Ulasan Web.com

Ulasan Web.com


Web.com – adalah platform kitaran penuh yang direka untuk membantu perniagaan kecil dalam talian. Ia hadir sebagai solusi all-in-one bersama dengan pembangun laman web khusus, hosting, pendaftaran domain, dan layanan pemasaran. Dilancarkan pada tahun 1999, syarikat yang berpangkalan di Florida ini kini mempunyai lebih dari 3 juta pelanggan aktif. Perisiannya bagus untuk usahawan mencari jalan mudah untuk mengembangkan perniagaan mereka dari awal dan menghidupkannya tanpa latar belakang teknikal.

Walaupun kami terutama fokus pada fitur pembuatan situs web, kami akan melihat lebih dekat pada editor laman web, templat, penyuntingan, dan alat reka bentuk web yang ditawarkan oleh Web.com. Platform ini menjanjikan reka bentuk yang hebat dan panel kawalan intuitif dengan semua instrumen yang diperlukan buat laman web yang responsif dalam beberapa minit. Sudah tiba masanya kita memeriksa sama ada betul atau salah.

1. Kemudahan Penggunaan

Web.com telah memperkenalkan pembangun laman web WYSIWYG dengan tujuan untuk membantu pemula membuat laman web dengan tiada kemahiran pengkodan atau reka bentuk web. Walaupun mengedit halaman mungkin tidak semudah permulaan, kesan keseluruhan cukup bagus.

Satu-satunya kelemahan di sini ialah anda tidak dapat menguji sistem secara percuma, kerana tidak ada pilihan percubaan percuma. Ini bermaksud bahawa anda perlu membeli rancangan tanpa mempunyai visi yang jelas tentang bagaimana editor berfungsi. Di sinilah ulasan kami akan berguna.

Bermula

Prosedur log masuk mungkin sedikit lebih memakan masa yang diharapkan oleh sebilangan orang. Tidak seperti banyak platform SaaS lain, anda tidak akan berpeluang untuk mengujinya secara percuma, dan juga tidak ada pilihan untuk pendaftaran yang lancar melalui media sosial atau akaun Google. Untuk memulakan dengan Web.com, anda perlu melengkapkan beberapa keadaan sebelum memasuki papan pemuka.

Langkah 1 – Pilih Domain

Berita baiknya ialah setiap rancangan dilengkapi dengan domain percuma. Ini bermaksud bahawa anda tidak perlu membayarnya secara berasingan. Pada masa yang sama, pengguna bebas untuk menghubungkan nama domain mereka yang sudah ada. Cukup pilih pilihan yang sesuai dalam spesifikasi yang disediakan.

pilih nama domain

Seperti yang telah kami nyatakan sebelumnya, Web.com bukan hanya pembangun laman web tetapi juga perkhidmatan pendaftaran domain. Fakta ini menambahkan sedikit kelonggaran kepada pengguna. Sebagai contoh, jika domain anda sudah diambil, sistem akan menawarkan pelbagai alternatif tanpa perlu mencari varian lain sendiri. Anda boleh memilih yang paling sesuai untuk anda dan beralih ke peringkat seterusnya.

nama domain berdaftar

Langkah 2 – Buat Akaun Web.com

Setelah nama domain berjaya didaftarkan, anda akan diminta untuk membuat akaun baru. Prosedurnya agak biasa. Namun, selain nama, nama keluarga dan alamat e-mel, anda perlu menghantar maklumat peribadi tambahan seperti nombor telefon yang sah. Kami mengesyorkan untuk menunjukkan data sebenar, kerana anda mungkin ingin meminta bayaran balik.

Langkah 2 - Buat Akaun Web.com

Langkah 3 – Selesaikan Pembelian

Peringkat terakhir adalah memberikan maklumat pengebilan anda. Sekali lagi, pengguna akan diminta untuk menunjukkan alamat penagihan, poskod, dan maklumat lain untuk menyelesaikan pembelian. Setelah transaksi diproses, anda akan mendapat resit dan surat pengesahan yang dihantar ke e-mel anda. Sekarang, anda sudah bersedia untuk mula membina laman web pertama anda.

