Kajian Zenfolio

Kajian Zenfolio


Zenfolio – adalah pembangun laman web yang kuat dan kompleks untuk jurugambar profesional. Ia membolehkan mewujudkan pelbagai fungsi laman web portfolio yang menyokong fungsi eCommerce. Hasilnya, kami mendapat laman web khusus, yang menampilkan kombinasi portfolio (foto / video) yang unik, blog dan kedai dalam talian.

Zenfolio melihat misi utamanya dalam membantu jurugambar profesional dan peminat khusus buat laman web portfolio yang benar-benar unik dan menarik secara visual dengan tujuan serba boleh. Sama ada anda akan mempamerkan karya kreatif anda kepada peminat anda atau menjualnya kepada khalayak sasaran, sistem akan memberikan anda sejumlah langkah, alat dan ciri untuk menyelesaikan tugas dengan sebaik mungkin dan memperoleh hasil yang diinginkan.

Dilancarkan pada tahun 2004, pembangun laman web telah membina reputasi yang kuat dari platform pembinaan laman web portfolio. Terserah anda untuk mengawal semua langkah proses pembuatan laman web di sini untuk menyimpan dan menjual foto dan video anda. Anda, yang merancang tetingkap paparan (galeri, album, koleksi, kategori dan lain-lain), menetapkan akses ke karya anda (percuma atau selepas pembayaran atau pendaftaran), peluang memuat turun, kos kumpulan produk atau foto berasingan, parameter paparan, dll. Anda hanya boleh mempamerkan foto anda untuk menyenangkan penonton dengan membuat portfolio percuma yang bagus untuk pengunjung laman web. Terserah anda untuk menentukan apa sebenarnya yang anda mahukan.

Adakah anda berminat dengan fungsi perkhidmatan dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya? Maka sudah tiba masanya untuk menyemaknya sebagai platform yang digunakan untuk membuat kedai produk digital. Tidak mungkin ada orang yang mempunyai keinginan untuk menggunakan alat pembinaan web yang rumit untuk menerbitkan portfolio biasa. Perkhidmatan ini ditujukan untuk profesional dan, oleh itu, ia dilengkapi dengan banyak tetapan dan struktur papan pemuka yang kompleks. Sistemnya agak serius. Mari kita lihat adakah ia benar-benar layak digunakan.

Kebaikan dan keburukan

Zenfolio adalah pembangun laman web berkualiti yang membolehkan anda membuat dan mengurus portfolio atau laman web fotografi anda sendiri, walaupun anda bukan profesional reka bentuk web. Platform ini mempunyai semua alat yang diperlukan untuk memulakan projek yang layak, tetapi anda tidak boleh mengharapkan fleksibiliti dan fungsi yang mendalam daripadanya. Pembangun laman web menyediakan pengguna dengan set ciri asas yang diperlukan untuk proses pembangunan laman web yang cepat dan berkesan, tetapi jika anda berhasrat untuk memulakan projek portfolio yang hebat, ia hampir tidak akan memenuhi keperluan anda. Sama seperti yang lain platform profesional, Zenfolio hadir dengan senarai kebaikan dan keburukan yang harus diketahui pengguna untuk membuat pilihan yang tidak berat sebelah.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Fokus sistem fotografi yang hebat
&# x2714; Galeri gambar bersepadu moden
&# x2714; Penyesuaian templat yang fleksibel dan reka bentuk responsif
&# x2714; enjin eCommerce
&# x2714; Pengurusan gambar yang selesa
&# x2714; SEO yang bagus
&# x2714; Sokongan pelanggan yang hebat
&# x2714; Alat pemasaran
&# x2714; Pengoptimuman mudah alih
&# x2714; Mari anda berhubung dengan rangkaian jurugambar yang luas
&# x2714; Pilihan penyatuan video / gambar / audio yang luas
Editor Penyunting yang tidak selesa dan antara muka yang kompleks
✘ Keluk pembelajaran yang curam
Template Pilihan templat terhad
Editor Penyunting teks WYSIWYG mungkin tidak mencukupi untuk mengatasi elemen laman web yang kompleks
Options Pilihan sokongan telefon dan sembang langsung tidak tersedia untuk semua rancangan
✘ Bilangan fon sistem terhad

Zenfolio adalah pilihan yang tepat untuk pengguna, yang berhasrat untuk memulakan laman web fotografi tetapi tidak mempunyai kemahiran reka bentuk web dan kesedaran pengekodan untuk melakukannya secara bebas. Walau bagaimanapun, pembangun laman web agak kekurangan fungsi dan pilihan penyesuaian reka bentuk yang mendalam untuk membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya proses pembangunan laman web anda.

