Wix vs Weebly: Mana yang Lebih Baik?

Wix vs Weebly


Wix dan Weebly adalah dua pemimpin terkenal dalam bidang reka bentuk web kontemporari. Kedua-dua sistem ini sangat bagus untuk pembangunan laman web mewah dan penuh dengan ciri. Mereka juga begitu senang digunakan dan senang baik untuk pemula dan profesional reka bentuk web bahawa mereka sudah menjadi sinonim untuk pembangunan laman web DIY.

Tanpa mengira populariti mereka, pembangun laman web masih berbeza dari segi kerumitan, kemudahan penerokaan, kemudahan, fungsi bersepadu, perkhidmatan yang disediakan dan dasar harga. Inilah yang sering membuat pengguna memikirkan pilihan alat bina web yang tepat. Untuk menentukan platform yang paling sesuai untuk keperluan reka bentuk web individu anda, masuk akal untuk mengkaji dan menganalisis setiap sistem secara terperinci.

Carta Perbandingan Pembangun Laman Web

WixWeebly
Skor kami:
Ditubuhkan:20062006
Laman web:https://www.wix.com/https://www.weebly.com/
Terbaik untuk:Laman web promosi, blog, projek perniagaan, halaman arahanPortofolio, blog, e-kedai
Kemudahan:Rata-rataSemuanya intuitif
Templat:Beratus-ratus templat khusus, khusus mudah alih, khusus khususTemplat pra-reka disusun mengikut jenis laman web
Sokongan teknikal:Pangkalan pengetahuan yang luas, sistem tiket, sokongan VIPSokongan tiket e-mel, jawapan komuniti
Blogging:Platform blog bersepaduBlog dalam talian
Pilihan SEO:Memajukan pilihan SEOPilihan SEO standard
Harga:Percuma hingga $ 49 / blnPercuma hingga $ 26 / bln
Maklumat lanjut:Kajian Wix →Kajian Weebly →

Untuk membantu anda membuat pilihan yang tidak berat sebelah dari pembangun laman web terbaik, adalah mustahak untuk membandingkan ciri khas, parameter, pilihan penyesuaian reka bentuk, fungsi bersepadu, alternatif sokongan pelanggan serta aspek SEO dan harga. Adakah anda bersedia untuk mengetahui satu-satunya pemenang? Kemudian mari kita mulakan!

Wix vs Weebly: Gambaran Umum

Wix vs Weebly: Gambaran Umum

Wix kini memegang jawatan terbaik dan pembina laman web yang paling popular di dunia. Ditubuhkan di Israel pada tahun 2006, syarikat ini telah mendapat populariti yang sangat besar di seluruh dunia dan kini mempunyai pejabat di Jerman, Brazil, India, Kanada, AS, Ireland, Ukraine dan Lithuania. Pembangun laman web mengikuti model perniagaan freemium, memungkinkan untuk menaik taraf dari rancangan percuma ke salah satu langganan berbayar untuk mendapatkan akses ke ciri reka bentuk web canggih.

Pembangun laman web berfungsi dengan baik untuk pengembangan semua jenis laman web, tetapi ia terutama menumpukan pada pembuatan blog, laman promo, halaman arahan dan projek perniagaan. Anda juga boleh memulakan kedai web bersaiz kecil dan sederhana dengan sistem, yang juga akan dilengkapi dengan fitur dan berfungsi.

Wix Real Estate Editor

Wix menawarkan pelbagai templat yang dapat disesuaikan bersama dengan editor drag-and-drop yang sesuai yang membolehkan setiap orang memberi mereka reka bentuk yang diperibadikan tanpa memerlukan kemahiran pengekodan. Inilah yang menjadikan pembangun laman web menjadi pilihan yang layak untuk pemula dan juga untuk pengguna yang mahir, bersedia membuat projek menarik dengan prestasi tinggi.

Secara keseluruhan, Wix adalah pembangun laman web profesional yang akan menjadi pilihan tepat untuk kreatif, pemuzik, pelakon, jurugambar, model dan pereka. Sistem ini juga akan menarik bagi pemilik perniagaan kerana kesederhanaan dan kemudahan pembuatan laman web. Senarai harga, carta, borang, sepanduk, akses pendaftaran laman web – semua ciri ini memungkinkan untuk membuat laman web perniagaan yang berkesan.

Weebly juga pembangun laman web all-in-one, yang membolehkan pelanggannya memulakan projek yang berkualiti dan menarik secara visual. Sama seperti Wix, ia ditubuhkan pada tahun 2006 untuk mendapat pengiktirafan di seluruh dunia dengan cepat. Platform ini memungkinkan untuk melancarkan portfolio, blog dan laman web perniagaan. Walau bagaimanapun, pengkhususan niche utamanya kini turun ke pembangunan projek eCommerce. Sistem ini telah mendapat tumpuan reka bentuk kedai web yang kuat pada tahun 2018, setelah pemerolehannya oleh syarikat gergasi eCommerce dunia – Square.

Pembangun laman web dilengkapi dengan editor drag-and-drop yang berguna, yang menyumbang kepada proses reka bentuk web yang intuitif dan sederhana. Editornya tersusun dengan baik, sementara papan pemuka sistem mudah disemak imbas dan disusun secara logik.

