Ulasan Penerbitan Tilda

Ulasan Penerbitan Tilda


Tilda – adalah pembangun laman web WYSIWYG, yang terutama tertumpu pada halaman arahan dan pembuatan longreads. Apa yang menarik mengenainya? Sebagai permulaan, ia dilengkapi dengan reka bentuk yang menarik. Tidak perlu dikatakan bahawa perkhidmatan ini akhirnya sesuai dengan penyampaiannya – antaramuka mempunyai penampilan minimalis, segar dan kreatif. Ini mencetuskan perasaan prospek dan keinginan untuk bekerja dengannya. Kesan pertama cukup menyenangkan.

Laman web perniagaan, blog, kedai dalam talian – pembangun laman web membolehkan membuat jenis laman web yang sama dengan perkhidmatan yang lain. Tetapi itu bukan perkara utama mengenainya. Tumpuan awalnya dibuat pada penciptaan halaman arahan – laman web satu halaman yang menampilkan kandungan publisiti. Penonton sasarannya termasuk wartawan, pencerita dan pakar pemasaran.

Tetapi apa yang boleh dilakukan oleh Tilda pesaing niche perniagaan? Adakah hasil persembahan kreatifnya dan adakah laman web yang dibuat dengannya benar-benar menonjol dari orang ramai dan kelihatan menarik? Adakah masuk akal untuk melabur dalam jangka masa panjang? Sekiranya demikian, maka siapa yang paling banyak mendapat faedah menggunakan perkhidmatan ini? Atau, mungkin, masih lebih baik untuk melaluinya? Mari tunjukkan semua kebaikan dan keburukan pembangun laman web untuk dapat membuat keputusan akhir selepas itu.

Kebaikan dan keburukan

Tilda adalah pilihan yang bagus untuk kreatif. Ia dilengkapi dengan antara muka praktikal, bergaya, berstruktur logik, papan pemuka intuitif, perpustakaan blok kandungan yang luas dan banyak alat penyesuaian reka bentuk. Namun, untuk mengungkap potensi penuh sistem, adalah wajar untuk memiliki kemahiran reka bentuk web. Disenaraikan di bawah adalah kelebihan dan kekurangan yang paling penting dari pembangun laman web yang harus diketahui oleh pelanggannya:

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; ZeroBlock – pembina bahagian bersepadu;
&# x2714; Sistem penciptaan dan penyediaan templat yang maju;
&# x2714; fungsi eCommerce;
&# x2714; Enjin blog yang kuat;
&# x2714; Tetapan tipografi laman web yang fleksibel;
&# x2714; Antara muka intuitif dengan reka bentuk yang menarik;
&# x2714; Pangkalan pengetahuan yang kuat yang merangkumi pilihan video;
&# x2714; Buka akses API;
&# x2714; Pilihan eksport fail yang memastikan penghijrahan mudah ke laman web atau pelayan WordPress anda;
&# x2714; Rancangan Perniagaan, menawarkan 5 laman web dengan kos tetap.
Focus Fokus yang terlalu kuat pada penyatuan dengan fungsi perkhidmatan tambahan;
Tem Templat satu halaman;
✘ Kos tinggi;
✘ Ketiadaan alat khusus untuk pemantauan / pengoptimuman penukaran halaman arahan;
✘ Kerumitan untuk pemula yang tidak mempunyai kemahiran reka bentuk web.

Apa Itu Bagus Untuknya?

Tilda adalah pembangun laman web, yang terutama menyasarkan kreatif dan pemilik perniagaan, yang ingin mewujudkan kehadiran web yang boleh dipercayai untuk projek mereka. Platform ini membolehkan memulakan halaman arahan, blog, kedai web dan projek satu halaman lain yang menampilkan kandungan publisiti. Fokus khusus seperti itu menjadikan platform pilihan yang baik untuk pencerita, pakar pemasaran dan wartawan.

