Kajian MotoCMS

Tinjauan MotoCMS


MotoCMS – adalah pembangun laman web yang mudah digunakan yang menggabungkan semua ciri baik yang dibawa oleh anda platform CMS tradisional dan Perisian SaaS. Dengan kata lain, di sini kita mempunyai gabungan dua pendekatan yang berbeza untuk proses pembuatan laman web, penyuntingan kandungan, penyesuaian, dan penerapan.

Di satu pihak, anda menggunakan a pembina drag-and-drop khas dan melancarkan projek yang berfungsi sepenuhnya tanpa kemahiran teknikal. Anda boleh memilih dari ratusan templat dan menggunakan instrumen yang mudah untuk menyesuaikan dan menyempurnakan setiap halaman. Sebaliknya, pengguna akan menghargai fleksibiliti CMS dengan kemampuan untuk mengedit kod sumber, memilih penyedia hosting yang lebih baik, dll..

Pembina laman web akan membolehkan anda membuat pelbagai jenis laman web dari blog dan laman web perniagaan kecil ke kedai digital. Mari kita lihat dengan lebih dekat apa yang ditawarkan dari segi fungsi.

Kebaikan dan keburukan

MotoCMS tentunya bernilai memperhatikan pendekatan uniknya dalam proses pembinaan laman web. Ia menggabungkan beberapa ciri baik dari platform CMS dan perisian SaaS walaupun beberapa kelemahan juga mungkin berlaku.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Hebat untuk pemula dan profesional.
&# x2714; Fungsi seret dan lepas.
&# x2714; Ciri SEO dan eCommerce bersepadu.
&# x2714; Ribuan templat responsif dan percuma.
&# x2714; Pelbagai perkhidmatan tambahan untuk dipesan.
&# x2714; Pembayaran sekali sahaja.
Providers Penyedia hosting pihak ketiga diperlukan.
Complicated Agak rumit sebagai permulaan.

Apa Itu Bagus Untuknya?

MotoCMS akan berfungsi dengan baik untuk pelbagai tujuan. Pertama sekali, pemula akan dapat membuat laman web yang kompleks dengan kemahiran teknikal. Pembangun laman web mempunyai papan pemuka intuitif dengan set instrumen yang diperlukan untuk melancarkan dan menyebarkan projek dalam beberapa jam.

Kedua, perisian ini juga sesuai dengan pembangun web yang berpengalaman. Profesional akan berpeluang untuk menukar kod sumber serta membuat beberapa elemen unik untuk dilaksanakan dengan mudah di halaman dengan bantuan editor HTML yang mudah.

Bagi jenis laman web, MotoCMS mungkin merupakan penyelesaian yang baik untuk membuat perniagaan kecil dan laman web berasaskan kandungan. Ia dilengkapi dengan tetapan lanjutan untuk melakukan pengoptimuman SEO dan mempromosikan kandungannya. Di samping itu, perisian ini mempunyai fungsi eCommerce untuk membuat kedai digital kecil, sederhana, dan besar. Pengguna akan menemui pilihan templat eCommerce yang padat dengan semua ciri yang diperlukan sudah terbina dalam.

Hasilnya, di sini kita mempunyai platform utama untuk menangani sebarang kerumitan dan jenis projek. Tetapi adakah MotoCMS benar-benar baik? Adakah ia sangat mudah digunakan untuk orang yang tidak mempunyai kemahiran teknikal? Adakah ia mempunyai cukup ciri untuk menangani tugas yang berbeza dengan mudah? Untuk menjawab soalan-soalan ini, mari kita periksa cara kerjanya dari dalam.

Kemudahan penggunaan

Seperti yang telah anda fahami, MotoCMS bukanlah pembina laman web SaaS biasa. Ia hanya mempunyai beberapa ciri perisian. Mereka termasuk templat siap pakai, editor seret dan lepas yang mudah, panel kawalan intuitif, beberapa cara pantas untuk log masuk, dll..

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menganggapnya sebagai penyelesaian all-in-one, kerana platform ini tidak termasuk hosting atau merancang langganan dengan semua ciri dalam pek.

Ini bermaksud, bahawa alat ini hadir sebagai perisian mandiri yang harus dipasang di hosting yang dipilih. Berita baiknya ialah MotoCMS bekerjasama dengan beberapa nama terbesar dalam industri termasuk Bluehost dan Tapak Tapak. Mari kita mulakan dari awal dan lihat proses log masuk.

