Joomla Review

Joomla – är allt-i-ett CMS, vars funktionsuppsättning utökas via plugin-integration. Detta låter dig använda plattformen för att skapa olika typer av webbplatser: från enkla kampanjwebbplatser och upp till storskaliga informationsresurser med miljoner systemanvändare.


Joomla är lite svårare att behärska än WordPress, men detta hindrade inte det från att bli en populär lösning bland nybörjare. Professionella webbutvecklare har flera frågor eller problem angående systemanvändningen, men de är meningsfulla endast när det gäller att skapa enskilda projekt. Joomla pratar om lösningen av standarduppgifter och fungerar ganska bra för dem.

1. Användarvänlighet

Du kan använda Joomla för att utföra olika uppgifter, men för att avslöja dess fulla potential rekommenderar vi starkt att bygga medelstora och stora projekt med systemet. Om du behöver en enkel kampanjwebbplats eller en portfölj kan du enkelt hitta enklare verktyg som till exempel webbplatsbyggare. Joomla föredras främst av de användare som behöver en fullständig företagswebbplats, en blogg eller en webbutik med ett rikt sortiment av produkter.

Joomla instrumentbräda

Joomla – är en av de CMS-användare som väljer att starta sin webbutvecklingskarriär. Även om en webbansvarig aldrig har använt denna plattform tidigare, har han / hon definitivt stött på den i listan över tjänster som rekommenderas för att starta den första webbplatsen.

Detta är inte den enklaste lösningen alls, men om du är redo att investera tid för att utforska systemnyanserna kommer du snart att inse effektiviteten av Joomla som har gjort det till en så populär webbbyggnadslösning.

2. Funktioner & Flexibilitet

Det finns nästan inga frågor angående Joomla-installationen – de flesta värdleverantörer gör det möjligt att installera CMS med automatisk databasanslutning med bara några klick. En användare behöver bara lägga till domänen för att fortsätta med ytterligare design och inställningar av inställningar.

Joomla Editor

Oavsett motorns enkelhet kan du använda den för att starta olika typer av webbplatser, allt från en-sida-projekt och upp till stora onlinebutiker och portaler med ett utvecklat användargränssnitt. Joomlas universella natur realiseras genom kraften i standardförlängbarhet av systemets funktionalitet via plugin-integration.

Bland plattformens standardfunktioner är det vettigt att lyfta fram följande fördelar:

 • Registreringssystemet med 9 användargrupper, som skiljer sig åt med avseende på delade materialåtkomsträttigheter, deras redigering och moderering.
 • WYSIWYG-redaktör för att lägga till nytt material på webbplatsen.
 • Editor-integrerad medihanterare för att redigera bilder och andra filtyper.
 • Innehållshanterare som gör det möjligt inte bara att hantera webbplatsmaterial utan också att spåra användarens reaktion på det med hjälp av extra moduler.

Bland systemets särdrag är det vettigt att ta fram den förbättrade hastigheten för webbsidans belastning, webbplatshanteringsläge och rapporter om misstag för problemlösning i tid samt privata dialoger med användare via det integrerade allmänna e-postsystemet.

Dessutom är det vettigt att lägga till potentialen för systemförlängningen. Joomla katalog levereras med ett brett utbud av plugins som lägger till nya alternativ till systemet. CMS-konfiguration beror så småningom på typen och komplexiteten för projektet som en webbmaster skapar.

Joomla Extensions

Det är omöjligt att gå utan förlängningar alls här: oavsett standardsystemredigerare finns det en lista med måste-ha plugins som bör installeras på webbplatsen. Genom att integrera dem säkerställer Joomla:

 • Anti-spam och anti-hacking skydd;
 • Skapa säkerhetskopia;
 • Teknisk optimering med hänsyn till sökmotorkraven.

Tillägg av separata funktioner är möjligt med hjälp av plugin-integration eller via mallfilredigering. Till exempel gäller detta installation av Google-mätvärden: du kan antingen integrera dem som koder eller genom att aktivera motsvarande plugins. Valet av det mest lämpliga alternativet beror uteslutande på önskan och färdigheterna hos en webbansvarig.

Läs också: Joomla vs Weebly webbplatsbyggare jämförelse.

Joomla SEO

De stora SEO-inställningarna för plattformen finns tillgängliga direkt efter systeminstallationen. För att ändra dem, bör du gå till avsnittet “Allmänna inställningar” och komma till fliken “Webbplats”. Det här är vad du kan göra här:

 • Ange webbplatsens namn.
 • Öppen åtkomst till webbplatsen för det obegränsade antalet användare eller tillfälligt stänga den från tredje parts användare.
 • Aktivera / inaktivera indexering av webbsidor av sökmotorerna.
 • Lägg till beskrivningar och nyckelord som kommer att ligga till grund för indexering av webbsidor.
 • Aktivera mänskliga vänliga webbadresser och vidarebefordringsalternativ.

