Pembangun Laman Web Wix vs GoDaddy

wix vs godaddy


Pembangun laman web dirancang untuk memudahkan pengguna membangun perwakilan profesional dan menarik di web. Wix dan GoDaddy mempunyai tahap pengiktirafan yang tinggi jika dibandingkan dengan platform pembinaan laman web lain.

Mereka nampaknya menjadi pilihan yang baik setiap kali anda berfikir untuk membina laman web dari awal dengan usaha minimum dan tanpa kemahiran teknikal.

Ringkasan Pantas:

WixWix – adalah salah satu platform pembinaan laman web paling popular yang direka untuk membantu pemula dalam talian dengan projek yang kukuh. Instrumen ini sangat sesuai untuk laman web perniagaan kecil, blog, portfolio, kedai digital kecil dan sederhana, dll. Ia sangat mudah digunakan berkat teknologi moden yang dilaksanakan yang menggunakan Kecerdasan Buatan. Pengguna boleh menggunakan laman web yang siap digunakan dan disesuaikan sepenuhnya dalam beberapa minit. Wix.com

GoDaddyGoDaddy – adalah platform yang bergerak dari penyedia hosting biasa ke perisian pembinaan laman web yang layak dengan set ciri yang baik. Syarikat ini mempunyai lebih dari 2 dekad kehadiran web yang menampilkan produk web terkini untuk pengguna Windows dan Linux. Platform ini mempunyai antara muka yang mesra pengguna dengan satu set inovasi dan panduan pengguna yang berguna untuk membuat proses pembinaan semudah mungkin. GoDaddy.com

Jadi, apakah perisian terbaik untuk dipilih? Apa kebaikan dan keburukan yang mungkin berbeza Wix dari GoDaddy? Apa yang membina laman web lebih baik dan mengapa? Mari kita cari!

1. Kemudahan Penggunaan

 • Wix. Wix mempunyai fungsi drag-n-drop yang memudahkan kerja dengan kandungan, menambah blok dan halaman baru, memuat turun fail media dengan format yang berbeza, menukar warna, fon dan elemen lain yang anda perlukan untuk mewujudkan gaya unik untuk laman web masa depan anda. Wix mengikuti trend teknologi terkini.

  • Wix ADI – yang Alat berasaskan AI dilaksanakan untuk menjadikan proses pembinaan secepat dan semudah mungkin. Instrumen ini menawarkan beberapa susun atur laman web bergantung pada tujuan pengguna. Ia berfungsi dengan cukup sederhana: pengguna diminta untuk menjawab beberapa soalan asas yang berkaitan dengan projek, tujuan, jenis laman web dan masa depannya. Sistem akan secara automatik merancang susun atur tersuai yang paling sesuai untuk memenuhi keperluan tertentu anda. Pada masa yang sama, anda masih bebas memilih pelbagai jenis bahagian dari galeri dan senarai hingga gambar dan teks. Sambungan baru memberikan pengalaman penyuntingan yang lebih baik. Perlu beberapa minit untuk membuat laman web siap pakai menggunakan Wix ADI. Sistem telah diperbaiki memberikan akses ke Studio Foto platform dan membuat portfolio atau laman web jurugambar yang menakjubkan.
  • Wix ADI Editor

  • Penyunting Wix – alat yang baik untuk mereka yang ingin menyelami proses pembinaan tanpa kemahiran teknikal atau pembantu AI. Ini adalah peluang terbaik untuk menyatakan kreativiti anda. Cukup pilih mana-mana 500 templat yang ada atau mulakan dengan halaman kosong. Berdasarkan fungsi drag-and-drop, editor membolehkan anda menerapkan pelbagai elemen dan perincian yang layak seperti kesan Parallax, mengubah latar belakang, menambahkan animasi, dan lain-lain. Alat ini memudahkan untuk menerjemahkan kaedah pembayaran ke dalam pelbagai bahasa serta menyesuaikan laman web dari peranti mudah alih. Pengurus Media Baru hadir sebagai instrumen yang berguna untuk tetap teratur dengan projek anda yang mempunyai semua subfolder, alat pengurusan gambar, penyumbang, dan tag yang diperlukan di satu tempat.
  • Penyunting Wix

