Google Sites Review

Google Sites – is een websitebouwer, eenvoudig genoeg om te worden beheerst door nieuwkomers, maar het biedt een probleemloos en intuïtief webontwikkelings- en hostingplatform. Het is de reïncarnatie van Jotspot, die in 2006 door Google werd overgenomen. Tegenwoordig lijkt de sitebouwer van Google in niets op Jotspot, behalve dat beide gehoste wiki-systemen zijn die het creëren, wijzigen en uitbreiden van samenwerkende inhoud mogelijk maken.


Google Sites is snel uitgegroeid tot een populair platform voor het maken van intranetten en school sites, en zelfs een vluchtige blik laat zien dat de bouwer enkele verbeteringen heeft aangebracht sinds onze laatste review van Google Sites ongeveer een jaar geleden. Als u een complexere website nodig heeft, zoals een online winkel of een blog, het heeft bijvoorbeeld geen zin om hier naar de vereiste functionaliteit te zoeken. Het systeem wordt meestal gebruikt om eenvoudige websites te starten voor dagelijks gebruik.

Het systeem is ongetwijfeld een prima oplossing voor een bedrijfsintranet, maar is ook geschikt voor het maken van een zakelijke website? We hebben besloten Google Sites opnieuw op de proef te stellen om deze vraag te beantwoorden.

In juni 2017 heeft Google Websites aangekondigd met Google Mijn Bedrijf – een aparte service binnen het zakelijke gedeelte, waarmee u een gratis website voor het bedrijf kunt maken, geregistreerd in Google Mijn Bedrijf. Zakelijke gebruikers kunnen vanaf nu een bedrijfswebsite maken in hun Google-account. Niets bijzonders, de interface is bijna hetzelfde als klassieke Google Sites. Deze versie mist het grootste deel van nuttige zakelijke tools, bijvoorbeeld in vergelijking met uKit – een gespecialiseerde builder voor zakelijke websites. Sol, laten we doorgaan met de beoordeling!

1. Gebruiksgemak

Als je een Gmail- of een ander Google-account hebt, kun je de aanmeldingsfase overslaan – de bouwer is beschikbaar voor elk bestaand account. Gelukkig zijn er een paar nieuwe thema’s met die moderne uitstraling. Voor onze testsite hebben we gekozen voor een zakelijk thema.

Als u klaar bent met de basisinstellingen, kunt u beginnen met het aanpassen en opbouwen van uw website in een WYSIWYG-bewerkingsomgeving. Hoewel u afbeeldingen kunt toevoegen, bewerken en verwijderen, kopiëren en verschillende widgets, kan een groot deel van de pagina niet worden bewerkt, met name de ontwerpinstellingen van uw site.

Google Sites - Editor

Al met al is het vrij eenvoudig te gebruiken en vereist het geen speciale vaardigheden. De bouwer heeft het uiterlijk van de meeste Google-applicaties en maakt de interface vertrouwd en intuïtief. De werkbalkpictogrammen lijken erg op Google Drive.

2. Functies & Flexibiliteit

Wanneer u een nieuwe pagina voor uw site maakt, kunt u kiezen uit een aantal verschillende paginatypen, afhankelijk van het type inhoud dat u aan de pagina wilt toevoegen. U kunt met name de volgende paginatypen maken:

 • webpagina. U kunt dit paginatype naar wens indelen: schrijf een kopie, sluit gadgets in, voeg documenten toe en laat ook andere bijdragers reageren op uw pagina’s.
 • Mededelingen. Dit paginatype is bedoeld voor het plaatsen van nieuws. Net als bij een blog, worden berichten weergegeven die u in chronologische volgorde toevoegt.
 • Archiefkast. Met dit paginatype kunt u bestanden opslaan en beheren, zodat u ze gemakkelijk kunt delen met andere gebruikers van uw site. Uw medewerkers kunnen zich abonneren op de pagina om een ​​melding te krijgen wanneer bestanden worden toegevoegd, gewijzigd of verwijderd.
 • Lijstpagina. Items die aan de lijst zijn toegevoegd, zijn eenvoudig toe te voegen, te bewerken en te verwijderen. Net als op de archiefkastpagina kunnen gebruikers zich abonneren om meldingen te ontvangen.
 • Startpagina. Dit paginatype bevat twee secties: een die kan worden aangepast om een ​​gepersonaliseerde set gadgets weer te geven, en een andere waar gebruikers inhoud kunnen toevoegen die alle kijkers zien.

