Semakan Tapak Google

Tapak Google – adalah pembangun laman web, cukup sederhana untuk dikuasai oleh pemula namun ia menyediakan platform pengembangan dan hosting web yang mudah dan intuitif. Ini adalah reinkarnasi Jotspot, yang diperoleh oleh Google pada tahun 2006. Hari ini, pembangun laman web Google tidak seperti Jotspot, selain kenyataan bahawa kedua-duanya adalah sistem wiki yang dihoskan yang membolehkan pembuatan, pengubahsuaian, dan peluasan kandungan kolaboratif.


Tapak Google dengan cepat menjadi platform popular untuk membuat intranet dan laman web sekolah, dan sekilas pandang menunjukkan bahawa pembangun telah membuat beberapa penambahbaikan sejak tinjauan terakhir kami ke Laman Google kira-kira setahun yang lalu. Sekiranya anda memerlukan laman web yang lebih kompleks seperti kedai atas talian atau a blog, sebagai contoh, tidak masuk akal untuk mencari fungsi yang diperlukan di sini. Sistem ini kebanyakannya digunakan untuk melancarkan laman web sederhana untuk penggunaan sehari-hari.

Sistem ini tidak diragukan lagi adalah penyelesaian yang baik untuk intranet korporat, tetapi adakah ia sesuai untuk membuat laman web perniagaan? Kami memutuskan untuk meletakkan Laman Google mengikut langkahnya sekali lagi untuk menjawab soalan ini.

Pada bulan Jun 2017 Google telah mengumumkan Laman Web dengan Perniagaan Saya di Google – perkhidmatan berasingan dalam bahagian perniagaan, yang memungkinkan untuk membuat laman web percuma untuk syarikat itu, yang didaftarkan di Perniagaan Saya di Google. Mulai sekarang pengguna perniagaan boleh membuat laman web syarikat di dalam akaun google mereka. Tidak ada yang istimewa, antara muka hampir sama dengan Tapak Google klasik. Versi ini kekurangan sebahagian besar alat perniagaan yang berguna, membandingkan, misalnya, dengan uKit – pembangun laman web perniagaan khusus. Sol mari teruskan ulasan!

1. Kemudahan Penggunaan

Sekiranya anda mempunyai Gmail atau akaun Google yang lain, anda boleh melangkau peringkat pendaftaran – pembangunnya tersedia untuk mana-mana akaun yang ada. Nasib baik, ada beberapa tema baru yang mempunyai rupa dan nuansa moden. Untuk laman web ujian kami memilih tema perniagaan.

Apabila anda selesai dengan tetapan asas, anda boleh mula menyesuaikan diri dan membina laman web anda dalam persekitaran penyuntingan WYSIWYG. Walaupun anda dapat menambahkan, mengedit dan membuang gambar, menyalin dan pelbagai widget, sebahagian besar halaman tidak akan dapat diedit, terutama tetapan reka bentuk laman web anda.

Tapak Google - Penyunting

Secara keseluruhan, ia cukup mudah digunakan dan tidak memerlukan kemahiran khas. Pembangunnya mempunyai rupa dan nuansa kebanyakan aplikasi Google, menjadikan antara muka biasa dan intuitif. Ikon bar alat sangat serupa dengan Google Drive.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Apabila anda membuat halaman baru untuk laman web anda, anda dapat memilih dari sejumlah jenis halaman yang berbeda, bergantung pada jenis konten yang ingin anda tambahkan ke halaman tersebut. Secara khusus, anda boleh membuat jenis halaman berikut:

 • laman sesawang. Anda boleh mengatur jenis halaman ini seperti yang anda mahukan: menulis salinan, membenamkan gadget, melampirkan dokumen, dan juga membiarkan rakan lain memberi komen di halaman anda.
 • Pengumuman. Jenis halaman ini direka untuk menyiarkan berita. Sama seperti blog, ia memaparkan catatan yang anda tambah mengikut susunan kronologi.
 • Fail Kabinet. Jenis halaman ini membolehkan anda menyimpan dan mengurus fail, memudahkan untuk membaginya dengan pengguna laman web anda yang lain. Rakan sekerja anda boleh melanggan halaman untuk diberitahu ketika fail ditambahkan, diubah atau dikeluarkan.
 • Halaman senarai. Item yang ditambahkan ke dalam senarai senang ditambahkan, diedit dan dikeluarkan. Sama seperti halaman kabinet fail, pengguna dapat melanggan untuk mendapatkan pemberitahuan.
 • Muka surat permulaan. Jenis halaman ini mengandungi dua bahagian: satu yang dapat disesuaikan untuk menunjukkan set alat yang diperibadikan, dan yang lain di mana pengguna dapat menambahkan kandungan yang dilihat oleh semua penonton.

