Pembangun Laman Web Responsif Terbaik

Pembangun Laman Web Responsif Terbaik


Reka bentuk responsif menjadi salah satu tren utama dalam niche pembangunan web kontemporari. Apa sahaja laman web perniagaan yang anda jalankan (atau hanya merancang untuk melancarkan), menjadikannya responsif adalah salah satu keutamaan yang akan memberikannya pendedahan tambahan dalam talian.

Di antara semua cara yang tersedia untuk membuat laman web responsif, menggunakan pembangun laman web adalah salah satu penyelesaian yang paling bermanfaat dan inilah sebabnya:

 • Pembina laman web mudah digunakan untuk semua orang dan tidak perlu memiliki kemahiran pengekodan untuk memberikan ciri responsif laman web anda;
 • Mereka menawarkan sekumpulan templat responsif dan dioptimumkan untuk mudah alih yang sesuai dengan semua skrin mudah alih dan menjadikan laman web anda dapat diakses walaupun dalam perjalanan;
 • Pembina laman web memastikan kualiti dan pengalaman membina laman web yang lancar;
 • Mereka membenarkan membuat laman web responsif anda sendiri dalam beberapa jam atau hari.

Tidakkah itu cukup untuk memberi keutamaan kepada pembangun laman web, apabila anda mempunyai niat untuk melancarkan laman web yang responsif?

Kami Menguji 7 Pembangun Laman Web Responsif Terbaik:

 1. Aliran Web – Pembina Laman Web Responsif Terbaik
 2. WordPress – Platform Terbaik untuk Membuat Laman Web yang Responsif
 3. Mobirise – Perisian Reka Bentuk Web Responsif Terbaik
 4. Weebly – Pembuat Laman Web yang bersedia untuk E-dagang
 5. Squarespace – Pembina Web untuk Membuat Laman Web yang Responsif
 6. uKit – Pembina Laman Web Responsif Mudah untuk SMB
 7. Gator – Pembina Laman Web dan Hosting oleh Hostgator

Apabila memilih pembangun laman web responsif terbaik untuk melancarkan laman web yang baik, anda boleh memilih antara perisian luar talian dan pembangun laman web dalam talian.

 • Perisian luar talian seperti WordPress atau Mobirise, misalnya, boleh dimuat turun, yang bermaksud bahawa anda harus memasangnya sebelum mula mengerjakan pembangunan projek anda. Ia juga dilengkapi dengan pilihan integrasi yang luas, yang memerlukan pelaburan kewangan tambahan.
 • Pembina laman web dalam talian, seperti Webflow, Weebly, Gator atau uKit, tidak mempunyai syarat ini, yang memberikan mereka hak istimewa berbanding pembangun laman web luar talian dalam beberapa kes.

Mari kita tinjau perkhidmatan membina laman web terbaik untuk membuat laman web yang responsif secara terperinci:

Aliran Web – Pembina Laman Web Responsif Terbaik

Aliran Web - Pembina Laman Web Responsif Terbaik

Webflow – adalah pembangun laman web responsif terbaik, yang dianggap sebagai salah satu alat pembinaan laman web yang paling profesional. Bersepadu mewahnya fungsi drag-and-drop bersama dengan papan pemuka yang kompleks dan banyaknya alat penyesuaian reka bentuk canggih menjadikan perkhidmatan ini serupa dengan Sistem Pengurusan Kandungan kontemporari. Itulah sebabnya, Aliran Web memerlukan penerokaan terperinci dan teliti sebelum meneruskan proses pembangunan laman web. Pembangun laman web adalah pilihan yang tepat untuk membuat projek yang kompleks dan ini juga merupakan pilihan yang tepat untuk profesional reka bentuk web yang terlibat dalam pembangunan laman web khusus.