Detta är standardprinciperna för SEO-optimering som systemet innebär. För att få ett anständigt resultat och ta med din webbplats till de bästa positionerna i sökmotorresultaten bör du använda SEO-plugins för ytterligare webbplatsoptimering. Bland de fria förlängningarna kan vi påpeka EFSEO och SEOBoss. De erbjuder extra verktyg för att lägga till metataggar i manuellt eller automatiskt läge.

Joomla SEO

Om du behöver ett mer funktionellt SEO-optimeringsverktyg kan du få iSEO-licensen för att utöka systemets prestanda. Det kommer dock med flera begränsningar som fungerar bra för utforskning av de viktigaste plugin-alternativen. Om du inte är redo att betala ska du föredra EFSEO eller SEOBoss. Om du inser att det kommer att vara omöjligt att snabbt få din webbplats till toppen eller implementera någon annan funktion utan extra finansiella investeringar, är du välkommen att välja den betalda iSEO-versionen.

3. Design

Antal teman:5k+
Gratis teman&# X2714; JA
Kostnad för betalda teman:$ 59- $ 299
Responsiv design&# X2714; JA
Sortera efter bransch:&# X2714; JA
CSS-kodredigering:&# X2714; JA

Webbplatsmallar definierar den visuella projektpresentationen: färgschema, positionering, grafiska element. Du kan använda gratismallar, köpa premiumtema, individuellt utforma din egen mall eller beställa den från professionella webbdesigners – systemets popularitet garanterar tillgången till flera alternativ.

De flesta nybörjare föredrar alternativet gratis mall. Detta är en smart strategi eftersom varianterna är riktigt många, särskilt när det gäller västerländska webbplatser med massor av teman.

Joomla har till exempel inte en integrerad instrumentpanelkatalog som WordPress. Därför måste du först ladda ner arkivet med dess filer på din dator för att installera mallen. Mallen laddas ner till CMS via avsnittet ”Extensionsinstallation” som finns tillgängligt i administrationspanelen.

Rätt efter installationen är den nya designvarianten tillgänglig i avsnittet “Mallhanterare”. Du måste bara välja och aktivera den. Det är möjligt att antingen använda en mall för hela webbplatsen eller tilldela olika designvarianter för separata sidor.

Mallanpassning finns i två lägen. Den första innebär användning av standardmallinställningar. Deras antal ändras med avseende på det valda temat: till exempel premiumtema erbjuder fler anpassningsalternativ jämfört med gratismallar. Men det finns undantag också här. Standardalternativ innebär ändringar av teckensnitt, färgschema, bakgrund, logotypuppladdning etc..

Joomla mallar

Det andra alternativet är möjligheten att redigera mallfiler, vilket kräver kunskap om HTML-, CSS- och JavaScript-kunskap. Du kan ta reda på flera nyanser av designanpassningar från utbildningsvideor och forum, men det tar fortfarande tid att få minimala färdigheter.

Alla mallfiler lagras i separata mappar tillgängliga i mallkatalogen. Du måste hitta filerna som är ansvariga för separata webbsidesektioner, öppna dem genom redigeraren och göra ändringarna. Strax efter att den nya serverkonfigurationen har sparats, kommer nya redigeringar att speglas i avsnittet om användares webbplats. Innan du redigerar filerna bör du skapa deras säkerhetskopieringsversioner så att du snabbt kan komma tillbaka till den ursprungliga fasta versionen.

När du skapar din första CMS-webbplats från grunden, du kan enkelt gå utan att arbeta med mallfiler. Det räcker med att hitta ett lämpligt tema och anpassa det efter dina behov med hjälp av tillgängliga integrerade inställningar. Slutförande av de grundläggande anpassningsåtgärderna för webbdesign som till exempel skapande av navigationsmeny kräver inte programmeringsfärdigheter.

4. Kundsupport

Joomla kundtjänst erbjuder omfattande alternativ för att hjälpa nya och befintliga CMS-användare vänja sig vid det och börja bygga och hantera kvalitetsprojekt med lätthet. De Forumavdelningen ger tillgång till flera systemrelaterade ämnen, senaste uppdateringar, tillkännagivanden, aviseringar och vanliga frågor.

Det finns mycket information du kan läsa och dela här. Dokumentationsavsnittet ger tillgång till den online-samarbetshandboken som är speciellt skapad för Joomla-användare, designers och alla som är intresserade av att ta reda på mer om systemet. Från och med idag finns det över 8000 artiklar som skrivs, hanteras och översätts av medlemmarna i samhället.

Katalogen med problemspårning och resurser hjälper till att kontrollera statusen för projekten samt ge åtkomst till katalogen med användbara systemrelaterade resurser. Om du vill öva grunderna för att använda systemet är Joomla redo att välkomna dig till videokurser. Här kan du ta reda på mer om de viktigaste aspekterna av att använda tjänsten och att hålla din webbplats säker och uppdaterad.

5. Prissättningspolicy

Du kan ladda ner Joomla gratis från systemets officiella webbplats eller via administratörsfältet i det privata värdkontot. Det är inte obligatoriskt att betala för plugins och mallar – det finns ett rikt urval av gratisvarianter här. Den enda faran är frånvaron av stöd från utvecklarna, men det innebär inte allvarliga problem också: Joomla har en fantastisk användargemenskap, vilket skapar mycket användbart innehåll för plattformen.