Sebelum memilih Tilda sebagai alat reka bentuk web utama, anda harus sedar bahawa ini bukan platform termudah yang boleh anda ketahui di sana. Apa sahaja jenis laman web yang anda perlukan untuk melancarkan, memerlukan masa untuk membiasakannya. Sistem ini dilengkapi dengan penyunting kod dan beberapa pilihan penyesuaian reka bentuk yang memerlukan penggunaan kemahiran pengekodan dan latar belakang reka bentuk web tertentu. Sekiranya anda kekurangannya, masuk akal untuk mencari alternatif reka bentuk web yang lebih sederhana.

Kemudahan penggunaan

Tilda bukanlah pembangun laman web termudah untuk membuat projek satu halaman. Pada masa yang sama, ia tidak banyak berbeza dengan platform WYSIWYG standard, terutama dari segi organisasi papan pemuka. Antaramuka sistem adalah logik, dapat difahami, menarik dan sederhana-struktur, sementara papan pemuka memastikan navigasi intuitif. Semuanya cukup mudah dan difahami di sini juga, anda tidak akan menghadapi kejutan. Sebilangan besar tindakan boleh dilakukan hanya dengan beberapa klik tetikus sahaja.

Penyunting Tilda

Pembina laman web dilengkapi dengan tutorial, artikel dan video pendidikan yang bagus yang mempermudah proses menguasai sistem untuk pengguna kali pertama. Ini membantu mengetahui bukan sahaja cara platform berfungsi, tetapi juga mendapatkan akses ke contoh aplikasi ciri sistem yang berkesan pada contoh berkualiti tinggi.

Bermula

Proses memulakan laman web dengan Tilda bermula dengan prosedur pendaftaran, yang mudah, cepat dan senang untuk semua orang. Apa yang anda perlukan untuk membuat akaun di sini adalah dengan mengisi borang pendaftaran, dengan memasukkan log masuk, e-mel dan kata laluan anda. Tidak sampai beberapa saat, anda akan menerima e-mel pengesahan. Setelah mengaktifkan pautan, anda akan diarahkan ke papan pemuka laman web.

Tetapan Papan Pemuka Tilda

Langkah seterusnya adalah membuat nama projek anda dan menaipkannya pada bidang yang sesuai. Setelah menyelesaikan tugas, anda akan sampai ke papan pemuka laman web, di mana anda akan ditawarkan untuk menyambungkan nama domain, menambah halaman baru atau menyiapkan laman web itu sendiri. Proses penyediaan merangkumi penyesuaian fon dan warna, reka bentuk laman utama, pilihan dan penyatuan bentuk dalam talian, penyesuaian eksport fail dan parameter SEO, penyambungan sistem pembayaran, penyediaan analitik, menyesuaikan akses laman web dll. Ini juga merupakan tempat di mana anda akan dapat memasukkan keterangan projek anda dan memilih subdomain. Nama domain sambungan juga dapat diselesaikan di sini. Keseluruhan proses penyusunan laman web sama sekali tidak sukar – cukup ikuti cadangan dan panduan untuk menangani tugas tersebut.

Penyuntingan Laman Web

Sebaik sahaja anda selesai dengan penyediaan laman web umum, anda boleh meneruskan proses penyuntingannya. Untuk mula menyesuaikan halaman, semak kategori templat yang tersedia untuk memilih yang paling sesuai dengan keperluan khusus anda. Anda juga boleh memilih tema kosong untuk menyesuaikannya dari awal. Ini, bagaimanapun, mungkin tidak diperlukan, jika anda memerlukan projek untuk niche perniagaan tertentu. Tilda menawarkan koleksi templat yang luas, memberikan akses ke kategori berikut: Perniagaan, Kedai Web, Acara, Blog, Kenalan, Borang Pertanyaan dan banyak lagi. Gunakan pilihan penapis carian untuk mempermudah proses memilih reka bentuk terbaik. Setiap templat dilengkapi dengan fitur pratonton yang memungkinkan Anda melihat perincian templat sebelum membuat pilihan.

