Pembangun Laman Web GoDaddy vs WordPress

Pembangun Laman Web GoDaddy vs WordPressGoDaddyBluehost
Isi kandunganKesimpulannya

Pembangun laman web GoDaddy dan WordPress adalah dua platform yang dilancarkan dengan tujuan membuat laman web baru dari awal. Walaupun kedua-dua alat ini mempunyai tujuan yang sama, GoDaddy pada asalnya adalah penyedia hosting. Walau bagaimanapun, pembangun laman webnya cukup popular di kalangan pengguna sementara WordPress adalah salah satu nama terbesar industri dengan banyak ciri hebat untuk disampaikan.


GoDaddy vs WordPress: Carta Perbandingan

Kami membandingkan dan menguji kedua-dua pembangun laman web ini. Jadual mengandungi maklumat ringkasan. Pilih bahagian perbandingan yang paling anda minati dan baca secara terperinci.

GoDaddyBluehost
1. Keselesaan8 daripada 108 daripada 10
2. Ciri-ciri6 daripada 1010 daripada 10
3. Reka bentuk7 daripada 1010 daripada 10
4. Sokongan9 daripada 109 daripada 10
5. Harga8 daripada 1010 daripada 10
Keseluruhan:7.6 daripada 109.4 daripada 10
Cubalah Sekarang Cubalah Sekarang

Seseorang tidak akan berpendapat bahawa WordPress adalah pilihan yang lebih baik jika dibandingkan dengan pembangun laman web GoDaddy yang mempertimbangkan fleksibiliti dan kebebasan sumber terbuka yang diberikannya kepada pemilik laman web. Walau bagaimanapun, kajian ini adalah untuk menunjukkan perbezaan dan faedah utama yang terdapat pada WordPress.

1. Kemudahan Penggunaan

Sebelum kita menyelami bahagian kemudahan penggunaan, kita harus mengatakan bahawa kedua-dua GoDaddy dan WordPress mungkin sangat kompleks dari awal. Mereka tidak mempunyai fitur pengeditan drag-and-drop, yang mungkin menyebabkan beberapa masalah semasa proses penyuntingan. Sebaliknya, GoDaddy mendakwa dapat membantu pengguna membina laman web dalam beberapa minit. Mari lihat sama ada ia benar.

Bermula

Membuat langkah pertama dengan GoDaddy memang sangat mudah. Anda hanya perlu log masuk menggunakan akaun Facebook anda atau memasukkan kata laluan dan e-mel untuk mendaftar sebagai ahli baru. Kemudian anda akan melihat sebilangan arahan automatik yang akan memandu anda melalui semua langkah proses pembinaan yang kelihatannya dikembangkan untuk boneka sepenuhnya. Ia sangat mudah dengan ruang sifar untuk kebebasan merancang atau menyesuaikan laman web. Anda sebenarnya mendapat templat siap dengan peluang untuk membuat sedikit perubahan dan disiarkan secara langsung.

WordPress memerlukan lebih banyak masa untuk memulakan. Pengguna perlu menyelesaikan beberapa langkah wajib yang merangkumi:

 1. Mendaftarkan nama domain – baca panduan bagaimana memilih nama terbaik untuk laman web anda.
 2. Memilih penyedia hosting – lihat penilaian saya sebagai tuan rumah terbaik.
 3. Memilih templat.
 4. Memasang WordPress.

Setelah anda menyelesaikan semua peringkat, anda boleh mula menyunting laman web anda. Perkara yang baik mengenai WP adalah anda bertanggungjawab untuk mengurus laman web anda dan juga peluang untuk menjimatkan wang anda. Lebih-lebih lagi, pengguna akan memanfaatkan sepenuhnya projek mereka jika memilih WordPress yang dioptimumkan Penyelesaian pelayan Bluehost yang memberikan integrasi yang lancar dan banyak ciri hebat lain.

