Joomla recensie

Joomla – is het alles-in-één CMS, waarvan de functieset wordt uitgebreid via plug-inintegratie. Hiermee kunt u het platform gebruiken om verschillende soorten websites te maken: van eenvoudige promosites en tot grootschalige informatieve bronnen met miljoenen systeemgebruikers.


Joomla is iets moeilijker te beheersen dan WordPress, maar dit belette niet dat het een populaire oplossing werd onder nieuwelingen. Professionele webontwikkelaars hebben meerdere vragen of problemen met betrekking tot het systeemgebruik, maar ze zijn alleen zinvol als het gaat om het maken van individuele projecten. Over de oplossing van standaardtaken gesproken, Joomla werkt redelijk goed voor hen.

1. Gebruiksgemak

U kunt Joomla gebruiken om verschillende taken uit te voeren, maar om het volledige potentieel ervan te onthullen, raden we ten zeerste aan om middelgrote en grote projecten met het systeem te bouwen. Als u een eenvoudige promotiesite of een portfolio nodig heeft, kunt u eenvoudig eenvoudiger tools vinden, zoals websitebouwers. Joomla heeft vooral de voorkeur van die gebruikers, die een volledig uitgeruste bedrijfswebsite, een blog of een webwinkel met een rijk assortiment aan producten nodig hebben.

Joomla Dashboard

Joomla – is een van die CMS-gebruikers die ervoor kiezen hun webontwikkelingscarrière te starten. Zelfs als een webmaster dit platform nog nooit eerder heeft gebruikt, is hij / zij het zeker tegengekomen in de lijst met services die worden aanbevolen om de eerste website te lanceren.

Dit is helemaal niet de eenvoudigste oplossing, maar als je er klaar voor bent om tijd te investeren in het verkennen van de systeemnuances, dan zul je snel beseffen hoe doeltreffend Joomla is dat het zo’n populaire webbouwoplossing heeft gemaakt.

2. Functies & Flexibiliteit

Er zijn bijna geen vragen over de installatie van Joomla – de meeste hostingproviders maken het mogelijk om het CMS met een automatische databaseverbinding met slechts een paar klikken te installeren. Een gebruiker hoeft alleen het domein toe te voegen om door te gaan met verdere ontwerp- en instellingenaanpassing.

Joomla Editor

Ongeacht de eenvoud van de engine, u kunt het gebruiken om verschillende soorten websites te lanceren, variërend van projecten van één pagina tot grote online winkels en portals met een ontwikkelde gebruikersinterface. Het universele karakter van Joomla wordt gerealiseerd door de kracht van standaarduitbreiding van de systeemfunctionaliteit via plug-inintegratie.

Onder de standaardfuncties van het platform is het logisch om de volgende voordelen te benadrukken:

 • Het registratiesysteem met 9 gebruikersgroepen, die verschillen met betrekking tot gedeelde materiaaltoegangsrechten, hun bewerking en moderatie.
 • WYSIWYG-editor om nieuwe materialen aan de website toe te voegen.
 • Editor-geïntegreerde mediabeheerder om de afbeeldingen en andere bestandstypen te bewerken.
 • Contentmanager die het niet alleen mogelijk maakt om websitemateriaal te beheren, maar ook om de reactie van gebruikers daarop te volgen door middel van extra modules.

Onder de eigenaardigheden van het systeem is het logisch om de verbeterde laadsnelheid van de webpagina, de modus voor websitebeheer en rapporten over fouten voor tijdige probleemoplossing en privédialogen met gebruikers via het geïntegreerde algemene e-mailsysteem te onderscheiden..

Bovendien is het logisch om het potentieel voor de systeemuitbreiding toe te voegen. Joomla catalogus wordt geleverd met een breed scala aan plug-ins die nieuwe opties aan het systeem toevoegen. CMS-configuratie hangt uiteindelijk af van het type en de complexiteit van het project dat een webmaster maakt.

Joomla-extensies

Het is onmogelijk om hier helemaal zonder extensies te gaan: ongeacht de standaard systeemeditor, er is een lijst met onmisbare plug-ins die op de website moeten worden geïnstalleerd. Door ze te integreren zorgt Joomla voor:

 • Bescherming tegen spam en hacking;
 • Back-up maken;
 • Technische optimalisatie door rekening te houden met de vereisten van zoekmachines.