Selesaikan Pembelian

Penyunting Visual

Sistem tidak membenarkan anda membuat borang laman web baru kosong, yang mana tidak baik. Satu-satunya cara untuk memulakan adalah memilih templat yang telah dibuat sebelumnya. Di satu pihak, ia menjimatkan masa walaupun minda kreatif tetap menghargai peluang membina struktur laman web mereka sendiri dari bawah. Berita baiknya adalah bahawa susun atur yang dirancang sebelumnya sangat mudah untuk diubah suai dan disesuaikan untuk memenuhi keperluan pengguna.

Jadi, peringkat pertama proses pembinaan termasuk memilih templat. Pengguna boleh memilih dari pelbagai kategori yang sesuai dengan pilihan mereka. Ngomong-ngomong, anda akan dapat memilih susun atur laman web tunggal atau berbilang halaman, yang merupakan ciri menarik yang dimiliki beberapa platform.

Pilih templat

Akhirnya, di sini anda di editor visual. Ia kelihatan cukup jelas dan intuitif dengan semua tetapan dan alat teras yang terdapat di bar sisi kiri. Di sini kami mempunyai beberapa elemen dan blok bangunan selain tetapan umum, pilihan pengurusan halaman, tetapan tema, dan butang integrasi kedai digital.

penyunting visual

Sekiranya anda perlu menambahkan elemen baru, cukup klik butang “Build” dengan tanda silang dan pilih dari senarai blok yang telah dirancang sebelumnya. Pengguna akan mendapati semua yang diperlukan untuk membuat laman web yang lebih menarik dan interaktif. Blok tersebut merangkumi borang hubungan dan langganan, galeri, tayangan slaid, blok CTA, tajuk, footer, butang media sosial, dan banyak lagi.

penyunting visual

Untuk menambahkan blok ke halaman cukup seret dan lepas ke ruang yang anda perlukan. Setiap elemen boleh disunting secara tambahan. Klik padanya untuk membuka tetingkap baru dengan tetapan umum dan lanjutan. Di sini kita boleh mengubah susun atur, beberapa ciri reka bentuk elemen, berfungsi dengan fon perubahan fonografi, latar belakang, dll.

penyunting visual

Walaupun templat yang dibuat sebelumnya menawarkan struktur tetap, anda boleh meletakkan blok tambahan di mana sahaja yang anda mahukan. Pada masa yang sama, pengguna dapat menguruskan semua blok yang ada di halaman dan menyusunnya semula. Ciri-ciri ini juga dikuasakan oleh teknologi drag-and-drop. Cukup arahkan elemen yang diperlukan ke ruang yang diperlukan dalam antara muka yang sederhana.

penyunting visual

Mereka yang mencari keupayaan penyuntingan lanjutan akan menghargai blok terpisah untuk memasukkan kodnya. Yang anda perlukan hanyalah meletakkan wadah tersebut ke ruang di laman web, tekan ikon “edit” untuk menyalin dan menempelkan kod tersebut.

Pengurus Halaman

Mereka yang memilih susun atur berbilang halaman akan dapat menguruskan setiap halaman secara berasingan dengan cara yang sama seperti yang telah kami jelaskan sebelumnya. Cukup pergi ke bahagian Halaman di mana anda akan menemui semuanya di satu tempat. Klik pada halaman yang ingin anda edit dan tambahkan blok tambahan, ubah elemen yang ada atau susun semula bahagian menggunakan alat penyuntingan visual yang sama.

Pengurus Halaman

Pratonton dan Siaran Langsung

Setelah membuat laman web, anda boleh melihatnya di pelbagai peranti mudah alih termasuk telefon pintar, tablet, dan komputer riba. Jangan lupa kunjungi tetapan umum untuk menambah favicon, tajuk dan keterangan laman web, dan konfigurasi penting lain. Sistem ini membolehkan anda menambahkan kedai dalam talian atau blog dengan satu klik untuk menjual produk dalam talian dan berinteraksi dengan bakal pelanggan. Kami akan mengkaji kedua-dua pilihan ini lebih jauh dalam ciri tersebut & Bahagian fleksibiliti. Sekarang anda boleh melihat laman web anda dan menekan butang “Terbitkan” untuk disiarkan.

