Kajian Wix

Wix – adalah pembina laman web yang paling terkenal di seluruh dunia. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami melihat pertumbuhan yang luar biasa di Wix; ini adalah tahun pengembangan dan pertumbuhan syarikat. Ia telah memperkenalkan rangkaian aplikasi pengurusan perniagaan yang kuat, meningkatkan eCommerce, mengembangkan Mobile Solution dan mencapai lebih dari 147 juta pendaftaran dan 3,5 juta laman web berbayar di lebih 190 negara.


Wix mempunyai sebilangan besar ciri yang memberikan kelebihan kompetitif kepada pembangun laman web ini. Salah satunya ialah Wix ADI: Kepintaran Reka Bentuk Buatan – instrumen untuk membuat laman web yang menakjubkan secara automatik, tersedia di semua templat laman web Wix. Proses pembinaan laman web tidak pernah semudah ini – anda hanya perlu memilih jenis perniagaan anda, menunjukkan profil sosial anda dan kecerdasan buatan akan melakukan yang lain.

Bagi kebanyakan kita, Wix telah menjadi sinonim untuk pembangun laman web. Persoalannya, adakah sebaik yang dilukis? Kami telah meletakkan Wix di bawah mikroskop: dalam tinjauan ini, anda akan mengetahui bagaimana Wix mudah digunakan, mengetahui tentang semua ciri, peluang, kebaikan dan keburukan penggunaannya.

1. Kemudahan Penggunaan

Wix mungkin salah satu pembangun laman web yang paling mesra pengguna. Ia menggunakan editor drag-and-drop yang menyokong penyuntingan dalam talian memberikan pengalaman WYSIWYG total. Dengan kata lain, ini membolehkan anda melihat laman web anda semasa anda membuatnya, tanpa perlu melihat terlebih dahulu karya anda di tetingkap baru.

Penyunting Standard Wix

Bagaimana Wix Berfungsi?

Wix adalah pembangun laman web dalam talian, yang berfungsi di bawah SaaS (Sistem Sebagai Perkhidmatan) model. Ini bermaksud bahawa pengguna dapat membuat dan mengurus laman webnya di mana-mana desktop atau peranti mudah alih dengan masuk ke akaun Wix. Walaupun dengan banyak pembangun laman web yang popular, anda boleh menjatuhkan elemen ke kawasan / blok tertentu sahaja, bekerjasama dengan Wix anda bebas meletakkannya secara harfiah di mana sahaja di halaman.

Pendekatan ini juga dikenali sebagai ‘kedudukan mutlak’, dan sayangnya, mustahil untuk memindahkan kandungan anda ke tema Wix yang lain, kerana secara harfiah tersebar di seluruh halaman dan tidak mempunyai struktur tetap. Kaedah sedemikian memberi kebebasan kreatif kepada pengguna, tetapi boleh menyebabkan banyak kesulitan pada masa akan datang.

Panel kawalan Wix secara logik dibahagikan kepada dua bidang: Papan Pemuka di mana anda boleh menguruskan tetapan utama laman web anda, termasuk kenalan, buletin, SEO dll, dan Editor itu sendiri di mana anda sebenarnya boleh membina laman web anda dalam mod WYSIWYG.

Jalur lebar penuh membolehkan anda menyusun laman web anda dengan mudah menjadi bahagian mendatar yang bersih, dan untuk menjadikan hidup anda lebih mudah, Wix memberi anda 9 pilihan yang telah ditetapkan: Pratetap selamat datang, Pratetap perkhidmatan, Pratetap klien, Pratetap pasukan, dan pratetap kenalan, dalam kalangan yang lain.

Wix Editor membolehkan anda menggunakan tatal paralaks dengan mudah ke laman web anda – hidupkan togol tatal Parallax dan pratonton laman web anda untuk melihat kesan ini.

Pergi ke panduan terperinci bagaimana menggunakan Wix.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Wix banyak yang ditawarkan. Malah rancangan mereka yang benar-benar percuma mempunyai senarai ciri termasuk yang cukup maju: beratus-ratus templat yang indah, blogging, banyak pilihan widget dan aplikasi dll. Sekiranya anda memerlukan laman web atau blog statik yang sederhana, versi percuma Wix pasti akan menanganinya.

Pembina laman web juga menonjol dari orang ramai kerana ciri Wix Turbo yang canggih. Wix Turbo – adalah koleksi alat dan teknologi yang diarahkan pada penurunan waktu muat laman web Anda.

Hasil seperti itu dicapai dengan pelaksanaan sekumpulan teknologi proprietari yang mengoptimumkan keseluruhan waktu penyemak imbas tanpa mempengaruhi kinerjanya. Pengunjung laman web anda akan terkesan dengan kelajuan dan kualiti paparan gambar dan video.

Ini dicapai dengan pelaksanaan cache laman web pintar dan masa pelaksanaan JavaScript yang lebih pantas, CSS canggih untuk memberikan paparan sempurna piksel laman web anda, liputan CDN global dan ketersediaan pelbagai pusat data syarikat di seluruh dunia.

Wix ADI dan Wix Editor

Apa itu Kecerdasan Reka Bentuk Buatan Wix? – Ini adalah alat Wix baru yang membantu pengguna membuat laman web walaupun tanpa klik tetikus. Dengan kata lain, ia seperti mesin panduan langkah demi langkah yang cuba memahami jenis laman web (termasuk reka bentuk dan elemen penting) yang anda perlukan. Mari kita ketahui perbezaan antara dua pilihan ini.

ADI atau Penyunting

Cara Membuat Laman Web Dengan Kecerdasan Reka Bentuk Buatan Wix:

 • Langkah 1. Selepas memilih ‘Mulakan dengan ADIPilihan, pada mulanya anda harus menjawab beberapa soalan mengenai diri anda, perniagaan anda atau aktiviti lain. Kemudian Antarmuka Buatan mula mencari maklumat mengenai anda atau perniagaan anda mengikut data yang diberikan.

  Cadangan ADI Wix

 • Langkah 2. Sekiranya ada profil anda yang disajikan, pilihlah (atau langkau langkah ini untuk menerima laman web lalai) dan pergi di sebelah menyesuaikan skema warna:

  Skim Warna Wix ADI

 • Langkah 3. Ini adalah langkah terakhir sebelum laman web baru anda dibuat. Anda hanya perlu duduk dan menonton bagaimana ADI membina halaman utama anda. Inilah hasilnya:

  Antaramuka Wix ADI

Anda menerima satu halaman lengkap dengan contoh gambar dan kandungan, yang dapat diganti dengan yang asli. Struktur Wix ADI Editor berbeza dari pilihan standard dan ia menjadi lebih intuitif.

Cara Membuat Laman Web Dengan Penyunting Standard Wix:

 • Langkah 1. Setelah memilih ‘Mulakan dengan EditorPilihan, semuanya berjalan seperti biasa – pilih templat:

  Pilih templat - Wix Editor

 • Langkah 2. Kemudian sistem menunjukkan kepada anda skrin Editor standard di mana anda boleh mula mengedit laman web anda.

  Antaramuka Editor Wix

Menjadi pembina laman web AI terbaik setakat ini, Wix ADI sangat membantu bagi mereka yang mempunyai akaun sosial yang kuat dengan sejumlah maklumat awam yang dapat dikumpulkan oleh Wix. Tetapi bagi mereka yang baru mula menghadirkan diri melalui Internet, Editor Standard kelihatan sebagai pilihan yang lebih baik. Sekiranya anda ingin memperluas laman web anda dengan lebih banyak perkara seperti forum, buku tamu, halaman keahlian atau tempahan dalam talian, semuanya boleh dilakukan dengan Wix terima kasih kepada Wix App Market.