Penyunting Laman Web

Perisian yang disertakan dengan pembangun laman web GoDaddy hampir tidak dapat disebut sebagai Editor. Satu-satunya perkara yang mungkin anda lakukan ialah menambahkan kandungan yang relevan, memuat naik gambar, memilih foto dari koleksi stok atau menyusun semula beberapa blok di halaman. Itu sahaja! Anda tidak akan dapat melaksanakan struktur yang anda perlukan, yang menjadikan proses penyuntingan sangat mudah. Ini adalah kelemahan yang serius. Perkara yang baik adalah bahawa GoDaddy menyediakan akses desktop dan mudah alih ke pembangun laman webnya untuk membuat beberapa perubahan dalam perjalanan.

Penyunting Visual GoDaddy Penyunting Visual GoDaddy

Baca juga: Ulasan pembangun laman web GoDaddy.

WordPress jauh lebih fleksibel dari segi penyuntingan kandungan. Anda boleh membuat seberapa banyak halaman baru yang anda perlukan, mengurus kandungan anda, menambahkan elemen yang diperlukan, membuat kategori dan bahagian menu baru, menambah tag, memuat naik fail media, melaksanakan blok dan bentuk yang berbeza, dll. WP mempunyai sistem pengurusan kandungan yang kuat iaitu tidak semudah yang kelihatan dari awal. Sekurang-kurangnya, anda mempunyai kebebasan penyuntingan yang cukup untuk membuat laman web yang anda perlukan.

Penyunting WordPress Penyunting Post WordPress

Baca juga: Ulasan WordPress.

Penyuntingan Kod

Kedua-dua platform terbuka untuk pengekodan, yang merupakan berita baik bagi pembangun dan pengaturcara web yang berpengalaman. Bagi pengguna GoDaddy, sebenarnya satu-satunya peluang untuk mengubah templat siap pakai. Untuk melaksanakan beberapa fitur, pengguna seharusnya memiliki pengetahuan yang baik tentang HTML dan JavaScript. Pilihannya terdapat di papan pemuka anda. Cukup klik pada butang “Edit Situs”, pilih halaman yang ingin anda ubah, dan masukkan kod HTML di ruang yang disediakan. Sudah tentu, anda tidak boleh mengharapkan kebebasan pengekodan. Hanya sedikit pengubahsuaian yang mungkin dilakukan.

WordPress adalah platform sumber terbuka. Ini bermaksud kebebasan reka bentuk web sepenuhnya dalam pengetahuan HTML / CSS. Kelebihan utamanya ialah semua templat WordPress dikembangkan menggunakan PHP dan HTML. Dengan kata lain, anda bebas mengubah strukturnya, menambah elemen, ciri baru, dan membuat blok atau fungsi baru tanpa batasan. Keluk pembelajaran semestinya diperlukan.

Penyunting Kod Sumber WordPress Penyunting Kod Sumber WordPress

Sambungan Domain

Setelah anda mendaftarkan domain dan mengaktifkannya Bluehost atau penyedia hosting lain, laman web WordPress anda tersedia dalam talian. Lebih-lebih lagi, setiap rancangan WP Bluehost dilengkapi dengan pemasangan dan kemas kini WordPress automatik. Proses penyebarannya sangat pantas. Walaupun GoDaddy pada asalnya adalah penyedia hosting, banyak pengguna mengatakan bahawa menghubungkan domain dengan pembangun laman webnya mungkin berubah menjadi mimpi buruk.

Walaupun domain anda didaftarkan di GoDaddy, anda mungkin tidak melihatnya dalam tetapan domain. Dengan kata lain, laman web anda pada mulanya akan berjalan sebagai myname.godaddysites.com. Nampaknya platform ini tidak mempunyai algoritma integrasi domain yang lancar yang mungkin mengakibatkan beberapa masalah ketika berkaitan dengan pengurusan domain tidak menyebut nama domain dari penyedia hosting pihak ketiga.

