Kajian Drupal

Drupal – ialah CMS sumber terbuka percuma, yang disediakan sebagai asas dengan ciri-ciri umum dan set tematik yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas-tugas tertentu seperti pembuatan kedai web, misalnya. Secara amnya, sistem ini adalah pembangun laman web yang disusun dari modul yang disusun oleh webmaster dalam konfigurasi yang diperlukan.


Ciri Drupal utama merangkumi fleksibiliti dan peluang untuk menyelesaikan tugas yang sama dengan pelbagai cara. Ini menjadikan sistem ini popular dengan pereka web profesional, yang mengutamakan kebebasan bertindak di atas segalanya. Pada masa yang sama, Drupal akan menjadi alat yang berguna untuk pemula. Anda hanya perlu meluangkan masa untuk mempelajari asas-asas prestasinya.

1. Kemudahan Penggunaan

Akan lebih sukar bagi pemula untuk meneroka keseluruhan rangkaian ciri Drupal berbanding WordPress atau Joomla, sebagai contoh. Namun, mereka tidak akan menghadapi masalah serius ketika menguasai platform. Anda boleh pergi tanpa kemahiran pengaturcaraan dan hanya menggunakan tugas siap atau bahkan memuat turun pakej pemasangan perisian yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas tertentu seperti melancarkan laman web eCommerce, sebagai contoh.

Penyunting Drupal

Anda boleh menggunakan Drupal sebagai asas untuk organisasi laman berita, melancarkan forum dan portal dengan komponen sosial yang maju, membuat penjualan dalam talian. Apa sahaja idea yang anda ada, anda akan menemui katalog yang menawarkan modul atau perisian percuma dengan set ciri siap yang diperlukan untuk berjaya menyelesaikan tugas anda. Kesedaran mengenai kemahiran yang diperlukan akan membantu pengguna membuat modul secara bebas atau mengedit peluasan yang ada.

2. Set Ciri dan Kelenturan

Drupal lebih seperti kerangka pengurusan kandungan daripada sistem. Secara amnya, ini adalah asas yang diisi secara bebas oleh pengguna dengan modul dan aplikasi yang diperlukan untuk prestasi laman web yang baik.

Asas itu sendiri menyediakan alat pengurusan kandungan yang terlalu terhad. Ini bukan kesalahan pemaju, tetapi penyelesaian yang difikirkan dengan betul yang menonjolkan fleksibiliti sistem dan orientasinya pada pembangun yang berpengalaman atau mereka, yang bersedia untuk belajar, membaca forum dan menonton manual video.

Walau bagaimanapun, set alat minimalis seperti ini dilengkapi dengan elemen yang sangat penting untuk laman web masa depan. Contohnya, ini adalah alat yang telah dipasang sebelumnya untuk organisasi akaun pengguna peribadi. Mereka membantu mengembangkan portal berskala besar dengan forum dan cara sosial lain untuk interaksi pengguna.

Drupal Buat Catatan

Asasnya hanya menyediakan ciri-ciri tersebut, yang mesti ada membuat laman web CMS dari awal. Pembentukan fungsi lebih lanjut dapat dicapai melalui penyatuan modul, yang bertanggungjawab untuk penambahan ciri-ciri ini atau ciri-ciri tersebut. Walau bagaimanapun, melancarkan sistem untuk projek serupa dari awal bukanlah penyelesaian yang paling mudah. Itulah sebabnya, pengguna telah menggunakan peluang untuk membentuk pakej pemasangan perisian yang berfungsi dengan baik untuk menyelesaikan tugas tertentu dengan berkesan.

Katakan, anda mempunyai niat untuk membuat kedai dalam talian dengan Drupal. Terdapat dua cara untuk melakukannya di sini, iaitu:

 1. Untuk memuat turun versi sistem asas, cari dan muat turun modul eCommerce anda sendiri dan kemudian sesuaikan dan sediakan laman web berkenaan dengan keperluan anda.
 2. Untuk memuat turun pakej pemasangan perisian yang sesuai dan sediakan laman web dengan bantuannya.

Pilihan kedua jauh lebih mudah, tetapi hanya berkaitan dengan pengembangan tugas biasa sahaja. Sekiranya anda membuat laman web dengan fungsi yang tidak mencukupi, maka hanya ada satu varian yang tersisa di sini – untuk memuat turun dasar rangka Drupal dan menambahkan modul dan aplikasi secara bebas di dalamnya.