Het toevoegen van afzonderlijke functies is mogelijk door middel van plug-in-integratie of via het bewerken van sjabloonbestanden. Het gaat bijvoorbeeld om de installatie van Google-statistieken: u kunt ze ofwel als codes integreren of door overeenkomstige plug-ins te activeren. De keuze voor de meest geschikte optie hangt uitsluitend af van de wens en vaardigheden van een webmaster.

Lees ook: Joomla vs Weebly vergelijking van websitebouwers.

Joomla SEO

De belangrijkste SEO-instellingen van het platform zijn direct na de systeeminstallatie beschikbaar. Om ze te wijzigen, gaat u naar het gedeelte “Algemene instellingen” en gaat u naar het tabblad “Website”. Dit kun je hier doen:

 • Geef de naam van de website op.
 • Open toegang tot de website voor het onbeperkte aantal gebruikers of sluit deze tijdelijk voor derden.
 • Schakel indexering van webpagina’s in / uit door de zoekmachines.
 • Voeg beschrijvingen en trefwoorden toe die de basis vormen voor het indexeren van webpagina’s.
 • Activeer de mensvriendelijke URL’s en doorstuuropties.

Dit zijn de standaardprincipes van SEO-optimalisatie die het systeem impliceert. Om een ​​fatsoenlijk resultaat te krijgen en uw website naar de topposities in de zoekresultaten van de zoekmachine te brengen, moet u SEO-plug-ins gebruiken voor verdere website-optimalisatie. Onder de gratis extensies kunnen we EFSEO en SEOBoss noemen. Ze bieden extra tools om metatags toe te voegen in de handmatige of automatische modus.

Joomla SEO

Als u een meer functionele SEO-optimalisatietool nodig heeft, kunt u de iSEO-licentie krijgen om de systeemprestaties uit te breiden. Het heeft echter meerdere beperkingen die goed werken voor het verkennen van de belangrijkste plug-in-opties. Als je niet klaar bent om te betalen, geef dan de voorkeur aan EFSEO of SEOBoss. Als u zich realiseert dat het onmogelijk is om uw website snel naar de top te krijgen of een andere functie te implementeren zonder extra financiële investeringen, dan bent u welkom om de betaalde iSEO-versie te kiezen.

3. Ontwerpen

Aantal thema’s:5k+
Gratis thema’s&# x2714; JA
Kosten voor betaalde thema’s:$ 59- $ 299
Reagerend ontwerp&# x2714; JA
Sorteren op branche:&# x2714; JA
CSS-code bewerken:&# x2714; JA

Website-sjablonen definiëren de visuele projectpresentatie: kleurenschema, positionering, grafische elementen. U kunt gratis sjablonen gebruiken, premium thema’s kopen, individueel uw eigen sjabloon ontwerpen of deze bestellen bij professionele webdesigners – de populariteit van het systeem zorgt voor de beschikbaarheid van meerdere opties.

De meeste nieuwkomers geven de voorkeur aan de gratis sjabloonoptie. Dit is een slimme strategie omdat de varianten echt talrijk zijn, vooral als het gaat om westerse websites met veel thema’s.

Joomla heeft bijvoorbeeld geen geïntegreerde dashboardcatalogus zoals WordPress. Daarom moet u om de sjabloon te installeren in eerste instantie het archief met de bestanden op uw computer downloaden. De sjabloon wordt gedownload naar het CMS via de sectie “Installatie van extensies” die beschikbaar is in het beheerpaneel.

Direct nadat de installatie is voltooid, komt de nieuwe ontwerpvariant beschikbaar in de sectie ‘Sjabloonbeheer’. U hoeft deze alleen maar te selecteren en te activeren. Het is mogelijk om één sjabloon voor de hele website te gebruiken of verschillende ontwerpvarianten voor afzonderlijke pagina’s toe te wijzen.

Aanpassing van sjablonen is beschikbaar in twee modi. De eerste impliceert het gebruik van standaard sjablooninstellingen. Hun aantal verandert met betrekking tot het geselecteerde thema: premium-thema’s bieden bijvoorbeeld meer aanpassingsmogelijkheden in vergelijking met gratis sjablonen. Er zijn hier echter ook uitzonderingen. Standaardopties impliceren de bewerkingen van lettertypen, kleurenschema, achtergrond, logo-upload enz.