Baca juga: Mendapatkan nama domain percuma – koleksi petunjuk dan helah yang unik.

Pembangun Laman Web GoDaddy vs WordPress: Walaupun GoDaddy mengaku mempunyai pembina laman web yang sangat mudah, pengguna dapat mengubah apa-apa. Anda wajib mengikuti langkah primitif atau memilih pengekodan terbuka, yang memerlukan kemahiran teknikal. WordPress lebih fleksibel dari segi penggunaan dan penyuntingan walaupun pada awalnya mungkin memerlukan sedikit keluk pembelajaran.

2. Ciri dan Kelenturan

Seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya, GoDaddy dilengkapi dengan set ciri yang cukup asas. Ia akan berfungsi untuk laman web kecil yang tidak memerlukan fungsi canggih. Sebaliknya, WordPress adalah salah satu platform CMS yang paling berkuasa menampilkan beribu-ribu plugin dan perkhidmatan yang tersedia untuk penyatuan.

Plugin dan Widget

Pengguna GoDaddy boleh memilih untuk membentuk banyak pilihan plugin. Kesemuanya dibahagikan kepada beberapa kategori yang merangkumi Sosial, eCommerce, Form, Chats, dan beberapa yang lain. Di sini anda boleh memilih jadual harga untuk kedai digital kecil anda, slaid testimoni untuk laman web perniagaan kecil, bahagian tinjauan Amazon untuk panduan membeli-belah, dll. Pemilihan widget cukup luas.

Widget GoDaddy Widget GoDaddy

Sebaliknya, tidak ada platform yang dapat bersaing dengan WordPress dari segi pemilihan plugin. Pengguna boleh memilih dari ribuan perkhidmatan, penyelesaian pihak ketiga, dan instrumen untuk tujuan apa pun. Di sini kami mempunyai plugin eCommerce percuma, kit pengoptimuman SEO premium, alat anti-spam dan keselamatan, galeri, borang, perkhidmatan analitik, dan lain-lain. Yang anda perlukan adalah memilih yang satu, memasang dan mengaktifkannya untuk memilikinya di laman web anda.

Pemalam WordPress Pemalam WordPress

Beberapa pemalam percuma sementara yang lain dibayar. Selain itu, anda perlu mengendalikan tetapannya secara manual. Tetapi kami berharap prosesnya tidak akan menjadi cabaran. Sekiranya anda memilih penyelesaian Bluehost yang disyorkan oleh WP, semua plugin anda akan dikemas kini secara automatik. Sistem ini akan memastikan operasi mereka lancar, selamat, dan stabil.

Baca juga: Cara membuat laman web dengan WordPress.

Pengoptimuman SEO

Laman web GoDaddy jauh dari mesra SEO. Ini terutama disebabkan oleh penempatan bahagian yang sangat pelik termasuk tajuk dan blok teks. Halaman seperti itu tidak begitu menarik untuk bot mesin pencari, yang menghasilkan pengindeksan halaman yang lebih panjang dan kedudukan yang lebih rendah. Di sisi lain, platform ini mempunyai Wizard SEO tersuai dengan akses untuk mengedit tajuk dan keterangan meta, yang tidak lain adalah penurunan laut.

WordPress memberikan kekuatan maksimum untuk membuat laman web mesra SEO yang biasanya mendapat kedudukan mesin pencari yang tinggi. Pertama sekali, pengguna boleh memilih banyak plugin yang membantu membuat kandungan dioptimumkan SEO yang baik bukan sahaja untuk enjin carian tetapi juga untuk pembaca, yang bahkan lebih penting lagi. Kedua, pengguna mendapat alat yang cukup untuk mempromosikan kandungan mereka dengan membagikannya di media sosial, bekerja dengan tetapan SEO lanjutan, mengedit URL tersuai, menunjukkan kata kunci fokus, menukar keterangan laman web, memuat naik favicon, dan banyak lagi.