 • Sistem ini dilengkapi dengan koleksi templat responsif yang dapat disesuaikan sepenuhnya. Aliran Web menawarkan sekumpulan tema percuma dan berbayar yang responsif secara lalai. Sistem ini juga memberi peluang untuk memulakan projek anda sendiri dari awal dan ia akan menjadi responsif dari awal juga. Sebilangan besar templat siap sedia terdapat dalam beberapa varian persembahan laman web yang berlaku untuk hampir semua halaman. Ini memberikan reka bentuk unik dan profesional setiap laman web.
 • Pembina laman web memberikan tumpuan yang kuat pada penyesuaian reka bentuk. Aliran Web adalah mengenai penyesuaian reka bentuk lanjutan. Seiring dengan kebolehubahan reka bentuk responsif yang luas, pembangun laman web menawarkan peluang sempurna untuk menggunakan set alat bersepadu untuk menyunting semua elemen halaman web. Anda akan menemui beratus-ratus kombinasi, sambil bereksperimen dengan ukuran elemen, kedudukan, kesan, latar belakang, warna, kelegapan, putaran, lapisan dan ciri / alat lain yang tersedia di papan pemuka. Terlepas dari jumlah dan jenis kandungan yang diganti dan elemen reka bentuk yang disesuaikan, laman web anda akan tetap responsif untuk dilayari dengan mudah di semua peranti mudah alih / desktop.
 • Aliran Web memastikan persekitaran reka bentuk web yang responsif, membiarkan pengguna membuat kandungan dinamik yang diperibadikan. Semua pengguna sistem boleh merancang dan mengemas kini forum, umpan blog, borang dalam talian, persembahan foto / video, portfolio dan jenis projek responsif lain di sini. Lottie, After Effects dan Lightbox Gallery, pada gilirannya, meningkatkan peluang untuk membuat kandungan laman web yang benar-benar dinamik dan responsif mudah alih.
 • Platform ini mempunyai editor drag-and-drop yang sesuai. Ia membolehkan mengubah struktur dan susun atur setiap templat responsif yang dipilih. Editornya agak berbeza dengan yang tersedia dalam pembangun laman web standard – ia merangkumi pilihan penyuntingan visual klasik bersama dengan widget yang dapat disatukan, tetapan umum dan modul yang terdiri dari “Koleksi CMS” sistem. Anda juga boleh memilih antara dua mod penyuntingan laman web – sama ada Pereka atau Editor berdasarkan tahap kepakaran reka bentuk web anda.

Cuba Aliran Web Secara Percuma

WordPress – Platform Terbaik untuk Membuat Laman Web yang Responsif

WordPress - Platform Terbaik untuk Membuat Laman Web yang Responsif

WordPress – adalah platform terbaik untuk membuat laman web yang responsif dan paling popular Sistem Pengurusan Kandungan di dunia. CMS dilengkapi dengan set templat bersepadu sendiri, yang dioptimumkan untuk peranti mudah alih secara lalai. Anda juga boleh memilih antara ratusan reka bentuk yang terdapat dalam talian. Platform ini pada mulanya dikenali sebagai sistem blogging, tetapi kini memungkinkan untuk memulakan dan mengurus hampir semua jenis projek.

 • Tidak semua tema WordPress responsif secara lalai. Semasa menggunakan templat WordPress bawaan, anda tidak perlu risau tentang sifat responsifnya. Semuanya responsif sejak awal. Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk memilih tema pihak ketiga yang terdapat di web, tidak semuanya akan tersedia untuk mudah alih. Ini bergantung pada pembangun dan jenis tema yang anda pilih. Lihat ini terlebih dahulu.
 • Anda boleh menggunakan plugin WordPress yang dapat diintegrasikan untuk menjadikan laman web anda responsif. Sebagai CMS, WordPress bermaksud peluang pemasangan plugin. Nasib baik, terdapat banyak plugin dan sambungan, penyatuan yang dapat menjadikan laman web anda responsif. Beberapa di antaranya termasuk WPTouch Mobile Plugin, Any Mobile Theme Switcher, WordPress Mobile Pack, WP Mobile Edition, Mobile Smart dan Tema Mobile Jetpack untuk menyebut beberapa.
 • Anda boleh beralih ke tema WordPress responsif pada bila-bila masa. Sejauh banyak pengguna WordPress mula menggunakan peranti mudah alih mereka untuk melayari projek yang dilancarkan dengan sistem, terdapat dua pilihan yang mungkin anda pertimbangkan untuk menjadikan projek anda mudah alih (jika belum dioptimumkan untuk tontonan mudah alih). Oleh itu, anda boleh membuat versi mudah alih yang terpisah dari laman web anda atau beralih ke salah satu tema WordPress responsif.

