Ulasan Ecwid.com

Ecwid – adalah plugin eCommerce, yang memungkinkan untuk membuat kedai dalam talian kecil untuk pengguna tersebut, yang sudah mempunyai laman web mereka sendiri dan ingin memberi mereka fungsi eCommerce. Tidak seperti platform eCommerce standard seperti Shopify atau Komersial Besar, sebagai contoh, yang digunakan untuk membuat kedai dalam talian kecil hingga besar yang lengkap dari awal, Ecwid terutama digunakan sebagai widget untuk disatukan ke dalam laman web yang ada.


Dibuat pada tahun 2000, Ecwid telah digunakan oleh lebih daripada 1.5 juta usahawan dari 175 negara di dunia sekarang dan masih terus berkembang. Plugin ini membolehkan membuat katalog produk, memuat naik gambar produk dan keterangan terperinci mereka, menjejaki statistik kedai web, menguruskan pesanan serta pilihan penghantaran dan pembayaran.

Nampaknya Ecwid mempunyai semua fungsi yang diperlukan untuk mengembangkan laman web eCommerce yang baik, tetapi adakah ini sangat senang dan senang digunakan? Bolehkah ia digunakan sebagai pengganti yang layak untuk pembangun laman web eCommerce standard atau masih lebih baik memilih perkhidmatan khusus untuk memulakan dan mengurus kedai web yang berdiri sendiri? Mari kita tinjau pemalam untuk memberikan jawapan kepada soalan ini dan pertanyaan lain yang mungkin diminati pengguna, ketika memilih penyelesaian eCommerce?

1. Kemudahan Penggunaan

Kebolehgunaan dan kemudahan penggunaan sering menjadi kriteria pilihan utama bagi pengguna tersebut, yang tidak mempunyai pengalaman reka bentuk web tetapi berhasrat untuk menghubungkan kedai web ke laman web yang ada. Nasib baik, Ecwid menawarkan kesederhanaan yang mengagumkan, navigasi intuitif dan pelaksanaan ciri eCommerce yang mudah.

Papan Pemuka Ecwid

Prosedur pendaftaran adalah cepat, mudah dan hanya memerlukan beberapa minit sahaja. Sejurus selepas itu, anda mendapat akses ke panel kawalan sistem, yang dilengkapi dengan menu terperinci yang mempunyai beberapa bahagian dan kategori. Walaupun anda tidak tahu harus mulai dari mana, wizard penyediaan yang tersedia di papan pemuka akan membawa anda melalui langkah-langkah utama proses penyambungan dan pengurusan kedai web. Bar kemajuan akan memberi anda pemahaman tentang seberapa berkesan prosedur pengembangan kedai web anda dan kapan projek anda akan siap untuk diterbitkan.

Terdapat enam langkah mustahak untuk memulakan, termasuk pendaftaran akaun, pembuatan kedai web, muat naik produk, pengesahan tetapan geo, penyesuaian pilihan penghantaran dan pengambilan serta penyediaan pembayaran. Setiap langkah ini memerlukan masa sehingga 5 minit untuk diselesaikan.

Ecwid Tambah Produk

Sebaik sahaja anda selesai dengan pembuatan kedai web anda, anda boleh meneruskan pengurusannya. Untuk mendapatkan perinciannya, terokai semua bahagian yang terdapat di menu. Anda juga boleh melihat saluran penjualan dalam talian dan mudah alih serta konfigurasi yang tersedia. Secara keseluruhan, tidak sukar untuk menguasai panel kawalan sistem kerana diperkemas dan mudah digunakan, bahkan jika tidak jelas.

2. Set Ciri dan Kelenturan

Ecwid hadir dengan ciri-ciri luar kotak yang patut mendapat perhatian pemula, yang tidak pernah bekerja dengan pemalam tetapi ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya sebelum penyatuan. Kedai web yang dibuat dengan sistem responsif, yang bermaksud bahawa mereka akan dipaparkan dengan baik di layar desktop, mudah alih dan tablet. Widget ini juga terkenal dengan fungsi Point of Sale (POS), yang membolehkan menjual produk anda dalam mod dalam talian dan luar talian, iaitu di kedai tempatan dan kedai runcit.