Yang terakhir tetapi tidak sedikit, WordPress memberikan akses kepada pengubahsuaian kod laman web. Ini juga merupakan peluang yang baik untuk meningkatkan SEO laman web menjadikan templat lebih ringan dan lebih cepat serta menerapkan fitur untuk meningkatkan penglibatan pengguna.

e-dagang

GoDaddy mempunyai ciri eCommerce. Ia hanya tersedia dengan rancangan Kedai Dalam Talian dan menyediakan satu set fungsi asas untuk membuat sebuah kedai digital kecil. Harap maklum bahawa pembangun laman web bagus untuk projek kecil hanya dengan jumlah produk yang terhad untuk dijual dalam talian. Ia tidak baik untuk mengembangkan dan mempromosikan kedai dalam talian anda.

ECommerce GoDaddy ECommerce GoDaddy

Mengenai ciri eCommerce, anda mendapat halaman produk siap dengan kemampuan untuk mengubah beberapa elemennya seperti fon. Pengguna boleh mengintegrasikan inventori penghantaran serta menetapkan kadar penghantaran dan cukai. Pembina laman web menawarkan beberapa alat promosi yang mudah yang membolehkan anda menghantar tawaran yang diperibadikan kepada bakal pelanggan.

WordPress sendiri tidak mempunyai ciri eCommerce. Walau bagaimanapun Pemalam WooCommerce adalah penyelesaian yang baik. Ini membolehkan anda membuat kedai kecil, sederhana dan besar untuk menjual produk tanpa had dalam talian. Plugin ini mempunyai versi percuma yang menyediakan asas fungsional yang masih cukup untuk membuat, mengurus, dan mempromosikan kedai dalam talian anda. Untuk mengembangkan projek, WooCommerce menawarkan semua sambungan yang diperlukan untuk menguruskan harga, cukai dan kadar penghantaran, memperoleh lebih banyak pengguna atau mengarahkan lalu lintas ke kedai digital anda.

Kedai Dalam Talian WooCommerce Penyunting Kedai Dalam Talian WooCommerce

Baca juga: Cara membuat laman web eCommerce dari awal.

Ciri Blogging

Sebab untuk menyebutkan ciri khas ini ialah GoDaddy memilikinya. Namun, ia tidak mempunyai persamaan dengan fungsi blogging WordPress. Dengan GoDaddy, anda boleh membuat blog primitif, menghantar artikel baru, dan menambahkan gambar. Pengguna bahkan tidak berpeluang untuk menambahkan tag atau mengoptimumkan kandungannya.

Catatan Blog GoDaddy Editor Catatan Blog GoDaddy

Situasi dengan blog WP adalah sebaliknya. Anda mendapat platform paling kuat untuk membina laman web berasaskan kandungan yang pernah ada. Sistem ini membolehkan anda bukan sahaja membina laman blog yang bergaya dan hebat tetapi juga mempromosikan kandungan anda, mendorong lalu lintas atau bahkan mengewangkan laman web anda.

Penyunting Post WordPressPenyunting Post WordPress

Pembangun Laman Web GoDaddy vs WordPress: WordPress menang di semua bahagian di sini. Ini membolehkan pengguna membuat lebih banyak laman web yang dioptimumkan SEO, ia mempunyai fungsi eCommerce yang lebih baik berkat WooCommerce. Ini memberikan plugin bijih sementara ciri blognya hampir dengan idea. GoDaddy mungkin tidak membanggakan semua itu.

3. Reka bentuk

Carta Perbandingan Templat

GoDaddyWordPress
Kos Tema:PercumaPercuma / $ 25- $ 299
Penyunting Visual:&# x2714; YA&# x2714; YA
Perubahan Tema:✘ TIDAK&# x2714; YA
Templat Responsif:&# x2714; YA&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:✘ TIDAK&# x2714; YA

Kadang kala, kita mungkin mengosongkan kelayakan pembangun laman web dengan templat yang ditawarkannya. Di sinilah GoDaddy jauh dari sempurna. Platform ini pada masa ini menawarkan sekitar 20 tema. Perkara yang paling teruk ialah GoDaddy tidak memberikan apa-apa untuk mengubah templatnya. Dengan kata lain, anda harus berusaha untuk mendapatkannya tidak kira sama ada anda suka atau tidak.

