Kajian Buah Bulan

Moonfruit – adalah pembangun laman web, yang memungkinkan untuk membuat laman web yang lengkap dan responsif dalam masa beberapa minit. Sistem ini telah wujud selama lebih dari 19 tahun. Dilancarkan pada tahun 2000 sebagai pembangun laman web berasaskan Flash, dengan cepat menjadi salah satu tempat paling popular untuk membuat laman web. Sama seperti Wix, ia kemudian beralih ke teknologi HTML5. Seperti yang dijangkakan, peralihan ini sangat berjaya, menjadikan platform ini sebagai alat membina web yang berfungsi dengan baik untuk semua kategori pengguna.


Pembangun laman web dilengkapi dengan senarai ciri yang memungkinkan proses pembangunan web yang berkesan. Namun, ia masih kekurangan kemudahan penggunaan dan sifat membina web yang intuitif berbanding dengan pesaing utama. Tidak ada kemahiran pengekodan yang diperlukan untuk membuat projek dengan sistem kerana semua ciri dan alat disediakan di luar kotak di sini.

Moonfruit baru-baru ini diperbaharui agar sesuai dengan standard reka bentuk web kontemporari dan keperluan pengguna yang semakin meningkat. Sejumlah fitur baru telah diperkenalkan, yang meningkatkan kecepatan dan kualiti proses reka bentuk web. Perubahan berkenaan dengan penyunting laman web, pendekatan untuk proses pengembangan web serta alat penyesuaian reka bentuk dan parameter promosi laman web.

Hari ini, kami teruja untuk menyelami lebih terperinci mengenai Moonfruit. Sertailah kami meneroka faedah dan kemungkinan kelemahannya sekarang.

1. Kemudahan Penggunaan

Buah bulan cukup intuitif. Ini menyangkut semua elemen pembangun laman web dan juga proses reka bentuk laman web secara umum. Prosedur pendaftaran adalah cepat dan mudah untuk semua orang. Untuk mendaftar dengan sistem, anda boleh memilih salah satu daripada dua pilihan. Yang pertama adalah mendaftar dengan e-mel, memberikan nama pengguna dan kata laluan anda. Pilihan kedua adalah mendaftar melalui akaun Facebook atau Google. Untuk mengesahkan pendaftaran, anda perlu mengesahkan e-mel yang dihantar ke alamat yang ditentukan.

Apa sahaja pilihan yang akan anda jalankan, keseluruhan proses pendaftaran akan memakan masa beberapa minit. Segera setelah anda memberikan data pendaftaran, anda akan diminta untuk menghantar butiran laman web anda, iaitu nama laman web dan alamat yang diinginkan. Sebaik sahaja anda selesai dengan langkah-langkah ini, anda boleh terus membina laman web anda.

Penyunting Buah Bulan

Selepas pendaftaran, anda akan mendapat akses ke editor laman web yang dilengkapi dengan antara muka yang difikirkan dengan baik yang menjadikan pembuatan laman web mudah dan menyeronokkan. Pembangun menyokong pengeditan drag-and-drop yang membolehkan pengguna menambah, memindahkan, mengedit dan membuang elemen reka bentuk dan widget tanpa menulis kod.

Papan pemuka pop timbul yang terdapat di bahagian kiri editor memberikan akses ke kawasan utama yang boleh anda ubah. Ini termasuk Halaman, Bahagian, Elemen, Fail Saya dan Tetapan. Di bahagian “Halaman”, anda dapat menambah dan mengubah halaman serta membuat sub halaman. Di kawasan “Bahagian”, anda dapat memilih dan mengedit susun atur laman web yang dikehendaki dan bahagian laman web utama (footer, header, body dll). Bahagian “Fail Saya” memberikan akses kepada pengurus fail, di mana anda boleh memuat naik dan menguruskan fail yang ingin anda gunakan semasa proses reka bentuk web. Akhirnya, di bahagian “Tetapan”, anda akan menguruskan tetapan laman web umum, menyambungkan nama domain anda, membuat favicon laman web dll.