Nadat u uw pagina’s heeft georganiseerd, kunt u beginnen met het wijzigen ervan en het uploaden van uw inhoud op een visuele manier. De bouwer biedt een goed gestructureerde reeks functies. De knop ‘Invoegen’ bevat 3 secties (Algemeen, Gadgets en Google), die elk meer keuzes verbergen: HTML-box, Grafieken, Kalender, Recente berichten, Drive, Hangout, Kaart, YouTube enz. Pas op, maar niet alle derde -partygadgets werken zoals gepland: we hebben een Click-to-Call-gadget aan onze testsite toegevoegd, maar dat werkte niet. Het lijkt erop dat ze een paar jaar geleden zijn gestopt met het beheren van de Gadgets-bibliotheek.

De websitebouwer is rijk aan functies die de functionaliteit op een behoorlijk niveau brengen. Bekijk enkele ervan om te weten waar u gebruik van kunt maken wanneer u aan de ontwikkeling van uw website werkt:

 • Google Gadgets. Dit zijn de integreerbare tools die vergelijkbaar zijn met standaard widgets of extensies (kalenders, rekenmachines, nieuwsfeeds etc.) die u kunt gebruiken om uw website extra prestaties te geven.
 • Google Webmasters Tools. Of uw website nu wordt geleverd met een aangepast domein of met sites.google.com in de URL, Google Sites maakt het voor de zoekmachines eenvoudiger om deze te indexeren (dit verhoogt automatisch de ranking van uw website in de zoekresultaten).
 • Google Analytics. Het systeem maakt het mogelijk Google Analytics in te stellen en te koppelen aan uw gratis Google-account, zodat u websitestatistieken kunt bijhouden.
 • Google Suite-integratie. Dit is een van de meest essentiële functies van het systeem, waarmee u G Suite-extensies in uw website kunt integreren (inclusief Google Docs, Maps, Drive etc.) zonder het gebruik van plug-ins en add-ons van derden.
 • HTML / Script-integratie en bewerking. Met Google Sites kunt u handmatig scripts schrijven of aangepaste HTML-blokken voor uw website selecteren en integreren om de belangrijkste processen geautomatiseerd te maken.

Bovendien maakt de website builder het mogelijk om meerdere bijdragers toe te voegen en je te abonneren op siteveranderingen. Goed nieuws voor degenen die onder de motorkap willen gaan – de bouwer laat gebruikers enkele HTML-codes bewerken. De geavanceerde editor is uitgerust met een handige Preview-knop.

Wanneer uw site gereed is, kunt u deze op uw eigen domein publiceren. Elke Google Sites-website is standaard openbaar op internet. Indien nodig kunt u de toegangsinstellingen wijzigen en uw site alleen zichtbaar maken voor specifieke mensen of voor iedereen met de link, vergelijkbaar met Google Drive.

3. Ontwerpen

De keuze van de thema’s is sinds onze laatste review aanzienlijk verbeterd, maar het is nog steeds middelmatig. Over ontwerpen gesproken, het is belangrijk op te merken dat Google Sites onderscheid maakt tussen thema’s en Sjablonen. Thema’s bepalen de algehele look en feel, kleuren en afbeeldingen van de site, terwijl sjablonen alles te maken hebben met de lay-out en paginatypen. Dus wanneer u op de knop Paginasjabloon wijzigen klikt, staat u op het punt het paginatype te wijzigen (eerder beschreven), niet het basisthema. Ga naar het gedeelte Thema’s, kleuren en lettertypen om het basisthema te wijzigen.

Ontwerpaanpassing

Met Google Sites krijg je veel minder aanpassingsmogelijkheden dan met Wix of Weebly. U kunt kiezen tussen negen lay-outs met één, twee en drie kolommen, aangepaste voetteksten in- / uitschakelen, zijbalken toevoegen en ook lettertypen, kleuren en achtergronden wijzigen.

Mobiele weergave. De geoptimaliseerde weergave wordt niet automatisch geleverd. Je moet het handmatig inschakelen in het configuratiescherm. Anders zien de bezoekers van uw site de normale desktopversie van uw site op hun kleine schermpjes.