  • Wix Corvid – ini untuk pereka web khusus yang mendambakan kebebasan bangunan tanpa had. Ini adalah alat yang baik untuk mereka yang terlibat dalam pengekodan dan pengaturcaraan, Corvid membolehkan anda menggunakan platform Wix sepenuhnya dan membuat reka bentuk web eksklusif anda sendiri. Akses API memudahkan anda mengurus laman web anda sementara Wix CRM backend API dapat mengirim pemberitahuan kepada penyumbang anda. Kita juga harus menyebut perkara-perkara kecil tetapi tetap penting seperti pemformatan data, penyahpepijatan dan pemantauan laman web.
 • GoDaddy. GoDaddy tidak boleh membanggakan inovasi seperti itu, walaupun platformnya cukup mudah digunakan. Anda tidak akan pernah bertanya pada diri sendiri “apa yang harus saya lakukan seterusnya?” semasa menggunakan pembina laman web ini. Ia menawarkan ciri onboarding yang logik dan lurus ke hadapan. Setelah anda mendaftar, perisian akan memandu anda dengan tepat dari satu langkah ke kanan yang lain sehingga anda perlu menekan butang “terbitkan”.

  • Penyunting Laman Web – platform ini mempunyai alat Penyuntingan yang cukup mudah dan tersusun dengan baik. Mungkin diakses dari kedua-dua desktop dan peranti mudah alih. Sistem ini menawarkan pelbagai blok dan elemen untuk halaman yang terdapat dalam beberapa variasi. Mereka kelihatan cukup bergaya walaupun reka bentuknya yang kaku dapat menyebabkan kurangnya kebebasan bangunan. Dengan kata lain, anda tidak akan menghadapi sebarang kesukaran ketika menambahkan bahagian baru. Walau bagaimanapun, anda pasti tidak menyukai kerumitan ketika mengubah reka bentuknya atau cuba menyesuaikan halaman.
  • Editor GoDaddy

  • Elemen HTML – alat ini memudahkan untuk menambahkan HTML dan JavaScript ke laman web anda walaupun masih memerlukan sekurang-kurangnya pengetahuan asas pengaturcaraan dan pengekodan.
  • Lebih Banyak Alat Penyuntingan – GoDaddy mempunyai penyunting borang hubungan. Nah, ini lebih seperti sekumpulan blok pratetap, kerana tidak ada kesempatan untuk menambahkan lebih banyak fail seperti “komen” atau “Subjek”.

Wix vs GoDaddy. Kedua-dua platform ini sangat mudah digunakan. Walau bagaimanapun, Wix kelihatan seperti pilihan yang lebih cepat dan lebih mudah untuk membuat laman web dengan hanya beberapa klik menggunakan teknologi berasaskan AI-nya. Pada masa yang sama, Wix menawarkan lebih banyak kebebasan kepada pengekod dan pengaturcara sementara GoDaddy nampaknya sedikit lebih terhad dari segi kemampuan penyuntingan dan penyesuaian.

2. Ciri dan Kelenturan

 • Wix. Wix adalah salah satu platform yang paling fleksibel dari segi integrasi dan fungsi penyesuaian. Ia mempunyai set fitur yang kaya untuk menangani proses pembinaan walaupun latar belakang teknikal atau objektif utama. Ciri-ciri utama termasuk:

  • ECommerce lanjutan – Wix menjadikannya sangat mudah untuk membina dan mengatur kedai dalam talian anda. Selain daripada ciri eCommerce asas seperti pengurusan produk, integrasi pilihan pembayaran, dan tawaran cukai, platform ini dilengkapi dengan strategi kupon fleksibel, tawaran penghantaran percuma, tetapan diskaun dan penjualan, simpan Analitis untuk melihat data dan mengoptimumkan kedai anda. Penapis Galeri Bergerak akan memudahkan pelanggan menyusun produk mengikut harga, saiz atau ciri lain. Wix menawarkan keupayaan integrasi eCommerce utama dengan platform seperti Avalar dan Fetchy untuk menangani kadar cukai masa nyata serta melaksanakan penyelesaian penghantaran dalam talian yang canggih.
  • Penyunting eCommerce Wix

  • SEO dan Pemasaran – selain daripada tetapan SEO asas seperti tag meta, deskripsi tajuk, kata kunci fokus, dan mod pratonton media sosial, sistem ini mempunyai Wix SEO Wizard tersuai untuk membolehkan anda mendapat keuntungan dari kedudukan SEO yang lebih tinggi yang menawarkan rancangan SEO yang berkesan. Ciri pemasaran e-mel yang dipertingkatkan akan mempermudah pengembangan senarai pelanggan anda dengan bantuan alat yang baru dilaksanakan seperti fungsi video, contoh dan e-mel pencetus, templat dan lebih hebat lagi untuk kempen e-mel anda.
  • Aplikasi Android dan iOS – bagus untuk pengguna yang selalu dalam perjalanan tetapi masih ingin berpeluang dan bekerja di laman web mereka dari peranti mudah alih. Anda sebenarnya mempunyai fungsi yang hampir sama seperti pada desktop. Tambahkan kandungan, uruskan produk anda atau berbual dengan pelawat langsung. Semua gambar dan video hadir sebagai kandungan media siap Retina yang tersedia untuk peranti dengan resolusi tinggi.
  • Blogging – mempunyai blog profesional di laman web anda sangat penting. Wix menjadikannya mudah untuk membuat bahagian blog yang hebat dan menyesuaikannya dengan menambahkan kategori baru, membuat halaman profil, berkongsi catatan anda melalui platform media sosial, dll..
  • Penyunting Blog Wix