Papan Pemuka Buah Bulan

Untuk mengedit objek di kanvas, cukup klik kanan dan gunakan editor terapung yang memungkinkan anda mengubah perkara seperti fon, warna, gaya, ukuran dan pilihan lain yang relevan dengan item yang dipilih. Sekiranya anda mempunyai banyak kotak teks, anda boleh menyelaraskannya menggunakan alat pembaris dan panduan. Buah bulan menjadikan semuanya sangat sederhana. Walau bagaimanapun, ia masih lebih rumit daripada Wix atau Weebly.

Sama seperti Adobe Muse dan Simbla, Moonfruit membolehkan pengguna membuat Master Page – lapisan latar yang muncul di setiap halaman laman web anda. Ia dapat digunakan untuk meletakkan objek yang ingin anda tampilkan di setiap halaman, mis. logo syarikat, butang hubungan, atau nombor telefon.

Sebaik sahaja anda selesai dengan pengaturan dan pengurusan bahagian, anda dapat mencapai bahagian atas editor laman web, di mana anda akan dapat mengaktifkan butang yang memungkinkan untuk melihat versi desktop, tablet dan mudah alih dari laman web anda. Ini juga merupakan tempat di mana anda boleh mengezum, mengurungkan dan membuat semula tindakan terkini serta melihat dan menerbitkan projek. Secara keseluruhan, bekerja dengan papan pemuka Moonfruit tidak mencabar, walaupun, pemasa pertama mungkin memerlukan masa untuk membiasakannya.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Moonfruit dilengkapi dengan senarai ciri-ciri luar kotak yang memungkinkan untuk membuat dan mengurus laman web berfungsi dengan reka bentuk canggih. Ini merangkumi galeri yang indah, bentuk dalam talian yang maju, penyatuan yang hebat, alat penyesuaian reka bentuk yang sangat baik, domain tersuai dan banyak lagi. Mari kita ikhtisar ringkas mengenai mereka sekarang.

Pilihan Penyuntingan Imej

Dengan Moonfruit, anda dapat menambahkan banyak ciri standard ke halaman anda termasuk galeri gambar, borang, tayangan slaid, pelbagai widget dan juga coretan kod tersuai. Ini semua disusun dengan baik di bar alat. Cukup pilih widget, seret ke halaman dan lepaskan kanvas di mana ia sesuai. Moonfruit juga menyediakan perpustakaan gambar dan ikon percuma untuk dipilih.

Penyunting Imej Buah Bulan

Sistem ini disatukan dengan Lobster Marketplace, di mana anda dapat mencari dan menambahkan gambar unik asli dari media sosial. Apa sahaja gambar yang anda pilih, anda akan dapat mengedit parameter utamanya seperti ketepuan warna, penapisan, kontras dll. Selain itu, perkhidmatan ini dilengkapi dengan blok kandungan siap pakai yang dapat disusun, yang dapat diedit sepenuhnya dan dapat disesuaikan dan disesuaikan dengan keinginan anda untuk membuat susun atur halaman yang diinginkan.

Kesan Animasi

Semasa bekerja dengan Moonfruit, anda dapat memilih dan menetapkan kesan latar belakang laman web anda, sama ada latar belakang video, tetap atau zum yang akan memberikan fleksibiliti dan rasa perendaman laman web anda. Aplikasi kesan hover dan peralihan akan menambahkan kehidupan dan menarik gambar dan teks yang akan anda tambahkan ke laman web anda. Terlebih lagi, anda dapat menarik perhatian pengunjung anda dengan memilih pilihan gaya pautan yang diperlukan agar sesuai dengan reka bentuk laman web mereka.

Kod Tersuai

Ciri kod tersuai membolehkan anda menambahkan fungsi apa sahaja ke laman web anda. Oleh itu, anda boleh menambahkan borang pendaftaran Mailchimp, trek SoundCloud, jajak pendapat, kuiz, kalendar atau perkhidmatan web lain dengan mudah yang membolehkan anda menjana dan menampal kod tersuai untuk akaun anda.