Penyunting Weebly

Dari menukar kata laluan akaun anda hingga menerbitkan projek siap, semuanya dapat dilakukan hanya dengan beberapa klik di sini. Sistem ini membolehkan menyesuaikan templat responsif yang telah dirancang sebelumnya untuk membuat reka bentuk laman web yang diperibadikan. Weebly berfungsi hebat untuk pengusaha, kreatif dan pemilik kedai web, yang ingin mempopularkan perniagaan mereka di peringkat antarabangsa. Sistem ini tidak memerlukan kecekapan pengekodan namun mungkin juga mengedit kod HTML / CSS di sini, jika diperlukan.

Oleh itu, Wix dan Weebly adalah platform reka bentuk web berkualiti yang memenuhi kehendak pakar pertama dan pakar reka bentuk web. Kedua-dua sistem ini mempunyai panel kawalan yang tersusun dan intuitif yang terbahagi kepada dua bidang, iaitu Dashboard dan Editor. Ini memudahkan anda menguruskan banyak laman web dengan berkesan dari satu akaun.

Penting untuk diperhatikan Wix menyokong drag-and-drop penuh, yang bermaksud anda boleh menjatuhkan objek yang dipilih di mana sahaja di kanvas. Weebly juga menawarkan drag-and-drop, namun agak terhad – semua elemen jatuh ke bekas tertentu (yang membentuk templat Weebly anda), dan anda tidak dapat memindahkan objek yang boleh diseret di sekitar halaman dengan ketepatan piksel, seperti di Wix.

Sistem mana yang lebih baik dalam jangka masa panjang – Wix atau Weebly? Ini bergantung pada matlamat yang anda tetapkan dan hasil yang anda jangkakan. Wix, bagaimanapun, adalah penyelesaian all-in-one terbaik untuk semua kategori pengguna dan jenis projek yang memberikan kemudahan penggunaan, yang tidak berkompromi dengan fungsi.

Wix vs Weebly: Mana Yang Lebih Mudah Digunakan?

Wix vs Weebly: Mana Yang Lebih Mudah Digunakan?

Wix dilengkapi dengan antara muka yang jelas dan mesra pengguna dan banyaknya alat penyesuaian reka bentuk yang memungkinkan untuk menyunting versi laman web standard dan mudah alih. Papan pemuka sistem ini juga menarik, mudah dan berguna. Apa yang anda juga harus ketahui ialah Wix mengikuti model “positioning mutlak”, yang menyiratkan adanya kedudukan blok tertentu untuk setiap elemen di halaman web. Akibatnya, menjadi mustahil untuk beralih antara templat yang dipilih setelah anda memulakan proses penyesuaian. Inilah yang menjadikan pilihan reka bentuk menjadi langkah penting.

Selain mengatur, menambah dan mengubah elemen halaman web, anda juga dapat mengedit setiap widget / blok setelah anda menyesuaikan posisinya. Apa yang boleh anda lakukan di sini adalah mengganti blok yang tersedia dengan widget dalam urutan yang disukai, mengubah gaya dan latar belakang, ukuran, susun atur kandungan, bingkai dan elemen lain yang diperlukan. Penyatuan gambar, video dan fail media lain juga dibenarkan di sini.

Sekiranya anda mahu, anda dapat melindungi halaman laman web anda dengan kata laluan atau menyembunyikannya sama sekali, menawarkan akses ke kategori pengguna yang anda pilih pada awalnya atau memberikan pautan ke halaman web ini. Terdapat juga pilihan yang mudah tetapi direalisasikan untuk menambah pengarang bersama laman web: dengan hanya beberapa klik, anda boleh menambahkan editor laman web, yang akan dibenarkan membuat perubahan sekunder, tetapi mereka tidak akan dapat merosakkan apa-apa, walaupun sekiranya mereka mahu.

Sangat senang untuk mengedit teks di Wix. Penyunting sistem membolehkan memformat artikel dengan cara yang menarik, menambahkan unsur apa pun padanya, termasuk animasi, carta, diagram, video, foto, senarai dll. Pilihan penyuntingan laman web kedua adalah Wix ADI (Kepintaran Reka Bentuk Buatan). Ini adalah sistem bersepadu yang digunakan untuk pembuatan laman web automatik (struktur, reka bentuk, kandungan) berdasarkan data awal yang diberikan oleh pengguna. Ini adalah pilihan alternatif bagi mereka, yang tidak memahami apa-apa mengenai pembinaan laman web dan menganggap pilihan templat terlalu rumit. Untuk berjaya menggunakan alat ini, anda perlu memberikan nama perniagaan anda, lokasi geografinya, niche dan memilih fungsi yang diperlukan (kedai dalam talian, blog).

Wix ADI

Keistimewaan sistem yang lain ialah Corvid by Wix. Ini adalah alat yang kuat yang digunakan untuk membuat pelbagai jenis aplikasi web yang rumit dengan cara yang cepat dan mudah. Terlepas dari implikasi nama yang jelas, pengetahuan pengekodan bukanlah suatu keharusan untuk menggunakan fitur tersebut. Kami tidak berurusan dengan penyunting teks dan penyusun di sini, tetapi dengan antara muka yang membolehkan mengatur hubungan logik yang membawa kepada penyelesaian tindakan yang berbeza dan mengumpulkannya dalam satu aplikasi yang berfungsi untuk laman web anda. Dengan kata lain, kita bercakap mengenai pembangun aplikasi web.

