Kajian Blok

Ulasan Blocsapp.com


Blok (versi semasa 3.4.2) – adalah perisian yang digunakan untuk membuat laman web di Mac OS (10.10 Yosemite dan lebih tinggi). Ini adalah produk khusus yang unik, tujuan utamanya adalah untuk menyediakan pengguna Mac alat pembuatan web premium. Tidak ada versi produk yang berasingan untuk Windows. Penonton sasaran adalah pengguna Mac sahaja.

Blok ialah perisian yang boleh dimuat turun digunakan untuk membuat laman web promo, halaman arahan dan portfolio. Ideologi Apple adalah asas produk: menurut idea utama, pengguna harus mendapat kesenangan estetik daripada bekerja dengan aplikasi tersebut. Kualiti dan fungsi program yang luas menyumbang kepada objektif ini.

Ketika datang ke posisi Blocs, kesan dan pengalaman pengguna menjadi yang pertama. Sebilangan besar pengguna memahami bahawa jika pereka web telah melabur dalam pengembangan reka bentuk antara muka, maka ciri-ciri selebihnya juga akan disediakan pada tahap yang baik. Bolehkah pernyataan ini digunakan untuk Blok? Itu belum jelas. Oleh itu, mari buat analisis terperinci sekarang untuk mengetahuinya.

1. Kemudahan Penggunaan

Perisian ini telah berkembang sejak dilancarkan. Versi Blocs 3 telah menjadi lebih mesra pengguna dan intuitif dari segi penggunaan. Sudah tentu, pemula masih memerlukan sedikit masa untuk memahami bagaimana sistem berfungsi, sementara akses ke penyuntingan atribut CSS akan memerlukan beberapa pengetahuan teknikal.

Sebaliknya, proses pembinaan menjadi lebih mudah jika dibandingkan dengan versi perisian sebelumnya. Rata-rata pengguna mungkin memerlukan beberapa hari untuk membuat laman web yang siap sedia dengan semua ciri yang diperlukan disertakan. Blocs menggabungkan elemen siap pakai dan blok perpustakaan untuk disesuaikan dengan kanvas laman web kosong.

Pengguna akan mempunyai akses ke koleksi elemen halaman yang merangkumi tajuk, bentuk, gambar dan banyak lagi selain blok struktur khusus yang merangkumi lajur kosong, ruang di halaman untuk gambar dan kandungan teks, dan lain-lain. Selain itu, versi baru dilengkapi dengan sokongan untuk HTML5 menempah banyak ruang untuk pengkod profesional dan pereka web untuk membuat susun atur laman web yang unik.

Bermula

Walaupun Blocs adalah aplikasi pembinaan laman web, ia hadir sebagai perisian yang boleh dimuat turun. Untuk mendapatkan akses ke ciri-cirinya, anda perlu membeli lesen penuh atau memilih versi percubaan percuma. Dalam kedua kes tersebut, sistem meminta untuk memberikan beberapa maklumat peribadi. Apabila proses log masuk selesai, anda akan dapat memuat turun dan memasang versi perisian yang dipilih.

Pendaftaran blok

Proses Penyuntingan Laman Web

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, perisian ini menawarkan kanvas siap pakai yang mudah diubah dan diubah. Pengguna boleh menambah lajur kosong serta ruang untuk gambar dan teks. Cara lain ialah menggunakan perpustakaan blok dan elemen. Di sini anda akan menemui koleksi elemen halaman dan bahagian yang akan ditambah dengan satu klik. Blocs 3 mempunyai fungsi drag-and-drop yang memudahkan untuk mengubah kedudukan elemen.

Berita hebat mengenai versi perisian baru ialah sekarang anda mempunyai keseluruhan hierarki laman web yang ditunjukkan di bar sisi kiri. Anda boleh mencapai mana-mana bahagian atau elemen dengan mudah dan bukannya beralih di antara skrin yang berbeza seperti pada versi sebelumnya. Perkara yang sama adalah dengan menjatuhkan batu bata baru ke halaman. Cukup pilih yang satu dan seret ke ruang yang diperlukan. Di sini kita mempunyai kotak kandungan tab, galeri gambar, pemain audio, tajuk, borang hubungan, butang media sosial, dll.

Platform ini dilengkapi dengan editor kelas CSS. Pengguna bebas untuk mengubah gaya blok dan elemen memastikan ia kelihatan dan berjalan dengan hebat pada peranti yang berbeza walaupun ukuran layarnya. Sebagai tambahan, sistem ini memberikan kawalan sepenuhnya ke atas kod sumber halaman sebagai tambahan kepada sokongan untuk HTML5. Pengkod yang berpengalaman akan menghargai fleksibiliti pengaturcaraan sementara pemula dapat memanfaatkan ciri seperti kawalan ScrollFX. Kami akan membincangkan kedua-duanya lebih jauh dalam tinjauan kami.

