Kajian Mozello

Mozello – adalah pembangun laman web DIY, yang menyediakan pelbagai pilihan penyesuaian reka bentuk. Sebagai produk syarikat perisian Blumentals Solutions SIA yang berpangkalan di Latvia, sistem ini memenuhi keperluan pengguna, yang tidak mempunyai pengetahuan pengekodan, tetapi mempunyai keinginan yang kuat untuk melancarkan laman web untuk kegunaan perniagaan atau peribadi..


Sebagai perkhidmatan freemium, Mozello memungkinkan untuk membuat dan mengurus laman web hampir tanpa kos sama sekali dan dalam waktu sesingkat mungkin. Projek yang dibina dengan platform responsif dan tidak memerlukan penyesuaian mendalam untuk menampilkan reka bentuk yang mengagumkan dan fungsi yang pantas. Pada masa yang sama, pengguna dapat menggunakan pengetahuan pengekodan mereka untuk penyesuaian reka bentuk yang lebih fleksibel. Pembangun laman web menunjukkan keluk pembelajaran yang rapi, memberikan pengalaman membina laman web yang luar biasa baik kepada pemula dan pakar reka bentuk web.

Di antara ciri pembangun laman web yang paling mengagumkan, masuk akal untuk menyebut sokongan berbilang bahasa, enjin eCommerce bersepadu, pilihan blog dan SEO yang luas. Adakah anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sistem ini? Sudah tiba masanya untuk memeriksanya dengan segera!

1. Kemudahan Penggunaan

Mozello adalah pembangun laman web yang mudah digunakan dan tidak memerlukan banyak masa untuk diterokai dan diuji. Mendaftar ke sistem hanya memerlukan beberapa butiran: e-mel, kata laluan, URL yang dikehendaki dan jenis laman web. Segera setelah anda memberikan butiran log masuk pilihan, sistem akan meminta anda memilih antara dua jenis laman web yang ingin anda buat – laman web standard atau kedai web. Sekiranya anda memilih pilihan pertama, anda perlu menentukan jenis laman web yang anda perlukan, sama ada laman web peribadi, blog, halaman arahan dll..

Penyunting Mozello

Sebaik sahaja anda selesai dengan pilihan, anda perlu memberikan tajuk atau jenama laman web anda. Akhirnya, anda akan diarahkan ke halaman pemilihan templat, di mana anda akan dapat memilih salah satu tema yang tersedia untuk penyesuaian lebih lanjut (anda boleh mengubahnya kemudian tanpa kehilangan kandungan anda). Ini akan membawa anda ke pembina laman web itu sendiri. Sekarang, semua yang anda perlukan untuk membina laman web anda adalah kandungan anda. Tetapan pemperibadiannya mudah dan tersusun. Keseluruhan proses penyediaan laman web hanya memerlukan beberapa minit sahaja dan sama sekali tidak rumit.

Mozello menyokong penyuntingan sebaris, tetapi tidak menawarkan pilihan drag-and-drop standard. Anda boleh menyusun semula kandungan anda dengan mengubah gaya dan reka bentuk susun atur, tetapi anda tidak dapat mengubah kedudukan setiap elemen. Sekatan ini membolehkan pengguna Mozello menukar templat pada bila-bila masa tanpa melanggar laman web.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Editor pembangun laman web cukup intuitif, tetapi pengguna kali pertama mungkin merasa agak rumit. Semasa anda mula menerokainya, anda akan menyedari bahawa ia cukup logik dan dapat difahami – semua elemen ada di tempat mereka di sini, sementara semua bahagian tersedia di bar alat yang terdapat di sebelah kiri skrin. Anda juga boleh mengubah dan mengedit susun atur laman web anda di editor.

Di bahagian “Halaman”, anda dapat memilih antara beberapa jenis halaman yang akan ditambahkan ke laman web anda. Setiap jenis halaman mempunyai tetapan pratetapnya sendiri. Mari kita lihat beberapa perkara sekarang:

Halaman Depan atau Halaman Khas. Jenis halaman ini mempunyai rangkaian tata letak yang telah ditentukan yang dapat diubah kapan saja. Setiap blok kandungan di halaman dapat disesuaikan – anda dapat mengubah salinan, gambar, menambahkan berbagai widget dan juga memasukkan potongan kode HTML anda sendiri. Namun, anda tidak dapat menyusun semula blok ini – terpasang pada kanvas.

Penyunting Halaman Mozello

Blog atau Berita. Editor blog Mozello itu sendiri menyenangkan dan berfungsi. Di sinilah anda dapat menambahkan fail media, potongan kod, jadual dan jenis fail lain. Anda boleh menerbitkan catatan anda dengan segera atau menyimpannya tanpa menerbitkan. Malangnya, tidak ada cara untuk menjadualkan catatan anda. Begitu juga, tidak ada banyak pilihan sokongan pengarang di sini. Blog Mozello dilengkapi dengan sistem komen asli, tetapi anda juga dapat mengatur DISQUS hanya dengan menentukan nama pengguna anda di kotak yang sesuai.