Cuba WordPress Secara Percuma

Mobirise – Perisian Reka Bentuk Web Responsif Terbaik

Mobirise - Perisian Reka Bentuk Web Responsif Terbaik

Mobirise – adalah responsif terbaik pembina laman web luar talian yang disertakan dengan editor drag-and-drop yang berguna. Untuk menggunakan platform, pada mulanya anda harus memuat turun dan memasangnya di komputer anda. Ini hanya mengambil masa beberapa minit dan diselesaikan secara automatik. Mobirise sama-sama serasi dengan Windows dan Mac, yang memungkinkan pengembangan laman web responsif mudah alih yang berkualiti daripada blok kandungan yang telah dirancang sebelumnya. Salah satu kelebihan Mobirise yang paling ketara ialah pembangun laman web sangat mudah digunakan dan sangat sesuai untuk mereka yang bukan berteknologi, yang berhasrat untuk memulakan laman web yang mudah alih tanpa latar belakang dan pengetahuan pengaturcaraan:

 • Perisian ini mempunyai pengoptimuman laman web yang sempurna untuk peranti mudah alih. Semua reka bentuk sistem mesra mudah alih secara lalai. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa platform ini berdasarkan kerangka Bootstrap 4, yang memastikan pengoptimuman mudah alih projek yang dibina dengannya. Terdapat juga kesempatan untuk melihat pratinjau bagaimana laman web Anda akan ditampilkan di desktop dan peranti mudah alih sebelum penerbitan terakhirnya.
 • Platform ini menawarkan sekumpulan blok kandungan siap pakai dan bukannya templat yang telah dirancang sebelumnya. Semua blok responsif, disesuaikan dan, dengan itu, ia digunakan untuk membuat struktur dan susun atur laman web yang anda perlukan. Tepatnya, anda boleh memilih lebih dari 50 tema (blok) dan 150 halaman demo untuk membuat apa sahaja jenis projek. Ini merangkumi header, footer, galeri lightbox, slider, video / gambar, peta Google, borang data, senarai harga, testimoni pelanggan, artikel dan banyak lagi. Selain itu, adalah mungkin untuk menggabungkan sambungan Mobirise ke dalam projek anda untuk menjadikan laman web anda lebih interaktif dan sesuai untuk pengalaman melayari mudah alih yang dipertingkatkan.
 • Salah satu sorotan sistem yang tidak dapat dinafikan adalah Pembangun Laman Web AMP yang bersepadu. Alat sumber terbuka Accelerated Mobile Pages yang digunakan untuk meningkatkan prestasi mudah alih projek mudah alih anda yang dibina dengan Mobirise. Ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk memberikan paparan menarik di laman web anda dan memastikan prestasinya yang berkesan pada pelbagai peranti mudah alih dan platform pengedaran. Dengan menggunakan pembangun laman web AMP, anda memastikan prestasi dan pemuatan laman web yang pantas dan lancar, promosi SEO yang berkesan, persembahan kandungan yang pantas tanpa kemahiran pengekodan yang terlibat.

Cuba Mobrise Secara Percuma

Weebly – Pembuat Laman Web e-Komersial Bersedia Responsif

Weebly - Pembuat Laman Web e-Komersial Bersedia Responsif

Weebly – adalah pencipta laman web eCommerce yang responsif, yang memungkinkan untuk melancarkan dan mengurus laman web berkualiti tanpa menulis sebaris kod. Sistem ini pada mulanya dilancarkan sebagai platform blogging, tetapi baru-baru ini diperoleh oleh Square yang memberikan fokus eCommerce yang kuat. Weebly dilengkapi dengan editor drag-and-drop yang berguna dan juga memungkinkan penyisipan kod, yang merupakan kelebihan bagi pengguna, yang mengetahui asas HTML. Untuk pembangunan laman web fotografi, platform ini menawarkan faedah berikut:

 • Weebly memastikan reka bentuk laman web responsif terbina dalam. Pembangun laman web membolehkan anda membuat dan mengurus laman web responsif, yang menyesuaikan dengan semua skrin mudah alih yang digunakan pengunjung anda semasa melayari laman web tersebut. Proses kandungan dan navigasi disusun semula secara automatik agar sesuai dengan layar desktop, mudah alih dan tablet.
 • Anda boleh mengimbangkan keperluan desktop dan mudah alih projek anda. Dengan Weebly, Anda dapat melancarkan laman web yang dapat digunakan di semua perangkat karena templat, yang secara otomatis menyesuaikan dengan ukuran dan resolusi layar.
 • Teruskan untuk menggunakan Pembangun Laman Web Mudah Alih Weebly. Pembangun laman web menawarkan versi mudah alih yang membolehkan pembuatan laman web mudah alih dengan cepat untuk peranti iOS dan Android. Itu adalah pilihan yang mudah, ketika membuat dan mengurus laman web dalam perjalanan dan dalam mod masa nyata.
 • Penyelesaian reka bentuk web mudah alih dan lepas. Weebly meletakkan kekuatan membuat laman web mudah alih dengan penyunting visual drag-and-drop yang digunakan untuk menyesuaikan reka bentuk yang responsif sepenuhnya. Anda boleh melihat versi akhir projek dan membuat pengeditan sebelum penerbitan projek.
 • Sistem ini menawarkan tema baru yang responsif sepenuhnya. Walaupun, laman web Weebly dioptimumkan untuk mudah alih sejak awal, perkhidmatan ini telah memperkenalkan beberapa templat responsif sepenuhnya yang memastikan gaya dan reka bentuk projek tetap konsisten antara versi mudah alih dan web.

Cuba Weebly Secara Percuma

Squarespace – Pembina Web untuk Membuat Laman Web yang Responsif

Squarespace - Pembina Web untuk Membuat Laman Web yang Responsif

Squarespace – adalah pembina laman web yang popular untuk membuat laman web responsif yang menampilkan reka bentuk profesional dan prestasi tinggi. Sistem ini menggunakan pendekatan moden untuk proses pembangunan laman web, menjadikan projek anda dioptimumkan untuk tontonan mudah alih dengan cara terbaik. Tema Squarespace dibuat dengan mempertimbangkan kebutuhan dan kemudahan pengguna, memungkinkan untuk menavigasi projek dengan mudah di mana-mana peranti – dari telefon pintar dan tablet hingga komputer desktop.

 • Semua laman web Squarespace dapat menyesuaikan diri dengan penyemak imbas besar dan kecil. Kandungan laman web responsif Squarespace anda akan diubah saiznya secara automatik berkenaan dengan ukuran dan dimensi tetingkap penyemak imbas anda.
 • Sistem ini menawarkan pelbagai gaya mudah alih agar sesuai dengan peranti yang anda gunakan. Sebilangan besar reka bentuk Squarespace dilengkapi dengan gaya mudah alih tambahan, yang diaktifkan secara automatik, apabila sistem mengesan bahawa laman web dilihat pada peranti mudah alih. Tujuan dan kelebihan ciri gaya mudah alih adalah mempengaruhi elemen reka bentuk dan navigasi untuk menjadikan projek anda mudah alih untuk semua kategori pengguna.
 • Squarespace menawarkan pilihan Paparan Peranti yang maju. Pembangun laman web membolehkan pengguna melihat cara projek mereka dipaparkan di skrin mudah alih dan mengirim teks kefungsian mereka melalui penggunaan fitur Paparan Peranti. Ini adalah kaedah terbaik untuk menguji reka bentuk responsif projek anda pada skrin desktop dalam proses penyuntingannya. Ini memberi anda idea bagaimana projek anda akhirnya akan ditampilkan pada penyemak imbas mudah alih standard juga.

Cuba Squarespace secara percuma

uKit – Pembina Laman Web Responsif Mudah untuk SMB

uKit - Pembina Laman Web Responsif Mudah untuk SMB

uKit – adalah pembangun laman web responsif yang terkenal di dunia dan sederhana untuk perniagaan kecil. Perkhidmatan ini mudah digunakan dan anda sebenarnya boleh melancarkan sebarang jenis laman web dengannya berdasarkan pilihan dan keperluan perniagaan anda. uKit berfungsi, mudah dan berpatutan dan juga sangat mudah. Inilah yang menjadikan sistem ini sebagai peneraju industri kontemporari.