Berlangsung

Aplikasi Blocs 3 dikembangkan sebagai pembangun laman web dan halaman. Ia tidak menyediakan kemudahan hosting. Anda perlu mengurusnya sendiri. Berita baiknya ialah versi baru disokong oleh beberapa platform CMS yang mudah tetapi popular. Mereka termasuk Cushy, Pulse, Oktober, dan beberapa yang lain. Ini memastikan penyatuan fail laman web dengan sistem pengurusan kandungan dan pangkalan data yang lancar.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Aplikasi Blocs mungkin merupakan pek yang baik untuk kedua pemula yang baru mula mengetahui bagaimana sistem ini berfungsi dan juga pengekod profesional yang mencari peluang untuk membuat susun atur unik mereka. Ciri perisian juga boleh dibahagikan kepada dua kumpulan utama. Kumpulan pertama adalah untuk pengguna yang tidak mahu menyelami proses penyuntingan. Yang kedua adalah untuk orang yang lebih berfikiran kreatif.

Dibina pada Bootstrap 4

Pengaturcara dan pengekod dengan senang hati mengetahui bahawa versi Blocs baru dikembangkan pada Bootstrap 4. Kerangka ini dilengkapi dengan sokongan untuk pelbagai peranti termasuk telefon pintar dan tablet. Pengguna bebas menerapkan berbagai dimensi ke setiap elemen atau bahagian sehingga terlihat bagus pada berbagai jenis perangkat walaupun ukuran paparan, pembawa, dll. Semua halaman laman web anda akan berjalan dengan baik walaupun terdapat titik putus.

Sokongan untuk HTML5

Perisian ini diubahsuai untuk menyokong atribut HTML5. Ini memungkinkan untuk membuat lapisan maklumat tanpa benar-benar berurusan dengan pangkalan data. Yang anda perlukan hanyalah memilih blok atau elemen dan menambahkan atribut yang diperlukan menggunakan panel Inspector. Walaupun kebanyakan pembangun halaman dan laman web tidak pernah menjamin laman web yang sempurna sekiranya anda menerapkan atribut anda sendiri, Blocs 3 mempunyai mod pratonton untuk memeriksa bagaimana kreasi HTML, PHP atau JavaScript anda akan kelihatan bohong ketika disiarkan secara langsung.

Kawalan ScrollFX

Kami telah mengatakan beberapa perkataan mengenai ciri ini. Ia direka untuk pemula yang ingin menjadikan laman web mereka kelihatan lebih sejuk. Ideanya adalah untuk menambahkan kesan yang berbeza pada beberapa elemen laman web semasa menatal halaman ke bawah. Ini mungkin termasuk kesan pudar atau animasi. Panel kawalan membolehkan anda melaksanakannya dengan mudah. Cukup pilih elemen yang anda perlukan dan pilih seperti mana semasa menatal ke bawah.

Gaya Kotak Centang

Gaya Kotak Centang Blok

Batu bata ini membantu pengguna maju memasukkan bahagian kod HTML. Mulai sekarang, pengguna Blocs 3 berpeluang untuk mengubah penampilan kotak centang. Selain daripada versi tradisional, terdapat juga mod mudah alih yang menghasilkan penampilan moden. Di samping itu, anda boleh menetapkan susunan kotak pilihan menegak atau mendatar.

Pratonton Rangkaian Tempatan

Ciri hebat untuk semua pengguna Mac yang mendapat manfaat daripada sambungan rangkaian tempatan. Ini membolehkan anda melihat semula penampilan laman web anda dalam pelbagai peranti yang disambungkan ke rangkaian yang sama dengan komputer riba yang dikuasakan oleh Mac. Anda bukan sahaja dapat melihat semua halaman, tetapi juga mengedit beberapa elemen mereka langsung di penyemak imbas.

Penyunting Ikon

Penyunting Ikon Blocs

Pengguna dapat mengawal sepenuhnya ikon dengan berpeluang mengubahnya berkat bata Ikon yang baru dibangunkan. Pertama sekali, anda perlu memilih dari pilihan blok ikon siap pakai. Oleh itu, anda boleh mengganti ikon pra-set dengan ikon anda sendiri dan juga menyesuaikan 5 fon yang ada agar kelihatan lebih menarik.