Hampir semua orang boleh menggunakan set ciri pembangun laman web. Tidak ada kemahiran khas yang diperlukan di sini, kecuali kesabaran dan sedikit rasa. Sekiranya anda masih memerlukan bantuan dengan proses pengembangan laman web anda atau sebarang pertanyaan yang berkaitan, teruskan menggunakan bantuan sokongan pelanggan. Wix dilengkapi dengan Pangkalan Pengetahuan yang luas dan berinformasi, sistem tiket dan ciri sokongan VIP yang memungkinkan hasil terbaik.

Weebly juga boleh menawarkan fleksibiliti dan banyak pilihan. Di sinilah anda dapat mencari semua yang anda perlukan semasa bekerja di laman web anda. Struktur papan pemuka adalah logik dan sederhana. Reka bentuknya menarik. Semua pilihan dikelompokkan menjadi lima bahagian menu mendatar, iaitu “Buat”, “Reka Bentuk”, “Halaman”, “Kedai Dalam Talian”, “Parameter”.

Set ciri Weebly sangat lengkap. Hampir tidak ada yang boleh anda tambahkan di sini. Semuanya berdasarkan fungsi drag-and-drop. Dalam hal ini, sistem ini juga berfungsi dengan baik – mudah, kuat dan menarik. Tidak seperti Wix dengan pendekatan “kedudukan mutlak”, Weebly mempraktikkan “Model kotak”, yang lebih ketat namun memungkinkan pengguna mengubah templat pada setiap tahap proses pengembangan laman web.

Dengan Weebly anda boleh menambahkan beberapa penyumbang ke laman web anda (Pentadbir akaun, Pengarang, Papan Pemuka sahaja). Dua jenis terakhir hanya tersedia untuk pengguna Pro.

Wix vs Weebly: Mana yang Lebih Baik?

Pembangun laman web bekerjasama dengan IFTTT untuk membantu anda mengautomasikan banyak tindakan yang berkaitan dengan laman web anda. Anda boleh memilih ‘resipi’ siap atau membuat sendiri untuk mengautomasikan tindakan tersuai. Untuk memberikan laman web anda reka bentuk yang luar biasa dan sepenuhnya diperibadikan, Weebly membolehkan anda menggunakan ciri canggihnya. Ini termasuk Penyunting Imej berasaskan HTML5, Pembangun Bentuk bersepadu, Pusat Aplikasi, Hosting Video, penyelesaian Weebly for Education kelas atas dan banyak lagi.

Untuk membimbing anda melalui seluruh proses pengembangan laman web, Weebly menyediakan beberapa jenis pilihan sokongan. Bersama dengan panel kawalan yang dapat dijelaskan sendiri yang mengandungi munculan dan arahan yang berguna, pengguna boleh mendapatkan akses ke telefon bimbit dan bantuan sokongan e-mel langsung serta ciri tiket. Sekiranya anda menghadapi masalah, lawati dahulu Pusat Bantuan Weebly. Ini mengandungi jawapan untuk soalan yang paling sering diajukan dan banyak pengajaran yang berguna. Weebly juga cukup aktif di media sosial. Dalam kes mendesak, anda boleh menghubungi mereka melalui Twitter atau Facebook.

Untuk meringkaskannya, Wix dan Weebly menawarkan set ciri yang mengagumkan, dan sangat sukar untuk membandingkannya, kerana nampaknya kedua-duanya menawarkan lebih daripada cukup untuk membina laman web yang baik. Wix, bagaimanapun, menonjol dari orang ramai kerana tumpuan awalnya pada keperluan dan kemahiran pengguna. Pembina laman web lebih senang digunakan, sementara fungsinya jauh di atas rata-rata. Ini menyangkut pilihan ciri penyuntingan laman web, pilihan banyak aplikasi / widget bersepadu, alat pengurusan laman web dan promosi. Perkara yang sama adalah mengenai sokongan pelanggan platform, yang dilaksanakan dengan cara yang berbeza di sini.

Wix vs Weebly: Reka Bentuk dan Kelenturan

Wix vs Weebly: Reka Bentuk dan Kelenturan

Wix pasti mendapat perhatian kerana koleksi templatnya yang luar biasa. Dari segi tertentu, pembangun laman web nampaknya tidak mempunyai pesaing sama sekali di sini. Reka bentuk Wix menarik perhatian semua orang bukan hanya dengan jumlahnya (jumlah mereka sudah melebihi 550 tema), tetapi juga dengan kualiti dan keserbagunaannya. Kesemuanya siap bergerak dan boleh disesuaikan sepenuhnya.

Untuk memastikan kemudahan penggunaan maksimum, pembangun sistem telah membahagikannya kepada beberapa kategori berdasarkan ceruk yang mereka rujuk. Selain itu, ada kemungkinan untuk memilih templat yang popular dan baru, yang juga dikategorikan dalam kategori yang berasingan. Bagi pelanggan sistem, yang tidak dapat mencari reka bentuk yang sesuai dengan yang ditawarkan oleh platform, ada peluang untuk memilih templat kosong dan reka laman web yang diperibadikan sepenuhnya dari awal.

