Kajian uCoz

uCoz – adalah pembangun laman web pelbagai guna dengan sebilangan besar ciri untuk membantu bukan juruteknik dan pemula membuat pelbagai jenis laman web dari awal. Platform ini mungkin menarik bagi blogger, pemilik perniagaan kecil, dan freelancer yang bertujuan untuk mengewangkan laman web mereka dengan cara yang berbeza serta pengguna yang ingin melancarkan kedai digital kecil. Perisian ini sangat mudah digunakan dengan sekumpulan modul, penyunting DIY yang mudah, fungsi eCommerce, dan pilihan lain yang mungkin berguna bagi anda.


Pembina laman web mempunyai struktur modul. Ini bermaksud pengguna tidak perlu membuat kod. Mereka mungkin menggunakan editor untuk membuat struktur yang mereka perlukan dengan memilih modul yang diperlukan hanya dengan satu klik. Selain dari jenis laman web biasa, uCoz memudahkan untuk membuat papan dalam talian, halaman arahan yang menarik atau album foto digital, dan lain-lain. Fungsinya cukup luas untuk menangani pelbagai tugas. Pada masa yang sama, ia akan berfungsi dengan baik untuk pereka web profesional yang bertujuan untuk membina laman web untuk pelanggan mereka.

Mari kita bincangkan beberapa sebab, yang menjadikan pembangun laman web perlu diberi perhatian.

1. Kemudahan Penggunaan

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, uCoz adalah pembangun laman web pelbagai guna. Ini bermaksud bahawa ia bukan hanya membiarkan pengguna membuat pelbagai jenis laman web tetapi juga fakta bahawa ia akan sesuai dengan kedua-dua bukan juruteknik tanpa kemahiran pengekodan serta pembangun atau pereka web yang berpengalaman. Sistem ini mempunyai penyunting DIY dan juga alat untuk mengedit HTML laman web untuk lebih banyak kebebasan penyesuaian.

uCoz: Pembina Laman Web Percuma

Bermula

Untuk mula membina laman web anda, anda perlu melengkapkan prosedur masuk yang memerlukan pengesahan telefon. Yang anda perlukan hanyalah menunjukkan nombor telefon anda dan memasukkan kod pengesahan yang dihantar melalui SMS. Setelah anda menyelesaikan tahap ini, anda akan diminta untuk memasukkan domain dan menunjukkan nama laman web (ia mungkin merujuk kepada niche perniagaan anda, nama band, dll.).

Langkah seterusnya adalah memilih reka bentuk atau templat laman web. Di sini anda mempunyai pilihan untuk 258 templat yang berbeza disusun mengikut kategori. Mereka merujuk kepada pelbagai bidang mulai dari fesyen & industri kecantikan hingga muzik, pawagam, sukan, dan banyak lagi. Berita baik adalah bahawa setelah anda memilih templat, anda tidak dipaksa untuk mematuhinya. Pengguna bebas mengubah susun atur reka bentuk laman web kemudian menggunakan Tetapan Umum.

Buat akaun

Sekarang anda perlu memilih bahasa laman web dan menandakan modul yang anda mahu lihat di laman web secara lalai. Di sini kita mempunyai editor halaman, forum, borang hubungan, kedai digital, berita, dan modul lain yang mungkin berguna. Pilih yang merujuk kepada niche anda. Di sini kita akhirnya berada di papan pemuka! Di sini kita mempunyai semua modul dan senarai halaman yang tersedia di papan pemuka kiri.

Editor dan Modul DIY

Panel kawalan dilengkapi dengan pelbagai tetapan, alat, dan pilihan reka bentuk yang mungkin kelihatan agak menakutkan sejak awal. Anda mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri dengan antara muka. Selepas beberapa ketika, anda akan memahami bahawa uCoz sebenarnya menjalankan tugas untuk anda yang menawarkan modul berfungsi sepenuhnya yang telah anda pilih semasa proses log masuk. Sekiranya anda merasa memerlukan bahagian tambahan untuk laman web, anda bebas menambahkan modul baru dari katalog.

Panel Kawalan uCoz

Pemilihan modul kelihatan mengagumkan. Pengguna bebas menyesuaikan ujian di lokasi untuk penglibatan pengguna yang lebih baik, bahagian Soalan Lazim dan banyak lagi. Modul SEO dan Kedai Dalam Talian akan tersedia secara lalai. Walau bagaimanapun, anda tidak akan dapat menggunakan ciri eCommerce melainkan anda meningkatkan rancangan anda. Mereka yang memerlukan lebih banyak kebebasan penyesuaian akan menghargai kawalan sepenuhnya ke atas HTML dan CSS halaman. Anda boleh mengakses kod secara harfiah setiap elemen halaman dan mengeditnya bergantung pada keperluan anda.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Kekuatan pembina laman web terdapat dalam modulnya. Mereka sebenarnya menentukan sisi kuat uCoz. Pastikan pengoptimuman SEO laman web untuk kedudukan yang lebih baik, fungsi eCommerce yang diperluas hanya tersedia dalam rancangan Maximal dan Shop. Ciri tambahan termasuk kaedah keselamatan untuk melindungi laman web anda, sandaran dan banyak lagi. Mari kita lihat faedah utama yang disampaikan oleh perisian pembinaan laman web uCoz:

 • Kedai atas talian – sistem ini mempunyai modul uShop tersuai yang sebenarnya hadir sebagai kedai digital siap pakai. Ini akan memenuhi pelbagai keperluan sama ada anda mempromosikan perkhidmatan anda, menjual barang fizikal atau muat turun, skrip, dan fail. Modul ini mempunyai sistem pengurusan produk yang kukuh di mana pengguna dapat membuat kategori baru, senarai harga import / eksport dalam pelbagai format, mengaktifkan atau mematikan beberapa item, dll. Sebagai ciri eCommerce lanjutan, sistem ini membolehkan anda menguruskan pesanan anda, memantau pelanggan, dan mengesan penjualan. Pemilihan pilihan pembayaran untuk disatukan sangat besar. Di sini anda boleh memilih dari perkhidmatan terbaik seperti PayPal, Stripe, Webmoney, UnitPay, dan banyak lagi. Tetapan penghantaran membolehkan syarikat memilih produk anda. Modul ini juga membolehkan anda mengawal komisen anda jika anda bekerjasama dengan penjual semula atau perantara.
 • Pemasaran dan Promosi – ciri eCommerce uCoz tidak akan lengkap tanpa diskaun khas dan tawaran yang diperibadikan. Modul ini memudahkan untuk membuat dan melancarkan promosi, memberikan potongan harga pada produk tertentu, menetapkan peraturan diskaun untuk item tertentu bergantung pada harga atau ciri lain.
 • Modul SEO – Modul SEO sebenarnya adalah papan pemuka pengoptimuman laman web di mana anda boleh menggunakan tetapan premium untuk mengedit tajuk dan keterangan serta menambahkan kata kunci fokus. Tetapan tambahan memungkinkan untuk menentukan URL pos atau halaman khusus. Lebih-lebih lagi, anda mengawal pengindeksan laman web. Pengguna boleh membenarkan atau melarang pengindeksan domain, mengedit fail robots.txt, dan banyak lagi.
 • Keselamatan – platform mempunyai sistem sandaran automatik yang membuat salinan laman web anda untuk mengelakkan kehilangan maklumat. Anda boleh memulihkan versi laman web sebelumnya sekiranya terdapat masalah. Antivirus bersepadu akan mengimbas semua fail anda.