Pilihan Pokok Lapisan

Pilihan Pokok Lapisan Blok

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, Blocs 3 menggambarkan hierarki halaman dengan semua elemen dan bahagian dalam tetingkap yang sama tanpa perlu beralih antara mod. Pada masa yang sama, pohon lapisan memastikan gambaran keseluruhan pantas semua elemen yang anda miliki di halaman yang dipilih. Mulai sekarang, anda juga boleh mengakses pelbagai pilihan untuk memproses lapisan. Ini termasuk menghapus, meruntuhkan, mendua, dan operasi lain memberikan kunci warna dan titik lain untuk mengatur semua lapisan dengan cara yang paling berkesan.

Secara amnya, fungsi Blocs berada pada tahap sederhana. Kelebihan utamanya adalah reka bentuk yang menarik dan persembahan asli dari ciri standard. Mereka cukup untuk merancang laman web perniagaan yang menarik, bahkan yang tidak menerima pembayaran dalam talian. Aplikasi ini memerlukan hosting dan kadangkala CMS yang serasi dengannya. Blok sendiri bukan unit kerja individu. Kelemahan utama adalah bahawa perisian ini hanya tersedia untuk pengguna Mac.

3. Reka bentuk & Templat

Sistem tidak menawarkan templat siap pakai secara lalai. Namun, pengguna dapat memilih templat berbayar yang disampaikan oleh Blocs. Terdapat 36 susun atur yang kini tersedia di bahagian templat di laman web rasmi. Mereka dijual sebagai bungkusan. Harganya bergantung pada jumlah laman web yang ingin anda buat. Setiap tema mempunyai mod pratonton dan penerangan terperinci yang mengandungi tarikh binaan, kerangka yang digunakan (Bootstrap 4 pada masa ini), keperluan, kemas kini terkini, versi, dll.

Templat blok

Pengkod yang berpengalaman akan menghargai keupayaan untuk membuat laman web dari tempat kosong menggunakan satu set alat pengaturcaraan khusus yang telah kita bincangkan sebelumnya. Papan pemuka mempunyai mod pratonton untuk memeriksa bagaimana laman web kelihatan di desktop, mudah alih atau tablet.

Lebih-lebih lagi, sistem ini mempunyai pilihan gaya CSS untuk mengubah dimensi elemen dan membiarkannya memenuhi permintaan pengguna mudah alih. Editor kelas dapat menyesuaikan warna palet yang sama di pelbagai elemen untuk menjadikannya kelihatan baik pada peranti yang berbeza juga. Bar navigasi akan dihasilkan secara automatik sesuai dengan dimensi layar.

4. Sokongan Pelanggan

Blocs menyediakan sejumlah pilihan sokongan pelanggan kepada pengguna, termasuk forum, saluran Vimeo dan Pusat Pengetahuan. Kesemuanya mempunyai kualiti yang berkualiti, terutamanya FAQ dan tutorial video. Anda boleh menghubungi pembangun melalui meja sokongan dalam talian, sementara berita terkini terdapat di blog rasmi atau saluran Twitter.

Semua tutorial membolehkan menggunakan pilihan penapis carian. Mereka terperinci dan disusun mengikut kategori. Kualiti sokongan teknikal ok. Untuk berhubung dengannya, anda harus menjadi pengguna Blocs berdaftar. Ngomong-ngomong, tidak ada pilihan sembang langsung dan komunikasi e-mel di sini. Hanya ada sistem tiket yang boleh anda gunakan.

5. Rancangan & Harga

Seperti yang dikatakan dalam perenggan pertama tinjauan, perisian ini tersedia sebagai versi percubaan percuma. Yang anda perlukan hanyalah menunjukkan maklumat peribadi tradisional dan mengakses halaman muat turun dengan lesen percuma. Cara kedua adalah dengan membeli versi rasmi yang pada masa ini berharga $ 99.99. Harga mungkin dikenakan PPN. Jadi, jangan terkejut jika kos akhir sedikit lebih tinggi. Pengguna, yang sudah memiliki versi Blocs 2 sebelumnya, dapat meningkatkan ke versi yang lebih baru dengan potongan 30%.

Harga Blok

Selain daripada lesen, jangan lupa bahawa anda mungkin juga perlu membayar templat perisian. Mereka tersedia berdasarkan langganan. Pengguna boleh memilih dari 3 pilihan utama:

 • Kos Satu Templat $ 49 termasuk kemas kini dan sokongan selama 1 tahun.
 • Semua Templat boleh didapati di $ 199 termasuk tema masa depan yang akan dilancarkan.
 • Kos semua Templat + Tutorial $ 299 dan sertakan semua tema dan tutorial Blocs dalam satu pakej.

