CMS vs Pembina Laman Web

cms vs pembina laman web


Membuat laman web dari awal hari ini menjadi lebih mudah daripada sebelumnya. Walaupun pemula boleh memilih pembangun laman web yang sederhana dengan antara muka intuitif dan fungsi seret-dan-lepas untuk membuat dan menyebarkan laman web dari jenis apa pun tanpa kemahiran pengekodan, pemaju yang lebih berpengalaman biasanya lebih suka CMS (sistem pengurusan kandungan) dengan lebih banyak kebebasan merancang web untuk menerapkan gaya apa pun dan memanfaatkan fleksibiliti yang ditingkatkan Pilihannya bergantung pada tujuan pengguna dan latar belakang teknikal.

Ringkasan Pantas:

CMSCMS – adalah platform yang lebih kompleks yang biasanya hadir sebagai penyelesaian sumber terbuka. Ini bermaksud tiada batasan dari segi reka bentuk dan penyesuaian laman web. Pengetahuan HTML dan CSS yang baik akan membolehkan anda membuat laman web secara literal dengan elemen dan blok yang dibuat sendiri untuk menjadikan laman web anda menonjol daripada pesaing. Untuk mencapai matlamat anda, anda perlu mempunyai pengalaman pengekodan dan latar belakang teknikal yang baik. Bluehost.com

Pembina laman webPembina laman web – adalah alternatif yang baik untuk bukan juruteknik dan pemula yang tidak mahu melakukan pembelajaran. Platform seperti ini biasanya dilengkapi dengan elemen DIY dan fungsi drag-and-drop untuk menjadikan proses pembinaan mudah, cepat dan mudah. Perisian ini menyediakan templat dan susun atur siap sedia dengan ciri, aplikasi, dan tambahan terbina dalam, sementara integrasi pihak ketiga mungkin masih tersedia. Wix.com

Jadi, apakah pilihan terbaik dari segi fungsi, harga, fleksibiliti, dan faktor penting lain? CMS vs Pembangun Laman Web adalah untuk menekankan hits utama dan kekurangan kedua-dua platform yang menentukan platform yang paling akan memenuhi matlamat khusus anda..

1. Kemudahan Penggunaan

 • CMS. Sistem kelas ini adalah program yang mesti dipasang pengacaraan (pelayan jauh, iaitu cakera di komputer khas yang disambungkan ke Internet). Ini adalah perisian – sama seperti perisian yang anda gunakan di komputer anda. Satu-satunya perbezaan ialah perisian ini harus dipasang di komputer, yang tersedia sepanjang masa dan dilengkapi dengan peralatan dan tetapan tertentu. Ini diperlukan untuk membuat laman web yang dibuat dengan sistem tersedia di rangkaian global. Ini adalah pelayan yang boleh anda beli dari mana-mana penyedia hosting.

  Penyunting WordPress

  Proses menggunakan CMS adalah seperti berikut: muat turun, pemasangan dan penyediaan asas sistem (anda perlu membuat dan menyiapkan pangkalan data, di mana kandungan laman web anda akan disimpan). Maka anda perlu menyediakan hosting untuk memenuhi keperluan sistem tertentu (nuansa mungkin berbeza).

  Setelah melakukannya, anda boleh mula bekerja di laman web anda. Ini bermaksud bahawa anda tidak akan pergi tanpa persiapan sama sekali. Ya, ada hosting dengan tetapan untuk muncul di CMS yang popular (WordPress atau Opencart, sebagai contoh). Akibatnya, anda mendapat papan pemuka laman web, panel kawalan hosting dan akaun pendaftaran domain (kadangkala anda dapat membeli nama domain dari penyedia hosting). Oleh itu, anda mendapat 2-3 pasang masuk, kata laluan dan antara muka yang diperlukan untuk kerja laman web anda dengan betul. Ini terlalu banyak dan menyusahkan.