Pergi ke perbandingan Wix ADI vs Wix Editor.

Blogging Dengan Wix

Wix menjadikannya mudah untuk menambahkan blog yang ringkas namun pelbagai fungsi ke laman web anda. Mesin blog Wix membolehkan anda:

 • jadualkan catatan blog anda;
 • tambahkan bahagian tulisan Pilihan dan awan teg;
 • togol komen Facebook;
 • gunakan hosting yang boleh dipercayai dari sistem;
 • buat suapan tersuai.

Blog yang dilancarkan dengan sistem dilengkapi dengan set ciri kaya, pilihan akaun sosial, templat blog yang menakjubkan, alat pengurusan yang mudah, pilihan komen dan lain-lain.

Penyunting Blog Wix

Sekiranya anda betul-betul membina blog dengan Wix, anda boleh menggunakan alat Artificial Design Intelligence (ADI) atau memilih “Blog“Jenis laman web untuk menyesuaikannya lebih lanjut dengan keperluan anda. Salah satu kelebihan utama platform blogging adalah kemudahan dan kemudahan penggunaannya untuk semua orang. Pemula dapat memilih dan menyesuaikan templat blog yang telah dirancang sebelumnya, sementara pereka web yang berpengalaman juga dapat menggunakan pilihan penyuntingan kod untuk membuat reka bentuk blog yang unik.

Lebih-lebih lagi, Wix menawarkan ciri SEO canggih untuk meningkatkan kedudukan mesin pencari dari catatan blog anda. Anda boleh berkongsi catatan di rangkaian sosial, mengatur pesanan, mengedit meta tag, menyesuaikan URL mesra manusia, mengintegrasikan peta Google, menggunakan analisis Google dll untuk mempromosikan blog anda dengan berkesan.

Sekiranya anda telah memutuskan untuk melancarkan blog yang menarik secara visual, berfungsi dan berkualiti tanpa meluangkan banyak usaha, masa dan wang, Wix adalah jawapannya. Kelimpahan ciri dan pelbagai alat dan pilihan menjadikan pembangun laman web pilihan paling tepat untuk projek blog anda, tanpa mengira kerumitan, gaya dan topiknya.

Wix eCommerce

Perlu diperhatikan bahawa Wix mempunyai platform eCommerce sendiri yang menawarkan satu set pilihan yang dapat disesuaikan (pelbagai pilihan pembayaran, kupon, pengurusan cukai dll.). Wix eCommerce terutamanya direka untuk kedai kecil dan pertengahan. Kedai antarabangsa dengan banyak produk mempunyai keperluan yang lebih kompleks daripada yang ditawarkan Wix. Terdapat juga satu lagi masalah yang harus anda pertimbangkan – untuk melancarkan kedai web dengan Wix, anda memerlukan langganan berbayar. Sistem ini menawarkan rancangan eCommerce khas, yang membolehkan membuat dan mengurus kedai web dengan ciri lengkap, menawarkan jumlah produk tanpa had.

Penyunting Kedai Wix

Di antara ciri-ciri yang menjadikan enjin eCommerce Wix menonjol dari orang ramai, masuk akal untuk menyebut pilihan penyuntingan laman web drag-and-drop, galeri produk yang menarik dan berstruktur dengan baik, pengurusan kedai web profesional, pelbagai pilihan pembayaran (termasuk PayPal dan pembayaran luar talian), penyesuaian tetapan penghantaran dan cukai, bonus dan kupon, pengoptimuman mudah alih, proses membeli-belah yang selamat, sokongan pelanggan 24/7.

Terlebih lagi, Wix menawarkan koleksi templat eCommerce yang cukup bagus (terdapat lebih 38 daripadanya di sini) yang memungkinkan untuk memaparkan produk dalam keadaan yang paling baik. Semua templat dioptimumkan secara mudah alih secara lalai, yang bermaksud bahawa pelanggan anda akan dapat mengakses kedai dalam talian anda dan membuat pesanan mereka di mana sahaja.

Wix membenarkan import / eksport produk, tetapi anda perlu menambahkan produk ke fail CSV dengan penuh perhatian. Pada masa yang sama, anda akan dapat merancang dan membuat tetingkap pameran yang unik untuk mempamerkan produk anda dengan kelebihan.

Dengan enjin Wix eCommerce, anda dapat mengubah idea permulaan dengan berkesan kepada perniagaan sebenar, yang akan memberi anda keuntungan dan trafik. Anda boleh membuat kedai web yang memenuhi kriteria individu anda dengan beberapa klik. Cukup pilih templat eCommerce yang sesuai, edit, tambahkan kandungan dan bersiap sedia untuk menguruskan platform profesional.

Wix ShoutOut dan Tindakan Pintar

Ciri-ciri ini membolehkan anda membuat, menghantar dan berkongsi buletin berformat indah terus dari panel kawalan Wix anda. Wix ShoutOut membantu anda membuat buletin tersuai yang sesuai dengan gaya laman web anda dari templat siap dengan memberikan akses sepenuhnya ke media yang telah anda simpan ke laman web Wix anda.

Ciri Tindakan Pintar membantu anda memilih pencetus dan memberikan respons automatik kepada mereka. Ia beroperasi secara sederhana ‘jika ini maka itu’ (IFTT) prinsip. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan Tindakan Pintar untuk mengundang pelanggan baru untuk menebus kupon di kedai dalam talian anda apabila pengguna baru mendaftar ke buletin anda.

Penyunting Mudah Alih Wix

Wix adalah antara pembangun laman web pertama yang menawarkan pilihan pengoptimuman mudah alih terbina dalam. Wix Mobile View yang inovatif membolehkan pengguna mengoptimumkan laman web mereka dengan mudah untuk telefon bimbit dan tablet menggunakan alat seret dan lepas yang sama.

Cukup beralih ke Paparan Mudah Alih di panel kawalan dan sesuaikan reka bentuk laman web anda sehingga kelihatan seperti yang dirancang. Anda boleh mengubah saiz, berpindah, menunjukkan dan menyembunyikan item yang berbeza tanpa mempengaruhi laman web desktop anda.

Penyunting Mudah Alih Wix

Pilihan lain yang berguna adalah Wix Chat untuk Mudah Alih – aplikasi ini membolehkan pemilik laman web menjawab soalan pelawat dari peranti mudah alihnya. Ini sangat senang, terutamanya ketika webmaster tidak menggunakan desktop. Dengan begitu masa untuk menjawab permintaan pengguna sangat minimum.

Wix App Market

Terdapat aplikasi percuma dan berbayar yang dibangunkan oleh Wix atau penyedia pihak ketiga. Pasar Aplikasi menjadikan Wix sesuai untuk membina pelbagai jenis laman web, dari portfolio sederhana hingga laman web yang mempunyai banyak fitur. Beberapa aplikasi yang paling popular termasuk: Dapatkan Pelanggan (borang pendaftaran), 123 Pembina borang, Suapan Instagram, Kalendar Acara dan Komen, dalam kalangan yang lain.

