Kajian Pembina Oksigen

Kajian Pembina Oksigen


Pembina Oksigen (versi semasa 3.1) – adalah mesin yang kuat untuk membina tema WordPress yang bergaya dari awal tanpa pengekodan. Pada mulanya dilancarkan sebagai plugin, instrumen ini telah berkembang untuk membiarkan pengguna membuat susun atur mereka. Mungkin berguna apabila anda perlu membina laman web baru dari tanah serta membuat beberapa kemas kini dan pengubahsuaian pada yang sudah ada.

Berdasarkan teknologi drag-and-drop, Oksigen mendakwa sebagai alat yang sangat mudah. Namun, pemula mungkin masih sukar untuk menggunakan perisian tersebut sekaligus. Mereka memerlukan sedikit masa untuk memahami bagaimana sistem ini berfungsi. Atas sebab ini, adalah wajar untuk mengatakan bahawa enjinnya paling sesuai dengan pengaturcara dan pereka web yang berpengalaman.

Sebaliknya, pengguna boleh berurusan dengan sebarang jenis projek termasuk kedai digital WooCommerce integrasi serta sekumpulan ciri tambahan untuk memanfaatkan pembangun tema WP yang hebat ini.

1. Kemudahan Penggunaan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, sistem memungkinkan untuk membuat halaman dan laman web tanpa pengekodan. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai teknologi drag-and-drop untuk menjadikan proses pembinaan menjadi lebih mudah. Malangnya, pengguna akan menghadapi kesukaran walaupun pada peringkat pertama penggunaan alat tersebut. Selain itu, ia masih memerlukan beberapa pengalaman menggunakan CMS WordPress. Sekurang-kurangnya, anda semestinya tahu cara memasang dan mengaktifkan pemalam.

Berita baiknya ialah sistem ini menawarkan versi demo percuma di mana anda boleh mencuba penyunting visual secara real-time. Fungsinya hampir sama dengan sedikit perbezaan. Anda akan dapat menjelaskan apakah perisian tersebut memenuhi keperluan anda.

Bermula

Satu-satunya cara untuk menggunakan Oxygen adalah membeli dan memuat turunnya dari laman web rasmi memandangkan anda sudah mempunyai versi WP CMS aktif yang dipasang di hosting. Pengguna harus memilih pakej yang sesuai dan berpindah ke halaman pembayaran. Pada tahap ini, sistem meminta untuk menunjukkan pembayaran dan maklumat peribadi untuk menyelesaikan pembelian. Prosedurnya cukup biasa dengan data khas untuk dihantar. Setelah pembelian selesai, anda akan mendapat akses ke fail zip Oksigen yang perlu anda muat turun.

Penyunting oksigen

Maka sudah tiba masanya untuk beralih ke panel pentadbir WordPress di mana anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Oxygen itu sendiri. Prosesnya sama seperti mengaktifkan plugin lain untuk WP. Satu-satunya perbezaan di sini ialah anda juga perlu memuat naik fail zip yang telah anda muat turun lebih awal. Langkah terakhir adalah menunjukkan kunci produk. Jika tidak, anda tidak akan dapat menguruskan kemas kini sistem dari papan pemuka WP.

Sekiranya anda melakukan semuanya dengan betul, editor visual akan muncul di skrin Halaman di panel pentadbir. Cukup klik butang “Tambah baru” dan mulailah membina laman web baru anda. Seperti yang anda lihat, membuat langkah pertama memerlukan sekurang-kurangnya pengetahuan dan pengalaman WP asas. Atas sebab ini, kita tidak boleh mengatakan bahawa perisian itu bagus untuk pemula.

Penyunting Visual

Editor visual dilengkapi dengan fungsi drag-and-drop. Ia mempunyai penyemak imbas elemen di mana anda boleh menambah blok atau bahagian yang anda perlukan. Setiap bekas atau komposit dilengkapi dengan pilihan Utama dan Lanjutan:

 • Utama tetapan menawarkan sifat umum yang boleh diedit.
 • Mahir pilihan memberikan akses yang lebih mendalam ke CSS / JavaScript khusus, tipografi, gaya, dan ukuran, dll. Dengan kata lain, pengguna mempunyai lebih banyak pilihan penyesuaian sekiranya kemahiran dan pengetahuan pengaturcaraan mencukupi.

Setiap bahagian khusus gas kosong halaman. Setiap kali anda ingin meletakkan blok atau elemen baru, ia akan diselesaikan di salah satu bahagian tersebut. Pada masa yang sama, pengguna akan dapat menambahkan elemen berdasarkan lajur, menu, bahagian testimoni, pembungkus kod pendek, borang carian, dll..

