Kajian Adobe Dreamweaver CC

Adobe Dreamweaver CC – sangat hebat alat pembangunan laman web visual luar talian, bidang aplikasi yang merangkumi penciptaan, penerbitan dan pengurusan selanjutnya dari pelbagai jenis laman web dan aplikasi luar talian. Program ini dimasukkan ke dalam perkhidmatan Creative Cloud, yang memungkinkan untuk menikmati seluruh kelebihannya.


Adobe Dreamweaver telah mendapat populariti yang luar biasa setelah Adobe mengumumkan penghentian sokongan Muse. Hasilnya, pereka web, yang sudah biasa bekerja dengan produk Adobe (termasuk Adobe Muse), telah menghadapi keperluan untuk mencari alternatif sistem yang baik. Sebagai salah satu produk Adobe terbaik dan salah satu alat yang paling berfungsi, Dreamweaver dengan cepat menjadi alat untuk dipilih oleh pereka web profesional.

Pemula, pada gilirannya, juga dapat menggunakannya, tetapi membandingkan dengan Adobe Muse akan memerlukan sedikit masa untuk menguasai dan meneroka semua nuansa perisian untuk melancarkan projek-projek yang sederhana dengannya. Sekiranya pada masa ini anda menghadapi pilihan yang sama, tinjauan Adobe Dreamweaver CC akan membantu membersihkan parameter sistem utama.

1. Kemudahan Penggunaan

Adobe Dreamweaver CC cukup mudah digunakan. Namun, pada masa yang sama, ini kelihatan agak rumit dan membingungkan bagi pengguna, yang sudah biasa bekerja dengan pembangun laman web dalam talian dan luar talian standard. Sebagai perisian berasaskan luar talian, sistem ini memerlukan muat turun dan pemasangan awal. Ini tidak memerlukan banyak masa. Apa yang harus anda lakukan adalah melanggan platform Adobe atau menentukan data akaun yang ada (jika anda sudah memilikinya) untuk log masuk.

Selepas itu, anda akan diminta untuk memberikan tahap kecekapan reka bentuk web anda, niche yang anda mahir dan jumlah pengguna, yang akan mengerjakan projek ini. Ini bermaksud bahawa Adobe Dreamweaver CC memungkinkan untuk membangunkan projek individu dan ini juga mendorong kerjasama pasukan. Pilihan terakhir berfungsi dengan baik untuk agensi reka bentuk web, yang berusaha membuat projek pelanggan yang dibuat khas.

Penyunting Adobe Dreamweaver

Setelah anda memasang program, anda akan diarahkan ke papan pemuka sistem, di mana anda boleh mula membuat dan menyesuaikan laman web. Anda akan ditawarkan untuk memilih templat dari galeri sistem yang luas atau memilih pilihan “Permulaan Pantas”, setelah mempelajari tutorial untuk pemula dan memilih salah satu jenis fail yang tersedia. Sekiranya anda sudah mengerjakan projek tersebut dan menyimpannya untuk penyesuaian lebih lanjut, anda boleh membuka fail tersebut dan terus mengeditnya dari tempat anda berhenti.

Terdapat juga banyak cadangan, petua dan tutorial yang tersedia di bahagian “Bantuan” di sini. Ini akan memudahkan penerokaan sistem oleh bukan teknisi. Secara keseluruhan, papan pemuka perkhidmatan ini cukup difahami dan disusun secara logik untuk membolehkan anda memulakan kerja projek anda dengan mudah.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Adobe Dreamweaver CC adalah perisian pembinaan laman web yang dilengkapi dengan pelbagai alat penyesuaian reka bentuk yang merangkumi tahap kerumitan dan bidang aplikasi. Sistem ini cukup fleksibel untuk pembangun web yang mahir, sementara pemula pasti memerlukan lebih banyak masa untuk mempelajari semua selok-belok perkhidmatan. Apa yang anda harus sedar adalah mustahil untuk pergi tanpa pengekodan pengetahuan di sini kerana perisian menyiratkan penggunaan bahasa pengaturcaraan. Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai ciri utama sistem sekarang.

Apa sahaja langkah reka bentuk web yang anda lakukan, apa sahaja alat yang anda gunakan dan apa sahaja hasil edit yang anda buat – hasilnya akan dipaparkan dengan jelas dalam mod pratonton visual. Pada masa yang sama, anda akan mendapat akses ke penyunting kod, di mana anda dapat bekerja dengan kod, termasuk HTML, CSS, JSP, XML, PHP, JavaScript dan banyak lagi.

Penyunting Kod Adobe Dreamweaver

Bekerja dengan kod agak mudah di Dreamweaver kerana dilengkapi dengan alat penyelesaian kod automatik, yang menulis kod untuk anda setelah anda mula menambahkannya. Itu adalah ciri yang bermanfaat bagi pengguna, yang bukan memprogram profesional.

