Kajian Portofolio Adobe

Portofolio Adobe – adalah platform yang layak untuk jurugambar pemula dan profesional yang berdedikasi mencari jalan mudah untuk mewujudkan wajah awam yang dikenali dalam talian. Walaupun galeri profesional mungkin merupakan kaedah terbaik untuk memperkenalkan kemahiran dan kreativiti anda, Adobe Portfolio nampaknya merupakan perisian yang mantap yang membolehkan anda mengurus dan mengurus kandungan serta mendapat manfaat dari ciri reka bentuk yang layak, membina galeri dinamik yang menarik, dan memperkenalkan diri kepada khalayak web global.


Platform ini telah lama berada di pasaran pembinaan laman web. Ia mempunyai beberapa kelebihan yang jelas mengingat alat reka bentuk profesionalnya walaupun pemula mungkin dapat bekerja dengan alat ini agak menakutkan sejak awal. Sistem ini tidak semudah yang anda jangkakan. Pada masa yang sama, tidak ada ciri eCommerce untuk menjual perkhidmatan anda. Sebaliknya, Adobe Portfolio masih mempunyai sesuatu yang boleh ditawarkan dari segi galeri profesional dan halaman sampul jurugambar.

1. Kemudahan Penggunaan

Portfolio Adobe adalah percuma untuk pengguna Creative Cloud. Sistem ini pada mulanya dilancarkan sebagai alat membina laman web untuk boneka. Ia bermaksud bahawa proses pembinaan tidak memerlukan pengetahuan HTML atau CSS. Pencipta Portofolio Adobe mendakwa ia sangat mudah digunakan walaupun penyesuaian halaman mungkin sedikit lebih memakan masa jika dibandingkan dengan editor WYSIWYG biasa.

Misi utama perisian adalah untuk membiarkan pengguna membuat galeri dinamik, portfolio yang indah, dan halaman muka pada masa yang lebih singkat. Lebih-lebih lagi, sistem ini memudahkan untuk mengemas kini kandungan yang sudah ada yang menampilkan integrasi Google Cloud, yang bagus sekiranya anda perlu mengurangkan tekanan pada dompet anda.

Kajian Portofolio Adobe

Bermula

Sebelum anda menyelami proses pembinaan, anda perlu memilih sama ada rancangan anda untuk membuat galeri atau laman satu halaman untuk memperkenalkan perkhidmatan anda. Dalam ulasan kami, mari kita pertimbangkan bahawa anda memerlukan galeri gambar yang menakjubkan untuk menyoroti beberapa karya terbaik anda.

Peringkat seterusnya adalah memilih tema untuk laman web masa depan anda. Platform ini menawarkan 12 susun atur yang berbeza dari awal. Hampir tidak menjadi masalah untuk menggantikan tema walaupun semasa proses penyesuaian. Jadi, jangan takut untuk bereksperimen dengan pelbagai templat. Langkah terakhir adalah log masuk menggunakan akaun Google atau Facebook anda (atau hanya menunjukkan e-mel dan kata laluan anda). Anda akan mendapat surat pengesahan sementara sistem akan memindahkan anda secara automatik ke papan pemuka.

Proses Penyuntingan

Templat yang anda pilih akan mempunyai halaman asas termasuk karya dan kenalan anda. Anda boleh mula mengeditnya dan juga membuat halaman baru. Pengguna akan menemui semua alat yang diperlukan di bar sisi kiri. Di sini anda dapat menambahkan album, galeri atau halaman baru serta memuat naik gambar anda sendiri, dll. Untuk mempermudah pengguna, ada ciri integrasi yang membolehkan anda mengimport semua foto anda dari Tingkah laku, Photoshop atau Adobe Stock.

Kajian Portofolio Adobe

Di sini anda juga boleh menukar fon galeri, menambah blok teks, bahagian “Tentang Saya”, mengubah susun atur tema bergantung pada pilihan anda, dan lain-lain. Proses penyuntingan keseluruhannya cukup mudah. Walau bagaimanapun, beberapa masalah kelihatan agak pelik. Sebagai contoh, setiap halaman baru secara automatik dipaparkan di menu tanpa kesempatan untuk mengeditnya. Selain itu, anda perlu membuat halaman dari awal tanpa susun atur bahagian siap pakai.

Kajian Portofolio Adobe

Tetapan umum memungkinkan untuk membuat tajuk dan keterangan laman web yang mesra SEO. Di sini anda juga boleh memuat naik ikon dan favicon serta mengintegrasikan analisis.