Perpustakaan Tilda Blocks

Setelah memilih templat, anda boleh mula menambah dan menyesuaikan halaman. Setiap halaman terdiri daripada blok kandungan – aktifkan butang bulat “+” untuk menambahkan blok baru. Secara keseluruhan, pembangun laman web menawarkan lebih daripada 450 blok untuk dipilih berdasarkan matlamat dan pilihan reka bentuk web anda. Beberapa di antaranya termasuk: tajuk, keterangan projek, tajuk, abstrak, gambar, galeri, ucapan langsung, lajur, kelebihan, pembahagi, menu, senarai halaman web, video, borang dalam talian dengan butang, kedai web, pasukan, jadual, tahap, rancangan, rakan kongsi, rangkaian sosial, footer dan banyak lagi. Untuk menukar kandungan blok, aktifkan butang yang sesuai yang terdapat di sudut kiri atas. Untuk mengedit reka bentuk blok, beralih ke butang Tetapan yang terdapat di sebelah yang sebelumnya.

Tetapan Reka Bentuk Tilda

Selain itu, terdapat anak panah di sini yang membolehkan anda mengedit, menyusun semula dan menukar blok berkenaan dengan struktur dan susun atur laman web yang diperlukan yang ingin anda manfaatkan dalam jangka masa panjang. Untuk menyesuaikan setiap blok, anda harus mengedit sampul, tajuk, teks, gambar, galeri, frasa, baris dan kandungan lain yang diperlukan. Keseluruhan proses penyuntingan kelihatan cukup mudah, cepat dan senang. Pembina laman web juga menghasilkan petua yang akan membimbing anda melalui proses reka bentuk web.

Berlangsung

Adakah anda pasti bahawa laman web anda sudah siap untuk diterbitkan sekarang? Sekiranya demikian, jangan tergesa-gesa untuk menyiarkan secara langsung dan luangkan masa anda untuk melihat pratonton projek siap secara terperinci dan menguji fungsinya. Jangan lupa tentang sambungan domain – perhatikan syarat dan kos di laman web. Sebaik sahaja anda memutuskan untuk menerbitkan laman web, aktifkan butang yang sesuai. Anda akan mendapat pautan awam untuk dikongsi dengan khalayak.

ciri-ciri & Kelenturan

Tilda membolehkan membuat sebilangan besar jenis laman web, tetapi anda boleh menggunakannya dengan serius membina laman web perniagaan serta projek berfokus kandungan satu halaman. Ini adalah bidang aplikasi pilihan perkhidmatan yang paling jelas dan sesuai. Kita harus memikirkan kelaziman pengkhususan platform.

Pembangun sistem telah banyak melakukan pengurusan halaman pendaratan dengan selesa di sini. Ini merangkumi struktur berasaskan blok dan banyak bahagian teks / multimedia siap pakai, penyesuaian gaya teks luas, pilihan pemformatan bahagian dan lain-lain. Anda boleh mempersembahkan produk anda dengan cara yang indah di sini.

Blok Sifar

Zero Block menonjol dari orang ramai – ini adalah antara muka untuk pembuatan bahagian secara manual dari pelbagai elemen. Ini adalah salah satu sorotan sistem. Dengan meletakkan teks, membuat aksen warna, menyusun gambar atau video dalam urutan tertentu, anda akan mendapat blok unik. Terdapat beberapa tetapan reka bentuk di sini – ruang, lapisan, penjajaran, warna, pengaburan, putaran, dimensi dll.

Penyunting Blok Sifar

Oleh itu, Tilda tidak menghadkan imaginasi pengguna. Anda boleh merancang dan menyimpan sebilangan blok individu yang anda perlukan untuk menggunakannya lebih lanjut di semua laman web yang dibina dengan sistem. Perhatian yang berasingan harus diberikan kepada bahagian-bahagian yang mempunyai fungsi khusus. Ini adalah kedai web dan rangkaian sosial. Anda tidak dapat mengubah pilihan mereka di sini.

