Ulasan KeePass

KeePass (versi semasa 2.43) – adalah pengurus kata laluan sumber terbuka. Ia dikembangkan untuk memungkinkan pengguna menyimpan semua data kemasukan mereka di satu tempat dengan selamat dan baik. Manfaat utama perisian adalah bahawa anda tidak dipaksa untuk membuat puluhan kata laluan baru untuk akaun dalam talian tanpa henti yang anda miliki. Aplikasi ini memudahkan untuk mengawal mereka semua tanpa perlu mengingat kombinasi watak dan nombor yang menggoda otak. Program ini menggunakan semua teknologi enkripsi terkini untuk menjaga keselamatan maklumat peribadi pengguna semasa berada di komputernya.


KeePass dilengkapi dengan antara muka yang ringkas dan intuitif walaupun bukan juruteknik mungkin masih memerlukan sedikit masa untuk mengetahui bagaimana semuanya berfungsi di sini. Anda boleh menggabungkan semua kata laluan anda di bawah satu akaun hanya dengan satu klik. Di samping itu, program ini percuma dimuat turun. Ia serasi dengan semua OS utama dan mempunyai versi mudah alih untuk peranti mudah alih yang dikuasakan oleh iOS dan Android. Lebih-lebih lagi, anda boleh memuat turun aplikasi tanpa sebarang kos. Mari kita lihat dan apa yang mungkin ditawarkan oleh KeePass.

1. Bagaimana KeePass Berfungsi

Walaupun industri dalam talian terus berkembang, orang tidak ada hubungannya kecuali melengkapkan proses pengesahan setiap masa untuk mendapat manfaat daripada perkhidmatan dalam talian tertentu. Sebilangan besar sistem dan platform memerlukan memasukkan log masuk dan kata laluan pengguna. Untuk menenangkan diri, beberapa orang memutuskan untuk menggunakan kata laluan yang sama untuk setiap akaun, Tidak ada yang lebih buruk daripada itu dari segi perspektif keselamatan. Sebaliknya, menulis puluhan kombinasi atau mengingatnya nampaknya hampir mustahil.

Di sinilah KeePass mungkin menjadi penyelesaian yang baik. Seperti pengurus kata laluan khas yang lain, idea Keepass adalah meletakkan semua telur dalam satu bakul. Apabila kita menyebut “telur”, kita bermaksud semua data kemasukan anda untuk mengakses akaun yang berbeza dalam talian. Apabila kita menyebut “keranjang”, kita bermaksud fail Pangkalan Data KeePass (.kdbx) yang menyimpan semua maklumat serta fail lain yang terdapat di PC anda.

Keepass utama

Program ini hadir sebagai platform sumber terbuka yang cukup ringan dan mudah digunakan. Ia mempunyai antara muka tersuai yang direka untuk membolehkan pengguna membuat, mengurus, dan menyimpan pelbagai pangkalan data dengan satu kata laluan utama. Yang anda perlukan hanyalah membuat pangkalan data, menunjukkan laman web yang ingin anda log masuk dan menggunakan satu kata laluan untuk setiap dari mereka.

Program ini memerlukan muat turun awal. Ini bermaksud bahawa anda akan menyimpan semua data peribadi mereka di komputer anda. Fakta ini mengurangkan risiko mendapatkan maklumat tersebut kepada pihak ketiga. Untuk memanfaatkan KeePass sepenuhnya, anda perlu menyelesaikan beberapa peringkat:

 1. Muat turun aplikasi.
 2. Muat turun KeePass

 3. Mempunyai program yang dipasang.
 4. Pasang KeePass

 5. Buat fail pangkalan data .kdbx pertama anda.
 6. Keepass Buat Pangkalan Data

 7. Nyatakan Kata Laluan Induk untuk semua pangkalan data.
 8. Kata Laluan Induk Keepass

 9. Manfaatkan melayari web yang pantas dan sederhana.
 10. Melayari Web KeePass

Ngomong-ngomong, KeePass boleh digunakan bukan hanya untuk mengurus kata laluan tetapi juga untuk menyimpan data peribadi lain seperti salinan ID anda atau dokumen penting lain. Selain daripada penyulitan pangkalan data, program ini menggunakan hashing dan derivasi kunci. Ini bermaksud sistem ini mempunyai cara keselamatan khas untuk mengelakkan penggodam meneka dan juga serangan kamus.