 • Hotel di Wix. Aplikasi ini menawarkan mekanisme tempahan lengkap yang dikembangkan dengan mempertimbangkan keperluan pemilik hotel. Ini membebaskan mereka daripada bergantung pada vendor pihak ketiga.
 • Restoran Wix – aplikasi yang memungkinkan untuk membuat menu restoran dan menguruskan pesanan. Secara keseluruhan, Wix menawarkan pilihan baik aplikasi dalaman dan aplikasi pihak ketiga yang boleh anda gabungkan dengan mudah ke dalam laman web anda. Keserbagunaan platform menjadikannya sesuai untuk membina pelbagai laman web, dari portfolio dan laman perniagaan lima halaman hingga kedai kecil dan blog.
 • Forum Wix. Baru-baru ini Wix mengumumkan ciri baru mengenai pembangun laman web ini – kemungkinan untuk menambah forum ke laman web anda. Pilihan ini tersedia dengan memasang aplikasi khas dari Wix App Market. Jelas, forum adalah alat yang berguna untuk laman web mana pun. Tetapi jika anda memasangnya, anda harus menguruskannya untuk mengelakkan kandungan yang tidak menyenangkan. Ringkasnya: forum adalah ciri yang diragukan untuk laman web berasaskan Wix.
 • Tempahan Wix. Widget tersebut membolehkan membuat tempahan bilik hotel dan membuat tempahan dalam talian di restoran dan kafe dalam masa yang singkat. Cukup kunjungi laman web dan cari borang dalam talian yang sesuai untuk diisi untuk dihubungi oleh pengurus laman web.
 • Fotografi Wix. Pembangun laman web membolehkan anda membuat dan mengurus laman web fotografi profesional dengan mengintegrasikan widget Foto Wix dan widget Galeri Wix Pro dari App Market.
 • Video Wix. Anda boleh memaparkan fail video dan persembahan secara berkesan di laman web anda melalui penyatuan widget Wix Video. Ini membolehkan anda membuat dan mengurus saluran video anda sendiri, menambahkan video dan bahkan menyegerakkan akaun anda dengan saluran media sosial yang popular.
 • Acara Wix. Widget adalah pilihan yang baik untuk semua orang, yang mempunyai idea untuk membuat acara di web, sama ada persembahan, konsert, persidangan atau bahkan perkahwinan. Luangkan masa anda untuk menghantar jemputan kepada pelanggan anda, menjual tiket, membuat dan mengemas kini senarai tetamu dll.
 • Muzik Wix. Teruskan melancarkan laman web muzik anda sendiri dengan widget. Ini membolehkan anda mengintegrasikan pemain audio ke dalam projek anda, menambah dan mengurus fail audio dalam pelbagai format popular, mengkaji statistik, menjual trek dan lain-lain.

Tempahan Wix

Widget yang terdapat di Wix App Market akan berguna bagi pemilik restoran dan hotel, yang ingin meningkatkan tahap penglibatan dan kepuasan pelanggan. Ini memungkinkan untuk menempah kelas, bilik hotel dan tempat duduk restoran terlebih dahulu di laman web. Tidak perlu membuat panggilan telefon untuk membuat tempahan tepat pada masanya – pengguna hanya perlu menghubungi bahagian laman web yang sesuai untuk menjadualkan janji temu yang diperlukan. Ini terkenal menjimatkan usaha dan masa.

Tempahan Wix

Wix Bookings membolehkan menerima tempahan dalam talian, tempahan dan pesanan 24/7 dalam mod waktu langsung, menerima deposit dan pembayaran yang selamat, menghantar peringatan e-mel automatik kepada pengguna berdaftar, yang telah membuat pesanan mereka di laman web. Anda juga boleh memulakan janji temu, kelas, dan pesanan dengan aplikasi, menguruskan kalendar kakitangan dan menyegerakkannya dengan kalendar Google dan Wix anda, menyimpan dan mengedit data pelanggan. Yang penting, terserah anda untuk memutuskan, sama ada anda akan menggunakan widget Wix Bookings percuma atau berbayar kerana kedua-dua varian tersedia di sini.

Buat laman web Boooking di Wix

 Ianya percuma

Fotografi Wix

Wix App Market memberikan akses kepada dua widget foto, yang kedua-duanya akan menjadi tambahan sempurna untuk laman web fotografi anda. Widget pertama dipanggil “Album Foto Wix“. Ini adalah jenis yang mesti dimiliki oleh setiap fotografer, yang berharap dapat meningkatkan asas pelanggan dan menghadirkan portfolio foto dalam cahaya yang paling bermanfaat.

Album Foto Wix memungkinkan untuk membuat, mengedit dan mengemas kini laman web foto berdiri sendiri yang mengagumkan tanpa sebarang kos. Setiap projek akan disertakan dengan maklumat identiti dan perniagaan jenama anda. Ia dapat dikongsi dengan mudah di web untuk memperkayakan aliran pelanggan dan menarik pelanggan baru. Apa yang harus anda lakukan ialah memuat naik foto anda, memilih susun atur dan memberikan hak akses perkongsian percuma kepada pengguna.

Galeri Wix

Membuat Album Foto berkualiti tinggi hanya mengambil masa satu minit sahaja. Terdapat ratusan tema dan susun atur untuk dipilih, bergantung pada acara yang ingin anda persembahkan. Anda juga boleh membuat bahagian Foto Pilihan dan membiarkan pelanggan memuat turun gambar terbaik terus dari laman web.

Widget foto lain yang boleh anda pilih dan satukan ke dalam laman web anda adalah “Galeri Wix Pro“. Ini adalah aplikasi yang membolehkan membuat galeri foto berasaskan web yang paling profesional, memuat naik beratus-ratus gambar pilihan anda. Terserah anda untuk menyesuaikan tetapan untuk setiap gambar, mengawal ketajaman dan kualiti foto serta parameter lain yang mempengaruhi kualiti gambar dan kelebihan paparan.

Pilihan perlindungan gambar bersepadu membolehkan keselamatan gambar anda dari muat turun pihak ketiga yang tidak sah menjadikannya kelihatan hebat di desktop dan peranti mudah alih. Terserah anda untuk menyesuaikan galeri foto anda dengan kotak teks yang menakjubkan dan persembahan video putar automatik untuk meningkatkan penglibatan dan minat pengguna. Pilihan perkongsian sosial menyumbang kepada pertumbuhan pangkalan pelanggan dan membolehkan anda menyebarkan karya portfolio anda di web dengan keberkesanan maksimum.

Buat Laman Web Fotografi di Wix

 Ianya percuma

Video Wix

Wix Video menyediakan pelbagai pilihan dan alat untuk membantu anda mempamerkan video anda dan memaparkannya dengan kelebihan di laman web. Widget membantu anda membuat saluran video, memuat naik dan menguruskan semua jenis video secara berasingan, termasuk karya portfolio, kursus dan tutorial dalam talian, filem dan fail media lain yang berkaitan.

Video Wix

Widget tidak hanya memungkinkan untuk membuat saluran video anda sendiri, tetapi juga memungkinkan untuk memuat naiknya dari saluran dan sumber yang ada seperti Vimeo, YouTube atau Facebook, misalnya. Pengguna dapat mempamerkan video mereka dalam mod mudah alih dan desktop, mengatur dan mengadakan aliran langsung berkualiti tinggi dari saluran media sosial secara langsung di laman web. Sekiranya anda mempunyai suapan YouTube yang menampilkan video anda sendiri, anda juga dapat memanfaatkannya dan menyegerakkan suapan ini dengan laman web untuk terus memperbaharui. Widget ini juga memberi peluang untuk melacak statistik berkaitan video laman web anda untuk dapat mengesan popularitas dan permintaan penggunanya.

Pakej Wix Video asasnya percuma, tetapi anda boleh menaik taraf ke rancangan Premium untuk memanfaatkan ciri lanjutan dan mempamerkan video anda dengan cara yang benar-benar profesional.