  • Wix App Market – menawarkan pelbagai widget dan tambahan. Ia mempunyai App Market sendiri di mana anda boleh memilih widget yang anda perlukan dan percuma. Semua aplikasi dan tambahan termasuk dalam harga rancangan bulanan anda. Anda tidak perlu membayar lebih banyak untuk setiap peningkatan. Wix mempunyai galeri PRO, peta, alat analitik, bahagian forum, kalendar, borang langganan, widget acara dan banyak elemen berguna lain yang akan meningkatkan penglibatan dan pengalaman pengguna anda.
 • GoDaddy. Perkhidmatan ini tidak mempunyai App Store, yang semestinya sangat besar. Sebaliknya, pengguna boleh memilih beberapa fungsi asas seperti perkongsian media sosial atau galeri gambar. Anda juga dapat menambahkan laman web anda ke Google AdSense. Sekiranya anda memerlukan beberapa pilihan yang lebih komprehensif seperti butang Paypal atau SEO Wizard, anda perlu membeli sekurang-kurangnya Business Plan.

  Ciri GoDaddy

  Bercakap mengenai SEO Wizard, ia kelihatan sederhana dan memandu pengguna dari satu tahap ke tahap yang lain untuk mengedit tajuk dan keterangan. Masalahnya ialah GoDaddy mempunyai susunan tajuk pelik yang tidak masuk akal. Google mungkin tidak menyukainya. Anda mungkin menambah blog, tetapi anda harus menghoskannya di tempat lain.

  GoDaddy juga mempunyai ciri asas blogging. Ia tidak menyeluruh seperti di Wix. Lebih-lebih lagi, pengguna tidak akan dapat mengesan catatan baru dari suapan RSS, kerana tidak ada sokongan RSS. Rindu lain ialah pengarang tidak dapat menambahkan tag pos atau membuat artikel yang dibenarkan. Di samping itu, anda tidak akan dapat bekerja dengan tetapan SEO. Kesimpulannya, sebenarnya tidak ada penggunaan fitur blogging tersebut walaupun masih tersedia.

  Berita baiknya ialah platform ini mempunyai Pembentuk Bentuk Kenalan tersuai (kami telah menyebutnya sebelumnya). Ia menawarkan sekumpulan blok siap pakai. Mereka terlihat cukup tipikal tanpa peluang untuk menyesuaikannya atau mengedit bidang baru. Sebaliknya, penyatuan pihak ketiga dengan alat pemasaran e-mel dapat meningkatkan kempen buletin anda sehingga menghasilkan kadar pemerolehan pengguna yang lebih baik.

Wix vs GoDaddy. Wix kelihatan lebih berfungsi dengan banyak pilihan aplikasi dan tambahan sementara GoDaddy terutamanya dilengkapi dengan ciri pratetap yang sukar untuk disesuaikan. Lebih-lebih lagi, Wix mempunyai ciri-ciri blog dan SEO yang lebih baik di samping alat pemasaran e-mel yang diperluas. Di sinilah GoDaddy kurang fleksibiliti.

3. Reka bentuk

Carta Perbandingan Reka Bentuk

WixGoDaddy
Bilangan Tema:55020
Editor Mudah Alih:&# x2714; YA✘ TIDAK
Reka Bentuk Laman Web AI:&# x2714; YA✘ TIDAK
Seret&Jatuhkan:&# x2714; YA&# x2714; YA
Dioptimumkan untuk Mudah Alih:&# x2714; YA&# x2714; YA
 • Wix. Wix adalah platform yang lebih fleksibel dan serba boleh. Pengguna boleh memilih dari 70+ kategori templat yang dioptimumkan untuk mudah alih yang direka secara profesional. Ini memungkinkan anda berdua menyemak dan mengedit templat anda di mod mudah alih.

