Ulasan Hostinger

Hostinger – adalah penyedia hosting web yang kuat, selamat dan boleh dipercayai. Dilancarkan pada tahun 2004, ia telah menjadi kuasa besar bagi lebih daripada 29 juta pengguna yang terletak di lebih dari 170 negara yang berbeza. Platform ini menyoroti beberapa faedah utama yang memudahkan pengguna membuat projek web baru dengan kebebasan sepenuhnya.


Atas sebab ini, Hostinger menaiki seribu pelanggan baru yang mendaftar ke platform setiap hari. Fakta ini membuktikan bahawa syarikat telah menetapkan pendekatan yang tepat. Namun, adakah ia patut diberi perhatian? Dalam ulasan ini, kami akan menekankan beberapa kebaikan dan keburukan utama serta melihat lebih dekat ciri-ciri yang diberikannya.

1. Kebaikan dan Kekurangan

Hostinger memberikan sekumpulan ciri tanpa had di luar kotak. Di satu pihak, bagus untuk mereka yang mencari penyelesaian hosting all-in-one selain kelajuan yang cepat, waktu yang kuat, cara keselamatan yang maju, dll. Sebaliknya, ini tidak menjamin laman web anda tetap dalam talian. Jadi, apa kelebihan dan kekurangan platform utama?

Kelebihan Hostinger:

 • Waktu Penggunaan Yang Kuat Sebilangan Besar Masa – Perkhidmatan ini cukup baik untuk menyediakan waktu operasi yang kuat sepanjang masa. Ia tidak sempurna dengan mengambil kira beberapa waktu henti yang dijejaki pada bulan September 2018 menurun hingga 99.89%, yang mana tidak bagus. Sebaliknya, kadar purata adalah 99.98%. yang baik.
 • Masa Muat Halaman yang Baik – Kadarnya sangat penting ketika mewujudkan pengalaman pengguna yang tinggi. Hostinger dapat berfungsi dengan baik dengan menunjukkan purata masa muat halaman 385ms. Pada masa yang sama, syarikat ini mempunyai pelayan yang berlokasi di pelbagai jenis dunia termasuk Eropah dan UK khususnya, Amerika Syarikat, dan Asia. Masa memuat selalu stabil jika dianggap sambungan 1000 Mbps.
 • Kemudahan penggunaan – Hostinger sangat mudah digunakan, yang menjadikan platform ini sempurna untuk pemula. Setelah log masuk, anda akan melihat butang besar dengan semua alat dan ciri di satu tempat. Dengan kata lain, anda boleh menemui semua alat dan tetapan di satu tempat yang menjadikannya mudah dijangkau dan digunakan. Pengguna boleh menghubungkan akaun mereka ke CMS yang berbeza seperti WordPress, Joomla atau Druapl. Mereka hanya perlu menunjukkan beberapa data dan memulakannya.
 • Privasi dan Keselamatan yang Ditingkatkan – Sijil SSL percuma mungkin tidak mencukupi untuk memastikan keselamatan digital 100% untuk projek web anda. Hostinger nampaknya memahami masalahnya. Inilah sebabnya mengapa ia menawarkan ciri tambahan. Sebagai contoh, Bitninja adalah bahagian dari setiap rancangan yang tersedia untuk pengguna untuk mencegah risiko perisian hasad, serangan penggodam automatik, XXSS, dan ancaman digital lain.
 • Jaminan Wang Dikembalikan – Anda boleh bergantung pada pengembalian wang penuh dalam masa 30 hari, sekiranya anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan dan pilihan yang disediakan oleh platform.
 • Pasukan Sokongan Komprehensif – Hostinger mendakwa mempunyai pasukan sokongan pelanggan berbilang bahasa yang bersedia menyelesaikan sebarang masalah ASAP. Anda boleh memilih dari sembang langsung, ciri Interkom bersepadu, dan cara lain untuk berhubung dengan wakil sokongan.

Hostinger benar-benar fokus untuk meningkatkan perkhidmatan hosting webnya. Kebaikannya menjadikan platform itu bernilai baik untuk wang melalui beberapa kekurangan mungkin masih berlaku.

