Ulasan Joomla

Joomla – adalah CMS all-in-one, set ciri yang diperluas melalui penyatuan plugin. Ini membolehkan anda menggunakan platform untuk membuat pelbagai jenis laman web: dari laman promo sederhana dan hingga sumber maklumat berskala besar dengan berjuta-juta pengguna sistem.


Joomla sedikit lebih sukar untuk dikuasai daripada WordPress, tetapi ini tidak menghalangnya daripada menjadi penyelesaian popular di kalangan pemula. Pembangun web profesional mempunyai banyak pertanyaan atau masalah mengenai penggunaan sistem, tetapi mereka hanya masuk akal ketika menyusun projek individu. Bercakap mengenai penyelesaian tugas standard, Joomla berfungsi dengan baik untuk mereka.

1. Kemudahan Penggunaan

Anda boleh menggunakan Joomla untuk menyelesaikan pelbagai tugas, tetapi untuk menunjukkan potensi penuhnya, kami sangat mengesyorkan membina projek sederhana dan besar dengan sistem. Sekiranya anda memerlukan laman web promosi atau portfolio yang mudah, anda boleh mencari alat yang lebih mudah seperti pembangun laman web, misalnya. Joomla terutama disukai oleh pengguna, yang memerlukan laman web syarikat yang lengkap, blog atau kedai web dengan pelbagai jenis produk.

Papan Pemuka Joomla

Joomla – adalah salah satu pengguna CMS yang memilih untuk memulakan karier pengembangan web mereka. Walaupun juruweb tidak pernah menggunakan platform ini sebelumnya, dia pasti telah menemukannya dalam senarai perkhidmatan yang disyorkan untuk melancarkan laman web pertama.

Ini sama sekali bukan penyelesaian paling mudah, tetapi jika anda bersedia meluangkan masa untuk meneroka nuansa sistem, maka anda akan segera menyedari keberkesanan Joomla yang menjadikannya penyelesaian pembinaan web yang popular.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Hampir tidak ada pertanyaan mengenai pemasangan Joomla – kebanyakan penyedia hosting memungkinkan untuk memasang CMS dengan sambungan pangkalan data automatik dengan hanya beberapa klik. Pengguna hanya perlu menambahkan domain untuk meneruskan penyesuaian reka bentuk dan tetapan lebih lanjut.

Penyunting Joomla

Terlepas dari kesederhanaan mesin, anda dapat menggunakannya untuk melancarkan pelbagai jenis laman web, mulai dari projek satu halaman dan hingga kedai dan portal dalam talian yang besar dengan antara muka pengguna yang maju. Sifat universal Joomla direalisasikan melalui kekuatan kebolehpanjangan standard fungsi sistem melalui integrasi pemalam.

Di antara ciri standard platform, masuk akal untuk menonjolkan kelebihan berikut:

 • Sistem pendaftaran dengan 9 kumpulan pengguna, yang berbeza dengan hak akses bahan bersama, penyuntingan dan penyederhanaan mereka.
 • Editor WYSIWYG untuk menambahkan bahan baru ke laman web.
 • Pengurus media bersepadu editor untuk mengedit gambar dan jenis fail lain.
 • Pengurus kandungan yang memungkinkan bukan sahaja untuk menguruskan bahan laman web, tetapi juga untuk mengesan reaksi pengguna terhadapnya melalui modul tambahan.

Di antara keistimewaan sistem, masuk akal untuk memilih kelajuan pemuatan halaman web yang lebih baik, mod pengurusan laman web dan laporan mengenai kesilapan untuk memperbaiki masalah tepat pada masanya serta dialog peribadi dengan pengguna melalui sistem e-mel umum bersepadu.

Lebih-lebih lagi, masuk akal untuk menambah potensi peluasan sistem. Katalog Joomla dilengkapi dengan pelbagai jenis plugin yang menambah pilihan baru pada sistem. Konfigurasi CMS akhirnya bergantung pada jenis dan kerumitan projek yang dibuat oleh master web.

Sambungan Joomla

Mustahil untuk pergi tanpa sambungan sama sekali di sini: tidak kira penyunting sistem standard, terdapat senarai pemalam yang mesti ada yang harus dipasang di laman web. Dengan mengintegrasikannya, Joomla memastikan:

 • Perlindungan anti-spam dan anti-peretasan;
 • Pembuatan sandaran;
 • Pengoptimuman teknikal melalui pertimbangan keperluan mesin pencari.