 • Pembina Laman Web. Perbezaan utama sistem jenis ini adalah set ciri luar kotak. Ini bermaksud bahawa jika laman web rasmi perkhidmatan menunjukkan bahawa sistem itu dapat digunakan untuk membuat blog dan kedai dalam talian, misalnya, maka anda akan mendapat semua elemen fungsional yang diperlukan untuk merealisasikan jenis laman web ini. Tidak perlu mencari / membeli alat tambahan. Hosting (yang sudah disiapkan), peluang untuk mendaftarkan nama domain dan sekumpulan templat disediakan di kompleks. Ini tersedia dari segi antara muka yang sama dan sangat sesuai untuk pemula. Anda hanya mendaftar di sistem dan mula menggunakannya. Hanya memerlukan beberapa minit dari melawat laman utama pembangun laman web dan sehingga anda mula menggunakannya. Ini senang.
 • Editor pembina laman web

  Sistem sedemikian pada mulanya dimaksudkan untuk pemula dan diciptakan sebagai alternatif kepada CMS yang rumit dan kod yang ditulis secara manual. Sebilangan besar mereka tidak memerlukan pengekodan, kemahiran reka bentuk dan struktur laman web tertentu. Sebagai peraturan, antara muka mereka dilengkapi dengan pelbagai petua, Soalan Lazim, sembang dalam talian dan lain-lain. Yang paling penting di sini ialah templat disertakan dengan kandungan demo. Melihatnya, pemula akan lebih memahami bagaimana laman web harus dirancang dan kandungan apa yang harus ada di sana.

  Ciri-ciri yang ditawarkan oleh pembangun laman web yang berkualiti lebih dari cukup untuk mengembangkan laman web yang maju dan menarik secara visual. Mereka mudah digunakan baik oleh profesional reka bentuk web (untuk penciptaan projek standard lebih cepat) dan pemula (ini adalah satu-satunya cara untuk membuat laman web tanpa kemahiran sama sekali).

CMS vs Pembina Laman Web: jika bekerja dengan CMS, anda bertanggung jawab untuk setiap tindakan dari membuat menu laman web, halaman, kategori, dll. untuk menambah dan mengemas kini plugin, mendaftarkan nama domain, mencari tempat untuk menjadi tuan rumah laman web masa depan anda, dan banyak lagi. Pembangun laman web hadir sebagai penyelesaian all-in-one dengan templat percuma atau berbayar, widget khusus untuk disatukan, domain dan hosting percuma. Walaupun mungkin sedikit lebih mahal, anda akan menjimatkan lebih banyak masa yang diperlukan untuk membina dan menggunakan laman web anda.

2. Set Ciri dan Kelenturan

 • CMS. Sebagai peraturan, perkhidmatan kelas ini dilengkapi dengan sekumpulan ciri asas. Namun, semuanya menyokong pemasangan komponen tambahan, seperti modul, plugin, aplikasi, skrip (namanya mungkin berbeza, tetapi intinya tetap sama), yang akan menambahkan ciri yang tidak akan tersedia dalam versi stok.

  Papan Pemuka WordPress

  Setiap CMS mempunyai modulnya sendiri, yang tidak sesuai dengan sistem lain. Ini bermaksud bahawa untuk penggunaan efektif pembangun laman web seperti itu, anda harus memahami ekosistem modul dan algoritma pemasangan / penggunaannya untuk kes ini. Apa yang kita perhatikan di sini adalah pemecahan – penggunaan modul yang berbeza dengan tahap kualiti, kos dan kemudahan penggunaan yang pelbagai. Itulah sebabnya, sangat sukar untuk mengubah CMS dan bereksperimen dengan sistem, ketika mencari penyelesaian yang paling sesuai.

  Pemalam WordPress

  Sebilangan besar CMS tidak mempunyai pengkhususan yang jelas, menawarkan bingkai untuk memasang modul, pengekodan dan mendapatkan fitur yang diperlukan. Akses FTP ke hosting fail di laman web membolehkan mengedit fail laman web apa pun, jika anda mempunyai pengalaman seperti itu. Sebagai peraturan, untuk menggunakan CMS, anda harus memasang aplikasi untuk mendapatkan pembayaran dalam talian, perkhidmatan sosial, sebarang alat pengoptimuman SEO (ini diperlukan untuk menyelesaikan masalah dengan halaman pendua, bekerja dengan URL yang mesra manusia dan lain-lain), mengedit bahan dan melihat untuk elemen yang diperlukan untuk reka bentuk halaman web yang lebih baik (slaid, tab, skrip tambahan, galeri dll.). Semua elemen yang disenaraikan direalisasikan dalam komplek piawai sama ada pada tahap primitif atau sama sekali tidak disedari.