Kekurangan Hostinger:

 • Akses Sembang Langsung – setiap kali anda perlu menghubungi pasukan sokongan melalui sembang langsung, anda perlu log masuk ke akaun hosting anda. Dengan kata lain, anda tidak dapat menggunakan ciri tersebut jika anda bukan pelanggan Hostinger. Ini mungkin menjadi kelemahan penting bagi bakal pelanggan yang masih mempunyai beberapa pertanyaan sebelum log masuk.
 • Kekurangan cPanel – Jangan berharap untuk melihat cPanel tradisional. Hostinger berusaha untuk kesederhanaan pada setiap langkah. Ini menghasilkan beberapa kelemahan yang jelas seperti kekurangan papan pemuka tradisional. Ada kemungkinan anda mungkin tidak menghargai panel kawalan tersuai mereka.
 • Dasar Pengembalian Wang Tidak Jelas – walaupun mereka menuntut atau memberikan pengembalian wang penuh dalam masa 30 hari, dasar pengembalian wang tidak begitu jelas seperti yang anda jangkakan. Anda boleh memohon pengembalian dana ketika menggunakan rancangan hosting, pemindahan domain atau sijil SSL. Sekiranya anda memilih perkhidmatan canggih seperti cara perlindungan privasi pembaharuan domain, anda tidak boleh bergantung pada wang untuk mendapatkannya.

Walaupun Hostinger mengaku sebagai penyedia hosting web yang berpatutan, dasar penetapan harga memerlukan beberapa semakan, kerana terdapat beberapa yuran dan caj tersembunyi yang tidak ditunjukkan dalam rencana. Sebagai contoh, anda perlu membayar setiap nama domain baru walaupun anda menggunakan rancangan Perniagaan atau Premium.

2. Ciri-ciri Hosting

Hostinger adalah penyelesaian hosting web all-in-one dengan semua yang anda perlukan untuk memulakan projek web apa pun. Ia menawarkan satu set pilihan tanpa had dan percuma seperti lebar jalur yang tidak dimeterai dan ruang SSD untuk memenuhi semua keperluan anda. Berikut adalah beberapa platform asas yang mungkin anda hargai:

Panel Hostinger

 • Kemudahan penggunaan – Walaupun banyak platform masih menggunakan papan pemuka tradisional dan cuba menyembunyikan sebahagian besar ciri untuk menjadikan antara muka mereka lebih bersih, Hostinger memaparkan semua instrumen yang diperlukan di satu tempat. Anda akan melihat butang berwarna besar. Anda tidak akan tersesat atau keliru dengan antara muka.
 • Hosting yang Dioptimumkan WordPress – Hostinger adalah penyelesaian yang baik untuk pengguna yang merancang untuk melancarkan blog atau laman web WP. Platform ini memastikan kelajuan tinggi dan prestasi hebat berkat plugin caching yang dibina khas yang digabungkan dengan pelayan yang dioptimumkan WP.
 • Domain dan SSL percuma – Pengguna pelan Perniagaan dan Premium boleh mendapat keuntungan dari a nama domain percuma sebagai tambahan kepada SSL percuma. Memandangkan harga pelan yang relatif rendah, Hostinger kelihatan seperti cara yang berpatutan untuk melancarkan projek web yang lengkap dari awal.
 • Pembina Laman Web Custom Percuma – pembangun laman web dilengkapi dengan sebarang rancangan yang ada. Ini adalah kaedah yang baik bagi bukan juruteknik untuk membina laman web mereka dari awal seperti profesional. Anda tidak memerlukan kemahiran mengekod atau merancang.
 • Ciri Tanpa Had – Pengguna pelan Perniagaan dan Premium mungkin mendapat keuntungan dari lebar jalur tanpa had dan ruang cakera SSD untuk menjadi tuan rumah projek web dengan kerumitan.
 • Alat Penghantaran E-mel – Hostinger menawarkan alat e-mel yang paling maju. Ini termasuk penerusan e-mel, tindak balas automatik, perlindungan SpamAssassin, dan instrumen lain untuk mengirim atau menerima e-mel dari mana saja selain akses global dan kemampuan untuk menghantar kandungan media juga.

Ringkasnya, Hostinger memberikan semua pilihan yang diperlukan untuk memulakan laman web dengan pelbagai jenis dan kerumitan. Sebilangan besar ciri percuma dan premium hanya tersedia dengan rancangan Perniagaan dan Premium.

3. Prestasi

Hostinger cuba meningkatkan prestasinya dan masa muat halaman. Platform ini mempunyai beberapa waktu henti pada tahun 2017 dan 2018. Walau bagaimanapun, ujian terbaru menunjukkan masa muat halaman 385 ms, yang hampir 80% lebih baik jika dibandingkan dengan kadar purata industri 890 ms. Syarikat itu membuat lonjakan besar ke hadapan. Pada masa yang sama, ia mempunyai pelayan yang terletak di Asia, Eropah, dan Amerika Syarikat untuk menyediakan sambungan yang lebih pantas. Instrumen cache terbina dalam juga menghasilkan masa muat yang lebih cepat. Anda boleh dengan mudah cari di mana laman web dihoskan dan analisa prestasi sendiri. Untuk murid ini, anda boleh menggunakan kedua-dua alat Hostinger dalaman atau perkhidmatan luaran seperti Pingdom.