Templat eCommerce Wix

Satu-satunya kelemahan yang telah kami sebutkan adalah hakikat bahawa sistem tidak membenarkan anda menukar templat semasa proses penyesuaian projek. Jadi, luangkan masa anda untuk membuat pilihan yang bijak. Nasib baik, sistem ini mempunyai pilihan pratonton untuk membolehkan anda melihat tema apa yang sebenarnya akan anda pilih.

Selain daripada pilihan penyuntingan reka bentuk standard, Wix membenarkan mengusahakan versi mudah alih projek anda. Namun, ingatlah bahawa semua pengeditan yang anda buat dalam versi mudah alih tidak akan ditampilkan dalam mod desktop. Walau bagaimanapun, pengeditan yang anda buat dalam versi laman web desktop akan ditunjukkan dalam mod bergerak. Ini sangat berguna dan sesuai untuk pemula dan profesional.

Weebly templat juga mempunyai penampilan profesional, walaupun jumlahnya kurang daripada yang ditawarkan oleh Wix. Semua reka bentuknya responsif dan 100% disesuaikan. Mereka dikumpulkan berdasarkan gaya dan warna mereka. Anda boleh memilih skema warna untuk memenuhi templat tertentu. Terdapat 5-10 varian yang tersedia di sini dan pilihannya ditampilkan dalam pratonton dari awal sehingga anda dapat membuat pilihan yang tepat.

Templat Weebly

Templat benar-benar serba boleh dan menghormati pereka web, yang berusaha mengembangkannya. Anda tidak akan kerap memenuhi kualiti seperti itu. Struktur dan reka bentuknya berbeza, semua miniatur dipenuhi dengan kandungan demo yang berkualiti. Hasil kerja pembangun web sistem sangat mengagumkan. Berbanding dengan Wix, pilihan templat awal tidak muktamad di sini. Anda boleh mengubahnya bila-bila masa semasa proses reka bentuk web. Dalam hal ini, Weebly mendapat kedudukan tinggi. Begitu juga, anda boleh mengedit kod HTML / CSS laman web anda untuk memberikan sentuhan yang diperibadikan sepenuhnya, jika anda memiliki kemahiran memprogram.

Ketika datang dari aspek reka bentuk, Wix dan Weebly kedua-duanya menawarkan templat berkualiti, percuma dan boleh disesuaikan yang sesuai untuk penyemakan imbas mudah alih dan desktop. Wix, bagaimanapun, pasti menonjol dari orang ramai. Ia mempunyai pilihan tema yang lebih baik bersama dengan alat Artificial Design Intelligence yang memungkinkan penyesuaian templat yang mudah dan cepat.

Wix vs Weebly: Perbandingan Harga Umum

Wix vs Weebly: Perbandingan Harga Umum

Wix dasar harga mampu dimiliki oleh semua pengguna kerana sistem ini mempunyai rancangan serba boleh untuk memenuhi keperluan dan anggaran. Terdapat rancangan sepenuhnya percuma di sini yang tidak pernah berakhir dan membolehkan anda bereksperimen dengan tugas pembangunan laman web anda selama anda memerlukannya. Menggunakan rancangan percuma adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan kemahiran reka bentuk dan pengekodan web anda. Sebaik sahaja anda memutuskan untuk memulakan dan menerbitkan laman web yang penuh dengan ciri, anda akan ditawarkan untuk memilih salah satu langganan berbayar. Lihatlah pakej yang ditawarkan oleh sistem dan rancangan yang mereka sertakan.

Pelan Wix Piawai

Pelan Wix Piawai

 • Kombo ($ 13 / bln) – sambungan nama domain percuma, hosting percuma, ketiadaan sepanduk iklan sistem;
 • Tidak terhad ($ 17 / bln) – lebar jalur tanpa had, ruang storan 10GB;
 • Pro ($ 22 / bln) – Ruang penyimpanan video selama 2 jam, Analitis Google bersepadu dan alat pengumpulan statistik;
 • VIP ($ 39 / bln) – sokongan keutamaan pertama, logo profesional dll.

Rancangan Perniagaan / eCommerce

Rancangan Perniagaan / eCommerce

 • Asas Perniagaan ($ 23 / bln) – penerimaan pembayaran dalam talian;
 • Perniagaan Tanpa Had ($ 27 / bln) – platform eCommerce bersepadu, aplikasi khas untuk usahawan, alat pembangunan perniagaan;
 • VIP Perniagaan ($ 49 / bln) – ruang simpanan video tanpa had, lebar jalur tanpa had, Wix Suite lengkap;
 • Perusahaan ($ 500 / bln) – penyelesaian perniagaan end-to-end yang menyediakan fungsi tertinggi dan jumlah alat maksimum.

