Tapak Google vs WordPress

Tapak Google vs WordPress


Tapak Google dan WordPress adalah dua alat pembinaan laman web yang popular, yang menawarkan pendekatan yang sangat berbeza untuk proses pembangunan laman web dan diarahkan untuk kategori pengguna yang pelbagai. Namun, sistem ini mempunyai misi yang sama – untuk membantu pengguna membina laman web, yang akan menampilkan prestasi yang bagus dan reka bentuk yang menarik. Agak sukar untuk membandingkan kedua platform ini kerana tidak mempunyai banyak persamaan.

Mengenai pilihan platform terbaik untuk menampung jumlah keperluan pengguna yang ada, masih masuk akal untuk mengkaji aspek yang mesti dimiliki dari kedua-dua perkhidmatan tersebut. Yang mana yang lebih baik untuk semua kategori pengguna? Adakah pemimpin yang berbeza mengatasi pesaingnya? Atau kedua-dua perkhidmatan berfungsi dengan baik untuk menyelesaikan beberapa tugas reka bentuk web?

Untuk mengenal pasti alat pembinaan laman web yang paling boleh dipercayai dan lengkap, kita sekarang harus membandingkannya secara terperinci dari sudut kesederhanaan, kemudahan, fungsi dan fleksibiliti, pendekatan reka bentuk, dasar harga dan pilihan sokongan pelanggan.

Ringkasan Pantas:

Tapak GoogleTapak Google – adalah pembangun laman web, yang cukup mudah dikuasai untuk semua kategori pengguna. Sistem ini juga menyediakan platform hosting yang boleh dipercayai dan mewujudkan persekitaran pembinaan web yang intuitif. Set ciri yang ditawarkannya cukup mudah dan berfungsi dengan baik untuk pembangunan laman web biasa untuk penggunaan seharian. Tapak Google

WordPressWordPress – adalah Sistem Pengurusan Kandungan yang terkenal di dunia, yang berfungsi dengan baik untuk pereka web dan pemula yang mahir. Semua orang boleh menemui set ciri yang diperlukan di sini untuk menggunakannya lebih jauh untuk merancang projek mewah. Berjuta-juta laman web dikuasakan oleh WordPress di seluruh dunia dan banyak lagi yang sedang dalam pembinaan. Apa yang harus anda ketahui adalah bahawa WordPress tidak sesuai untuk semua. Sistem ini masih menunjukkan sekurang-kurangnya pengetahuan asas pengaturcaraan yang diperlukan untuk mencapai hasil yang diinginkan. Ini menyediakan pilihan integrasi lanjutan dan set fitur kaya yang diperlukan untuk mengembangkan laman web yang sangat tinggi kedudukannya di mesin pencari. WordPress

Oleh itu, Laman Google dan WordPress sangat berbeza dan inilah yang menjadikan pilihan platform terbaik sebagai cabaran sebenar bagi kebanyakan pengguna. Sistem mana yang lebih banyak ditawarkan? Manakah di antara mereka yang merangkumi kemudahan, kesederhanaan dan prestasi yang bagus? Mana yang lebih senang dikuasai dalam jangka masa panjang? Untuk menjawab soalan-soalan ini dan lain-lain, masuk akal untuk mengkaji secara terperinci alat-alat pembinaan web ini. Mari buat segera untuk mengesan pemenang perbandingan.

1. Kemudahan penggunaan

 • Tapak Google. Bekerja dengan Tapak Google sangat mudah dan pantas sehingga pengguna rata-rata dengan sedikit atau tanpa kemahiran pengekodan dapat membuat projek standard dalam masa setengah jam di sini. Sistem ini dilengkapi dengan editor WYSIWYG, yang sangat intuitif, difahami dan mudah. Anda tidak perlu menjadi profesional reka bentuk web untuk meneroka dan menguasainya dengan mudah. Sekiranya anda bernasib baik mempunyai sekurang-kurangnya pengetahuan asas pengaturcaraan, maka anda dapat mengedit kod laman web anda secara manual untuk memberikan reka bentuk unik dan fungsi mewah projek.