Hostinger Perfomance

Bagi waktu operasi, Hostinger berprestasi baik di kawasan ini kecuali beberapa bulan pada tahun 2018 kerana beberapa lonjakan yang cepat. Walau bagaimanapun, mereka nampaknya memperbaiki keadaan dengan kadar uptime rata-rata 99.98% pada tahun 2019.

4. Keselamatan

Keselamatan laman web dan privasi data mungkin menjadi keutamaan utama bagi beberapa pemilik laman web. Hostinger memperhatikan ciri ini yang menawarkan beberapa kaedah berkesan selain sijil keselamatan SSL khas dan perlindungan anti-spam.

Beberapa instrumen keselamatan asas adalah seperti berikut:

 • SSL percuma.
 • Sandaran Data setiap hari atau mingguan.
 • Perlindungan SpamAssassin dan Cloudfare.

Ciri tambahan termasuk perlindungan keselamatan pintar BitNinja yang tersedia dengan setiap rancangan. BitNinja adalah pakej all-in-one yang melindungi projek web anda dalam masa nyata mencegah serangan DDoS dan XSS, perisian hasad, perisian kasar, dll..

5. Sokongan Pelanggan

Platform ini menjamin sokongan pelbagai bahasa yang tersedia melalui sembang langsung dan integrasi Interkom. Walau bagaimanapun, hanya pelanggan Hostinger yang dapat mengakses ciri sembang langsung. Anda mesti log masuk untuk terus berhubung. Masalah lain ialah pengurus sokongan agak lambat untuk bertindak balas mengikut ulasan.

Pangkalan pengetahuan yang diperluas dapat menjadi penyelesaian sempurna untuk masalah ini. Pelanggan boleh bergantung pada:

 • Panduan dan Tutorial.
 • Petunjuk dan panduan langkah demi langkah video.
 • Maklumat am.

Pangkalan pengetahuan merangkumi semua kemungkinan masalah teknikal dan masalah lain yang mungkin perlu anda selesaikan. Lebih-lebih lagi, pengguna tidak perlu beralih antara dua halaman yang berasingan.

6. Dasar Penentuan Harga

Hostinger kelihatan lebih berpatutan jika dibandingkan dengan banyak pilihan hosting bersama yang lain. Walau bagaimanapun, dasar harga kelihatan agak tidak kemas, memandangkan beberapa bayaran tersembunyi yang mungkin anda dapati. Tiga pakej utama merangkumi:

Harga Hostinger

 • Pelan Tunggal berharga $ 1.45 sebulan untuk satu laman web dan 1 akaun e-mel dengan memori 100 GB.
 • Pelan Premium berharga $ 2.95 sebulan dengan semua ciri tanpa had dan sandaran mingguan.
 • Rancangan perniagaan berharga $ 3.95 dengan semua faedah dari rancangan Premium sebagai tambahan kepada sandaran harian dan SSL percuma.

Walaupun rancangan Premium dan Perniagaan merangkumi laman web tanpa had, anda perlu membayar untuk setiap domain baru.

Baca juga: Hostinger vs Bluehost.
Hostinger vs SiteGround.
Hostinger vs iPage.

Garisan bawah

Kesimpulannya, Hostinger kelihatan seperti pilihan yang berpatutan bagi mereka yang mencari dipercayai dan selamat perkhidmatan hosting bersama. Platform ini menyediakan semua ciri dan instrumen yang diperlukan untuk memulakan laman web anda sendiri.

Ia bagus untuk bukan juruteknik berkat papan pemuka ringkas dan pembangun laman web. Pengguna yang berpengalaman akan menghargai penyelesaian pelayan yang dioptimumkan WP selain plugin caching yang dibina khas.

Platform ini mempunyai prestasi yang cukup baik dengan kelajuan muatan dan kadar masa yang baik. Ia mempunyai pelayan yang berlokasi di berbagai belahan dunia untuk memastikan sambungan tanpa cacat walaupun beberapa waktu henti mungkin masih berlaku. Secara keseluruhan, anda mungkin menganggap Hostinger sebagai tempat untuk memulakan laman web anda.

Cubalah Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map