Penambahan ciri berasingan dapat dilakukan melalui penyatuan plugin atau melalui penyuntingan fail templat. Contohnya, ini berkaitan dengan pemasangan metrik Google: anda boleh mengintegrasikannya sebagai kod atau dengan mengaktifkan pemalam yang sesuai. Pemilihan pilihan yang paling sesuai secara eksklusif bergantung pada keinginan dan kemahiran seorang webmaster.

Baca juga: Perbandingan pembangun laman web Joomla vs Weebly.

Joomla SEO

Tetapan SEO utama platform tersedia tepat selepas pemasangan sistem. Untuk mengubahnya, Anda harus membuka bahagian “Tetapan Umum” dan masuk ke tab “Laman Web”. Inilah yang boleh anda lakukan di sini:

 • Nyatakan nama laman web.
 • Buka akses ke laman web untuk jumlah pengguna yang tidak terhad atau tutup sementara dari pengguna pihak ketiga.
 • Aktifkan / lumpuhkan pengindeksan laman web oleh enjin carian.
 • Tambahkan keterangan dan kata kunci yang akan menjadi asas untuk pengindeksan halaman web.
 • Aktifkan URL mesra manusia dan pilihan pemajuan.

Ini adalah prinsip standard pengoptimuman SEO yang disiratkan oleh sistem. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan membawa laman web anda ke kedudukan teratas dalam hasil mesin pencari, anda harus menggunakan pemalam SEO untuk pengoptimuman laman web selanjutnya. Di antara sambungan percuma, kami dapat menunjukkan EFSEO dan SEOBoss. Mereka menawarkan alat tambahan untuk menambahkan tag meta dalam mod manual atau automatik.

Joomla SEO

Sekiranya anda memerlukan alat pengoptimuman SEO yang lebih berfungsi, anda boleh mendapatkan lesen iSEO untuk meningkatkan prestasi sistem. Ia hadir dengan pelbagai sekatan, yang berfungsi dengan baik untuk penerokaan pilihan plugin utama. Sekiranya anda belum bersedia membayar, maka pilihlah EFSEO atau SEOBoss. Sekiranya anda menyedari bahawa adalah mustahil untuk cepat mendapatkan laman web anda ke atas atau melaksanakan ciri lain tanpa pelaburan kewangan tambahan, maka anda boleh memilih versi iSEO berbayar.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:5k+
Tema Percuma&# x2714; YA
Kos Tema Berbayar:$ 59- $ 299
Reka bentuk responsif&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Templat laman web menentukan persembahan projek visual: skema warna, kedudukan, elemen grafik. Anda boleh menggunakan templat percuma, membeli tema premium, merancang sendiri templat anda sendiri atau memesannya dari pereka web profesional – populariti sistem memastikan ketersediaan pelbagai pilihan.

Sebilangan besar pemula memberi pilihan kepada pilihan templat percuma. Ini adalah strategi pintar kerana variannya sangat banyak, terutama ketika datang ke laman web Barat dengan banyak tema.

Joomla tidak mempunyai katalog papan pemuka bersepadu seperti WordPress. Itulah sebabnya, untuk memasang templat, pada mulanya anda harus memuat turun arkib dengan failnya di komputer anda. Templat dimuat turun ke CMS melalui bahagian “Pemasangan Sambungan” yang terdapat di panel pentadbiran.

Setelah pemasangan selesai, varian reka bentuk baru akan tersedia di bahagian “Template Manager”. Anda hanya perlu memilih dan mengaktifkannya. Anda boleh menggunakan satu templat untuk keseluruhan laman web atau menetapkan pelbagai varian reka bentuk untuk halaman yang berasingan.

Penyesuaian templat boleh didapati dalam dua mod. Yang pertama menyiratkan penggunaan tetapan templat standard. Jumlah mereka berubah sehubungan dengan tema yang dipilih: misalnya, tema premium menawarkan lebih banyak pilihan penyesuaian berbanding dengan templat percuma. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian di sini juga. Pilihan standard menunjukkan pengeditan fon, skema warna, latar belakang, muat naik logo dll.