  Tapak Google vs WordPress

  Google Sites adalah platform all-in-one, yang bermaksud anda memperoleh semua yang anda perlukan untuk merancang, menerbitkan dan mentadbir laman web anda di bawah bumbung yang sama – tidak ada yang boleh dimuat naik dan dipasang. Apa yang anda perlukan untuk memulakan adalah akaun Google percuma standard. Yang juga penting di sini ialah Laman Google dilengkapi dengan hosting bersepadu, yang menghilangkan keperluan untuk mencari penyedia hosting yang dipercayai di tempat lain. Itu satu lagi bonus yang menjadikan pembangun laman web senang digunakan dan senang untuk semua orang.

 • WordPress. WordPress sedikit lebih rumit jika dibandingkan dengan Laman Google. Sebagai permulaan, pembangun laman web memerlukan muat turun dan pemasangan awal. Ini memerlukan lebih banyak masa dan usaha, walaupun prosesnya sama sekali tidak rumit. Kedua, ini hanya CMS; ia tidak termasuk tema dan hosting web yang sudah siap. Anda mesti menguruskan aspek-aspek ini sendiri.

  Penyunting Kod Baru Pasca WordPress

  Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah mengehoskan dan menyatukan plugin atau templat luaran, masuk akal untuk menggunakan alternatif yang lebih mudah seperti Wix, sebagai contoh. Ini adalah pembangun laman web profesional all-in-one, yang dilengkapi dengan hosting bersepadu, beratus-ratus tema siap mudah alih dan set ciri kaya yang diperlukan untuk menyelesaikan projek dengan pelbagai tahap kerumitan. Sekiranya anda masih memilih untuk menggunakan CMS, maka WordPress berfungsi paling baik untuk tujuan ini.

Tapak Google vs WordPress. Tapak Google kurang intuitif daripada Wix atau uKit, namun ia lebih mudah digunakan daripada WordPress. WordPress mempunyai keluk pembelajaran yang lebih tinggi untuk pengguna kali pertama, namun pada akhirnya menawarkan lebih banyak kebebasan.

WordPress tidak menawarkan hosting dan tema yang disertakan, yang merupakan kelebihan dan kekurangan. Di satu pihak, anda harus mengurus hosting anda sendiri, tetapi di sisi lain, anda boleh memindahkan laman web anda ke mana-mana hos web lain pada bila-bila masa, sementara ini tidak mungkin dilakukan jika anda menggunakan pembangun laman web dengan penyertaan yang disertakan (mereka hanya dapat berjalan di pelayan mereka sendiri).

2. Set Ciri dan Kelenturan

 • Tapak Google. Pembina laman web cukup mudah digunakan namun ia menawarkan satu set ciri yang bagus untuk memulakan dan mengurus laman web yang berkualiti. Sejauh sistem ini adalah produk Google, ia terintegrasi dengan aplikasi dan perkhidmatan Google yang lain. Cukup semak senarai untuk mengetahui pilihan yang ada dan tentukan, aplikasi mana yang mungkin merupakan tambahan yang baik untuk projek anda. Oleh itu, pembangun laman web membenarkan penggunaan Peta Google, YouTube, Kalendar, Hangouts dan aplikasi lain yang akan diselaraskan dengan lancar dengan laman web anda.

  Tapak Google vs WordPress

  Mengedit susun atur laman web sangat mudah dengan Laman Google kerana panel kawalan yang intuitif dan ringkas, yang mempunyai tiga tab yang menyediakan set ciri yang diperlukan. Ini adalah tab Masukkan, Halaman dan Tema. Terdapat juga bahagian Layout di sini, di mana anda boleh memilih susun atur yang diinginkan untuk projek anda. Secara keseluruhan, anda boleh memilih daripada 6 pilihan susun atur yang terdiri daripada 1, 2, 3 dan 4 lajur. Setelah membuat pilihan, anda akan ditawarkan untuk mengatur dan mengisi blok kandungan, memuat naik gambar dan menghantar teks atau kandungan lain yang diinginkan.

