Kajian SmugMug

Kajian SmugMug


SmugMug – adalah pelbagai fungsi pembina laman web fotografi. Sasaran khidmat tersebut merangkumi jurugambar yang bersedia menjual karya mereka secara dalam talian. Sistem ini memungkinkan untuk membuat galeri dalam talian dengan akses bersama untuk memperkasakan peminat foto dari seluruh dunia untuk menceritakan kisah yang ingin mereka sampaikan kepada penonton dengan cara yang paling luar biasa.

Pembina laman web tidak serupa dengan portfolio standard seperti di laman web promo. Matlamat utama SmugMug bukan hanya untuk mempersembahkan karya anda dengan kelebihan atau menarik asas pelanggan untuk sesi foto (walaupun, ia boleh digunakan untuk tujuan ini juga). Orang yang menggunakan sistem sedemikian tidak menghargai profesionalisme jurugambar sahaja, tetapi sering memilih gambar stok untuk memenuhi tujuan peribadinya di sini.

Perkhidmatan ini tidak unik, tentu saja, tetapi masih jarang berlaku. Ini akan sangat menarik bagi jurugambar profesional, walaupun, setiap peminat dapat membuat galeri yang terdiri dari foto-foto bagus dari telefon pintar di sini juga. Kenapa tidak? By the way, ulasan ini ditulis untuk penyertaan dalam program rakan kongsi SmugMug di mana saya akan mendapat komisen jika anda membeli akaun SmugMug. Ulasannya 100% tidak berat sebelah. Komisen itu seperti tip untuk melakukan penyelidikan untuk menjimatkan masa dan membantu anda membuat keputusan. Oleh itu, mari kita lihat pilihan yang ditawarkan oleh SmugMug.

Kebaikan dan keburukan

Pembangun laman web SmugMug adalah platform yang berfokus pada fotografi profesional. Audiens sasarannya merangkumi kategori pengguna khusus, iaitu peminat foto, profesional dan freelancer. Oleh itu, perkhidmatan ini dilengkapi dengan pelbagai ciri dan alat yang diperlukan untuk memulakan dan mengurus laman web portfolio dan fotografi. Bersama dengan senarai kelebihan, ia menawarkan satu set kekurangan yang boleh mempengaruhi pilihan pengguna. Sudah tiba masanya untuk menyebutnya sekarang untuk memberi tahu pengguna apa yang dapat mereka harapkan dari platform.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Templat portfolio responsif profesional yang dapat disesuaikan sepenuhnya;
&# x2714; Mudah dimulakan untuk semua orang;
&# x2714; Sistem bebas kod;
&# x2714; Pelbagai pilihan eCommerce;
&# x2714; Pengurus fail yang selesa, peluang untuk memuat naik jumlah foto tanpa had;
&# x2714; Kesesuaian pilihan penyesuaian reka bentuk, termasuk penyuntingan kod HTML / CSS;
&# x2714; Integrasi plugin Lightroom;
&# x2714; Perlindungan kata laluan yang dipertingkatkan untuk halaman laman web, folder, galeri serta tanda air foto khas;
&# x2714; Pengumpulan statistik, alat analisis lalu lintas dan penjualan yang hebat;
&# x2714; platform eCommerce;
&# x2714; Pusat sokongan yang berkelayakan dan bermaklumat;
&# x2714; Ciri-ciri hebat untuk penjualan foto / video.
Ketidakkonsistenan ergonomi dan tetapan;
✘ Kurang templat berbanding pesaing utama;
Simpl Kesederhanaan visual yang tidak sesuai dengan fungsi bersepadu sistem yang sebenarnya;
✘ Ketiadaan rancangan percuma;
✘ Tidak ada ciri domain sambung pada pelan Asas;
✘ Beberapa alat penyesuaian reka bentuk rumit untuk pemula.

Seperti yang dilihat dari jadual, jumlah kelebihan SmugMug terutama mengatasi senarai kekurangannya. Setelah mengkaji sistem, dapat disimpulkan bahawa ia tidak mempunyai aspek negatif yang serius, yang mungkin menimbulkan masalah kepada pengguna, tidak kira seberapa mahir mereka. Inilah yang dihargai oleh kebanyakan pelanggan mengenainya.

Apa Itu Bagus Untuknya?

SmugMug adalah pembina laman web khusus. Bidang aplikasi utamanya berpusat pada pengembangan, penyimpanan, promosi, pemasaran dan penjualan projek fotografi. Platform ini menempatkan dirinya sebagai alat profesional untuk jurugambar, peminat, artis, pereka dan pembuat memori sahaja. Pendekatan ini terutama dijelaskan oleh fungsi sistem yang terintegrasi dan fokus khasnya.