Log masuk

Sama seperti banyak pembangun laman web SaaS yang lain, MotoCMS menawarkan proses pendaftaran yang lancar. Gunakan akaun media Google atau Sosial anda dengan mudah. Sekiranya anda tidak memilikinya, cukup nyatakan nama pengguna, e-mel dan kata laluan yang dikehendaki. Namun, mempunyai akaun Google atau Facebook yang sah akan menjadikan semuanya lebih mudah di masa hadapan. Fikirkan saja.

Peringkat seterusnya adalah mengesahkan e-mel anda. Sistem akan menghantar surat vitrifikasi secara automatik. Yang anda perlukan hanyalah memasukkan peti masuk anda dan ikuti pautan dari mesej tersebut. Jika tidak, anda tidak akan mendapat akses ke panel kawalan.

Penyuntingan Templat

Setelah anda berjaya menyelesaikan proses masuk secara berperingkat, anda akan berada di dalam pembina laman web secara automatik di panel kawalan. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih templat atau menggunakan templat yang ditawarkan secara lalai. Pengguna akan dapat beralih antara templat kapan pun mereka mahu.

Papan Pemuka MotoCMS

Papan pemuka kelihatan sangat sederhana. Walaupun terdapat banyak fungsi, tempat duduk, dan instrumen yang terdapat di sini, semuanya terletak secara logik. Anda selalu tahu apa yang hendak ditekan dan di mana hendak diklik. Papan pemuka menawarkan 4 pilihan utama dari awal. Ia merangkumi:

 • Penyunting Halaman – anda mungkin melihat senarai semua halaman anda di sebelah kiri. Klik yang satu dan edit, hapus teks dan tambahkan kandungan baru, ganti elemen, muat naik gambar unik, dan banyak lagi. Pengguna boleh melihat setiap halaman sebelum menerbitkan. Terdapat 4 mod pratonton termasuk tablet dan telefon pintar. Untuk setiap halaman, anda mempunyai pelbagai tetapan tambahan untuk mengedit nama, URL, judul meta dan keterangan laman web. Di sini anda mungkin juga menyembunyikan beberapa halaman anda dari enjin carian.
 • Penyunting halaman MotoCMS

 • Penyunting Blog – setiap templat dilengkapi dengan ciri blog bersepadu. Hasilnya, papan pemuka menawarkan instrumen mudah untuk menguruskan semua catatan blog dan artikel dari satu panel kawalan. Anda boleh menambah bahan baru. Padamkan yang lama, kemas kini catatan yang ada, terapkan kategori dan teg, tetapkan tetapan SEO, dan banyak lagi.
 • Penyunting catatan blog MotoCMS

 • Tetapan Laman Web – bahagian ini menyediakan akses ke senarai tetapan laman web umum di mana anda boleh menetapkan halaman utama, memilih bahasa laman web, memuat naik favicon atau menukar format tajuk.
 • Pusat Bantuan – di sini anda mungkin mendapat artikel dan jawapan berguna untuk semua soalan yang anda ada semasa proses pembinaan.

Panel ini mempunyai perpustakaan media yang tersendiri yang menyimpan semua gambar, foto, muzik atau suara anda dibahagi dengan halaman. Di samping itu, anda boleh menggunakan butang khas untuk memuat naik fail media baru dan mengambilnya dari perpustakaan bila diperlukan.

Kesan keseluruhannya sangat baik. MotoCMS kelihatan sangat sederhana untuk pemula sementara profesional yang berdedikasi mungkin menghargai faedah penyesuaian tambahan. Sebagai contoh, mereka dapat menjadikan reka bentuk templat sedikit lebih eksklusif dengan penyuntingan HTML. Mereka mungkin menampal kod mereka sendiri atau mengubah kod yang ada.

Berlangsung

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, MotoCMS berbeza dari perisian SaaS biasa. Ia tidak menawarkan pakej all-in-one di mana anda hanya perlu menyalin dan menampal kandungan untuk ditayangkan. Sistem ini tidak mempunyai penyelesaian hosting sendiri. Ini bermaksud bahawa ia memerlukan pemasangan dan penyediaan manual.

Berita baiknya ialah platform ini bekerjasama dengan nama industri terbesar. Ia telah bekerjasama dengan itu penyedia hosting yang mempunyai reputasi baik sebagai Bluehost, Tapak Tapak, dan beberapa yang lain. Bagi pengguna, ini bermaksud penyatuan yang lancar tanpa perlu menyiapkan laman web secara manual. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mendaftarkan nama domain, yang bermaksud beberapa pemula mungkin masih keliru sebentar.