Buat Laman Web Video di Wix

 Ianya percuma

Restoran Wix

Wix App Market memberikan akses ke widget yang berfungsi dengan baik untuk pengembangan laman web restoran. Ini adalah Menu Restoran Wix dan Pesanan Restoran Wix. Integrasi Menu Restoran Wix membolehkan membuat dan menyesuaikan menu dalam talian yang mengagumkan yang kelihatan hebat di desktop dan peranti mudah alih. Anda juga dapat mengintegrasikan widget ke dalam akaun Foursquare atau Facebook Business Page anda untuk memastikan pelanggan mengetahui apa yang dapat anda tawarkan kepada mereka.

Restoran Wix

Menu dalam talian yang dibuat dengan aplikasi Menu Restoran Wix dapat disesuaikan sepenuhnya dan anda boleh mengedit dan mengemas kini 24/7 walaupun dalam perjalanan. Dengan menggunakan widget, anda akan dapat menyajikan menu dalam talian anda kepada khalayak sasaran dan mempromosikan hidangan khas atau menu bermusim. Itu sangat mudah dan berkesan untuk promosi perniagaan anda.

Wix Restaurants Order adalah widget Market App lain yang boleh anda pilih dan tambahkan ke laman web restoran anda. Widget membolehkan menerima pesanan dan menyesuaikan tetapan penghantaran secara langsung di laman web tanpa dikenakan bayaran komisen untuk perkhidmatan tersebut. Pengguna dapat membayar pesanan di laman web juga – sistem dapat menerima kad kredit dan wang tunai, sementara pelanggan setia dan tetap diizinkan untuk menggunakan pembayaran cepat.

Ciri lain yang senang digunakan ialah pelanggan boleh merosakkan bil semasa membuat pesanan kumpulan – ini adalah pilihan yang sangat dihargai oleh kebanyakan pengguna. Sebaik sahaja pesanan baru dibuat, pemilik laman web segera mendapat pemberitahuan mengenainya agar dapat bertindak balas tepat pada waktunya. Widget memungkinkan untuk menguruskan pesanan walaupun dalam perjalanan dari peranti mudah alih mereka, yang memberi kesan positif terhadap kadar pengeluaran dan pengekalan pelanggan.

Buat Laman Web Restoran di Wix

 Ianya percuma

Acara Wix

Setiap kali ada keperluan untuk mengadakan acara berkualiti dan mempromosikannya di laman web anda, menggunakan widget acara Wix pasti akan menjadi idea yang bagus. Aplikasi ini menawarkan pelbagai alat dan ciri yang perlu anda tambahkan dan menjalankan pelbagai jenis acara dengan lancar.

Acara Wix

Selain daripada penganjuran acara, integrasi widget juga memungkinkan anda menjual tiket di laman web, mengirim jemputan dalam talian, mengumpulkan RSVP, membuat dan mengurus senarai tetamu dan apa yang tidak. Sama ada anda merancang konsert, persembahan, persembahan, persidangan, pesta, perkahwinan atau acara lain, widget akan menjadi tambahan yang menakjubkan dan sangat membantu untuk projek ini.

Semasa menggunakan widget, anda dapat membuat jumlah acara yang tidak terbatas, menyusunnya berdasarkan nama lokasi, tarikh dan lain-lain. Anda juga dapat mengintegrasikan video, foto dan fail media lain, mempromosikan acara melalui akaun media sosial, melacak senarai tetamu anda di telefon bimbit dan peranti desktop. Pelbagai kaedah pembayaran dibenarkan di sini untuk kemudahan pengguna yang lebih besar.

Pergi ke arahan bagaimana membina laman web acara.

Buat Laman Web Acara di Wix

 Ianya percuma

Forum Wix

Wix Forum adalah widget hebat yang dapat disatukan secara berkesan ke dalam laman web anda, jika ada keperluan untuk membuat komuniti web. Melancarkan forum denganWix menjadi sangat mudah kerana aplikasi. Ahli forum anda akan dapat memulakan perbualan baru dan bergabung dengan yang ada, memuat naik gambar, video dan fail media lain, mengikuti catatan, meninggalkan komen dan melakukan tindakan lain.

Forum Wix

Terdapat banyak susun atur forum untuk dipilih. Anda boleh memilih dan menyesuaikan salah satu daripadanya untuk memberikan tampilan menarik di forum anda. Widget ini mesra pengguna dan intuitif untuk setiap pengguna. Ini memastikan pengalaman mudah alih masa nyata dan membolehkan anda mengatur komuniti dalam talian yang sempurna dalam beberapa minit.

Pergi ke panduan bagaimana membina laman web forum percuma.

Buat Laman Web Forum di Wix

 Ianya percuma

Muzik Wix

Menyiapkan laman web muzik berkualiti tidak lagi menjadi masalah dengan Wix Music. Widget membolehkan mengintegrasikan pemain audio yang hebat ke laman web anda tanpa sebarang kos. Ini memungkinkan peminat muzik mendengar, menstrim dan memuat turun lagu kegemaran mereka dan bahkan membelinya terus dari laman web anda.

Muzik Wix

Dengan aplikasi Wix Music, anda dapat menampilkan trek, album dan senarai main anda kepada audiens sasaran, memuat naik fail audio dalam pelbagai format seperti WAV, FLAC, ALAC & MP3 dan jual trek dalam mod masa nyata. Terserah anda untuk menyesuaikan pemain sesuai dengan keperluan anda agar sesuai dengan gaya dan reka bentuk laman web anda. Bagi pemilik laman web tersebut, yang ingin mengesan prestasi projek mereka, widget membolehkan anda mengetahui statistik terperinci mengenai populariti trek, jumlah tayangan, penjualan, muat turun dan parameter penting lain.

Buat Laman Web Muzik di Wix

 Ianya percuma

Wix untuk pereka

Walaupun Wix pada awalnya ditujukan untuk bukan teknisi, ia juga menawarkan beberapa tawaran untuk profesional web. Ini termasuk Wix Arena dan WixEd.

 • Wix Arena adalah komuniti pereka di mana pengguna Wix dapat berhubung dengan pereka profesional yang mengetahui semua selok-belok ekosistem Wix. Dengan bergabung dengan Arena sebagai pereka bebas, anda mempunyai kemampuan untuk mencari pelanggan baru, mendapatkan hadiah eksklusif dari Wix termasuk ganjaran bulanan dan sokongan premium, mendapatkan akses pertama ke ciri Wix baru, dan banyak lagi.
 • WixEd adalah program pendidikan untuk pengguna Wix yang ingin memulakan perniagaan reka bentuk web mereka sendiri. Program ini sepenuhnya percuma dan terbuka untuk semua orang – satu-satunya tuisyen yang diperlukan adalah bakat dan komitmen anda.

Corvid oleh Wix

Corvid by Wix adalah platform pengembangan terbuka lanjutan yang digunakan untuk membuat aplikasi web profesional. Platform ini tidak memerlukan pengetahuan asas pengkodan atau kepakaran reka bentuk web sebelumnya untuk melancarkan aplikasi web yang kuat dengannya. Semua alat disediakan di satu tempat di sini – pilih sahaja yang anda perlukan untuk projek anda dan mulailah mengusahakannya.

Wix Corvid

Antara muka pembangun aplikasi intuitif dan tersusun secara logik. Ini memberikan penyelesaian dan panduan untuk melaksanakan tindakan tertentu, kombinasi yang menghasilkan penciptaan aplikasi berfitur lengkap yang berfungsi. Sebagai contoh, anda boleh membuat pangkalan data dengan kandungan apa pun dan hanya menambahkannya ke laman web mana pun dan bukannya input kandungan manual. Anda juga boleh membuat kesan web yang mengagumkan untuk menggabungkannya ke dalam projek anda.

