Kajian Xsolla

Ulasan Pembina Laman Web Xsolla


Xsolla – adalah platform web global yang dibuat untuk memberikan penyelesaian khusus permainan. Sama ada anda mewakili syarikat yang sudah mapan atau ingin melancarkan permulaan baru, platform ini memungkinkan untuk meningkatkan pendapatan, mengembangkan khalayak sasaran atau mendapatkan dana untuk permainan video baru. Sistem ini mempunyai pembina laman web khusus percuma. Pengguna berpeluang untuk buat laman web selamat dengan kos sifar dan mula menjual kunci permainan, dan langganan dalam talian.

Walaupun pembangun dan penerbit berpeluang untuk berhubung dengan Kukus atau Google Play, dalam tinjauan ini, kami akan menguji pembina laman web itu sendiri sebagai alat yang terpisah untuk membuat halaman arahan untuk produk anda. Perisian ini menawarkan pilihan platform terkini dan bergaya yang membolehkan anda menonjol dengan produk atau permainan video eksklusif.

Pengguna boleh meningkatkan keseluruhan prestasi laman web berkat integrasi pihak ketiga dan alat tambahan yang dibawakan kepada anda oleh pembangun Xsolla. Sistem ini mempunyai ciri eCommerce bersepadu percuma untuk mendirikan kedai anda dengan beberapa klik. Mari kita perhatikan pembangun laman webnya dengan lebih dekat dan cara mengendalikan proses pembinaan.

1. Kemudahan Penggunaan

Pembina laman web Xsolla akan berjaya setiap kali anda memerlukan laman satu halaman yang mudah tetapi menarik untuk menjual salinan permainan dan kunci dalam talian. Proses pembinaan itu sendiri agak sederhana. Sistem ini menawarkan susun atur asas yang boleh anda edit atau sesuaikan. Tata letak dilengkapi dengan struktur pratetap yang mungkin anda susun semula serta menambah blok baru, hapus yang sudah ada, dll.

Untuk mendapatkan akses ke pembangun laman web, anda harus menjadi pengguna berdaftar Xsolla. Untuk log masuk, anda perlu melengkapkan pendaftaran mudah. Cukup nyatakan e-mel dan kata laluan anda atau gunakan akaun sosial dan Google untuk memasuki platform dengan lancar.

Setelah pendaftaran selesai, anda akan berada di akaun Penerbit. Di sini anda akan menemui beberapa alat asas dan tetapan umum. Mereka termasuk tetapan kedai, rangkaian rakan kongsi, pendanaan, dan banyak lagi.

Apa yang kita perlukan sekarang adalah Pembina Laman. Anda akan menemuinya dalam senarai pilihan di bar sisi kiri papan pemuka. Klik di atasnya dan mulailah proses pembangunan dengan menekan butang “Buat laman web”. Anda akan melihat tetingkap dengan beberapa pilihan:

 • Laman Baru.
 • Google Play.
 • Kukus.

Pilih “Laman web baruDan terus ke peringkat seterusnya.

Xsolla buat laman web

Penyuntingan Templat

Kini anda dapat melihat templat dengan blok dan instrumen untuk menyesuaikannya. Perisian ini menawarkan susun atur yang siap digunakan dengan latar belakang, gambar, dan video khusus. Di samping itu, ia memiliki struktur pratetap dengan blok yang mungkin anda perlukan untuk memastikan pengguna tetap terlibat dan menjana pendapatan. Sebagai contoh, di sini anda akan melihat a blok Ajakan Bertindak siap, borang pemerolehan pengguna, butang untuk ahli gabungan untuk menyertai program yang tersedia, tajuk permainan video, keterangan, dll.

Pembangun wensite Xsolla

Anda bebas mengedit mana-mana blok tersebut menggunakan menu navigasi sederhana di sebelah kiri anda dengan semua bahagian disenaraikan di sana. Pilih satu dan edit teks, muat naik gambar anda sendiri atau video latar belakang atau tambahkan blok baru.