Joomla-sjablonen

De tweede optie is de mogelijkheid van het bewerken van sjabloonbestanden, waarvoor kennis van HTML, CSS en JavaScript vereist is. Je kunt meerdere nuances voor ontwerpaanpassing ontdekken op educatieve video’s en forums, maar het kost nog steeds tijd om minimale vaardigheden op te doen.

Alle sjabloonbestanden worden opgeslagen in aparte mappen die beschikbaar zijn in de sjablonencatalogus. U moet de bestanden vinden die verantwoordelijk zijn voor afzonderlijke webpagina’s, deze openen via de editor en de bewerkingen aanbrengen. Direct nadat de nieuwe serverconfiguratie is opgeslagen, worden nieuwe bewerkingen weergegeven in het gedeelte van de gebruikerswebsite. Voordat u de bestandsbewerkingen aanbrengt, moet u hun back-upversies maken om de mogelijkheid te hebben om snel terug te gaan naar de oorspronkelijke vaste versie.

Bij het maken van je eerste CMS-website helemaal opnieuw, u kunt gemakkelijk gaan zonder met sjabloonbestanden te werken. Het volstaat om een ​​geschikt thema te vinden en het aan uw wensen aan te passen met behulp van de beschikbare geïntegreerde instellingen. Voor het voltooien van de basisaanpassingsacties voor het webontwerp, zoals het maken van een navigatiemenu, zijn geen programmeervaardigheden vereist.

4. Klantenservice

De klantenondersteuning van Joomla biedt uitgebreide opties om nieuwe en bestaande CMS-gebruikers te helpen eraan te wennen en gemakkelijk te beginnen met het bouwen en beheren van kwaliteitsprojecten. De Forum sectie geeft toegang tot meerdere systeemgerelateerde onderwerpen, recente updates, aankondigingen, meldingen en veelgestelde vragen.

Er is veel informatie die u hier kunt lezen en delen. De documentatie sectie geeft toegang tot de online collaboratieve gemeenschapshandleiding die speciaal is gemaakt voor Joomla-gebruikers, ontwerpers en iedereen die meer wil weten over het systeem. Tegenwoordig zijn er meer dan 8000 artikelen die zijn geschreven, beheerd en vertaald door de leden van de gemeenschap.

De Issue Tracker and Resources directory helpt de status van de projecten te controleren en geeft toegang tot de directory met nuttige systeemgerelateerde bronnen. Als u de basis van het gebruik van het systeem wilt oefenen, staat Joomla klaar om u te verwelkomen bij videotrainingen. Hier kunt u meer te weten komen over de belangrijkste aspecten van het gebruik van de service en het veilig en up-to-date houden van uw website.

5. Prijsbeleid

Je kunt Joomla gratis downloaden van de officiële website van het systeem of via de beheerbalk in het privé-hostingaccount. Het is niet verplicht om te betalen voor plug-ins en sjablonen – er is hier een ruime keuze aan gratis varianten. Het enige gevaar is het ontbreken van ondersteuning door de ontwikkelaars, maar dat levert ook geen serieuze problemen op: Joomla heeft een geweldige gebruikersgemeenschap, die veel nuttige inhoud voor het platform creëert.

Voor een correcte websiteprestatie moet u echter nog steeds betalen voor de domeinnaam en hosting. Eigenlijk zijn de financiële investeringen in dit geval niet helemaal serieus. Het COM-zonedomein kost meestal ongeveer $ 15. U kunt ook hostingproviders vinden, die bied gratis een domeinnaam aan voor het hele jaar. Jaarlijkse verlenging van het abonnement kost je wat meer, maar dat is sowieso geen enorm bedrag. Als u een domeinnaam gaat kopen in een thematische zone, bijvoorbeeld site.shop voor een online winkel, dan zullen de prijzen enigszins verschillen – ze beginnen met $ 20 / jaar en meer.

De prijs van hosting hangt af van de functionaliteit van het plan, dat vereist is voor de lancering van de website. Bijvoorbeeld bij gebruik Bluehost, u kunt een klein project maken zonder verkeersbeperkingen en de mogelijkheid om een ​​domein te koppelen voor $ 2,95 / maand. Als je een eCommerce-website, heb je geavanceerdere plannen nodig. Bijgevolg zullen de kosten van het gebruik van het platform ook stijgen tot $ 5,45 / mo voor virtuele hosting.