 • uKit membolehkan membuat laman web, yang responsif sejak awal. Tidak perlu bertengkar dengan kod yang rumit atau membuat beberapa versi laman web anda untuk membuatnya dapat diakses baik pada peranti mudah alih dan desktop.
 • Sistem ini menawarkan satu set reka bentuk responsif. Pembangun laman web dilengkapi dengan koleksi templat responsif dan alat penyesuaian untuk memberi mereka reka bentuk dan fungsi yang diperlukan.
 • Penggunaan editor WYSIWYG membolehkan anda mengawal proses pembangunan laman web secara individu. Oleh kerana penyunting WYSIWYG, sistem ini memungkinkan untuk melacak semua perubahan yang anda buat dalam mod waktu nyata dan melihat pratinjau cara pengubahsuaian tersebut tercermin pada berbagai perangkat, termasuk alat desktop, mudah alih dan tablet. Ini memberi anda kesan yang realistis tentang bagaimana laman web siap pakai anda akan ditampilkan di semua peranti yang dapat digunakan oleh calon pelanggan ketika melayari laman web anda.
 • uKit menggunakan grid Bootstrap. Ini tidak boleh tetapi menyumbang kepada sifat responsif laman web anda, membantu anda memanfaatkan sepenuhnya fitur ini.

Cuba uKit secara percuma

Gator – Pembina Laman Web dan Hosting oleh Hostgator

Gator - Pembina Laman Web dan Hosting oleh Hostgator

Gator – adalah pembangun laman web yang responsif yang dikuasakan oleh HostGator. Platform ini digunakan terutamanya untuk memulakan laman web sederhana, yang menjadikannya penyelesaian pembinaan laman web yang baik untuk pemula. Begitu juga, sistem ini dapat digunakan dengan berkesan oleh profesional reka bentuk web, mencari alat pembinaan web intuitif dan berfungsi all-in-one. Pembangun laman web dilengkapi dengan editor drag-and-drop, reka bentuk siap mudah alih dan alat mudah untuk menarik pengalaman membuat web.

 • Gator mempunyai koleksi templat respons mudah alih. Mereka dibahagikan kepada kategori khusus dan menawarkan peluang untuk memulakan dan kemudian menguruskan projek yang dapat disesuaikan tanpa perlu menggunakan kemahiran pengekodan. Setiap templat mempunyai mod pratonton mudah alih, yang memungkinkan anda melihat bagaimana projek anda akan kelihatan di layar desktop dan mudah alih sebelum anda benar-benar menerbitkannya.
 • Pembina laman web mempunyai pilihan penyuntingan laman web yang mudah. Editor drag-and-drop Gator yang bersepadu membolehkan membuat perubahan atau menyusun semula elemen di halaman untuk membentuk susun atur laman web responsif yang unik. Pengguna boleh menggunakan sekumpulan alat penyesuaian dan elemen laman web terpasang (borang hubungan, fail media, Suapan Langsung, butang penyatuan sosial dan lain-lain.) untuk memberikan reka bentuk unik projek.
 • Platform ini memberi akses kepada set add-on dan aplikasi. Ini tersedia di App Market sistem yang terintegrasi, yang memberikan fungsi yang lebih baik kepada laman web anda. Oleh itu, anda boleh memilih dari garis masa media sosial, galeri gambar, bar carian, panel navigasi dan elemen berguna yang lain.
 • Dengan Gator, anda boleh menggunakan pilihan integrasi yang serba boleh dan luas. Sistem ini membolehkan anda memilih dan menambah integrasi popular, seperti Peta Google, SoundCloud, PayPal, rangkaian sosial dan banyak lagi. Ciri ini menyumbang kepada kemudahan melayari mudah alih, menjadikan prestasi projek ke tahap yang baru.
 • Membuat gedung web yang responsif juga boleh dilakukan dengan Gator. Sistem ini dilengkapi dengan enjin eCommerce yang mudah digunakan membina kedai dalam talian kecil. Platform ini membolehkan membuat dan mengemas kini galeri produk, menetapkan parameter pembayaran / penghantaran, memperkenalkan bonus / diskaun, menghubungkan Sijil SSL untuk keselamatan laman web maksimum dll..
 • Pembangun laman web diberi kuasa oleh penyedia hosting HostGator yang popular. Mereka akan mengurus hosting dan nama domain laman web anda, menawarkan rancangan all-in-one untuk memenuhi sebarang keperluan.

