjøre innlegget til en side eller vise innlegget på nettstedet ditt direkte fra disse innstillingene.

Jeg konfigurerte innstillingene slik jeg så passet, og publiserte deretter innlegget. Her er utgangen. Denne gangen skal jeg la deg være dommer. Liker du det? Synes du det er litt for minimalt? Hater du det? La meg få vite hva du synes i kommentarene.

Ghost-Output1
Ghost-Output2

Andre spøkelsesfunksjoner & innstillinger

Det er egentlig ikke så mye annet å snakke om her. I Innstillinger har du noen få alternativer som å legge til en logo, sette inn et omslagsbilde for bloggen din, endre et par lesbarhetsinnstillinger, tilpasse navigasjon osv..

Ghost-Settings1

Du kan også legge til et nytt tema på nettstedet ditt. Du kan enten laste opp en zip-fil med et tilpasset kodet tema, eller hente noe fra Ghost’s marketplace (både gratis og premium er tilgjengelig).

For å være ærlig virket temaene på markedet ikke så imponerende. De fleste av dem ser ut som iterasjoner av 2-3 designmaler med noen få farger og skjerm widgets endret her og der. Det er ingenting som virkelig skilte meg ut, selv ikke mellom de betalte temaene.

Så igjen, siden Ghost er relativt nytt, er utvalget veldig begrenset. En stund nede på veien kan vi godt se en blomstrende markedsplass med mange funksjonelle design. Akkurat nå har ikke dette skjedd.

Pakk inn

Jeg vil avslutte anmeldelsen min med en endelig titt på fordeler og ulemper.

Pros:

 • en veldig åpenbar (og prisverdig) innsats for stressfri, decluttered skriving
 • Markdown syntax kan være smertefullt å bruke med det første, men blir raskt enkelt å lære og bruke
 • designen på bakenden er vakker

Ulemper:

 • skriveopplevelse har noe rom for forbedring
 • live-forhåndsvisning kan til tider være distraherende fordi når du skriver, vises tekst på to sider av skjermen
 • når du manuelt lagrer, dukker det opp en distraherende liten grønn popup i hjørnet hver gang
 • direkte forhåndsvisning og inntastingsfelt er ikke alltid på linje
 • Spøkelsesmarkedet er veldig begrenset
 • dashbordet er ikke veldig funksjonelt – litt for strippet for å være virkelig nyttig for brukeren

Vil jeg bytte fra WordPress til Ghost i nærmeste fremtid?

Absolutt ikke. Selv om jeg absolutt tror på og respekterer det Ghost prøver å oppnå, tror jeg personlig ikke det er helt der ennå.

Men du vet hva?

Det er ok. Det er det.

Jeg har ikke noe imot å vente på at Ghost skal oppnå sitt maksimale potensial. Jeg ser aldri Ghost som noe som vil erstatte WordPress – WP akkurat nå er altfor avansert og funksjonell til at Ghost til og med kan konkurrere, pluss at det har en utrolig lojal brukerbase. Men jeg ser at Ghost har sin egen plass i nettstedets utviklingsverden.

Et sted hvor brukere kan fokusere på blogging, og bare på blogging.

Derfor vil jeg følge med på Ghost resten av 2015 og utover. Hva tror du?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map