Penyunting HTML uCoz

Pengkod dan pereka web yang berpengalaman akan menghargai ciri skrip PHP. Anda mendapat akses penuh ke pelayan FTP laman web dengan kemampuan untuk melaksanakan skrip PHP dalam fail dan direktori.

3. Reka bentuk

Selain daripada tema sistem tersuai, platform ini memiliki pasar sendiri dengan templat dan susun atur siap pakai profesional. Mereka kelihatan lebih bergaya dan terkini. Semua tema disusun mengikut kategori yang berbeza yang merangkumi halaman arahan, seni, makanan, perniagaan, automotif, dan banyak lagi. Harganya berbeza dari $ 12 hingga $ 56. Mereka tentunya merupakan pilihan yang lebih baik untuk templat sistem yang umumnya dilengkapi dengan reka bentuk yang ketinggalan zaman sementara kualitinya mungkin cukup rendah.

Templat uCoz baru

uCoz memberi penekanan besar pada peluang untuk menyunting kod reka bentuk laman web. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk mengedit secara terpisah kod halaman senarai bahan, komen blog, borang akses laman web, dan lain-lain. Setiap modul yang dipasang menyediakan senarai blok dan elemen yang tersedia, di mana anda boleh melakukan pengeditan di bahagian editor reka bentuk.

Oleh itu, pilihan penyesuaian reka bentuk hampir tidak terhad untuk pengguna, yang mempunyai kemahiran pengekodan. Penggunaan skrip tambahan akan memungkinkan untuk memanfaatkan skalabiliti fungsi laman web yang dibuat dengan uCoz.

4. Modul uCoz

Sebelumnya saya menyebut bahawa sistem ini menawarkan satu set ‘modul’ yang bertanggungjawab untuk fungsi laman web yang berbeza. Modul ini berfungsi sebagai aplikasi mandiri dan dapat digunakan dalam kombinasi yang berbeza. Setiap modul dapat digunakan untuk berbagai tujuan, bergantung pada keinginan pengguna, dan dapat dipasang / dicopot pemasangannya kapan saja.

Modul Blog - Pembina Laman Web uCoz

Sebilangan besar modul datang secara percuma, sementara beberapa dibayar (seperti Kedai Dalam Talian, misalnya), dan beberapa mempunyai versi percuma dan berbayar (seperti Modul SEO atau Penerbit Media Sosial). Mari lihat Modul uCoz secara terperinci:

Katalog Laman web

Pertama, kita perlu memasang modul. Di sudut kiri atas panel pentadbir uCoz pilih Katalog Laman web dan pilih ‘Pasang modul’. Terdapat tiga cara memasangnya: menggunakan 18 kategori yang telah ditentukan; set 220 kategori atau tanpa kategori siap. Terlepas dari pilihan anda, anda dapat menambahkan, menghapus dan mengedit kategori yang anda perlukan.

Katalog Modul - uCoz

Untuk ujian Katalog Tapak saya memilih pilihan ketiga dan secara manual menambahkan tiga kategori khusus industri: Pembangun Laman Web DIY, Pembangun Laman Web untuk Pereka Profesional dan Pembina Laman Web yang Boleh Dimuat turun.

Sekarang masanya untuk menambah entri. Menambah laman web ke katalog semudah membuat dan menyunting dokumen Word. Setiap entri sangat disesuaikan: anda boleh menambahkan deskripsi teks, gambar, fail Flash, jadual, menanamkan video YouTube dan bahkan memasukkan potongan kod anda sendiri (lihat tangkapan skrin).

Katalog Laman uCoz - Menambah Entri

Tetapan Modul

Terdapat banyak sifat yang boleh anda sesuaikan dalam Katalog Laman anda untuk menjadikannya kelihatan dan berfungsi seperti yang dirancang. Sebilangannya adalah:

 • Bilangan lajur di menu kategori.
 • Bilangan penyertaan di halaman utama.
 • Panjang maksimum perihalan laman web.
 • Saiz maksimum fail yang dimuat naik melalui laman web.
 • Tunjukkan / sembunyikan keterangan kategori di bawah namanya dalam menu dan banyak lagi.
 • Sesuaikan penapis untuk pengalaman pengguna yang lebih baik.

Selain itu, terdapat beberapa tetapan baik, seperti ‘sentiasa berada di kedudukan teratas, benarkan entri tergolong dalam beberapa kategori pada satu masa dan lain-lain.

Kemasukan Masuk

Ingat, anda boleh menetapkan tahap kebenaran yang berbeza ke Modul ini menggunakan kemampuan pengurusan pengguna uCoz.

Papan Iklan

Papan Iklan uCoz - Penyertaan

Papan Iklan mungkin merupakan modul uCoz yang paling kaya dengan ciri. Ia mempunyai banyak ciri yang dapat disesuaikan untuk membantu anda menyusun dan memaparkan maklumat dengan cara yang paling berkesan dan menyenangkan. Modul ini boleh wujud secara berasingan sebagai laman web Bulletin Board yang lengkap atau boleh digunakan bersama dengan modul uCoz lain.

Modul Papan Iklan boleh diaktifkan dengan dua cara: tanpa kategori dan sebagai papan iklan sejagat. Pilihan terakhir akan sangat sesuai untuk laman web portal berskala besar, kerana sudah mengandungi bahagian dan kategori untuk semua tema umum (Auto, Perniagaan, Pembinaan dll). Pilihan sebelumnya (tanpa kategori) ditujukan untuk laman web khusus yang sempit – dalam kes ini, anda perlu mengkonfigurasi papan iklan (buat dan namakan kategori, subkategori dll) secara manual.

Papan Iklan - Kategori

Sekarang mari buat iklan percubaan dan lihat bagaimana penampilannya ketika diterbitkan. Untungnya bagi saya, uCoz menawarkan akaun percuma, tidak pernah luput sehingga saya dapat menguji sistem ini secara percuma bila-bila masa :). Terus terang, saya terkejut dengan seberapa banyak tetapan yang mereka tawarkan dalam modul yang benar-benar percuma ini. Semasa menambahkan iklan, anda boleh memilih kategori, jenis dan subjek; iklan teks menggunakan editor kaya ciri (anda bebas untuk menggambarkan salinan anda dengan media yang benar-benar mungkin: video Youtube, fail Flash, gambar dll). Selain itu, anda boleh memuat naik tangkapan skrin, nyatakan nama orang yang dihubungi, e-mel, laman web, telefon dan maklumat berguna yang lain. Nampak sangat bermaklumat!

Papan Iklan - Menambah Iklan

Modul Papan Iklan mempunyai 5 bahagian untuk membantu anda menyesuaikan papan buletin anda. Ini adalah:

 • Pengurusan kemasukan untuk menyunting dan membuang entri.
 • Pengurusan kategori untuk membuat, menyunting dan membuang kategori.
 • Sesuaikan penapis untuk pembuatan dan penyesuaian penapis. Ciri ini adalah pilihan, tetapi sangat berguna – ia membantu pengguna mencari entri yang relevan dengan lebih mudah dan pantas.
 • Tetapan modul. Di bahagian ini anda boleh menyesuaikan tetapan umum. Ini termasuk nama modul, jumlah entri per halaman, jumlah catatan dalam RSS, jumlah komen per halaman, panjang maksimum iklan teks dan lain-lain.
 • Penyesuaian reka bentuk modul. Buka bahagian ini untuk mengedit templat.