Templat Joomla

Pilihan kedua adalah peluang pengeditan fail templat, yang memerlukan kesadaran akan pengetahuan HTML, CSS dan JavaScript. Anda dapat mengetahui pelbagai nuansa penyesuaian reka bentuk dari video dan forum edukatif, tetapi masih memerlukan masa untuk mendapatkan kemahiran minimum.

Semua fail templat disimpan dalam folder berasingan yang terdapat dalam katalog Templat. Anda perlu mencari fail yang bertanggungjawab untuk bahagian halaman web yang terpisah, membukanya melalui editor dan membuat pengeditan. Tepat setelah konfigurasi pelayan baru disimpan, pengeditan baru akan ditunjukkan di bahagian laman web pengguna. Sebelum membuat pengeditan file, Anda harus membuat versi sandaran mereka untuk memiliki kesempatan untuk kembali ke versi tetap awal dengan cepat.

Semasa membuat yang pertama Laman web CMS dari awal, anda boleh pergi dengan mudah tanpa menggunakan fail templat. Cukup untuk mencari tema yang sesuai dan menyesuaikannya untuk memenuhi keperluan anda, menggunakan tetapan bersepadu yang tersedia. Penyelesaian tindakan penyesuaian reka bentuk web asas seperti pembuatan menu navigasi, misalnya, tidak memerlukan kemahiran pengaturcaraan.

4. Sokongan Pelanggan

Sokongan pelanggan Joomla menawarkan banyak pilihan untuk membantu pengguna CMS baru dan sedia ada untuk membiasakan diri dan mula membina dan menguruskan projek berkualiti dengan mudah. The Bahagian Forum memberikan akses kepada pelbagai topik berkaitan sistem, kemas kini terkini, pengumuman, pemberitahuan dan Soalan Lazim.

Terdapat banyak maklumat yang boleh anda baca dan kongsi di sini. Bahagian Dokumentasi menyediakan akses ke manual komuniti kolaboratif dalam talian yang dibuat khas untuk pengguna, pereka dan semua pengguna Joomla, yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sistem ini. Sehingga hari ini, terdapat lebih dari 8000 artikel, yang ditulis, dikendalikan dan diterjemahkan oleh anggota masyarakat.

Direktori Issue Tracker and Resources membantu mengawal status projek serta memberi akses ke direktori dengan sumber yang berkaitan dengan sistem yang berguna. Sekiranya anda ingin mempraktikkan asas penggunaan sistem, Joomla bersedia menyambut anda ke kursus Latihan Video. Di sinilah anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai aspek utama penggunaan perkhidmatan dan memastikan laman web anda selamat dan dikemas kini.

5. Dasar Penentuan Harga

Anda boleh memuat turun Joomla secara percuma dari laman web rasmi sistem atau melalui bar pentadbiran di akaun hosting peribadi. Tidak wajib membayar plugin dan templat – terdapat banyak pilihan varian percuma di sini. Satu-satunya bahaya adalah ketiadaan sokongan daripada pemaju, tetapi itu juga tidak menimbulkan masalah serius: Joomla mempunyai komuniti pengguna yang luar biasa, yang mencipta kandungan berguna untuk platform.

Namun, untuk prestasi laman web yang betul, anda masih perlu membayar nama domain dan hosting. Sebenarnya, pelaburan kewangan tidak begitu serius dalam kes ini. Domain zon COM biasanya berharga sekitar $ 15. Anda juga boleh mencari penyedia hosting, yang tawarkan nama domain secara percuma sepanjang tahun. Pemanjangan langganan tahunan akan menelan belanja lebih banyak, tetapi itu bukan jumlah yang besar. Sekiranya anda akan membeli nama domain di mana-mana zon tematik, misalnya, site.shop untuk kedai dalam talian, maka harganya agak berbeza – harganya akan bermula dengan $ 20 / tahun dan banyak lagi.

Harga hosting bergantung pada fungsi rancangan, yang diperlukan untuk pelancaran laman web. Contohnya, semasa menggunakan Bluehost, anda boleh membuat projek kecil tanpa sekatan lalu lintas dan peluang untuk menyambungkan domain dengan harga $ 2.95 / bln. Sekiranya anda membuat laman web eCommerce, anda memerlukan rancangan yang lebih maju. Oleh itu, kos penggunaan platform juga akan meningkat menjadi $ 5.45 / bln pada hosting maya.

