Ulasan Etsy.com

Etsy – adalah pasaran global, yang pada awalnya mendapat populariti di seluruh dunia sebagai platform untuk menjual produk dan barang buatan tangan yang unik. Sistem ini mempunyai lebih daripada 323 juta pembeli di seluruh dunia, yang mencari barang yang unik. Ini berfungsi dengan baik untuk kreatif, yang terlibat dalam membuat produk DIY untuk dijual dan ingin mengembangkan pangkalan pelanggan mereka dengan melancarkan laman web untuk mempamerkan item mereka.


Sama ada anda gemar merajut, membuat barang hiasan rumah atau produk luar biasa dari pelbagai bahan, Etsy mungkin menjadi destinasi utama untuk memulakan perniagaan yang menguntungkan dan mempersembahkan kreativiti anda kepada penonton. Tetapi adakah sangat mudah untuk membuat kedai anonline dengan platform? Adakah kedai-kedai web yang dilancarkan dengan sistem ini benar-benar berfungsi dan adakah mereka memenuhi harapan anda? Mari cuba jawab ini dan soalan lain yang mungkin anda hadapi semasa proses reka bentuk web sekarang.

1. Kemudahan Penggunaan

Mendirikan kedai web dengan Etsy agak mudah, walaupun anda bukan profesional reka bentuk web. Untuk mendaftar ke sistem, anda boleh menggunakan Facebook, akaun Google+ atau e-mel anda. Setelah menyelesaikan prosedur pendaftaran, anda akan ditawarkan untuk menentukan pilihan kedai anda (bahasa, negara, tempat kediaman, niat penjualan). Maklumat seterusnya yang perlu diberikan adalah nama kedai anda (periksa apakah ia tersedia terlebih dahulu). Akhirnya, anda boleh terus menghantar senarai produk dan mengisi maklumat pembayaran.

Kriteria kegunaan utama berpusat pada pengisian senarai yang betul, muat naik foto produk, pemilihan lokasi dan parameter khusus. Ini hanya memerlukan beberapa minit dan tidak menimbulkan masalah kerana papan pemuka sistem yang ringkas, intuitif dan mudah difahami, tidak kira apa kemahiran dan pengalaman reka bentuk web anda.

Bagaimana Etsy Berfungsi?

Melancarkan kedai web dengan Etsy tidaklah rumit. Anda hanya perlu mengikuti panduan yang dihasilkan oleh sistem dan melihat hasilnya. Tetapi apa yang seterusnya? Bagaimana sistem ini berfungsi untuk memberi anda keuntungan yang diinginkan?

Yang mesti anda ketahui ialah setiap senarai Etsy yang anda kirimkan disiarkan secara langsung selama 4 bulan dan perlu diperbaharui selepas itu sekiranya produk tersebut tidak dijual. Untuk mempermudah pembeli untuk mencari senarai anda di antara yang ditawarkan oleh pesaing anda, anda harus mengisi tetapan SEO, menambah kata kunci, memilih kategori produk dll..

Sekiranya anda melakukan semua perkara dengan betul dan produk tersebut diminati oleh pelanggan, sistem mungkin juga akan memaparkannya di laman utama di bahagian koleksi yang dikurasi. Sebaik sahaja barang itu dijual, platform akan mengenakan yuran komisen yang telah ditetapkan.

Tanggungjawab anda adalah untuk mengira perbelanjaan penghantaran dan menyerahkan produk tersebut kepada pembeli, yang akan menilai perkhidmatan anda lebih lanjut dan memberikan maklum balas di halaman anda. Wang yang anda peroleh akan dimasukkan ke dalam akaun PayPal atau akaun bank anda. Ini biasanya memakan masa sekitar 2-3 hari bekerja.

2. Set Ciri dan Kelenturan

Tidak seperti majoriti platform eCommerce yang popular, Etsy mempunyai peraturan pasar yang spesifik, yang sesuai dengan spesifikasi pengguna, yang dapat menjual produk mereka di sana dan juga barang yang dapat mereka jual. Sekiranya anda akan membuat kedai web untuk menjual pakaian biasa, mainan, elektronik, makanan dan lain-lain, maka Etsy sama sekali tidak akan berfungsi untuk tujuan ini.

Ini adalah platform yang telah membina reputasinya kerana tumpuannya yang tinggi untuk menjual barang-barang buatan tangan yang dibuat oleh penjual serta produk vintaj dan bahan kraf. Peraturan ini menentukan sekumpulan ciri utama sistem dan syarat kebolehgunaannya.

Etsy Tambah Produk

Perkara pertama yang anda perhatikan ketika mendapat akses ke sistem adalah bahawa ia dibahagikan kepada dua bahagian utama. Ini adalah backend akaun pengguna dan kedai web. Akaun pengguna adalah tempat di mana anda harus menyerahkan maklumat peribadi dan parameter kedai web anda. Setelah melakukannya, anda boleh meneruskan pengurusan kedai dalam talian – menambah dan menyiapkan produk, menyesuaikan parameter dan perinciannya.