Setelah anda menyelesaikan proses penyesuaian, sistem membolehkan anda menyimpan perubahan semasa anda menyemak penyedia hosting untuk dipilih. Pengguna juga dapat melihat pratonton laman web yang sudah siap sebelum disiarkan.

ciri-ciri & Kelenturan

MotoCMS sangat kaya dengan ciri. Ia menawarkan beberapa fungsi bawaan serta tambahan yang mungkin ingin anda gabungkan bergantung pada jenis laman web anda. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, platform ini bagus untuk pelbagai projek sama ada anda ingin melancarkan laman web berasaskan kandungan atau eCommerce.

Koleksi Templat Besar

Platform ini pada masa ini menawarkan lebih daripada 2.500 templat yang berbeza. Kesemua mereka sudah bersedia untuk pergi. Ini bermaksud anda hanya boleh memilih yang satu, menambah kandungan yang relevan, memasangnya di hosting, dan mengalu-alukan pengunjung pertama anda.

Pengguna bebas memilih daripada lebih daripada 40 ceruk dan kategori perniagaan yang berbeza. Mereka terdiri dari bidang harta tanah, restoran, dan industri sukan atau bidang kesihatan teratas. Semua tema mempunyai reka bentuk terkini. Ia kelihatan sangat bergaya dan berfungsi dengan baik pada semua jenis peranti mudah alih.

Mengenai kualiti dan gaya templat, mereka kelihatan cantik. Untuk memudahkan pengguna, terdapat bar carian khas yang membolehkan anda menavigasi semua susun atur dengan kata kunci yang menggambarkan niche anda yang terbaik.

Fungsi eCommerce

MotoCMS mempunyai mesin yang kuat untuk membuat kedai dalam talian yang menarik. Manfaat utama di sini ialah anda tidak perlu berhubung atau mengintegrasikan diri. Sistem ini menawarkan templat eCommerce dengan fungsi yang sudah ada. Ia termasuk:

ECommerce MotoCMS

 • Sistem Pengurusan Produk – tambah produk baru, hapus yang ada, tambahkan penapis untuk navigasi yang lebih mudah, buat katalog, dan banyak lagi.
 • Keperluan eCommerce – dengan templat, anda juga dapat mengintegrasikan pilihan pembayaran dan penghantaran, fungsi pengiraan cukai dan alat untuk menguruskan harga produk.
 • Platform pada mulanya menyokong PayPal, Post Finance dan 2Checkout. Walau bagaimanapun, anda bebas untuk menggabungkan perkhidmatan lain untuk menjadikan kedai anda lebih fleksibel untuk pelanggan. Laman web anda akan mempunyai sistem pembayaran selamat siap pakai, SSL, dan cara perlindungan lain.
 • Penyesuaian Halaman Produk – anda boleh mengubah rupa halaman produk, melaksanakan ciri eksklusif atau menyambungkan widget atau add-on untuk mengembangkan senarai mel, mengaktifkan alat pemerolehan pengguna dan banyak lagi.

Alat untuk Meningkatkan SEO

MotoCMS dilengkapi dengan alat SEO bersepadu untuk meletakkan laman web anda lebih tinggi dalam kedudukan mesin pencari. Sejak awal, anda dapat mengedit URL, tag meta, tajuk dan keterangan untuk setiap halaman secara khusus. Lebih-lebih lagi, editor memungkinkan untuk menambahkan teks alt dan deskripsi SEO pada gambar atau foto anda.

SEO MotoCMS

Keseluruhan fungsi juga tersedia dengan ciri blogging bersepadu untuk menjadikan catatan blog anda lebih mesra SEO. Sebagai tambahan, pengguna akan menghargai panduan pengoptimuman besar yang terdapat di pusat bantuan dengan langkah dan petua yang dibawa oleh pakar SEO kepada anda.

Pemalam dan Alat Tambah

Walaupun MotoCMS tidak dapat membanggakan banyak pilihan WordPress atau Wix, sebagai contoh, pembangunnya masih menawarkan beberapa penambahan yang baik. Sebagai contoh, pengguna boleh menyambungkan borang kenalan tersuai, mengintegrasikan Peta Google dengan widget yang terpisah, membuat borang pop timbul, berkongsi catatan di Instagram atau membuat jadual dengan aplikasi tersuai.

Perkhidmatan Tambahan

MotoCMS bukan hanya pembangun laman web. Ia mewakili kumpulan pakarnya yang menyediakan perkhidmatan web yang berbeza. Mereka merangkumi pemasangan templat untuk membantu pemula membuat logo profesional, sepanduk iklan, salinan penulisan, Pelabelan Putih, dan banyak lagi.