Sekiranya anda merancang untuk membuat laman web berskala besar, yang tidak sesuai dengan hosting maya, maka anda harus mendapatkannya pelayan maya atau fizikal khusus. Julat harga berbeza di sini serta syarat untuk latar belakang teknikal pemaju. Walau bagaimanapun, jika anda membuat laman web pertama, maka sudah cukup untuk mengira anggaran untuk hosting maya – kosnya akan berpatutan untuk jumlah pengguna yang ada walaupun pada rancangan yang paling mahal.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Joomla – adalah platform percuma dengan sambungan, yang sebahagiannya dibuat oleh pengguna komuniti. Inilah yang menjadikan CMS dapat difahami untuk pemula dan senang digunakan untuk pereka web yang berpengalaman. Pengguna kategori pertama hanya boleh menggunakan penyelesaian siap pakai, sementara kategori kedua dapat melancarkan projek individu. Senarai kelebihan tidak bergantung kepada faedah yang dinyatakan di atas sahaja. Sorotan sistem yang lain termasuk:

 • Pilihan alat bersepadu yang kaya dan pangkalan sambungan yang hebat. Platform ini membolehkan anda membuat projek serba boleh, mulai dari laman web kecil dan hingga kedai dalam talian berskala besar dengan pelbagai jenis produk, sistem diskaun dan peluang untuk memilih pilihan pembayaran dan penghantaran.
 • Penggabungan komponen baru secara berkala, yang menambah fungsi yang lebih berguna.
 • Komuniti pengguna yang kuat, yang membuat pangkalan data pengetahuan dengan mengirimkan catatan dan tutorial mereka serta dengan mengembangkan plugin dan templat baru.

Kelemahan Joomla utama adalah yang biasa untuk CMS kod terbuka dengan sokongan peluasan yang dikembangkan untuk pereka pihak ketiga. Ini adalah ketidaksesuaian versi sistem. Hampir semua kemas kini sistem boleh berakhir dengan keadaan, apabila peluasan atau templat akan mula berfungsi dengan masalah. Ini adalah masalah yang membakar, ketika menggunakan penyelesaian percuma – pengarang mereka berhenti menyokongnya. Hasilnya, versi sistem baru tidak akan mendapat sokongan sama sekali. Itulah sebabnya, anda mungkin menghadapi keperluan untuk mematikan semua pemalam sebelum pemasangan kemas kini dan kemudian memeriksanya satu per satu untuk memastikan fungsinya dengan betul. Varian lain adalah tidak mengemas kini Joomla selepas pemasangan plugin sama sekali.

Profesional reka bentuk web, yang lebih suka tidak menggunakan sistem untuk melancarkan laman web tidak standard, juga mempunyai keluhan mengenai Joomla. Tidak mustahil untuk menyelesaikan tugas standard dengan sistem, tetapi masalah struktur yang tidak mencukupi dan pilihan penyuntingan kod yang berlebihan adalah halangan penting bagi pengguna yang bersedia memilih perkhidmatan sebagai asas untuk pengembangan projek unik. Pada masa yang sama, itu bukan masalah bagi kebanyakan pengguna. Itulah sebabnya, Joomla masih menikmati populariti sepenuhnya dengan webmaster.

Pokoknya

Joomla – adalah salah satu CMS paling popular untuk webmaster, yang baru memulakan kerjaya. Sebab-sebab penggunaannya yang luas menjadi jelas setelah kajian terperinci sistem. Joomla mudah dikuasai, ia menawarkan banyak ciri berguna di luar kotak dan dilengkapi dengan perspektif perpanjangan yang kuat kerana potensi penyatuan plugin, jumlahnya masih terus bertambah.

Anda boleh menggunakan Joomla untuk menghidupkan idea anda, tetapi, dengan mempertimbangkan ciri standardnya, lebih berkesan menggunakan sistem untuk melancarkan projek dengan penyertaan pengguna yang lebih maju: kedai dalam talian dengan akaun membeli-belah peribadi, portal berita dan laman web korporat. Untuk laman web perniagaan kecil sederhana, saya menasihatkan untuk menggunakan mana-mana pembina laman web yang popular. Walau bagaimanapun, ini tidak mustahak. Ini adalah jenis cadangan – setiap pembangun web akan mencari hujah, yang mengesahkan atau membantahnya.

Cubalah Joomla secara Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map