Cuba Gator secara percuma

Responsif atau Mesra Mudah Alih?

Idea untuk menjadikan laman web anda dapat diakses pada peranti mudah alih, tidak diragukan lagi, perlu diberi perhatian, tetapi sebaik sahaja anda mula meneroka pilihan pembinaan laman web yang tersedia, anda akan menghadapi dua idea, iaitu laman web yang dioptimumkan untuk mudah alih dan responsif.

Pengertiannya agak serupa antara satu sama lain kerana keduanya menyiratkan peluang untuk melihat laman web anda pada peranti mudah alih, tetapi masih ada perbezaan yang ketara antara mereka.

Laman web responsif

Apa itu Laman Web Responsif?

Laman web responsif – adalah sejenis laman web yang dapat dilihat pada semua peranti, tanpa pengecualian sama sekali. Sama ada anda ingin menggunakan PC, komputer riba, telefon pintar atau peranti mudah alih lain yang anda miliki, anda tidak akan menghadapi masalah ketika melayari laman web yang responsif.

Laman web ini dapat menyesuaikan diri dengan resolusi dan ukuran layar dengan mudah. Ciri utama laman web responsif adalah seperti berikut:

 • Seperti namanya, laman web sedemikian berkesan “bertindak balas” terhadap ciri-ciri peranti yang dilihatnya;
 • Tidak perlu membuat versi desktop laman web anda yang berasingan;
 • Faedah SEO;
 • Mereka membantu membina kepercayaan pelanggan dan meningkatkan jumlah pelawat laman web.

Apa itu Laman Web Mesra Mudah Alih?

Laman web yang dioptimumkan untuk mudah alih – adalah versi terpisah dari laman web desktop, yang dapat dilihat secara eksklusif pada peranti mudah alih. Laman web sedemikian dilancarkan dan dikodkan dengan satu-satunya tujuan – untuk menyampaikan kandungannya kepada pengguna mudah alih.

Projek-projek ini tidak dapat diakses di PC dan komputer riba dan, jika anda berhasrat untuk menjadikan laman web yang dioptimumkan untuk mudah alih anda dapat diakses bahkan oleh pengguna yang tidak mempunyai peranti mudah alih mereka, anda akan menghadapi keperluan untuk membuat desktop versi daripadanya.

Ini membayangkan pelaburan, usaha dan wang tambahan. Berikut adalah ciri utama laman web yang dioptimumkan untuk mudah alih:

 • Tiada versi desktop;
 • Kebolehcapaian mudah alih sahaja;
 • Kos yang berpatutan;
 • Orientasi pada khalayak tertentu;
 • Pengalaman yang dioptimumkan untuk mudah alih sedikit sebanyak dapat meningkatkan lalu lintas laman web anda.

Oleh itu, hanya ada satu alasan yang dapat membuat anda lebih memilih laman web yang dioptimumkan untuk mudah alih. Sekiranya anda sudah memiliki laman web seperti itu dan merancang untuk menggunakannya untuk tujuan peribadi tanpa perlu melibatkan khalayak yang ramai, maka tidak ada gunanya melabur dalam merancang semula laman web anda untuk menjadikannya responsif.

Walau bagaimanapun, jika anda hanya akan melancarkan laman web dan mempunyai niat perniagaan yang serius, maka reka bentuk responsif harus berada di bahagian atas senarai. Di sinilah pembangun laman web yang responsif akan sangat membantu anda.

Mengapa Saya Perlu Membina Laman Web yang Responsif?

Reka bentuk responsif sangat penting, berkaitan dengan trend reka bentuk web kontemporari. Itu bukan kerana ia sangat senang (walaupun, aspek ini juga penting).

Itu juga kerana laman web responsif kini diperingkat oleh enjin carian. Ini akhirnya memberi kesan serius pada promosi laman web anda dan penjanaan lalu lintas dalam jangka masa panjang.

Apa Kata Statistik?

Pernahkah anda memikirkan jumlah pengguna, yang mengakses laman web kegemaran mereka atau mencari maklumat yang mereka minati melalui peranti mudah alih mereka?