Manfaat utama dibawa oleh enjin berkuasa yang memastikan kawalan penuh ke atas halaman.

Komponen laman web oksigen

Pengguna bebas untuk membuat susun atur menegak dan mendatar menyesuaikan ukuran yang diperlukan dengan elemen dan meletakkannya di mana sahaja diperlukan. Kawalan CSS yang lengkap hadir sebagai kelebihan besar lain yang memihak kepada pembangun halaman. Anda berpeluang untuk menyesuaikan CSS yang sudah ada dan juga menambahkan sendiri.

Penyunting visual itu sendiri sangat senang digunakan. Selain itu, ia mempunyai ciri unik, yang disebut Data Dinamik. Ideanya adalah untuk membiarkan pengguna mengimport semua kandungan WordPress mereka ke laman web yang baru dibina dengan lancar. Kami akan membincangkan ciri tersebut dengan lebih jauh.

Tidak perlu membeli domain atau hosting secara berasingan, kerana anda seharusnya sudah memiliki WP CMS yang sudah dipasang dan dijalankan. Sekiranya anda masih belum dapat membuat keputusan, anda boleh melihat-lihat penilaian kami penyedia hosting terbaik.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Oksigen pada asalnya memberikan banyak ciri hebat. Versi 3.1 baru telah dilancarkan baru-baru ini untuk mengeluarkan lebih banyak kemas kini dari kotak. Selain daripada penyuntingan dan visualisasi susun atur, pengguna akan berpeluang untuk mengintegrasikan WooCommerce, keranjang belanja, dan ciri penting lain yang seharusnya dimiliki kedai digital.

Jadi, ciri-ciri terasnya adalah seperti berikut.

Integrasi WooCommerce

Oksigen menjadikannya mudah untuk membuat kedai web yang bergaya berkat integrasi WooCommerce yang lancar. Sistem memberikan alat untuk memilih cara item anda akan dipaparkan di halaman produk. Perisian ini dilengkapi dengan elemen pembangun produk yang membolehkan pengguna mengedit keterangan, menetapkan harga, menambah gambar, dll.

Papan Pemuka WooCommerce

Integrasi ini membolehkan laman troli dan daftar keluar yang dapat disesuaikan untuk memberikan pengalaman pelanggan yang unik. Malangnya, ciri ini hanya tersedia dengan rancangan WooCommerce dan Agency. Fungsi ini mempunyai Pembuat Produk tambahan untuk membuat halaman unik dan memaparkan barang anda secara berbeza.

Data Dinamik

Ciri pengimportan yang baik yang menjadikannya lebih mudah untuk menghantar semua kandungan dari WordPress ke laman web yang baru dibina. Manfaat utama di sini ialah data diimport secara langsung tanpa perlu memuat turun arkib. Ia termasuk:

 • Kirim kandungan, tajuk, dan keterangan;
 • Fail media dan maklumat pengarang.

Terdapat mod pratonton untuk melihat bagaimana data yang diimport seperti di halaman baru.

Integrasi dengan Gutenberg

Anda boleh menggunakan Oksigen untuk membuat borang, blok atau keseluruhan halaman tersuai anda dengan pengimportan selanjutnya ke editor Gutenberg. Ini akan membolehkan anda mengubah atau mengubah kandungan teks, gambar, ikon, URL, dll.

Widget dan Pemalam

Oksigen memastikan beberapa cara untuk menambahkan pemalam. Pertama sekali, anda boleh memasang pemalam WP terus dari penyunting visual. Mereka boleh didapati dalam koleksi elemen WordPress. Cukup pilih dari senarai dan pasangkan.

Pemalam oksigen

Cara kedua adalah menggunakan kod pendek. Ini adalah pilihan yang baik setiap kali anda ingin menambahkan borang kenalan, undur, pemasa, kalendar acara, dll. Selain itu, sistem ini menawarkan alat Pembungkus Kod Pendek, di mana anda boleh menyesuaikan susun atur elemen, memilih penjajaran, dan banyak lagi.

3. Reka bentuk & Templat

Perisian ini tidak mempunyai templat siap pakai. Ia dirancang untuk membuat tata letak baru dari dasar atau mengubah tema WP yang ada. Pengguna boleh mengakses kit alat reka bentuk komprehensif yang disampaikan oleh penyunting visual.

Reka bentuk oksigen

Anda akan menghargai kawalan responsif terhadap penampilan laman web anda pada peranti yang berbeza. Sistem memungkinkan untuk menetapkan gaya atau ukuran elemen tertentu bergantung pada dimensi layar. Fakta ini memastikan kebebasan maksimum dari segi penyuntingan dan penyesuaian mudah alih.

