Kajian BlueVoda

Kajian Bluevoda


BlueVoda – adalah pembangun laman web untuk pengguna dengan tiada kemahiran pengekodan. Perisian ini tersedia sebagai pakej yang boleh dimuat turun secara percuma. Ini membantu membuat projek kemasukan dan peringkat sederhana dari awal. Pengguna akan mendapat satu set alat pengembangan web asas di dalam editor intuitif. Walaupun pembina laman web pada mulanya bebas untuk digunakan, anda harus menjalankannya bersama dengan penyelesaian pelayan VodaHost, yang dibayar.

Perisian ini mungkin merupakan pilihan yang baik untuk bukan juruteknik yang ingin membuat laman web siap sedia dalam masa tidak lebih dari 30 minit. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini kelihatan sangat cantik dengan templat kuno dan HTML 4.01. Sebilangan mungkin menginginkan pilihan yang lebih maju memandangkan banyak pilihan SaaS di pasaran. BlueVoda hampir tidak akan menggantikan a pereka web profesional walaupun mungkin masih berfungsi untuk beberapa projek kecil.

Kebaikan dan keburukan

Sekiranya anda perlu membuat laman satu halaman atau projek berbilang halaman yang ringkas dengan struktur dan fungsi asas, BlueVoda mungkin merupakan penyelesaian yang baik. Ia mempunyai editor ringkas dengan fungsi drag-and-drop selain pilihan eCommerce asas. Tetapi jika anda memerlukan peningkatan fleksibiliti dari segi penyesuaian dan reka bentuk, lebih baik anda memilih penyelesaian all-in-one seperti Wix.

Kelebihan BlueVoda:
Kekurangan BlueVoda:
&# x2714; Penyunting Kuat – editor itu sendiri sangat senang digunakan. Ia mempunyai fungsi yang cukup untuk membuat struktur halaman asas dengan sekumpulan elemen asas. The teknologi drag-and-drop membolehkan anda membuat laman web yang kosong dalam masa tidak lebih dari 30 minit.
&# x2714; Integrasi Ringkas – BlueVoda menawarkan beberapa keupayaan integrasi. Contohnya, anda boleh menggunakan beberapa aplikasi streaming dan bermain video termasuk YouTube dan Flash Player. Selain itu, ada peluang untuk menghubungkan beberapa fungsi PayPal.
&# x2714; Ia Percuma – lesen itu sendiri boleh digunakan walaupun ada versi.
&# x2718; Teknologi Tidak Terkini – sistem ini dikuasakan oleh versi HTML 4.01 sementara senarai templat kelihatan sangat bertarikh.
&# x2718; Isu Hosting – Laman web BlueVoda boleh dihoskan di pelayan VodaHost. Ini adalah sebahagian daripada kerjasama mereka. Harga rancangan adalah kelemahan utama di sini.
&# x2718; Penyesuaian Terhad – Anda tidak boleh mengharapkan sekumpulan elemen dan blok halaman. Pembangun laman web kelihatan sangat terhad dari segi penyesuaian dan alat reka bentuk web.
&# x2718; Sokongan untuk OS Windows sahaja.

Akibatnya, sukar bagi BlueVoda untuk melengkapkan dengan platform pembinaan laman web yang lebih maju dan terkini walaupun mungkin masih berguna.

Apa Itu Bagus Untuknya?

Kami tidak boleh mengesyorkan BlueVoda untuk projek yang berjalan lama. Perisian ini bagus untuk pengguna yang ingin menggunakan beberapa kemahiran membina laman web dengan kos sifar. Ini mungkin penyelesaian yang baik untuk bereksperimen dengan alat yang berbeza, membuat mockup laman web masa depan, atau mengurus laman web dalam mod ujian. Sekiranya anda merancang untuk membina reputasi dalam talian yang baik dan berinteraksi dengan khalayak sasaran, anda harus mencari perisian yang lebih terkini.