Sama ada anda seorang pakar foto atau hanya peminat yang berminat untuk menyusun foto anda dengan teratur, anda akan menemui banyak alat dan pilihan semasa bekerjasama dengan SmugMug. Selain daripada templat portfolio mewah yang dilengkapi dengan pelbagai tetapan untuk memastikan pemuatan dan persembahan gambar yang cepat dan berkualiti, sistem ini juga menyediakan pilihan penyimpanan gambar yang selamat dan boleh dipercayai. Sebenarnya, ini adalah rumah terbaik untuk gambar dan video khas anda. Sistem ini menawarkan ruang cakera tanpa had yang membolehkan anda menyimpan seberapa banyak foto / video yang anda perlukan untuk kegunaan peribadi atau perniagaan.

SmugMug juga menjaga keselamatan yang luar biasa dari setiap foto, gambar, halaman web dan galeri, yang menawarkan pilihan kata laluan yang dipertingkatkan dan perlindungan watermarke. Keranjang belanja sistem yang bersepadu membolehkan penjualan foto, sementara alat pengumpulan statistik profesional memungkinkan untuk melacak populariti, lalu lintas dan jumlah penjualan laman web anda. Inilah yang menjadikan sistem ini alat yang dipercayai untuk peminat foto dan profesional.

Kemudahan penggunaan

SmugMug berorientasi pada keperluan pemula dan profesional. Oleh itu, ia sama sekali tidak rumit, walaupun, pengguna yang tidak berpengalaman mungkin mendapati antara muka nya sedikit penuh dengan elemen dan alat penyesuaian reka bentuk. Walau bagaimanapun, ini kebanyakannya merupakan masalah persepsi visual. Semasa anda mula meneroka sistem dan membuat projek anda sendiri, anda akan dengan cepat memastikan bahawa ia sebenarnya mudah digunakan dan cukup selesa, tanpa mengira kemahiran reka bentuk web yang anda miliki.

Sekiranya anda sudah mempunyai pengalaman bekerja dengan pembangun laman web yang menawarkan pilihan penyuntingan gambar drag-and-zoom, anda mungkin menganggap pendekatan reka bentuk web SmugMug agak menakutkan dan bahkan kadang-kadang mencabar kerana struktur bloknya yang tetap. Pada masa yang sama, proses menerbitkan galeri foto pertama anda hanya memerlukan beberapa minit, jika anda memutuskan untuk menggunakan templat yang diberikan oleh sistem secara lalai.

Untuk membantu anda membiasakan diri dengan platform, pembangunnya memberikan petua dan cadangan yang bermaklumat pada setiap peringkat proses reka bentuk web. Baiklah, anda boleh meneroka sistem ini sendiri, tetapi risiko membuat kesilapan juga tinggi dalam kes ini. Untuk menjimatkan usaha dan masa anda, masuk akal untuk mematuhi cadangan yang diberikan oleh platform. Ini adalah bagaimana anda dapat lebih mudah meneroka sistem dan membiasakan diri ke papan pemuka dengan lebih cepat. Anda akan berasa selesa di sini dalam 2-3 jam bekerja di sistem.

Secara amnya, sukar untuk memanggil SmugMug sebagai pembangun laman web yang intuitif. Pada masa yang sama, ia kelihatan sederhana secara visual. Bersedia untuk mencari beberapa pilihan di tempat yang tidak biasa dan merasa bingung kerana antara muka. Hanya ada satu penyelesaian untuk ini – biasakan sahaja.

Bermula

Kepantasan dan kemudahan proses pendaftaran akan memberi anda keyakinan mengenai pilihan platform langsung dari kelawar. Untuk mendaftar dengan pembangun laman web, anda perlu mengisi borang dalam talian. Di sinilah anda perlu menentukan nama depan dan belakang, e-mel dan kata laluan anda. Sistem ini juga akan memberi anda jawapan, sama ada anda akan menjual gambar anda secara dalam talian. Jawapannya akan mempengaruhi set ciri yang disediakan secara lalai.

Percubaan permulaan SmugMug

Tepat selepas prosedur pendaftaran, anda dijangka memilih templat. Jangan takut untuk membuat pilihan yang salah kerana sistem memungkinkan untuk beralih ke tema lain, jika ada keperluan tersebut. Sebaik sahaja anda selesai dengan pilihan templat, anda dapat mulai memuat naik foto dan meneruskan penyesuaian laman web anda.

Secara keseluruhan, diperlukan beberapa minit untuk mendaftar ke platform ini. Prosesnya bukan sahaja cepat, tetapi juga intuitif dan cukup difahami untuk setiap pengguna. Anda tidak perlu menjadi profesional reka bentuk web untuk memulakan pembuatan laman web fotografi anda di sini.

