Kajian Doodlekit

DoodleKit – adalah pembangun laman web, yang melihat misi utamanya dalam pengembangan iklan laman web perniagaan kecil dan juga projek untuk kegunaan peribadi. Ini termasuk halaman arahan, portfolio dan jenis projek DIY popular lain. Dilancarkan pada tahun 2006, sistem ini berjaya memenangkan khalayak sasarannya di kalangan pereka web DIY, tetapi sudah pasti banyak yang diharapkan sekarang.


Pembina laman web umumnya bertujuan untuk membantu pengguna membina projek mereka dengan cepat dan mudah tanpa kemahiran pengekodan atau kepakaran reka bentuk web yang digunakan untuk tujuan ini. Inilah yang pada awalnya menarik perhatian pengusaha dan pengguna biasa, yang bertujuan untuk mewujudkan kehadiran web yang berkualiti tanpa kesedaran profesional mengenai proses reka bentuk web itu sendiri.

Memandangkan fakta bahawa persaingan khusus cukup sengit dan terdapat banyak pembangun laman web yang dipercayai dan lebih profesional di luar sana, DoodleKit nampaknya kehilangan tempat untuk saingan yang lebih agresif. Oleh itu, mari kita lihat bagaimana ia berfungsi dan adakah ia benar-benar berguna.

1. Kemudahan Penggunaan

Antaramuka Doodlekit kelihatan agak ketinggalan zaman dan anda merasakan bahawa sejak pertama anda memasuki laman web. Walau bagaimanapun, pengguna baru dan sedia ada masih dapat menemukan elemen yang mereka perlukan untuk memulakan projek dengan sistem. Perlu dinyatakan bahawa Doodlekit cukup mudah digunakan dan senang digunakan, yang sangat sesuai untuk pengguna dengan pengalaman reka bentuk web yang pelbagai dan bahkan bagi mereka, yang pertama kali mengerjakan projek reka bentuk web mereka.

Penyunting DoodleKit

By the way, Doodklekit juga telah dimasukkan ke dalam senarai perkhidmatan yang dapat dikuasai dan digunakan bahkan oleh anak-anak – jadi, tidak ada alasan untuk meragui kesederhanaan platform.

Pembina laman web tersusun dengan baik dengan semua alat, ciri dan elemen yang mesti ada. Semasa menggunakan sistem, anda akan melakukan banyak operasi penyuntingan WYSIWYG. Ini juga menyumbang kepada kesederhanaan dan kemudahan sistem.

Untuk mendaftar ke perkhidmatan ini, anda perlu terlebih dahulu memberikan data log masuk dan kata laluan anda. Sebaik sahaja anda sampai ke papan pemuka, anda akan mendapat akses ke penyunting laman web. Namun, semasa anda mula menerokainya, anda tidak akan terlepas dari kenyataan bahawa editor Doodlekit agak ketinggalan zaman dan bahkan kikuk.

Anda tidak akan dapat banyak berubah di sini – bukannya peluang untuk mengedit banyak elemen laman web dalam menu penyunting, anda hanya akan ditawarkan untuk mengklik salah satu dari banyak butang merah yang akan memaparkan tetapan yang tersedia disajikan sebagai penyusun berasaskan bentuk.

Oleh itu, tidak masuk akal untuk membincangkan prinsip penyuntingan laman web drag-and-drop kontemporari – Doodlekit adalah mengenai penyuntingan borang, yang disertakan dengan kandungan yang diperlukan. Ini kelihatan agak tidak biasa dan pelik, terutama bagi pengguna yang mempunyai pengalaman bekerja dengannya pembangun laman web drag-and-drop kontemporari. Bukan seperti yang diharapkan pengguna moden daripada pembangun laman web.

Sebaliknya, pendekatan seperti itu menjadikan Doodlekit cukup mudah dikuasai oleh semua orang. Anda juga tidak perlu bersusah payah menggunakan pengekodan HTML / CSS atau keperluan menguasai asas reka bentuk web.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Doodlekit menawarkan sekumpulan fitur yang cukup terhad yang terdapat di papan pemuka sistem – luangkan masa anda untuk menerokainya sebelum meneruskan proses reka bentuk laman web. Mari kita ikhtisar ringkas mengenai mereka sekarang.

