Kajian Tapak Zoho

Zoho Sites – adalah pembangun laman web, yang memberikan pengalaman membina laman web yang bagus dan memungkinkan untuk membuat pelbagai jenis projek. Ini termasuk portfolio, laman web perniagaan, blog dan projek komersial / bukan komersial yang lain.


Penyelesaian penerbitan web dikembangkan oleh Zoho Corporation pada tahun 2012 dan dimasukkan ke dalam paket perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat. Sehingga hari ini, produk ini disatukan dengan lancar dengan alat perniagaan lain dalam rangkaian produktiviti Zoho. Sebagai contoh, Zoho menyimpan semua kandungan di Pangkalan Data Pencipta Zoho dan menawarkan Pembangun Borang CRM yang membolehkan pengguna menangani perkara seperti permintaan sokongan.

Pembina laman web menyediakan navigasi intuitif, reka bentuk responsif, satu set alat penyesuaian, pilihan integrasi yang kuat, akses HTML / CSS dan ciri lain yang membantu pemula dan pakar reka bentuk web memulakan dengan jayanya. Pada masa yang sama, perkhidmatan ini tidak mempunyai fungsi eCommerce yang betul sehingga mustahil untuk membuat kedai web yang sesuai dengannya.

Jadi, bagaimana sebenarnya pembangun laman web menilai? Apakah ciri-ciri yang mempengaruhi prestasinya dan adakah sistem ini bernilai pelaburan? Sertailah kami meninjau pembina laman web Zoho Sites.

1. Kemudahan Penggunaan

Tapak Zoho sangat senang digunakan. Ia bersih, intuitif dan mudah dilayari. Untuk mula membina projek, pertama anda perlu mendaftar ke sistem. Ini tidak memerlukan banyak masa dan usaha – cukup isi borang pendaftaran, nyatakan e-mel dan kata laluan anda dan sahkan akaun dengan mengaktifkan e-mel. Cara lain untuk mendaftar dengan sistem adalah menggunakan akaun rangkaian sosial anda. Ini cepat dan sederhana juga.

Editor Zoho

Setelah mendaftar, anda akan ditawarkan untuk memasukkan nama laman web anda. Setelah selesai, anda akan diarahkan ke pustaka templat dan pembangunnya sendiri. Zoho Sites dilengkapi dengan editor yang mudah, yang membolehkan melancarkan laman web lengkap dengan hanya beberapa klik. Perkara lain yang menjadikan sistem menonjol dari orang ramai adalah antara muka pengguna yang profesional dan padat yang menyumbang kepada pemperibadian laman web yang mudah dan membolehkan anda melancarkan projek dengan set ciri yang diperlukan untuk menjadikan jenama anda berkembang dan popular.

Untuk menambahkan elemen laman web ke halaman, cukup pilih di bar alat atas dan sesuaikan tetapan yang tersedia di menu pop timbul. Setiap elemen merangkumi pilihan penyesuaian tambahan. Sekiranya anda ingin melampaui apa yang tersedia secara lalai, anda boleh menggunakan editor HTML / CSS. Secara keseluruhan, pembangun laman web kelihatan teratur. Sistem ini memungkinkan penyesuaian tahap tinggi dan memastikan hasil yang berkualiti.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Zoho Sites menawarkan pilihan penyesuaian reka bentuk yang luas dan set ciri yang mengagumkan yang menjadikan sistem ini sempurna untuk membina laman web perniagaan kecil dan sederhana. Sudah tiba masanya untuk menggunakan ciri ini untuk mengetahui apa yang diharapkan daripada pembangun laman web sebelum menggunakannya untuk pembangunan projek.

Integrasi Suite Zoho

Apabila anda membuat akaun dengan Zoho Sites, sebagai bonus kecil anda mendapat akses ke Zoho Suite yang lain, terus melalui papan pemuka Sites anda. Zoho Corp. telah mengembangkan perisian perniagaan sejak tahun 1996, jadi kebetulan pembangun laman web mereka mempunyai banyak fitur berguna yang disesuaikan untuk perniagaan kecil. Ini termasuk Borang CRM tersuai, Zoho SalesIQ, dan Kempen Zoho, kandungan dinamik, pelbagai penyumbang dan enjin blog.

e-dagang

Pembina laman web membolehkan anda membuat kedai dalam talian untuk menjual produk fizikal dan digital. Walau bagaimanapun, mesin eCommerce Zoho Sites dilengkapi dengan keranjang belanja asas dan ia tidak mempunyai elemen yang mesti dimiliki seperti penyesuaian penerimaan e-mel, sistem pembayaran, kategorisasi produk dan banyak lagi. Untuk membuat kedai dengan ciri lengkap, anda harus memulakannya dengan kedai yang berasingan Pembangun Perdagangan Zoho, dilancarkan pada April 2019.