Penyuntingan Laman Web

Setelah anda selesai dengan pembuatan akaun SmugMug, anda akan ditawarkan untuk memulakan galeri pertama anda. Perlu diketahui bahawa setelah menyelesaikan tugas ini, lakaran kecil galeri akan dipaparkan di laman utama. Oleh itu, pastikan untuk memilih foto yang betul untuk muka depan dari awal.

Semasa membuat galeri, anda diharapkan dapat memberikan namanya dan memuat naik seberapa banyak foto / video yang diperlukan oleh projek. Sistem ini menyoroti kepentingan penggunaan gambar beresolusi tinggi untuk memberi galeri kelihatan menarik. Semakin baik kualiti gambar, semakin profesional laman web anda akhirnya akan kelihatan.

Sebaik sahaja foto dimuat, anda akan ditawarkan untuk menambahkan kandungan laman web tambahan, logo projek naley, nama paparan dan pautan media sosial, jika ada. Setelah itu, Anda harus mengklik butang “Tunjukkan Laman Web Saya” untuk melihat hasilnya. Sekiranya anda berpuas hati dengan status projek semasa, anda boleh terus ke langkah seterusnya – organisasi foto. Ini tidak akan menjadi masalah kerana Penyusun Foto yang bersepadu. Ini membolehkan anda mengurus gambar, galeri, folder dan tetapan melalui penggunaan teknologi drag-and-drop.

Halaman permulaan SmugMug

Oleh itu, proses penyesuaian laman web SmugMug tidak memerlukan masa yang lama. Anda hanya memerlukan masa untuk meneroka keseluruhan rangkaian fitur, alat yang disertakan, parameter yang boleh anda siapkan di sini. Namun, itu sama sekali tidak sukar dan memakan masa.

Berlangsung

Setelah anda selesai dengan penyesuaian laman web fotografi / portfolio anda, anda harus menyimpannya dan menyesuaikan tetapan saham – Galeri dan Sosial. Tetapan galeri membolehkan anda membuat dan mengedit pautan galeri / aplikasi mudah alih serta menyalin pautan ini untuk berkongsi laman web sebagai tayangan slaid skrin penuh. Begitu juga, mungkin untuk memasukkan pautan ini ke sumber luaran untuk memberi akses ke projek. Cara lain untuk berkongsi portfolio anda adalah melakukannya di akaun rangkaian sosial atau dengan menghantarnya kepada orang lain.

ciri-ciri & Kelenturan

Fungsi SmugMug harus dianalisis dari sudut pandang organisasi galeri yang mudah, pengurusan antara muka dan ketersediaan tetapan tertentu seperti sekatan akses dan muat turun, penerimaan pembayaran dll. Mari kita akui – pembangun laman web mengatasi tugas-tugas ini dengan baik. Ya, antara muka papan pemuka agak rumit, tetapi masih terdapat banyak pilihan berguna di sini.

Editor visual SmugMug menyokong fungsi seret dan lepas. Anda boleh menambah blok baru dan elemen lain (menu, butang, foto, halaman) ke halaman dengan menyeretnya. Setelah bekerja beberapa jam dalam sistem, anda dapat mencari tetapan yang diperlukan dan mengedit laman web seperti yang diperlukan. Prosesnya cukup mudah di sini. Anda ditawarkan 4 kategori pilihan, iaitu:

 1. “Muat naik”, yang memungkinkan untuk memuat naik foto ke galeri baru atau sedia ada;
  Kajian SmugMug
 2. “Atur”, yang merupakan pengurus fail yang menyerupai Windows Explorer atau Mac Finder dalam strukturnya. Anda boleh membuat folder foto dan galeri baru di sini dan menambah halaman untuk laman web anda. Anda juga boleh mengedit foto (tanaman, kesan warna), tambahkan tanda air, data lokasi dan juga parameter SEO (tajuk, keterangan, kata kunci). Ada kemungkinan untuk mengatur keterlihatan laman web untuk mesin carian dan akses ke laman web tersebut (untuk semua orang, melalui kata laluan atau untuk pengguna berdaftar yang dipilih secara manual) dalam bahagian ini.
  Kajian SmugMug
 3. “Sesuaikan” yang memberikan akses ke tetapan halaman web, templat (anda boleh menukarnya jika diperlukan), skema warna dan pelbagai pilihan yang disediakan di bahagian «Kandungan dan Reka Bentuk», yang mengandungi jumlah tetapan terbesar, dibahagikan kepada 4 kategori:
  Kajian SmugMug
  • “Kandungan”, yang memungkinkan untuk menambahkan logo, menu, butang rangkaian sosial, serbuk roti, galeri, foto terpisah, butang, acara unggulan, video (YouTube dan Vimeo disokong di sini), teks, peta, kalendar, penterjemah Google dll. Secara amnya, ini adalah bahagian dengan widget;
  • “Tema” yang mengandungi tetapan skema warna laman web. Anda boleh menggunakan skema warna yang ada di bahagian ini atau membuat reka bentuk anda sendiri dengan menetapkan warna, fon, ketelusan, latar belakang dan lain-lain. Anda juga boleh menambahkan kod CSS anda;
  • “Latar Belakang” yang membolehkan memilih latar belakang laman web (mewarisi dari seluruh laman web, tiada, foto, video, tayangan slaid);
  • “Susun atur”, yang memungkinkan untuk mengatur lebar dan tinggi laman web (reka bentuk responsif secara lalai), ruang dan aktifkan bar sisi.
 4. “Jual” yang memberikan maklumat sejarah penjualan, penambahan senarai harga, tiket diskaun, pek produk (sebagai contoh, beberapa galeri dengan harga tetap, acara (seperti penjualan dengan jumlah parameter pra-set yang banyak). Terdapat juga titik “Penjenamaan” di sini, yang merangkumi tetapan akaun, dasar keselamatan, penerimaan pembayaran, statistik dan banyak perkara lain, yang tidak sesuai dengan nama titik menu ini.

Kajian SmugMug

Selain daripada pilihan yang dibincangkan di atas, anda boleh mengaktifkan / menonaktifkan blok header dan footer, menjadikan laman web anda bebas (tetapan laman web lain tidak akan mempengaruhinya) dan tambahkan favicon dalam menu “Tetapan”, yang akan tersedia setelah Anda memasukkan papan pemuka “Sesuaikan” yang terdapat di dekat butang “Selesai”. Apabila “Laman Utama Bebas” dihidupkan, elemen “Halaman Utama” mengabaikan penyesuaian dan blok kandungan yang ditambahkan ke seluruh laman web.

Ini membolehkan halaman rumah / pendaratan yang unik dan istimewa tetapi kemudian konsisten dalam tajuk dan navigasi di seluruh laman web yang lain. Apa yang menarik bagi kami ialah bahagian “Bantuan” selalu ada – anda hanya perlu mengaktifkan «?» log masuk ke sudut kanan atas mana-mana halaman. Ngomong-ngomong, ada video pendidikan yang bagus di sini. Kami mengesyorkan menontonnya.

Kajian SmugMug

Pilihan SmugMug pada pandangan pertama disusun secara tidak konsisten dan tidak logik. Bahagian penting boleh terdiri daripada satu tab dengan beberapa kotak pilihan sahaja. Walau bagaimanapun, bahagian yang berkaitan mungkin menawarkan banyak pautan yang memberikan akses ke pelbagai tetapan lain. Beberapa titik sekunder dipilih dalam menu yang berasingan dan kelihatan sangat terperinci (seperti skema warna templat, misalnya), yang agak pelik.

Sekiranya anda mempunyai keinginan dan rasa kreatif, anda boleh menghabiskan berjam-jam untuk menyesuaikan warna, fon dan saiz setiap huruf, butang atau baris di laman web. Kebanyakan orang tidak memerlukannya dari sudut pandangan kita. Abaikan sahaja penyesuaian berlebihan ini. Pilih mana-mana templat dan skema warna siap pakai, tambahkan galeri, akses persediaan kepadanya dan parameter SEO, sambungkan kaedah pembayaran dan itu saja. Ini adalah bagaimana senario penggunaan SmugMug yang paling berkesan. Bagaimanapun, yang penting di sini ialah jumlah dan kualiti foto. Fokus pada aspek ini.

Aplikasi Mudah Alih

SmugMug mempunyai aplikasi rasmi untuk iOS / Android, yang memungkinkan untuk menguruskan laman web dari telefon pintar. Aplikasi ini juga mempunyai aplikasi ‘Windows’ dan Mac ’yang memungkinkan untuk memuat naik terus dari OS. Ini membolehkan pengguna memulakan muat naik pada bila-bila masa di komputer mereka. Sekiranya anda kehilangan sambungan, muat naik akan berhenti sebentar dan disambung semula apabila sambungan dibuat semula.

Kajian SmugMug

Walau bagaimanapun, anda memerlukan ID Adobe untuk melakukannya. Plugin ini dimuat turun dan dipasang secara berasingan. Anda boleh memuat turunnya di bahagian “Aplikasi” di profil peribadi anda, di mana anda juga akan menemui arahan video terperinci mengenai cara memasangnya dengan betul. Kami mengesyorkan menontonnya. Jika tidak, anda tidak akan dapat meneka cara memasang pemalam dengan betul. Ini adalah proses yang rumit.