Untuk membantu anda memahami pelbagai tugas yang dapat anda selesaikan dengan pilihan pakej pemasangan perisian, lihat senarai pendek koleksi tematik:

 • Buka Atrium – penyelesaian perniagaan dengan blog, kalendar dan senarai Perkara Yang Perlu Dilakukan.
 • Drupal Commons 3.0 – rangkaian syarikat dengan hak akses bersama, profil pengguna dan berita.
 • Driggs – koleksi yang diperlukan untuk membuat laman web berita.
 • OpenStore – pakej pemasangan perisian dengan set alat yang diperlukan untuk mengatur penjualan dalam talian.

Kebolehpanjangan Drupal mempunyai satu keunikan penting, yang membezakan platform dari CMS yang serupa. Walaupun WordPress memungkinkan untuk menambahkan ciri tertentu dengan memasang satu plugin, modul Drupal kebanyakannya digunakan dalam kombinasi. Ini juga merupakan penyelesaian yang disengajakan oleh pembangun web kerana pendekatan sedemikian memungkinkan modul menyumbang kepada set ciri satu sama lain tanpa pendua.

Tetapan Drupal

Untuk memasang modul, anda harus memuat turun fail pada komputer anda dan kemudian menambahkannya ke platform melalui bahagian “Sambungan” di papan pemuka. Drupal tidak mempunyai katalog bersepadu yang senang seperti di WordPress. Anda tidak akan menggunakan modul di sini sama sekali.

Contohnya, untuk menambahkan halaman dan kandungan, sistem menggunakan alat visual CKEditor. Untuk mendapatkan alat yang lebih berguna yang diperlukan untuk membuat penerbitan, anda harus mengaktifkan modul IMCE. Modul “Taksonomi” bertanggungjawab untuk memaparkan penerbitan di laman web. Ini belum lagi parameter SEO, yang sama sekali tidak ada dalam set asas.

Drupal SEO

Drupal memenuhi keperluan enjin carian secara lalai, tetapi untuk meningkatkan kedudukan laman web anda dalam hasil mesin pencari, anda harus menggunakan modul. Pengoptimuman teknikal akan merangkumi beberapa peringkat:

 • Persediaan Alias.
 • Integrasi susun atur metadata dan mikro.
 • Pembuatan peta laman.

Kandungan disajikan dalam sistem dalam mod nod – ini adalah elemen yang disertakan dengan URL mereka sendiri. Alamat mereka dapat difahami untuk mesin, sementara orang mungkin merasa sukar untuk memahaminya kerana mereka hanya berbeza dalam jumlah yang terdapat di hujung pautan.

Drupal SEO

Untuk membuat URL yang dapat difahami untuk penerbitan atau halaman, sangat penting untuk menggunakan sinonim – ini adalah apa yang disebut alias. Anda boleh melakukannya secara manual semasa menerbitkan catatan atau membuat prosesnya automatik dengan menggunakan kombinasi modul Token, CTool dan Pathauto.

Untuk menjadikan keseluruhan sistem berfungsi dengan betul, anda harus menyediakan templat, tetapi ini jauh lebih mudah daripada menambahkan alias secara manual setiap kali.

Untuk membuat data meta ditampilkan di editor, anda juga harus memasang modul SEO. Salah satu kombinasi yang paling popular adalah Metatag dan SEO masa nyata untuk Drupal. Setelah penambahan dan pengaktifan mereka, bahagian dengan tag meta akan muncul di halaman penambahan dan penyuntingan kandungan. Modul juga mempunyai tetapan. Contohnya, anda boleh menambahkan keterangan secara manual atau menggunakan serpihan teks yang disediakan secara automatik.

Peta laman diperlukan untuk pengindeksan sumber yang betul. Untuk membuatnya, gunakan Peta Laman XML. Dalam mod automatik, hanya halaman utama yang akan ditambahkan ke peta. Itulah sebabnya, anda perlu membuka tetapan modul dan menambahkan halaman laman web lain secara manual.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:2000+
Tema Percuma&# x2714; YA
Kos Tema Berbayar:$ 23- $ 58
Reka bentuk responsif&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Drupal membolehkan anda mengatur bukan sahaja reka bentuk bahagian pengguna, tetapi juga reka bentuk papan pemuka. Ini adalah nuansa lain, yang menunjukkan kelenturan sistem. Ini sangat penting bagi pereka web berpengalaman, yang mengatur sistem untuk memenuhi keperluan mereka sendiri dalam semua aspek.