Desktop versus mobiel

Google Sites - Mobiele weergaveGoogle Sites - Bijgewerkte mobiele weergave

Overzicht:

4. Klantenservice

Google Sites biedt een ingebouwde Help-sectie waar u snel een tutorial kunt vinden over het bewerken van uw site. Er is ook een enorm Helpcentrum met gedetailleerde how-to-artikelen. U kunt ook feedback verzenden en automatisch een screenshot van uw huidige pagina toevoegen. Met de ingebouwde instellingen voor schermafbeeldingen kunt u delen van de pagina markeren die relevant zijn voor uw feedback en kunt u persoonlijke informatie zwart maken.

5. Prijsbeleid

Google-sites is een gratis applicatie die deel uitmaakt van de Google-productiesuite. Als u een gratis gebruiker van Google bent, is uw site-opslag beperkt. Om het te vergroten en meer functionaliteit te krijgen, moet u upgraden naar een van de betaalde abonnementen die G Suite biedt. Deze omvatten:

 • Basic ($ 5 / maand of $ 50 / jaar) – Biedt een set professionele zakelijke apps en 30 GB opslagruimte;
 • Zakelijk ($ 10 / maand of $ 120 / jaar) – Biedt een verbeterde set zakelijke apps met onbeperkte opslagruimte en archief;
 • Enterprise ($ 25 / maand of $ 300 / jaar) – Biedt premium zakelijke apps met uitgebreid beheer en functionaliteit.

Wanneer uw site klaar is, kunt u een eerder gekochte domeinnaam koppelen of een nieuwe kopen via Google. Google werkt samen met meerdere domeinnaamproviders om u te helpen het proces te doorlopen en Google Apps in te stellen voor uw nieuwe domein.

6. Voors en tegens

Net als elke andere websitebouwer, heeft Google Sites een aantal voor- en nadelen die van groot belang zijn bij het selecteren van het systeem. Laten we ze hieronder inschakelen om een ​​idee te krijgen van de voor- en nadelen van de service:

Voordelen:
Nadelen:
&# x2714; Makkelijk te gebruiken;
&# x2714; Website-analyse;
&# x2714; Gedeelde websitetoegang;
&# x2714; Gratis hosting;
&# x2714; Drag-and-drop-editor.
✘ Geen open gebruik van CSS;
✘ Beperkt gebruik van HTML;
✘ Beperkte e-commerce;
✘ Beperkte blogopties;
✘ Verouderde ontwerpen.

7. Concurrenten

Hier hebben we vergelijkingen verzameld met de belangrijkste Google Sites-concurrenten onder de meest populaire website-bouwers:

Wix versus Google SitesGoogle Sites versus WordPress

Eigenlijk zal elk van de hedendaagse SaaS-services een duidelijke winnaar zijn in vergelijking met Google Sites. Vergelijkingen met Wix en WordPress tonen dit feit duidelijk aan.

Conclusie

Google Sites is een geweldige optie als het gaat om het maken van eenvoudige websites met een minimalistisch ontwerp en beperkte functionaliteit. Het systeem is eenvoudig te gebruiken, waardoor het een goede keuze is voor onervaren gebruikers of voor degenen die een mooi resultaat willen behalen zonder serieuze tijd, moeite en geldinvestering.

Het platform maakt het toevoegen van inhoud van andere Google-eigendommen zoals Maps, Drive of YouTube eenvoudig en snel. Het is gratis, dus u kunt het gebruiken om vergaderingen te plannen, informatie te delen, samen te werken aan een teamproject of in contact te blijven met familieleden.

We kunnen het echter niet aanbevelen voor de ontwikkeling van complete zakelijke websites u van plan bent te lanceren om de reputatie van uw bedrijf te versterken en winst te genereren. Er zijn er zo veel feature-rijkere alternatieven die er zijn. Google Sites biedt uitstekende samenwerkingsoplossingen en koppelingen aan verschillende Google Apps, maar de concurrenten bieden meer controle over het ontwerp van de site en een betere interface. Surf gewoon op internet om fatsoenlijke websitebouwers te vinden die aan uw webontwerpbehoeften voldoen.

Probeer Google Sites nu

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map