Organisasi Foto yang Nyaman

Kajian SmugMug

Sistem ini membolehkan anda mengatur semua gambar yang dimuat naik ke dalam koleksi tematik dengan mudah. Selain membuat dan menguruskan galeri foto dan folder, anda juga boleh mencuba pengurusan foto pukal melalui penerapan fungsi seret dan lepas. Untuk memperibadikan foto dan koleksi mereka, anda juga harus memberikan tajuk, kata kunci dan kapsyen untuk setiap gambar. Selain itu, anda boleh menyusun gambar yang dimuat mengikut tarikh, nada dan parameter lain serta memutarnya, mengatur kesan warna, menyesuaikan lakaran kecil dan melakukan tindakan lain.

e-dagang

Dengan SmugMug, anda boleh sediakan kedai web anda untuk menjual gambar anda di sana. Ini adalah tempat, di mana anda dapat menyesuaikan senarai harga untuk calon pelanggan anda, mengatur foto menjadi koleksi tematik, menyesuaikan pilihan pemilihan foto untuk pelanggan (dengan itu, mereka boleh memilih gambar kegemaran mereka sendiri atau memuat turun keseluruhan koleksi).

Selain itu, anda boleh menjual cetakan dan sijil hadiah, menyesuaikan tetapan keselamatan dan menyimpannya di pelayan sistem. SmugMug dilengkapi dengan pilihan keranjang belanja dan daftar keluar yang dihoskan sepenuhnya. Ingat bahawa apa sahaja harga yang anda tetapkan, anda akan memperoleh 85% dari keuntungan akhirnya. Ciri eCommerce membolehkan anda membina nama jenama untuk perniagaan foto anda, mewujudkan (memuat naik) logo yang unik, menambahkan tanda air dan penjenamaan digital pada projek, mengintegrasikan troli membeli-belah dan menyelesaikan pelbagai tindakan e-dagang lain untuk memasarkan jenama anda.

Sistem ini membolehkan penerimaan mata wang global pada semua pesanan yang diselesaikan, termasuk CAD, USD, GBP, EUR, JPY, AUD, CHF, SEK, NZD, HKD dan banyak lagi. Terserah anda untuk memilih jenis mata wang pilihan, ketika menentukan harga hadiah dan cetakan serta kos muat turun. Semasa membuat urus niaga, anda dapat mengumpulkan keuntungan melalui saluran elektronik, memungkinkan penangguhan bukti dan membuat pengeditan terakhir sebelum penghantaran serta membuat senarai harga tersuai untuk galeri individu yang unik untuk memenuhi keperluan setiap pelanggan.

SEO

Portofolio SmugMug mesra SEO kerana sistem memungkinkan untuk menyesuaikan tetapan dan mengisi parameter khas untuk meningkatkan peringkat mesin pencari projek anda. Pembangun laman web dilengkapi dengan pelbagai alat SEO canggih, analisis terperinci dan ciri pengumpulan statistik, yang membolehkan anda memantau aliran lalu lintas ke laman web anda serta parameter penting lain.

Integrasi Plugin Lightroom

SmugMug membolehkan anda memuat naik, mengatur dan mengurus foto anda dalam beberapa langkah mudah. Untuk melakukannya, anda harus menggunakan Lightroom Plugin yang diselaraskan secara automatik dengan pembangun laman web. Integrasi Lightroom membantu mengekalkan struktur laman web dan data meta SEO anda (termasuk tajuk, kapsyen dan kata kunci) benar-benar utuh.

Penyimpanan dan Kawalan Foto

Terserah anda untuk mengawal kebolehaksesan dan keselamatan foto anda di web dengan menyesuaikan pilihan perkongsian. Anda boleh menentukan pengguna, kepada siapa anda dapat memberikan hak akses dan juga menempah tiket unik untuk pengguna VIP. SmugMug menawarkan pilihan penyimpanan awan foto yang dipertingkatkan untuk melindungi gambar anda dengan cara terbaik. Apa sahaja foto yang anda muat naik, ia disokong dengan Amazon Web Services.

Terlebih lagi, semua gambar dapat dilindungi oleh hak cipta anda sendiri. Sebagai pemilik foto, anda boleh memutuskan, kapan menetapkan kata laluan untuk gambar atau galeri yang berasingan. Anda boleh menghadkan keterlihatan semua item dan bahkan halaman web sepenuhnya kepada pengguna tersebut, yang telah berkongsi pautan akses galeri atau anda boleh menjadikan koleksi ini benar-benar peribadi.