Sebaik sahaja pemasangan Drupal, pengguna mendapat akses ke beberapa templat standard. Anda boleh memilih salah satu varian yang ada dan mengeditnya atau terus ke katalog di laman web rasmi. Ia menawarkan lebih dari 2000 templat – ada tema, yang bahkan tidak mempunyai reka bentuk yang responsif, tetapi anda juga mempunyai varian kontemporari. Jelas sekali, masuk akal untuk memilih templat responsif untuk menjadikan laman web mudah diakses dari peranti lain, kecuali yang desktop.

Kelemahan utama adalah ketidakupayaan untuk memasang tema yang anda suka dari papan pemuka kerana ini dapat dilakukan di WordPress. Untuk menambahkan templat baru ke sistem, pada mulanya anda harus memuat turunnya di komputer anda sebagai fail arkib dan kemudian memuat naiknya ke pelayan laman web melalui bahagian Penampilan.

Templat yang dimuat naik akan dapat diakses dalam senarai umum templat yang dipasang – anda hanya perlu memilih dan mengaktifkannya.

Tetapan Tema Drupal

Tidak kira seberapa menarik templat yang dipilih, ia harus disesuaikan dengan kelebihan dengan menambahkan / menghapus widget, menyiapkan menu, memilih skema warna, membuat logo dan lain-lain. Untuk menyelesaikan tugas ini, Drupal menawarkan dua alat utama:

 • Susun atur Blok – editor visual, di mana reka bentuk laman web umum disusun seperti itu di kebanyakan pembangun laman web yang popular – iaitu dengan menyeret elemen siap pakai.
 • Tetapan Tema – parameter templat, dengan menggunakan mana Anda dapat mengubah skema warna sepenuhnya, menentukan parameter paparan gambar, mengatur logo dan favicon.

Sekiranya anda tidak dapat mencari tema yang sesuai dalam koleksi templat percuma atau tidak dapat menyediakan templat yang anda perlukan, anda boleh memesan pengembangan reka bentuk dari pereka web profesional. Nasib baik, Drupal adalah sistem yang cukup meluas dan popular untuk membolehkan anda mencari pakar dalam bidang ini tanpa masalah sama sekali.

4. Sokongan Pelanggan

Sukar untuk memanggil sokongan pelanggan Drupal terlalu luas, tetapi pilihan yang ditawarkannya meliputi jumlah keperluan pengguna yang ada. Ini terutama menyangkut pengguna kali pertama, yang berusaha sedaya upaya untuk meneroka dan menguasai semua nuansa platform sebelum melancarkan laman web dengannya.

Drupal membanggakan luas sokongan masyarakat dan banyaknya bahan pendidikan yang memberikan semua maklumat yang diperlukan mengenai penggunaan sistem, spesifikasinya, ciri utama dan perincian aplikasi.

Terdapat forum komuniti yang kuat di sini, yang mengandungi pelbagai topik berkaitan Drupal dan dikemas kini oleh pengguna sistem dan pakar secara berkala. Untuk berhubung dengan pasukan sokongan, adalah mungkin untuk menggunakan pilihan e-mel, komunikasi telefon dan juga sokongan langsung.

5. Dasar Penentuan Harga

Drupal tersedia untuk muat turun atau pemasangan percuma dari papan pemuka yang terdapat di hosting. Pakej sistem boleh didapati dalam koleksi atau rancangan Linux yang terpisah, tetapi kebanyakannya tidak sesuai dengan versi yang diperlukan. Oleh itu, aplikasi mereka mungkin tidak begitu selamat.

Terlepas dari asas sistem, terdapat pelbagai koleksi – misalnya, versi Drupal ringan atau penyelesaian siap pakai untuk kedai web. Mereka juga disediakan untuk muat turun percuma, tetapi beberapa pakej pemasangan perisian belum dikemas kini dalam jangka masa yang lama. Itulah sebabnya, memuat turun asas dan menambahkan modul yang tidak mencukupi atau memasang sistem melalui papan pemuka yang tersedia di hosting adalah penyelesaian yang paling selamat.