Wix juga menonjol daripada orang ramai kerana tawaran istimewa, potongan dan bonus yang ditawarkan oleh sistem secara berkala. Mereka membantu meningkatkan kesetiaan pelanggan dan menahan persaingan yang sukar. Selain itu, setiap pelanggan baru memanfaatkan peluang untuk mendapatkan kembali wang yang dilaburkan ke dalam langganan selama tempoh 14 hari, jika ada sesuatu yang dia tidak berpuas hati.

Weebly harga juga cukup serba boleh dan telus. Sama seperti Wix, pembangun laman web mempunyai rancangan percuma, yang tidak pernah luput dan sesuai untuk ujian platform yang disengajakan. Lihat senarai dan gambaran keseluruhan rancangan yang boleh anda pilih:

Harga biasa

 • Peribadi ($ 6 / bln) – ruang cakera yang tidak terhad, ketiadaan iklan sistem, peluang untuk menyambungkan domain anda sendiri, editor seret dan lepas yang disatukan, keselamatan SSL dan statistik laman web lanjutan;
 • Profesional ($ 12 / bln) – bilangan ahli tanpa had, ketiadaan bayaran transaksi, ciri pendaftaran, jumlah produk tanpa had, peluang untuk menerima pembayaran pada domain individu, kemungkinan menjual produk digital;
 • Persembahan ($ 26 / bln) – dimaksudkan untuk projek eCommerce, pemberitahuan keranjang belanja yang ditinggalkan, sijil hadiah, harga penghantaran masa nyata, dll.

Apa sahaja langganan yang anda mahukan, Weebly akan membiarkan anda menghubungkan nama domain dengan harga $ 19 sahaja. Ia juga akan memberikan akses ke Google Ads dengan bonus $ 100, ciri sembang langsung, sokongan e-mel dan keahlian komuniti forum.

Wix dan Weebly pilihan harga adalah luas, serba boleh dan berpatutan. Kedua-dua sistem ini menawarkan peluang untuk menguji fungsi mereka dengan rancangan percuma. Mereka juga memberikan akses ke beberapa kumpulan langganan berbayar yang dimaksudkan untuk projek standard dan eCommerce. Mereka berbeza dari segi, alat dan perkhidmatan yang disertakan. Rancangan Wix, bagaimanapun, masih lebih murah dibandingkan dengan yang ditawarkan oleh Weebly, sementara fungsinya lebih tinggi daripada rata-rata.

Wix vs Weebly: Mana Yang Terbaik untuk SEO?

Wix vs Weebly: Mana yang Terbaik untuk SEO?

Wix adalah pembangun laman web mesra SEO yang membolehkan mengoptimumkan laman web siap pakai untuk enjin carian dengan cara terbaik. Ia menggunakan alat SEO Wiz yang canggih yang memungkinkan anda mengatur parameter SEO secara langsung di bahagian Pengurusan. Untuk tujuan ini, sistem ini menawarkan panduan dan arahan langkah demi langkah, yang membantu mengawal semua nuansa proses.

Wix SEO Wiz

Selain itu, pembangun laman web memberikan akses ke App Market dengan pelbagai widget dan tambahan yang memungkinkan untuk mengesan statistik laman web dan mempromosikan projek di web dengan berkesan. Ini termasuk tetingkap pop timbul, rangkaian sosial dan alat pemasaran, widget pengedaran e-mel, perunding dalam talian dan butang pesanan panggilan balik, dll. Pengguna juga dapat menyesuaikan parameter SEO khas secara manual, termasuk tag meta halaman (tajuk, keterangan dll.), tag tajuk, tag Alt, pautan tautan, alat pengalihan, pengesahan laman web dan Analitis Google dan lain-lain. Ini juga menyumbang kepada promosi SEO laman web Wix yang berkesan.

Weebly juga bagus, dalam soal SEO. Pembangun laman web menawarkan satu set alat standard untuk pengoptimuman enjin carian projek yang dilancarkan dengannya. Adalah mungkin untuk menetapkan URL unik untuk setiap halaman laman web, menetapkan tajuk, kata kunci dan keterangan. Ini membantu meningkatkan kedudukan laman web di mesin pencari untuk pengindeksan yang lebih baik. Selain itu, sistem ini membolehkan anda mengatur dan mengedit permalinks, embed header dan footer code ke dalam halaman yang diperlukan, menyembunyikan halaman dari search engine, mengatur redirect dll. Semua ini dan tindakan lain dapat diselesaikan di bahagian SEO yang sesuai di laman web.

Tetapan SEO Weebly

Kedua-duanya Wix dan Weebly berpangkat tinggi, berkaitan dengan pengoptimuman SEO laman web yang dibuat dengan mereka. Sistem ini memungkinkan untuk menetapkan parameter SEO utama, melakukan pengeditan, bila diperlukan dan mengendalikan statistik laman web secara umum. Wix, bagaimanapun, memberikan akses ke alat SEO Wiz canggihnya yang mempermudah proses penyediaan parameter pengoptimuman mesin pencari walaupun kepada pengguna yang tidak memiliki sedikit atau sedikit pengetahuan mengenainya.

