Ulasan Muse Adobe

Adobe Muse – adalah perisian desktop yang dibangunkan khas untuk pereka web khusus yang sangat berminat untuk bekerja di persekitaran bebas kod. Alat ini membuat penampilan sulung sebagai bahagian dari pakej Adobe Creative untuk bekerjasama dengan beberapa produk ikonik jenama termasuk Photoshop, Dreamweaver, dan banyak lagi. Misi utamanya adalah untuk membiarkan pengguna membuat reka bentuk laman web baru untuk membuat mereka berfungsi, interaktif dan menarik pada masa yang sama berkat banyak alat reka bentuk dan penyesuaian profesional.


Berita buruknya ialah Adobe tidak lagi menyokong platformnya mulai Mei 2020. Ini bermaksud tidak ada kemas kini untuk diluncurkan, tidak ada sokongan teknikal, dan tidak ada teknologi terkini untuk dilaksanakan. Mereka yang telah memuat turun perkhidmatan boleh terus menggunakannya. Pada masa yang sama, ia tidak boleh dimuat turun dari laman web rasmi.

Nasib baik pengguna mempunyai beberapa alternatif untuk terus menggunakan produk Creative Cloud adobe. Mereka merangkumi Dreamweaver untuk profesional yang berpengalaman dan kurang menarik secara teknikal Portfolio Adobe pembina. Namun, sebilangan orang mungkin masih menghargai Adobe Muse dan ingin terus menggunakannya walaupun terdapat kekurangan dan kekurangan sokongan. Sekiranya anda salah seorang daripada mereka, ulasan ini akan sangat berguna.

1. Kemudahan Penggunaan

Oleh kerana pembangun laman web ini dibangunkan dengan mempertimbangkan keperluan pereka profesional, nampaknya agak rumit untuk bukan pereka. Tidak seperti pembangun laman web Do-It-Yourself, ia memerlukan pengalaman reka bentuk grafik sebelumnya. Lihat editor – terdapat 5 bar alat yang masing-masing menyembunyikan lebih banyak pilihan!

Penyunting Adobe Muse

Bandingkan editor dengan pembangun laman DIY khas:

Penyunting Wix

Secara keseluruhan, Muse kelihatan, berprestasi dan terasa seperti produk Adobe yang lain. Oleh itu, jika anda kebetulan bekerja di InDesign, Illustrator atau Photoshop, antara muka tidak akan menakutkan anda. Adobe Muse menggunakan prinsip pengeditan drag-and-drop yang juga mempermudah proses pembuatan.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Oleh kerana Adobe Muse terutama ditujukan untuk pereka grafik, ia menyediakan toolkit reka bentuk yang mengagumkan. Ini adalah perbezaan utama antara pembangun laman Muse dan DIY. Mereka yang menggunakan pembangun laman web seperti Wix dan Weebly harus memuat naik elemen siap, sementara mereka yang menggunakan Adobe Muse dapat menariknya secara langsung dalam program.

Penyunting Peta Laman Adobe Muse

Membina laman web dengan Muse bermula dengan menentukan peta laman web anda. Apabila sudah siap, anda boleh mula merancang halaman Master anda. Halaman ini akan memuat bahagian reka bentuk yang akan anda gunakan di setiap halaman laman web. Ini adalah penyelesaian yang sangat bijak untuk masalah biasa.

Setelah merancang halaman anda, anda boleh mula menambahkan widget. Terdapat senarai widget percuma yang dapat anda temukan di editor, dan perpustakaan sambungan pihak ketiga yang mengagumkan. Widget adalah komponen yang boleh dikonfigurasi dan bergaya yang boleh anda sesuaikan agar sesuai dengan gaya laman web anda.

Widget Adobe Muse

Widget Responsif

Walaupun permintaan untuk reka bentuk responsif terus meningkat setiap tahun, Adobe Muse tidak berhenti pada pencapaiannya sekarang juga. Pembangun sistem baru-baru ini memperkenalkan widget responsif, yang memungkinkan untuk membuat reka bentuk laman web yang fleksibel tanpa repot sama sekali.