  Laman Web Google membenarkan penambahan jumlah halaman laman web yang tidak terhad yang boleh anda sesuaikan dan peribadikan. Ini dapat dilakukan di tab “Halaman” yang sesuai, hanya memakan waktu beberapa minit. Secara amnya, anda boleh membuat pelbagai jenis halaman berdasarkan keperluan reka bentuk web anda, seperti pengumuman, halaman senarai, halaman permulaan, kabinet fail dan banyak lagi.

  Ketika memuat naik kandungan, Anda dapat memilih elemen yang diinginkan di tab “Masukkan”. Di sinilah anda boleh memilih dan mengintegrasikan Imej, Kotak Teks, fail yang disimpan di Drive anda atau yang anda mahu masukkan dalam mod manual. Mengenai jenis kandungan yang ditawarkan sistem, anda boleh memilih elemen berikut: Slaid, Helaian, Daftar Isi, Carousel Gambar, YouTube, Peta, Kalendar, Dokumen, Butang, Pembahagi, Bentuk dan Carta. Apa sahaja elemen yang anda pilih untuk dipilih, anda akan berpeluang untuk menyesuaikannya dengan lebih dekat dengan fokus projek anda.

  Selain itu, pembangun laman web membolehkan anda mengintegrasikan elemen standard yang menyumbang kepada prestasi laman web anda. Ini termasuk suapan berita, kalkulator, Alat Webmaster Google atau peluasan lain yang disertakan dalam G Suite.

  Tapak Google vs WordPress

  Inti Laman Google adalah kerjasama. Pengguna boleh bekerjasama di laman web seperti mengedit Dokumen Google, dan anda selalu mempunyai kawalan terhadap siapa yang mempunyai akses. Terserah anda untuk berkongsi hak akses laman web dengan pengguna yang anda anggap perlu. Begitu juga, anda boleh menyimpan projek dalam Draf Mode atau menjadikannya benar-benar peribadi. Terdapat juga pilihan yang membolehkan anda memilih orang tertentu, yang akan memiliki hak untuk mengedit laman web.

  Akhirnya, anda boleh mengaktifkan ciri tersebut, yang menghalang penyunting lain daripada menerbitkan projek tanpa kebenaran anda. Itu juga sangat senang. Sekiranya anda ingin mengesan statistik laman web anda dan mengawal turun naik lalu lintas, Laman Google memungkinkan untuk menghubungkan Analitis Google ke projek tersebut. Kesedaran mengenai parameter utama laman web anda akan membantu anda mengambil langkah khas sekiranya terdapat masalah tertentu.

 • WordPress. WordPress adalah sumber terbuka CMS yang bermaksud mempunyai set ciri yang berpotensi besar. WordPress sangat luas – anda boleh menambahkan pelbagai plugin untuk mendapatkan fungsi yang diinginkan. CMS pada mulanya dikembangkan sebagai platform blog dan, oleh itu, memerlukan kesedaran pengekodan mendalam untuk membuat jenis laman web lain. Walaupun begitu, sistem ini saat ini digunakan untuk melancarkan laman web dari semua jenis, dari blog dan portfolio hingga kedai web yang kompleks dan laman web komuniti – semua yang anda perlukan adalah menggunakan kombinasi pemalam yang tepat.

  Persediaan Pemalam WordPress

  Nasib baik, sistem ini menyediakan jumlah plugin percuma dan berbayar yang menakjubkan, yang terdapat di web. Namun, ingat bahawa semakin banyak plugin yang anda pilih dan integrasikan ke dalam projek anda – semakin banyak kemas kini yang perlu anda buat selepas itu. Ini mungkin memberi kesan negatif terhadap keselamatan dan prestasi laman web anda.

  Selepas kemas kini sistem baru-baru ini, ia telah memperkenalkan editor Gutenberg yang maju, yang telah menggantikan editor teks / HTML klasik. Editor baru berasaskan blok, yang membolehkan pengguna mengganti dan menyusun blok kandungan pada halaman dalam urutan yang lebih disukai. Pendekatan ini untuk proses reka bentuk web menjadikannya serupa dengan pendekatan yang ditawarkan oleh pembangun laman web tradisional.

  Penyunting Laman Web WordPress

  Akibatnya, inovasi telah mempermudah proses membuat laman web dengan WordPress. Pengguna tersebut, yang tidak berpuas hati dengan Editor Gutenberg untuk beberapa sebab dan ingin beralih ke yang lama, harus memilih dan mengintegrasikan pemalam yang sesuai, yang tidak begitu selesa dan sama sekali selamat.