Pilihan Perkongsian Imej

Semasa menggunakan SmugMug, anda boleh berkongsi foto, portfolio, galeri dan halaman laman web anda melalui rangkaian sosial (Facebook, Twitter, Google+ dll.). Anda juga boleh menggunakan aplikasi mudah alih tanpa kos bersepadu untuk memuat naik, mengedit, mengarkibkan dan berkongsi gambar semasa dalam perjalanan. Akhirnya, anda dibenarkan menjemput rakan dan kenalan anda untuk menambahkan foto baru, mengedit dan menguruskan portfolio anda dalam mod langsung melalui pautan yang boleh dikongsi. Untuk meningkatkan kadar penglibatan pengguna, anda juga boleh mengaktifkan, menyederhanakan dan mematikan komen serta memaparkan gambar geotag pada peta interaktif.

Ciri-ciri Penglibatan Pelanggan

SmugMug adalah salah satu pembangun laman web yang mempunyai salah satu sistem yang paling bermanfaat. Platform ini menjamin jaminan kepuasan cetak 100% (kualiti cetakan yang tinggi adalah suatu kemestian di sini), memungkinkan untuk memesan produk dan foto yang ditawarkan oleh makmal cetak berpengalaman secara langsung dari laman web anda, mengaktifkan / melumpuhkan penjualan produk galeri. Anda juga boleh membuat tawaran khas dan kad hadiah untuk pelanggan anda serta membiarkan mereka membeli buku foto, bingkai dan aksesori lain yang berkaitan yang disediakan oleh vendor terkenal.

Ciri Import Foto

Sekiranya anda sudah memiliki galeri foto yang diterbitkan dan disimpan di Flickr, Amazon Drive atau DropBox, anda boleh mengimportnya ke dalam akaun SmugMug anda. Pilihan import dalam talian membolehkan anda melakukannya dengan pelaburan masa dan usaha minimum. Tidak ada kemahiran pengekodan atau reka bentuk web yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas – anda boleh menyalin foto pilihan langsung dari perkhidmatan hosting web yang ditentukan. Itu memang mudah, pantas dan bebas dari masalah.

SmugMug + Flickr

SmugMug baru-baru ini memperoleh Flickr, yang telah meningkatkan populariti jenama dan fungsi platform. Integrasi ini telah menjadikan syarikat komuniti berpusatkan fotografer paling berpengaruh di dunia, menyediakan satu set ciri yang kuat untuk memulakan, mengurus dan mempromosikan laman web fotografi / portfolio.

Secara amnya, SmugMug adalah pembangun laman web yang kuat untuk jurugambar. Ya, agak pelik, konsistensi papan pemuka sangat mengerikan. Beberapa bahagian antara muka kelihatan seolah-olah telah diambil dari sistem lain (seperti yang kita tahu, mereka berasal dari versi SmugMug lama, walaupun, reka bentuk pembangun laman web cukup menarik. Anda boleh membiasakan nuansa ini. Ini mengimbangi kerugian ergonomik. Pemula mungkin menganggap SmugMug rumit. Walau bagaimanapun, fungsi perkhidmatan ini sangat mengagumkan dan semestinya patut diuji.

Reka bentuk & Templat

Foto dan tetapan galeri yang dimuat naik sangat penting ketika bekerja dengan SmugMug. Nombor templat dan reka bentuk adalah perkara kedua di sini. Oleh itu, pembangun laman web tidak boleh membanggakan banyak dari mereka, terutama ketika berbanding dengan pesaing perkhidmatannya suka Zenfolio. Sistem ini menawarkan 8 templat siap berkualiti tinggi (untuk mendapatkan semua 26 reka bentuk, anda harus menaik taraf ke rancangan “Kuasa”). Tidak ada yang mengagumkan mengenai reka bentuk SmugMug, tetapi ia kelihatan cukup moden yang menarik bagi kebanyakan pengguna.

Templat ini diperlukan untuk memberikan foto anda tampilan yang menarik. 90% kandungan laman web anda akan terdiri daripada foto. Pada mulanya mereka harus menarik perhatian pengguna. Keunikan reka bentuk tidak begitu penting di sini, walaupun, anda akan dapat menyesuaikan templat yang diperlukan secara fleksibel.

Untuk menyesuaikan reka bentuk, anda harus memilih bahagian «Kandungan dan Reka Bentuk» di menu atas papan pemuka. Di sinilah anda akan dapat menambahkan blok “Blok Kandungan” baru, seperti logo, berfungsi dengan latar belakang (menetapkan video, tayangan slaid, kelajuan main balik dll.). Anda juga boleh mengubah skema warna laman web dan susun atur (lebar tegang atau tetap), tetapkan nilai ruang dalam piksel dan lebar bahagian di dalam blok asas. Anda juga boleh mengaktifkan bar sisi kiri dan kanan dan menambahkan kod HTML atau CSS tersuai ke blok mana pun. Selain itu, anda boleh mengubah reka bentuk papan pemuka, setelah memilih skema warna.