Kemudahan penggunaan

BlueVoda bukan media penyemak imbas. Ini bermaksud bahawa anda perlu memuat turun perisian terlebih dahulu dan memasangnya pada peranti anda. Pengguna harus memperhatikan bahawa perisian yang boleh dimuat turun hanya untuk penyuntingan laman web. Itu tidak menawarkan kemudahan hosting atau domain percuma tidak seperti platform lain. Dengan kata lain, anda sebenarnya mendapat editor laman web sederhana yang mungkin tidak semudah yang disangka sejak awal. Perhatikan bahawa platform ini hanya tersedia untuk pengguna Windows sahaja.

Bermula

Pada peringkat pertama, anda perlu memuat turun fail zip dengan versi pembangun laman web terkini dari laman web rasmi. Prosesnya memakan masa kurang dari satu minit. Peringkat seterusnya merangkumi proses pengesahan yang mudah. Anda memerlukan kunci untuk memasuki editor. Untuk mendapatkan kunci, pengguna hanya perlu menunjukkan e-mel dan kata laluan.

Bluevoda Bermula

Sistem akan menghasilkan surat sambutan secara automatik dengan pautan pengesahan. Kemudian anda akan diteruskan ke halaman dengan kod pengaktifan. Masukkan kod di ruang yang disediakan dan masukkan pembangun laman web.

Penyunting Web

Apabila anda memasuki editor, anda merasa seperti menggunakan Microsoft Office versi lama. Antaramuka kelihatan hampir sama. Di sini kita mempunyai semua alat utama yang terletak di sebelah kiri. Ia merangkumi beberapa elemen halaman, pilihan integrasi, kawasan teks, galeri, kotak cahaya, dll. Klik pada elemen yang anda perlukan dan ia akan dipaparkan di halaman.

Penyunting Web Bluevoda

Anda juga akan menjumpai pemilih warna berasaskan grid, bar alat koyak, dan lain-lain. Semuanya kelihatan sangat bertarikh, dan juga reka bentuk elemen. Berita baiknya ialah pemformatan dengan BlueVoda sangat mudah. Sekiranya anda perlu mengubah elemen, klik dua kali untuk mengubah saiz fon, gaya, warna, latar belakang, dll.

Berlangsung

Berita baiknya ialah pembangun laman web mempunyai pilihan FTP yang mudah. Ini membolehkan anda memuat turun semua fail laman web dengan mudah dan memasangnya di pelayan VodaHost. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, BlueVoda tidak menyediakan hosting atau domain sendiri. Anda perlu atasi secara berasingan.

ciri-ciri & Kelenturan

Tidak banyak yang boleh diperkatakan mengenai ciri pembangun laman web. Ia sememangnya mudah digunakan dan mempunyai beberapa alat untuk menjadikan projek ini lebih menarik. Tetapi ia tidak memberikan kesan keseluruhan yang baik dari segi fleksibiliti.

Integrasi Video

Pemain video dan pilihan penstriman mungkin membolehkan anda membuat pengunjung tetap terlibat. Perisian ini dapat disatukan dengan perkhidmatan streaming utama dan pemain media daripada termasuk YouTube, QuickTime, Flash, dan RealPlayer. Cukup pilih perkhidmatan yang anda inginkan dari senarai di bar sisi kiri, letakkan di halaman, dan klik dua kali untuk melakukan persediaan segera.

Pilihan eCommerce

Kami tidak dapat membayangkan situasi ketika anda mungkin menggunakan BlueVoda untuk membina kedai digital. Namun, platform ini menawarkan peluang integrasi asas untuk eCommerce. Ciri ini terutama tertumpu pada fungsi input PayPal. Yang anda perlukan hanyalah menambahkan butang yang diperlukan dan mengkonfigurasinya. Di sini kita memiliki “Tambah ke Troli”, “Sumbang”, “Beli Sekarang”, dan beberapa tombol lain.

Pilihan eCommerce Bluevoda

Untuk mengaktifkan fungsi, anda hanya perlu menghubungkan setiap pilihan dengan akaun PayPal yang sah di menu tetapan. Perlu diingat bahawa ciri tersebut tidak akan mencukupi untuk membuat kedai digital yang berfungsi sepenuhnya, kerana tidak ada sistem pengurusan produk dan teknologi penting lain yang betul.