Pemilihan blok tidak begitu kaya walaupun mempunyai semua yang anda perlukan untuk menyesuaikan laman web dari galeri tambahan dan bahagian Soalan Lazim hingga keperluan sistem, butang perkongsian media sosial, berita, dll. Untuk mendapatkannya di halaman anda, cukup klik pada “tambah blok baruButang dan pilih dari senarai.

Xsolla tambah blok

Setelah anda membuat struktur yang jelas untuk laman web, anda boleh mengedit tetapan tema global. Pembina laman web menjadikannya mudah untuk menukar warna, gaya tema, menguruskan kebulatan blok, menukar ikon dan warna butang, dan lain-lain. Pengguna bebas untuk membuat perpustakaan media mereka sendiri. Pergi ke tetapan Aset dan muat naik foto, gambar atau video untuk menambahkannya dengan satu klik bila diperlukan.

Penerbitan Laman Web

Untuk siaran langsung, anda juga perlu membuat sentuhan akhir. Pertama sekali, mod pratonton memberikan visi yang jelas tentang bagaimana halaman akan kelihatan di desktop, telefon pintar atau tablet. Cukup klik pada ikon yang berkaitan dan perhatikan bagaimana templat responsif berfungsi. Jangan lupa untuk mengunjungi tetapan umum di mana anda perlu menyambungkan domain atau menggunakan domain khusus Xsolla yang disediakan secara lalai.

Sekarang, anda sudah bersedia untuk ditayangkan. Kembali ke pembangun laman web, tekan butang “terbitkan”, dan sambut pelawat pertama anda. Ingat, bahawa sebelum menerbitkan anda perlu menandatangani kontrak dengan Xsolla.

Laman pratonton Xsolla

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Xsolla adalah platform untuk pembangun dan penerbit permainan. Ini bermaksud bahawa sebahagian besar ciri-cirinya tertumpu pada peningkatan pendapatan dan pertumbuhan masyarakat. Sistem ini memungkinkan untuk melancarkan program kesetiaan khas dan kempen bonus serta wajan dengan ahli gabungan, mengatur kedai maya peribadi anda, dan banyak lagi.

Persediaan Kedai Digital

Persediaan kedai Xsolla

Xsolla membolehkan pengguna membuat kedai dalam talian dengan satu klik. Tidak diperlukan kemahiran teknikal. Cukup klik pada “KedaiBahagian dalam tetapan anda dan sambungkan laman web anda ke perkhidmatan yang tersedia dan jual:

 • Kunci Permainan – menyediakan akses ke semua permainan anda atau menjual kunci permainan ke produk yang sudah diterbitkan. Anda mungkin menggunakan fitur ini untuk mendorong lebih banyak lalu lintas ke permainan yang baru akan dilepaskan. Manfaatkan strategi pra-pesanan untuk meningkatkan kesedaran penjualan dan pengguna.
 • Langganan (versi alpha) – biarkan pengguna mendapat faedah istimewa atau membuat akaun premium dengan langganan berbayar. Buat kelab pemain elit.
 • Mata Wang Maya (dalam rancangan) – terutamanya digunakan untuk pembelian dalam aplikasi. Pengguna selalu memerlukan emas atau kredit untuk membeli perisai premium atau sumber tambahan.
 • Item Maya (dalam rancangan) – menjana lebih banyak pendapatan ketika menjual barang dalam permainan, pedang baru, enjin berkuasa tinggi, peluru, dll.

Untuk menjual barang secara dalam talian, anda hanya perlu melakukan persediaan yang mudah. Pertama sekali, anda perlu menunjukkan platform yang sesuai dengan permainan anda (PS, Nintendo, Linux, dll.). Pilih dari senarai yang disediakan dan aktifkan pilihannya. Kemudian anda hanya perlu meletakkan nama produk, menunjukkan pautan yang akan memindahkan pengguna ke kunci permainan atau pilihan langganan, dan akhirnya mengedit “Beli sekarangButang di sini di editor laman web. Yang anda perlukan hanyalah membuat beberapa sentuhan mudah untuk menyelesaikan tetapan kedai digital terakhir untuk mula menjual secara dalam talian.