 • Pembina Laman Web. Tetapan khas untuk sistem ini digariskan dengan jelas oleh pengkhususannya dan dapat diperluas dengan menggunakan aplikasi sistem jenama dalam beberapa kes (misalnya, di Wix). Ini bermaksud bahawa anda akan mendapat satu set widget atau modul yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas tertentu anda. Sebagai peraturan, perkhidmatan dalam talian menawarkan lebih banyak pilihan daripada yang anda perlukan, tetapi tidak ada tambahan di sini.

  Kesan Pembina Laman Web

  Fungsi yang berlebihan sedikit sebanyak merumitkan penggunaan sistem. Oleh itu, anda sama sekali tidak akan menjumpainya atau ia akan disediakan sebagai satu set aplikasi pilihan yang boleh dipasang. Nuansa yang menarik adalah bahawa aplikasinya ditulis oleh pemaju pembangun laman web, yang juga dapat mengawal kualitinya. Ini akhirnya menjamin keserasian dan kerja mereka yang betul.

 • Semasa memilih pembangun laman web eCommerce, sebagai contoh, anda pasti akan mendapat alat yang mudah untuk menerima pembayaran dalam talian, keranjang belanja dengan tetapan, peluang untuk memilih parameter penghantaran, cukai, mata wang, tetapan paparan tetingkap tayangan dan produk tertentu, SEO dan tematik templat. Ini adalah set minimum.

  Penyunting eCommerce Wix

  Banyak perkhidmatan popular akan memberi anda lebih banyak pilihan (medan tambahan untuk produk, penyediaan borang, import / eksport produk dari fail CSV / XML, peluang untuk mengeluarkan invois, CRM bersepadu dll.). Oleh itu, sekumpulan pilihan tertentu bergantung pada pembangun laman web yang dipilih. Cukup pilih penyelesaian khusus dan dapatkan semua yang anda perlukan. Ini adalah kaedah pasti untuk membuat pilihan yang tepat.

CMS vs Pembina Laman Web: CMS nampaknya lebih fleksibel pada pandangan pertama dengan pilihan banyak plugin, aplikasi, add-on, dan perkhidmatan pihak ketiga untuk disatukan. Lebih-lebih lagi, pengguna dapat mengakses lebih banyak eCommerce, Analitis, pemerolehan pengguna, dan alat lain yang mungkin sangat berguna. Namun, menangani semua itu mungkin merisaukan pengguna dengan sedikit pengalaman bekerja dengan CMS. Pada masa yang sama, semua pemalam dikembangkan oleh pembangun sampingan, yang boleh mengakibatkan kesalahan dan kod jahat. Pembangun laman web lebih mudah dari sudut pandang ini menawarkan widget dan tambahan dalam satu pakej. Anda tidak perlu peduli dengan kemas kini atau membayar versi plugin premium.

3. Reka bentuk

 • CMS. Sebagai peraturan, pengguna mendapat beberapa templat standard (umumnya, 3-6 tema, tetapi jumlah ini kadang-kadang dapat meningkat) setelah pemasangan laman web di hosting. Templat ini bersifat universal. Mereka mempunyai reka bentuk yang sangat sederhana dan berfungsi dengan baik untuk penyesuaian manual dengan penyuntingan kod. Ini adalah bahan mentah untuk laman web masa depan, yang mempunyai kod yang ditulis dengan baik. Hampir tidak ada dan tidak pernah menggunakannya dalam versi stok.

  Templat CMS (WordPress)

  Penyelesaian yang paling sesuai adalah pembelian reka bentuk unik dari pembangun CMS atau mana-mana studio web lain, yang mempunyai hubungan kerjasama dengan sistem. Anda juga boleh membuat templat anda sendiri, tetapi anda harus mempertimbangkan keunikan kod CMS yang anda gunakan. Varian ini berfungsi khusus untuk profesional.