Bagi pereka web profesional, Corvid juga banyak menawarkannya. Ini membolehkan mereka meningkatkan kemahiran pengembangan front-end mereka, menggunakan dan mengubah ratusan elemen UI tanpa mempengaruhi fleksibiliti kod. Selain itu, anda boleh menggunakan IDE dalam talian Corvid atau memutuskan untuk terus bekerja di persekitaran anda sendiri, menggunakan alat kawalan sumber dan penyunting kod pilihan anda. Aplikasi anda akan disimpan dengan selamat di Cloud Wix yang selamat yang disertakan dengan Node.js. tanpa pelayan. Oleh itu, API Wix Corvid membolehkan anda menyesuaikan pengalaman pengguna melalui penggunaan alat pemasaran teratas yang diperlukan untuk memantau tindakan dan tingkah laku pengguna aplikasi.

Ascend by Wix: Penyelesaian Perniagaan All-In-One Advanced

Dengan yang maju Ascend by Wix solution, alat perniagaan anda kini tersedia semua di satu tempat. Alat percuma unik yang baru-baru ini diperkenalkan oleh pembangun laman web, merangkumi 20 produk yang dapat anda gunakan dengan berkesan untuk memulakan, mengurus dan mengembangkan perniagaan anda, membina asas pelanggan dan mempromosikan perkhidmatan atau produk anda di web.

Alat ini tidak hanya membuat semua proses penjualan secara automatik secara maksimal, tetapi juga meningkatkan strategi SEO Anda dan membantu melacak tingkah laku pelanggan kerana pelaksanaan analisis data yang lengkap dan lengkap. Semua alat yang dimasukkan ke dalam set terpusat dan dapat dikendalikan dari satu tempat dengan satu klik sahaja.

Oleh kerana Ascend, anda dapat berhubung dengan pelanggan dengan berkesan dengan menggunakan alat berikut:

 • Bentuk – membantu anda mendapatkan maklumat hubungan yang boleh anda aplikasikan lebih lanjut untuk tujuan pemasaran (e-mel, testimoni pelanggan, petunjuk dll.);
 • Sembang Langsung – memungkinkan untuk berhubung dengan pelanggan 24/7 dalam mod dalam talian;
 • Peti Masuk – membantu menjimatkan masa dan usaha dengan menyimpan semua maklumat komunikasi pelanggan yang masuk (ini boleh berupa e-mel, perbincangan sembang langsung, penyerahan borang, permintaan pesanan atau tempahan, balasan, pertanyaan dan apa yang tidak);
 • Hubungi Pengurus – mempermudah proses pengurusan kenalan dengan mengatur maklumat pelanggan anda dengan berkesan ke dalam fail yang berasingan (ini termasuk maklumat pengguna peribadi, data hubungan, nota, lampiran fail, label dll.).

Untuk mengoptimumkan masa yang anda dan pelanggan luangkan dalam komunikasi dan interaksi bersama, Ascend memberikan akses ke senarai ciri yang memungkinkan untuk melakukannya dengan mudah, iaitu:

 • Automasi – ciri, yang menjadikan semua tindakan dan langkah berulang yang anda buat automatik (seperti mengirim pesan “Terima Kasih” atau “Selamat Datang”, misalnya). Ciri ini dapat membantu anda meningkatkan trafik laman web dengan berkesan tanpa meluangkan banyak masa;
 • Invois – membolehkan menghasilkan invois secara automatik untuk setiap pesanan yang dibuat;
 • Petikan Harga – membolehkan anda menghasilkan sebut harga yang diterima secara automatik untuk tidak membuang masa dan masa anda;
 • Aliran kerja – ciri, yang membolehkan menetapkan keutamaan untuk projek atau corong penjualan untuk mengoptimumkan aliran kerja anda dan berkolaborasi dengan berkesan dengan ahli pasukan;
 • Tugas & Peringatan – membantu anda mengawal tugas anda, menjejaki peringatan dan mengawal masalah seperti lain untuk memenuhi tarikh akhir.

Adakah ciri Ascend nampak mustahak untuk anda? Kemudian akses di papan pemuka laman web anda di “Pengurus Pelanggan“Atau”Alat PemasaranBahagian dan aktifkan dengan beberapa klik.

Wix Hosting

Pada awal pengembangannya, Wix menjadi tuan rumah pelayannya di pusat data Amerika Syarikat, Eropah dan Australia. Namun sejak tahun 2014, syarikat itu memindahkan semua platformnya ke hosting awan Amazon. Oleh itu, tidak kira negara mana pengguna membuat laman web sekarang – masih akan dapat diakses di seluruh dunia dengan kelajuan yang sama.

Setiap laman web yang baru dibuat disimpan secara automatik di hosting awan Wix. Laman web ini secara automatik mendapat rancangan percuma, ruang cakera 500 MB dan Lebar Lebar 1GB. Ini lebih daripada cukup untuk menguji semua ciri pembangun laman web.

Mari kita periksa seberapa cepat hosting Wix, iaitu seberapa cepat laman web yang dibuat oleh pengguna biasa memuatkan. Kami tidak boleh bersetuju dengan kenyataan bahawa kelajuan pemuatan tidak hanya sesuai untuk pengguna, tetapi juga salah satu faktor yang paling penting untuk enjin carian.

Saya telah membuat laman web baru dengan rancangan percuma untuk tujuan ini. Untuk mengekalkan integriti eksperimen, laman web ini hanya terdiri dari satu halaman kosong hanya untuk mengelakkan kesan kandungan dan grafik terhadap hasil kepantasan.

Catatan: Walaupun, tidak ada kandungan di laman web, ukuran halaman yang dimuat adalah 1.3 MB kerana ketersediaan peluasan sistem dalaman.

Ujian Kelajuan Wix Hosting (Julai 2019)
Lokasi Pelayan UjiUjian # 1
Beban Kelajuan
Ujian # 2
Beban Kelajuan
Ujian # 3
Beban Kelajuan
Rata-rata
Beban Kelajuan
Dallas, TX, Amerika Syarikat2.27 s2.37 s2.24 s2.29 s
San Jose, CA, Amerika Syarikat2.88 s2.97 s2.91 s2.92 s
Melbourne, Australia2.92 s2.92 s2.98 s2.94 s
Stockholm, Sweden1.69 s1.78 s1.62 s1.70 s
Jumlah Purata2.44 s2.51 s2.44 s2.46 s

Hasil ujian menunjukkan bahawa waktu muat rata-rata laman web berdasarkan hosting Wix di Amerika Syarikat, Eropah dan Australia membentuk sekitar 2.46 saat (itu lebih pantas daripada 55% laman web yang lain).

Ini adalah hasil yang cukup bagus untuk laman web yang dibuat dalam pembangun laman web. Itulah sebabnya, bagi semua pengguna tersebut, yang masih percaya bahawa hosting Wix mungkin lambat, saya bersedia menyatakan bahawa tidak. Uji sistem dan pastikan diri anda.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:550
Templat Profesional:&# x2714; YA
Tema Percuma:&# x2714; YA
Reka bentuk adaptif:&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:✘ TIDAK

Pada pendapat kami, Wix menawarkan beberapa templat terbaik di pasaran. Pereka mereka sentiasa mengemas kini perpustakaan. Terdapat beratus-ratus tema indah dalam lebih daripada tujuh puluh kategori industri: Perniagaan dan Perkhidmatan, Muzik, Hiburan, Fotografi, Kedai Dalam Talian, Peribadi dan banyak lagi.