Promosi

Promosi Xsolla

Platform ini dilengkapi dengan alat pemenang anugerah yang membolehkan pemilik laman web membuat, menyesuaikan, dan menguruskan promosi yang berbeza. Pergi ke tetapan Kedai anda untuk membuat promosi baru. Sesuaikan kempen anda dalam 4 langkah mudah:

 1. Nyatakan butiran kempen (nama, jumlah diskaun, dll.).
 2. Nyatakan syarat khas untuk promosi semasa.
 3. Tetapkan jadual kempen.
 4. Tambahkan maklumat Sepanduk dan terbitkan pelancaran promosi.

Di samping itu, anda mungkin menggunakan kod promo dan kupon untuk menjadikan kempen pemasaran anda lebih baik.

Statistik dan Analisis

Promosi Xsolla

Menjalankan beberapa kempen promosi adalah baik. Walau bagaimanapun, anda perlu mengesan statistik untuk memanfaatkan sepenuhnya usaha pemasaran anda. Xsolla mempunyai bahagian perakaunan yang berasingan bagi pengguna untuk mengesan penjualan mereka, kebanyakan pelanggan yang membayar, nilai purata waktu pembayaran, dan banyak lagi. Anda boleh menyusun statistik mengikut hari, minggu atau bulan.

Di samping itu, pengguna boleh menangani aspek lain dalam aktiviti dalam talian mereka. Bahagian perakaunan mengandungi maklumat yang berkaitan dengan cukai dan yuran, kos penghantaran balik, yuran pemerolehan pengguna yang ditetapkan, dan lain-lain. Di sini anda juga boleh mengesan semua urus niaga mengikut status dan menyelesaikan operasi yang selesai atau dibatalkan.

Pemasaran Gabungan

Xsolla mempunyai Rangkaian Rakan Kongsi sendiri di mana anda boleh membuat dan mengurus program pengaruh dan kempen gabungan berdasarkan prestasi. Sistem ini menawarkan integrasi satu klik yang lancar. Pembangun dan penerbit permainan boleh membuat sendiri program pemasaran gabungan berdasarkan perkongsian hasil atau konsep lain untuk menjana minat di antara bakal rakan kongsi.

Pemasaran Xsolla

Manfaat utama di sini adalah bahawa anda sebenarnya boleh membuat program eksklusif anda dengan menetapkan syarat khusus untuk ahli gabungan. Ciri ini terdapat dalam tiga model perniagaan:

 • Pengaruh – idenya adalah untuk memberi akses ke permainan dan Bahagian Hasil anda kepada penggiat dari YouTube, Twitch dan platform lain, sehingga mereka dapat memperoleh pendapatan dengan melakukan apa yang sudah mereka gemari – menyampaikan kandungan permainan kreatif yang menarik dan mempromosikan permainan yang menarik.
 • Pemasaran Gabungan – mempromosikan dan menjual produk anda dengan bantuan rangkaian gabungan tradisional.
 • Saluran Portal – pasarkan permainan berasaskan penyemak imbas anda melalui portal khusus dan topikal.

SEO dan Keselamatan

Selain alat pemasaran dan promosi, pembangun laman Xsolla juga mempunyai beberapa tetapan SEO dasar. Pengguna boleh mengedit tajuk dan keterangan perkongsian, memuat naik gambar berkongsi, dan cuplikan pratonton di Google. Selain itu, terdapat juga pilihan pratonton perkongsian Facebook.

Pemasaran Xsolla

Dalam permainan, keselamatan sentiasa penting. Xsolla telah menggabungkan alat penipuan eksklusifnya yang diaktifkan secara automatik setelah anda memasang gerbang pembayaran yang lebih baik.

Integrasi Pihak Ketiga

Untuk meningkatkan prestasi laman web anda, anda mungkin mendapat manfaat daripada aplikasi tambahan yang tersedia untuk penyatuan. Ini termasuk Google Analytics untuk kawalan dan pemantauan lalu lintas yang lebih baik, Facebook dan Twitter Pixel untuk mengesan statistik anda yang dihasilkan melalui platform sosial, Google Optimize untuk memanfaatkan sepenuhnya pengujian AB laman web, Majalah Permainan untuk menerbitkan produk anda di tempat topikal utama, dll..