  Apabila menggunakan WordPress, anda tidak akan memerlukannya pilihan hosting. Seperti yang disebutkan di atas, CMS tidak menyediakan hosting bersepadu secara lalai dan, oleh itu, anda perlu mencari penyedia yang dipercayai sendiri. Mustahil untuk mengelakkannya melainkan anda memutuskan untuk beralih ke pembina laman web seperti uKit, contohnya.

  Sistem ini menggabungkan set fitur yang luas dengan hosting bersepadu, yang mengurangkan waktu pengembangan web tanpa mempengaruhi hasilnya. Sekiranya anda masih memutuskan untuk terus bekerja dengan WordPress, maka sangat masuk akal untuk digunakan Bluehost. Host ini disyorkan secara rasmi oleh WordPress kerana kemampuannya, fungsi, set ciri kaya dan banyak faedah yang tidak dapat disangkal.

Tapak WordPress vs Google. Walaupun Tapak Google digunakan terutamanya untuk membuat intranet dan berkongsi maklumat dalam talian dengan sekumpulan pengguna, sifat teknikal WordPress menjadikannya pilihan yang tepat untuk mana-mana laman web yang dapat dibayangkan. CMS mempunyai banyak ciri canggih dan ia juga menawarkan integrasi hebat yang dapat membawa projek anda ke tahap yang baru.

3. Reka bentuk

 • Tapak Google. Tapak Google mempunyai sekumpulan tema yang terhad, yang kebanyakannya, mari kita lihat, biasa-biasa saja. Terlebih lagi, pembangun laman web membezakan antara tanggapan templat dan tema, yang merupakan salah satu ciri khas sistem. “Templat” memberikan pilihan jenis halaman dan tata letak, sementara “Tema” lebih banyak mengenai reka bentuk laman web (iaitu, pilihan skema warna, gambar dan elemen lain yang berkaitan).

  Tema Tapak Google

  Pengguna tidak mempunyai pilihan penyesuaian reka bentuk yang kaya. Apa yang boleh anda lakukan di sini adalah mengubah gambar dan gaya tajuk, memilih gambar stok Google Sites atau memuat naik gambar anda sendiri. Perkara yang sama adalah mengenai pilihan palet warna dan gaya fon.

 • WordPress. Sistem Pengurusan Kandungan mempunyai koleksi templat terpadu, yang tersedia di papan pemuka (khususnya, dalam kategori Reka Bentuk). Walau bagaimanapun, jumlah tema dan pelbagai jenisnya tidak mencukupi untuk memenuhi keseluruhan keperluan pengguna. Di sinilah tema yang dikembangkan oleh pereka web dari seluruh dunia akan sangat membantu.

  Tema WordPress

  Memandangkan sifat sumber terbuka, tema WordPress baru direka dan ditambahkan ke perpustakaan rasmi dan pihak ketiga setiap hari, sehingga anda mendapat pelbagai pilihan. Anda juga boleh menyewa pereka untuk menarik tema tersuai. Yang mesti anda ketahui mengenai templat ini adalah kadangkala tidak sama sekali selamat. Masalahnya ialah anda boleh memilih reka bentuk berbayar dan percuma – terdapat banyak reka bentuk di luar sana. Tema percuma, bagaimanapun, kadangkala dilengkapi dengan kod jahat yang berpotensi menimbulkan bahaya kepada laman web anda. Perlu diingat bahawa semasa membuat pilihan.

  Seperti yang disebutkan di atas, WordPress baru-baru ini menghadirkan editor Gutenberg, yang, pada gilirannya, menyebabkan ketidaksesuaian versi dan tema. Ini bermaksud bahawa tidak semua reka bentuk berfungsi dengan baik dengan editor baru, yang mungkin juga memberi kesan negatif terhadap prestasi laman web anda. Atas sebab ini, versi WordPress yang dikemas kini juga dilengkapi dengan tema Twenty Nineteen standard yang mungkin anda pilih untuk membangunkan projek yang layak.