Kelemahan utama di sini ialah Web.com tidak mempunyai pasaran aplikasinya. Tidak ada widget khusus untuk ditambahkan. Pengguna hanya boleh bergantung pada perkhidmatan pihak ketiga termasuk Google Analytics dan beberapa gerbang pembayaran yang popular yang masih mudah digabungkan. Pengguna akan bergantung pada blok dan elemen bawaan yang ditawarkan oleh platform.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Oleh kerana Web.com dirancang terutamanya untuk pemilik dan pengusaha perniagaan kecil, sistem ini dilengkapi dengan ciri tambahan untuk memungkinkan pengguna menjual barang secara dalam talian atau mempromosikan projek mereka. Syarikat ini menawarkan pelbagai perkhidmatan yang merangkumi penyelesaian pemasaran dan pengoptimuman selain pengembangan web khusus. Sekiranya anda masih mahu menguruskan proses pembinaan sendiri, berikut adalah beberapa ciri penting yang mungkin anda perlukan dalam jangka masa panjang.

eCommerce dan Pengurusan Produk

Mengintegrasikan kedai digital yang mempunyai ciri-ciri sangat mudah dengan Web.com. Ia dapat dilaksanakan dengan satu klik tepat dari papan pemuka. Sistem akan secara automatik menambahkan halaman “Kedai” ke struktur laman web anda bersama dengan keranjang belanja yang siap digunakan. Pergi ke halaman kedai dan tetapan pengguna untuk menguruskan produk anda.

e-dagang

Pengurusan produk

Platform ini membolehkan anda menggambarkan produk anda dengan cara yang paling bermanfaat. Pengguna boleh menambahkan gambar, tajuk, dan keterangan item. Anda boleh membuat kategori produk dan menyatukannya ke dalam kumpulan. Untuk menyempitkan carian, cukup nyatakan dimensi item.

Pengurusan produk

Sistem ini memudahkan untuk menetapkan harga awal dan juga harga jualan. Pengguna juga boleh menunjukkan ketersediaan produk serta mengawal stok.

Pilihan pembayaran

Web.com menyokong pelbagai gerbang pembayaran yang popular termasuk PayPal, Square, dan Stripe. Setiap dari mereka boleh diaktifkan dan dihubungkan dengan satu klik. Selain itu, pemilik perniagaan dapat menggunakan penggunaan pembayaran manual melalui sistem pesanan telepon yang diaktifkan secara lalai.

Pilihan pembayaran

Pemasaran

Untuk meningkatkan kesetiaan pelanggan, perniagaan kecil dapat melancarkan promosi dan kempen pemasaran khas. Pengaturan ini memungkinkan untuk membuat kupon diskaun yang berbeza, penjualan khas, dan pautan ke produk atau kategori yang terpisah dari senarai belanja anda.

Baca juga: Pembina Laman Web eCommerce Terbaik.

Ciri Blogging

Menyambungkan blog ke laman web anda semudah menghubungkan kedai digital. Cukup pergi ke tetapan umum dan klik pada butang Blog. Kemudian anda perlu mengaktifkannya sementara sistem akan menambahkannya secara automatik ke senarai halaman laman web yang mungkin anda edit. Di sini pengguna boleh memilih format catatan, mengaktifkan atau mematikan komen, menunjukkan jumlah komen setiap catatan, menambah dan mengedit butang media sosial, dll..

Ciri Blogging

Baca juga: Pembangun Laman Web Terbaik untuk Membuat Blog.