Zoho Commerce

Penyisipan Kod

Pembina laman web membolehkan memasukkan kod ke dalam projek anda untuk membantu pengguna menyampaikan mesej mereka dengan cara yang lancar dan mudah difahami. Oleh itu, adalah mungkin untuk menyematkan fail video dan audio, potongan kod dan elemen lain yang mesti ada yang akan menyumbang kepada prestasi laman web anda.

Penyunting HTML dan CSS

Sekiranya pengetahuan pengekodan anda berada pada tahap yang baik, anda boleh menggunakannya untuk mengedit kod laman web HTML / CSS untuk mencapai kesan penyesuaian laman web yang terbaik. Ini adalah kaedah terbaik untuk mengawal sepenuhnya pembangunan laman web anda.

Penyunting Kod Zoho

Kerjasama Pasukan

Semasa mengusahakan pembuatan laman web anda, anda boleh menjemput dan menambahkan beberapa penyumbang untuk mencapai hasil yang layak secara kolektif. Terpulang kepada anda untuk memberikan hak akses laman web bersama kepada ahli pasukan yang ingin anda bekerjasama. Selain itu, adalah mungkin untuk membuat Portal Anggota di papan pemuka, di mana anda dapat membiarkan pengunjung laman web mengakses laman web tertentu. Begitu juga, mungkin untuk membuat halaman yang dilindungi kata laluan di sini.

Hak Akses Terhad

Sekiranya ada keperluan untuk menyimpan beberapa informasi atau konten yang tidak didedahkan, Anda dapat menjadikan laman web anda peribadi dan memberikan akses hanya kepada pengguna tersebut, yang diizinkan untuk melihat halaman web. Akses laman web yang terhad memungkinkan untuk menghadkan keterlihatan laman web anda, menyembunyikan halaman dari pengguna lain atau dari ahli pasukan tertentu.

Blogging

Pembina laman web membolehkan membuat dan mengurus blog untuk meningkatkan kadar penglibatan pelanggan. Terserah anda untuk menulis dan menambahkan catatan blog baru, menjadwalkannya, menambahkan kandungan dan fail media, kotak komen, butang media sosial dan elemen blog lain yang diperlukan untuk menukar pengguna kali pertama menjadi pelawat biasa. Dengan menetapkan elemen yang diperlukan, anda akan dengan mudah membuat susun atur blog anda. Pembina laman web juga membenarkan mengimport blog dari platform popular lain seperti WordPress dan Blogger.

Penyunting Blog Zoho

Perkongsian Sosial

Kehadiran web anda tidak boleh terhad kepada pembuatan laman web sahaja. Untuk memperluasnya dan membina asas pelanggan yang kaya, anda boleh memberi pengguna akses ke rangkaian sosial. Ini dapat dilakukan melalui pilihan perkongsian sosial dan penerbitan automatik yang memungkinkan Anda menjangkau khalayak sasaran tanpa usaha sama sekali.

Alat SEO Dalam Binaan

Laman Zoho membolehkan membuat projek, yang dioptimumkan dengan baik untuk mesin pencari. Untuk meningkatkan kedudukan laman web anda di mesin pencari, Anda dapat mengisi tag meta untuk semua halaman web (judul, keterangan, kata kunci), memuat naik dan menetapkan favicon, membuat halaman 404 khusus dan menggunakan analisis bersepadu untuk mengawal ciri dan tingkah laku lalu lintas.

Pembina Bentuk

Laman web ini boleh mempunyai salah satu pembangun bentuk paling mengagumkan yang terdapat di luar sana. Selain daripada pilihan bentuk bangunan DIY, perkhidmatan ini juga menyediakan pilihan bentuk pra-reka bentuk untuk dipilih. Terdapat juga beberapa pilihan penyesuaian reka bentuk untuk memperibadikan bentuk yang dipilih.