Modul Papan Iklan adalah perisian yang sangat hebat yang dapat membantu anda membuat papan buletin yang memuatkan ke bawah. Yang anda perlukan hanyalah mengaktifkan modul dan menyesuaikan tetapan. Mulakan penerokaan uCoz hari ini, percuma :).

Soalan Lazim Pengurusan Kemasukan

Untuk dapat menambah soalan dan jawapan, kita perlu mengaktifkan modul FAQ di panel kawalan uCoz. Apabila sudah siap, kita boleh meninggalkan pertanyaan terus melalui laman web (terima kasih kepada Modul Pengguna). Walaupun soalan hanya boleh dibuat berdasarkan teks, jawapannya mungkin mengandungi pautan, video, fail Flash, jadual, gambar dan juga coretan kod HTML anda sendiri. Dengan kata lain, anda dapat menggambarkan jawapannya dengan cara yang mungkin, sama ada tangkapan skrin atau tutorial video. Sebagai pemilik laman web, anda boleh mengedit semua entri Soalan Lazim.

uCoz - Kemasukan Soalan Lazim Ujian

Pengurusan Kategori

Untuk memastikan FAQ anda mudah dinavigasi, anda mungkin ingin membuat kategori. Masukkan bahagian Pengurusan Kategori dan klik pada butang Kategori Baru. Namakan kategori baru anda dan tambahkan keterangannya, serta URL yang diinginkan.

uCoz - Kategori Soalan Lazim Baru

Tetapan Modul

Bahagian ini membolehkan anda menyesuaikan tetapan lalai modul, khususnya:

 • Bilangan entri yang dipaparkan setiap halaman.
 • Dayakan ciri “Peringkat kemasukan”.
 • Jumlah gambar maksimum.
 • Ukuran maksimum gambar.
 • Kebenaran kumpulan pengguna dll.

Penyesuaian Reka Bentuk Modul

Bahagian ini membolehkan anda membuat pengeditan dalam reka bentuk halaman Soalan Lazim anda. Perlu diingat bahawa untuk mengedit templat dengan betul, anda mesti mempunyai pengetahuan asas mengenai HTML dan CSS.

Soalan Lazim - Penyesuaian Reka Bentuk Modul

Secara keseluruhan, pengurusan kemasukan agak intuitif. Walau bagaimanapun, penyesuaian reka bentuk memerlukan latar belakang teknikal.

Ujian

Di editor uCoz, pilih Modul Tidak Aktif di menu sebelah kiri, klik pada Ujian dan kemudian pasang modul tersebut. Setelah modul dipasang, anda akan melihatnya dalam senarai Modul Aktif dan akan dapat mengkonfigurasi sifatnya.

Setiap ujian dilengkapi dengan medan Penerangan yang menyokong HTML. Ini berarti Anda dapat membuat tes khusus menggunakan berbagai skrip, misalnya, Anda dapat menyematkan pemutar muzik untuk kuis audio. Hartanah lain yang boleh disesuaikan termasuk (tetapi tidak terhad kepada):

 • Mata yang diperoleh.
 • Jumlah jawapan maksimum.
 • Mesej hasil tersuai (Hebat! Kerja bagus! Dll.).
 • Bilangan ujian setiap halaman.
 • Pengurusan kategori.
 • Hasil e-mel dan banyak lagi.

uCoz - Ujian Pembangun Laman Web

Setelah menyelesaikan ujian pertama, ingatlah untuk menyesuaikan kebenaran kumpulan pengguna (Ujian -> Tetapan Modul -> Kebenaran Kumpulan Pengguna) untuk menentukan siapa yang dapat melihat dan mengambil ujian. Selain itu, anda boleh meningkatkan pengguna secara automatik yang memperoleh mata yang mencukupi. Sebagai contoh, Pengguna Perak boleh menjadi Pengguna Emas (nama pangkat pengguna juga boleh disesuaikan).

uCoz - Mengambil Ujian Dalam Talian

Setelah modul anda diperbaiki, simpan perubahan dan buat ujian sendiri untuk melihat bagaimana ia berfungsi. Maklumat mengenai semua ujian yang diambil melalui laman web anda (masa, pengguna, hasil dll) akan disimpan di bahagian yang berkaitan di panel pentadbir.

E-kedai

uCoz - Pengurusan Pesanan

Pemasangan

E-shop hadir sebagai sebahagian daripada uCoz dan merupakan satu-satunya modul berbayar dalam pembina. Oleh itu, untuk memasangnya, anda perlu mempunyai akaun dengan uCoz dan sekurang-kurangnya $ 10 dalam e-wallet anda. Setelah anda memasang modul, halaman baru (/ shop) akan ditambahkan ke laman web anda secara automatik. Halaman ini akan sesuai dengan keseluruhan gaya laman web anda.

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang tersuai, ada Penyesuaian reka bentuk modul bahagian. Dengan alatnya, anda dapat membuat pengalaman visual yang unik untuk pengunjung anda.

Penyesuaian Reka Bentuk Modul

Berita baik bagi mereka yang mengetahui satu atau dua perkara mengenai pengekodan – CSS / HTML tersuai boleh digunakan pada templat mana pun (penampilan item, katalog barang, keranjang belanja, borang pesanan bercetak dll.) Jangan risau jika reka bentuk anda rosak setelah menukarnya kod. Anda boleh menggunakan “Pulihkan templat lalai” pilihan untuk memulihkannya.

Tetapan Modul

Kini tiba masanya untuk menyesuaikan tetapan modul lalai. Anda akan terkejut dengan betapa fleksibelnya e-shop anda. Anda boleh menyesuaikan tetapan berikut hanya dengan beberapa klik tetikus:

 • Bilangan item setiap halaman katalog.
 • Ingat sejarah carian E-shop.
 • Dayakan ciri “Peringkat kemasukan”.
 • Aktifkan ciri pendaftaran automatik.
 • Jumlah minimum pesanan.
 • Jumlah minimum untuk setiap item.
 • Kesan visual semasa menambahkan item ke keranjang belanja (gambar terapung, tanpa animasi, sempadan terapung).
 • Alihkan ke laman web sistem pembayaran setelah mengklik “Kirim pesanan”.
 • Format harga.
 • Format paparan berat.
 • Tetapan PPN.
 • Dimensi (lebar / tinggi dalam piksel) untuk ikon item.
 • Bilangan percubaan muat turun untuk item elektronik.
 • Tetapan pengiraan untung dan banyak lagi.

Terdapat juga tetapan SEO di mana anda boleh mematikan sublaman tertentu dan menetapkan peraturan pengalihan (HTTP 301).

Pengurusan Barang

Bahagian ini membolehkan anda melakukan pelbagai operasi kumpulan dengan item, seperti cari dan tukar (teks), angetukar harga, beralih ke kategori dan sebagainya. Anda juga dapat menambahkan pilihan item dan nilainya, misalnya warna (Biru, Putih, Kuning), saiz (S, M, L) Anda juga boleh melampirkan gambar ke setiap pilihan untuk pilihan dengan pelbagai nilai.

Bercakap mengenai barang adalah penting untuk menyebut bahawa anda boleh mengimport dan mengeksport barang. Ciri ini sangat berguna untuk peruncit besar. Pada masa ini, sistem ini menyokong import XLS dan YML.

Potongan harga, Tawaran Istimewa, Tambahan

Apabila musim cuti semakin hampir, bahagian ini menjadi lebih penting important. Ia membolehkan anda mengaktifkan pelbagai mod diskaun (diskaun kumulatif, diskaun untuk kumpulan pengguna, diskaun untuk pengguna) serta menghasilkan kod promo sekali dan boleh digunakan semula.