Kedai dalam talian, nampaknya, tidak kelihatan hebat. Ia berfungsi dengan baik untuk pengiklanan dan penjualan sejumlah produk. Anda akan mendapat jendela pertunjukan yang menarik dengan struktur berdasarkan blok, yang menampilkan 3 produk per baris, keterangan dan borang pesanan dalam talian di tetingkap pop timbul. Ini semua kelihatan cantik, tetapi, sayangnya, sistem ini tidak mempunyai fungsi dalam hal ini.

Pilihan Blok Sifar Tambahan

Pilihan tambahan diwujudkan dengan cara mengintegrasikan perkhidmatan luaran. Mereka dibahagikan kepada beberapa kategori, iaitu CRM (PipeDrive, MegaPlan, amoCRM, Bitrix24), surat (GetResponse, MailerLite, MailChimp, SendinBlue, UniSender) dan banyak lagi (Borang / Helaian Google, Slack, Webhook, Zapier, Telegram, Trello). Kumpulan perkhidmatan pihak ketiga mempunyai fungsi, kepelbagaian dan ukuran sederhana. Anda boleh menyediakan perkhidmatan apa pun dalam tetapan laman web, jika anda mempunyai akaun yang sesuai di sana.

Sekatan HTML / CSS / JavaScript

Terlebih lagi, anda akan dapat menambahkan perkhidmatan / elemen lain ke laman web anda dengan mengintegrasikan blok HTML / CSS / JavaScript. Sekiranya anda perlu menambahkan kod PHP, anda harus melakukannya melalui Webhook dengan menambahkan kod ke pelayan anda. Ini agak menyusahkan, tetapi ini adalah satu-satunya cara untuk melakukannya. Secara amnya, anda boleh menggabungkan puluhan perkhidmatan ke laman web anda dengan HTML sahaja, tetapi anda harus tahu di mana mencarinya.

Terlepas dari pilihan yang jelas, Tilda mempunyai tawaran istimewa untuk khalayak sasaran terhad. Ini termasuk peluang untuk membuat bahagian anda sendiri, pengurusan teks dan proses penyatuan kod yang direalisasikan dengan baik yang memberikan akses ke spektrum alat fungsional yang luas.

e-dagang

Tilda memungkinkan untuk melancarkan kedai web kecil. Terdapat keranjang belanja bersepadu, pelbagai kaedah penerimaan pembayaran dalam talian, pelbagai jenis kad produk di sini. Selain itu, sistem ini membolehkan penyatuan luaran Modul Ecwid, yang menunjukkan keperluan untuk mendaftar dalam sistem dan meningkatkan ke salah satu rancangannya. Ini, seumpamanya, memerlukan pelaburan kewangan tambahan. Kos integrasi Ecwid bermula dengan $ 9 / bln. Namun, jika anda memerlukan kedai web dengan reka bentuk yang menarik dan asli, Tilda mungkin merupakan penyelesaian yang cukup bagus. Namun, ingat bahawa anda tidak boleh mengharapkan fungsi eCommerce yang kuat dari pembangun laman web.

Blogging

Tilda juga memungkinkan untuk membuat blog sederhana, tetapi fungsinya dan fleksibiliti tidak cukup untuk memulakan projek berskala besar. Bahagian blog tidak mempunyai panel pengurusan pos yang berasingan, yang secara automatik mengurangkan minatnya terhadap unit fungsional individu. Ya, anda boleh menerbitkan catatan sebagai tambahan pada laman web perniagaan hanya untuk mendapatkan kekuatan dengan teks khusus untuk promosi yang baik dengan frasa utama. Namun, kami tidak mengesyorkan Tilda untuk melancarkan dan menguruskan blog yang mempunyai ciri penuh.

Reka bentuk & Templat

Semua templat Tilda yang sudah siap adalah tema satu halaman berdasarkan bahagian yang terdapat di editor. Mereka hadir dengan kandungan demo yang berkaitan dengan konteks tematik dan terlihat baik secara standard. Dengan kata lain, laman web mempunyai reka bentuk, yang moden, popular dan disajikan sebagai sekumpulan templat responsif berulang dengan kandungan.