Apa Itu Bagus Untuknya?

Zenfolio adalah pilihan terbaik bagi pengguna, yang tidak mempunyai pengetahuan reka bentuk web dan kemahiran pengekodan untuk melancarkan projek mewah sendiri. Dengan menggunakan platform ini, orang-orang bukan berteknologi tidak hanya dapat membina laman web fotografi profesional, tetapi juga mengatur, mempamerkan dan menjual karya seni mereka.

Zenfolio berjaya mendapat populariti dengan jurugambar profesional dan amatur kerana sistem eCommerce bersepadu, persembahan galeri yang hebat dan alat pemasaran yang fleksibel. Pembangun laman web juga dilengkapi dengan penyeret dan lepas penyampai yang mudah serta banyak ciri untuk mempamerkan dan mengembangkan perniagaan fotografi anda. Ini adalah parameter utama yang menjadikan platform sebagai pilihan yang baik untuk pengguna yang terlibat dalam perniagaan fotografi.

Kemudahan penggunaan

Zenfolio bukanlah pembangun laman web termudah di luar sana, tetapi masih mungkin untuk membiasakannya setelah anda meneroka antara muka sistem, papan pemuka dan set alat bersepadu. Platform ini dilengkapi dengan sokongan pelbagai bahasa dan set laman web standard yang dapat ditambahkan ke laman web untuk menjimatkan masa dan usaha. Penyunting sistem WYSIWYG memungkinkan untuk menyunting, mengubah dan mengatur sebahagian besar elemen halaman. Ini adalah salah satu ciri yang menyumbang kepada kesederhanaan sistem.

Pada masa yang sama, antara muka pembangun laman web sedikit berantakan dengan ciri dan pilihan yang diperlukan untuk memberi reka bentuk laman web anda sepenuhnya disesuaikan. Ini menambah kerumitan pembuatan laman web, yang terutama berlaku untuk bukan teknisi dan juga bagi pengguna, yang telah terbiasa dengan navigasi laman web yang sederhana dan mudah. Begitu juga, memerlukan masa untuk menyesuaikan elemen halaman web yang kompleks, termasuk borang, lajur, peta dan lain-lain. Ini juga memerlukan masa dan usaha tambahan.

Bermula

Apabila anda baru hendak mula bekerja dengan sistem, ia akan menghasilkan kesan yang jauh lebih sederhana daripada yang sebenarnya. Proses pendaftaran adalah mudah dan pantas. Sistem akan meminta anda memberikan nama sebenar anda sebagai jurugambar serta e-mel dan kata laluan anda untuk membuat akaun.

Zenfolio Mulakan Percubaan Percuma Anda

Langkah seterusnya adalah memilih jenis laman web (portfolio) anda akan membuat dan menyesuaikan. Menu lungsur turun akan membantu anda membuat pilihan yang tepat, walaupun terdapat keraguan yang mungkin anda miliki atas sebab tertentu.

Setelah anda selesai dengan pemilihan topik, sistem akan menawarkan anda untuk memilih templat yang sesuai dengan gaya niche dan portfolio anda dan juga topik yang paling penting. Di sinilah anda harus menentukan jenis foto yang anda amati (Perkahwinan dan Pertunangan, Acara, Sekolah, Potret, Sukan / Aksi, Landskap, Alam / Hidupan Liar dll.). Sekiranya diperlukan, anda boleh memilih beberapa varian.

Terlebih lagi, pembangun laman web akan menawarkan anda untuk memilih reka bentuk berdasarkan pertanyaan dan maklumat yang telah anda kirimkan pada langkah sebelumnya. Selain itu, anda akan dapat mencentang kotak yang menentukan implikasi utama projek anda (Portofolio Dalam Talian, Pemeriksaan Pelanggan, Penghantaran Fail Digital, Blog, Jual dll.). Setelah menyelesaikan langkah-langkah ini, anda dapat meneruskan penyesuaian laman web fotografi anda.