Walaupun begitu, anda masih perlu merancang anggaran tertentu sebelum membuat laman web di Drupal. Wang akan dibelanjakan untuk hosting (kami mengesyorkan Bluehost) dan nama domain. Yang terakhir dibeli selama setahun dengan peluang pemanjangan atau mungkin dapatkan secara percuma. Kos domain pada amnya bergantung pada zon yang dimilikinya, tetapi anda biasanya harus bergantung pada $ 15- $ 30 per tahun. Hosting yang dikongsi berharga hampir $ 3- $ 5, dikira selama sebulan.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Kelebihan Drupal utama telah disebutkan beberapa kali. Ini adalah fleksibiliti sistem yang memungkinkan untuk membuatnya sesuai dengan keperluan anda sendiri. Dalam pakej asas, platform ini hanya menawarkan sekumpulan ciri minimum, tetapi penggunaan peluasan dan kemahiran yang bijak menjadikannya sistem pembangunan projek sejagat yang mampu menyelesaikan tugas dengan tahap kerumitan yang pelbagai. Faedah lain adalah seperti berikut:

 • Prestasi sistem yang berterusan.
 • Buka kod, yang telah mengumpulkan komuniti pengguna maju di sekitar sistem.
 • Tahap keselamatan yang tinggi.
 • Prestasi yang lebih pantas kerana penguasaan sistem individu.
 • Asas pelbagai dokumen tambahan percuma, termasuk tema dan peluasan.

Mana-mana pengguna boleh membuat modul dengan Drupal, tetapi mereka akan ditambahkan ke katalog hanya setelah disederhanakan. Itulah sebabnya, jika anda menggunakan sumber yang dipercayai, anda tidak akan menghadapi masalah perisian hasad atau yang berkaitan dengan modul yang tidak dilindungi dengan baik.

Kelebihan lain yang harus dipertimbangkan di sini adalah sistem sokongan yang diatur oleh pengguna Drupal. Platform ini agak sukar dikuasai oleh pemula. Itulah sebabnya, kebanyakan pengguna sering menghadapi keperluan untuk mencari jawapan untuk soalan mereka di tempat lain. Sebilangan besar masalah standard telah dibincangkan di forum pengguna Drupal, tetapi jika anda pernah menghadapi kesalahan yang tidak pernah dihadapi oleh seseorang, maka komuniti dapat membantu anda menyelesaikannya secara kolektif tanpa usaha sama sekali.

Sistem ini juga mempunyai kekurangannya, yang memang jelas. Pengguna kali pertama akan sukar untuk terjun ke dalam proses pengembangan web sejak awal. Pada mulanya anda harus meluangkan masa untuk meneroka mesin dan membaca forum. Prosesnya mungkin kelihatan rumit berbanding WordPress, tetapi tidak begitu – anda hanya memerlukan lebih banyak masa untuk memahami bagaimana semuanya disusun di sini.

Sekiranya kita terus membandingkan Drupal dengan WordPress, maka Drupal mempunyai lebih sedikit templat dan modul, yang cukup jelas. Semua elemen dan ciri terbaik disediakan untuk pengguna lesen berbayar. Situasinya serupa dengan CMS percuma yang lain, tetapi jumlah tawaran percuma membolehkan anda berjaya mengabaikan kekurangan ini.

Kekurangan lain adalah teknikal dan ini mempengaruhi kos laman web. Drupal sering menangani pangkalan data. Itulah sebabnya, adalah mustahak untuk membeli hosting yang lebih mahal untuk menyokong prestasi projek anda yang baik berbanding CMS percuma yang lain.

Pokoknya

Penonton sasaran Drupal selalu merangkumi pereka web yang lebih berpengalaman, yang menghargai skalabilitas dan kekuatan sistem di atas segalanya. Walau bagaimanapun, komuniti pengguna profesional telah melakukan banyak perkara untuk menjadikan platform dihargai oleh pemula. Pangkalan data pengetahuan dan koleksi siap pakai telah menurunkan kurva pembelajaran awal, tetapi Drupal masih tetap menjadi sistem yang cukup rumit dan sukar dikuasai berbanding dengan pembangun laman web WordPress atau laman web.

Sebelum memberi keutamaan kepada CMS ini, anda harus menilai kerumitan projek. Dianjurkan untuk menggunakan Drupal untuk proyek berskala besar, yang menetapkan fleksibilitas, keberlanjutan dan keselamatan sebagai prioritas utama dibandingkan dengan kemudahan penggunaan.

Sekiranya anda mempunyai niat untuk membuat blog atau kedai web dengan pelbagai jenis produk yang terhad, maka akan lebih mudah untuk meneroka dan menguasai WordPress atau Joomla, jika tidak memberi keutamaan kepada pembangun laman web kontemporari. Ini adalah perkhidmatan kontemporari, yang menawarkan fungsi yang diperlukan untuk menyelesaikan pelbagai idea yang luar biasa tanpa menetapkan keperluan tinggi untuk kemahiran pengguna teknikal.

Cuba Drupal secara Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map