Portofolio Adobe benar-benar untuk boneka memandangkan ciri penyuntingan sebaris dan antara muka intuitif. Walau bagaimanapun, beberapa aspek proses pembinaan mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk mengetahui.

2. Ciri dan Kelenturan

Portofolio Adobe mempunyai semua alat yang anda perlukan untuk bekerja dengan gambar dan membuat galeri yang menarik untuk mempamerkan karya anda. Ia menawarkan fungsi integrasi asas untuk mengimport koleksi foto dengan hanya beberapa klik. Pada masa yang sama, pengguna akan mengakses beberapa ciri reka bentuk yang kukuh dan banyak lagi. Berikut adalah beberapa keupayaan teras yang anda hargai:

 • Projek Mudah Mengimport – penyatuan dengan Photoshop Lightbox, Behance atau Adobe Stock memudahkan dan cepat memuat naik projek anda.
 • Saiz semula gambar automatik – sistem akan secara automatik mengoptimumkan gambar anda dan mengurangkan resolusi sekiranya diperlukan. Ini akan meningkatkan masa muat walaupun format failnya. Anda bebas memuat naik gambar RAW yang diselaraskan dengan Adobe Cloud anda. Fitur tersebut mengoptimumkan penggunaan ruang cakera sementara pengguna tidak dipaksa untuk mengubah pengaturan warna atau piksel.
 • Penggambaran Imej Segera – Portofolio Adobe menyegerakkan semua versi gambar anda tidak kira berapa kali anda mengubah atau mengeditnya. Tidak seperti perisian lain yang menurunkan versi lama dan membuat muat naik baru, Adobe Portfolio mengemas kini suntingan baru dengan serta-merta setiap kali anda perlu mengubah gambar.
 • Koleksi Foto Tanpa Had – kami telah menyatakan sebelumnya, bahawa membuat koleksi baru memerlukan pembinaan halaman baru. Apa yang kelihatan seperti kelemahan pada mulanya akhirnya berubah menjadi kelebihan, kerana pengguna bebas membuat seberapa banyak koleksi yang mereka perlukan? Anda mungkin mempamerkan pelbagai koleksi topikal yang menggabungkan karya dari pelbagai genre dan gaya.
 • Pautkan Domain – sistem ini membolehkan anda menghubungkan domain anda sendiri untuk meningkatkan pengiktirafan laman web. Walau bagaimanapun, proses integrasi jauh dari berjalan-jalan di taman. Untuk menggantikan domain Adobe bawaan, anda memerlukan nama khas yang dibeli melalui platform atau perkhidmatan lain seperti GoDaddy atau Dreamhost. Sekiranya anda membeli domain melalui Portofolio, domain akan dihoskan oleh Peta Nama. Masalah utamanya ialah semua tetapan harus dilakukan secara manual. Seorang pengguna bertanggungjawab untuk mengubah Rekod DNS dan juga menunjukkan alamat IP dan hos yang betul. Untuk mencari alamat IP yang anda perlukan, anda harus pergi ke tetapan Portofolio umum dan mencarinya di bahagian “Sambungkan domain”.

Kajian Portofolio Adobe

Kita juga harus menyebutkan bahawa semua pengguna Creative Cloud mungkin mengakses koleksi besar font Adobe selain cara keselamatan canggih, perlindungan kata laluan, dan lain-lain. Kami gagal menemui sekurang-kurangnya ciri eCommerce asas. Ini mungkin kelemahan bagi orang yang menjual gambar dalam talian. Sebaliknya, anda boleh memasukkan pautan yang akan mengarahkan pengunjung anda ke halaman pembayaran.

3. Reka bentuk

Seperti yang telah kami katakan, sistem ini menawarkan kira-kira 12 tema yang berbeza. Semua templat mesra mudah alih yang menampilkan galeri dan gaya angkat. Ini bermaksud bahawa portfolio anda akan berjalan dengan lancar pada peranti mudah alih juga. Reka bentuknya bagus. Satu-satunya masalah adalah bahawa tidak ada banyak ruang untuk penyesuaian di halaman seperti yang diharapkan oleh beberapa orang. Sebenarnya tidak ada yang dapat disesuaikan dengan pengecualian kecuali jenis galeri dan blok teks.

Kajian Portofolio Adobe

Sebaliknya, pemilihan susun atur galeri adalah luas. Di sini anda boleh memilih gaya lebar penuh atau membuat beberapa galeri dinamik dan album Lightroom pada masa yang sama. Pengimportan dan penyatuan media sosial yang lancar membolehkan anda memuat naik koleksi profesional anda dengan mudah dan berkongsi dengan pengguna dalam talian.