Penyuntingan Laman Web

Sistem ini menawarkan templat yang paling sesuai berdasarkan maklumat yang telah anda kongsi. Sekiranya ada sesuatu yang anda tidak suka kerana sebab tertentu atau jika anda memutuskan untuk beralih ke reka bentuk lain, anda boleh melakukannya kemudian berdasarkan maklumat yang dihantar. Sebaik sahaja anda selesai dengan pilihan templat, anda akan berpeluang untuk mulai menyesuaikannya.

penyunting laman web zenfolio

Pemperibadian laman web diselesaikan dengan menambahkan foto. Anda boleh memuat naik beberapa gambar untuk permulaan, tetapi juga mungkin untuk menambahkan lebih banyak gambar selepas itu. Pembina laman web memungkinkan untuk memuat naik beberapa foto hanya untuk membolehkan anda melihat bagaimana projek anda kelihatan dalam jangka masa panjang.

Akhirnya, Zenfolio akan menawarkan anda untuk menyesuaikan tetapan SEO laman web anda untuk memastikan orang dapat menemui anda dan meningkatkan keterlihatan projek anda di rangkaian sosial. Itu adalah pendekatan yang tidak biasa kerana majoriti pembangun laman web (termasuk yang khusus) jangan berikan pilihan ini sejak awal. Sementara itu, pentingnya promosi SEO tidak boleh dipandang remeh, yang menjadikan sistem ini mendapat perhatian profesional dan peminat foto.

Untuk menyesuaikan tetapan SEO, anda harus menyediakan kandungan yang relevan di bidang laman web utama untuk membantu mesin pencari memahami topik laman web anda dengan lebih baik dan memaparkannya dengan baik di mesin pencari. Di antara bidang yang perlu anda isi, yang berikut harus menjadi yang pertama disebutkan: Tajuk Halaman Utama, Lokasi (bandar, negeri / wilayahdan Penerangan Laman Web.

Yang harus anda fikirkan adalah bahawa proses penjelajahan dan pembuatan laman web Zenfolio itu sendiri akan jauh lebih rumit daripada yang kelihatan sejak awal. Ini bukan sistem biasa. Struktur papan pemuka tidak serupa dengan perkhidmatan lain.

Sekiranya anda mempunyai pengalaman menggunakan perkhidmatan cloud, ia tidak akan membantu anda sama sekali. Secara umumnya, adalah mungkin untuk meneroka sistem dengan berkesan. Sebaik sahaja anda terbiasa, papan pemuka akan menjadi lebih mudah. Walau bagaimanapun, anda masih akan merasa tidak yakin dengan pilihan pilihan yang diperlukan dari semasa ke semasa. Ini kerana struktur papan pemuka yang kompleks dan banyaknya kategori yang terlibat. Ini adalah kategori Foto, Laman Web, Jual dan Komunikasi, masing-masing dilengkapi dengan subkategori drop-down, yang juga memerlukan penerokaan.

Selain itu, papan pemuka laman web mempunyai Penganjur, di mana anda boleh menyusun galeri foto, koleksi atau bahkan halaman yang berasingan. Berikut adalah senarai bahagian yang perlu anda miliki: Pilihan, Baru Ditambah, Kegemaran. Tanda air dan Laluan Bunyi. Di bawah Penganjur, anda akan menemui koleksi, portfolio dan galeri siap pakai.

penyunting tajuk zenfolio

Pembahagian logik kawasan kerja menjadi bahagian menjadikan proses penguasaan sistem sedikit dipermudah, walaupun, anda masih memerlukan masa untuk membiasakannya. Pengguna secara amnya mengharapkan antara muka yang lebih mesra pengguna dan ergonomik dari pembangun laman web portfolio, walaupun sistemnya maju. Bagaimana jika saya hanya mahu menghantar 50-100 gambar yang saya ambil semasa perjalanan ke Polinesia, misalnya? Ini tidak akan mudah. Saya harus bertarung dengan tetapan yang tidak perlu yang rumit untuk jangka masa yang panjang, dengan harapan ini akan segera berakhir dan orang ramai akan melihat foto saya.