Setelah menyusun halaman anda, anda boleh mula mengubahnya dan memuat naik kandungan anda secara visual. Pembangunnya menawarkan sekumpulan ciri yang tersusun dengan baik. Butang ‘Sisipkan’ mengandungi 3 bahagian (Umum, Gadget, dan Google), masing-masing menyembunyikan lebih banyak pilihan: kotak HTML, Carta, Kalendar, catatan Terkini, Drive, Hangout, Peta, Youtube dll. Berhati-hatilah, namun tidak semua yang ketiga Gadget -party berfungsi seperti yang dirancang: kami menambahkan gadget Click-to-Call ke laman web ujian kami, dan ia tidak berjaya. Nampaknya mereka berhenti mengurus perpustakaan Gadget beberapa tahun yang lalu.

Pembangun laman web mempunyai banyak ciri yang menjadikan fungsinya ke tahap yang baik. Lihatlah sebilangan dari mereka untuk mengetahui apa yang dapat anda gunakan, ketika mengerjakan pengembangan laman web anda:

 • Alat Google. Ini adalah alat yang dapat diintegrasikan yang serupa dengan widget atau peluasan standard (kalendar, kalkulator, suapan berita dll.) Yang boleh anda gunakan untuk memberikan prestasi tambahan di laman web anda.
 • Alat Webmaster Google. Sama ada laman web anda dilengkapi dengan domain khusus atau dengan sites.google.com dalam URL, Laman Google akan mempermudah mesin pencari untuk mengindeksnya (ini secara automatik meningkatkan kedudukan laman web anda dalam hasil carian).
 • Analitis Google. Sistem ini membolehkan menyiapkan Analitis Google dan menghubungkannya ke akaun Google percuma anda untuk memungkinkan anda melacak statistik laman web.
 • Integrasi Google Suite. Ini adalah salah satu ciri terpenting dari sistem ini, yang membolehkan mengintegrasikan sebarang pelanjutan G Suite ke dalam laman web anda (termasuk Dokumen Google, Peta, Drive dll) tanpa menggunakan pemalam dan tambahan pihak ketiga.
 • Penyatuan dan Penyuntingan HTML / Skrip. Dengan Tapak Google, anda boleh menulis skrip secara manual atau memilih dan menyatukan blok HTML khusus untuk laman web anda agar proses terpenting menjadi automatik.

Terlebih lagi, pembangun laman web memungkinkan untuk menambahkan banyak penyumbang dan melanggan perubahan laman web. Berita baik bagi mereka yang ingin mendapatkan perhatian – pembangunnya membolehkan pengguna mengedit beberapa kod HTML. Editor lanjutan dilengkapi dengan butang Pratonton yang berguna.

Apabila laman web anda sudah siap, anda boleh menerbitkannya di domain anda sendiri. Secara lalai, setiap laman web Google Sites didedahkan kepada umum di web. Sekiranya diperlukan, anda boleh mengubah tetapan akses dan menjadikan laman web anda hanya dapat dilihat oleh orang tertentu atau sesiapa sahaja yang mempunyai pautan, serupa dengan Google Drive.

3. Reka bentuk

Pilihan tema telah diperbaiki dengan ketara sejak tinjauan terakhir kami, tetapi masih biasa-biasa saja. Bercakap mengenai reka bentuk, penting untuk diperhatikan bahawa Tapak Google membuat perbezaan antara tema dan templat. Tema mengatur keseluruhan tampilan dan nuansa, warna dan gambar laman web, sementara templat adalah mengenai susun atur dan jenis halaman. Oleh itu, apabila anda mengklik butang Tukar templat halaman, anda sebenarnya akan menukar jenis halaman (dijelaskan sebelumnya), bukan tema asas. Untuk menukar tema asas, pergi ke bahagian Tema, Warna dan Font.

Penyesuaian Reka Bentuk

Dengan Tapak Google anda mendapat pilihan penyesuaian yang jauh lebih sedikit daripada dengan Wix atau Weebly. Anda boleh memilih antara sembilan susun atur 1-, 2- dan 3-lajur, mengaktifkan / mematikan footer tersuai, menambah bar sisi dan juga menukar fon, warna dan latar belakang.

Paparan mudah alih. Paparan yang dioptimumkan tidak diberikan secara automatik. Anda mesti mengaktifkannya secara manual di panel kawalan. Jika tidak, pelawat laman web anda akan melihat versi desktop laman web anda yang normal di skrin kecil mereka.