Penyunting HTML Moonfruit

Blog

Moonfruit dulu memiliki platform blogging yang terintegrasi yang menghasilkan catatan blog yang diformat dengan baik, menampilkan sistem komen dengan berbagai pilihan moderasi dan memungkinkan penjadualan artikel anda. Walau bagaimanapun, ciri blog tersedia dalam platform versi Flash lama. Dalam versi pembangun laman web berasaskan HTML yang dikemas kini, ciri blog murni tidak lagi tersedia. Sekiranya anda benar-benar berniat untuk menambahkan blog ke laman web anda, anda dapat menggunakan widget yang memungkinkan untuk menambahkan WordPress blog, tetapi itu bukan penyelesaian terbaik.

Alat Pemasaran

Moonfruit menawarkan satu set ciri pemasaran standard yang menyumbang kepada promosi projek anda dengan lebih baik. Ini termasuk pilihan Pengoptimuman Enjin Carian (penyediaan SEO khusus untuk setiap halaman – pengisian data meta, penandaan, integrasi peta laman automatik dll), integrasi Analitis Google, Webmaster Google, akses Konsol Carian Google dan banyak lagi.

Pilihan Integrasi

Pembina laman web membolehkan anda memilih dan menyatukan widget dan aplikasi pihak ketiga ke dalam projek anda. Ini termasuk bentuk yang dapat disesuaikan yang dilengkapi dengan pilihan gaya serba boleh, penapisan spam, fungsi muat naik dan lain-lain, integrasi akaun media sosial (Facebook, Twitter, Instagram), aplikasi YouTube dan Vimeo, Peta Google dan widget luaran lain, yang dapat disisipkan melalui HTML tersuai penyatuan.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:8
Tema Percuma:&# x2714; YA
Reka bentuk responsif:&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:✘ TIDAK

Koleksi templat buah bulan agak terhad. Pada masa ini ia merangkumi 8 reka bentuk asas yang merangkumi pelbagai bidang. Walau bagaimanapun, semua tema kelihatan moden, segar dan berkualiti dan semuanya juga percuma. Mereka responsif dan disesuaikan, yang memungkinkan untuk kebebasan kreatif. Pembangun laman web menawarkan pilihan pratonton, yang memungkinkan anda mengetahui perincian templat yang anda minati sebelum meneruskan pengeditannya..

Ada juga kesempatan untuk memilih tema kosong dan menyesuaikannya dari awal, jika anda ingin membuat reka bentuk yang benar-benar unik untuk memenuhi kebutuhan anda. Perlu diingat bahawa pilihan pertukaran templat tidak diaktifkan di sini dan jika anda memutuskan untuk memilih templat baru, kandungan dan suntingan yang anda kirim akan hilang dan anda harus memulakan pembangunan reka bentuk laman web anda sejak awal. Kami tidak dapat menemui pilihan penyuntingan lanjutan (editor HTML / CSS) di panel kawalan, jadi kami dapat menganggap bahawa Moonfruit tergolong dalam kumpulan pembangun laman web yang tidak membuka kod kepada penggunanya.

4. Sokongan Pelanggan

Sekiranya anda tersekat, anda boleh mengklik Menu bantuan, yang terletak terus di panel kawalan anda. Cukup aktifkan ikon Tanda Soalan yang terdapat di sudut kanan bawah untuk mendapatkan akses ke bahagian Soalan Lazim yang memberikan jawapan dan nasihat dari Pasukan Bulan. Anda boleh menghantar pertanyaan di medan carian untuk mengurangkan masa carian. Untuk kemudahan pengguna, semua soalan dibahagikan kepada kategori berdasarkan topik yang dibahas. Bahagian Bantuan juga menawarkan petunjuk, panduan, dan video yang berguna yang akan membantu anda memulakannya dengan mudah.