Kaedah Pembayaran dan Penghantaran, Mata Wang dan Kadar

Di sini anda boleh menambah mata wang dan menetapkan kadar pertukaran, menambah kaedah pembayaran dan penghantaran. Anda boleh menentukan keterangan dan menambahkan pilihan tambahan untuk setiap kaedah pembayaran / penghantaran.

Pengurusan Subagent

uCoz mempunyai sistem pengurusan pengguna yang hebat, jadi Modul E-shop menggunakan fungsi ini dengan sebaik-baiknya. Secara khusus, anda boleh menambah beberapa subagen – pengguna yang dapat menambahkan item mereka sendiri dan melakukan operasi lain yang dikhaskan untuk pentadbir laman web.

Pengurusan Pesanan

Pergi ke bahagian ini untuk menyesuaikan tetapan pemberitahuan. Untuk pentadbir: pemberitahuan pesanan baru; pemberitahuan pembayaran dll Untuk pengguna: pemberitahuan pesanan baru; pemberitahuan status pesanan dll. Terdapat juga pemberitahuan untuk subagen. Semua pemberitahuan ini boleh dihantar melalui e-mel atau SMS.

kedai uCoz

Bahagian ini juga membolehkan anda mengesan pesanan anda dengan mudah. Jadual lalai memaparkan jumlah pesanan, perolehan, keuntungan, status pesanan dan banyak lagi. Anda juga boleh mengeksport dan mencetak senarai pesanan anda dengan satu klik butang. Jadual dapat disesuaikan – anda boleh menambah dan menyusun semula bidang, serta memilih jumlah pesanan setiap halaman dan memendekkan nama lajur.

Statistik dan Laporan

Di bahagian ini anda dapat memantau pesanan yang tidak lengkap, waktu pengiriman pesanan, data carian modul e-shop dan mendapatkan pandangan berharga lain.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Modul E-Shop, pergi ke Komuniti uCoz rasmi.

UCoz devs masih berusaha memperbaiki semuanya, dan akan membuat banyak perubahan kecil dalam beberapa bulan akan datang ke modul ini. Pada masa ini, modul ini berharga $ 9.99 / bulan. Apabila membayar sepanjang tahun, anda mendapat nama domain percuma sebagai bonus. Semua transaksi adalah percuma.

Penerbit Media SosialuCoz Melancarkan Penerbit Media SosialSehingga hari ini, Penerbit Media Sosial boleh diselaraskan dengan dua modul uCoz: Berita Laman dan Blog. Ini membolehkan pemilik laman web berkongsi catatan mereka secara automatik – tidak diperlukan campur tangan pengguna. Itu hanya berlaku – penerbit menghantar catatan anda ke rangkaian sosial yang dipilih. Berikut adalah panduan langkah demi langkah ringkas mengenai cara menjadikan Penerbit uCoz berfungsi:

1. Aktifkan Modul Penerbit Media Sosial.

2. Sambungkan akaun media sosial anda.

Sambungkan Akaun Sosial Anda

Sedia! Penyertaan akan dihantar secara automatik sekali dalam 20 minit. Sekiranya anda tidak sabar untuk berkongsi catatan lain, anda boleh melakukannya secara manual :).

Modul baru pasti memberi anda kelebihan sekiranya laman web bertenaga uCoz anda berurusan dengan banyak catatan dari hari ke hari. Namun, itu bukan pilihan bagi pengguna yang mempunyai cukup masa untuk berkongsi catatan mereka secara manual.

Pengguna

Pergi ke modul ‘Pengguna’ di panel kawalan untuk melihat jumlah pengguna yang berdaftar, mencari pengguna, menambah akaun baru dan menguruskan tetapan profil mereka. Dalam modul ini, anda boleh menyesuaikan sifat berikut:

 • Kumpulan Pengguna. Pilihan ini wujud terutamanya untuk menentukan hak akses. Secara lalai, anda akan mendapat 7 kumpulan: Pengguna, Rakan, Pentadbir, Tetamu, Moderator dll. Semua kumpulan boleh disesuaikan sepenuhnya: anda boleh menukar nama Kumpulan Pengguna, memuat naik ikon dan menyesuaikan tetapan penting lain: daftar, komen dll..

Modul uCoz - Ujian Pengguna

 • Tetapan Modul. Masukkan bahagian ini untuk menukar kaedah kebenaran pengguna, bidang borang pendaftaran, ukuran maksimum avatar yang dimuat naik, pemberitahuan e-mel mengenai pendaftaran, ciri peringkat pengguna, panjang maksimum tandatangan pengguna dan banyak lagi. Anda bahkan dapat mengatur cara pautan dibentuk untuk membuka profil pengguna: sama ada di tab baru atau di tetingkap aktif.
 • Peringkat pengguna. Pilihan ini membolehkan anda membuat barisan pengguna yang berbeza berdasarkan aktiviti pengguna di laman web ini. Secara khusus, anda boleh membuat kumpulan peringkat anda sendiri, memilih jenis ikon dan menyesuaikan keperluan untuk setiap peringkat (jumlah catatan forum).

Pengguna - Peringkat Pengguna

 • Penghantaran mel besar. Sebaik sahaja anda menghidupkan ciri ‘langganan e-mel’ di bahagian ‘Tetapan Modul’, anda boleh menghantar mel massa kepada pelanggan anda melalui sistem. Cukup isi borang dan klik butang ‘Start mailout’. Ingatlah bahawa pilihan ini dikembangkan untuk membantu anda memberitahu pengguna anda mengenai kemas kini dan peristiwa penting lain, bukan untuk menghantar spam. Oleh itu, penghantaran hanya boleh dilakukan sekali dalam 5 jam. Anda boleh membuat hingga 20 topik (kategori) untuk senarai surat anda: Berita, Tawaran Istimewa dll.

Pengguna - Penghantaran Massa

 • Pemindahan / penyingkiran pengguna secara besar-besaran. Pentadbir boleh memindahkan pengguna ke kumpulan yang berbeza mengikut kriteria yang ditetapkan. Contohnya, anda boleh membuang semua pengguna yang tidak aktif.
 • Peraturan pendaftaran pengguna. Masukkan bahagian ini untuk menulis peraturan pendaftaran pengguna – ini akan dipaparkan kepada pengguna anda semasa pendaftaran.
 • Pengurusan avatar. Lawati bahagian ini untuk membuat koleksi avatar tersuai.
 • Penyesuaian reka bentuk modul. Bahagian ini membolehkan anda membuat perubahan tepat pada piksel pada halaman yang berkaitan dengan modul ini, iaitu halaman log masuk Pengguna, halaman Ditolak akses, Mesej peribadi dll.

Pengurusan pengguna adalah fungsi penting untuk laman web dan forum interaktif. Modul Pengguna percuma, jadi anda boleh memeriksanya tanpa risiko sekarang. Biarkan pengunjung anda bukan sahaja menikmati, tetapi juga menguruskan halaman laman web anda!