3. Reka bentuk & Templat

Pembina laman web Xsolla tidak menawarkan banyak templat dan tema untuk dipasang. Pengguna sebenarnya mendapat susun atur asas untuk mengedit dan menyesuaikan. Berita baiknya ialah anda mendapat cukup banyak ciri reka bentuk untuk menjadikan laman web kelihatan unik. Tetapan yang tersedia memudahkan untuk mengubah gaya tema, mengubah kebulatan, mengubah warna dan fon utama, memuat naik video dan gambar latar baru untuk setiap blok tertentu.

Reka bentuk Xsolla

Sebaliknya, sebilangan pengguna mungkin memerlukan reka bentuk dan penyesuaian yang lebih sedikit. Walau bagaimanapun, susun atur Xsolla responsif mudah alih dan berfungsi dengan baik pada semua jenis peranti. Terdapat mod pratonton mudah alih tepat di papan pemuka, sementara templat memberikan kesan pertama yang baik dari segi reka bentuk dan gaya.

4. Sokongan Pelanggan

Xsolla memberikan sokongan menyeluruh kepada penggunanya. Pemilik laman web mempunyai cara yang berbeza untuk menyelesaikan pelbagai masalah. Ia merangkumi:

 • Ciri Sembang Langsung – buat perbincangan baru dengan pengurus sokongan dengan satu klik.
 • Alat “Cari Jawapan Anda” – cukup masukkan masalah yang anda ada dan dapatkan jawapan segera dari asas pengetahuan yang besar.
 • Tutorial dan Panduan – Bahagian Aplikasi mengandungi maklumat terperinci mengenai cara menghubungkan perkhidmatan dan instrumen yang berbeza. Ketahui cara bekerja dengan Program Rakan Kongsi, cara mendapatkan dan menghubungkan pengurus Google Tag, dan sebagainya.

5. Rancangan & Harga

Pembina laman web Xsolla adalah percuma untuk digunakan. Anda boleh mula membina dan mempromosikan projek anda dengan kos sifar dengan akses ke semua ciri termasuk hosting. Ia percuma sehingga anda mula menghasilkan wang pertama anda. Sistem mengenakan bayaran 5% dari setiap transaksi atau pembelian yang dilakukan pengguna melalui laman web anda. Itu kelihatan seperti tawaran yang baik dan bukannya membayar yuran bulanan walaupun dengan pendapatan minimum.

Harga Xsolla

6. Kebaikan dan Kekurangan

Xsolla pastinya merupakan salah satu pembangun laman web terbaik di ceruknya. Ia dilengkapi dengan rangkaian fitur kaya dari segi pemasaran dan promosi permainan. Ia menawarkan pelbagai cara untuk menjual produk selain fungsi eCommerce yang dipertingkatkan. Kedua-dua pembangun dan penerbit akan menghargainya walaupun beberapa kelemahan kecil masih berlaku.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Mudah digunakan pembina laman web.
&# x2714; Laman web siap untuk dikunjungi dalam beberapa minit.
&# x2714; Pelbagai pilihan promosi dan pemasaran.
&# x2714; Penyediaan kedai sederhana.
&# x2714; Percuma untuk digunakan.
✘ Tiada templat untuk dipilih.
✘ Ciri penyesuaian terhad

Kesimpulannya

Xsolla adalah platform khusus yang dibuat untuk pembangun dan penerbit permainan. Pembina laman webnya hanyalah alat tambahan untuk membantu pengguna membuat halaman arahan dan memanfaatkan pilihan saluran penjualan dan promosi yang lebih luas. Anda tidak perlu membayar platform pembinaan laman web yang berasingan atau mengambil pekerja pemaju.

Buat laman web anda sendiri dengan kos sifar dan tanpa kemahiran teknikal. Pilih model perniagaan yang berbeza dan jual kunci permainan, langganan atau item maya melalui beberapa saluran penjualan. Banyak cara untuk meningkatkan penjualan dan mengembangkan komuniti permainan anda menjadi alasan tambahan untuk mencuba perisian.

Cubalah Xsolla secara Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map