  Penyesuaian templat WordPress lebih rumit berbanding dengan Laman Google, tetapi hasilnya akan bernilai lama. Untuk memberikan projek yang anda mahukan, anda dapat menambahkan kesan paralaks, animasi, mengubah latar belakang laman web, susun atur, gaya dan ukuran fon, menyesuaikan tetapan tipografi, reka bentuk tajuk dan lain-lain. Anda juga boleh menyesuaikan tajuk, kaki, bar sisi dan bahagian lain dari laman web anda.

  Lebih-lebih lagi, setiap templat WordPress dilengkapi dengan tetapan individu yang membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya reka bentuk projek anda. Oleh itu, anda boleh memilih dan memuat naik logo, membuat menu utama, mengaktifkan / menyahaktifkan pilihan paparan widget, menyesuaikan palet warna dan lain-lain. Sekiranya anda mempunyai kemahiran CSS / PHP atau latar belakang reka bentuk web, maka peluang anda untuk membuat laman web yang unik reka bentuk menjadi lebih tinggi. Itu satu lagi kelebihan WordPress yang menjadikannya lebih unggul daripada pesaing.

Tapak Google vs WordPress. WordPress adalah pemenang yang jelas di sini. Terdapat beribu-ribu tema untuk dipilih di luar sana.

4. Sokongan Pelanggan

 • Tapak Google. Terdapat pusat bantuan yang mengandungi banyak artikel panduan. Anda juga boleh menghubungi salah seorang pakar dengan menghantar maklum balas anda dari panel kawalan. Terdapat juga sokongan telefon percuma dalam 13 bahasa.

 • WordPress. WordPress sama sekali tidak mempunyai perkhidmatan sokongan pelanggan. Sebagai CMS yang popular, bagaimanapun, ia mempunyai komuniti pengguna di seluruh dunia yang luas, yang wakilnya selalu bersedia untuk membantu pemula menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan sistem mereka. Terdapat juga banyak manual, tutorial dan panduan video dan teks WordPress, yang ditulis oleh pengguna sistem yang berpengalaman.

  Semasa melayari laman web, anda juga akan menemui ratusan blog, saluran YouTube dan forum yang merangkumi semua nuansa bekerja dengan sistem. Pada masa yang sama, tidak ada nombor telefon atau e-mel untuk meminta pertolongan di sini dan jika anda tidak pernah bekerja dengan platform sebelumnya, anda harus meneroka dan menguasai semua nuansa anda sendiri. Ini pasti memerlukan banyak masa dan usaha, terutama ketika menyangkut pilihan integrasi.

Tapak WordPress vs Google. Terdapat banyak maklumat di kedua-dua platform di web. Walaupun Tapak Google mempunyai pangkalan pengetahuan rasmi dan sokongan telefon percuma dalam 13 bahasa, pengguna WordPress bergantung kepada pakar bebas. CMS mempunyai komuniti pengguna di seluruh dunia yang luar biasa, wakilnya dengan bersungguh-sungguh berkongsi pengetahuan dan pengalaman mereka dengan pemula di forum khas, blog, video, manual dan sumber maklumat lain.

5. Dasar Penentuan Harga

 • Tapak Google. Tapak Google adalah aplikasi percuma yang disertakan dengan rangkaian pengeluaran Google. Sekiranya anda mempunyai e-mel Google, anda boleh mula membina laman web menggunakan akaun ini. Sebagai pengguna percuma, anda mendapat 100 MB storan laman web. Pengguna Google Apps berbayar mendapat 10-100 GB, bergantung pada rancangannya. Untuk mendapatkan lebih banyak fungsi, anda mungkin perlu menaik taraf ke salah satu Rancangan G Suite, iaitu Asas, Perniagaan atau Perusahaan. Kos mereka berjumlah $ 5 / bulan atau $ 50 / tahun, $ 10 / bulan atau $ 120 / tahun dan $ 25 / bulan atau $ 300 / tahun yang sesuai.