Penyunting Halaman

Modul ini bertanggung jawab untuk menguruskan halaman laman web yang mungkin mengandungi semua jenis kandungan (berbanding dengan modul Album Blog atau Foto di mana anda hanya boleh menambah entri blog atau gambar). Masukkan modul ini untuk menambah, mengedit dan membuang halaman laman web (seperti Maklumat Tapak, Tentang Kami, Hubungi Kami dll).

uCoz - Penyunting Halaman

Setiap halaman dapat diedit dalam editor Visual atau HTML. Banyak tetapan konfigurasi serupa dengan yang digunakan dalam Word dan penyunting teks yang serupa (tebal, miring dll). Untuk membuat perubahan dalam reka bentuk halaman ini, pergi ke tab ‘Module Design Customization’. Dengan uCoz, anda akan dapat membuat perubahan tepat pada piksel di mana-mana bahagian halaman jika anda berguna dengan kod. Terlebih lagi, anda boleh menambahkan pelbagai sambungan – klik pada ikon ‘Widget’ di bar alat ‘Modul Design Customization’ dan pilih widget yang sesuai untuk mendapatkan kod yang unik. Masukkan kod ini ke bahagian halaman yang berkaitan dan simpan perubahan. Saya telah memutuskan untuk memasukkan kalkulator �� – lihat tangkapan skrin di bawah. Seluruh proses mengambil masa lebih kurang 1 minit.

Ujian Modul Penyunting Halaman

Semua widget dikumpulkan mengikut kategori untuk penyemakan imbas yang lebih mudah. Kategori ‘Fungsi Laman Web’ misalnya mengandungi widget berikut: Garis tatal, Menu dengan kesan visual, Countdown hingga permulaan acara, papan kekunci di skrin dan banyak lagi.

Modul ini aktif secara lalai, tidak perlu mengaktifkannya secara manual (sementara Forum, Sembang Dalam Talian dan modul ‘tambahan’ lain harus dihidupkan dengan tangan. Cubalah sendiri dengan membuat akaun uCoz percuma.

Forum

Dengan pembangun laman web uCoz, anda boleh membuat laman Forum yang berasingan, atau melampirkannya ke laman web semasa anda hanya dengan mengaktifkan modul Forum di panel kawalan anda. Modul ini percuma dan kekal percuma sehingga anda memutuskan untuk menaik taraf akaun anda.

Unit terbesar dalam struktur forum adalah Bahagian. Oleh itu, saya telah membuat tiga bahagian dalam forum ujian uCoz saya: Pembangun Laman Web Fotografi, Pembangun Laman Web eCommerce dan Pembangun Laman Web Forum. Setiap bahagian terdiri daripada ciri lengkap Forum (dalam forum ujian saya ini adalah ‘IM Creator’, ‘Wix’ dan ‘MotoCMS’) – lihat tangkapan skrin.

uCoz - Modul Forum

Setiap forum mempunyai sebilangan besar sifat untuk ditetapkan:

 • Keadaan forum: Aktif, Tutup (baca sahaja, arkib) dll.
 • Peraturan forum yang unik.
 • Ikon forum unik (saya mengambil masa sekitar 30 saat untuk menambahkan ikon unik untuk setiap pembina laman web).
 • Tetapan kata laluan (untuk forum peribadi).
 • Pengurusan pengguna.

Tetapan Modul

Pergi ke bahagian ini untuk menyesuaikan sifat seluruh forum. Ini adalah:

 • Butang dan ikon.
 • Bilangan utas / catatan setiap halaman.
 • Bilangan entri dalam RSS feed.
 • Bilangan maksimum fail yang dimuat naik secara serentak.
 • Saiz fail maksimum yang dimuat naik.
 • Kebenaran kumpulan pengguna dll.

Anda boleh memuat naik set ikon dan butang anda sendiri. Ingatlah untuk mengedit peraturan forum.

uCoz - Tetapan Modul Forum

Reka Bentuk dan Penyesuaian Modul

Sama seperti modul Pengguna dan Editor Halaman, bahagian ‘Reka Bentuk dan Penyesuaian Modul’ membolehkan pemilik laman web membuat perubahan dalam reka bentuk laman web secara profesional. uCoz memberikan pengguna kawalan penuh kod, jadi jika anda berguna dengan kod, anda dapat membuat perubahan tepat pada piksel di forum anda dan melihatnya secara langsung.

uCoz - Benang Baru

Katalog Fail

Modul ini akan berguna baik bagi pemilik laman web yang mempunyai komuniti yang kuat yang dibina di sekitar produk atau perkhidmatan mereka, dan mereka yang perlu mengedarkan fail tanpa perlu menggunakan perkhidmatan perkongsian fail, dengan cara yang berkesan dan teratur. Jadi, inilah cara anda boleh memanfaatkan modul ini.

Menambah Katalog Fail ke laman web anda berfungsi sama seperti menambah modul lain – di sebelah kiri panel kawalan klik tab ‘Tidak Aktif’, pilih ‘Katalog Fail’ dan klik butang ‘Pasang’. Itu sahaja! Modul anda sudah siap digunakan.

Tetapan modul

Bergantung pada matlamat anda, sesuaikan kebenaran kumpulan pengguna katalog anda. Secara lalai, terdapat empat kumpulan pengguna yang dapat memuat naik fail ke laman web anda. Anda berdua boleh menyekat dan memperpanjang jumlahnya.

Sekarang anda boleh mengubah bentuk entri, menetapkan ukuran fail maksimum, panjang keterangan, mengubah susun atur entri serta mengaktifkan beberapa ‘pilihan baik’. Contohnya, anda boleh mengaktifkan ciri ‘Sentiasa di atas’ atau membenarkan entri tergolong dalam beberapa kategori pada satu masa. Selain itu, anda boleh menyesuaikan penapis.

Sekarang anda boleh menambah entri pertama anda. Semua penyertaan ditambahkan melalui frontend.

Katalog Fail uCoz Katalog Fail uCoz

Untuk membuat perubahan besar pada penampilan modul, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya pengetahuan asas mengenai HTML / CSS.

Blog

Modul Blog uCoz adalah tempat yang bagus untuk membuat blog anda sendiri. Sama ada anda memulakan blog untuk mempromosikan perniagaan atau berkongsi pemikiran peribadi, sertai kami untuk mengetahui potensi penuh platform ini.

Bermula

Setelah anda membuat akaun percuma dengan uCoz dan mengaktifkan modul Blog (keseluruhan proses mengambil masa kurang dari 2 minit) anda boleh menambah entri ujian pertama anda. Di uCoz, semua entri blog ditambahkan terus melalui laman web (bukan panel pentadbir anda), dalam mod What-You-See-Is-What-You-Get. Sekiranya diperlukan, anda boleh beralih dari pengeditan visual ke HTML.

Editor mereka menyediakan kotak alat yang mengagumkan untuk membantu anda memformat dan menggambarkan catatan anda. Secara khusus, anda boleh memuat naik gambar, fail Flash, jadual, video Youtube, potongan kod dan banyak lagi.

Modul Blog uCoz - Menambah Entri

Pengurusan Kategori dan Tetapan Modul

Di bahagian Pengurusan Kategori anda boleh membuat, menyunting dan membuang kategori blog. Anda juga boleh mengatur semula pesanan mereka. Sekarang setelah anda menyusun blog anda, anda dapat mengkonfigurasi tetapan utamanya. Sebilangannya adalah:

 • Bilangan lajur di menu kategori.
 • Bilangan penyertaan di halaman utama.
 • Bilangan rekod dalam suapan RSS.
 • Penempatan penukar halaman (bawah, atas, bawah dan atas).
 • Komen (benarkan / tutup).
 • Jumlah komen setiap halaman dan kedudukannya.
 • Ciri penilaian kemasukan.

Terdapat juga pilihan lanjutan, seperti ‘Sentiasa di atas’ misalnya.