Reka bentuk keseluruhan sama sekali tidak buruk. Templat kelihatan bergaya dan terkini. Tetapi walaupun pemilihannya agak terhad, kekurangan alat penyuntingan dan penyesuaian kelihatan seperti kelemahan besar. Berita baiknya adalah bahawa semua tema mesra telefon bimbit. Lebih-lebih lagi, sistem ini menyediakan akses desktop dan mudah alih ke papan pemuka sekiranya anda perlu membuat perubahan dalam perjalanan melalui tablet atau telefon pintar anda.

WordPress mungkin mempunyai koleksi templat terkaya. Beribu-ribu tema responsif mudah alih tersedia untuk pengguna. Mereka merangkumi blog laman web perniagaan kecil, banyak susun atur kedai digital, portfolio, majalah dalam talian, panduan membeli Amazon, dan banyak lagi. Beberapa tema percuma sementara yang lain dibayar. Sekiranya anda mahukan templat bentuk yang berbeza dengan berjuta-juta muat turun, anda perlu membayar antara $ 30 hingga $ 200 untuk susun atur eksklusif.

Pembangun Laman Web GoDaddy vs WordPress: Pembangun laman web GoDaddy kalah lagi dengan 20 templatnya dan hampir tidak menggunakan alat penyesuaian. Pengguna WordPress akan mempunyai akses kepada ribuan tema percuma dan berbayar untuk jenis laman web tanpa had.

4. Sokongan Pelanggan

GoDaddy pada asalnya adalah penyedia hosting. Ini bermaksud ia tidak mempunyai hak untuk kehilangan dari segi sokongan pelanggan. Platform ini mempunyai pasukan sokongan yang mantap. Ia menawarkan pelbagai saluran untuk terus berhubung:

 • Forum GoDaddy – di sini anda mungkin bercakap dengan pengguna GoDaddy yang lebih berpengalaman dan meminta nasihat.
 • Sokongan melalui Telefon – cara yang baik untuk menghubungi pengurus sokongan secara langsung.
 • Pusat Bantuan – GoDaddy mempunyai asas pengetahuan yang kukuh dengan banyak artikel dan panduan.

Masalah utamanya ialah kadangkala terlalu lama bagi pengurus untuk bertindak balas. Itu mungkin agak mengecewakan.

WordPress tidak mempunyai pasukan sokongan khas yang tersedia di telefon atau secara langsung. Sekiranya anda mempunyai masalah, anda perlu menyelesaikannya sendiri. Di sinilah melayari jaring mungkin berguna. Jangan lupa bahawa WordPress adalah salah satu CMS yang paling lama berjalan dan popular di dunia. Ini bermaksud anda boleh:

 • Semak imbas YouTube untuk mencari ratusan panduan video dengan contoh kehidupan sebenar.
 • Lawati forum WordPress dengan komuniti profesional dan pengguna berpengalaman.
 • Cari artikel dan panduan dalam talian dengan banyak maklumat dan penyelesaian mengenai sebarang masalah.

Pembangun Laman Web GoDaddy vs WordPress: mempunyai pasukan sokongan yang sentiasa bersedia membantu mungkin membuat anda merasa lebih selamat. Sebaliknya, pengguna WordPress mempunyai peluang penerokaan yang tidak berkesudahan.

5. Dasar Penentuan Harga

Malah rancangan Godaddy yang paling murah kelihatan lebih mahal jika dibandingkan dengan laman web WordPress yang dihoskan oleh Bluehost. Kami telah memilih penyedia hosting khusus ini, kerana ini adalah taruhan terbaik untuk laman web berasaskan WP dengan mempertimbangkan pemasangan automatik integrasi, kemas kini pemalam, dan lain-lain. Sekarang, mari kita perhatikan lebih dekat harga.