Mulai sekarang, menjadi mungkin untuk membuat widget komposisi Adobe Muse lalai responsif sebelum meletakkannya di halaman. Ini bermaksud bahawa semua kandungan yang tersedia dalam widget Form, Tayangan Tayangan dan Komposisi telah menjadi responsif dan secara automatik menyesuaikan diri dengan ukuran dan resolusi layar mana pun. Ini menyumbang kepada prestasi laman web yang lebih baik dan persembahan reka bentuk web yang sangat baik.

Salin dan Tampal Atribut

Satu lagi ciri Adobe Muse yang maju, yang baru diperkenalkan, adalah Atribut Salin dan Tampal. Pilihan tersebut digunakan untuk mempercepat dan mempermudah proses reka bentuk web dengan menyalin atribut dan menempelkannya dari satu objek laman web ke objek laman web yang lain. Ini menyangkut atribut yang paling popular, termasuk kelegapan, fon, coretan, warna isi dan lain-lain.

Bercakap mengenai ciri teras, berikut adalah beberapa penambahan terbaru:

 • Penyegerakan teks. Sekiranya anda menggunakan salinan yang sama di seluruh laman web anda, anda tidak perlu lagi mengedit setiap tempat di mana ia digunakan. Dengan ciri ini, semua suntingan anda akan diselaraskan secara automatik di seluruh laman web anda. Selain itu, anda boleh memanfaatkan ciri Cari dan ganti untuk mencari kata dan kemudian menggantinya di semua halaman termasuk versi mudah alih.
 • Ribuan fon web premium dari Typekit dan fon web yang dihoskan sendiri. Pengguna boleh menambahkan fon yang mereka beli di tempat lain ke menu fon Adobe Muse. Juga, mereka dapat menambahkan fon dari Typekit secara langsung melalui Adobe Muse – tidak perlu risau tentang kod embed atau pelesenan. Semak imbas dengan cepat mengikut keluarga, klasifikasi dan banyak lagi. Anda kemudian boleh menggunakan fon ini walaupun anda berada di luar talian.
 • Sokongan bahasa dari kanan ke kiri. Pengguna dapat membuat wadah teks, halaman tertentu, dan seluruh laman web menggunakan bahasa kanan ke kiri seperti bahasa Ibrani dan Arab.
 • Blog, etalase dan banyak lagi. Widget pihak ketiga Adobe Muse yang baru membolehkan anda menambahkan kedai dalam talian, mengintegrasikan dan menggayakan blog dari mana-mana perkhidmatan blog seperti WordPress atau Tumblr, menambah karusel album foto, dan banyak lagi.

3. Reka bentuk

Adobe Muse tidak mempunyai templat yang siap digunakan – Muse memberikan kanvas kosong, yang bermaksud anda harus merancang tajuk, navigasi, butang, footer dan banyak lagi dari awal. Walaupun tidak apa-apa untuk pereka, ini boleh menjadi beban bagi pengguna lain.

Tema Sedia Digunakan:✘ TIDAK
Bilangan Tema Luar:Lebih 10k
Tema Percuma:&# x2714; YA
Kos Tema Berbayar:dari $ 19.99
Reka bentuk responsif:&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Berita baiknya ialah terdapat banyak pereka yang membuat dan menjual templat yang disesuaikan khusus untuk Adobe Muse.

Adobe Muse menampilkan penyedia templat terbaik di halaman Sumber. Beberapa sumber yang sangat dipercayai untuk pereka Muse adalah Muse-Themes, MuseFree, Musegain, dan museGrid di antara penyedia lain yang diluluskan, ada yang membawakan sumber reka bentuk sepenuhnya percuma termasuk grafik, templat starter yang menjimatkan masa, dan fail perpustakaan lain.

Tetapi anda harus selalu waspada dari membeli atau memuat turun tema dari sumber yang tidak diketahui, kerana ia mungkin mengandungi kod tertentu yang boleh menyebabkan kerosakan pada laman web anda di masa depan.