  Selain daripada fungsi drag-n-drop untuk pengeditan sederhana dan menambahkan elemen baru ke halaman yang diperlukan, anda dapat mengedit menu, menukar warna, dan melampirkan fail media dalam pelbagai format, bekerja dengan tipografi dan membuat gaya eksklusif untuk laman web anda Satu-satunya kelemahan adalah apabila anda memilih templat, anda perlu makan. Tidak ada fungsi eksport.

  Penyunting Mudah Alih Wix

  Wix Editor membolehkan pengguna menghidupkan idea reka bentuk web mereka sendiri. Tanpa kemahiran pengekodan. Anda bebas membina laman web dengan gambar atau video yang bergaya di latar belakang, menambahkan elemen menarik baru seperti kesan Parallax dan animasi ke menu dan bahagian halaman atau kodkan laman web eksklusif dari awal menggunakan Wix Corvid.

 • GoDaddy. GoDaddy menawarkan sekumpulan templat terhad. Lebih-lebih lagi, anda tidak berpeluang mengubahnya sesuai dengan keperluan anda. Kekurangan ciri drag-n-drop menjadikannya mustahil untuk mengubah warna latar belakang, fon, tipografi, dll. Walaupun anda masih dapat menambahkan bahagian baru atau menghapus blok, semua templat telah memiliki elemen yang telah dirancang yang tidak dapat anda sesuaikan.

  Persediaan Tema GoDaddy

  Templat kelihatan baik-baik saja. Tidak ada yang cemerlang mengenai mereka walaupun mesra telefon bimbit. Semua halaman cukup cantik. Namun, ingat bahawa anda tidak akan pernah berpeluang melampaui tetapan reka bentuk asas. Mustahil untuk meneruskan perubahan susun atur. Lupakan mengedit HTML atau CSS. Yang boleh anda buat hanyalah memilih warna dan gaya umum untuk tema anda.

Wix vs GoDaddy. Wix menawarkan lebih banyak templat sementara GoDaddy sebenarnya memberikan gaya tema yang berbeza daripada susun atur. Pada masa yang sama, Wix mempermudah penyesuaian setiap templat dengan mengakses CSSnya. Anda tidak akan mendapat peluang seperti itu semasa menggunakan GoDaddy.

4. Sokongan Pelanggan

 • Wix.  Pembina laman web mempunyai pangkalan pengetahuan dan blog yang sangat besar, di mana anda boleh mendapatkan beberapa maklumat berguna. Pada masa yang sama, anda bebas untuk meminta sokongan sembang selain petua mudah mengenai cara mengirimkan tiket sekiranya ada masalah yang timbul.

 • GoDaddy. Platform ini mempunyai pasukan sokongan profesional, yang merupakan keharusan bagi mana-mana syarikat yang menyediakan perkhidmatan hosting dan domain. Bagi perisian pembinaan laman web, GoDaddy mempunyai pangkalan pengetahuan yang besar, forum untuk mengajukan sebarang pertanyaan dan sokongan seluruh dunia melalui telefon. Pengguna bebas menghubungi pengurus sokongan semasa waktu bekerja. Anda boleh mendapatkan senarai semua nombor telefon di seluruh dunia di bahagian sokongan.

  Mereka juga menunjukkan waktu bekerja untuk negara tertentu. Syarikat ini menawarkan pelbagai produk yang merangkumi bukan sahaja alat dan domain pembinaan laman web, tetapi juga pensijilan SSL, lelongan dalam talian dan banyak lagi. Atas sebab ini, anda tidak akan menghadapi kesukaran ketika menghubungi pakar sokongan untuk menyelesaikan masalah.

Wix vs GoDaddy. GoDaddy nampaknya mempunyai lebih banyak pilihan untuk pengguna berhubung dengan pasukan sokongan. Sebaliknya, menyelesaikan masalah mungkin menakutkan memandangkan jumlah produk yang mereka jual di GoDaddy. Pengurus Wix lebih tertumpu pada isu-isu yang berkaitan terutamanya dengan proses pembinaan laman web.

5. Harga

 • Wix. Platform ini menawarkan rancangan percuma walaupun hanya dengan penyimpanan 500 MB tanpa nama domain atau hosting. Walau bagaimanapun, dengan hanya $ 8.50 / bulan anda boleh membeli Pelan Kombo dan mendapatkan semua yang anda perlukan dalam satu bungkusan. Keselamatan data SSL, hosting gratis, dan domain, templat, widget dan tambahan percuma sudah termasuk dalam harga ini.