Sistem ini dikemas kini secara berkala yang membantu meningkatkan kepakaran penerbitan, pengekodan, reka bentuk laman web dan pengurusan pengguna.

Pereka CSS Adobe Dreamweaver

Perisian ini membolehkan pembangun melancarkan laman web dan aplikasi agar sesuai dengan pelbagai peranti desktop dan mudah alih. Apa yang anda perlukan adalah mengekodkan projek anda dalam sistem dan akan lebih hebat lagi di tablet, komputer desktop dan telefon bimbit dengan resolusi dan ukuran layar yang berbeza.

Salah satu kelebihan perisian adalah pilihan integrasinya yang luas. Sistem ini berintegrasi dengan produk Adobe yang lain, termasuk yang difokuskan pada keperluan pereka web. Ini menjadi mungkin dari segi integrasi Adobe Stock Marketplace dan Creative Cloud Library. Oleh itu, anda boleh memilih dan mengintegrasikan beberapa produk Adobe ke dalam laman web anda, termasuk Illustrator CC, InDesign CC, Photoshop CC, Premiere Pro CC, After Effects CC, Dimension CC dan Animate CC dan banyak lagi.

Selain daripada itu, sistem ini membolehkan pengintegrasian beberapa sistem dan perkhidmatan pihak ketiga seperti GitHub, Bitbucket, Business Catalyst dan apa yang tidak. Akhirnya, Dreamweaver berintegrasi dengan versi Kerangka Tertanam Chromium terkini. Ini membolehkan pereka web melancarkan projek yang mematuhi HTML-5 dan memaparkan pelbagai grid CSS, elemen Firefox dan lain-lain. Dreamweaver dilengkapi dengan sokongan Bootstrap 4, yang memastikan penyuntingan pengekodan dan aplikasi alat visual yang lebih baik untuk mempermudah proses pembuatan laman web..

Apabila sampai di Pasar Saham Adobe yang luas, anda dapat melihat koleksi gambar dan ilustrasi yang menakjubkan yang boleh anda pilih dan muat turun ke projek anda terus dari Creative Cloud. Eksport kandungan kumpulan dari fail JPA juga dimungkinkan, yang membantu menjimatkan masa dengan menggunakan foto dari dokumen Photoshop, yang dioptimumkan untuk mudah alih secara lalai dan tersedia dalam pelbagai format dan resolusi agar sesuai dengan projek anda.

Di antara ciri-ciri Adobe Dreamweaver lain yang terkenal, masuk akal untuk menyebut pratonton penyemak imbas masa nyata, sorotan sintaks dan pemeriksaan, ketersediaan Marketplace Typekit, sokongan berbilang bahasa (bahasa Inggeris, Poland, Belanda, Sweden dan Turki), pilihan fon web Adobe Edge, sokongan Sijil dan CMS bersepadu dan banyak lagi.

Baca juga: Membina CMS dari awal – manual terperinci melancarkan laman web anda menggunakan sistem pengurusan kandungan.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:Tiada tema Custom
Tema Percuma&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:✘ TIDAK
Reka bentuk responsif&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Adobe Dreamweaver CC menawarkan peluang untuk memuat turun dan memasang tema dari sumber luaran lain. Sampel ini disediakan secara percuma dan dengan kos tambahan – terserah kepada anda untuk memilih pilihan yang paling anda perlukan. Dreamweaver membolehkan mengintegrasikan templat Joomla, Drupal dan WordPress dan ia juga dilengkapi dengan sistem berasaskan grid untuk membuat susun atur responsif untuk semua jenis peranti yang dapat dilihatnya.

Dengan memberi keutamaan kepada templat yang dirancang oleh pembangun web pihak ketiga, pastikan anda berurusan dengan penjual yang dipercayai untuk mendapatkan reka bentuk yang tidak akan mengandungi kod jahat yang boleh membahayakan keselamatan laman web anda selepas itu. Perisian ini membolehkan penerbitan laman web cepat kerana ketersediaan templat pemula yang dapat disatukan yang sesuai dengan pelbagai ceruk.

Oleh itu, anda boleh melancarkan e-mel HTML, blog, laman web eCommerce, halaman arahan, portfolio dan jenis projek komersial dan bukan komersial dengan mudah dengan Dreamweaver. Integrasi Bootstrap menyumbang kepada penciptaan laman web yang menyesuaikan diri secara dinamik agar sesuai dengan skrin peranti yang berbeza.

4. Sokongan Pelanggan

Adobe Dreamweaver CC menawarkan beberapa jenis pilihan sokongan pelanggan. Terdapat Pusat Bantuan yang kaya, di mana anda dapat mencari jawapan untuk pertanyaan yang paling meluas mengenai penggunaan sistem. Oleh kerana pilihan penapis carian yang mudah dan menjimatkan masa, pengguna mungkin dapat mencari topik yang mereka minati dengan mengetik pertanyaan carian yang sesuai. Sistem akan menyusun jawapan secara automatik. Adobe juga memberi akses ke Forum Komuniti, yang merangkumi pelbagai topik dan perbincangan, di mana pengguna berkongsi pengalaman dan idea mereka tentang cara memanfaatkan sepenuhnya sistem. Terlebih lagi, Adobe menawarkan sokongan telefon, tiket dan langsung yang berkualiti.