4. Sokongan Pelanggan

Terdapat Halaman Penjagaan Pelanggan, forum dan pangkalan pengetahuan yang mengagumkan di Adobe. Terdapat video dan tutorial bertulis yang memperincikan setiap langkah membina laman web dengan Adobe Muse.


Cara Membuat Laman Web dengan Adobe Muse

Selain itu, terdapat keseluruhan ekosistem tutorial pihak ketiga yang sangat kreatif untuk membantu anda menyelami teknik reka bentuk canggih dengan lebih mendalam.

5. Dasar Penentuan Harga

Adobe Muse boleh didapati melalui aplikasi tunggal Creative Cloud atau keahlian lengkap dengan pilihan untuk memilih antara bulan ke bulan ($ 24,99 / bln) atau rancangan tahunan ($ 14,99 / bln). Sekiranya anda bukan pengguna Adobe Creative Cloud, anda boleh memuat turun Adobe Muse secara percuma dan menggunakannya selama percubaan 7 hari.

Pilihan HargaKos
Pelan Tahunan, dibayar setiap bulan:$ 14.99 / bln
&# x2714;Pelan Tahunan, prabayar:$ 179.88 / thn
Pelan Bulanan:$ 24.99 / bln

Penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua widget Adobe Muse percuma. Sebagai contoh, jika anda ingin menambahkan umpan blog ke laman web anda, ada widget percuma dan berbayar. Sebagai contoh, widget Medium Blog Feed percuma, tetapi Flickr Slide atau WP Blog Embed dibayar (kedua-duanya berharga $ 6).

Setelah anda bersedia untuk menghidupkan laman web anda, anda mempunyai pilihan – anda boleh menghoskan laman web anda menggunakan penyedia hosting pihak ketiga atau menjadi tuan rumah dengan Adobe.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Kelebihan

 • Proses Reka Bentuk Web yang lancar. Adobe Muse diciptakan dengan mempertimbangkan keperluan pereka web. Ini menyangkut profesional dan pemula, yang, bagaimanapun, mungkin menganggap sistem ini agak rumit. Apa yang menarik, papan pemuka sistem menyerupai Photoshop. Hasilnya, pengguna tersebut, yang pernah bekerja dengan Photoshop dan produk Adobe yang lain, akan terbiasa dengan Adobe Muse, walaupun mereka bukan teknisi. Perkhidmatan ini dilengkapi dengan editor WYSIWYG yang mudah dan tidak perlu menggunakan kemahiran pengekodan di sini. Pada masa yang sama, pereka web yang berpengalaman dapat mempraktikkan kemahiran HTML dan CSS mereka untuk membuat laman web hebat dari awal.
 • Perisian Reka Bentuk Yang Mengagumkan. Pembangun laman web mempunyai alat yang hebat dan hebat, yang menyediakan pelbagai pilihan reka bentuk laman web. Mereka memungkinkan untuk memberikan tampilan yang dipersonalisasi kepada projek anda dengan mengubah latar belakang, menambahkan efek tatal, menetapkan bentuk, warna, ikon dll. Sistem ini tidak menawarkan koleksi templat siap pakai, tetapi memungkinkan untuk membuat laman web anda sendiri reka bentuk untuk memenuhi keperluan anda.
 • Pembina Bentuk Lanjutan. Adobe Muse Form Builder membolehkan membuat pelbagai bidang, seperti nama, kenalan, teks, kotak centang, butang dan lain-lain. Pada masa ini, tidak ada pilihan muat naik fail di sini, tetapi anda boleh menyesuaikan borang dalam talian anda berdasarkan keperluan anda dan menyesuaikan tetapan untuk mengalihkan mesej yang dihantar pengguna ke alamat e-mel anda. Ini mudah dan senang.
 • Tempoh Percubaan Percuma yang Panjang. Adobe Muse menawarkan tempoh percubaan percuma selama 30 hari untuk membolehkan anda meneroka semua ciri sistem dengan kelebihan. Istilah ini lebih panjang daripada kebanyakan pembangun laman web lain dan memungkinkan untuk membiasakan diri dengan semua ciri perisian pembinaan laman web.
 • Pembina Laman Web Luar Talian. Sebagai perisian pembangun laman web luar talian, sistem ini dapat digunakan, walaupun tidak ada sambungan Internet. Cukup muat turun dan pasangkannya untuk mula mengerjakan pembangunan laman web anda. Ini tidak memerlukan banyak usaha dan masa.
 • Widget Bersepadu. Platform ini menyediakan banyak pilihan sambungan (widget) pihak ketiga percuma dan berbayar. Pengguna boleh mengkonfigurasi dan mengeditnya secara individu apabila diperlukan tanpa usaha sama sekali.
 • Reka Bentuk Responsif. Perkhidmatan ini membolehkan membuat laman web responsif dari awal. Baru-baru ini telah melancarkan pembaruan, yang memungkinkan untuk membuat widget komposisi Adobe Muse lalai responsif sebelum meletakkannya di halaman. Semua kandungan yang terdapat dalam widget Bentuk, Tayangan Tayangan dan Komposisi akan secara automatik disesuaikan dengan ukuran dan resolusi skrin apa pun.
 • Kerjasama dengan Penyedia Templat Reputasi. Adobe Muse tidak mempunyai koleksi templat siap pakai, tetapi ia membolehkan membina tema untuk penggunaan peribadi dan perniagaan dari awal. Pada masa yang sama, perisian pembangun laman web secara berkesan bekerjasama dengan penyedia templat yang mempunyai reputasi baik (MuseFree, Muse-Themes, Musegain, MuseGrid dll) untuk menyediakan pelbagai pilihan templat.