Eksport / Import Produk

Sama seperti kebanyakan sistem eCommerce standard, Ecwid memungkinkan untuk mengeksport / mengimport produk dalam format CSV untuk memindahkan maklumat produk, pesanan dan data pelanggan anda ketika berpindah ke / dari platform eCommerce lain.

Import Produk Ecwid

Plugin ini juga dilengkapi dengan ciri sokongan berbilang bahasa, yang membolehkan menerjemahkan etalase ke dalam salah satu daripada 50 bahasa. Ini bermaksud bahawa pelanggan anda akan dapat melihat kedai dalam talian anda dalam bahasa yang mereka sukai berdasarkan pilihan lokasi.

Pilihan Integrasi

Untuk pilihan integrasi, Ecwid tidak banyak yang ditawarkan. Terdapat banyak pilihan aplikasi yang boleh anda gabungkan dalam laman web eCommerce – mulai hari ini, anda boleh menggunakan pelanjutan dan tambahan pihak ketiga berikut: Xero, Mailchimp, Zapier, 71lbs, Printful, AfterShip, Lucky Orange, LiveChat, ShippingEasy, ShipStation, Freshbooks dan beberapa tambahan lain, tetapi ini pasti tidak mencukupi untuk kedai web yang lengkap. Perlu juga disebutkan bahawa langganan berbayar diperlukan untuk menggunakan integrasi ini.

Integrasi Ecwid

Walaupun, Ecwid dianggap sebagai plugin yang membolehkan anda menghubungkan kedai web ke laman web yang ada, ia juga memungkinkan untuk membuat kedai dalam talian yang berdiri sendiri. Walau bagaimanapun, projek sedemikian tidak mungkin memenuhi jangkaan anda kerana ini hanya akan menjadi laman web satu halaman asas. Anda hanya dapat menggunakannya sebagai jendela pertunjukan untuk memaparkan dan mengiklankan produk anda. Tidak lebih.

Saluran Jualan

Plugin ini memberi peluang untuk menggunakan pelbagai pilihan saluran penjualan. Oleh itu, anda boleh menjual produk anda di laman web yang berbeza, menguruskan proses dari satu panel pentadbir perkhidmatan. Terdapat juga pilihan integrasi media sosial yang baik, yang membolehkan anda menjual melalui Facebook, Instagram dan juga di pasaran popular seperti Amazon, Google Shopping, eBay, Nextag, Shopzilla dll..

Saluran Jualan Ecwid

Perkhidmatan ini juga menggunakan beberapa pintu masuk pembayaran. Anda boleh menggabungkan penggunaan Ecwid dengan Square, PayPal, Vend, Clover, Stripe, WorldPay, NCR Silver dan sistem pembayaran lain.

Pengurusan stor

Untuk pengurusan kedai web, Ecwid juga menawarkan berbagai pilihan. Ini termasuk peluang untuk menjual produk fizikal dan digital, membuat beberapa senarai produk dan memberikan atribut kepada mereka (warna, saiz, bentuk dan parameter lain), menggunakan pelbagai alat pengurusan inventori, pilihan pemulihan pembayaran yang ditinggalkan serta membuat, mengedit dan menjejaki status pesanan.

Anda juga dapat memperkenalkan promosi dan potongan untuk pelanggan, melihat laporan dan analisis kedai web dan menggunakan alat SEO yang ditawarkan oleh sistem. Untuk mempermudah pengurusan kedai dalam talian anda, anda boleh memuat turun aplikasi mudah alih untuk menguruskannya dari lokasi mana sahaja anda berada.