Terdapat juga templat kosong – anda boleh bermula dari awal atau memilih susun atur kosong. Untuk projek kecil dan laman web sementara, pereka Wix menarik koleksi templat satu halaman yang menakjubkan.

Sudah tentu, faedah tidak pernah menjadi cerita penuh, dan anda harus tahu bahawa terdapat kelemahan yang signifikan mengenai semua templat Wix – anda tidak boleh menukar templat di tengah proses penyuntingan, jadi fikirkan perkara ini dengan teliti sebelum anda memutuskan templat mana yang sesuai untuk anda. Ini mungkin salah satu aduan Wix yang biasa.

Templat Wix

Pembina tidak membenarkan anda menukar templat kerana prinsip penyuntingan ‘kedudukan mutlak’ yang disebutkan di atas. Kerana mereka memberi anda kawalan penuh terhadap penampilan laman web, mustahil untuk memindahkan tetapan dan kandungan anda ke templat baru. Pembangun laman web yang membenarkan peralihan templat menggunakan ‘model kotak’ yang membolehkan anda dengan mudah memindahkan kandungan anda dari satu templat ke templat yang lain.

Anda mungkin juga melihat:
Contoh laman web blog yang dikuasakan oleh Wix.
Koleksi kedai dalam talian yang dibuat dengan Wix.
Laman web portfolio pengguna sebenar yang dibina dengan Wix.

4. Adakah Wix Mesra SEO?

Sama ada anda merancang untuk mengetahui cara menukar dari WordPress ke Wix atau hanya ingin mempromosikan laman web anda dengan berkesan di web, pengetahuan mengenai pengoptimuman SEO yang betul adalah suatu keharusan. Pengoptimuman SEO adalah satu set yang kompleks dalam pengurusan laman web di halaman dan di luar halaman. Berkenaan dengan pengoptimuman di luar halaman, sebenarnya tidak kira pembangun laman web mana yang anda gunakan – semuanya bergantung pada kemahiran anda.

Tetapi mengenai SEO di halaman, Wix memungkinkan untuk mewujudkannya dengan cara yang terbaik di antara pembangun laman web yang lain. Sangat sukar untuk menonjol dari orang ramai dalam hal ini. Satu-satunya aspek yang dapat diperbaiki di sini ialah mewujudkan keadaan yang selesa untuk bekerja dengan tetapan SEO. Pembangun Wix telah memperoleh keputusan yang sangat baik dalam proses ini.

Wix SEO WIZ

Wix mempunyai alat yang sangat berguna, yang semestinya menarik minat pemula. Ini adalah Wiz SEO (ia terdapat di “Pengurusan“Bahagian). Anda akan dapat menetapkan parameter SEO di sini, menggunakan petunjuk langkah demi langkah untuk tidak mengabaikan nuansa penting. Anda juga boleh memasang aplikasi dari AppMarket untuk mengesan statistik dan pelbagai alat bersebelahan untuk memperkaya fungsi standard sistem, seperti aplikasi pemasaran dan integrasi rangkaian sosial, tetapan pengedaran e-mel, tetingkap timbul, pesanan panggilan balik dan butang perunding dalam talian. Kami mengesyorkan menggunakan alat ini apabila diperlukan.

Wix - Penyihir SEO

Untuk pengguna maju, Wix menyimpan sebahagian besar kerja SEO di halaman sendiri. Ini adalah tetapan SEO utama pembangun laman web Wix yang boleh anda edit secara manual:

 • Metatag halaman (tajuk, keterangan dll);
 • Teks Alt (mesti ada untuk gambar laman web);
 • Tag tajuk (H2-H7 memungkinkan untuk membuat kandungan yang mudah dibaca dan mesra SEO);
 • Pautan jangkar (anda boleh menambahkan pautan anda yang diliputi oleh teks yang anda perlukan);
 • Redirecting Tools (301 pengalihan antara domain, platform dan dalam Wix);
 • Tambah Sistem Analitis Google;
 • Pengesahan laman web (untuk sistem analitik lain).

Untuk memastikan kedudukan mesin carian laman web yang normal, pada mulanya anda harus berhati-hati mengisi laman web dengan kandungan tematik yang unik. Anda tidak boleh mengelakkannya di mana-mana pembina laman web. Buat senarai kata kunci untuk setiap halaman dan masukkan ke dalam badan artikel secara merata untuk mengelakkan spam. Kemudian isi meta tag untuk setiap halaman secara manual. Anda boleh melakukannya dalam kategori menu yang sesuai di bahagian SEO. Sukar untuk mencampurkan sesuatu di sini: setiap titik menu dilengkapi dengan petua dan anda juga boleh melihat pratonton bagaimana laman web anda akan kelihatan dalam hasil mesin pencari. Ini praktikal dan senang.

Wix SEO

Jadi, adakah Wix baik untuk SEO? – Pasti ya: kerana SEO Wiz, Wix membolehkan mengedit tetapan SEO dengan cara yang jauh lebih baik, kemudian pembangun laman web lain. Perbezaannya adalah bahawa proses ini sangat senang di sini. Anda akan dapat meletakkan asas kejayaan projek anda dengan menikmati antara muka sistem yang menarik. Jangan lupa untuk menambahkan laman web anda ke konsol carian Google setelah diterbitkan. Ini akan mempercepat pengindeksannya.

Anda mungkin juga melihat:
Bagaimana mendapatkan laman web Wix anda dan mendapat kedudukan terbaik di Google.

5. Sokongan Pelanggan

Wix menawarkan antara muka yang sangat mesra pengguna, banyak petunjuk arah dan arahan. Setiap elemen yang dapat diedit dalam reka bentuk anda merangkumi tanda tanya – klik sahaja untuk mendapatkan maklumat tambahan dan nasihat praktikal. Belajar semasa anda membina. Sekiranya anda menghadapi masalah serius yang tidak dapat anda atasi secara bebas, anda selalu boleh mengatasinya Pusat Sokongan atau Forum. Banyak soalan telah diajukan dan dijawab di sana.

Pangkalan pengetahuan mengandungi banyak video panduan dan tutorial langkah demi langkah yang ditulis dalam bahasa mudah. Anda juga boleh menghubungi pakar Wix secara langsung melalui e-mel.

6. Dasar Penentuan Harga

Wix mempunyai rancangan berasingan untuk laman web standard dan perniagaan / eCommerce. Terdapat rancangan percuma yang tidak pernah luput, yang membolehkan anda menguji set ciri sistem secara percuma dan bahkan mempraktikkan kemahiran anda, sambil membuat projek mudah untuk kegunaan peribadi. Sekiranya anda bertujuan untuk mengembangkan laman web lengkap lengkap yang kompleks, anda harus mempertimbangkan untuk meningkatkan ke salah satu langganan berbayar. Oleh itu, rancangan Wix standard adalah seperti berikut: Kombo ($ 13 / bln), Tidak terhad ($ 17 / bln), Pro ($ 22 / bln) dan VIP ($ 39 / bln).

harga

Bercakap mengenai rancangan perniagaan dan eCommerce, ia merangkumi: Asas Perniagaan ($ 23 / bln), Perniagaan Tanpa Had ($ 27 / bln), VIP Perniagaan ($ 49 / bln) dan Perusahaan ($ 500 / bln). Semua rancangan Wix merangkumi ciri penerimaan pembayaran dalam talian, ruang penyimpanan yang meningkat, pelbagai kaedah pembayaran, sambungan nama domain khusus, ketiadaan iklan Wix dan ciri penting lain. Apa sahaja rancangan yang akan anda jalankan, ia akan mendapat komisen 100% percuma, yang juga penting bagi pemilik perniagaan.

harga

Sekiranya anda menggunakan aplikasi pihak ketiga berbayar dari App Market, yurannya dikenakan di atas yuran Wix standard.