Nasib baik, Pusat Sokongan sistem terdiri daripada tiga bahagian, iaitu pangkalan pengetahuan, video latihan dan sumber. Saluran YouTube perkhidmatan ini dilengkapi dengan pelbagai video, durasinya melebihi 1 jam. Ini menunjukkan dua fakta: pembangun sistem mencuba sedaya upaya untuk membantu pengguna meneroka perkhidmatan dengan jayanya dan mereka benar-benar mempunyai banyak perkara untuk diberitahu kepada mereka. Zenfolio sangat memerlukan pusat sokongan maklumat. Terdapat banyak penjelasan di sini. Bahagian teks mengandungi lebih dari 200 artikel, yang dibahagikan kepada beberapa kategori. Anda juga boleh menghubungi sokongan teknikal secara langsung pada bila-bila masa sepanjang hari.

Perkhidmatan ini mempunyai blog yang menarik dengan berita, kisah dan cadangan yang menginspirasi mengenai penggunaan ciri pembangun laman web yang berkesan. Secara amnya, diperlukan sekitar 5 hari untuk menguasai fungsi Zenfolio yang paling berguna. Sekiranya ada sesuatu yang anda tidak faham, pergi ke bahagian sokongan untuk mendapatkan bantuan pantas. Intuisi dan pengalaman anda mungkin tidak berguna bagi anda di sini, sementara Soalan Lazim perkhidmatan lebih dipercayai.

Berlangsung

Proses memulakan laman web fotografi dengan Zenfolio tidak memerlukan masa yang lama, tetapi bersiaplah untuk meluangkan masa untuk meneroka sistem dan membiasakannya. Sebaik sahaja laman web anda siap, anda boleh melihat pratontonnya dan kemudian disiarkan. Ingatlah bahawa anda dapat kembali ke proses penyuntingan laman web bila-bila masa anda memerlukannya – cukup aktifkan butang Edit dan buat pengeditan yang anda anggap penting. Mereka akan disimpan secara automatik. Secara keseluruhan, diperlukan beberapa saat untuk menerbitkan projek portfolio anda.

ciri-ciri & Kelenturan

Antaramuka Zenfolio kelihatan cukup sederhana, bahkan jika tidak kebudak-budakan berbanding dengan pesaing utama SmugMug. Terdapat banyak warna, bentuk elemen sudut, banyak ikon dan tanda serba boleh di sini. Namun, ini tidak banyak mengganggu pengguna. Anda cepat terbiasa dengan ini. Papan pemuka secara struktural dibahagikan kepada 6 bahagian pilihan:

“Papan Pemuka” adalah skrin permulaan yang mengandungi pautan cepat untuk mengakses tetapan dari bahagian lain (anda boleh menambah galeri, catatan blog, menyiapkan reka bentuk, melihat komen dll di sini).

Papan Pemuka Zenfolio

“Foto” adalah bahagian penyimpanan foto yang menyerupai Windows Explorer atau MacOS Finder. Bar sisi kiri mengandungi galeri, kumpulan foto dan koleksi, sementara kawasan kerja merangkumi folder dengan foto yang terdapat di sana. Anda boleh menambahkan bahagian baru, kategori, foto, mengedit tetapan keterlihatan dan akses galeri dll. Di bar sisi kanan, ada kemungkinan untuk menambah keterangan kumpulan foto, mengatur keterlihatan mereka, peluang / larangan muat turun, kos, penutup album, percuma atau akses berdaftar.

Foto Zenfolio

“Menjual” adalah bahagian pembangun laman web eCommerce. Di sinilah senarai harga, laporan pesanan, senarai produk berbayar (yang boleh diedit / dihapus atau disatukan ke dalam pakej), album, tetapan sijil hadiah, kupon dan tindakan promosi serba boleh dijumpai.

Penjualan Zenfolio

“Laman web” adalah senarai halaman statik laman web anda yang mengandungi keterangan dan pautan untuk penyuntingannya. Ini adalah bahagian, dari mana anda juga dapat menambahkan catatan blog baru, memuat naik dokumen PDF baru dan membuat halaman tersuai.

Laman Web Zenfolio

“Komunikasi” adalah pusat komunikasi anda dengan pengunjung. Di sinilah anda dapat mencari senarai kenalan, sejarah e-mel, senarai komen laman web dan statistik setiap pengguna yang berdaftar.

