Kajian Konkrit5

Concrete5 – adalah percuma CMS sumber terbuka yang disertakan dengan set ciri jangkauan dan pilihan penyesuaian reka bentuk yang hebat. Perisian ini membolehkan membina pelbagai jenis projek, termasuk majalah dan surat khabar dalam talian, laman web perniagaan kecil, kedai web, laman web bukan keuntungan dan kerajaan, halaman rumah peribadi, projek komuniti dan sosial dll. Ratusan ribu pembangun web profesional telah memilih Concrete5 sebagai alat reka bentuk web yang dipercayai dan banyak pemula yang betul-betul akan menguasai perkhidmatan ini.


Oleh itu, apa yang menjadikan Concrete5 penyelesaian yang tepat untuk pereka web yang bersedia mewujudkan kehadiran web profesional? Adakah ia mempunyai ciri-ciri satu-of-a-kind yang menjadikannya unggul daripada pelbagai pesaingnya? Berapa lama masa yang diperlukan untuk meneroka platform dan apa yang boleh anda manfaatkan dalam jangka masa panjang? Untuk menjawab ini dan soalan lain yang berkaitan dengan sistem, masuk akal untuk menyiapkan tinjauan Concrete5 terperinci dan itulah yang akan saya lakukan sekarang. Mari kita mulakan.

1. Kemudahan Penggunaan

Concrete5 bukan sistem yang mudah digunakan untuk pemula, ketika datang ke fungsi dan set fitur. Walau bagaimanapun, ia cukup difahami dan senang digunakan untuk semua orang. Sebagai CMS, ia memerlukan muat turun dan pemasangan awal, tetapi anda juga dapat menguji perkhidmatan ini secara percuma di web, menggunakan versi percubaan mereka.

Platform ini memberikan fleksibiliti yang mendalam dalam pengaturcaraan kod dan penyuntingan halaman web untuk membolehkan anda membuat laman web yang mudah alih dan menarik dari awal. Ia dilengkapi dengan tema dan pengaya terbina dalam yang dimaksudkan untuk pengguna tersebut, yang tidak berminat mempelajari asas pengkodan, tetapi anda harus sedar bahawa kekuatan sebenar sistem terletak pada kemampuan pengekodannya.

Penyunting Konkrit5

Concrete5 dilengkapi dengan Editor laman web yang intuitif yang memudahkan penyediaan dan penyesuaian projek anda untuk memperoleh hasil akhir yang tinggi. Penyunting kandungan WYSIWYG yang sesuai membolehkan menonton proses pembuatan laman web yang sedang berjalan, sementara pilihan seret dan lepas membolehkan anda memilih dan mengatur elemen laman web utama yang anda perlukan. Oleh itu, CMS terbukti menjadi penyelesaian pembinaan laman web yang baik baik untuk profesional reka bentuk web dan untuk bukan teknisi, yang tidak mengetahui tentang selok-belok pengekodan.

Pemula, bagaimanapun, mungkin menghadapi masalah, semasa meneroka sistem dan membuat projek pertama dengannya. Ini kerana CMS masih menyiratkan sekurang-kurangnya kesedaran pengaturcaraan asas dan juga memerlukan masa untuk dikuasai. Sekiranya ini adalah pengalaman reka bentuk web pertama anda, maka masuk akal untuk menguji dan meningkatkan kemahiran anda dengan memilih pembangun laman web awan suka Wix atau uKit. Sistem ini lebih mudah dan cukup kaya untuk membolehkan anda mengembangkan laman web yang berkualiti.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Concrete5 menyediakan pelbagai ciri yang merangkumi pelbagai keperluan penyesuaian reka bentuk. Anda boleh meneroka ciri yang terdapat di panel kawalan sebelum mula mengerjakan pembangunan projek anda. Berikut adalah gambaran keseluruhan terperinci mengenai fungsi Concrete5:

 • Pilihan Integrasi – Sistem ini dilengkapi dengan satu set pelanjutan dan tambahan. Puluhan daripadanya juga tersedia di Concrete5 Marketplace dan anda boleh melihatnya kapan saja sepanjang hari untuk memilih aplikasi yang anda perlukan. Beberapa add-on yang paling popular pada masa ini termasuk Block Designer, MrKDilkington – Gambar Latar Belakang Skrin Penuh dan Overlay, Galeri Ringkas, Peta Bergaya, Formify, Blok Sederhana HW, Cookie GDPR +, Carousel Paus OWL, Simple Back to Top, Slaid Cycle2 JeRo Tunjuk dan banyak lagi.
  Aplikasi ini percuma dan berbayar, tetapi jika anda mempunyai matlamat reka bentuk web yang tahan lama, masuk akal untuk memberi keutamaan kepada pelanjutan berbayar. Mereka lebih selamat dan mereka juga dapat memberikan fungsi lanjutan kepada projek anda. Namun, ingat bahawa membina laman web eCommerce dengan Concrete5 mungkin bukan idea yang baik, terutamanya jika anda ingin melancarkan kedai besar. Masalahnya adalah bahawa CMS tidak mempunyai integrasi yang berguna dengan perkhidmatan eCommerce yang popular digunakan untuk mengatur penjualan, mengatur pembayaran dan pilihan penghantaran. Oleh itu, platform ini adalah pilihan terbaik untuk memulakan portal maklumat, blog dan laman web perusahaan.
 • Penyunting Halaman Konkrit5

 • Alat Pemasaran – Sistem ini membolehkan anda membuat borang dalam talian dan mengumpulkan data laman web melalui penggunaan alat pemasaran canggih. Sistem ini menawarkan pembentuk borang yang intuitif, yang membolehkan membuat dan menyunting borang dalam talian dalam masa yang singkat. Anda juga boleh membuat tinjauan untuk mengetahui pendapat pengguna anda mengenai topik serba boleh.
 • Pelaporan Bersepadu – Dengan Concrete5, anda dapat menghasilkan laporan sistem untuk melihat hasil prestasi laman web masa nyata. Ini dilakukan dalam satu papan pemuka, yang cukup mudah, cepat dan berkesan. Ciri ini membolehkan anda menonton dan mengawal statistik sesi pengguna, tingkah laku mereka dan parameter lain yang penting, berkaitan dengan prestasi laman web.
 • Blogging – CMS adalah penyelesaian blogging yang ideal yang membolehkan menambah dan menyesuaikan blog dengan ciri penuh. Anda boleh memilih pelbagai alat untuk menyiapkan projek anda. Concrete5 dilengkapi dengan sindikasi RSS, sokongan pelbagai kategori, topik dan lain-lain. Anda juga boleh mengatur pilihan paparan pos, memberikan hak akses blog kepada beberapa pengarang dan menyesuaikan tetapan blog berdasarkan keperluan dan jenis projek anda.
 • Penyunting Blog Concrete5

 • Sistem Komen Bersepadu – Perkhidmatan ini dilengkapi dengan sistem komen bersepadu yang menyokong komen berurutan dan membolehkan mengatur dan mengadakan perbincangan. Terdapat juga pilihan seperti hitungan individu, ciri penyederhanaan komen, pengenalan spam, penyediaan avatar, peluang pengesahan pengulas. Sebagai pemilik laman web, anda boleh mengaktifkan atau mematikan komen tanpa nama serta menyusun komen yang tersedia agar sesuai dengan keperluan projek anda.
 • Modul – Sistem memberikan akses ke banyak modul yang boleh anda pilih dan integrasikan ke dalam projek anda untuk meningkatkan fungsi dan reka bentuknya. Modulnya terbina dalam dan anda boleh melihatnya untuk memilih modul yang paling sesuai dengan pengkhususan laman web anda. Beberapa modul yang perlu disebutkan di sini termasuk sokongan RSS, sepanduk, statistik web, borang maklum balas, blog dan pengundian, carian laman web dan banyak lagi.
 • Kawalan Akses – Concrete5 membolehkan menetapkan hak izin pengguna dan mengurus pengguna laman web anda. Anda boleh membuat pelbagai kumpulan pengguna berdasarkan kriteria anda sendiri dan dasar penerbitan projek. Selain daripada itu, anda boleh mengawal sepenuhnya aliran kerja kandungan anda di sini dengan membuat halaman laman web individu dan dilindungi kata laluan dengan akses ahli terhad.
 • SEO – CMS dioptimumkan dengan baik untuk mesin pencari dan begitu juga projek yang dibuat dengannya. Tidak diperlukan integrasi, plugin, aplikasi atau add-on khas untuk meningkatkan parameter SEO. Anda dapat yakin 100% projek anda akan sampai ke posisi teratas, dengan syarat anda berjaya membuat pengaturan yang tepat. Oleh itu, anda boleh menyesuaikan URL laman web, menghasilkan peta laman web, menyediakan tag meta dll.
 • Perkongsian Media Sosial – Concrete5 membolehkan perkongsian media sosial yang berkesan melalui penyatuan plugin Fast Social Share Button. Ini adalah bagaimana pengguna anda dapat mengakses data laman web anda di rangkaian sosial untuk melihat maklumat yang dikongsi di sana.
 • Keselamatan Lanjutan – Sistem ini menggunakan pencapaian teknologi terkini untuk melindungi maklumat laman web anda. Terserah anda untuk menerapkan captcha, mengaktifkan pilihan kelulusan kandungan, ciri Jejak Audit, pengesahan e-mel, sejarah log masuk dan lain-lain. Semua laman web yang dibuat dengan perkhidmatan ini serasi dengan SSL, yang membolehkan meningkatkan keselamatan projek.