Semua rancangan Wix Premium merangkumi hosting dan sambungan domain percuma, penyimpanan (dari 500 Mb dengan rancangan ‘Connect Domain’ hingga 20 Gb dengan rancangan ‘VIP’), Analitis Google bawaan dan Sokongan Pelanggan Premium.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan Wix, anda mungkin mendapat bayaran balik dalam masa 14 hari dari pembayaran anda. Tetapi harus diingat bahawa dalam hal ini laman web anda akan diturunkan ke paket percuma. Semua kandungan yang telah anda terbitkan akan kekal.

Kod Promosi dan Diskaun Wix yang Berfungsi

Sebenarnya, ada kesempatan untuk menyimpan lebih banyak ketika menggunakan Wix, pada dasarnya dengan menggunakan kode promosi. Akan tetapi, di sini timbul masalah, sementara anda tidak akan menemui kod promo yang benar-benar berfungsi di web. Semasa membayar rancangan yang telah anda pilih, anda akan melihat bidang kod promosi yang membolehkan anda mendapat potongan harga.

Sekiranya anda bernasib baik untuk mencari kod promo yang berfungsi, itu akan menjadi kejutan nyata bagi semua orang, kerana diskaun ini sering ditawarkan oleh perkhidmatan palsu hanya untuk menarik perhatian pengguna. Akibatnya, anda mungkin akan membuang masa, usaha dan wang anda untuk mencari kod promosi dan tidak mendapat apa-apa. Sekiranya anda tidak mempercayai kenyataannya, lakukan carian Google dan pastikan diri anda! Nasib baik, ada alternatif yang lebih baik yang akan membantu anda menjimatkan besar ketika menggunakan faedah Wix.

Diskaun Wix: Cara Jimat Besar

Memilih Wix untuk usaha reka bentuk web anda tentunya adalah idea yang bagus, tetapi jika anda benar-benar ingin berjimat besar, masuk akal untuk beralih ke rancangan berbayar. Walaupun versi percuma Wix cukup murah hati, tidak cukup untuk membuat laman web yang kelihatan profesional. Salah satu faktor yang paling penting dalam membina jenama yang kuat dan menjadikan perniagaan anda dijumpai oleh bakal pelanggan adalah mempunyai nama domain khusus.

Adakah kosnya masih kelihatan mahal? Sekiranya demikian, luangkan masa anda untuk menunggu potongan rancangan rasmi, sambil menguruskan kandungan laman web ini. Faktanya ialah Wix kerap memberikan potongan harga, yang kadang-kadang boleh mencapai hingga 50%. Sebagai peraturan, Wix menawarkan potongan 50% yang benar-benar berfungsi untuk Pelan Tanpa Had dan eCommerce. Dengan potongan harga ini anda boleh membuat laman web atau e-store untuk $ 6.25 / bln dan $ 8.25 / bln masing-masing.

Diskaun Wix

Ini adalah kaedah yang paling berkesan dan yang penting, boleh dipercayai dan selamat untuk menggunakan perkhidmatan Wix. Lihat kemas kini kami untuk mendapatkan Potongan Wix anda!

7. Kebaikan dan Kekurangan

Wix tidak diragukan lagi adalah pembangun laman web all-in-one terkemuka untuk pemula pertama dan pembangun web yang mahir. Sistem ini mempunyai senarai kelebihan yang mengagumkan yang menyumbang kepada kejayaan proses reka bentuk web dan hasil yang hebat. Begitu juga dengan beberapa kelemahan yang harus diketahui pengguna sebelum meneruskan proses pembuatan laman web. Ini dia.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Antara muka yang mudah dan mesra pengguna;
&# x2714; Wix ADI dan Standard Wix Editor untuk memenuhi sebarang keperluan;
&# x2714; Templat khusus siap mudah alih;
&# x2714; Banyak pilihan widget percuma dan berbayar yang terdapat di Wix App Market;
&# x2714; Harga berpatutan;
&# x2714; Potongan harga biasa;
&# x2714; Enjin e-dagang dan blog bersepadu;
&# x2714; Wix Turbo;
&# x2714; Naik oleh Wix;
&# x2714; Sokongan pelanggan yang berkualiti;
&# x2714; Corvid oleh Wix;
&# x2714; Wix SEO WIZ.
Speed ​​Kelajuan sambungan yang perlahan dicetuskan oleh pelbagai faktor;
Ence Ketiadaan pilihan suis templat;
✘ Papan pemuka yang rumit secara struktural kerana widget terlalu banyak;
✘ Beberapa aplikasi yang terdapat di App Market mempunyai kualiti dan nilai yang meragukan;
✘ Tidak ada pilihan penyuntingan kod.

8. Pesaing

Ketidakupayaan untuk mengedit kod dan menukar templat dan kelemahan lain boleh mendorong anda ke arah pembangun laman web yang lebih fleksibel. Sekiranya anda telah mencuba Wix dan tidak berjaya, atau mahukan sesuatu yang berbeza, anda boleh melihat alternatif Wix – pesaing utama di antara semua pembangun laman web.

Sekiranya disebutkan di atas tidak mencukupi, berikut adalah beberapa alternatif lain untuk Wix:

Wix vs uKitWix vs Adobe MuseWix vs SquarespaceWix vs WebydoWix vs WeeblyWix vs JimdoWix vs uCozLaman web Wix vs GoogleWix vs WordPressWix vs WebnodeBandzoogle vs WixInstapage vs WixSitebuilder.com vs WixWix vs GoDaddyWix vs MagentoShopify vs WixWix vs Aliran WebWix ADI vs Wix Editor

Adakah ini lebih baik daripada Wix? Itu semua bergantung pada seberapa mendalam anda ingin menyesuaikan laman web anda dan menukar templat, antara aspek lain.

9. Soalan Lazim Wix

Di sini kami mengumpulkan soalan yang paling kerap diajukan mengenai Wix yang mungkin berguna untuk anda:

Soalan: Untuk siapa?

Jawapan: Wix adalah pembina laman web bebas kod yang direka untuk pengguna yang tidak mahir berteknologi. Antara muka visualnya membolehkan pengguna membuat dan mengurus pelbagai laman web dengan pengalaman pengkodan sifar.

Wix adalah pilihan yang baik untuk membuat laman web perniagaan maklumat mudah, portfolio peribadi, blog, laman satu halaman dan juga kedai web mudah.

Wix juga mempunyai tawaran untuk pereka bebas. Sekiranya anda mempunyai kemahiran membuat reka bentuk web, anda boleh bergabung dengan Wix Arena untuk menjadikan bakat anda diiklankan kepada ribuan bakal pelanggan, dan ingin menyewa profesional. Dengan menyertai Arena, anda akan mendapat beberapa tawaran eksklusif dari Wix: ganjaran bulanan, sokongan premium, dan kemampuan untuk mendapatkan akses pertama ke ciri Wix baru, antara faedah lain.

Soalan: Bagaimana Wix berfungsi?

Jawapan: Wix adalah sistem pangkalan awan yang memungkinkan untuk membuat dan mengurus laman web dari mana-mana komputer atau peranti mudah alih. Semua data laman web anda disimpan di pelayan awan Wix. Laman web anda tersedia untuk diedit dan dikendalikan tanpa mengira peranti mana yang anda gunakan untuk log masuk. Yang anda perlukan hanyalah mendaftar dengan sistem dan ingat anda log masuk akaun (e-mel) dan kata laluan.