  Beberapa CMS dilengkapi dengan koleksi templat yang luas, tetapi tidak banyak. Umumnya, pengguna perlu membeli templat unik atau menyesuaikan yang standard. Semakin popular sistem ini, semakin banyak templat reka bentuk studio web untuknya. Anda juga dapat mencari dan memuat turun templat percuma di rangkaian global, tetapi sampel seperti itu terdapat dalam 99% kes yang dimanjakan oleh pautan balik luaran bersepadu. Lebih baik membeli templat unik berkualiti dari pembangun web yang dipercayai. Tidak ada gunanya menggunakan reka bentuk standard tanpa penyesuaian yang betul. Secara amnya, anda memerlukan wang atau kemahiran reka bentuk web canggih untuk mendapatkan reka bentuk CMS yang bagus.

 • Pembina Laman Web. Mana-mana sistem jenis ini dilengkapi dengan sejumlah templat (dari selusin hingga seribu). Kualitinya sangat berbeza di platform yang berbeza, tetapi masih pada tahap yang baik. Templat perkhidmatan terbaik menarik perhatian semua orang dengan daya tarikan dan pendekatan reka bentuk yang serba boleh. Dalam kebanyakan kes, reka bentuk disusun tema beli, dilengkapi dengan pilihan pratonton yang mudah dan perubahan pantas dalam proses merancang laman web. Sebagai peraturan, anda harus memilih templat setelah pendaftaran dalam sistem. Seorang pengguna dapat memahami sejak awal, bagaimana laman web readymade akhirnya kelihatan.

  Templat Pembina Laman Web (Wix)

  Templat dilengkapi dengan kandungan demo tematik, yang sangat penting bagi pengguna. Melihat sampel, pemula mungkin memahami bagaimana dan dengan kandungan apa yang mereka buat. Isi untuk mendapatkan hasil yang menarik secara visual. Alat penyesuaian reka bentuk terdapat di mana-mana pembina laman web. Mereka mungkin berbeza dalam pelbagai sistem, tetapi anda pasti berpeluang mengatur fon, skema warna dan latar belakang mereka.

  Pilihan lebih banyak di editor lanjutan dan merangkumi peluang untuk meletakkan elemen dalam urutan yang diinginkan, mengatur perenggan, ketelusan, bentuk, ukuran dan lain-lain. Pembangun laman web awan teratas dilengkapi dengan sekumpulan templat berkualiti yang dapat disesuaikan, dirancang dari gores di editor atau dimuat turun dari web sebagaimana adanya.

CMS vs Pembina Laman Web: Memilih CMS bermaksud mengakses pelbagai pilihan templat. Anda boleh memilih susun atur untuk jenis laman web apa pun walaupun beberapa tema dibayar. Pembangun laman web juga menawarkan satu set templat siap pakai. Walau bagaimanapun, pemilihan mereka kadang-kadang agak terhad, sementara fungsi CMS membolehkan anda mengubah atau menyesuaikan tema apa pun untuk melaksanakan reka bentuk yang anda perlukan memandangkan anda tahu bagaimana membuat kod atau bekerja dengan HTML / CSS. Kedua-dua pilihan dilengkapi dengan templat mesra mudah alih.

Sokongan pengguna

 • CMS. Sistem berbayar jenis ini umumnya mempunyai bantuan sokongan pelanggan yang lebih baik. Anda akan mendapat sokongan teknologi premium terhad – seperti yang akan anda perolehi semasa mendapatkan perisian berlesen. Tempoh ini secara amnya adalah satu tahun. Sejauh umumnya peningkatan ke versi produk berikutnya dibayar, sokongan teknikal juga akan diperpanjang. Walau bagaimanapun, situasi berbeza dan mungkin terdapat pelbagai pilihan di sini.

  CMS percuma tidak mempunyai sembang dalam talian, pejabat, peti mel, tempat surat-surat dengan pertanyaan atau aduan boleh didapati. Sistem sedemikian didasarkan pada komuniti peminat, menyokong blog dan forum tematik. Tidak perlu dikatakan bahawa jika anda menghadapi masalah ketika menggunakan sumber maklumat ini, tidak ada yang akan mengimbanginya. Lebih-lebih lagi, agak rumit untuk mengetahui apa sebenarnya yang berlaku pada laman web anda dan sama ada ini adalah kesalahan penyedia hosting, pengguna, platform atau pembangun modul berkualiti rendah.