Penyunting Catatan Blog Mozello

Katalog atau Kedai. Mozello mempunyai platform eCommerce sendiri. Sudah tentu, ia tidak seperti ciri kaya dan intuitif Shopify atau Volusi, namun ia tetap membolehkan anda mengatur barang anda, menguruskan pesanan anda, membuat katalog produk, mengkategorikan produk dan memaparkannya dalam keadaan yang paling baik, menyesuaikan keranjang belanja, mengatur bahasa dan kaedah penghantaran, menyediakan jenis mata wang yang ada, menentukan parameter pembayaran dan cukai, tetapkan ciri pemasaran dan SEO dll.

ECommerce Mozello

Kedai Dalam Talian tidak akan berskala besar dengan yang dibuat dengan sistem eCommerce khusus, tetapi ia pasti memenuhi keperluan eCommerce standard anda. Keseluruhan proses pembangunan kedai web mungkin memakan masa hingga 20 minit, yang sangat cepat dan mengagumkan.

Sokongan pelbagai bahasa. Ini mungkin merupakan salah satu ciri khas pembangun laman web. Walaupun, sistem ini tidak menawarkan alat terjemahan automatik yang terintegrasi, pengguna masih dapat memilih bahasa yang mereka inginkan untuk disokong oleh laman web mereka. Selepas itu, anda akan dapat menambah kandungan, membuat dan mengurus halaman dalam bahasa pilihan anda. Pengunjung laman web, pada gilirannya, mereka berpeluang memilih bahasa yang ingin mereka lihat di laman web.

Suntikan Kod. Mozello memungkinkan penyatuan kod. Sekiranya anda mengetahui HTML, CSS, JavaScript dll, anda boleh menggunakan pengetahuan tersebut untuk memasukkan kod ke dalam laman web, menanamkan video, peta, jadual dan elemen YouTube dan Vimeo. Ini pasti akan meningkatkan prestasi laman web anda.

Pengoptimuman Enjin Carian. Laman web Mozello disusun dengan baik untuk enjin carian. Pembangun laman web menawarkan pilihan SEO dan alat pemasaran asas. Anda boleh menyediakan favicon laman web dan parameter utama di sini. Sistem ini membolehkan anda mengintegrasikan Google Analytics sehingga anda dapat melacak parameter prestasi laman web anda.

Tambah Hidup. Semasa bekerjasama dengan Mozello, anda boleh menyatukan alat tambah tambahan ke dalam projek. Sebenarnya, pilihan add-on turun kepada tiga elemen. Ini adalah Cookie Notice (digunakan untuk memberitahu pengunjung laman web mengenai penggunaan cookie), Share Button (digunakan untuk menambahkan butang perkongsian ke setiap halaman web) dan Engaga (digunakan untuk menjalankan kempen pemasaran, mengumpulkan e-mel dan membuat pop timbul).

Kami berharap Mozello mempunyai senarai ciri di laman utama. Kita mesti menemui semua ciri yang disebutkan di atas sendiri. Secara keseluruhan, set ciri pembangun laman web tidak begitu hebat dan kaya. Ia cukup untuk memenuhi keperluan reka bentuk web pengguna utama, tetapi sudah tentu tidak mencukupi untuk penyesuaian laman web yang lebih mendalam.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:48
Templat Percuma:&# x2714; YA
Reka bentuk responsif:&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Koleksi templat Mozello cukup mengagumkan, walaupun anda tidak akan menemui banyak reka bentuk di sini. Pada masa ini, pembangun laman web menawarkan 48 templat, semuanya responsif sepenuhnya dan 100% disesuaikan. Templat tidak dibahagikan kepada kategori berdasarkan ceruk yang mereka miliki, tetapi anda dapat dengan mudah menemui reka bentuk yang akan memenuhi keperluan semasa anda. Templat Mozello akan memberikan asas untuk laman web peribadi atau perniagaan anda.

Terdapat pilihan pratonton yang memungkinkan anda menjelajahi templat yang diperlukan secara terperinci sebelum memilihnya. Selain itu, sistem ini membolehkan mengubah templat tanpa kehilangan kandungan pada setiap tahap proses reka bentuk web. Untuk penyesuaian yang lebih baik, pembangun boleh memanfaatkan pilihan Kod Tersuai.

Pengguna premium boleh memasukkan kod tambahan ke bahagian Head. Dari perspektif pengguna yang tidak mahir teknologi, templat Mozello hampir tidak dapat disesuaikan – paling baik, anda boleh mengubah tetapan warna, skema fon dan susun atur. Mozello menawarkan banyak pilihan skema warna siap untuk membantu pengguna mengelakkan ketidakcocokan warna.

Reka Bentuk Mozello

Bercakap mengenai penyuntingan mudah alih, sistem tidak membenarkan mengubah paparan mudah alih laman web anda. Tidak ada aplikasi bersepadu untuk penyuntingan mudah alih dan ini adalah kelemahan serius pembangun laman web.