Komunikasi Zenfolio

“Tetapan” adalah bahagian pilihan yang kuat, yang dibahagikan kepada 4 kategori, iaitu:

  • “Akaun” yang memungkinkan untuk mengatur data akaun, kata laluan, hak cipta, pautan rujukan, tetapan profil sosial dan lain-lain;

Akaun Zenfolio

  • “Pengebilan”, yang mengandungi maklumat pembayaran (jenis kad kredit, nombor, alamat dll), penyata akaun (baki semasa, kredit dan caj) serta maklumat mengenai rancangan semasa. Di sinilah anda juga dapat menyediakan perkhidmatan laman web tambahan, seperti Triple Scoop Music, RAW Files Edit ($ 50 / tahun) dan Keahlian Borrowlences ($ 100 / tahun);

Pengebilan Zenfolio

  • “Laman web”, yang membolehkan menyiapkan domain khusus, memilih halaman utama laman web anda, mendapatkan akses tetapan SEO, Alat Webmaster (Google, Bing), Pelacakan Pelawat (Analitis Google), Tetapan Peringatan Kuki dan Tetapan Paparan Pelawat (pengaktifan versi laman web mudah alih, laman web carian, kesan tayangan slaid dll);

Tetapan Laman Web Zenfolio

  • “Menjual”, di mana anda boleh melancarkan kempen promosi, menetapkan cara pesanan cetak lalai, pilihan vendor, tetapan mata wang dan cukai, keranjang belanja, Maklumat Yuran Zenofolio (7% dari semua transaksi) dan tetapan lain seperti ini.

Tetapan Jual Zenfolio

Oleh itu, Papan Pemuka mengandungi bahagian tetapan, yang tidak berkaitan langsung dengan pembentukan halaman web. Editor Zenfolio adalah kawasan tetapan yang berasingan, di mana anda boleh menyiapkan setiap halaman secara terperinci secara visual dan berfungsi. Kami telah menjelaskan sebahagian pilihannya di bahagian “Tema“Bahagian.

Untuk meringkaskannya, anda dapat memilih susun atur dan sekumpulan elemen yang ditampilkan untuk setiap blok. Setiap titik menu dapat diberikan Judul, jenis (galeri, halaman khusus, halaman luaran, dokumen PDF), peraturan paparan dan pembukaan (di tetingkap baru atau semasa). Menu dropdown boleh dibuat di sini juga. Di bahagian Tetapan Laman, anda boleh mengatur penjenamaan laman web (logo dan ikon), bahasa, versi mudah alih, suapan berita RSS, paparan maklumat foto dll..

Secara amnya, papan pemuka menimbulkan kesan positif. Ia agak rumit dan penuh dengan tetapan, tetapi kelihatan cukup logik dan mudah setelah anda membiasakannya. Fungsi Zenfolio berada pada tahap yang baik. Anda boleh merancang kedai foto / video dengan blog dalam beberapa hari. Semua yang anda perlukan ada di sini.

Bercakap mengenai fungsi sistem, ia cukup serba boleh dan memperkenalkan pelbagai pilihan untuk menyatakan kebebasan kreatif anda. Sudah tiba masanya untuk mengkaji set ciri sistem sekarang.

Aplikasi Mudah Alih

Selain daripada susun atur yang dioptimumkan untuk mudah alih yang dilengkapi dengan sokongan navigasi sentuh, pembangun laman web mempunyai aplikasi mudah alih percuma untuk peranti Android dan iOS yang memungkinkan untuk membuat dan menguruskan portfolio profesional di mana sahaja. Terdapat juga aplikasi Memori Pelanggan individu untuk memuat naik dan menguruskan gambar dengan pantas dan membuat galeri foto.

Pengoptimuman Enjin Carian

Laman web portfolio Zenfolio dioptimumkan dengan baik untuk enjin carian. Seperti disebutkan di atas, sistem ini menawarkan peluang untuk mengisi tetapan SEO utama sejak awal – pada langkah terakhir proses pembuatan projek. Selain itu, ia juga dilengkapi dengan bidang yang diserlahkan yang paling penting yang tidak boleh dilupakan, ketika datang untuk SEO. Ini adalah cara terbaik bagi pengguna untuk mengetahui tag meta apa yang harus mereka isi untuk meningkatkan peringkat mesin pencari projek mereka (tajuk, kata kunci, keterangan).