Baca lebih lanjut mengenai keselamatan KeePass sedikit lebih jauh. Pertama sekali, mari kita perhatikan lebih dekat semua peringkat yang disebutkan di atas.

2. Muat turun dan Pemasangan

Langkah pertama adalah pergi ke laman web rasmi dan memuat turun KeePass. Aplikasi ini terdapat dalam beberapa versi yang boleh dimuat turun. Mereka termasuk program untuk Windows dan MAC serta aplikasi mudah alih untuk peranti mudah alih. Semua versi tersedia dalam fail ZIP yang diperlukan untuk memuat turun. Perisiannya cukup ringan. Jadi, proses memuat turun tidak akan memakan masa lebih dari beberapa minit.

Selepas memuat turun fail ZIP, anda perlu memasang program. Cari fail KeePass.exe dan lancarkan proses pemasangan. Sekiranya anda memilih versi mudah alih, pemasangan tidak diperlukan. Anda bebas menjalankan pengurus kata laluan terus dari fail ZIP. Langkah terakhir adalah memasukkan papan pemuka dan membuat fail .kdbx pertama anda.

Buat Pangkalan Data KeePass

Pangkalan data sebenarnya adalah tempat di mana semua kata laluan anda akan disimpan. Prosesnya tidak bergantung pada kemahiran teknikal walaupun pemula mungkin agak sukar untuk bekerja di dalam panel KeePass. Nampaknya hampir sama dengan panel kawalan untuk menguruskan tetapan CPU anda. Sekilas sepintas lalu cukup untuk mengetahui bagaimana semuanya berfungsi di sini.

Pembuatan pangkalan data merangkumi langkah-langkah berikut:

 1. Cari bahagian “Fail” di bar alat di atas panel dan klik padanya.
 2. Pilih “Baru” untuk membuat fail baru.
 3. Anda akan melihat tetingkap baru yang menawarkan untuk membuat Kata Laluan Utama (satu-satunya yang perlu diingat untuk semua akaun).
 4. Ketik kata laluan, klik “OK”, dan ulangi kata laluan di tetingkap baru.
 5. Sekarang anda perlu mengkonfigurasi pangkalan data. Di sini anda boleh memasukkan Tajuk, nama pengguna, dan URL serta membuat nota yang diperlukan untuk mengenal pasti pangkalan data.

Cara Menggunakan Pangkalan Data Kemasukan

Setelah entri ditambahkan, pengguna mempunyai beberapa pilihan untuk menggunakannya. Ia merangkumi:

 • Salin dan tampal – cukup salin kata laluan dari pangkalan data anda dan masukkan ke dalam kotak yang disediakan oleh laman web atau platform. Untuk menjadikan sesuatu berfungsi dengan lebih pantas, idea yang baik adalah menyalin kata laluan ke papan keratan Windows.
 • Seret dan lepas – KeePass mempunyai fungsi drag-and-drop untuk membolehkan anda memindahkan beberapa bidang ke tetingkap aktif yang lain. Cukup pilih bidang yang diperlukan, klik padanya, seret ke ruang yang disediakan dan lepaskan tetikus di atas tetingkap yang anda mahu masukkan kata laluan.
 • Buka URL – seperti yang disebutkan sebelumnya, konfigurasi memungkinkan anda menunjukkan URL kemasukan. Anda boleh membukanya terus dari panel KeePass sementara program akan memasukkan data kemasukan yang diperlukan secara automatik.