Walaupun, Adobe Dreamweaver CC kebanyakannya berorientasi pada pereka web yang berpengalaman, ia sangat memperhatikan keperluan pemula. Perisian ini menawarkan banyak pilihan tutorial, panduan dan manual untuk semua kategori pengguna. Di sinilah mereka dapat mengetahui lebih lanjut mengenai implikasi sistem, proses pengembangan web, jenis projek yang dapat dilancarkan dengan perisian, asas-asas reka bentuk web dan pengekodan serta kerumitan khas platform yang mungkin mempengaruhi hasilnya. Terdapat juga forum Dreamweaver untuk pemula di sini.

5. Dasar Penentuan Harga

Adobe Dreamweaver CC tidak mempunyai rancangan percuma, namun ia menawarkan percubaan percuma yang berlangsung selama 7 hari dan merupakan keharusan bagi semua orang, yang merancang untuk menggunakan platform ini di masa hadapan. Mengenai langganan berbayar, perisian mempunyai beberapa rancangan peribadi dan perusahaan untuk memenuhi kebutuhan, keperluan dan anggaran semua kategori pengguna.

Terdapat juga rancangan berasingan untuk institusi pendidikan, iaitu sekolah dan universiti.

Pelan Individu berharga $ 29.99 / bln ($ 239.88 / tahun dengan langganan tahunan) dan memberikan ruang penyimpanan awan 100GB, pembina laman web portfolio peribadi, fon premium, alat media sosial dan kelebihan lain. Rancangan Perniagaan berharga $ 29.99 / bln ($ 359.88 / tahun).

Kos rancangan untuk sekolah dan universiti adalah $ 14,99 / bulan untuk setiap pengguna, sementara pelan lesen per-perangkat berharga $ 155.88 / tahun. Langganan institusi pendidikan dilengkapi dengan ciri penggunaan dan pengurusan Lisensi Adobe, penyimpanan awan 100 GB setiap Lesen, sokongan teknikal 24/7, akses individu ke pakar produk dan ciri penting lain.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Adobe Dreamweaver CC adalah platform yang hebat dan kaya dengan ciri, yang menyediakan banyak alat dan pilihan untuk semua jenis pengguna. Sekiranya anda masih mempunyai keraguan mengenai pilihan sistem yang mungkin, adalah masuk akal untuk menentukan kebaikan dan keburukannya, jumlah dan kaitannya dapat membantu anda membuat keputusan yang tidak berat sebelah. Ini dia.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Perisian reka bentuk web yang kaya dengan ciri;
&# x2714; Pemasangan yang mudah;
&# x2714; Banyak petua, manual dan pilihan sokongan lain;
&# x2714; Penyunting kod dinamik;
&# x2714; Pratonton penyemak imbas masa nyata.
Product Nombor produk terhad;
✘ Komplikasi untuk pemula;
✘ Memerlukan pengetahuan pengekodan;
✘ Pelan mahal.

Kesimpulannya

Adobe Dreamweaver CC adalah alat reka bentuk web luar talian yang kuat, yang dilengkapi dengan editor visual dan menyiratkan penerapan kemahiran pengekodan. Perisian ini memerlukan muat turun dan pemasangan awal, yang merupakan proses yang cepat dan mudah. Perisian ini berfungsi dengan baik untuk pengembangan pelbagai jenis laman web dan ini juga merupakan pilihan yang baik untuk pengguna tersebut, yang pernah bekerja dengan Adobe Muse dan mula mencari Alternatif Dreamweaver selepas penamatannya baru-baru ini.

Kumpulan fitur Dreamweaver terutama ditujukan kepada pengekod yang mahir, yang bekerja untuk agensi reka bentuk web atau mempunyai kemahiran dan pengalaman yang cukup untuk membuat projek berskala besar. Pemula akan mendapati sistem ini membingungkan dan rumit, tetapi mereka masih dapat menggunakannya untuk mengembangkan projek kecil, mengikuti panduan dan petua yang dihasilkan oleh sistem. Secara keseluruhan, Adobe Dreamweaver CC adalah pilihan yang tepat untuk mereka, yang tahu bagaimana memanfaatkan set fiturnya yang berlimpah.

Sekiranya anda tidak dapat membanggakan pengetahuan pengaturcaraan, masuk akal untuk mencari alternatif yang lebih mudah seperti pembangun laman web yang membolehkan menyelesaikan pelbagai tugas yang sama dan menyediakan persekitaran reka bentuk web yang lebih mudah dan selesa.

Cuba Adobe Dreamweaver Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map