 • Pembina Laman Web. Sejauh semua komponen sistem tersebut terdapat dalam satu set (perisian, hosting, platform), maka lebih mudah bagi pembangun laman web untuk mengawal cara produk mereka berfungsi. Sebagai peraturan, perkhidmatan tersebut dibayar. Oleh kerana ciri ini, mereka sering menawarkan sokongan teknikal, seperti sembang langsung, borang e-mel maklum balas, peluang untuk menghubungi pengurus. Mereka mempunyai pejabat, lesen dll. Oleh itu, jika anda menghadapi masalah, anda boleh menghubungi mereka apabila diperlukan.

  Sejauh perkhidmatan dalam talian memberikan sokongan pelanggan berdasarkan langganan, tempohnya umumnya tidak terhad. Anda menikmati semua kelebihan sistem semasa menggunakannya. Sistem seperti ini sering menawarkan perkhidmatan promosi laman web, pembuatan web yang dibuat khas, dll. Pembangun laman web profesional menyokong forum, saluran YouTube dengan video edukatif, menerbitkan Soalan Lazim terperinci, mengatur blog berita dll..

CMS vs Pembina Laman Web: Pembangun laman web dilengkapi dengan sokongan yang lebih canggih dan profesional. Dengan CMS, anda sebenarnya dibiarkan sendiri dengan beberapa video dan perbincangan pihak ketiga yang mungkin anda temui di web. Dengan kata lain, tidak ada sokongan CMS khusus kecuali anda memilih platform berbayar. Pembangun laman web hadir dengan bantuan skala penuh termasuk sembang langsung, telefon, sistem tiket, panduan video, blog tersuai, dan komuniti setempat.

5. Dasar Penentuan Harga

Kos platform berbeza-beza. Hampir semua pembangun laman web awan berasaskan langganan, yang agak logik. Mereka menyediakan hosting dan sering bertindak sebagai daftar nama domain (mereka hanya memberikannya sebagai bonus). Semasa menggunakan CMS percuma, anda juga perlu membayar hosting berkenaan dengan syarat langganan anda.

 • Kos lesen CMS juga berbeza dan mungkin mencecah sehingga $ 1000 dan lebih. Yang paling berpatutan dari mereka mungkin berharga sekitar $ 200- $ 300. Penting juga untuk mempertimbangkan perbelanjaan untuk plugin dan templat tambahan, jika tersedia. Oleh itu, walaupun CMS termurah mungkin menelan belanja sekitar $ 600 (platform, hosting, nama domain dan templat).

 • Kos penggunaan pembangun laman web bermula dengan $ 30-40 setiap tahun. Pembangun web sering membuat potongan harga antara 15% hingga 50%. Jadi, lebih sukar untuk mengira perbelanjaan yang tepat. Laman web standard akan menelan belanja sekitar $ 100 / tahun. Sekiranya ia adalah kedai dalam talian, kosnya akan sekitar 2-4 kali lebih tinggi.

Secara amnya, kos membina laman web dengan CMS mungkin lebih tinggi atau lebih rendah berbanding dengan perkhidmatan dalam talian. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi harga. Anda boleh membeli modul / plugin, perkhidmatan pengaturcara, templat, standard atau Hosting VPS. Kos platform juga berbeza. Lebih mudah untuk membayar perkhidmatan cloud kerana kosnya lebih dapat diramalkan dan ditunjukkan dalam rancangannya. Terlebih lagi, tindakan dibuat dalam satu akaun. Anda membeli rancangan dan mendapatkan semua yang anda perlukan (platform, hosting, nama domain). Ini lebih sederhana, lebih senang dan selalunya lebih murah.

CMS vs Pembina Laman Web: anda salah berfikir bahawa CMS akan membiarkan anda membina laman web dengan kos sifar. Anda harus mempertimbangkan rancangan hosting, templat berbayar, versi plugin premium. Pendaftaran domain dan beberapa kos lain diperlukan untuk masuk dalam talian. Perkara yang buruk ialah anda perlu menangani setiap proses secara berasingan. Pembina laman web adalah penyelesaian all-in-one. Anda membayar sekali sahaja dan mendapat templat templat percuma, domain, SSS atau ciri lain bergantung pada rancangannya. Hasilnya, kami mempunyai pembangun laman web sebagai penyelesaian yang lebih menjimatkan.