Pemasaran dan Promosi

Sebagai syarikat kitaran penuh, Web.com membantu mendapatkan pengiktirafan dan meningkatkan kedudukan mesin pencari. Ia memiliki kumpulan pakar dalam SEO dan pemasaran. Perkhidmatan merangkumi:

 • Pengoptimuman SEO – ciri ini terdiri daripada perundingan awal, strategi perencanaan kata kunci, laman web yang disenaraikan dalam direktori Google dan pangkalan data lain, pengembangan pautan, pemformatan kandungan, analisis, dll..
 • Iklan PPC – pakar tempatan akan mengkonfigurasi dan menyempurnakan kempen Iklan PPC untuk membawa khalayak yang disasarkan ke laman web anda.

Pembangunan dan Reka Bentuk Laman Web

Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, Web.com tidak memiliki pasar khusus. Itu mungkin menjadi cabaran ketika menyesuaikan laman web. Satu-satunya jalan keluar untuk masalah ini adalah memilih pasukan pembangunan dan reka bentuk web khusus. Mereka membuat kedai digital berfungsi sepenuhnya, merancang laman web di WordPress, menyesuaikan projek yang sudah ada, dll.

Kesimpulannya, sekumpulan ciri tidak begitu kaya. Sistem ini hanya menawarkan elemen asas untuk membuat, menjalankan dan menyelenggara laman web perniagaan kecil dengan fungsi eCommerce.

3. Reka bentuk & Templat

Web.com menawarkan banyak pilihan templat bergaya. Terdapat beberapa ratus susun atur yang menarik yang merujuk kepada ceruk yang berbeza. Pengguna boleh memilih dari templat perniagaan, tema portfolio, seni & reka bentuk, makanan & restoran, kesihatan & kecantikan, dll. Secara keseluruhan, sistem ini menawarkan 13 kategori yang berbeza. Templat kelihatan cantik. Mereka tidak memerlukan penyesuaian tambahan, kerana mereka menampilkan semua blok dan elemen yang diperlukan. Yang anda perlukan hanyalah menampal teks, menambahkan kandungan media, dan menyiarkan secara langsung.

Templat

Penyuntingan mudah alih sebaris adalah ciri hebat bagi mereka yang ingin mempunyai laman web 100% responsif. Pengguna boleh beralih antara mod mudah alih yang berbeza dan mengubah halaman dan bahagian dalam mod itu. Dengan kata lain, jika anda mengedit versi telefon pintar, semua perubahan akan disimpan secara automatik untuk versi tersebut. Sudah tentu, ciri yang hebat.

Templat adaptif

Sekiranya anda masih memerlukan penyesuaian tambahan, anda mungkin mendapat manfaat daripada tetapan tema. Mereka memungkinkan untuk menerapkan warna dan gaya yang berbeda, mengubah reka bentuk butang, mengedit font, mengatur pengaturan tipografi untuk tajuk dan teks biasa, dll. Selain itu, kami telah menyebutkan kemampuan untuk menambahkan kod tertanam.

kod terbenam

4. Sokongan Pelanggan

Web.com mempunyai beberapa cara untuk pengguna berhubung. Selain itu, platform ini mempunyai paket panduan dan tutorial yang sangat berguna yang diaktifkan secara automatik setelah anda memasuki pembina laman web untuk pertama kalinya. Di samping itu, pengguna dapat menghasilkan maklumat yang diperlukan semasa proses penyuntingan dan mencari jawapan di pangkalan pengetahuan yang merangkumi aspek yang berbeza untuk pengurusan laman web untuk menyekat konfigurasi dan menghubungkan domain.

Sokongan pengguna

Mengenai cara langsung untuk menghubungi pasukan sokongan, mereka termasuk:

 • Sokongan antarabangsa melalui telefon.
 • Sistem tiket untuk menghantar permintaan melalui e-mel.

Terdapat juga blog dengan beberapa artikel khas yang memaparkan idea perniagaan, petua kepemimpinan, dll.

5. Rancangan & Harga

Sistem ini mempunyai tiga rancangan utama untuk pelbagai jenis laman web dan harapan pengguna. Ia merangkumi:

 • Kos permulaan $ 13 sebulan. Ia bagus untuk projek kecil bagi individu yang ingin bersiaran.
 • Kos laman web $ 20 sebulan. Ia bagus untuk projek yang lebih besar dan lengkap.
 • Kos pemasaran $ 27 sebulan dengan semua ciri eCommerce dan pemasaran termasuk dalam pakej.