Moonfruit tidak mempunyai sokongan telefon, tetapi menawarkan kesempatan untuk menghubungi tim melalui formulir kontak yang tersedia di laman web. Mereka juga mempunyai alat sembang langsung yang membolehkan anda bercakap terus dengan pasukan sokongan perkhidmatan. Pembangun sistem mendakwa bahawa mereka menjawab soalan dalam waktu sesingkat mungkin, tetapi masih sukar untuk memberitahu terlebih dahulu berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan jawapan kepada soalan anda di sini. Satu-satunya cara yang pasti untuk mengetahuinya adalah dengan menguji ciri tersebut.

5. Dasar Penentuan Harga

Moonfruit kini menawarkan dua rancangan. Ini merangkumi Pelan Asas dan Profesional. Kos Pelan Asas pada masa ini berjumlah $ 5.99 / bln. Apa yang anda akan dapat dengan harga ini adalah peluang untuk membina satu laman web dengan jumlah halaman yang tidak terhad, pilihan sambungan domain, ruang penyimpanan cakera 500 MB.

Namun, ingatlah bahawa laman web yang dibina dengan Pelan Dasar, dilengkapi dengan sepanduk iklan yang dipaparkan.

Untuk menghapusnya, anda harus menaik taraf ke Pelan Profesional, yang paling sesuai untuk perniagaan kecil. Kos langganan berjumlah $ 11.99 / bln. Terlepas dari ciri-ciri yang tersirat oleh langganan Basic, ia menawarkan peluang untuk membuat 5 laman web dengan halaman tanpa had, ruang penyimpanan 10GB, baucar domain percuma, pilihan menghubungkan domain, ketiadaan sepanduk iklan dll. Adakah anda memerlukan bantuan untuk mengiklankan perniagaan anda dalam talian ? Hubungi pasukan sokongan perkhidmatan untuk mengetahui penyelesaian yang ada.

Untuk menguji ciri utama rancangan berbayar, Moonfruit menawarkan percubaan 14 hari percuma. Kali ini sudah cukup untuk mengetahui kebaikan dan keburukan sistem. Selain itu, pembangun laman web memberikan jaminan pulangan wang selama 14 hari untuk semua langganan baru.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Moonfruit adalah pembangun laman web yang bagus yang membolehkan anda membuat laman web untuk kegunaan komersial dan bukan komersial. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk menggunakan sistem untuk keperluan pembinaan laman web anda, luangkan masa anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kelebihan dan kekurangan yang ada. Ini dia.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Reka bentuk yang responsif.
&# x2714; Satu set kesan animasi yang mudah digunakan untuk semua elemen.
&# x2714; Dasar harga yang mencukupi.
&# x2714; Cubaan percuma.
Template Pilihan templat terhad.
✘ Tidak ada platform blog dan eCommerce bersepadu.
✘ Ketiadaan Pensijilan SSL.

Kesimpulannya

Moonfruit adalah pembangun laman web, yang tidak kelihatan mengagumkan dari pandangan pertama. Semasa anda mula meneroka set fiturnya, anda menyedari bahawa tidak ada yang istimewa mengenainya yang menjadikan sistem ini menonjol daripada orang ramai. Walaupun selepas kemas kini platform, platform ini tetap dilengkapi dengan fungsi asas dan tidak mempunyai banyak ciri wajib seperti eCommerce bersepadu atau pilihan blog, misalnya.

Buah bulan cukup sederhana jika dibandingkan dengan pemimpin terkenal reka bentuk laman web. Pembina laman web terutamanya bertujuan untuk membuat portfolio mudah, laman web perniagaan dan projek untuk kegunaan peribadi. Sekiranya anda memerlukannya, anda boleh mendaftar untuk melihat apa yang ditawarkannya. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai niat untuk melancarkan laman web lengkap dengan reka bentuk kedudukan tertinggi dan prestasi yang luar biasa, pasti masuk akal untuk mencari alternatif yang lebih baik. Berbelanjalah untuk memilih pembangun laman web profesional untuk memenuhi keperluan reka bentuk laman web anda. Nasib baik, ada banyak dari mereka di luar sana.

Cuba Buah Bulan Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map