Adakah anda tahu peratusan pembelian dalam talian yang diselesaikan melalui telefon pintar atau tablet hari ini? Anda mungkin agak terkejut apabila mengetahui statistik terkini!

Menurut tren dan laporan utama, jumlah pengguna mudah alih unik, yang mengakses laman web kegemaran mereka dari peranti mudah alih, kini berjumlah sekitar 5.11 bilion orang. Itu kira-kira 2 peratus lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya sahaja. Jumlah pengguna media sosial yang aktif telah melebihi 32.48 bilion pengguna, iaitu 9 peratus lebih tinggi daripada tahun lalu.

Trend responsif

Lebih-lebih lagi, dianggarkan pada akhir tahun 2020, sekitar 63.5 peratus orang akan menggunakan peranti mudah alih mereka secara berkala untuk mengakses rangkaian global. Jumlah eCommerce mudah alih, pada gilirannya, akan merangkumi 67.2 peratus yang sama dengan sekitar $ 2.32 trilion menjelang 2021.

Angka-angka ini tidak boleh dipandang rendah dan jika anda benar-benar berhasrat untuk online, membina asas pelanggan dan mempromosikan perniagaan anda, anda tidak akan berjaya tanpa membuat laman web anda responsif.

Pendapat Google Mengenai Laman Web Responsif

Pada awal tahun 2015, Google mengumumkan kemudahan mudah alih salah satu faktor kedudukan laman web utama yang digunakan oleh algoritma mesin pencari. Ini telah memberi permulaan kepada era digitalisasi laman web.

Banyak yang telah berubah sejak masa itu dan anda hampir tidak akan menjumpai laman web yang tidak sesuai untuk hari ini. Tetapi bagaimana dengan laman web yang responsif? Adakah ia lebih berkesan jika dibandingkan dengan pesaing / versi yang dioptimumkan untuk mudah alih mereka?

Kira-kira dua tahun yang lalu, Google mengumumkan pendekatan baru untuk proses pengindeksan dan peringkat laman web. Pendekatan ini sekarang dikenali sebagai Pengindeksan Pertama Bergerak. Ini bermaksud bahawa lebih dari setahun yang lalu, Google pada awalnya menggunakan versi desktop laman web, ketika menilai kesesuaiannya dalam hasil pertanyaan carian.

Mulai sekarang, ini akan lebih mengutamakan versi laman web mudah alih, sambil menghasilkan hasil mesin pencari. Oleh itu, jika laman web anda belum responsif, cepatlah menjaga agar tidak kehilangan kedudukan mesin pencari anda.

Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenai Itu?

Untuk menjadi responsif dan dapat diindeks dengan baik oleh enjin carian, laman web anda harus memenuhi beberapa syarat. Inilah yang harus anda lakukan mengenai perkara itu:

 • Pastikan versi mudah alih dan desktop laman web anda mempunyai kandungan yang sama, termasuk teks, gambar dengan atribut alt dan video;
 • Data laman web berstruktur dan juga data meta (tajuk dan penerangan) untuk semua halaman harus diisi pada kedua versi juga;
 • Pastikan hosting anda akan menahan arus lalu lintas tambahan. Ini hanya menyangkut pengguna, yang laman webnya mempunyai URL berasingan untuk versi mudah alih.

Ingat bahawa proses Pengindeksan Pertama Bergerak saat ini diterapkan pada sebahagian besar laman web. Langkah-langkah yang disenaraikan di atas akan membantu anda mengelakkan masalah berkaitan SEO.

Pokoknya

Menjadikan laman web anda responsif adalah suatu keperluan dan bukannya kehendak. Laman web yang boleh diakses pada pelbagai jenis peranti mudah alih dan komputer desktop umumnya mendorong lebih banyak pengguna, meningkatkan lalu lintas, membina kepercayaan pelanggan dan membantu menjana lebih banyak keuntungan.

Di antara pelbagai cara untuk menjadikan laman web anda responsif, menggunakan pembangun laman web adalah penyelesaian yang paling sesuai. Sistem ini bukan sahaja mudah digunakan dan senang. Mereka juga dilengkapi dengan ciri-ciri khusus yang menyumbang kepada pengalaman membina web yang lancar dan sederhana, yang menghasilkan penciptaan laman web yang responsif.

Buat laman web secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map