  Adakah anda perlu membina laman web yang lebih rumit dengan banyak ciri dan struktur yang kompleks? Pelan Wix tanpa had bermula dari $ 12.50 sebulan. Ia sangat sesuai untuk projek yang lebih besar. Perlukan kedai web yang kukuh? Pelan E-Commerce sesuai untuk anda dengan hanya $ 17 sebulan. Pelan VIP berharga $ 24.50 sebulan dengan ciri tambahan untuk pemasaran profesional dan kempen e-mel.

 • WixGoDaddy
  Pilihan Harga: &# x2714; Sambungkan Domain ($ 4.50 / bln);
  &# x2714; Kombo ($ 8.50 / bln);
  &# x2714; Tidak terhad ($ 12.50 / bln);
  &# x2714; eCommerce (Asas Perniagaan) ($ 17 / bln);
  &# x2714; VIP ($ 24.50 / bln).
  &# x2714; Peribadi ($ 5.99 / bln);
  &# x2714; Perniagaan ($ 9.99 / bln);
  &# x2714; Perniagaan Plus ($ 14.99 / bln);
  &# x2714; Kedai atas talian ($ 19.99 / bln).
  Ciri-ciri:&# x2714; Bebas Penggunaan;
  &# x2714; Templat dan widget;
  &# x2714; Kedai atas talian;
  &# x2714; Logo dan ciri pemasaran percuma.
  &# x2714; Hosting + SSL;
  &# x2714; Integrasi media sosial;
  &# x2714; SEO;
  &# x2714; Apple Pay, PayPal dan integrasi kad kredit.
 • GoDaddy. Sekiranya anda memilih perisian ini, bersiaplah untuk membayar setiap ciri baru dan kemas kini yang ingin anda tambahkan. Harga rancangan untuk laman web bermula dari $ 5,99 sebulan. Nampaknya tawaran yang berpatutan, bukan?

  Walau bagaimanapun, ia tidak termasuk sebarang ciri dan tambahan yang mungkin anda perlukan pada masa akan datang. Anda perlu membayar sekurang-kurangnya $ 29 sebulan untuk rancangan yang merangkumi penambahan untuk e-dagang. Sekiranya anda memerlukan perlindungan SSL dan pautan ke media sosial, anda perlu membayar lebih banyak untuk rancangan Business atau Business Plus yang masing-masing berharga $ 9,99 dan $ 14,99.

Wix vs GoDaddy. Wix pastinya kelihatan lebih menarik dari sudut kewangan. Anda tidak perlu membayar secara berasingan untuk setiap widget yang perlu anda tambahkan. Pengguna mendapat semua yang ada dalam pek untuk pembayaran bulanan tunggal.

Pokoknya

Memilih platform bergantung kepada tujuan dan tujuan. Adakah ia akan menjadi kedai digital atau laman web perniagaan kecil? Anda perlu yakin 100%; perisian yang dipilih mempunyai semua ciri yang diperlukan yang mungkin anda perlukan.

WixWix adalah platform yang lebih serba boleh dan fleksibel yang akan berfungsi dengan baik untuk pelbagai jenis laman web. Ia dilengkapi dengan lebih banyak alat penyesuaian, senarai widget, add-on, dan integrasi tambahan selain teknologi ADI dan Corvid canggih untuk pemula dan pereka web khusus. Ia menawarkan pilihan yang lebih luas dari segi reka bentuk serta promosi lebih lanjut laman web dengan mempertimbangkan SEO, blogging dan beberapa ciri lain. Wix.com

GoDaddyGoDaddy mungkin juga berfungsi dengan baik untuk beberapa laman web kecil dan sederhana serta kedai dalam talian peringkat permulaan. Pada masa yang sama, mungkin juga bagus dari segi solusi hosting. Walau bagaimanapun, pembina laman webnya pasti tidak mempunyai fleksibiliti dengan alat kecil untuk disatukan sementara susun atur yang telah ditetapkan mungkin tidak mencukupi untuk projek dalam talian yang kukuh. GoDaddy.com

Kesimpulannya, nampaknya kita mempunyai pemenang yang jelas dengan banyak alat baru dan hebat untuk ditawarkan.

Carta Perbandingan Gambaran Keseluruhan

WixGoDaddy
Kemudahan penggunaan:Pembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddy
Ciri-ciri:Pembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddy
Reka bentuk:Pembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddy
Sokongan pengguna:Pembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddy
Harga:Pembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddy
Markah keseluruhan:Pembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddyPembangun Laman Web Wix vs GoDaddy

Cuba Wix Sekarang

 Ianya percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map