Blog DoodleKit

  • Pengurusan pengguna

Doodlekit adalah salah satu pembangun laman web yang menyokong pilihan pengurusan pengguna. Ini bermaksud bahawa anda dapat menambahkan pengguna dengan izin akses yang berbeza (Admin, Privileged, User), dan juga membuat forum penuh di sini. Oleh itu, pembangun laman web berfungsi dengan baik untuk kerja berpasukan dan pendekatan kolaborasi.

Oleh kerana pilihan pengurusan pengguna, anda boleh membuat laman web dengan halaman selamat yang dapat dilihat oleh ahli tertentu atau bahkan kumpulan pengguna yang berbeza. Ini menambah keselamatan laman web dan kerahsiaan data yang dihantar.

Blogging dan Integrasi Media Sosial

Doodlekit mempunyai sistem blog tersendiri yang membolehkan anda membina blog dan mengemas kini bila diperlukan. Apa yang boleh anda lakukan di sini ialah menambah catatan baru, mengemas kini yang ada, membolehkan pengguna memberi komen dan lain-lain. Terdapat juga peluang untuk berintegrasi dengan perkhidmatan media sosial yang popular untuk mempromosikan kandungan blog anda dan menarik perhatian pengguna.

e-dagang

Pembangun laman web dilengkapi dengan penyelesaian eCommerce terbina dalam. Namun, tidak begitu maju jika dibandingkan dengan kebanyakan pembangun laman web kontemporari. Anda boleh melancarkan kedai web kecil di sini dan menyesuaikan tetapan utamanya. Anda boleh menambahkan pilihan produk (model, warna, ukuran yang anda namakan) dan memberikan penerangan produk yang lengkap kepada pengguna (termasuk fail audio, video, meja, album dan HTML tersuai).

DoodleKit - Produk Uji

Sekiranya anda mempunyai produk yang memerlukan penyesuaian yang lebih mendalam, anda boleh menambahkan borang teks ke borang produk anda sehingga pembeli anda dapat menentukan nama mereka atau apa sahaja yang diperlukan untuk membuat produk yang dipesan lebih awal..

Sejauh enjin Doodlekit eCommerce tidak dapat dianggap sebagai pilihan lengkap, masuk akal untuk menggarisbawahi bahawa tidak ada alat pemprosesan pembayaran bersepadu di sini. Untuk membuat pembayaran, pelanggan kedai web anda akan diarahkan ke halaman akaun PayPal atau Google Checkout untuk menyelesaikan transaksi. Perkara ini tidak begitu selesa bagi pengguna biasa. Oleh itu, jika anda memerlukan laman web e-dagang berskala besar, masuk akal untuk mencari penyelesaian pembinaan web yang lebih berfokus pada eCommerce.

Hubungi Pembina Borang

Pembangun laman web dilengkapi dengan alat pembuatan bentuk bersepadu yang membolehkan anda mengumpulkan maklumat peribadi pengguna, yang bergabung dengan laman web anda. Anda boleh menambah dan mengisi bidang borang yang diperlukan untuk mengetahui data yang dihantar ke sistem melalui e-mel, semasa mendaftar dengan perkhidmatan tersebut. Maklumat ini boleh dimuat turun lebih lanjut dalam bentuk hamparan atau boleh dihantar melalui e-mel kepada anda sejurus selepas penyerahan.

Namun, ingat bahawa anda tidak akan dapat menggunakan pembuat borang untuk tujuan pemasaran e-mel kerana mereka tidak berintegrasi dengan perkhidmatan autoresponder dalam mod automatik. Sekiranya anda masih mempunyai niat untuk melakukannya, anda perlu memuat naik maklumat yang diperlukan secara manual, yang juga memerlukan usaha dan masa.

Galeri

Pembina laman web membolehkan anda membuat dan mengemas kini galeri gambar untuk memaparkan gambar dan gambar anda. Ada juga kesempatan untuk menambahkan beberapa album ke setiap galeri yang dibuat. Jumlah gambar yang boleh anda muat naik ke galeri anda juga tidak terhad. Ini mewujudkan peluang sempurna untuk membuat tayangan slaid dan persembahan yang berkesan untuk laman web portfolio.