Keburukan

Adobe Muse pastinya sangat membantu orang yang tidak membuat kod. Namun, kami berpendapat ia mempunyai pangkalan pengguna berpotensi yang sangat kecil. Dengan reka bentuk web, anda memerlukan kemahiran reka bentuk grafik, kemahiran reka bentuk gerakan dan pemahaman tentang cara membuat interaksi.

Pada pendapat kami, pereka grafik profesional lebih cenderung bekerjasama dengan pemaju dan pakar lain untuk membuat projek yang kompleks. Ini membawa kita untuk menyimpulkan bahawa Adobe Muse akan digunakan terutamanya untuk membuat laman web kecil yang berfokus pada visual, bukannya laman web yang kaya dengan ciri, walaupun Muse memungkinkan untuk menambahkan blog dan eCommerce.

7. Pesaing

Muse bukan satu-satunya pemain dalam bidang alat bebas kod untuk pereka. Pesaing terbesar Muse adalah Wix dan WordPress, suite reka bentuk web yang dihoskan khusus untuk pereka. Baca artikel perbandingan mendalam kami untuk melihat perbezaannya:

Adobe Muse vs WordPressAdobe muse vs WixAdobe Muse vs DreamweaverAdobe Muse vs WebflowAdobe Muse vs Squarespace

Adakah ia lebih baik daripada produk Adobe? Semuanya bergantung pada apa yang anda perlukan.

Kesimpulannya

Adobe Muse membolehkan pereka membuat dan menerbitkan laman web secara bebas daripada pemaju. Sesuai untuk laman web ringkas dan statik dengan fokus pada reka bentuk.

Bererti untuk pereka profesional, Adobe Muse menyediakan banyak ciri reka bentuk grafik. Ini memberi penekanan yang tinggi untuk membiarkan profesional kreatif melakukan apa yang mereka lakukan – reka bentuk dengan sebaik-baiknya. Tetapi sayangnya, Adobe Muse tidak mempunyai banyak sambungan yang boleh anda temui dalam perkhidmatan yang bersaing. Pereka pasti dapat mencarinya di antara Muse Resources, tetapi itu menjadikan prosesnya kurang lancar.

Antara muka Adobe Muse yang padat dengan ciri menjadikannya tidak sesuai untuk pelanggan biasa. Sekiranya anda hanya ingin membuat dan menerbitkan laman web mudah dengan cepat, Adobe Muse bukanlah penyelesaian terbaik. Terdapat banyak pembangun laman drag-and-drop yang lebih canggih dan lebih mudah untuk pembuatan laman web yang mudah.

Cuba Adobe Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map