Wix vs Weebly: Mana Yang Lebih Baik untuk Laman Web Perniagaan Kecil

Wix vs Weebly: Mana Yang Lebih Baik untuk Laman Web Perniagaan Kecil

Wix adalah pilihan terbaik bagi usahawan yang bersedia memulakan, mengurus dan mempromosikan laman web perniagaan, tanpa mengira bidang pengkhususannya. Ini terutama berkaitan dengan projek yang memerlukan pendekatan kreatif. Sistem ini kebanyakannya berfungsi dengan baik untuk wakil profesion kreatif, yang ingin hidup dengan projek mereka dan mula menjana wang untuk menjual karya mereka (barang buatan tangan, audio dan gambar, video, gambar dll.).

Ia juga memberi banyak peluang reka bentuk web kepada pemilik restoran, kafe, hotel, agensi pelancongan dan perniagaan seperti lainnya (lihat contoh webist Wix sebenar). Untuk kategori perniagaan ini, pembangun laman web menawarkan banyak pilihan widget dan peluasan yang menyediakan tahap fungsi yang diperlukan (pesanan dan tempahan tiket, meja bilik, makanan berserta pilihan tempahan yang sesuai dll.). Wix juga menonjol daripada orang ramai kerana platform Ascend bersepadu yang kuat – perkhidmatan perniagaan all-in-one yang menawarkan 20 alat untuk pengurusan dan promosi perniagaan profesional.

Weebly juga bagus untuk laman web perniagaan, tetapi bidang pengkhususan utamanya bergantung kepada pengembangan projek blog dan eCommerce. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk memulakan laman web perniagaan kecil dengan sistem, menggunakan set ciri bersepadunya yang kuat (lihat bukti). Platform ini membolehkan menggunakan alat Promosi Weebly yang menyumbang kepada pilihan pemasaran e-mel maju. Alat ini menghasilkan mesej secara automatik dan membolehkan anda menghantar buletin kepada ahli laman web yang didaftarkan agar mereka mengetahui kemas kini dan berita perniagaan anda.

Di samping itu, Weebly memungkinkan untuk menyatukan borang dalam talian ke laman web perniagaan anda, video dan gambar, mengesan statistik projek, mengintegrasikan dengan platform IFTTT untuk membuat acara dan tugas automatik dan lain-lain. Akhirnya, pembangun laman web membolehkan anda memilih dan menggunakan beberapa aplikasi yang berguna terdapat di Pusat Aplikasinya (PinPoll, LiveChat, Call-Out-Box) dan lain-lain.

Semasa memilih antara Wix dan Weebly untuk pembuatan laman web perniagaan anda, anda boleh menggunakan salah satu sistem ini untuk menyelesaikan tugas. Walau bagaimanapun, Wix mempunyai kelebihan berbanding pesaingnya kerana menyediakan pelbagai jenis alat perniagaan yang lebih baik, widget dan add-on yang boleh digunakan untuk pembuatan jenis laman web ini. Ia juga terkenal dengan platform Ascend kelas atas yang membantu mengurus dan mempromosikan projek anda dengan senang dan senang, walaupun anda bukan profesional reka bentuk web.

Mana yang Terbaik untuk eCommerce – Wix atau Weebly?

Mana yang Terbaik untuk eCommerce - Wix atau Weebly?

Wix memperkenalkan pelbagai peluang untuk pembangunan kedai web. Ia dilengkapi dengan enjin eCommerce bersepadu yang direalisasikan melalui sambungan widget Wix Store. Ia menyediakan banyak pilihan dan alat untuk persembahan tetingkap pameran produk yang berkesan, penyusunan kad produk dan galeri serta menetapkan parameter kedai web khas.

Pembangun laman web juga menawarkan widget stok yang tersedia di App Market yang kaya yang menyumbang kepada pengoptimuman penjualan dalam talian yang lebih baik. Ini termasuk penyatuan dengan pasaran yang popular, rangkaian sosial dan lain-lain. Sistem ini membolehkan membuat sijil / hadiah, bonus dan tawaran istimewa untuk meningkatkan kesetiaan pelanggan anda. Selain menjual produk fizikal, Wix juga memungkinkan untuk menjual barang digital, seperti foto, video dan fail audio dan apa yang tidak.

Terdapat gabungan yang kuat Sistem CRM, alat dan perkhidmatan analitik canggih, alat interaksi pelanggan, ciri rangkaian e-mel dan kaedah lain untuk pengurusan dan promosi kedai web yang berkesan. Sorotan eCommerce Wix yang lain adalah seperti berikut: import / eksport produk CSV, beberapa pilihan pembayaran, alternatif cukai / penghantaran, alat pengurusan kedai web profesional, pengoptimuman mudah alih, templat eCommerce yang dioptimumkan untuk tontonan mudah alih dan banyak lagi. Ciri-ciri ini menjadikan Wix pilihan yang baik untuk pelancaran kedai web kecil dan sederhana, tetapi masih belum mencukupi untuk pasar raya besar dengan fungsi canggih.

Semasa mengatasi Weebly, pembangun laman web terbukti mempunyai fokus eCommerce yang kuat. Oleh itu, ia berfungsi dengan baik untuk pengembangan semua jenis kedai web, mulai dari projek kecil dan hingga pasar raya besar antarabangsa yang penuh dengan ciri. Weebly pernah mengadakan perkongsian jangka panjang dengan Square, yang akhirnya menghasilkan penggabungan dua syarikat pada tahun 2018. Weebly & Square mempunyai satu tujuan bersama: untuk membantu usahawan terkenal dunia berjaya dalam usaha mereka dengan membina laman web profesional dan menyokong usaha luar talian yang kuat.