Oleh kerana uCoz mempunyai sistem pengurusan penggunanya sendiri, anda boleh mengubah tetapan kebenaran kumpulan pengguna dan menutup kategori blog tertentu daripada melihat dan memberi komen. Atau sebaliknya, anda boleh membiarkan pengguna / kumpulan pengguna tertentu menyumbangkan catatan blog mereka sendiri dan juga komen yang sederhana.

Anda juga boleh mengaktifkan pilihan Pengeposan Berjadual untuk modul ini.

Paparan Entri Blog - uCoz

Sekiranya anda ingin melampaui templat Coz, anda boleh membina salah satu daripadanya sepenuhnya menggunakan editor HTML / CSS sistem. Malangnya, dari perspektif pengguna yang tidak mahir berteknologi, tidak ada yang dapat disesuaikan – anda mesti mempunyai pengetahuan asas HTML / CSS untuk mengedit templat yang dipilih dengan betul.

Walaupun sesiapa sahaja yang mempunyai pembangun laman web yang betul dapat memulakan blog, mendedikasikan diri untuk blog mungkin lebih sukar daripada yang anda fikirkan. Blogging bukanlah tugas satu kali, tetapi komitmen berterusan. Oleh itu, sebelum memulakan blog, pastikan ia adalah sesuatu yang anda mahu melaburkan masa, wang dan usaha.

Album Foto

Album Foto adalah modul uCoz yang sangat disesuaikan untuk membuat galeri gambar. Modul ini bukan sahaja membolehkan anda mengumpulkan gambar mengikut kategori dan memaparkannya dengan pelbagai cara, tetapi juga mengedit gambar secara langsung di penyemak imbas anda.

uCoz - Konfigurasi Foto

Bermula

Seperti modul uCoz lain, pertama anda perlu menambahkan Album Foto ke laman web anda. Ini dapat dilakukan dengan mudah melalui panel kawalan di bahagian Modul. Setelah anda memasang modul, anda boleh mengkonfigurasikannya. Secara khusus, anda boleh:

1. Buat dan susun kategori (nyatakan keterangan kategori, lindungi kata laluan kategori tertentu, ubah URL serta tetapkan izin kumpulan pengguna).

2. Sesuaikan penapis untuk membantu pelawat mencari entri yang menarik dengan lebih cepat dan mudah.

3. Tetapkan sifat berikut:

 • Bilangan foto di halaman utama.
 • Saiz gambar demo.
 • Dimensi maksimum gambar bersaiz penuh.
 • Kaedah pengurangan ukuran untuk pembuatan gambar demo (pemotongan / penskalaan).
 • Medan tersuai untuk menambahkan foto.
 • Jumlah maksimum foto di multi-uploader dan sebagainya.

uCoz - Penyunting Foto

Untuk mengaktifkan komen untuk modul ini, pergi ke bahagian Alat, kemudian buka ‘Komen Sosial’ dan aktifkan ciri ini untuk modul Album Foto. Dalam beberapa keadaan, pelawat laman web anda dapat menambahkan komen menggunakan rangkaian media sosial yang berbeza serta sistem kebenaran asli uCoz (uID).

uCoz - Komen Album Foto

Secara lalai, setiap gambar dilengkapi dengan ciri-ciri berikut:

 • Kaunter pandangan.
 • Penarafan.
 • Pengarang gambar (ditambah oleh).

Anda juga boleh mengedit semua gambar yang dimuat naik menggunakan penyunting foto asas. Ini membolehkan anda memutar gambar, menggunakan penapis hitam dan putih, menandai orang dan objek, dan juga menambahkan tag.

Buku Tetamu

Menambah Buku Tamu ke laman web anda berfungsi sama seperti menambahkan modul uCoz yang tidak aktif yang lain – cukup klik dan tandakan ‘Pasang modul’. Setelah memasang modul, anda boleh melihat halamannya untuk melihat bagaimana versi lalai kelihatan dan berfungsi. Buku pelawat anda sudah siap digunakan.

Ingin membuat beberapa penyesuaian? Anda boleh menyesuaikan versi lalai modul dengan mudah melalui panel kawalan. Sebagai contoh, secara lalai setiap entri buku tamu baru akan muncul di bahagian paling atas halaman, mendorong catatan yang lebih lama ke bawah halaman. Setelah pelawat anda menambah 15 entri ke halaman, catatan lama akan dipindahkan dari halaman ke halaman arkib yang mudah diakses. Anda boleh mengubah jumlah jawatan yang dapat dilihat, serta kedudukannya (bawah / atas) dengan mengklik Tetapan Modul butang di panel kawalan.

Selain itu, anda boleh memilih tempat untuk memaparkan borang penyertaan (di halaman berasingan; di halaman yang sama); aktifkan ciri ‘Peringkat kemasukan’; menyesuaikan medan kemasukan; tetapkan panjang mesej maksimum.

Untuk mengelakkan kemasukan spam disiarkan di laman web anda, anda boleh menyekat akses ke borang dengan membuat perubahan pada izin Kumpulan pengguna laman web. Anda boleh menetapkan kebenaran ini dengan cara yang hanya pengguna yang diluluskan dapat meninggalkan mesej.

Reka bentuk penyesuaian modul memerlukan pengetahuan asas HTML / CSS. Sekiranya anda mengetahui satu atau dua perkara mengenai pengekodan, anda boleh mengubah bentuk buku tamu anda sepenuhnya.

Pencarian Laman web

Manfaat daripada carian laman web jelas bagi pemilik dan pelawat laman web, jadi mari kita lewatkan penjelasan yang panjang dan mulakan perniagaan. Hari ini kita akan menguji Carian Tapak, modul uCoz yang mudah disesuaikan dan sangat berguna. Log masuk ke akaun uCoz anda untuk berada di halaman yang sama.

Tetapan Modul

Untuk mengaktifkan modul Carian Laman, buka tab ‘Modul tidak aktif’ di panel kawalan anda, pilih modul yang diperlukan dan klik pada butang ‘Pasang modul’. Kotak carian akan ditambahkan ke laman web anda dalam beberapa saat.

Setelah modul diaktifkan, anda boleh menyesuaikan tetapan utamanya. Nasib baik, uCoz agak fleksibel dari segi penyesuaian, walaupun berkaitan dengan ciri yang tidak dapat disesuaikan seperti Carian. Dengan uCoz anda boleh menyesuaikan tetapan berikut:

 • Bilangan penyertaan setiap halaman.
 • Jumlah hasil carian maksimum.
 • Modul untuk dicari.
 • Bilangan maksimum watak dalam keterangan hasil.

Anda juga boleh memilih pilihan ‘hasil carian tambahan dengan tag’.

Kini tiba masanya untuk memuat semula laman web ujian kami dan melihat bagaimana modul ini beroperasi (lihat tangkapan skrin).

uCoz - Modul Carian Laman

Borang E-mel

Sekarang saya telah menunjukkan kepada anda bahawa sangat penting untuk mempunyai borang hubungan, mari kita membuatnya menggunakan pembina laman web uCoz.