Templat Halaman

Templat halaman Tilda

Apabila anda memilih templat, anda terutamanya memilih halaman utama. Bagaimana rupanya? Sistem ini menawarkan kategori berikut: perniagaan, blog, kedai dalam talian, tinjauan pendapat, kenalan, acara, halaman dalaman. Setiap bahagian mempunyai sekitar 10 varian struktur halaman web. Itu bukan masalah. Anda sendiri boleh membuat komposisi sedemikian dalam jumlah yang disukai – pilih halaman kosong dan reka dari awal.

Tepat setelah anda memilih laman utama untuk melancarkan laman web berbilang halaman, anda harus menambahkan jumlah halaman yang diperlukan satu demi satu secara manual untuk menambahkan lagi pautan ke laman web tersebut. Di satu pihak, senang untuk menguruskan setiap laman web secara berasingan. Sebaliknya, idea itu bukan yang terbaik. Anda perlu berpegang pada satu-satunya gaya laman web. Itulah sebabnya, lebih baik melancarkan halaman tambahan dari awal. Ini akan menarik minat kreatif yang berpengalaman.

Penyesuaian Reka Bentuk Dalam

Perlu diingatkan bahawa ada juga Zero Block, yang dilengkapi dengan pilihan penyesuaian reka bentuk yang luas dari blok terpisah. Walaupun begitu, apa sahaja yang anda lakukan, anda tidak akan dapat memberi kesan serius kepada reka bentuk laman web kerana konsep umum mengenai perkhidmatan ini. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat halaman yang benar-benar unik menggunakan Zero Block. Kandungan terutamanya akan menentukan betapa menariknya laman web anda. Selebihnya akan digunakan sebagai hiasan yang bagus untuknya dan tidak lebih.

Masalahnya ialah untuk berjaya menerapkan semua lapisan ini, tetapan fon terperinci, ruang, warna, kabur dan elemen serupa lainnya, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya sedikit kemahiran reka bentuk web. Sebilangan besar pengguna akan mengabaikan separuh pilihan penyesuaian reka bentuk perkhidmatan. Perkara yang sama mengenai fon – mudah tersesat di sini, mendapat hasil yang pelik. Sekiranya anda mempunyai kemahiran dan rasa yang baik, maka anda akan menemui pelbagai cara menarik untuk mempelbagaikan reka bentuk laman web anda ketika bekerja dengan Tilda.

Idea untuk menggunakan templat satu halaman menarik dengan caranya sendiri, sementara penambahan halaman web individu dengan tetapan yang berasingan untuk masing-masing daripadanya juga bermanfaat bagi pereka dan pakar pemasaran yang berpengalaman. Blok sifar dan penyesuaian fon adalah bonus tambahan. Walaupun begitu, senang melihat templat berbilang halaman di sini, walaupun ini bertentangan dengan konsep keseluruhan penyunting laman web.

Sokongan pengguna

Tilda memberi akses kepada beberapa pilihan sokongan pelanggan yang membantu mencari penyelesaian yang berkesan untuk sebahagian besar masalah yang berkaitan dengan sistem. Pilihan ini percuma untuk semua kategori pengguna, tanpa mengira jenis langganan yang mereka pilih. Berikut adalah senarai alat sokongan yang boleh dipilih oleh pelanggan:

 • Pangkalan pengetahuan yang kuat – lihat asas pengetahuan sistem yang luas yang membantu setiap orang menyelesaikan sekitar 99% daripada semua situasi yang tidak jelas tanpa benar-benar berhubung dengan perkhidmatan sokongan teknikal;
 • Tutorial – sampai ke tutorial terperinci dan informatif, yang merangkumi spektrum nuansa yang berkaitan dengan sistem (pelajaran dan artikel yang terdapat di sini memberikan pelbagai varian aplikasi praktikal dari semua pilihan yang ditawarkan oleh sistem);
 • Video edukatif – jika anda merasakan bahawa tutorial dan penyelesaian asas pengetahuan tidak mencukupi untuk mendapatkan semua implikasi sistem, luangkan masa anda untuk menonton video webinar yang memberikan langkah terperinci proses reka bentuk web, cara-cara menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan reka bentuk dan penggunaan ciri-ciri platform yang berasingan.