Baca juga:
Berapa Kos Membina Laman Web?.
Cara Mendapatkan Nama Domain Secara Percuma.

Pembangunan Laman Web DIY – Pembangun Laman Web atau CMS?

Untuk membuat kesimpulan terakhir, mari kita lihat tahap utama proses reka bentuk web. Kami akan menggunakan Wix sebagai salah satu pembangun laman web yang paling popular untuk menggambarkan proses pembangunan web di sini:

Membuat Laman Web Dengan Pembina Laman Web:

 1. Mendaftar untuk perkhidmatan atau melalui e-mel atau akaun sosial.
 2. Memilih tema laman web dari koleksi templat responsif moden. Setiap templat dilengkapi dengan versi demo yang menawarkan pratonton laman web pada skrin peranti mudah alih yang berbeza.
 3. Menyusun reka bentuk dan kandungan laman web dalam penyunting visual. Tidak ada pengetahuan pengaturcaraan yang diperlukan di sini, widget diseret dan disusun dengan tetikus, halaman dengan mudah ditambahkan dan dihapus.
 4. Memilih nama domain. Domain tahap ketiga digunakan dalam tempoh percubaan. Setelah menaik taraf ke rancangan premium, anda boleh memilih domain tahap kedua untuk laman web anda.
 5. Mengisi tetapan SEO laman web untuk promosi dalam talian yang berkesan, menerbitkan laman web.
 6. Reka bentuk laman web dan penyuntingan kandungan, menerbitkan laman web dan menyimpan perubahan.

Anda tidak perlu belajar bahasa pengaturcaraan atau mempunyai pengalaman khas untuk menyelesaikan 7 langkah ini. Mana-mana pengguna boleh membuat laman web dengan uKit dalam masa kurang dari satu hari.

Baca juga:
Cara Membuat Laman Web dengan Pembina Laman Web.

Kos. Kos laman web akhir akan merangkumi kos domain tahap 2 (sekitar $ 11 / tahun) dan kos premium ($ 36 / tahun dengan kod promo). Kos umum penggunaan pembina laman web adalah $ 47 / tahun.

Membuat Laman Web Dengan CMS:

Mari kita lihat peringkat membina laman web dengan WordPess CMS sekarang.

 1. Membeli nama domain – anda mesti mencari pendaftar yang baik dan boleh dipercayai pada mulanya.
 2. Memilih hosting – anda harus memilih antara ribuan penyedia hosting dan puluhan rancangan hosting.
 3. Memasang CMS (manual atau automatik bergantung pada ciri hosting).
 4. Membuat dan menghubungkan pangkalan data.
 5. Memilih dan memasang tema.
 6. Menetapkan tema di papan pemuka, termasuk latar belakang, tajuk, fon, menu, widget.
 7. Menetapkan CMS. Ini termasuk mengisi nama dan keterangan laman web, mengubah jenis pautan biasa, memasang pemalam untuk menambahkan tetapan SEO, membuat cadangan, perlindungan akses tanpa izin, ciri anti-spam dan fungsi penting lain.
 8. Membuat laman web.
 9. Kandungan penerbitan.

Memerlukan lebih banyak masa untuk menyiapkan CMS, terutamanya jika anda melakukannya untuk pertama kalinya. Anda harus menonton tutorial, membaca manual dan forum untuk memahami cara membuat catatan menarik atau laman utama yang dinamik. Anda tidak boleh hanya mengambil dan mengubah kedudukan blok di laman web. Anda mempunyai templat dan anda boleh menambahkan widget di bar sisi, membuat menu di papan pemuka, tetapi anda harus mengedit kod di editor CSS untuk mengubah bentuk komen atau melakukan operasi mudah lainnya.

Baca juga:
Cara Membuat Laman Web dengan CMS.

Kos. Kos membuat laman web dengan CMS merangkumi nama domain ($ 11 / tahun), hosting (hosting berkualiti akan berharga sekitar $ 60 / tahun), tema laman web ($ 50), satu set plugin ($ 50- $ 150). Oleh itu, kos umum laman web WordPress sederhana berjumlah sekitar $ 170- $ 250 dengan syarat anda mengembangkannya sendiri.