Baca juga: Cara membuat laman web di CMS.

3. Reka bentuk

Platform ini memungkinkan untuk melancarkan laman web responsif yang secara automatik dapat menyesuaikan diri dengan pelbagai resolusi dan dimensi skrin. Sejurus selepas pemasangan, Concrete5 menawarkan templat standard yang boleh anda edit atau ganti dengan tema lain pilihan anda. Sekiranya anda tidak berjaya mencari templat percuma yang sesuai di bahagian reka bentuk terbina dalam dan memilih pilihan kedua, anda boleh mencari templat Concrete5 di web atau mengunjungi Marketplace sistem bersepadu untuk melihat koleksi yang dilampirkan.

Nasib baik, sistem ini membolehkan memilih tema serba boleh untuk memulakan sebarang jenis projek dan anda juga boleh menggunakan kemahiran pengekodan CSS untuk memberikannya reka bentuk pilihan. Kos purata tema berbayar yang terdapat di sana adalah $ 30. Sekiranya anda memerlukannya, anda juga boleh memesan tema satu-of-a-kind yang dikembangkan oleh pereka pihak ketiga khas untuk Concrete5, tetapi penyelesaian ini akan menelan belanja lebih banyak. Ingat perkara itu.

Penyunting Tema Concrete5

Anda boleh memformat setiap halaman web secara berasingan, memuat naik gambar dan video, titik grid dan tumpukan responsif. Pada masa yang sama, ada editor WYSIWYG yang disertakan dengan pilihan seret dan lepas untuk membolehkan anda membuat reka bentuk laman web yang sesuai dengan nama jenama anda. Sebaik sahaja anda memberi kebenaran dengan sistem, anda akan diarahkan ke antara muka pengguna, di mana anda akan melihat beberapa butang, yang membolehkan anda menyesuaikan reka bentuk laman web dan menambahkan elemen baru ke halaman web yang dipilih.

Di antara pilihan penyesuaian reka bentuk yang mungkin anda cuba, masuk akal untuk menyebut pilihan warna latar belakang dan pautan, penggantian keseluruhan skema warna laman web, susunan fon tajuk, elemen teks dan navigasi, seperti jenis, ukuran dan garis besar. Halaman web dibuat dari unsur-unsur yang dapat dipilih dan disesuaikan dalam penyunting visual. Sekiranya ada blok yang hilang di sini, anda boleh menambahkannya tepat di antara muka pengguna – cukup aktifkan butang “+” di menu atas. Oleh itu, anda boleh menyesuaikan templat secara fleksibel tanpa penyuntingan kod. Ini tentunya akan menarik minat mereka yang bukan berteknologi.

4. Sokongan Pelanggan

Apa sahaja masalah dengan pembangunan laman web yang anda hadapi, pasukan Concrete5 akan menambah anda dengan beberapa cara. Sistem ini menawarkan blog bermaklumat dengan banyak artikel yang berkaitan dengan niche dan ia juga mempunyai sokongan masyarakat yang luas yang disediakan melalui program Forum, perkhidmatan Slack, latihan dan pensijilan. Terdapat juga banyak tutorial yang terdapat di laman web rasmi CMS, dokumentasi informatif dan juga bahagian Hubungi Kami, di mana anda akan menemui borang pertanyaan perniagaan berasaskan web yang membolehkan anda menghubungi pasukan pembangun platform.