Desktop vs Mudah Alih

Tapak Google - Paparan Mudah AlihTapak Google - Paparan Mudah Alih yang Dikemas kini

Ringkasan:

4. Sokongan Pelanggan

Tapak Google menawarkan bahagian Bantuan terbina dalam di mana anda dapat dengan cepat mencari tutorial mengenai cara mengedit laman web anda. Terdapat juga Pusat Bantuan besar yang terdiri daripada artikel panduan terperinci. Anda juga boleh menghantar maklum balas dan menyertakan tangkapan skrin halaman semasa anda secara automatik. Tetapan tangkapan skrin terbina dalam membolehkan anda menonjolkan kawasan halaman yang relevan dengan maklum balas anda serta menghapuskan maklumat peribadi.

5. Dasar Penentuan Harga

Laman web Google adalah aplikasi percuma yang disediakan sebagai sebahagian daripada rangkaian pengeluaran Google. Sekiranya anda pengguna Google percuma, storan laman web anda terhad. Untuk meningkatkannya dan mendapatkan lebih banyak fungsi, anda perlu meningkatkan ke salah satu rancangan berbayar yang ditawarkan G Suite. Ini termasuk:

 • Asas ($ 5 / bulan atau $ 50 / tahun) – Menawarkan satu set aplikasi perniagaan profesional dan ruang penyimpanan 30 GB;
 • Perniagaan ($ 10 / bulan atau $ 120 / tahun) – Menyediakan set aplikasi perniagaan yang disempurnakan dengan ruang penyimpanan dan arkib yang tidak terhad;
 • Perusahaan ($ 25 / bulan atau $ 300 / tahun) – Menawarkan aplikasi perniagaan premium dengan pilihan pengurusan dan fungsi yang diperluas.

Apabila laman web anda sudah siap, anda boleh menyambungkan nama domain yang dibeli sebelumnya atau membeli yang baru melalui Google. Google bekerjasama dengan beberapa penyedia nama domain untuk membantu anda melalui proses dan menyediakan Google Apps untuk domain baru anda.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Sama seperti pembangun laman web lain, Laman Google dilengkapi dengan sekumpulan kebaikan dan keburukan yang sangat penting, ketika memilih sistem. Mari minta mereka di bawah ini untuk mengetahui kelebihan dan kekurangan perkhidmatan:

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Kemudahan penggunaan;
&# x2714; Analisis laman web;
&# x2714; Akses laman web yang dikongsi;
&# x2714; Hosting percuma;
&# x2714; Penyunting seret dan lepas.
✘ Tiada penggunaan CSS secara terbuka;
✘ Penggunaan HTML terhad;
E eCommerce terhad;
Options Pilihan blog terhad;
✘ Reka bentuk ketinggalan zaman.

7. Pesaing

Di sini kami mengumpulkan perbandingan dengan pesaing Laman Google utama antara pembangun laman web yang paling popular:

Laman web Wix vs GoogleTapak Google vs WordPress

Sebenarnya, mana-mana perkhidmatan SaaS kontemporari akan menjadi pemenang yang jelas berbanding dengan Laman Google. Perbandingan dengan Wix dan WordPress dengan jelas menunjukkan fakta ini.

Kesimpulannya

Tapak Google adalah pilihan yang bagus, untuk membuat laman web sederhana dengan reka bentuk minimalis dan fungsi terhad. Sistem ini mudah digunakan, yang menjadikannya pilihan yang baik untuk pengguna yang tidak berpengalaman atau bagi mereka, yang ingin memperoleh hasil yang baik tanpa masa, usaha dan pelaburan wang yang serius.

Platform ini menjadikan penambahan kandungan dari sifat Google lain seperti Peta, Drive atau Youtube mudah dan cepat. Ia percuma, jadi anda boleh menggunakannya untuk merancang pertemuan, berkongsi maklumat, menjalin kerjasama dalam projek pasukan atau terus berhubung dengan ahli keluarga.

Namun, kami tidak dapat mengesyorkannya untuk pembangunan laman web perniagaan yang lengkap anda merancang untuk melancarkan reputasi syarikat anda dan menjana keuntungan. Terdapat begitu banyak alternatif yang lebih kaya dengan ciri. Laman Web Google menawarkan penyelesaian kerjasama yang baik dan ikatan dengan pelbagai Google Apps, tetapi pesaingnya menawarkan lebih banyak kawalan terhadap reka bentuk laman web dan antara muka yang lebih baik. Cukup layari laman web untuk mencari pembangun laman web yang layak untuk memenuhi keperluan reka bentuk laman web anda.

Cubalah Tapak Google Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map