Bermula

Pertama, kita perlu mengaktifkan modul Borang E-mel di panel kawalan kita (mesti ada dua bahagian di bar Modul: Aktif dan Tidak Aktif). Setelah kami memasang modul (hanya dengan mencentang kotak ‘Aktifkan’), tidak akan terjadi apa-apa pada penampilan laman web kami. Untuk membuat bentuk terlihat, kita harus memasukkannya secara manual ke halaman yang diinginkan (menggunakan kod yang dihasilkan setelah mengklik kotak centang ‘Aktifkan’).

uCoz - Borang E-mel

Phew. Walaupun sukar untuk dijelaskan, sangat mudah dilakukan ��. Sekarang kita boleh terus maju dan memanfaatkan kod yang dihasilkan. Pertama sekali, mari kita buat halaman yang berasingan dan beri nama Hubungi Kami. Sekarang kita dapat menyalin dan menampal kod yang dicadangkan ke bahagian yang relevan dari halaman baru kita buat. Setelah kami menyimpan dan mengemas kini halaman, kami akan melihat borang e-mel uCoz lalai (lihat tangkapan skrin).

uCoz - Hantar Mesej

Kemungkinannya, anda mungkin suka dan menyimpannya, log keluar dari panel kawalan anda dan namakan sehari. Tetapi jika anda menginginkan sesuatu yang khusus, tidak ada yang menghalang anda untuk membina semula bentuk lalai dari bawah ke atas. Anda boleh menambah, membuang, bergerak ke atas / bawah dan menamakan semula setiap bidang yang digunakan dalam borang hubungan. Anda juga boleh membuat medan ‘wajib’ dan menukar jenis bidang (teks, kotak semak, kod keselamatan dan banyak lagi).

Sama seperti modul uCoz lain, Borang E-mel juga boleh dibina sepenuhnya bukan sahaja dari segi fungsi, tetapi juga reka bentuk. Sekiranya anda mudah menggunakan kod, menyesuaikan bentuk dengan keperluan anda akan menjadi cakewalk. Berbanding dengan pesaingnya, uCoz membuka kod kepada pengguna dan memberi mereka kawalan kod penuh yang sangat penting walaupun anda tidak tahu apa itu tag HTML – jika ada kawalan kod penuh, anda boleh menyewa profesional atau bertanya kepada rakan yang mahir berteknologi milik anda untuk menghidupkan idea anda. Borang e-mel tidak semestinya menjadi kotak yang tidak membosankan, tanpa ciri – anda boleh menjadikannya lebih berkesan dan menarik dengan menambahkan dropdown yang mengandungi soalan / topik popular.

Setelah selesai mengisi borang kenalan, anda mungkin mahu mengaktifkan Ciri ‘Beritahu Teman’. Ciri ini membuat borang perkongsian khas yang membolehkan pengunjung berkongsi entri melalui e-mel dengan cara yang mudah dan cepat – cukup tentukan e-mel rakan anda dan klik butang ‘Kirim’.

uCoz - Beritahu Rakan

Ujian kami tidak akan lengkap tanpa ujian mudah alih. Oleh itu, saya telah mengakses laman web ujian dari telefon pintar saya dan bahkan menghantar e-mel kepada diri sendiri myself. Butang besar yang dioptimumkan untuk mudah alih, menu yang mudah dinavigasi, susun atur pintar – 5 bintang daripada 5!

Tangkapan Skrin Mudah Alih - Borang E-mel uCoz

Ditambah dengan halaman Soalan Lazim, perincian produk / perkhidmatan, data hubungan yang tepat dan antara muka yang boleh digunakan, borang E-mel akan membantu anda membuat permata sebenar laman web.

Undian Web

Secara lalai, setiap laman web uCoz sudah dilengkapi dengan satu tinjauan, iaitu ‘Nilaikan laman web saya’. Katakan saya ingin mengetahui jenis laman web yang ingin dibina oleh pelawat laman web saya. Mari lihat apa yang diperlukan untuk membuat tinjauan pendapat menggunakan uCoz:

 • Aktifkan modul Web Polls.
 • Buka bahagian Pengurusan Undian.
 • Klik pada butang ‘Undian Baru’.
 • Masukkan soalan (Jenis laman web apa yang anda ingin bina?).
 • Nyatakan beberapa kemungkinan jawapan.
 • Laraskan tetapan (teks butang, tarikh luput undian, jenis borang pengundian dll) dan simpan perubahan.

Setelah menyelesaikan langkah-langkah ini, pergi ke laman web anda, muat semula dan periksa penampilan dan prestasi tinjauan pendapat yang baru dibuat. Berikut adalah tinjauan ujian saya.

Modul uCoz - Undian Web

Untuk membuat perubahan dalam reka bentuk dan tetapan utama Polling Web (pemberitahuan e-mel, izin kumpulan pengguna, tamat waktu dll) pergi ke bahagian Penyesuaian Reka Bentuk Modul dan tetapan Modul, masing-masing.

Petunjuk

Berkat fleksibiliti platform, anda boleh memasukkan gambar sebagai pilihan jawapan. Untuk melakukannya, cukup masukkan pautan ke gambar yang diperlukan di medan yang diperlukan (bukannya biasa, varian teks). Perlu diingat bahawa sistem tidak mengurangkan gambar secara automatik, jadi lebih baik menukar ukuran gambar anda terlebih dahulu.

Undian Web dengan Imej

Untuk membolehkan pelawat anda memilih beberapa pilihan memilih jenis tinjauan web ‘Kotak Centang’. Sekiranya anda tidak mahu mengacaukan ruang laman web anda dengan terlalu banyak pilihan jawapan, pertimbangkan untuk mengaktifkan jenis tinjauan web ‘Pilih’. Undian ini akan memberikan pilihan dalam bentuk senarai juntai bawah.

Keputusan Undian

Untuk melihat hasil tinjauan, klik ikon ‘Hasil tinjauan’ di panel kawalan atau buka laman web anda dan klik pada pautan ‘Hasil’ yang terdapat di bawah tinjauan pendapat. Hasilnya akan dipaparkan sebagai histogram yang mudah dibaca.

Modul SEO - Pembina Laman Web uCoz

5. Sokongan Pelanggan

Platform ini tidak mempunyai beberapa kaedah untuk pengguna terus berhubung. Tidak ada ciri atau telefon Sembang Langsung untuk menghubungi pengurus sokongan secara langsung. Anda boleh memilih sistem tiket yang tersedia dalam pilihan percuma dan berbayar. Pilihan percuma adalah untuk masalah teknikal sahaja. Selain itu, pengurus memerlukan masa sehingga 48 jam untuk bertindak balas.

Sokongan berbayar atau premium akan dikenakan biaya pengguna $ 0.50 setiap tiket. Ia menawarkan penyelesaian yang lebih pantas dalam 24 jam dan merangkumi bukan sahaja masalah teknikal tetapi juga masalah lain termasuk masalah pembayaran. uCoz mempunyai blog rasmi dengan banyak artikel. Mereka secara berkala menerbitkan maklumat mengenai kemas kini terkini serta tawaran dan permintaan peningkatan pengguna. Anda mungkin juga senang menyumbang untuk pengembangan platform.

6. Dasar Penentuan Harga

Perisian ini tersedia dalam 4 kuali besar bergantung pada tujuan dan tujuan anda. Terdapat versi percuma yang disertakan dengan domain uCoz khusus, iklan tambahan dan ruang cakera terhad hanya 400MB. Hanya bagus untuk menguji logik pembangun dan beberapa alat asas. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak kemudahan, anda boleh memilih:

Pilihan HargaKosciri-ciri
Asas:$ 3 / bln✓ Ruang Cakera 2 Gb;
✓ Lebar Jalur Tidak terhad;
✓ Sokongan 24/7.
Optimum:$ 4 / bln✓ Ruang Cakera 10 Gb;
✓ Antivirus Premium;
✓ Skrip PHP.
Maksimum:$ 8 / bln✓ Ruang Cakera 20 Gb;
✓ Templat Mudah Alih;
✓ Kedai Dalam Talian.
Kedai:$ 5 / bln✓ eCommerce;
✓ Eksport Produk;
✓ Potongan harga & Tawaran istimewa.