Pembangun laman web kini menonjol dari orang ramai kerana mesin eCommerce yang kuat, yang penuh dengan pelbagai ciri / alat eCommerce khusus dan perniagaan. Ini termasuk keranjang belanja bersepadu, pilihan pembayaran / penghantaran yang selamat, peluang untuk memuat naik, menjual dan menguruskan ribuan produk, pilihan penapis carian yang mudah, integrasi rangkaian sosial, pengoptimuman mudah alih, dll..

Bercakap mengenai fungsi eCommerce, Wix dan Weebly banyak menawarkan. Kedua-dua pembangun laman web memberikan akses ke pelbagai alat dan ciri bangunan kedai web dan kedua-duanya mempunyai pilihan harga yang berasingan untuk laman web eCommerce. Walau bagaimanapun, fungsi Wix membolehkan mewujudkan kedai dalam talian kecil dan sederhana, sementara Weebly juga berfungsi dengan baik untuk pembangunan projek eCommerce besar. Oleh itu, pilihan terakhir harus berdasarkan kepada keperluan, keperluan dan anggaran reka bentuk web eCommerce anda.

Yang Mana Satu Pilih untuk Blogging – Weebly atau Wix?

Yang Mana Yang Perlu Dipilih untuk Blogging - Weebly atau Wix?

Wix potensi blogging cukup luas kerana platform blogging yang bersepadu dan lengkap dengan sistem yang disertakan (lihat contoh). Pembina laman web merangkumi CMS khusus yang membolehkan pengeposan artikel yang mudah dan ringkas. Selain daripada itu, adalah mungkin untuk membuat bahagian yang tidak terhad, mengaktifkan komen Facebook, membuat suapan tersuai, menetapkan kategori blog, menyusun dan menjadualkan penerbitan, pilih dari pelbagai templat blog, tambahkan bahagian tulisan yang Ditampilkan, import blog dari WordPress untuk menyesuaikannya dengan lebih berkesan. Satu lagi kelebihan sistem yang tidak dapat dinafikan adalah peluang untuk menyambungkan teknologi AMP yang membolehkan pengoptimuman pemuatan halaman blog Wix dengan lebih baik pada peranti mudah alih. Sama ada anda memerlukan blog peribadi atau perniagaan, Wix akan menangani perkembangan dan pengurusannya pada tahap yang tinggi.

Weebly adalah salah satu pembangun laman web terbaik untuk memulakan blog. Ini kerana platform ini pada mulanya dibuat untuk tujuan blog dan, dengan itu, ia dilengkapi dengan sekumpulan ciri / alat eCommerce yang kuat (lihat di blog yang dikuasakan oleh Weebly). Menyiapkan dan mengkonfigurasi blog dengan Weebly adalah mudah, senang dan bebas kod. Secara amnya, proses hanya memerlukan beberapa minit sahaja kerana semua ciri disediakan dalam stok. Apa yang boleh anda lakukan untuk menubuhkan blog yang mempunyai ciri di sini ialah menulis, menjadualkan, mengedit dan mengurus catatan blog, memilih pilihan perkongsian media sosial, memilih dari banyak templat blog percuma, memberikan tag meta untuk catatan yang berasingan, memilih pelbagai sistem komen, menambah header dan footer dll.

Kedua-duanya Wix dan Weebly terbukti menjadi pilihan yang baik untuk tujuan blogging. Walaupun, Weebly mempunyai pilihan blog yang lebih maju, Wix juga tidak ketinggalan, ketika membuat dan mengurus blog. Platform memungkinkan untuk menggunakan pelbagai ciri, alat dan parameter untuk memulakan blog berkualiti untuk keperluan peribadi dan perniagaan.