Memuat naik fail

Sistem ini membolehkan memuat naik fail yang boleh dimuat turun lagi oleh pengguna laman web. Anda boleh memuat naik seberapa banyak fail yang anda perlukan berdasarkan jenis dan saiz projek anda. Fungsi ini berfungsi dengan baik untuk membuat manual pengguna, resume, buletin, laporan, spreadsheet, persembahan dan jenis laman web lain yang menunjukkan memuat naik dokumen.

Penjejakan Statistik

Doodlekit menawarkan sekumpulan alat pengesanan statistik bersepadu. Anda boleh memantau statistik penggunaan laman web, jumlah kunjungan dan klik yang dibuat oleh pelawat, lokasi dari mana mereka datang, alamat IP mereka dan data penting lain yang mempengaruhi kedudukan SEO laman web anda, turun naik dan kedudukan lalu lintas.

3. Reka bentuk

Dari segi reka bentuk, Doodlekit menyediakan dua pilihan: anda boleh memilih tema siap dari perpustakaan rasmi untuk menyesuaikannya dari awal dan menambahkan kandungan anda sendiri atau menggunakan templat templat untuk memasang laman web anda. Wizard akan membimbing anda melalui langkah-langkah berikut: jenis latar belakang > susun atur > gaya halaman > gaya bahagian > warna & pilihan.

Templat DoodleKit

Sama seperti panel kawalan, tema Doodlekit sama sekali ketinggalan zaman, walaupun jumlahnya cukup mengagumkan. Malangnya, saya gagal menemui reka bentuk moden di perpustakaan mereka. Berita baiknya adalah bahawa semua tema dapat disesuaikan. Mereka juga percuma dan sistem memungkinkan untuk menukar templat sebanyak yang anda perlukan untuk mencari reka bentuk yang sesuai dengan keperluan dan harapan reka bentuk web anda.

Pengguna boleh mengubah pilihan reka bentuk teras termasuk gaya dan susun atur latar belakang, tetapan badan (ukuran sempadan, warna bayangan, kesan sempadan atas dll.), Ikon, sepanduk dan logo, fon (warna, gaya, jenis huruf, penugasan tajuk, dll.), tayangan slaid, album galeri dan halaman serta elemen lain yang mesti dimiliki.

Selain itu, ada kemungkinan untuk membuat perubahan pada header dan footer serta membuat perubahan kecil seperti penyesuaian warna harga barang. Anda boleh mengeksport tema anda di .JSON.

Sekiranya anda ingin menggambarkan bahagian laman web anda secara visual antara satu sama lain, Doodlekit juga membolehkan anda menambahkan kesan sempadan yang disesuaikan, dengan warna pilihan anda, kepada pelbagai elemen. Anda juga boleh menambahkan kesan seperti bayangan, kesan tiga dimensi, dan pelbagai tekstur pada sempadan yang anda sesuaikan.

Untuk pengguna maju, Doodlekit menawarkan Editor CSS Lanjutan di mana anda boleh memasukkan peraturan CSS untuk menggantikan kod semasa anda. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan editor ini, syarikat tidak lagi bertanggungjawab untuk menjaga keserasian penyemak imbas.

DoodleKit CSS

Sebaik sahaja anda selesai dengan penyesuaian templat anda, anda bukan sahaja dapat menyimpan hasilnya, tetapi juga membaginya dengan anggota lain yang anda pilih. Pembangun laman web membolehkan anda mengeksport / mengimport tema yang anda sukai dan itu adalah bonus lain bagi pengguna yang membolehkan mereka membina perpustakaan laman web / templat yang unik.

Akhirnya, masuk akal untuk menyebut bahawa semua templat Doodlekit secara automatik siap bergerak yang menjadikannya dapat dilihat di semua desktop dan peranti mudah alih yang popular.

4. Sokongan Pelanggan

Doodlekit mempunyai portal sokongan untuk pengguna yang bersedia mencari jawapan untuk pertanyaan berkaitan sistem mereka. Semua soalan tergolong dalam beberapa kategori di sini berdasarkan topik dan niche yang menjadi pilihan mereka. Untuk mempermudah pencarian, perkhidmatan ini menawarkan pilihan penapis dalam talian – bidang yang terpisah, di mana anda boleh menaip pertanyaan anda dan menunggu sehingga sistem menghasilkan hasil.