Untuk meningkatkan pengalaman dan kadar penglibatan pelanggan, Ecwid memberikan kemampuan bahasa yang luas, pilihan pengiraan cukai dan pembayaran automatik, kadar penghantaran masa nyata, ulasan produk terperinci dan peluang untuk menggunakan butang “Kegemaran” untuk melacak produk kegemaran selepas itu.

Ecwid SEO

Bercakap mengenai pengoptimuman mesin pencari, Ecwid memungkinkan untuk menyunting tajuk laman web dan deskripsi meta. Pada masa yang sama, mustahil untuk mengubah URL produk secara manual kerana dihasilkan secara automatik oleh sistem. Ini mungkin memberi kesan negatif kepada promosi laman web selanjutnya.

Perlu diingat bahawa tidak semua ciri disediakan dalam rancangan percuma. Sebilangan besar daripadanya boleh didapati dengan rancangan berbayar sahaja.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:Tiada Tema
Reka bentuk responsif&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:✘ TIDAK
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Sejauh Ecwid pada mulanya dibina sebagai plugin untuk disatukan ke laman web siap pakai, pendekatan reka bentuknya agak berbeza dari yang diamalkan oleh pembangun laman web eCommerce standard. Perkhidmatan terakhir secara amnya menawarkan koleksi templat pra-reka bentuk yang luas yang mungkin percuma atau berbayar.

Mengenai Ecwid, ia mempunyai satu tema umum bagi pengguna tersebut, yang bermaksud membina laman web satu halaman yang berdiri sendiri. Reka bentuk ini, yang dikenali sebagai Laman Permulaan, cukup mudah dan tidak memberikan pilihan penyesuaian yang mendalam. Ini dapat memenuhi berbagai keperluan, jenis dan gaya bisnis, yang menjadikannya solusi universal. Penyunting visual templat memungkinkan untuk menambahkan teks dan menguruskan gambar sahaja. Penyuntingan kod CSS juga tersedia di sini, yang sedikit memperluas pilihan reka bentuk web anda.

Paparan Laman Web Ecwid

Nasib baik, Ecwid membenarkan penambahan tambahan yang menarik untuk templat kedai web anda atau mengubah reka bentuknya. Pilihan seperti ulasan produk, cadangan pelanggan dan lain-lain pasti akan memberikan daya tarikan dan fungsi yang lebih baik di kedai web anda. Sekiranya anda masih memerlukan reka bentuk kedai web yang unik, anda boleh memesan tema Ecwid siap pakai yang dikembangkan oleh pereka pihak ketiga yang mempunyai hubungan kerjasama dengan sistem.

Susun atur Kad Produk Ecwid

Anda juga boleh memesan reka bentuk khas dari rakan kongsi dengan kos tambahan. Oleh itu, Ecwid pastinya ketinggalan daripada pemimpin terkemuka eCommerce dari segi reka bentuk.

4. Sokongan Pelanggan

Pilihan sokongan pelanggan Ecwid tidak begitu luas dan mereka juga berbeza dengan rancangan yang akan anda jalani. Pengguna pelan percuma boleh bergantung pada komunikasi e-mel dengan pemaju pemalam sahaja. Namun, mereka mempunyai akses tanpa had percuma ke blog yang mengandungi koleksi panduan, petua dan cadangan eCommerce. Terdapat juga forum komuniti dan pangkalan pengetahuan yang luas di sini, yang berisi jawapan untuk semua pertanyaan yang mungkin ada pada pengguna ketika mengerjakan pembangunan kedai web mereka. Tutorial video YouTube juga boleh diakses sepanjang masa.

Pelan yang lebih mahal menawarkan kaedah komunikasi lain dengan pasukan sokongan pelanggan. Ini termasuk sembang langsung, sokongan telefon keutamaan (anda boleh meninggalkan permintaan panggil balik) dan bahkan 12 jam pembangunan kedai web tersuai yang tersedia pada rancangan tahunan. Walau bagaimanapun, perkhidmatan terakhir ini diberikan secara berbayar kepada semua pengguna, yang tidak mengikuti rancangan yang lebih tinggi. Kos menggunakannya bermula dengan $ 100.