Soalan: Adakah percuma?

Jawapan: Wix mempunyai versi percuma yang tidak pernah luput. Ia dilengkapi dengan ratusan templat percuma, termasuk hosting, versi laman web anda yang mudah alih dan satu set ciri asas. Versi percuma Wix menawarkan alat yang mencukupi untuk menyiapkan dan menerbitkan laman web sederhana, dan satu-satunya kelemahan yang dapat dilihat adalah ketidakupayaan untuk menyambungkan nama domain khusus dan iklan Wix – semua laman web percuma memaparkan sepanduk yang cukup ketara di bahagian atas dan bawah halaman yang bertuliskan ‘Dikuasakan oleh Wix’.

Oleh itu, secara teknikal, anda boleh menerbitkan laman web menggunakan Wix secara percuma, tetapi tidak akan kelihatan profesional.

Soalan: Bolehkah saya menukar templat Wix?

Jawapan: Wix menawarkan pilihan templat yang mengagumkan dalam lebih dari 70 kategori industri. Mereka menampilkan trend reka bentuk web moden dan kelihatan sempurna. Satu-satunya perkara yang mengecewakan mengenai templat Wix adalah mustahil untuk menukarnya. Setelah memilih templat, anda tidak boleh kembali ke perpustakaan dan memilih yang lain. Walaupun ini dapat dilakukan dengan Weebly dan uKit yang menggunakan prinsip pengeditan ‘box’, mustahil dengan Wix yang bergantung pada model ‘positioning mutlak’.

Model kotak meletakkan kandungan pengguna ke kotak atau bekas yang membentuk templat, sehingga memungkinkan untuk memindahkan kandungan itu dari satu templat ke templat yang lain. Pendekatan penentuan kedudukan mutlak memberi pengguna lebih banyak kebebasan membiarkan mereka secara visual membuat perubahan sempurna pada piksel dan meletakkan sebarang elemen laman web di mana saja di atas kanvas, sehingga mustahil untuk memindahkan elemen tersebut dengan anggun kemudian.

Nota PENTING: jika anda memiliki laman web Wix yang memerlukan reka bentuk semula, anda boleh membuat laman web baru, memindahkan kandungan anda dari laman web lama ke laman web baru secara manual dan kemudian memindahkan akaun premium anda ke laman web tersebut.

Soalan: Adakah laman web Wix mesra mudah alih?

Jawapan: Wix adalah pembina laman web yang mudah alih. Editor Wix mempunyai kawasan yang terpisah di mana anda boleh menyesuaikan templat untuk tontonan mudah alih. Versi mudah alih dan desktop dirancang secara berasingan berdasarkan templat yang sama; semua perubahan anda dalam editor Mudah Alih tidak akan mempengaruhi laman web utama anda. Walau bagaimanapun, penting untuk menyebut bahawa anda akan mempunyai satu laman web, yang bermaksud anda tidak perlu mengemas kini kedua-dua versi laman web ini. Dengan mengemas kini laman desktop anda, anda juga akan memperbaharui penampilan mudah alih.

Soalan: Adakah Wix mesra SEO?

Jawapan: Sekiranya anda bertanya kepada saya, adakah ia baik untuk SEO – saya akan memberitahu anda, pasti ya. Wix mempunyai alat ‘SEO Wiz’ yang hebat yang akan membimbing anda melalui semua proses penyediaan SEO yang betul. Sebilangan pengguna menyalahkan Wix bahawa ia mempunyai masalah SEO, tetapi masalah sebenarnya adalah pemahaman asas SEO yang tidak betul (cara mengisi metatag, halaman dan deskripsi gambar). Penggunaan Wix dari segi SEO tidak mempunyai perbezaan daripada penggunaan pembangun laman web atau CMS yang lain.

Soalan: Bolehkah saya mengedit laman Wix saya pada tahap kod?

Jawapan: Laman web yang dibuat menggunakan Wix tidak menunjukkan kod sumbernya, jadi anda tidak dapat mengedit sumber yang dihasilkan secara manual. Tetapi anda boleh menggunakan antara muka Wix Code untuk memasukkan kod tambahan atau untuk membuat aplikasi web.

Soalan: Mengapa laman web saya yang dikuasakan oleh Wix begitu lambat?

Jawapan: Laman web Wix berfungsi dengan pantas yang dibuktikan oleh kajian saya di atas (di bahagian ‘Wix Hosting’). Arah kelajuan memuatkan laman web bergantung pada ukurannya. Banyak gambar (terutama yang tidak dioptimalkan) boleh menyebabkan laman web berat dan melambatkan kelajuan memuatnya. Oleh itu, anda harus memilih kandungan visual dengan teliti untuk laman web anda dan mengoptimumkannya sebelum memuat naik.

Soalan: Adakah Wix baik untuk e-dagang?

Jawapan: Ya, Wix mempunyai modul eCommerce khusus yang membolehkan anda membuat kedai web yang menakjubkan. Tidak kira berapa banyak barang yang anda rancangkan untuk menjual – 10 atau 1000, penyelesaian Wix eCommerce menghadapinya dengan cara yang betul. Perhatikan bahawa melancarkan kedai dalam talian memerlukan langganan berbayar. Terdapat rancangan ‘eCommerce’ khas, yang membolehkan anda menguruskan kedai anda dengan jumlah produk yang tidak terhad.

Soalan: Platform eCommerce apa yang Wix gunakan?

Jawapan: Wix tidak menggunakan platform eCommerce pihak ketiga. Sebagai gantinya, ia mempunyai enjin eCommerce yang kuat, yang dilengkapi dengan pelbagai tetapan reka bentuk kedai web, alat penyesuaian, templat khusus dan membolehkan membina dan melancarkan laman web eCommerce yang dioptimumkan untuk mudah alih dengan ciri lengkap.

Cara menambah komen ke blog Wix?

Jawapan: Menambah kotak komen ke blog Wix sangat mudah. Anda boleh memilih antara menambahkan komen Facebook, komen Disqus atau aplikasi komen pihak ketiga untuk membiarkan pengguna meninggalkan komen mereka di bawah setiap catatan blog. Pastikan untuk menambah kotak komen di bawah setiap artikel. Itu sahaja.

Adakah anda mempunyai soalan lain mengenai Wix? Kirimkan kami mesej melalui komen atau borang maklum balas dan kami akan berusaha mencari jawapan mengenai masalah anda.

Adakah Wix Bagus?

Sememangnya Ya. Wix adalah pembangun laman web yang mantap dengan reputasi yang sempurna. Buktinya ialah lebih daripada 150 Juta pengguna telah membuat laman web mereka dengan Wix.

Bahagian positifnya adalah pemilihan templat, kemudahan penggunaan dan serba boleh. Anda boleh membuat laman web dari apa jua jenis yang anda perlukan – dari laman satu halaman kecil ke kedai dalam talian yang besar dengan ribuan pengunjung setiap hari.

Oleh itu, timbulkan kebaikan dan keburukan untuk menggunakan platform ini, bandingkan Wix dengan pembangun laman web, atau cukup uji sendiri platform untuk mendapatkan idea yang lebih baik mengenai perkhidmatan web ini. Anda juga mungkin mahu lihat koleksi laman web contoh Wix kami yang lain-lain. Kami harap anda dapat menikmati penggunaan Wix.

Cuba Wix Sekarang

 Ianya percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map