Pembangun Bentuk Zoho

Sistem ini mengekalkan pangkalan data halaman yang diedit sehingga anda dapat kembali ke dan menerbitkan semula versi halaman sebelumnya kapan saja. Juga setiap laman web dioptimumkan secara automatik untuk melihat mudah alih. Anda boleh mengedit tampilan mudah alih laman web anda melalui editor HTML / CSS walaupun dalam perjalanan untuk memastikannya kelihatan hebat di peranti mudah alih, desktop dan tablet.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:7
Tema Percuma:&# x2714; YA
Reka bentuk responsif:&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:✘ TIDAK
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Koleksi templat Zoho Sites sama sekali tidak mengagumkan. Terdapat kurang daripada 10 tema yang tersedia untuk penyesuaian di sana. Ciri pratonton juga tidak tersedia, yang mungkin menyukarkan pilihan pengguna. Sebaliknya, anda boleh melihat versi siap pakai laman web anda dalam mod yang berbeza sebelum menerbitkannya.

Berita baik ialah templat dapat ditukar di tengah proses reka bentuk web, jika ada sesuatu yang tidak anda sukai mengenai tema yang dipilih pada mulanya. Terlebih lagi, temanya percuma dan responsif secara lalai, jadi, anda tidak perlu bersusah payah mengenai cara mereka akan dipaparkan di peranti mudah alih dan desktop. Pengguna kali pertama dapat memanfaatkan penyunting visual perkhidmatan, sementara pereka web canggih bahkan dapat mengakses editor HTML / CSS bersepadu.

Pembangun laman web juga dilengkapi dengan pilihan penyesuaian reka bentuk yang mengagumkan. Terdapat alat hebat yang disebut Halaman Versi di sini, yang membolehkan membuat dan memperibadikan kandungan. Terdapat banyak yang boleh anda edit di sini – fon, latar belakang, susun atur, gaya laman web, gambar, palet warna, teks, fail media dan banyak lagi. Selain itu, anda boleh memuat naik favicon dan logo laman web anda untuk menjadikan jenama anda dikenali dan cemerlang.

4. Sokongan Pelanggan

Zoho Sites menawarkan struktur yang tersusun dan senang dilayari Asas pengetahuan. Tepat setelah anda mendaftar ke sistem dan memilih templat, anda akan ditawarkan panduan video mengenai cara memulakannya dengan mudah. Apa sahaja soalan dan masalah yang akan anda hadapi semasa proses pengembangan web, anda akan mendapat maklumat yang diperlukan di Pangkalan Pengetahuan. Di sinilah anda akan menemui maklumat berguna yang merangkumi topik utama yang paling diminati pengguna. Pilihan penapis carian yang mudah membolehkan anda mencari jawapan yang diperlukan dalam masa sesingkat mungkin untuk membantu anda menyelesaikan masalah tepat pada waktunya.

Untuk mengetahui maklumat yang lebih terperinci mengenai aspek serbaguna dalam bekerja dengan sistem, masuk akal untuk menghubungi Pusat Bantuan perkhidmatan. Pembangun laman web telah mengurus keperluan utama pengguna, membahagikan kandungan yang ada menjadi beberapa kategori tematik. Apa sahaja soalan atau masalah yang anda ada, cukup sampai ke bahagian yang diperlukan dan cari jawapan di sana.

Sekiranya anda menghadapi masalah mendesak, anda boleh menghubungi salah seorang pakar sistem melalui e-mel secara langsung melalui panel kawalan. Malangnya, Laman Zoho kini tidak mempunyai sokongan sembang langsung, yang merupakan kekurangan utama.

5. Dasar Penentuan Harga

Mengenai dasar harga, Zoho Sites menawarkan tiga rancangan berbayar. Ini termasuk Essential, Professional dan Advanced. Tidak ada rancangan yang benar-benar percuma di sini, bagaimanapun, sistem ini membolehkan anda menguji langganan berbayar tanpa sebarang kos, menawarkan percubaan percuma selama 15 hari. Tidak diperlukan maklumat kad kredit untuk memulakan percubaan. Sekiranya anda merasa bersedia untuk menaik taraf ke pelan berbayar, anda boleh mula meneroka syarat yang ditawarkan oleh langganan ini.