5. Dasar Penentuan Harga

Ecwid mempunyai rancangan percuma yang tidak pernah luput, yang memungkinkan untuk menambahkan hingga 10 produk dan menggunakan ciri seperti keranjang belanja mudah alih, bayaran sifar transaksi, lebar jalur tanpa had, pembuatan laman web permulaan percuma, peluang untuk menambah kedai web ke laman web mana pun dan menjual serentak di beberapa laman web. Pilihan ini tidak cukup untuk melancarkan dan menguruskan kedai web yang layak, yang bermaksud bahawa anda lambat laun akan menghadapi keperluan untuk menaik taraf ke salah satu rancangan berbayar yang ditawarkan oleh Ecwid. Ini termasuk:

 • Pelan Usaha ($ 15 / bln atau $ 12.50 / bln dengan langganan tahunan), yang memungkinkan untuk menjual 100 produk dan menggunakan ciri profesional seperti pengiraan cukai automatik, kupon diskaun, eksport / import fail CSV dll..
 • Rancangan perniagaan ($ 35 / bln atau $ 29,17 / bln dengan langganan tahunan), yang membolehkan menjual 2500 produk dan menggunakan ciri tambahan seperti harga borong, invois tersuai, integrasi pasar dll.
 • Pelan Tanpa Had ($ 99 / bln atau $ 82.50 / bln dengan pembayaran tahunan), yang membolehkan anda menjual jumlah produk tanpa had dan menggunakan ciri canggih seperti integrasi Square POS, aplikasi kedai mudah alih tersuai, sokongan keutamaan dll.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Sebagai plugin eCommerce, Ecwid hadir dengan ciri positif dan negatifnya, beberapa di antaranya mungkin menjadi faktor penentu ketika memilih penyelesaian pembangunan kedai web.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Kemudahan penggunaan;
&# x2714; Papan pemuka intuitif, penyihir permulaan pintar;
&# x2714; Kos yang berpatutan;
&# x2714; Gerbang berbilang pembayaran;
&# x2714; Sokongan saluran jualan.
✘ Kekurangan pilihan integrasi;
Support Sokongan pelanggan terhad;
Design Pilihan reka bentuk yang lemah;
Parameters Parameter promosi SEO tidak mencukupi.

Pokoknya

Kemudahan penggunaan:8/10
Ciri-ciri:6/10
Reka bentuk:5/10
Sokongan teknikal:8/10
Harga:8/10
Markah keseluruhan:7.0 / 10

Ecwid adalah plugin yang baik dan menjimatkan kos untuk menambahkan fungsi eCommerce ke laman web yang ada. Ini merangkumi ciri-ciri yang sangat penting bagi pemula, yang tidak pernah terlibat dalam pembangunan laman web sebelumnya, tetapi memerlukan kedai web untuk menjual produk digital atau fizikal mereka. Ini termasuk kemudahan penggunaan, wizard reka bentuk web intuitif, penglibatan pelanggan pelbagai, pemasaran dan ciri eCommerce.

Pelan percuma yang ditawarkan sistem lebih dari cukup untuk berkenalan dengan plugin dan reka bentuk atau menghubungkan kedai web kecil ke laman web anda, sementara rancangan berbayar memperlihatkan fungsi yang lebih luas.

Pada masa yang sama, kami tidak dapat menganggap Ecwid sebagai penyelesaian pembinaan web eCommerce yang lengkap. Fungsinya cukup untuk mengintegrasikan kedai web kecil ke laman web siap pakai, tetapi tidak akan berfungsi untuk pembangunan laman web eCommerce yang berdiri sendiri. Sekiranya anda mempunyai aspirasi reka bentuk web yang serius dan memerlukan kedai web untuk memenuhi pelbagai keperluan eCommerce, masuk akal untuk digunakan pembangun laman web khusus.

Cuba Ecwid Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map