Papan pemuka Etsy dilengkapi dengan tetapan penyenaraian, pilihan pengurusan pesanan, pratonton statistik, perbualan, penghantaran, pembayaran dan pilihan pemasaran. Mari kita perhatikan lebih dekat set ciri platform.

Sistem ini membolehkan menambahkan hingga sepuluh foto untuk setiap produk, ketika membuat daftar. Anda boleh memilih foto sampul utama untuk mempersembahkan produk dengan cahaya yang paling baik dan memuat naik gambar lain untuk membolehkan pelanggan melihat item dari pelbagai sudut..

Butiran Penyenaraian Produk Etsy

Lebih-lebih lagi, anda bebas untuk menentukan butiran penyenaraian, seperti nama, kata kunci, keterangan, pengarang, bahan dari mana produk dibuat, tarikh penciptaan, kategori barang yang dimiliki, pilihan pembaharuan (jika ada), jenis, keterangan, bahagian , tag dll. Semakin banyak butiran yang anda tambahkan, kesan yang lebih baik akan dimiliki oleh bakal pembeli produk anda.

Etsy membenarkan penambahan inventori dan pilihan harga, termasuk jumlah produk yang tersedia untuk dijual dan kosnya. Ciri SKU (Unit Penyimpanan Stok) yang maju akan membantu anda mengawasi inventori anda dan mengenal pasti berapa banyak item yang ada dalam stok. Hasilnya, anda tidak akan kehabisan produk apabila pelanggan anda akan bersedia membelinya.

Spesifikasi parameter penghantaran dan penghantaran (asal penghantaran, lokasi atau pilihan tujuan, pemilihan masa pemprosesan pesanan yang disukai, kos penghantaran tetap, syarikat penerbangan antarabangsa dan tempatan, pratonton kos penghantaran akhir, penyediaan pemberitahuan penghantaran dll.) ia adalah kemestian untuk memberitahu pelanggan mengenai perbelanjaan yang mungkin mereka hadapi semasa membuat pesanan. Ngomong-ngomong, pembeli anda harus memberikan data peribadinya sebelum meneruskan pembayaran.

Keutamaan Penghantaran Etsy

Untuk meningkatkan peluang anda untuk diperhatikan, Etsy telah membolehkan penyegerakan dengan perkhidmatan luaran yang popular seperti Google Shopping, Bing, Shopstyle, Polyvore, Facebook.

Anda juga boleh menyediakan Analitis Google ke kedai dalam talian anda untuk memantau statistik dan menetapkan parameter utama.

Sekiranya anda ingin memindahkan kedai web anda ke / dari Etsy, sistem menyediakan pilihan eksport / import dan pengurusan data fail produk CSV untuk membantu anda melakukannya. Sekiranya anda merasakan bahawa kedai anda tidak mempunyai fungsi atau ingin memberikannya prestasi tambahan, aplikasi baru dari pembangun Etsy (Etsy Prototypes) mungkin dapat membantu anda.

Keutamaan Etsy Shop

Ciri lain yang menjadikan Etsy pilihan yang baik untuk pemula termasuk penyusunan dasar privasi, pengesahan dua faktor, pemilihan bahasa dan wilayah dan apa yang tidak.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:Tiada Tema
Reka bentuk responsif&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:✘ TIDAK
Penyuntingan Kod CSS:✘ TIDAK

Mengenai pilihan reka bentuk, Etsy tidak banyak membanggakan. Hampir semua kedai web yang dibuat dengan sistem kelihatan hampir sama. Apa yang anda boleh ubah di sini adalah skema warna, latar belakang, logo, susun atur dan parameter serupa lainnya. Pilihan penyesuaian ini, bagaimanapun, dilakukan dalam parameter sistem yang ketat dan, dengan itu, tidak memberi kesan serius pada reka bentuk laman web umum.

Etsy tidak menawarkan perubahan templat atau pilihan penyuntingan kod CSS. Begitu juga, anda tidak boleh memuat naik susun atur anda sendiri. Apa yang anda dapat ialah membuat projek standard yang akan berbeza dari kedai web yang lain dengan bahagian, ikon, sepanduk tajuk dan tajuk Tentang Kedai yang unik. Anda juga boleh memuat naik foto produk unik berkualiti tinggi, tinjauan sejarah kedai web dan maklumat lain yang menambahkan sentuhan individu ke kedai dalam talian anda dan meningkatkan hasil enjin cariannya. Itu sahaja.

Tidak banyak tempat untuk imaginasi dan kreativiti di sini. Anda harus berpegang pada pilihan penyesuaian reka bentuk yang ditawarkan oleh sistem.