Pilihan HargaKosciri-ciri
Yang penting:$ 8 / bln✓ Domain Tersuai;
✓ Storan 1GB;
✓ Lebar Lebar 10GB.
Profesional:$ 18 / blnSebagai tambahan kepada sebelumnya:
✓ SSL Hosting;
✓ Versi Halaman;
✓ Perlindungan Kata Laluan.
Lanjutan:$ 28 / blnSebagai tambahan kepada sebelumnya:
✓ Portal 1000 Ahli;
✓ Sekatan akses;
✓ Kotak komen.

Kos Pelan Penting merangkumi $ 8 / bln dan menyiratkan peluang untuk membina satu laman web sehingga 10 halaman. Pelan ini menawarkan ruang penyimpanan 1GB, lebar jalur 10GB sebulan, 5 borang, 5 galeri foto dan 100MB saiz fail maksimum.

Pelan Penting berharga $ 18 / bln dan menawarkan peluang untuk membina laman web sehingga 200 halaman, ruang penyimpanan 10GB, lebar jalur tanpa had, 10 borang, 15 galeri foto, 1 penyumbang dan 3 menu.

Untuk menaik taraf ke Pelan Lanjutan, anda perlu membayar $ 28 / bln. Rancangan ini membolehkan membuat laman web sehingga 2000 halaman dan juga menyediakan ruang penyimpanan 100GB, lebar jalur tanpa had, 50 borang, 100MB saiz fail maksimum, 200 galeri foto, 5 menu dan 5 penyumbang.

Ini adalah syarat utama yang ditunjukkan oleh rancangan Zoho Sites. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai langganan yang anda minati, luangkan masa anda untuk memulakan percubaan. Tempohnya cukup untuk memahami intipati setiap rancangan serta ciri umum pembangun laman web.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Zoho Sites membolehkan membuat pelbagai jenis laman web berdasarkan keperluan semasa anda. Pembangun laman web kaya dengan ciri dan pilihan penyesuaian reka bentuk, tetapi ia juga dilengkapi dengan senarai kelemahan pengguna yang harus diperhatikan. Mari kita lihat sekarang.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Pembangun borang lanjutan dan Integrasi Zoho Suites.
&# x2714; Reka bentuk yang responsif.
&# x2714; Penyunting HTML / CSS.
&# x2714; Kerjasama Pasukan.
Template Koleksi templat yang buruk (sebaliknya anda harus membuat sendiri).
✘ Kekurangan sokongan sembang langsung.
✘ Pilihan eCommerce terhad.

Kesimpulannya

Zoho Sites adalah pembangun laman web yang baik dan bebas risiko yang membolehkan anda membuat laman web untuk perniagaan kecil, sederhana, blog, halaman arahan dan portfolio. Platform ini dimasukkan ke dalam Zoho Corporation Suite, yang memungkinkan penyatuan dengan produk syarikat lain. Ini adalah kelebihan yang baik untuk pengguna. Keistimewaan lain dari perkhidmatan ini adalah set fiturnya, yang melancarkan banyak pilihan penyesuaian reka bentuk dan membolehkan anda melancarkan dan menguruskan pelbagai projek.

Pada pendapat kami, Zoho Sites adalah tempat yang baik untuk mencuba kemahiran anda, tanpa mengira tahap webmaster anda, kerana ia menawarkan editor WYSIWYG dan HTML / CSS. Pada masa yang sama, pembangun laman web tidak mempunyai beberapa ciri mustahak alat pembinaan web kontemporari – eCommerce, sokongan pelbagai bahasa dan sembang langsung untuk menyebutkan beberapa. Tapak Zoho bukanlah pilihan terbaik bagi mereka, yang ingin membuat kedai web dengan ciri lengkap atau laman web yang benar-benar kompleks dengan fungsi tersuai. Bagaimanapun, untuk meneroka kebaikan dan keburukan sistem, masuk akal untuk menguji set fiturnya terlebih dahulu. Oleh itu, jika anda baru sahaja menuju ke kecekapan reka bentuk web, Laman Zoho mungkin merupakan alat untuk dicuba.

Cubalah Tapak Zoho Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map