Perbezaan Utama Antara Wix dan Weebly

WixWeebly
Kemudahan penggunaan:Wix mudah digunakan untuk pemula dan profesional reka bentuk web, walaupun, mungkin memerlukan masa untuk menguasai penyuntingnya. Pemula akan menghargai peluang untuk menggunakan alat Wix ADI, sementara pengguna yang mahir akan berpuas hati dengan Penyunting Piawai perkhidmatan. Wix berfungsi hebat untuk laman web promo, blog, halaman arahan, portfolio, forum dan projek perniagaan.Weebly dilengkapi dengan editor yang intuitif dan mudah digunakan untuk pemula dan profesional reka bentuk web. Ini mengikuti “model kotak” yang memungkinkan Anda membuat tata letak laman web dari blok kandungan. Pembina laman web adalah pilihan yang bagus untuk blog, kedai web dan halaman arahan.
Fungsi:Kedudukan tertinggiSemuanya intuitif
Templat:Pembina laman web menawarkan fungsi canggih. Bersama dengan pilihan penyuntingan reka bentuk yang luas, ia dilengkapi dengan App Market yang kaya, platform Wix Ascend profesional, Wix Corvid untuk pembangunan aplikasi dan lain-lain.Weebly juga cemerlang dalam fungsi. Dengan alat Promosi yang tinggi, pelbagai pilihan penyuntingan video dan gambar, pemasaran e-mel, alat e-dagang dan pengurusan laman web yang hebat, sistem ini berada di kedudukan teratas dalam senarai platform reka bentuk web moden.
Reka bentuk:Sistem ini mempunyai lebih daripada 550 templat khusus khusus, yang boleh disesuaikan dan siap mudah alih secara lalai.Koleksi templat Weebly tidak begitu kaya, tetapi reka bentuknya juga responsif, disesuaikan dan khusus untuk industri.
e-dagang:Wix Store memungkinkan untuk memulakan laman web eCommerce kecil dan sederhana, menyediakan pelbagai ciri dan alat untuk mempermudah proses pengembangan / pengurusan kedai web.Weebly menawarkan enjin eCommerce profesional dan sarat dengan ciri yang memberikan akses kepada alat dan ciri pengurusan kedai web yang fleksibel dan serba boleh.
Blogging:Platform blog Wix memungkinkan untuk memulakan dan mengurus blog peribadi / perniagaan, dengan menggunakan set ciri lanjutan sistem.Weebly pada mulanya dibuat dengan tujuan blogging. Platform ini memberikan satu set ciri bersepadu yang luas yang digunakan untuk membuat dan menyunting blog profesional.
Perniagaan kecil kecilan:Sistem ini membolehkan anda melancarkan laman web perniagaan kecil, menggunakan pelbagai widget, templat, alat Ascend, dll.Platform ini menyediakan sekumpulan ciri perniagaan, widget dan tambahan yang tidak dapat disatukan, alat Promosi Weebly, pembangun borang bersepadu dll.
Harga:Wix mempunyai rancangan percuma dan dua kumpulan langganan untuk laman web Standard dan Perniagaan / eCommerce. Kos mereka bermula dengan $ 13 / bln.Weebly mempunyai rancangan percuma dan beberapa langganan berbayar untuk projek Peribadi dan eCommerce. Kos mereka bermula dengan $ 6 / bln.
SEO:Platform ini menawarkan alat SEO Wiz canggih yang mempermudah proses pengoptimuman Wix SEO.Sistem ini mesra SEO, memungkinkan untuk mengkonfigurasi parameter utama SEO projeknya.
Sokongan pengguna:Pangkalan Pengetahuan yang hebat, sistem tiket, sokongan VIPSokongan tiket e-mel, forum komuniti, pangkalan pengetahuan maklumat.

Kesimpulan Perbandingan: Mana Yang Lebih Baik?

Untuk pembangunan laman web DIY, Wix dan Weebly adalah platform yang sering dipilih oleh pengguna. Pembangun laman web berada di kedudukan tinggi dari segi pilihan penyesuaian reka bentuk, ciri eCommerce dan blogging, harga dan penyelesaian sokongan pelanggan. Setiap sistem, bagaimanapun, menggunakan pendekatan unik untuk proses pembuatan laman web yang memberikannya daya tarikan khusus.

Wix nampaknya lebih menarik dan bermanfaat daripada Weebly berdasarkan parameter berikut: fungsi, kualiti templat, kemudahan, kos. Weebly diposisikan sebagai pembangun laman web yang digunakan untuk membuat blog dan kedai dalam talian kecil. Ia tidak berfungsi dengan baik untuk jenis laman web lain, memandangkan kos dan ketersediaan tinggi pesaing yang kuat, iaitu Wix. Walau bagaimanapun, hasil akhirnya kelihatan lebih menarik apabila dikembangkan dengan Wix. Kami bercakap mengenai projek pengguna, bukan mengenai ciri penyunting teori.

Kedua-dua sistem dilengkapi dengan antara muka yang menarik. Mereka hampir serupa dalam parameter ini. Mengenai ciri-ciri lain, Weebly tidak mempunyai apa-apa untuk mengatasi Wix, terutamanya dengan mengambil kira kosnya yang lebih tinggi. Lebih-lebih lagi, anda boleh membayar untuk rancangan Wix sekitar 50% lebih sedikit apabila menggunakan diskaun. Perbezaannya sangat ketara. Weebly tidak mempunyai apa-apa yang ditawarkan dalam hal ini – harganya tetap dan tidak ada potongan harga. Secara amnya, Weebly lebih menarik untuk peminatnya, sementara Wix tetap menjadi peneraju pasaran.

Nota: jika anda memilih Weebly terlebih dahulu dan kemudian memutuskan untuk berhijrah ke platform Wix, adalah mungkin untuk mengaturnya, ikuti saja ini Arahan tranfer Weebly to Wix.

Wix vs Weebly: Mana yang Lebih Baik? 5.0

 • Pembina Laman Web Terbaik di Dunia
 • Wix ADI dan Penyunting Piawai
 • Lebih 550 templat siap mudah alih percuma
 • Platform Wix Ascend

Melawat laman web wix.com Wix vs Weebly: Mana yang Lebih Baik? 4.5

 • Platform eCommerce yang hebat
 • Alat Promosi Weebly
 • Pusat Aplikasi
 • Langganan standard / eCommerce

Lawati laman web weebly.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map