4. Sokongan Pelanggan

Pilihan sokongan pelanggan Mozello cukup minimalis. Terdapat luas asas pengetahuan, di mana anda boleh melihat bahagian FAQ yang menyediakan akses ke kategori tematik dengan soalan paling popular yang dihadapi pengguna ketika bekerja dengan sistem.

Bagi pengguna yang tidak dapat mencari jawapan untuk pertanyaan mereka, perkhidmatan ini menawarkan peluang untuk menghubungi pasukan sokongan melalui e-mel. Sekiranya anda memerlukan pertolongan segera, anda boleh menggunakan ciri sembang langsung yang terdapat di laman web sepanjang masa. Keseluruhannya, sokongan pelanggan Mozello adalah asas tetapi maklumat.

5. Dasar Penentuan Harga

Mozello adalah pembina laman web freemium. Ini bermaksud anda boleh membuat akaun dan menerbitkan laman web anda secara percuma dan menyimpannya selama yang anda mahukan. Untuk menggunakan ciri sistem yang canggih, anda perlu meningkatkan ke salah satu langganan berbayarnya. Laman web percuma memaparkan pautan Mozello dan diterbitkan di subdomain (sitename.mozello.com). Laman web percuma merangkumi eCommerce dan membolehkan anda menambah dan menjual hingga 10 item.

Harga Mozello

Untuk meningkatkan storan anda menjadi 50 GB, hapus pautan Mozello dan sambungkan nama domain khusus, anda harus memilih antara Premium ($ 7 / bulan yang ditagih setiap tahun; $ 9 / bulan ditagih setiap suku tahun) dan Premium Plus ($ 14 / bulan dibayar setiap tahun , $ 17 dibayar setiap suku tahun) rancangan. Pelan Premium dirancang untuk kedai kecil dengan hingga 30 item, sementara langganan Premium Plus membolehkan anda menjual produk tanpa had.

Sekiranya anda ingin menubuhkan kedai web kecil, maka Mozello boleh menjadi pilihan yang bagus – hanya dengan $ 7 / bln anda akan mendapat laman web yang cantik dengan keranjang belanja. Tetapi jika anda ingin membuat laman web perniagaan, blog atau portfolio, masuk akal untuk melihat persaingan. Dengan Weebly, misalnya, anda boleh membina dan menerbitkan laman web tanpa iklan dengan harga hanya $ 4 sebulan.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Mozello adalah pembangun laman web yang bagus, yang membolehkan pemula dan profesional membuat pelbagai jenis laman web. Walau bagaimanapun, semasa menguji dan mengkaji sistem, kami menemui titik kuat dan lemah yang semestinya perlu disebutkan untuk membuat anda mengetahui tentangnya.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Platform eCommerce bersepadu – pengurusan kedai dalam talian yang mudah.
&# x2714; Pilihan blog.
&# x2714; Sokongan berbilang bahasa.
&# x2714; Templat responsif.
&# x2714; Perkhidmatan sokongan pelanggan yang bagus.
✘ Kekurangan ciri drag-and-drop.
✘ Pilihan penyesuaian reka bentuk tidak mencukupi.
✘ Tiada sokongan pengurusan pengguna.

Kesimpulannya

Mozello adalah pembina laman web yang bagus untuk pembangun laman web DIY dan pengguna yang mahir. Ia mudah digunakan, berpatutan, dan sangat cepat – baik pada peranti desktop dan mudah alih. Sistem ini mempunyai banyak ciri baik untuk ditawarkan kepada penggunanya. Ini adalah penyelesaian yang sesuai bagi mereka, yang mencari alat mudah untuk memulakan laman web peribadi atau kedai digital yang kukuh. Ciri blogging dan eCommerce dari pembangun laman web lebih daripada mencukupi, sementara ciri sokongan berbahasa tidak boleh membiarkan kebanyakan pereka web tidak peduli. Perkara yang sama adalah mengenai pilihan sokongan pelanggan, penyuntingan kod dan dasar harga yang berpatutan, yang benar-benar terdapat pada set ciri sistem.

Namun, Mozello tidak penuh dengan ciri dan pilihan penyesuaian reka bentuk. Mustahil untuk membuat laman web yang diperibadikan sepenuhnya dengan sistem, walaupun anda mahu. Kekurangan fungsi drag-and-drop agak menyukarkan proses reka bentuk web, yang mungkin menimbulkan masalah bagi pengguna pertama kali dengan kemahiran pengekodan yang tidak mencukupi.

Secara keseluruhan, kami sangat menyukai Mozello kerana kami menyukai syarikat yang membuat perkara mudah. Walau bagaimanapun, pembangun laman web kehilangan landasan untuk platform yang mapan seperti Wix, uKit dan Weebly dalam beberapa aspek, namun terdapat banyak orang yang mencari apa yang ditawarkannya. Secara tradisinya, kami sangat mengesyorkan agar anda memeriksa sendiri pembangun laman web ini, kerana pendapat kami mungkin berbeza dengan pendapat anda. Setelah anda memeriksanya – turunkan beberapa baris dalam komen! Selamat membina laman web.

Cubalah Mozello Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map