Reka bentuk & Templat

Bilangan Tema:2500+
Tema Percuma:&# x2714; YA
Reka bentuk responsif:&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Seperti yang telah kita bincangkan sebelumnya, MotoCMS mempunyai pelbagai templat. Senarai ini merangkumi lebih daripada 2,500 susun atur yang berkaitan dengan semua kemungkinan perniagaan. Semua templat 100% responsif, yang bermaksud operasi sempurna di mana-mana peranti mudah alih atau desktop. Untuk memastikannya, anda boleh menggunakan mod pratonton mudah alih dan desktop dan periksa bagaimana laman web berjalan pada tablet atau telefon pintar.

Selain daripada kategori perniagaan, anda bebas memilih dari susun atur laman web tradisional dan juga templat untuk halaman arahan dengan semua borang dan widget yang diperlukan sudah disatukan. Pengguna juga mendapat alat gaya dan reka bentuk tambahan. Mereka bebas menukar skema, warna, fon di papan pemuka. Lebih-lebih lagi, anda membuat kerja dengan tipografi untuk menjadikan kandungannya kelihatan lebih menarik.

templat motokom

Memuat naik fail media juga sangat mudah. Gunakan ciri seret dan lepas atau pergi ke perpustakaan media dan muat naik fail yang diperlukan dari yang lebih lama. Sistem ini menawarkan widget galeri dan tayangan slaid yang berbeza untuk menjadikan laman web kelihatan lebih menarik dan bergaya. Pro yang lebih maju mungkin menggunakan sekeping kod mereka sendiri sekiranya menggunakan tema HTML.

Sokongan pengguna

Sistem ini menawarkan sokongan menyeluruh di samping pangkalan pengetahuannya yang luas. Pengguna boleh menghubungi pakar sokongan langsung dari papan pemuka menggunakan butang Bantuan di sebelah kanan. Ini membuka tetingkap baru di mana anda boleh mengajukan sebarang pertanyaan dan mengirim permintaan melalui sistem LiveChat, telefon, atau tiket.

Sistem tiket tradisional adalah cara lain untuk berhubung dengan pakar MotoCMS. Anda perlu memberikan e-mel anda, menunjukkan jabatan yang ingin anda hubungi, menambah subjek, dan menerangkan masalah di ruang yang disediakan. Keseluruhan prosesnya kelihatan memakan masa dan kompleks.

Atas sebab ini, pertolongan segera mungkin merupakan penyelesaian yang lebih baik. Ia menawarkan panduan visual dan tutorial mudah yang menjelaskan semua langkah penting dari memuat naik gambar baru dan menyunting teks hingga membuat folder media baru, dll..

Platform ini mempunyai asas pengetahuan yang besar dengan banyak artikel dan panduan cara. Selain itu, anda juga boleh menyertai komuniti setempat. Di sini anda boleh mengemukakan soalan atau menolong pengguna MotoCMS yang lain. Sistem ini juga memberitahu pemilik laman web mengenai setiap kemas kini baru yang dilancarkan oleh pembangunnya. Apa yang anda perlukan adalah untuk mengikuti.

Rancangan & Harga: Berapa Banyak Kos MotoCMS?

Dasar harga mungkin kelihatan agak membingungkan sejak awal. Itu bergantung pada ciri yang ingin anda sertakan dalam pakej. Kos akhir akan bergantung pada jenis templat dan perkhidmatan tambahan yang anda perlukan. Berita baiknya ialah harga akhir akan dipaparkan sebelum anda pergi ke halaman pembayaran. Di samping itu, pengguna bebas untuk mengaktifkan atau mematikan beberapa perkhidmatan pilihan bergantung pada keperluan mereka.

Tanda harga templat berbeza dari $ 36 hingga $ 171. Katakanlah, anda juga memerlukan hosting, pemasangan templat dan penyesuaian 1 tahun. Itu juga akan dikenakan biaya masing-masing $ 27 setahun, $ 49, dan $ 139. Pengguna mungkin juga memerlukan bantuan tambahan untuk menyiarkan projek yang telah siap.

Ciri pilihan merangkumi:

 • Bantuan pemasangan berharga $ 49.
 • Penyesuaian Templat berharga $ 139.
 • Perkhidmatan pengoptimuman SEO bermula pada $ 59 untuk audit SEO asas hingga $ 299 untuk pengoptimuman SEO On-Page penuh.
 • Perkhidmatan Google Ads berharga dari $ 199 untuk pembuatan dan pelancaran akaun serta menjalankan kempen hingga $ 549 untuk pek Google Ads penuh dengan pengurusan kempen, penciptaan matlamat, dll..
 • Perkhidmatan reka bentuk Logo Kustom berharga $ 149 untuk logo siap digunakan yang dihantar dalam beberapa format.
 • Perkhidmatan copywriting berkisar antara $ 79 untuk kandungan web asal atau menulis semula halaman yang ada hingga $ 299 untuk penerangan dan teks produk yang dioptimumkan SEO untuk halaman arahan.