4. Sokongan Pelanggan

Etsy pasti ketinggalan daripada pemimpin terkemuka e-commerce eCommerce dari segi pilihan sokongan pelanggan. Apabila anda mula mengerjakan pengembangan kedai web anda, anda dapat mencari jawapan untuk pertanyaan anda di bahagian “Komuniti dan Bantuan” yang terdapat di sudut kiri kiri papan pemuka laman web. Di sinilah anda akan mendapat akses kepada artikel popular, topik bantuan umum dan topik bantuan penjual.

Bahagian-bahagian ini terdapat dalam catatan yang bermanfaat dan berinformasi yang memberikan petua, cadangan, garis panduan dan arahan mengenai cara memanfaatkan sepenuhnya sistem ini. Sekiranya anda masih tidak dapat mencari maklumat yang anda perlukan, anda boleh menghubungi bahagian forum komuniti untuk mencari jawapan di sana.

Terdapat pilihan penapis carian di sini, di mana anda boleh mengetik soalan anda dan mendapatkan hasil segera, dengan itu, mengurangkan masa carian. Etsy tidak mempunyai banyak bahan pendidikan, sembang langsung atau bantuan sokongan teknikal 24/7.

5. Dasar Penentuan Harga

Etsy tidak menawarkan rancangan berbayar dengan kos tetap. Sebaliknya, ia mengenakan bayaran untuk penyenaraian penerbitan dan pengurusan kedai web.

Kos untuk menambahkan satu penyenaraian adalah $ 0,20, tidak kira seberapa menguntungkannya. Kos tetap tetap, tanpa mengira hasil penjualan dan keuntungan yang anda hasilkan. Penyenaraian tamat setiap 4 bulan dan anda perlu membuat pembayaran lain untuk memperbaharui. Ini bermaksud jumlah akhirnya yang perlu anda bayar bergantung kepada jumlah senarai yang dihantar. Semakin banyak produk yang anda jual – semakin tinggi kosnya.

Selain itu, Etsy mengenakan yuran komisen untuk setiap penjualan yang berjaya. Bayaran tetap dan merangkumi 3.5% dari keseluruhan kos item yang dijual.

Ingat bahawa bayaran komisen tidak menanggung kos penghantaran.

Anda boleh mendapatkan yuran komisen anda sendiri pada hari pertama setiap bulan. Untuk membuat pembayaran bulanan, anda harus menghubungi Bahagian Pengebilan di akaun anda untuk melihat kosnya. Anda juga akan mendapat pemberitahuan mengenai tarikh pembayaran yang akan datang. Sekiranya anda tidak berjaya membuat pembayaran pada hari ke-15 bulan itu, kedai web anda mungkin akan ditutup.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Sama seperti platform eCommerce yang lain, Etsy mempunyai kebaikan dan keburukannya yang boleh menjadi sangat penting, ketika menyangkut pilihan perkhidmatan. Mari kita lihat sekarang.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Tumpuan utama untuk menjual produk buatan tangan yang unik dan direka semula;
&# x2714; Codes kod kupon dan tawaran promosi lain untuk pelanggan setia;
&# x2714; Import / eksport fail produk CSV satu klik;
&# x2714; Pengurusan penyenaraian yang mudah;
&# x2714; Jumlah senarai produk yang tidak terhad untuk ditambah.
✘ Ketidakupayaan menjual produk lain kecuali produk buatan tangan;
✘ Anda tidak dapat menghapus komen pengguna setelah mereka ditambahkan;
✘ Kekurangan bantuan sokongan pelanggan;
✘ Penyesuaian reka bentuk laman web yang lemah;
✘ Kekurangan alat dan ciri untuk membina kedai dalam talian yang besar.

Pokoknya

Kemudahan penggunaan:8/10
Ciri-ciri:6/10
Reka bentuk:4/10
Sokongan teknikal:8/10
Harga:7/10
Markah keseluruhan:6.6 / 10

Etsy adalah platform eCommerce yang bagus, ketika menjual produk buatan tangan. Ini adalah tempat yang baik untuk kreatif yang berharap dapat menjual karya pengarangnya dan mendapat inspirasi untuk karya selanjutnya. Adalah mungkin untuk melancarkan laman web kecil untuk keperluan pemasaran peribadi anda dengannya. Oleh kerana jenama anda akan mula mendapat populariti, anda akan menyedari bahawa fungsi sistem tidak mencukupi untuk merangkumi spektrum tugas pembinaan web eCommerce yang luas.

Terlebih lagi, anda harus mematuhi peraturan sistem yang ketat yang akan membatasi niat reka bentuk dan pemasaran web anda. Dengan kata lain, platform tidak dapat menawarkan perspektif serius dan tahan lama untuk penjual. Mungkin hanya memenuhi keperluan pemula, yang baru memulakan perniagaan buatan tangan mereka. Sekiranya anda mempunyai cita-cita yang lebih serius untuk membina laman web eCommerce yang baik untuk pemasaran dan promosi yang berkesan, anda perlu mencari alternatif.

Cubalah Etsy secara Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map