Kebaikan dan Kekurangan CMS dan Penggunaan Pembangun Laman Web

Perkhidmatan:Pembina Laman WebCMS
Kelebihan: &# x2714; Kemudahan penggunaan.
&# x2714; Kepantasan pembuatan laman web dalam penyunting visual (dari beberapa jam hingga beberapa hari).
&# x2714; Sokongan teknikal yang diberikan oleh pembangun web.
&# x2714; Peluang luas untuk membuat pelbagai jenis laman web, mulai dari blog dan hingga kedai dalam talian.
&# x2714; Pilihan peluasan yang kaya untuk fungsi canggih.
&# x2714; Editor laman web tersedia dalam rejim visual dan HTML, yang memungkinkan pengguna mempelajari asas-asas HTML.
Kekurangan Restrictions Sekatan serius dalam menyunting struktur kod laman web.
Multi Pelbagai fungsi yang tidak mencukupi (berbanding dengan CMS).
✘ Ketidakupayaan untuk memindahkan laman web ke hosting atau pembangun laman web yang lain.
✘ Keperluan untuk mempelajari bahasa pengaturcaraan untuk berinteraksi dengan sistem, termasuk perubahan templat, penambahan widget baru dll.
Is Pengguna, yang bertanggungjawab terhadap keadaan sistem, keselamatan dan kemas kini.

Kesimpulannya

CMS dan pembangun laman web mungkin baik untuk melancarkan laman web dari awal. Walau bagaimanapun, anda perlu menyedari dengan jelas tujuan dan tujuan laman web anda yang mesti dicapai. Anda perlu memikirkan lebih awal mengenai cara anda mahu berinteraksi dengan khalayak dan alat yang mungkin anda mahukan untuk itu. Dalam kes ini, jelaslah, platform mana yang lebih baik dan mengapa.

CMSCMS adalah alternatif yang lebih baik untuk pereka web berpengalaman dan pengkod yang tidak takut akan kerumitan dan perlu membuat projek web yang unik dengan reka bentuk yang dibuat khas. Sangat bagus bagi mereka yang dapat menangani pelbagai proses secara berasingan, tidak memerlukan penyelesaian siap pakai, dan mendambakan kebebasan maksimum dari segi fleksibiliti, integrasi atau reka bentuk web. Bluehost.com

Pembina laman webPembina laman web adalah kaedah yang lebih mudah, cepat, dan lebih berpatutan bagi pemula untuk menyebarkan projek web baru mereka. Ia sangat senang digunakan. Ini memberikan semua fungsi dan ciri yang diperlukan di luar kotak bergantung pada jenis laman web. Anda membayar sekali sahaja dan mendapatkan alat yang siap digunakan tanpa perlu mengambil berat tentang kemas kini, domain atau hosting. Wix.com

Kesimpulannya, pembangun laman web mengambil arena digital dengan ribut yang menawarkan semakin banyak alat pemula yang baru untuk membuat projek siap untuk diterbitkan pada masa minimum. CMS masih cukup popular walaupun baru Berasaskan AI dan instrumen pembinaan laman web lain mendorong perisian ‘brick-to-mortar’ kembali.

Carta Perbandingan Gambaran Keseluruhan

Perisian:Pembina Laman WebCMS
Terbaik untuk:Perniagaan kecil kecilan, portfolio, kedai dalam talian tempatanProjek besar, portal, pasar raya dalam talian
KeselesaanTerbaik untuk bukan berteknologiBelajar, belajar dan belajar lagi – terlalu sukar untuk pemula
Templat Laman Web:Templat percuma yang dirancang sebelumnya, yang dapat disesuaikan dengan mudahBanyak templat, tetapi anda harus memilihnya dengan berhati-hati – beberapa di antaranya berkualiti rendah
Sokongan teknikal:Pasukan sokongan yang kuatCMS percuma tidak mempunyai sokongan rasmi kecuali komuniti pengguna
Pilihan SEO:Alat SEO yang hebatAnda harus memasang pemalam luaran untuk mengurus SEO laman web dengan cara yang betul

Cuba Pembangun Laman Web Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map