Pembangun laman web juga menawarkan bahagian blog yang bermaklumat dengan banyak artikel dan fakta mengenai kemas kini baru-baru ini. Sekiranya anda tidak menemui jawapan di sini untuk beberapa sebab, ada peluang untuk menghubungi pasukan sokongan pelanggan dengan mengemukakan permintaan dalam talian. Isi saja borang yang terdapat di laman web dan tunggu maklum balas. Secara keseluruhan, sokongan pelanggan Doodlekit bukanlah bahagian yang kuat. Anda hanya dapat mencari maklumat asas yang dapat membantu menyelesaikan masalah anda di sini, tetapi ciri moden yang mesti dimiliki seperti sembang langsung, e-mel atau sokongan telefon pasti hilang.

5. Dasar Penentuan Harga

Anda boleh membuat akaun dan bekerja di laman web anda secara percuma selama yang anda perlukan tanpa perlu meningkatkan akaun anda. Sekiranya anda ingin menjadikan laman web anda terbuka, anda perlu menambahkan kad kredit yang sah ke akaun DoodleKit anda untuk mengesahkan identiti anda. Di satu pihak, ini boleh menjengkelkan, tetapi di sisi lain – dasar tersebut membantu mengelakkan laman web berbahaya, berbahaya dan / atau spam dibuat. Nota penting: kad kredit anda tidak akan dikenakan bayaran.

DoodleKit mengikuti model perniagaan freemium standard yang menawarkan rancangan berikut:

Harga DoodleKit

Daripada memasukkan data kad kredit anda, anda boleh menggunakan telefon bimbit anda untuk mengesahkan laman web anda. Ini akan menghantar kod 4 digit, yang perlu anda masukkan untuk menyelesaikan penerbitan laman web anda.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Doodlekit adalah pembangun laman web, yang dapat digunakan untuk keperluan pengembangan laman web peribadi dan perniagaan. Platform ini dilengkapi dengan beberapa kelebihan dan kekurangan penting yang mungkin memberi kesan kepada pengalaman reka bentuk web anda. Mari dapatkan kebaikan dan keburukan utama perkhidmatan di bawah.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Pembuatan blog dan forum;
&# x2714; Templat mesra mudah alih;
&# x2714; Pembina borang;
&# x2714; Pilihan pengurusan pengguna.
Tem Templat dan papan pemuka yang lapuk;
Feature Set ciri yang lemah;
Interface Antara muka yang tidak selesa dan kekok;
Engine Enjin e-dagang yang lemah;
✘ Kekurangan pilihan sokongan pelanggan.

Pokoknya

Doodlekit adalah pembangun laman web DIY, tujuan utamanya adalah untuk membuat dan menyesuaikan laman web dan projek perniagaan kecil untuk kegunaan peribadi. Platform ini mudah digunakan untuk pemula dan ia menawarkan beberapa pilihan penyuntingan CSS untuk pengguna berpengalaman.

Pembangun laman web menawarkan set ciri yang cukup terhad, sementara papan pemuka dan panel kawalannya tidak intuitif dan terus terang. Perkara yang sama adalah mengenai templat Doodlekit, yang tidak sesuai dengan trend reka bentuk laman web kontemporari dan, dengan demikian, tidak dapat digunakan untuk melancarkan laman web profesional yang layak. Doodlekit pasti kehilangan tenaga apabila anda melihat tema-tema fesyen ini dan itu adalah kelemahan ketara pembangun laman web.

Sudah tentu Doodlekit bukanlah pembangun laman web terbaik dan paling lengkap terdapat dalam niche reka bentuk web moden. Nampaknya pembangunnya telah berhenti memperbaruinya bertahun-tahun yang lalu: hakikat bahawa tidak ada catatan blog baru yang ditambahkan sejak tahun lalu dan hak cipta di footer halaman utama yang berakhir pada tahun 2015 berbicara sendiri. Oleh itu, kami tidak boleh mengesyorkan menggunakan Doodlekit, jika anda benar-benar ingin membuat laman web yang mempunyai ciri baik untuk keperluan peribadi atau perniagaan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map