Kajian SmugMug

Tanpa mengira bilangan templat yang terhad, mereka mempunyai pelbagai jenis portfolio. Beberapa templat, misalnya, menyediakan paparan foto layar penuh, yang berfungsi dengan baik untuk portfolio kecil yang menampilkan cetakan beresolusi tinggi yang akan Anda tawarkan untuk dijual. Templat lain, bagaimanapun, dirancang dan disusun dengan cara terbaik untuk mempamerkan koleksi kaya foto untuk mewujudkan kesan karya anda.

Yang paling penting, bagaimanapun, adalah bahawa kebanyakan templat merangkumi ciri-ciri kedua-dua jenis templat, yang bertindak sebagai media di antara mereka. Sistem ini membolehkan peralihan antara templat pada setiap tahap proses reka bentuk web. Setelah memuat naik foto, anda dapat melihat pratonton projek anda untuk memahami bagaimana penampilannya setelah penerbitan.
Templat SmugMug dioptimumkan secara automatik untuk paparan mudah alih – mereka responsif secara lalai. Tidak kira peranti apa yang akan anda pilih untuk melihat tema, sistem akan menyesuaikan templat agar sesuai dengan ukuran dan resolusi.

Kajian SmugMug

Anda boleh memilih blok apa pun yang telah anda tambahkan dan mengatur struktur, penjajaran, set elemen, ukuran dan bentuk ikon, warna dan lain-lain. Bilangan dan watak tetapan reka bentuk blok bergantung pada jenisnya.

Sangat mudah untuk membuat galeri dalam talian atau kedai gambar dengan SmugMug. Reka bentuk dan struktur setiap galeri boleh disesuaikan secara berasingan di bahagian «Penampilan». Anda boleh memilih gaya galeri (landskap kolaj, SmugMug, jurnal, potret kolaj, lakaran kecil, tayangan slaid), penutup, peraturan menyusun foto, maklumat data kamera, nama fail dan mengaktifkan ciri peta. Anda juga boleh menetapkan jumlah persembahan foto maksimum (sehingga 5000), gunakan watermark dan aktifkan butang untuk memuat turun foto.

Secara amnya, SmugMug kelihatan cantik dari segi kualiti templat dan tetapan persediaan. Terdapat semua alat yang diperlukan di sini, walaupun, proses penyesuaian tidak begitu menyenangkan – terdapat banyak nuansa pelik di sini. Mudah bingung di sini, jika anda memutuskan untuk bereksperimen .. Tetapi jangan risau jika anda melakukan sesuatu yang salah – anda boleh membuang semua perubahan dengan mudah dan kembali ke titik terakhir yang disimpan.

Sokongan pengguna

Pilihan sokongan pelanggan SmugMug tidak begitu serba boleh dan luas, tetapi pangkalan pengetahuan yang ada pasti mendapat perhatian. Untuk mencari jawapan kepada soalan anda dan untuk melihat apa sebenarnya platform yang ditawarkan dari segi bantuan, lihat penyelesaian dan ciri sokongan yang disenaraikan di bawah:

 • Pusat Sokongan – SmugMug dilengkapi dengan Pusat Sokongan yang kuat dan bermaklumat yang menawarkan pelbagai bahan rujukan kedudukan tertinggi. Semua arahan dibahagikan kepada beberapa kategori yang cukup senang dicari. Terdapat juga pilihan penapis carian yang mudah yang membolehkan mencari bahan yang diperlukan dengan memberikan pertanyaan di bahagian yang sesuai.
 • Saluran YouTube – platform ini mempunyai saluran YouTube sendiri, yang merangkumi banyak tutorial video. Mereka membantu pemula menguasai asas-asas bekerja dengan pembangun laman web. Saluran ini dikemas kini secara berkala.
 • Sokongan E-mel – pahlawan sokongan sistem boleh didapati melalui e-mel 24/7/365 dan, oleh itu, mereka bersedia untuk menjawab semua soalan dan menyelesaikan semua masalah yang diminati oleh pelanggan.
 • Sembang Langsung – Pelanggan akaun ‘Portofolio’ dan ‘Perniagaan’ berpeluang memanfaatkan pilihan Obrolan Langsung, yang ditawarkan oleh pakar sistem pada waktu Perniagaan AS biasa. Perkhidmatan ini tidak memberikan bantuan luar dan masa tindak balasnya biasanya di bawah 30 atau kurang, bergantung pada jumlah tiket.
 • Komuniti Pengguna – SmugMug menawarkan komuniti pengguna yang kuat yang menyediakan pelbagai sumber, tutorial, artikel dan sumber maklumat lain yang tersedia di bahagian berikut: Blog, Acara, Filem SmugMug dan Forum. Oleh itu, sokongan pelanggan terhadap perkhidmatan ini berada pada tahap yang cukup baik. Terdapat juga bahagian Maklum Balas Produk yang berasingan. Ini adalah halaman Permintaan Ciri rasmi, di mana pengguna dapat mengisi borang dalam talian khas untuk memberikan cadangan atau permintaan ciri produk mereka.