Als u van plan bent een grootschalige website te maken die niet compatibel is met virtuele hosting, dan moet u een speciale virtuele of fysieke server. De prijsklasse verschilt hier evenals de vereisten voor technische achtergrond van de ontwikkelaar. Als u echter de eerste website maakt, volstaat het om het budget voor virtuele hosting te berekenen – de kosten zullen betaalbaar zijn voor het huidige aantal gebruikers, zelfs met het duurste abonnement.

6. Voors en tegens

Joomla – is een gratis platform met extensies, die gedeeltelijk zijn gemaakt door community-gebruikers. Dit maakt het CMS begrijpelijk voor nieuwkomers en handig voor ervaren webdesigners. Gebruikers van de eerste categorie kunnen alleen kant-en-klare oplossingen toepassen, terwijl die van de tweede categorie individuele projecten kunnen starten. De lijst met voordelen gaat niet alleen over de hierboven genoemde voordelen. Andere hoogtepunten van het systeem zijn:

 • Uitgebreide keuze aan geïntegreerde tools en krachtige basis van extensies. Met het platform kunt u veelzijdige projecten creëren, variërend van kleine websites tot grootschalige online winkels met een rijk productassortiment, kortingssystemen en de mogelijkheid om betalings- en verzendopties te selecteren.
 • Regelmatige integratie van nieuwe componenten, die meer handige functies toevoegen.
 • Krachtige gebruikersgemeenschap, die de kennisdatabase creëert door hun berichten en tutorials in te dienen en door nieuwe plug-ins en sjablonen te ontwikkelen.

Het grootste nadeel van Joomla is het typische nadeel van elk open-code CMS met ondersteuning van extensies die zijn ontwikkeld voor externe ontwerpers. Dit is de incompatibiliteit van de systeemversies. Bijna elke systeemupdate kan de situatie eindigen, wanneer een extensie of sjabloon met problemen zal werken. Dit is een brandend probleem als het gaat om het gebruik van gratis oplossingen – hun auteurs ondersteunen ze gewoon niet meer. Als gevolg hiervan heeft de nieuwe systeemversie helemaal geen ondersteuning. Daarom wordt u mogelijk geconfronteerd met de noodzaak om alle plug-ins uit te schakelen vóór de update-installatie en ze vervolgens een voor een te controleren om te controleren of hun functie correct is. Een andere variant is om Joomla helemaal niet te updaten na installatie van de plug-in.

Webdesignprofessionals, die het systeem liever niet gebruiken om niet-standaard websites te lanceren, hebben ook klachten over Joomla. Het is prima om standaardtaken met het systeem uit te voeren, maar onvoldoende structurele problemen en overdreven codebewerkingsopties zijn een opmerkelijke belemmering voor gebruikers die de service willen kiezen als basis voor de ontwikkeling van unieke projecten. Tegelijkertijd is dat voor de meeste gebruikers geen probleem. Daarom geniet Joomla nog steeds de grootste populariteit bij webmasters.

Bottom Line

Joomla – is een van de meest populaire CMS voor webmasters, die net aan hun carrière beginnen. De redenen van de brede toepasbaarheid worden duidelijk na de gedetailleerde beoordeling van het systeem. Joomla is gemakkelijk te beheersen, het biedt veel handige out-of-the-box-functies en wordt geleverd met een krachtig uitbreidingsperspectief vanwege de mogelijke integratie van plug-ins, waarvan het aantal nog steeds groeit.

U kunt Joomla gebruiken om uw ideeën tot leven te brengen, maar gezien de standaardfuncties is het effectiever om het systeem te gebruiken om projecten te starten met geavanceerde gebruikersparticipatie: online winkels met privéwinkelaccounts, nieuwsportals en bedrijfswebsites. Voor eenvoudige kleine bedrijven websites raad ik aan om er een te gebruiken populaire websitebouwer. Dit is echter niet noodzakelijk. Dit is een soort aanbeveling – elke webontwikkelaar vindt de argumenten die deze bevestigen of weerleggen.

Probeer Joomla gratis

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map