Godaddy kini menawarkan 4 rancangan berbeza. Ia merangkumi:

 • Pelan Peribadi tanpa ciri. Untuk $ 5.99 anda hanya mendapat SSL dan hosting percuma.
 • Rancangan perniagaan termasuk SEO Wizard dan alat eCommerce asas untuk $ 9.99.
 • Perniagaan Plus Rancangan juga menawarkan kempen pemasaran dan promosi e-mel untuk $ 14.99.
 • Kedai atas talian adalah untuk mewujudkan kedai dalam talian yang dikendalikan sepenuhnya untuk $ 19.99.

Harga GoDaddy

Bagi rancangan Bluehost WordPress, ia adalah seperti berikut:

 • Kos asas $ 3.95 sebulan dengan SSL percuma, storan SSD 50GB, domain percuma, dan kredit pemasaran.
 • Tambahan kos $ 5.95 dengan storan SSD tanpa had untuk bilangan laman web dan subdomain yang tidak terhad.
 • Kos Pilihan Plus $ 5.95 dengan semua niaga hadapan tanpa had + kit keselamatan dan sandaran canggih.

Harga WordPress

Tuntut Diskaun Bluehost Anda

Semua rancangan merangkumi akses ke templat, pemalam, dan lain-lain ciri WordPress.

Baca juga: Berapa kos untuk membuat laman web.

Pembangun Laman Web GoDaddy vs WordPress: WordPress dengan Bluehost adalah penyelesaian yang lebih murah selain operasi laman web yang stabil, bebas risiko, dan selamat.

Kesimpulannya

WordPress menang dalam setiap aspek jika dibandingkan dengan GoDaddy. Ia lebih fleksibel, lebih murah dan lebih baik dari segi pekerjaan yang stabil, penyuntingan laman web, dan penyesuaian.

GoDaddyGoDaddy – mungkin baik untuk laman web primitif kecil tanpa ciri dan struktur yang kompleks. Adalah baik bagi pemula bagaimana tidak mempunyai kemahiran dan pengetahuan teknikal sifar. Platform ini mempunyai proses pembinaan yang mudah dengan sedikit peluang untuk mengubah susun atur yang sudah ada. Sebaliknya, pengguna akan menemui cukup widget untuk disambungkan selain fungsi asas SEO dan eCommerce. GoDaddy.comGoDaddy – mungkin baik untuk laman web primitif kecil tanpa ciri dan struktur yang kompleks. Adalah baik bagi pemula bagaimana tidak mempunyai kemahiran dan pengetahuan teknikal sifar. Platform ini mempunyai proses pembinaan yang mudah dengan sedikit peluang untuk mengubah susun atur yang sudah ada. Sebaliknya, pengguna akan menemui cukup widget untuk disambungkan selain fungsi asas SEO dan eCommerce.

WordPressWordPress – adalah pilihan yang lebih baik dalam setiap aspek. Ia lebih fleksibel. Ia dilengkapi dengan rangkaian ciri yang lebih luas. Ia bagus untuk projek dari pelbagai saiz dan jenis. Lebih-lebih lagi, jika memilih Bluehost, anda sebenarnya mendapat penyelesaian all-in-one yang sama untuk WordPress tanpa perlu mengurus laman web anda secara manual. WordPress

WordPress mengekalkan kedudukan utamanya dalam membina laman web. Sistem ini berkembang membawa penyelesaian baru kepada pengguna. Pembangun laman web GoDaddy hanya pada awal pembangunannya. Kami berharap pengguna dapat mengharapkan peningkatan dan peningkatan dalam masa terdekat. Buat masa ini, WP adalah platform yang lebih baik untuk dipilih.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map