4. Sokongan Pelanggan

Adobe telah mengumpulkan komuniti pengikut yang besar. Mereka termasuk pengguna dari seluruh dunia yang selalu bersedia membantu melalui forum yang relevan, video YouTube, dan lain-lain. Adapun platform itu sendiri, ia mempunyai Pusat Bantuan yang besar dengan banyak artikel yang merangkumi pelbagai peringkat proses. Di sini anda boleh mendapatkan panduan bagaimana mengintegrasikan produk Adobe, asas pembuatan portfolio, tetapan laman web, penyelesaian masalah, dll.

Perisian ini mempunyai Harga yang berasingan & Soalan Lazim Penagihan yang menjelaskan penggunaan keahlian Creative Cloud dan aspek kewangan lain. Pengguna juga boleh memilih sistem mel tradisional untuk menghubungi. Cukup serahkan tuntutan anda dan tunggu jawapan. Tidak ada ciri sembang langsung atau sokongan telefon yang tersedia untuk pelanggan.

5. Dasar Penentuan Harga

Portfolio Adobe disatukan dengan Adobe Creative Cloud. Ini bermaksud bahawa pelanggan Creative Could boleh menggunakan platform ini secara percuma. Sekiranya anda bukan pengguna Adobe yang bertuah, anda masih bebas untuk membeli pakej Adobe Photographer yang ada. Mereka mempunyai semua yang anda perlukan untuk membuat galeri profesional dan masuk ke dalam talian. Rancangan Creative Cloud Photographer adalah seperti berikut:

 • Rancangan Permulaan akan dikenakan bayaran $ 9.99. Ini termasuk akses ke produk Adobe utama seperti Photoshop CC, Lightroom CC, dan Lightroom Classic CC serta ciri penyesuaian laman web di samping penyimpanan 20GB.
 • Pelan Lanjutan berharga $ 19.99 sebulan dan mempunyai ciri yang sama dengan yang sebelumnya. Satu-satunya perbezaan ialah anda mendapat storan 1TB.
 • Pelan Lengkap Cloud Kreatif berharga $ 52.99 sebulan. Ia menyediakan akses penuh ke semua aplikasi dan fungsi Adobe.

Kajian Portofolio Adobe

Di satu pihak, rancangan Adobe tidak banyak fleksibiliti. Sebaliknya, mereka datang dengan semua yang anda perlukan semasa proses pembinaan. Perhatikan juga bahawa anda perlu mendaftar dan mengurus domain anda secara berasingan, yang akan dikenakan biaya dari $ 10 hingga $ 20 setiap tahun.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Portofolio Adobe adalah alat yang mudah dan berkesan dari segi membuat portfolio jurugambar. Ia mempunyai sebilangan besar ciri baik untuk membuat galeri dinamik serta koleksi gambar tanpa had. Sistem ini mempunyai satu set susun atur yang bergaya walaupun dengan tidak banyak alat penyesuaian yang anda harapkan.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Mengimport gambar segera.
&# x2714; Integrasi dengan Behance.
&# x2714; Templat yang bergaya dan mudah alih.
&# x2714; Pengoptimuman foto automatik.
&# x2714; Percuma untuk pengguna Creative Cloud.
✘ Tiada alat eCommerce.
✘ Tiada tetapan SEO lanjutan.
✘ Tidak ada akses ke CSS untuk menyesuaikan templat.
Plans Pelan pricy.
✘ Tiada hosting e-mel. Anda perlu menghoskannya secara berasingan.

Garisan bawah

Portofolio Adobe mungkin merupakan platform yang baik untuk membina portfolio yang menakjubkan hanya sekiranya anda mempunyai langganan Creative Cloud dan menggunakan aplikasi dan alat Adobe yang lain. Sekiranya anda hanya merancang untuk membeli langganan, anda mungkin ingin meninjau beberapa platform pembinaan laman web lain dengan rancangan yang lebih berpatutan dan pilihan ciri yang lebih luas termasuk eCommerce, SEO, blogging, dll..

Di satu pihak, perisian tersebut kelihatan seperti alat profesional untuk masuk ke dalam talian dan mewakili wajah umum anda. Sebaliknya, ia jelas tidak mempunyai fleksibiliti dari segi penyesuaian di tempat dan pertumbuhan projek masa depan.

Cuba Portofolio Adobe Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map