Seperti yang anda lihat, aplikasi ini cukup fleksibel dari segi penggunaan pangkalan data dan kata laluan. Ia menawarkan kaedah akses manual dan automatik walaupun tidak ada yang memerlukan mengingat kombinasi yang tidak berkesudahan. Namun, adakah benar selamat menggunakan KeePass?

3. Adakah KeePass Selamat?

Bagaimana program ini melindungi data peribadi pengguna? KeePass menggunakan gabungan teknologi untuk menjaga keselamatan data. Ia merangkumi:

 • Penyulitan Pangkalan Data – program menyimpan semua fail yang disulitkan. Mereka tidak hanya memasukkan kata laluan itu sendiri, tetapi juga spesifikasi lain termasuk nama pengguna, URL, dan konfigurasi lain. Algoritma yang digunakan merangkumi AES, ChaCha20, dan beberapa yang lain.
 • Pemampatan Komponen – algoritma keselamatan yang memampatkan kunci induk komposit dengan semua komponennya menjadi kunci 256-bit. Kaedah ini berfungsi sekiranya anda menggunakan bukan hanya Kata Laluan Utama tetapi juga membuat fail kunci yang mungkin disimpan di PC anda.
 • Kamus dan Meneka Perlindungan – kaedah lain yang menghalang penggodam daripada meneka atau menyerang kamus dalam usaha mencari kata laluan.

Kaedah keselamatan tambahan yang terlibat merangkumi penghasilan nombor rawak serta perlindungan memori proses dan banyak lagi.

4. Ciri-ciri KeePass

Selain daripada fungsi asasnya, program ini dilengkapi dengan sekumpulan pilihan tambahan untuk menjadikan kehidupan pengguna lebih mudah ketika melayari web. Ciri-ciri utamanya adalah seperti berikut:

Jenis Auto

Ciri ini bergantung pada metodologi simulasi kekunci. Dengan kata lain, anda menetapkan kombinasi butang yang akan dilancarkan oleh KeePass secara automatik setiap kali anda perlu mengisi data kemasukan. Ciri ini mungkin berlaku untuk setiap tetingkap aktif yang dibuka dengan penyemak imbas.

Fail Utama

Alternatif yang baik untuk Kata Laluan Utama sekiranya anda perlu menguruskan semua entri dari beberapa peranti. Kelebihan utamanya ialah fail utama dilengkapi dengan keselamatan digital yang dipertingkatkan. Lebih-lebih lagi, ia lebih fleksibel, kerana anda mungkin membawanya menggunakan CD, USB, pemacu kilat, dll.

Ciri Eksport Kata Laluan

Program ini mempunyai fungsi eksport setiap kali anda perlu menukar data kemasukan anda ke dalam fail CSV, HTML, TXT atau XML. Kaedah mudah untuk menghasilkan semua pangkalan data kata laluan. Selain itu, anda boleh memindahkan fail .kdbx ke CPU atau peranti lain dengan mudah.

Pemalam

Pengguna boleh memilih untuk membentuk pelbagai plugin yang tersedia untuk KeePass. Puluhan aplikasi dan pelanjutan dibahagikan kepada beberapa kategori asas. Ini termasuk integrasi, sandaran, utiliti, import / eksport, dll.

5. Sokongan dan Harga

Program ini dilengkapi dengan sokongan maklumat besar-besaran yang menampilkan Pusat Bantuannya yang sangat besar. Walaupun tidak memiliki cara untuk menghubungi segera, pengguna mungkin mendapat manfaat dari tutorial mudah yang menggambarkan proses memulakannya. Laman web mempunyai komuniti dan forum setempat, di mana pengguna boleh mengemukakan soalan mengenai sebarang masalah.

Di samping itu, Pusat Bantuan penuh dengan maklumat berguna lain yang merangkumi pengenalan, penerangan ciri, Soalan Lazim Pentadbiran, Teknikal, dan Tambahan untuk merangkumi semua bidang yang mungkin, Pembaikan pangkalan data, sokongan TAN, dan banyak lagi.