Ciri ini membantu meningkatkan pengiktirafan laman web dengan logo tersuai. Tetapan lanjutan membolehkan anda mengubah secara harfiah setiap dimensi bentuk penjajaran teks dan ukuran fon ke sempadan teks, gaya kecerunan, dll. Berita buruknya ialah anda tidak dapat memuat turun logo anda sendiri walaupun formatnya.

Penyunting Logo Bluevoda

Penyuntingan Kod

Sekiranya anda cukup bernasib baik kerana mempunyai pengalaman pengekodan yang kukuh, anda akan dapat menjadikan laman web anda sedikit lebih unik dan menarik. Platform ini menawarkan beberapa cara untuk menambahkan potongan kod anda sendiri. Ia menyokong bahasa pengaturcaraan HTML, JC, dan ActiveX. Cukup pilih bekas yang sesuai untuk mengedit sifat atau menambah skrip baru.

Penyuntingan Kod Bluevoda

Alat Reka Bentuk Web

BlueVoda mempunyai koleksi templat yang dapat digunakan sebagai mockup laman web asas. Pengguna dapat mengubah atau menyesuaikannya dengan pilihan yang disampaikan oleh editor. Tetapi, jika anda melihat templat tersebut, anda pasti tidak akan mahu menggunakan templat tersebut. Sepertinya mereka semua terperangkap di masa lalu. Reka bentuk yang ketinggalan zaman kelihatan hampir sama dalam setiap susun atur. Selain itu, tidak ada kategori templat.

Sokongan Pelanggan Bluevoda

Satu-satunya alat untuk membuat sedikit perubahan pada penyunting web itu sendiri. Ia menawarkan beberapa alat merancang asas untuk mengubah latar belakang halaman, warna elemen, gaya, fon, dll. Pengguna tidak akan dapat menggunakan mod pratonton mudah alih. Ini adalah satu lagi kelemahan besar.

Sokongan pengguna

Platform ini tidak mempunyai pilihan sokongan segera. Ini bermaksud tidak ada sembang langsung atau sokongan telefon serta sistem tiket tidak tersedia. Yang mungkin anda kira adalah Pusat Bantuan yang komprehensif dengan artikel dan panduan yang berbeza, koleksi tutorial video, dan forum tempatan dengan keahlian yang cukup aktif. Di sana anda mungkin menemui beberapa utas berguna serta membuat topik anda sendiri dengan masalah atau kesulitan yang dijelaskan di sana.

Rancangan & Harga: Berapa Kos BlueVoda?

Seperti yang anda ketahui, BlueVoda adalah pembina laman web yang benar-benar percuma. Tetapi adakah benar? Baiklah, sehingga anda perlu membuat siaran langsung dengan laman web ini. Seperti yang telah kami nyatakan sebelumnya, perisian ini adalah penyunting web. Ia bukan penyelesaian semua dalam satu Wix, sebagai contoh.

Lebih-lebih lagi, anda akan dipaksa untuk menggunakannya bersama dengan produk VodaHost yang merangkumi web hosting juga. Harga di sini bermula pada $ 7.95 sebulan yang menampilkan lebar jalur dan ruang cakera yang tidak terhad serta domain yang tidak dimeterai untuk mengurus dan menerbitkan. Berita buruknya adalah bahawa anda perlu menangani sendiri penyediaannya.

Kesimpulan Kajian BlueVoda

BlueVoda adalah pembangun laman web dari masa lalu. Ia lebih mirip platform retro bagi pengguna yang ingin bereksperimen dengan struktur dan maket laman web yang berbeza dengan kos sifar. Ini juga akan menjadi idea yang baik untuk pemula yang ingin mengembangkan kemahiran membina laman web mereka dalam masa nyata.

Tetapi jika anda ingin membuat projek lama dan mempromosikan jenama anda dalam talian, anda harus memilih platform yang lebih berfungsi dan fleksibel.

Buat laman web secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map