Harga Blok

6. Kebaikan dan Kekurangan

Kelebihan utama Blocs adalah reka bentuk dan persembahan unik penyunting visual. Definisi yang berbeza bagi khalayak sasaran – pengguna Mac – menyumbang kepada kelebihan perkhidmatan. Jelas bahawa aplikasi itu dibuat dari awal, tanpa menyalin perkhidmatan luaran. Jelas, prinsip struktur asas dan cara interaksi dengan editor WYSIWYG dipelihara. Kami akan mengetengahkan kelebihan berikut menggunakan Blocs:

 • Peluang untuk membuat templat laman web dalam jumlah yang tidak terhad;
 • Keserasian templat dengan beberapa CMS;
 • Peluang untuk menyimpan tema halaman web yang berasingan;
 • Pilihan untuk mengedit ciri kelas elemen dalam antara muka grafik (Panel Pengurus Kelas);
 • Reka bentuk templat responsif;
 • Kesederhanaan perbandingan penggunaan editor;
 • Antara muka bergaya;
 • Soalan Lazim Berkualiti.

Terdapat kelebihan lain, yang kurang ketara atau lebih jelas. Sebagai contoh, mekanisme penentuan kedudukan satu klik telah muncul – ini bahkan tidak menyeret, tetapi satu klik sahaja. Apa yang kami sukai adalah sekumpulan kesan dan kemudahan menggunakannya. Terdapat banyak ciri positif di sini. Walau bagaimanapun, kelemahan Blocs juga jelas. Ini termasuk:

 • Kos tinggi laman web yang diterbitkan;
 • Skim penerbitan laman web yang rumit untuk pemula;
 • Ketiadaan pengurus FTP bersepadu;
 • Ketidakcekapan hampir lengkap menggunakan program tanpa CMS.

Kesederhanaan penggunaan juga dipersoalkan kerana tidak ada templat siap pakai yang disediakan secara lalai. Anda mesti membelinya atau membuat sendiri. Terlepas dari kesederhanaan teknikal editor, banyak pemula tidak akan dapat melancarkan laman web yang menarik dengan reka bentuk individu di sini. Kemahiran diperlukan untuk melakukan itu. Itulah sebabnya, penggunaan Blocs akan mencetuskan pelaburan kewangan tambahan ke dalam templat dan CMS.

Kesimpulannya

Blocs adalah produk khusus yang baik. Ia berfungsi dengan baik untuk melancarkan laman web perniagaan dengan sebilangan kecil halaman, seperti laman web promo, portfolio dan halaman arahan. Sekiranya anda mendekati proses pengembangan web dengan bijak, laman web akan menarik dan berfungsi. Terlepas dari antara muka yang menyenangkan dan kesan positif umum dari proses kerja, aplikasi ini bukanlah pilihan terbaik untuk pengguna biasa.

Blok boleh dianggap sebagai editor laman web HTML yang bergaya, yang memerlukan alat tambahan untuk menerbitkan laman web. Tidak selesa untuk menggunakannya secara bebas. Semasa bekerja dengan CMS, keadaan berubah menjadi lebih baik, walaupun tidak mungkin memanggil skema ini dengan mudah dan murah. Anda harus menguasai pengurus FTP, penyediaan hosting dan CMS itu sendiri. Ini cukup membebankan bagi seseorang yang sanggup membuat laman web pertama, bukan?

Di sini timbul persoalan: mengapa menggunakan Blocs, jika ini sangat rumit? Mungkin, masuk akal untuk memilih a pembina laman web yang lebih sesuai dan berhenti membuat perkara mudah sukar? Bagaimanapun, lebih mudah dan lebih berpatutan untuk menggunakan pembangun laman web awan yang berkualiti dengan penyunting WYSIWYG. Anda akan mendapat hosting, templat, bonus (seperti nama domain percuma atau seumpamanya) dan, apa yang sebenarnya penting, satu antara muka untuk keseluruhan proses pembinaan web. Lebih mudah untuk membuat pembayaran di sini – semuanya terdapat dalam antara muka yang sama.

Sama seperti aplikasi pembinaan laman web desktop yang lain, Blok tidak dapat bersaing dengan pembangun laman web awan terkenal. Ini bukan mengenai kualiti produk. Ini mengenai jenisnya: aplikasi memerlukan lebih banyak kemahiran teknikal untuk digunakan untuk keuntungan berbanding dengan pembangun laman web dan juga memastikan hasil yang serupa. Jadi, mengapa membuat perkara menjadi rumit? Malangnya, Blocs pada mulanya adalah kes yang hilang untuk jumlah pengguna yang berlaku.

Muat turun Blocs untuk Mac

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map