Analisis Bersepadu

Sistem ini menawarkan peluang untuk mengintegrasikan alat yang mesti ada untuk mengesan parameter laman web anda, termasuk aliran dan turun naik lalu lintas, tingkah laku mereka di laman web, sumber lalu lintas utama dan ciri penting lain yang memberi kesan langsung terhadap promosi laman web kami dan kadar penglibatan pelanggan. Di antara perkhidmatan yang dapat anda gabungkan, masuk akal untuk menyebut Analitis Google, Alat Webmaster dan StatCounter.

Pengurusan Kandungan

Zenfolio membolehkan anda mengatur gambar dan koleksi anda dengan mudah ke galeri dan kumpulan bersarang. Anda juga boleh menetapkan tag (kata kunci) kepada mereka serta memuat naik dan membahagikan foto ke dalam kategori. Perkhidmatan ini juga menyokong penyusunan semula gambar, video dan koleksi mereka.
Sekiranya terdapat keperluan untuk memindahkan fail dari satu kategori ke kategori lain, anda boleh melakukannya dengan mudah dalam masa yang singkat. Zenfolio juga membolehkan anda mengimport dan menampilkan metadata IPTC dan EXIF ​​serta menggunakan alat muat naik bersepadu seperti ActiveX dan HTML5.

Ciri Import / Eksport

Sekiranya anda sudah mempunyai koleksi foto dalam sistem lain dan berniat memindahkannya ke Zenfolio, pembangun laman web membenarkan muat naik langsung dari Adobe Lightroom, Galeri Foto Microsoft Live, Mekanik Foto, baris arahan dll. Anda juga boleh memindahkan foto ke Zenfolio dari perkhidmatan hosting lain, memuat naik atau menyimpan sumber atau fail mentah, memuat naik fail PDF atau bahkan memautkannya dari menu laman web anda.

Hosting Foto dan Video

Zenfolio menyokong format fail foto JPEG, TIFF, PNG, GIF dan juga fail video MPEG, M4V, AVI, MOV, WMV, 3GP, MKV, MP4, MTS. Terlepas dari ukuran fail foto anda, ia akan menampilkan kualiti tinggi, dipaparkan dengan sempurna di laman web. Pembangun laman web juga mempunyai banyak susun atur fotografi video, foto dan portfolio profesional yang menyumbang kepada kadar penglibatan dan pengekalan pengguna.

Selanjutnya, Zenfolio dilengkapi dengan mod Dim-the-Lights untuk paparan berkualiti dan tayangan gambar besar yang menarik. Sebilangan besar pengguna menghargai peluang untuk memilih antara 50 runut suara percuma yang terdapat dalam koleksi Muzik Triple Scoop pembangun laman web.

Keselamatan yang dipertingkatkan

Fakta bahawa pembangun laman web tertumpu pada keperluan jurugambar profesional, ia memberi perhatian khusus kepada keselamatan fail yang dihoskan di pelayannya. Platform ini memastikan sandaran foto yang diedarkan secara geografi selamat, perlindungan kata laluan dari foto dan galeri yang berasingan,
Perkongsian Media Sosial

Untuk menyumbang kepada promosi laman web anda dan pertumbuhan asas pelanggan, Zenfolio memungkinkan untuk berkongsi laman web dan koleksi gambar anda di rangkaian sosial yang popular, termasuk Pinterest, Google+, Facebook, Twitter dll. Ini memberikan pengalaman membeli-belah baru kepada jurugambar dan juga potensi mereka dan pelanggan setia. Sekiranya ada keperluan untuk memesan fail dari makmal bersepadu, Zenfolio memberikan ciri ini juga.

e-dagang

Zenfolio dilengkapi dengan troli beli-belah terpadu yang dilengkapi dengan jenama anda sendiri dan menyokong 18 jenis mata wang, pilihan penghantaran / penghantaran di seluruh dunia, diskaun 20% untuk pesanan pertama serta peluang untuk menghantar Keranjang Belanja anda kepada rakan atau pasangan anda melalui e-mel. Dengan Zenfolio, anda boleh menjual lebih dari 2,000 produk yang disediakan oleh makmal rakan kongsi bersepadu.

e-dagang portfolio zen

Perkhidmatan Album Foto yang dibuat oleh pembangun laman web memungkinkan untuk menjual album foto buatan tangan dan juga produk bercetak. Di antara produk lain yang boleh anda jual dengan perkhidmatan tersebut, masuk akal untuk menyebut muat turun digital berlesen, pakej produk yang diberikan oleh vendor lain, kolaj dan kad ucapan yang direka khas dan lain-lain. Terserah kepada anda untuk menetapkan harga dan memberikannya kepada bakal pelanggan, terutamanya jika anda akan menjual produk di seluruh dunia dalam pelbagai jenis mata wang. Ciri import / eksport fail CSV juga disokong di sini.