KeePass adalah percuma untuk dimuat turun. Sama ada anda memilih versi desktop atau mudah alih. Kedua-dua fail ZIP yang boleh dimuat turun boleh diakses dengan kos sifar. Anda juga tidak perlu membayar beberapa pemalam dan sambungan. Mereka juga tersedia sebagai kod sumber atau fail zip.

6. Kebaikan dan Kekurangan

KeePass tentunya merupakan penyelesaian yang baik untuk menguruskan semua kata laluan pengguna dan data kemasukan. Ia percuma. Ia dilengkapi dengan pelbagai ciri dan sambungan. Ia menawarkan keselamatan dan sokongan yang hebat. Adakah terdapat sesuatu yang hilang?

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Aplikasi percuma.
&# x2714; Mudah dipasang.
&# x2714; Program sumber terbuka.
&# x2714; Pangkalan pengetahuan yang sangat besar.
&# x2714; Sambungan dan pemalam.
&# x2714; Keselamatan yang dipertingkatkan.
&# x2714; Ciri Auto-Type.
✘ Agak rumit dari awal.
✘ Tidak ada amaran keselamatan walaupun terdapat sokongan keselamatan yang besar.

7. Soalan Lazim

Soalan: Bagaimana cara memindahkan pangkalan data KeePass ke komputer lain?

Jawapan: Untuk memindahkan pangkalan data, anda hanya perlu memindahkan fail .kdbx ke komputer lain memastikan anda juga menyalin versi kunci utama yang sah. Anda boleh menggunakan pemacu denyar atau penyambung USB untuk memindahkan pangkalan data.

Soalan: Di manakah pangkalan data KeePass disimpan?

Jawapan: Program ini menggunakan global dan tempatan direktori untuk menyimpan pangkalan data pengguna. Direktori global sebenarnya adalah direktori aplikasi KeePass sementara tempatan adalah folder konfigurasi peribadi pengguna.

Soalan: Bagaimana saya membuat sandaran pangkalan data KeePass saya?

Jawapan: Anda perlu mencari fail pangkalan data awal dalam fail program CPU anda dan membuat salinannya .kdbx. Program ini juga mempunyai fungsi penyimpanan otomatis yang mungkin diaktifkan atau dinonaktifkan dalam tetapan Lanjutan.

Soalan: Adakah KeePass disegerakkan di seluruh peranti?

Jawapan: Cara termudah adalah dengan menambahkan fail .kdbx ke penyimpanan awan dan menyegerakkan pangkalan data antara beberapa peranti. Tidak ada ciri penyegerakan automatik bersepadu.

Soalan: Adakah KeePass selamat?

Jawapan: Ya betul. Program ini menggunakan pelbagai cara untuk memastikan data selamat dan fail disulitkan. Program ini memampatkan fail anda ke dalam fail kunci kecil sekaligus mencegah penggodam dari kamus dan meneka serangan.

Garisan bawah

KeePass tentunya patut diberi perhatian. Ia mempunyai fungsi yang hebat walaupun dibandingkan dengan pesaing khusus yang dibayar. Kelebihan utamanya ialah program ini melayani keperluan pengguna dengan baik. Ia melindungi data peribadi dari penipuan serta menyediakan akses yang selamat dan pantas ke banyak akaun tanpa perlu mengingat atau menuliskan puluhan kombinasi watak dan nombor.

Hasilnya, kami mempunyai pengurus kata laluan yang berpatutan dan terperinci. Apa yang penting juga, ia percuma dan merentas platform. Nuansa penggunaan perisian turun menjadi 2 poin: anda tidak boleh kehilangan pangkalan data atau lupa kata laluan kepadanya. Program ini akan menguruskan selebihnya. Sangat mudah untuk bekerja dengannya dan kami mengesyorkan menggunakan perisian untuk meningkatkan keselamatan dalam talian anda.

Pasang KeePass Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map