Harga yang dinyatakan di atas ditunjukkan apabila ditagih setiap bulan. Walau bagaimanapun, pengguna boleh menjimatkan sehingga 45% jika membeli langganan setiap tahun. Dalam kes ini, rancangan berharga masing-masing $ 10, $ 15, dan $ 20.

Harga

Terdapat polisi pembayaran balik selama 30 hari. Kami menemui beberapa ulasan negatif mengenai dasar pengembalian dana. Untuk melihatnya sendiri, kami telah menuntut bayaran balik sepenuhnya melalui sistem tiket. Pengurus memerlukan sedikit masa untuk memberikan respons. Anda tidak boleh mengharapkan pembatalan akaun berjalan-jalan di taman.

Pertama sekali, untuk mendapatkan kembali wang anda, anda akan dipaksa masuk ke pusat bantuan Network Solution yang terpisah mengikuti pautan. Ini sebenarnya satu-satunya cara untuk menuntut bayaran balik untuk pengguna di luar Amerika Syarikat dan Kanada melainkan anda bersedia membayar panggilan antarabangsa yang mahal.

wang dikembalikan

Kami cuba menghantar permintaan beberapa kali tetapi gagal kerana mereka tidak dapat memproses permintaan tersebut dengan alasan yang tidak diketahui. Semua dibiarkan terus berusaha dengan keseluruhan mereka akan kembali dengan sambutan. Sepertinya mendapatkan bayaran balik akan menjadi cabaran yang sukar.

wang dikembalikan

Satu bulan telah berlalu dan tidak ada tanda-tanda pengembalian dana dari Web.com. Lebih-lebih lagi, mereka masih mengenakan bayaran bulanan walaupun pada hakikatnya kami mengaku memanggil langganan melalui e-mel. Sistem tiket tidak berfungsi sementara telefon untuk pengguna bukan Kanada akan kelihatan mahal.

Kami membuat usaha terakhir untuk menghapus akaun dan tampaknya juga menjadi cabaran. Anda tidak dapat log masuk sehingga langganan semasa tamat. Sekiranya anda tidak mahu masuk ke dalam perangkap Web.com kewangan, cuba tolak maklumat pengebilan anda secepat mungkin.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Web.com mungkin merupakan pilihan yang baik hanya jika anda tidak terganggu oleh kekurangan beberapa fitur penyesuaian dan rencana yang mahal. Secara keseluruhan, sistem ini cukup mudah digunakan dengan fungsi asas untuk membuat laman web perniagaan kecil dan eCommerce yang siap digunakan.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; Kemudahan penggunaan;
&# x2714; Templat Bergaya;
&# x2714; Platform Semua dalam satu;
&# x2714; Penyuntingan mudah alih;
&# x2714; Laman web yang responsif;
&# x2714; eCommerce dan Pemasaran.
Trial Tiada percubaan percuma;
✘ Tiada Pasaran Widget;
✘ Pelan permulaan yang mahal.

Kesimpulannya

Kesimpulannya, platform ini mungkin merupakan jalan penyelesaian yang baik untuk memenuhi keperluan perniagaan kecil dengan kemudahan penggunaannya dan beberapa teknologi asas terbina dalam. Pengguna akan menghargai susun atur yang hebat dan responsif, pengurusan produk mudah dan integrasi perkhidmatan pihak ketiga. Bekerja dengan editor visual hampir tidak akan menyusahkan walaupun bukan juruteknik.

Sebaliknya, Web.com pasti tidak mempunyai beberapa pilihan penting. Lebih-lebih lagi, rancangan kemasukan kelihatan terlalu mahal. Dengan mempertimbangkan hal ini, pengguna mungkin mencari penyelesaian yang lebih fleksibel dan berpatutan untuk membuat laman web perniagaan kecil seperti Wix.

Buat laman web secara percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map