Perpustakaan reka bentuk mempunyai koleksi set, elemen, dan halaman yang dapat ditambahkan ke laman web anda. Semua set dibahagikan kepada kategori tertentu. Pilih yang sesuai dengan keperluan anda, klik padanya, dan ada senarai elemen siap pakai untuk ditambahkan. Semua set merangkumi teks dan blok CTA, header, footer, bahagian media sosial, dan banyak lagi.

Pilihan Gaya Asas mengandungi kit alat yang diperluas untuk mengubah atau mengubah latar belakang, tipografi, dll. Anda boleh menambah kelas dan keadaan baru serta mengaktifkan kesan visual yang berbeza. Juga, pengguna akan mempunyai akses penuh ke halaman CSS dengan kemampuan untuk menerapkan fitur reka bentuk yang unik. Sudah tentu, ia memerlukan pengetahuan teknikal yang mendalam.

4. Sokongan Pelanggan

Sokongan oksigen

Walaupun perisian tidak semudah itu, anda mungkin perlu menghubungi pasukan sokongan pada suatu ketika dalam proses pembinaan. Platform ini mempunyai beberapa cara untuk terus berhubung. Ia merangkumi:

 • Sistem Tiket – cara tradisional untuk mengemukakan soalan melalui e-mel. Cukup nyatakan nama anda dan nyatakan subjek permintaan.
 • Kumpulan Facebook – kaedah mudah lain untuk mendapatkan bantuan dengan lebih pantas. Oxygen mempunyai pengurus sokongan di Facebook yang sentiasa bersedia untuk membantu secara langsung.
 • Soalan Lazim – bahagian khas dengan soalan yang sering ditanya mengenai cara memulakan atau memanfaatkan penyunting visual sepenuhnya. Bahagian yang baik untuk memulakan.

Perisian ini mempunyai sekumpulan panduan video dan tutorial selain manual rujukan, dokumentasi, dan data berguna lainnya.

5. Rancangan & Harga

Harga oksigen

Sama seperti banyak pembangun halaman yang boleh dimuat turun, Oxygen tidak mempunyai langganan bulanan. Ia tersedia sebagai pakej seumur hidup. Ini bermaksud anda membayar sekali sahaja dan memuat turun lesen dengan baik. Pada masa yang sama, pengguna masih dapat memilih dari 3 pakej utama bergantung pada jenis dan fungsi laman web. Ia merangkumi:

 • Kos asas $ 99 dengan satu set ciri asas.
 • Kos WooCommerce $ 149 dengan penyatuan WooCommerce dan Pembangun Halaman Produk.
 • Kos agensi $ 169 dengan akses tanpa had ke semua ciri termasuk eCommerce dan editor Gutenberg.

Suara tidak buruk untuk fungsi yang disertakan dalam setiap rancangan.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Oxygen Builder sememangnya alat yang baik untuk membuat halaman dan laman web untuk WordPress. Ia dilengkapi dengan sekumpulan fungsi visualisasi yang disempurnakan selain fungsi eCommerce. Namun, pengguna mungkin masih menghadapi beberapa kesulitan ketika menggunakan perisian tersebut.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Enjin yang kuat untuk laman web WP.
&# x2714; Fungsi seret dan lepas.
&# x2714; Penyunting visual yang komprehensif.
&# x2714; Integrasi WooCommerce.
&# x2714; Kawalan susun atur.
&# x2714; Akses ke halaman CSS.
✘ Tidak baik untuk pemula.
✘ Kompleks untuk memulakan dan memasang.
✘ Versi asasnya tidak mempunyai fungsi eCommerce.
Trial Percubaan percuma terhad.

Kesimpulannya

Kesimpulannya, Oksigen mungkin merupakan pilihan yang baik untuk pereka web berpengalaman dan pengkod yang ingin membuat laman web WordPress tanpa had yang menonjol. Sebaliknya, pengguna harus memahami dengan jelas bahawa perisian tersebut bukan untuk mengedit halaman. Platform ini hadir sebagai pembangun laman web bebas yang cukup kompleks untuk digunakan terutamanya untuk bukan juruteknik.

Sekiranya anda seorang profesional yang berdedikasi yang ingin membuat laman web yang bergaya dan responsif untuk diri sendiri atau pelanggan. Oksigen pasti akan berjaya. Di satu pihak, ia dapat menjimatkan masa berkat kerumitan pengekodan yang minimum. Sebaliknya, ia menyediakan alat visual, penyuntingan, dan alat penyesuaian lain yang diperluas.

Cuba Oxygen Builder secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map