 • WordPress. WordPress secara teknikalnya percuma. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai cita-cita jangka panjang dan merancang untuk membangunkan laman web dengan ciri lengkap (atau bahkan beberapa daripadanya), anda tidak akan berjaya tanpa integrasi pemalam / templat. Pilihan hosting dan nama domain juga harus, tetapi masih bergantung kepada anda untuk memilih penyedia hosting dan domain yang boleh dipercayai yang akan menjadi pilihan khusus anda.

  Walau bagaimanapun, WordPress secara rasmi mengesyorkan penggunaannya Bluehost sebagai penyedia hosting yang boleh dipercayai, lengkap dan harga berpatutan. Kos hosting laman web anda dengan perkhidmatan bermula dengan $ 2.95 / bln sahaja, sementara set ciri yang anda akan dapat pasti melebihi jangkaan anda. Bluehost menawarkan nama domain bonus dan memastikan kelajuan pemuatan halaman yang cepat, kadar masa operasi yang kuat, ciri eCommerce, pasaran yang layak serta pilihan pemasaran kandungan dan SEO yang luas.

Tapak Google vs WordPress. Kedua-dua platform ini berpatutan, menurut kami. Lebih-lebih lagi, tidak ada kos tetap untuk pembangunan laman web di mana pun kerana anggaran akhir akan bergantung pada set ciri dan fungsi yang dipilih pengguna berdasarkan keperluan dan objektif reka bentuk web semasa. Google Sites menawarkan rancangan G Suite untuk memperluas fungsi projek anda, sementara WordPress dilengkapi dengan pilihan integrasi yang luar biasa dan menyiratkan pilihan hosting dan nama domain untuk menerbitkan projek siap pakai.

Pokoknya

Tapak Google dan WordPress sangat berbeza. Setiap perkhidmatan banyak ditawarkan kepada khalayak sasaran dan masing-masing mempunyai pendekatan individu untuk proses pembangunan laman web. Di antara mereka, yang mana, menyediakan set fitur yang lebih luas yang digabungkan dengan pilihan penyesuaian reka bentuk lanjutan? Di antara mereka yang manakah penyelesaian yang lebih masuk akal dan dipercayai? Perkhidmatan mana yang mengatasi pesaingnya dalam jangka masa panjang?

Tapak GoogleTapak Google adalah platform all-in-one yang mudah untuk membuat intranet, microsites, halaman peribadi dan halaman arahan. Ia tidak boleh digunakan untuk eCommerce, laman web dan laman web besar dengan tema yang direka khas. Tapak Google

WordPressWordPress adalah CMS profesional yang digunakan untuk membuat sebarang jenis laman web, berkat fleksibiliti. Tetapi seperti mana-mana perisian yang kaya dengan ciri, ia mempunyai antara muka yang kurang mesra pengguna, dan memerlukan sedikit masa untuk mengetahui cara kerjanya. Manakala perkhidmatan SaaS seperti Laman Google, Wix atau uKit dikemas kini secara automatik dan merangkumi hosting, pengguna WordPress mesti mengemas kini perisian mereka secara manual dan menangani sendiri masalah hosting web. WordPress

Pilihan terakhir perkhidmatan bergantung kepada beberapa faktor. Ini termasuk jenis dan ukuran projek yang anda rancangkan untuk melancarkan, kemahiran reka bentuk web anda, masa dan keinginan untuk belajar, anggaran yang anda siap untuk melabur dalam pembangunan laman web dan hasil yang anda jangkakan dapat diperoleh dalam jangka masa panjang. Sekiranya anda terdesak untuk masa dan memerlukan hasil yang cepat tetapi sederhana, maka Laman Google mungkin merupakan alternatif yang baik untuk anda. Walau bagaimanapun, jika anda berharap dapat melancarkan projek berfitur lengkap dengan prestasi canggih dan reka bentuk yang menakjubkan, maka WordPress semestinya merupakan sistem yang boleh digunakan.

Carta Perbandingan Gambaran Keseluruhan

Tapak GoogleWordPress
Kemudahan penggunaan:Tapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPress
Ciri-ciri:Tapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPress
Reka bentuk:Tapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPress
Sokongan pengguna:Tapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPress
Harga:Tapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPress
Markah keseluruhan:Tapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPressTapak Google vs WordPress

Cuba WordPress Sekarang

 Ianya percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map