Sekiranya anda perlu melancarkan blog sederhana, pelan Asas cukup kuat sementara Rancangan Kedai bagus untuk melancarkan projek eCommerce. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, anda juga harus mempertimbangkan biaya tambahan pada templat profesional dan sistem tiket premium.

 • Pelan Asas berharga $ 3 / bulan dengan storan 2GB, ciri keselamatan asas dan sokongan percuma.
 • Pelan Optimum berharga $ 4 / bulan tanpa iklan, domain percuma, storan 10GB dan antivirus premium.
 • Pelan Maksimum berharga $ 8 / bulan dengan storan 20GB, ciri premium + Kedai Dalam Talian.
 • Pelan Kedai berharga $ 5 / bulan dengan semua ciri premium dan fungsi Kedai Dalam Talian tetapi storan 10GB.

7. Soalan Lazim uCoz

Soalan: Untuk siapa?

Jawapan: Tidak seperti Wix dan Jimdo yang merupakan pembangun laman web visual yang disasarkan kepada khalayak pemula, uCoz ditujukan terutamanya untuk profesional web yang mengetahui satu atau dua perkara mengenai pembuatan laman web. Ia menawarkan penyelesaian yang cukup untuk membantu anda menyiapkan laman web anda, tetapi kelebihan utamanya adalah kepanjangan dan kelenturannya: anda dapat menyesuaikan laman web anda pada tahap kod – tidak ada batasan reka bentuk atau fungsi.

Malangnya, sifat teknikalnya menjadikan uCoz tidak sesuai dengan pemula. Sekiranya anda menjangkakan mendapat pengalaman WYSIWYG, lihatlah uKit.

Soalan: Adakah ia benar-benar percuma?

Jawapan: Ya betul. Anda boleh membuat akaun dengan uCoz secara percuma dan menerbitkan beberapa laman web menggunakan profil yang sama. Semua laman web anda akan tetap percuma selagi anda mengemaskinikannya. Anda bahkan boleh melampirkan domain tahap kedua anda sendiri (Cth: mysitename.com) tanpa perlu menaik taraf akaun anda.

Sebagai pengguna uCoz percuma, anda akan mendapat akses ke semua modulnya (blok pembinaan yang boleh disesuaikan), kecuali untuk ciri eCommerce. Modul E-shop dilengkapi dengan rancangan Shop ($ 9,99 / bln).

Jadi bagaimana sebenarnya lelaki ini menjana wang? – anda mungkin tertanya-tanya. Dengan meletakkan iklan di laman web percuma. Akaun bebas iklan bermula pada $ 5,99 sebulan atau kurang, jika anda memilih untuk membayar di muka untuk jangka masa yang lebih lama (3 bulan / 6 bulan / setahun…).

Dengan kata lain, anda boleh membina laman web tanpa iklan yang kelihatan profesional dengan nama domain khusus dan termasuk hosting dengan harga sekitar $ 5 / bln. Atau anda boleh mendapatkan laman web yang sama, tetapi dengan iklan, tanpa menghabiskan sedikit pun.

Soalan: Bolehkah saya mendapatkan akses ke kod sumber laman web saya?

Jawapan: Ya awak boleh. Kawalan kod penuh inilah yang menjadikan uCoz menonjol di kalangan pesaingnya. Ciri ini tidak tersedia di kebanyakan pembangun laman web teratas. Kawalan kod penuh membolehkan anda membuat perubahan tepat pada piksel dalam reka bentuk laman web anda, dan juga menambah skrip anda sendiri. Oleh itu, jika anda berguna dengan kod, anda boleh membuat laman web yang sangat berfungsi dengan uCoz – satu-satunya had adalah imaginasi anda �� .

Kawalan Kod uCoz

Soalan: Bolehkah saya membuat laman web yang responsif menggunakan uCoz?

Jawapan: Ya awak boleh. Pastikan anda telah memilih salah satu templat responsif baru untuk laman web anda (anda boleh menukar templat uCoz semasa anda dengan mudah, jika tidak responsif).

Menguji Templat uCoz - Paparan HTC

Soalan: Jenis laman web apa yang boleh saya bina dengan uCoz?

Jawapan: uCoz pada asalnya dikembangkan sebagai platform multifungsi berdasarkan sistem modul yang dapat digunakan untuk membuat semua jenis laman web: kedai web, blog, forum, laman web perniagaan, portfolio dan lain-lain. Anda boleh menggunakan seberapa banyak modul yang diperlukan pada masa yang sama : Forum + Album Foto + Ujian + Buku Tetamu + Sembang Dalam Talian dan sebagainya. Anda boleh bermain dengan modul dan tetapannya mengikut kehendak anda sehingga anda menemui gabungan ciri yang sempurna.

8. Kebaikan dan Kekurangan

uCoz adalah platform untuk memenuhi jangkaan kedua pemula dan pengkod yang berpengalaman. Ia dilengkapi dengan struktur modul yang menawarkan penyelesaian sedia di tempat termasuk eCommerce, SEO, blogging, dll.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Kemudahan penggunaan dan kemampuan penyesuaian yang mendalam.
&# x2714; Pelan yang berpatutan.
&# x2714; Fungsi eCommerce yang dipertingkatkan.
&# x2714; Alat pemasaran dan promosi.
&# x2714; Akses ke halaman HTML dan CSS.
✘ Mungkin memerlukan sedikit masa untuk mengetahui logiknya.
Xt xtra kos untuk sokongan tiket premium.

9. Pesaing

Pasaran pembinaan laman web menawarkan banyak platform untuk dipilih. Saya telah menyediakan beberapa perbandingan uCoz berbanding pesaingnya yang paling popular, seperti Wix, Weebly dan WordPress.

uCoz vs WixuCoz vs WeeblyuCoz vs WordPress

uCoz lebih hebat dan kaya dengan fitur daripada Wix dan Weebly, sementara yang terakhir lebih mesra pengguna. WordPress lebih fleksibel daripada uCoz, tetapi memerlukan lebih banyak masa dan kemahiran untuk membina laman web. Baca perbandingan lengkap untuk perincian.

10. uKit dan uID.me

pembina laman web uCoz bukan satu-satunya produk yang dibangunkan oleh pasukan uCoz. Syarikat ini juga memiliki pembina profil satu halaman uID.me dan pembina laman web bebas kod untuk perniagaan uKit.com. Tidak seperti uCoz yang menawarkan kawalan HTML dan CSS sepenuhnya, uKit mengikuti pendekatan yang sama sekali berbeza. Sistem ini menyediakan editor drag-and-drop intuitif yang tidak memerlukan pengekodan sama sekali.

Kesimpulannya

uCoz mempunyai banyak kelebihan, yang menjadikannya menonjol daripada orang ramai, terutama jika dibandingkan dengan pesaing. Inilah sebenarnya yang boleh menjadi kriteria yang menentukan semasa memilih pembangun laman web ini.

Papan pemuka ergonomik moden, sekumpulan modul dengan ciri lengkap, pelbagai templat termasuk reka bentuk premium, tahap keselamatan tinggi, ekosistem yang kuat, API dengan akses terbuka – ini adalah senarai umum manfaat sistem yang jelas.

Cuba uCoz Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map