Sokongan teknikal dicapai melalui e-mel atau melalui sembang dalam talian. Yang terakhir ini dapat anda akses dengan menekan butang ‘Kirimkan kami pesan’ di kawasan editor.

Rancangan & Harga: Berapa Kos Tilda?

Tilda adalah projek komersial, yang menyiratkan keperluan untuk meningkatkan langganan berbayar untuk memanfaatkan sepenuhnya fungsi lanjutannya. Namun, untuk menguji ciri utama platform, anda akan mendapat percubaan percuma, yang tempohnya berlangsung selama 14 hari. Pada akhir percubaan, fungsi sistem akan dibatasi. Oleh itu, anda akan ditawarkan syarat-syarat berikut: 1 pembuatan laman web, ruang penyimpanan cakera 50 MB, hak cipta sistem, 50 halaman, subdomain yang kelihatan seperti projek12345.tilda.ws tanpa peluang penyambungan nama domain tersuai. Sebilangan besar fungsi lain juga akan disekat. Untuk mendapatkan akses ke seluruh rangkaian fitur platform, anda perlu meningkatkan ke salah satu langganan berbayarnya. Perlu diingat bahawa mendapatkan langganan tahunan sekaligus dapat menjimatkan sehingga 30% daripada anggaran. Berikut adalah rancangan untuk dipilih:

Harga Tilda

 • Peribadi ($ 15 / bln atau $ 120 / tahun) – 1 laman web, ruang simpanan cakera 1 GB, 500 halaman, nama domain bonus;
 • Perniagaan ($ 25 / bln atau $ 240 / tahun) – 5 laman web, ruang penyimpanan cakera 1 GB, 500 halaman untuk setiap laman web, pilihan eksport kod, nama domain bonus.

Tilda berfungsi dengan baik untuk melancarkan halaman pendaratan, portfolio dan laman web perniagaan berbilang halaman untuk syarikat dan usahawan. Kos rancangan adalah di atas rata-rata dalam niche. Namun, karena kesempatan untuk meluncurkan 5 proyek, Business Plan nampaknya merupakan pilihan yang lebih menarik bagi semua orang, yang mempunyai niat untuk membuat beberapa laman web kecil. Mereka yang memerlukan lebih daripada 5 laman web untuk beroperasi, harus menggunakan rancangan Tilda Pro (sehingga 20 laman web).

Kesimpulan Kajian Tilda

Tilda adalah pembangun laman web yang layak di ceruknya. Ini memungkinkan untuk menyajikan konten dengan cara yang menarik dan menarik untuk menarik perhatian khalayak sasaran. Pada masa yang sama, anda tidak akan dapat membuat laman web yang rumit secara struktur yang tidak merangkumi fungsi sistem bersepadu di sini. Tugas ini sebahagiannya diselesaikan dengan penyatuan perkhidmatan luaran.

Pembina laman web berfungsi dengan baik untuk usahawan dan kreatif. Ini adalah pilihan yang baik untuk pembangunan halaman pendaratan dan juga untuk jenis projek satu halaman yang lain. Blog dan kedai web kelihatan menarik di sini, tetapi sukar untuk menguruskannya. Penerbitan pasca berkala, carian dan penyortiran mereka juga rumit. Perkara yang sama adalah mengenai produk – semakin banyak yang anda ada, semakin sukar untuk menguruskannya.

Tilda juga akan menarik perhatian para pereka, pakar pemasaran, wartawan dan pengguna dengan rasa estetik, yang dapat memberikan karya mereka reka bentuk yang menakjubkan. Susun atur terperinci akan menjadi bonus untuk kreatif. Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan pengguna ini, maka anda akan menemui banyak ciri dan alat menarik dari segi platform.

Buat Laman Web secara PERCUMA

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map