Perhatikan, bahawa anda juga akan membayar hosting yang dihantar oleh syarikat pihak ketiga, kerana MotoCMS tidak mempunyai penyelesaian pelayan sendiri. Sistem ini bekerjasama dengan Bluehost, SiteGround dan beberapa syarikat popular lain. Hosting berkualiti tinggi akan dikenakan $ 3,95 sebulan. Ia kelihatan seperti tawaran sebenar.

Soalan Lazim MotoCMS

Mari kita perhatikan pembangun laman MotoCMS dengan lebih dekat, kerana ia jauh berbeza dengan pesaingnya dan dengan itu menimbulkan banyak persoalan.

Soalan: Apa yang membezakan MotoCMS daripada pembangun laman web popular lain?

Jawapan: Yang bertentangan dengan Wix, Weebly, uKit dan pembuat laman web yang dihoskan yang lain, MotoCMS adalah pembangun laman web yang tidak berkaitan dengan penyedia hosting web, dan wujud secara bebas, dalam bentuk templat CMS. Ringkasnya: jika anda membina laman web dengan Wix, tidak ada cara untuk memindahkan laman web anda ke tempat lain – Pembangun laman web Wix berfungsi secara eksklusif di pelayan syarikat. Semasa dengan MotoCMS, anda boleh menggunakan hos web pilihan anda.

Soalan: Apakah templat CMS?

Jawapan: Templat CMS adalah laman web yang hampir siap: mereka dilengkapi dengan panel pentadbir, alat dan laman membina laman web.

Soalan: Bolehkah saya menggunakan satu templat MotoCMS untuk beberapa laman web?

Jawapan: Malangnya, anda tidak boleh. Setiap domain (laman web) memerlukan lesen yang berasingan.

Soalan: Berapakah kos untuk melancarkan dan menyelenggara laman web menggunakan MotoCMS?

Jawapan: Kecuali ada diskaun, templat MotoCMS bermula dari $ 199 sehelai. Bersama dengan templat itu sendiri, anda mendapat panel pentadbir terbina dalam, kemas kini CMS percuma dan sokongan teknologi seumur hidup. MotoCMS tidak memerlukan pembaharuan. Anda membayar sekali sahaja untuk templat. Perbelanjaan penyelenggaraan laman web bergantung kepada penyedia hosting web anda.

Soalan: Adakah mungkin untuk mengedit paparan mudah alih laman web saya?

Jawapan: Ya betul. Untuk melihat dan mengedit paparan mudah alih laman web anda, beralih ke Editor Mudah Alih. Ia menggunakan prinsip penyuntingan What-You-See-Is-What-You-Get dan drag-and-drop yang sama. Tidak memerlukan pengekodan.

Soalan: Adakah terdapat cara untuk memperluas fungsi laman web saya?

Jawapan: Setiap templat MotoCMS mengandungi sekumpulan widget yang telah ditentukan untuk meningkatkan laman web anda. Ini adalah Peta, Galeri, Borang Kenalan, Paypal dan banyak sambungan lain. Setiap templat mempunyai keterangan terperinci dan dapat dilihat dalam mod demo. Selain itu, pembangun maju boleh membuat widget mereka sendiri dan mengintegrasikannya ke dalam panel kawalan untuk meningkatkan fungsi MotoCMS.

Kesimpulan Kajian MotoCMS

MotoCMS adalah instrumen yang kuat untuk membuat laman web dari pelbagai jenis. Ini akan sesuai dengan pemula tanpa kemahiran teknikal serta pakar reka bentuk dan pengaturcaraan web yang ingin menerapkan beberapa ciri dan elemen mereka sendiri.

Platform ini dilengkapi dengan fungsi yang dipertingkatkan. Ini memperkenalkan fungsi bersepadu untuk projek eCommerce serta alat SEO yang dipertingkatkan untuk membina dan mempromosikan laman web anda dalam talian. Selain daripada pembangun laman web dalam talian tradisional, MotoCMS tidak menawarkan penyelesaian pakej, yang mungkin menjadi masalah pada mulanya.

Sebaliknya, ia memberikan lebih banyak fleksibiliti dari segi penyedia hosting walaupun ia merupakan penyelesaian yang baik bagi mereka yang sudah membiayai rancangan yang dibeli.

Cuba MotoCMS Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map