Rancangan & Harga: Berapa Kos SmugMug?

Setelah mendaftar dengan sistem, anda akan mendapat 14 hari untuk mengujinya. SmugMug tidak mempunyai rancangan percuma. Semua akaun dilengkapi dengan Penyimpanan tanpa had untuk foto dan video. Apa yang sangat menarik bagi jurugambar profesional ialah mereka boleh memuat naik hingga 210 MegaPixels atau 150MB gambar. Pelan berbayar adalah seperti berikut:

 • Asas ($ 48 / tahun) – muat naik gambar tanpa had, penyesuaian penuh untuk “Halaman Utama”, galeri, halaman dan folder yang melindungi kata laluan;
 • Kuasa ($ 72 / tahun) – 21 templat tambahan, penambahan kod HTML / CSS, perlindungan klik kanan pada gambar, peluang untuk menyambungkan domain anda sendiri;
 • Portfolio ($ 180 / tahun) – galeri e-dagang yang dioptimumkan, memenuhi pesanan dari WHCC, Bay Photo, Loxley dan EZPrints, menjual foto dan video, menggunakan tanda air, menetapkan harga di seluruh laman web (mengekalkan 85% daripada markup);
 • Pro ($ 360 / tahun) – buat kupon, pakej dan acara tersuai. harga galeri individu atau gambar dengan senarai harga yang berbeza, galeri kumpulan di bawah acara, menawarkan pembungkusan yang dibungkus hadiah dan pelanggan yang dihantar jenama.

Kajian SmugMug

Pada pendapat kami, SmugMug bernilai wang yang akan anda bayar untuk rancangan yang dipilih. Malangnya, pelan termurah tidak membenarkan menghubungkan domain anda sendiri. Ini adalah kelemahan yang serius.

Tawaran yang bagus bermula dengan rancangan “Kuasa”. Fungsi kefungsian yang disediakan oleh rancangan berbayar dipisahkan dengan bijak: tidak ada batasan yang tidak masuk akal di sini, sementara jumlah pilihan yang disediakan datang ke kenaikan harga. Mari kita hadapi: $ 72 setahun adalah harga yang cukup berpatutan untuk jurugambar profesional yang bersedia mendapatkan portfolio kedudukan teratas di domain yang dipilih. Sekiranya mereka ingin memperoleh keuntungan yang luar biasa dengan menjual foto, mereka harus memilih pelan “Portofolio” atau “Pro”. Tidak perlu dikatakan bahawa wang yang dilaburkan akan terbayar tidak lama lagi.

Kesimpulan Kajian SmugMug

SmugMug adalah pembina laman web yang mengagumkan untuk jurugambar. Ya, kami telah memberikan aksen pada papan pemuka sistem tertentu, sambil memeriksanya, tetapi masih mungkin untuk meneroka dan memahami semua nuansa tanpa tergesa-gesa dalam satu hari sahaja. Bercakap mengenai kerumitan sistem, kami menyiratkan perbandingannya dengan pembangun laman web lain. Perkhidmatan ini jauh berbeza dari mereka. Pemula, bagaimanapun, mungkin tidak menyedari semua nuansa yang dijelaskan di atas hanya kerana mereka tidak mengetahui sistem lain yang mungkin dibandingkan dengan SmugMug. Itulah sebabnya, masalah kerumitan agak relatif di sini.

Mengenai fungsi, perkhidmatan ini memenuhi semua keperluan tugas yang dimaksudkan dan bahkan lebih. Laman web galeri SmugMug kelihatan menakjubkan. Inilah yang penting. Kos rancangan juga dapat dilaksanakan. Jadi, adakah SmugMug bernilai pelaburan? Sudah tentu, terutamanya jika anda bertujuan untuk membuat portfolio yang kaya dengan ciri untuk keperluan peribadi atau perniagaan anda dan anda ingin berjaya.

Buat Laman Web secara PERCUMA

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map