För korrekt webbplatsprestanda måste du dock fortfarande betala för domännamnet och webbhotellet. I själva verket är de finansiella investeringarna inte riktigt allvarliga i detta fall. KOM-zondomänen kostar vanligtvis cirka $ 15. Du kan också hitta värdleverantörer, vilka erbjuda ett domännamn gratis för hela året. Årlig förlängning av prenumerationen kommer att kosta dig lite mer, men det är ändå inte en enorm summa. Om du kommer att köpa ett domännamn i en tematisk zon, till exempel site.shop för en onlinebutik, kommer priserna att skilja sig något – de börjar med $ 20 / år och mer.

Priset för värd beror på funktionens funktion, som krävs för lansering av webbplatsen. Till exempel när du använder Bluehost, du kan skapa ett litet projekt utan några trafikbegränsningar och möjlighet att ansluta en domän för $ 2,95 / mo. Om du skapar en e-handelswebbplats, du behöver mer avancerade planer. Följaktligen kommer kostnaden för att använda plattformen också att öka för att utgöra $ 5,45 / mo för virtuella värd.

Om du planerar att skapa en storskalig webbplats, som inte kommer att vara kompatibel med virtuell värd, måste du få en dedikerad virtuell eller fysisk server. Prisområdet varierar här såväl som kraven på teknisk bakgrund för utvecklaren. Men om du skapar den första webbplatsen kommer det att räcka för att beräkna budgeten för virtuell värd – kostnaden kommer att vara överkomligt för den rådande mängden användare även på den dyraste planen.

6. För- och nackdelar

Joomla – är en gratis plattform med tillägg, som delvis skapas av communityanvändarna. Det är detta som gör CMS förståeligt för nybörjare och bekvämt att använda för erfarna webbdesigners. Användare av den första kategorin kan bara tillämpa färdiga lösningar, medan de i den andra kategorin kan starta enskilda projekt. Förteckningen över fördelar går inte till de fördelar som anges ovan. Andra höjdpunkter i systemet inkluderar:

 • Stort urval av integrerade verktyg och kraftfull bas av tillägg. Plattformen låter dig skapa mångsidiga projekt, allt från små webbplatser och upp till stora onlinebutiker med ett rikt produktsortiment, rabattsystem och möjlighet att välja betalnings- och leveransalternativ.
 • Regelbunden integration av nya komponenter, som lägger till mer användbara funktioner.
 • Kraftfull användargemenskap, vilket skapar kunskapsdatabasen genom att skicka in sina inlägg och handledning samt genom att utveckla nya plugins och mallar.

Den största nackdelen med Joomla är den som är typisk för alla CMS med öppen kod med stöd för tillägg utvecklade för tredjepartsdesigners. Detta är oförenlighet med systemversionerna. Nästan alla systemuppdateringar kan hamna i situationen, när någon tillägg eller mall kommer att börja arbeta med problem. Detta är ett brinnande problem när det gäller att använda gratislösningar – deras författare slutar bara stödja dem. Som ett resultat har den nya systemversionen inte alls stöd. Det är därför du kan möta behovet av att inaktivera alla plugins innan installationen av uppdateringen och sedan kontrollera dem en efter en för att se till att deras funktion är korrekt. En annan variant är att inte uppdatera Joomla efter installation av plugin alls.

Webbdesignförsäljare, som föredrar att inte använda systemet för att starta icke-standardiserade webbplatser, har också klagomål angående Joomla. Det är ok att slutföra standarduppgifter med systemet, men otillräckliga strukturella problem och överdrivna alternativ för kodredigering är ett märkbart hinder för användare som är villiga att välja tjänsten som grund för utvecklingen av unika projekt. Samtidigt är det inte ett problem för de flesta användare. Det är därför, Joomla åtnjuter fortfarande den största populariteten hos webbansvariga.

Slutsats

Joomla – är en av de mest populära CMS för webbansvariga, som just börjar sin karriär. Skälen till dess breda tillämpbarhet blir uppenbara efter den detaljerade granskningen av systemet. Joomla är lätt att behärska, den erbjuder massor av användbara out-of-the-box-funktioner och har ett kraftfullt utdragbarhetsperspektiv på grund av den potentiella integrationen av plugins, vars antal fortfarande växer.

Du kan använda Joomla för att leva upp dina idéer, men med tanke på dess standardfunktioner är det mer effektivt att använda systemet för att starta projekt med avancerad användardeltagande: onlinebutiker med privata shoppingkonton, nyhetsportaler och företagswebbplatser. För enkla webbplatser för små företag rekommenderar jag att du använder alla populär webbplats byggare. Detta är dock inte nödvändigt. Detta är en typ av rekommendation – varje webbutvecklare hittar argumenten, som bekräftar eller motbevisar det.

Prova Joomla gratis

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map