5. Dasar Penentuan Harga

Concrete5 adalah CMS sumber terbuka percuma yang boleh anda muat turun terus dari laman web rasmi platform. Namun, untuk menerbitkan laman web siap pakai, anda tidak akan melakukan pelaburan tanpa pelaburan pengacaraan dan pendaftaran nama domain. Apabila memilih penyedia hosting yang boleh dipercayai, memberi keutamaan kepada Bluehost akan menjadi idea yang baik.

Sistem ini berfungsi dengan baik untuk pengguna CMS, menyediakan satu set faedah yang menakjubkan, termasuk pemasangan satu klik, kelajuan memuat halaman cepat, banyak skrip dan lain-lain. Bluehost menawarkan Marketplace bersepadu, ciri eCommerce, alat pemasaran kandungan aplikasi perniagaan, pendaftaran domain percuma selama 1 tahun dan banyak kelebihan lain. Mengenai dasar penetapan harga, ia juga merupakan antara pemimpin utama. Pada masa ini, sistem ini menawarkan tiga langganan: Basic ($ 2,95), Plus ($ 5,95) dan Choice Plus. Sekiranya anda mencari set fitur yang lebih maju, tuan rumah membiarkan anda Go Pro melabur $ 13.95 / bln hanya dalam rancangan.

Pergi ke ulasan Bluehost.

Polisi Harga

Selain itu, anda mungkin menghadapi keperluan untuk melabur dalam plugin dan templat berbayar. Walaupun, fungsi asas Concrete5 memungkinkan tanpa pemasangan aplikasi tambahan, ini mungkin merupakan idea yang baik, jika anda ingin meningkatkan prestasi laman web anda dan meningkatkan lalu lintas. Jangkau Marketplace perkhidmatan yang bersepadu untuk memilih tema dan tambahan percuma atau berbayar terbaik di sana. Purata kos templat adalah $ 30. Harga aplikasi hebat yang memberikan fleksibiliti projek yang mendalam bermula dari $ 100. Perkara ini berlaku terutamanya ketika membeli plugin eCommerce.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Concrete5 adalah sistem yang cukup kontroversial. Ia disertakan dengan senarai kebaikan dan keburukan pengguna yang harus tahu terlebih dahulu untuk bersedia menghadapi kemungkinan kesulitan semasa mengerjakan pembangunan projek mereka. Lihat kelebihan dan kekurangan utama penggunaan perkhidmatan sekarang.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Dua kaedah penyuntingan laman web – struktur kod terbuka untuk profesional reka bentuk web dan penyunting visual untuk pemula;
&# x2714; Tidak memerlukan kemahiran pengekodan;
&# x2714; Mudah dimuat turun dan dipasang;
&# x2714; Versi sandaran;
&# x2714; Sokongan pelbagai bahasa;
&# x2714; Marketplace Bersepadu dengan puluhan plugin, templat dan alat tambah;
&# x2714; SEO yang berkualiti;
&# x2714; Alat pemasaran.
✘ Tidak mudah dikuasai untuk pemula;
Support Kekurangan sokongan pelanggan secara langsung;
Functionality Tidak mencukupi fungsi eCommerce.

Kesimpulannya

Concrete5 telah membezakan dirinya sebagai Sistem Pengurusan Kandungan sumber terbuka yang boleh dipercayai dan cukup difahami. Ia dilengkapi dengan templat dan aplikasi yang telah dirancang sebelumnya yang dimaksudkan untuk mereka, yang ingin mengelakkan masalah pengekodan yang rumit namun tidak bermaksud membuat laman web dari awal. Begitu juga, ada peluang untuk mengedit kod laman web untuk mendapatkan reka bentuk laman web yang benar-benar unik di sini. Sistem ini mempunyai komuniti pengguna aktif, sokongan profesional pembangun serta peluang latihan yang luas.

CMS merangkumi fungsi, keselamatan dan kemudahan penggunaan, terutama jika dibandingkan dengan banyak sistem popular lainnya. Sangat mungkin untuk membuat laman web yang berkualiti dengannya tanpa kemahiran pengekodan sama sekali, tetapi ini mungkin memerlukan sedikit masa dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar mencari penyelesaian reka bentuk web yang ringkas namun profesional, mengapa perlu mengambil kira nuansa CMS yang rumit? Disana ada banyak pembangun laman web yang boleh dipercayai di luar sana, yang dapat membantu menghidupkan semua idea reka bentuk anda.

Cuba Concrete5 Sekarang

Mulakan hari ini, senang!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map