Zenfolio juga membolehkan memaparkan produk unggulan untuk foto dan galeri, memutuskan pilihan penghantaran yang lebih disukai dalam setiap kes individu, mengenakan cukai jualan individu (PPN) untuk semua pesanan yang diselesaikan. Pembangun laman web membolehkan anda menerima PayPal dan pembayaran kad kredit menambah cetakan promo untuk pesanan yang berada dalam status menunggu keputusan.

Alat tambah

Zenflow membolehkan anda menggunakan beberapa add-on untuk menjadikan laman web portfolio anda lebih menghiburkan. Ini termasuk lebih dari 17000 lagu dari Triple Scoop Music, Pemprosesan File RAW Edit Fotografer serta diskaun dan tawaran istimewa dari rakan sistem.

Reka bentuk & Templat

Zenfolio mempunyai 12 pratetap laman web. Masing-masing dilengkapi dengan struktur persembahan foto tersendiri dan mempunyai komposisi galeri, halaman utama, kedudukan menu dan lain-lain. Anda juga dapat menetapkan tema untuk setiap pratetap, yang merangkumi skema warna laman web, latar belakang dan tipografi. Ini adalah kaedah penyesuaian reka bentuk yang sangat mudah. Terdapat banyak tema yang dapat diedit di sini atau anda boleh membuat tema anda sendiri dari awal di pembangun laman web.

Anda juga boleh mengubah susun atur pratetap laman web mana pun. Terdapat 25 templat berbeza dan anda boleh memilih susun atur yang berasingan untuk setiap halaman laman web anda. Ini juga merupakan kaedah penyesuaian reka bentuk yang sangat kuat dan mudah digunakan. Terlebih lagi, templat susun atur dapat diaktifkan untuk header dan footer secara berasingan. Walau bagaimanapun, tidak banyak masalah, templat apa yang akan anda pilih – reka bentuk dan strukturnya akhirnya dapat diubah sepenuhnya.

Anda boleh mengaktifkan / menonaktifkan sejumlah elemen di mana-mana halaman, termasuk tajuk, footer, menu, maklumat hubungan, kawasan carian, butang rangkaian sosial dan lain-lain. Pilihan ini banyak mempengaruhi reka bentuk laman web..

Zenfolio Pilih Reka Bentuk

Anda secara amnya dapat mengatur penjajaran dan paparan semua elemen pada halaman. Anda hanya perlu mencari kotak pilihan yang diperlukan untuk melakukannya. Sebilangan besar pilihan ini terdapat di bahagian “Pilihan Halaman”. Zenfolio dilengkapi dengan tetapan penyesuaian reka bentuk yang kaya. Satu-satunya masalah adalah bahawa sukar untuk memahami hasil pengaktifan pilihan ini atau kadangkala. Terdapat banyak tetapan kecil dan mudah tersesat di sini. Sekiranya anda tidak mengambil berat tentang kotak pilihan, maka kemungkinan besar anda akan berjaya dalam perkara ini. Editor reka bentuknya bagus di sini.

Sokongan pengguna

Pusat Pembelajaran dan Sokongan pembangun laman web adalah profesional dan menawarkan soalan terperinci mengenai sebarang jawapan. Pilihan sokongan pelanggan Zenfolio cukup serba boleh, tetapi tidak semua perkhidmatan tersedia di sini secara lalai dan tanpa kos. Pengguna pertama kali atau mereka, yang menghadapi masalah semasa proses pembangunan laman web, dapat menggunakan penyelesaian bantuan berikut:

 • Asas pengetahuan – pembangun laman web menawarkan Pangkalan Pengetahuan yang bermaklumat yang merangkumi banyak artikel. Mereka tergolong dalam kategori khusus berdasarkan permasalahan paling meluas yang dihadapi pengguna ketika bekerja dengan sistem;
 • Video Latihan – Zenfolio mempunyai pelbagai video dan alat latihan mendalam yang akan membantu anda membawa projek anda ke tahap yang baru;
 • Sembang Langsung – Sembang Langsung dan sokongan telefon kini tersedia untuk pelanggan pelan berbayar dan ini adalah salah satu masalah yang memerlukan penambahbaikan;
 • Borang hubungan – Untuk berhubung dengan pembantu, anda harus mengisi borang hubungan atau mendaftar untuk sesi persediaan satu-satu secara percuma dengan salah seorang pakar Zenfolio dengan mengikuti pautan khas. Secara amnya, sokongan teknologi Zenfolio disusun dengan baik;
 • Komuniti Dalam Talian – Zenfolio mempunyai komuniti dalam talian yang luas yang terdiri daripada beberapa pilihan yang boleh dipilih oleh pengguna. Ini termasuk Blog, Ulasan, Acara, Duta Zenfolio, Pembangun, Panduan Percuma.

Rancangan & Harga: Berapa Kos Zenfolio?

Zenfolio adalah perkhidmatan berbayar, yang menawarkan percubaan 14 hari percuma untuk menguji ciri sistem. Rancangan berbeza dari segi fungsi. Oleh itu, kami mengesyorkan mempelajari ciri-ciri setiap rancangan sebelum melanggannya. Jadi, rancangannya adalah seperti berikut:

 • Pemula ($ 60 per tahun) – Laman web hosting gambar yang disesuaikan, portfolio yang lengkap dengan blog, storan tanpa had, susun atur mudah alih, tema, 50 lagu percuma untuk tayangan slaid, kawalan akses dengan kata laluan, fail RAW arkib, nama domain.
 • Pro ($ 240 per tahun) – Semua ciri termasuk dalam Pelan Permulaan serta peluang untuk memesan / menjual produk dari Mpix, 7% yuran pesanan, keranjang belanja, ukuran fail maksimum 64 Mb, menambah tanda air dan logo, alat pemasaran, penjenamaan Zenfolio yang dibuang.
 • Mahir ($ 360 per tahun) – Pilihan penghantaran tersuai, akses akaun pelbagai pengguna, menguruskan acara dengan senarai peserta, penyuntingan pesanan lengkap, sokongan sembang langsung segera, sokongan telefon, kegemaran eksport ke Lightroom.

Perlu dinyatakan bahawa pembayaran bulanan adalah 40% lebih mahal berbanding dengan rancangan tahunan. Rancangan datang pada kos purata dalam niche pembangun laman web dan berbeza antara satu sama lain. Pelan Permulaan berfungsi dengan baik untuk membuat portfolio standard. Pro Plan membenarkan penjenamaan dan penjualan kandungan. Pelan Lanjutan memastikan sokongan dan kualiti teknologi yang berkualiti untuk bekerja dalam satu pasukan atau melakukan tindakan promosi untuk pelanggan.

Harga Zenfolio

Bayaran komisen 7% tidak kelihatan munasabah di sini. Sebaliknya, pemaju secara peribadi berminat dengan kejayaan anda, yang menyumbang kepada prestasi sokongan teknikal dan kualiti Zenfolio umum. Ini adalah amalan biasa.

Kesimpulan Kajian Zenfolio

Zenfolio adalah pembangun laman web maju yang digunakan untuk membuat laman web portfolio pelbagai fungsi. Templat berkualiti digabungkan dengan fungsi sistem yang kuat memungkinkan untuk mengesyorkan pembangun laman web kepada pengguna. Kekurangan perkhidmatan tidak begitu penting, tetapi ada dan cukup ketara. Perkara ini berlaku terutamanya pada peringkat awal penggunaan platform – ergonomik antara muka kadang-kadang buruk.

Yang penting ialah anda boleh memuat naik sebilangan gambar dengan cepat dan menyiarkannya di laman web anda. Tugas utama adalah menetapkan reka bentuk dan pilihan penagihannya. Selebihnya jauh lebih sederhana. Adakah Zenfolio berfungsi dengan baik untuk pemula? Kemungkinan besar ya daripada tidak, tetapi anda harus membiasakan diri dengan sistem dan menonton tutorialnya terlebih dahulu.

Pusat Sokongan mesti dipilih. Ia benar-benar profesional. Sokongan teknikal juga dikembangkan dengan cukup baik. Kos rancangan adalah purata. Pembangun laman web patut diberi perhatian, jika anda baik dengan antara muka. Tempoh percubaan akan membolehkan anda memahami sama ada sistem itu bernilai wangnya.

Cuba Zenfolio Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map