Ulasan WordPress

WordPress (versi terkini – 5.2) – adalah Sistem Pengurusan Kandungan yang hebat, yang berfungsi dengan baik untuk pembangunan pelbagai projek web kerana banyaknya sambungan. Mesin ini digunakan untuk membina blog dan portal maklumat, tetapi juga mungkin untuk melancarkan kedai web dengannya melalui penyatuan plugin.


Jumlah peluasan WordPress terus bertambah, tetapi sistem ini juga sentiasa dikemas kini, yang menghilangkan keperluan untuk memasang beberapa pemalam. Versi 5.2 sistem berkuasa baru-baru ini telah tersedia untuk dimuat turun secara langsung di papan pemuka WordPress dan diberi nama “Jaco” dengan nama pemain bass jazz terkenal, Jaco Pastorius. Kemas kini telah mengubah proses pengurusan kandungan dengan memperkenalkan ciri dan alat canggih. Inovasi ini telah mempermudah untuk memperbaiki laman web anda yang baru dibuat sekiranya terdapat bug dalam proses pengembangannya atau pengurusan selanjutnya. Sistem ini kini menawarkan pelbagai alat berkesan yang digunakan untuk mengenal pasti dan memperbaiki kesalahan serius dan masalah konfigurasi.

Adakah lebih mudah untuk kembangkan laman web dengan WordPress 5.2 sekarang? Apa sebenarnya yang telah berubah setelah kemas kini sistem dan adakah perubahan tersebut patut mendapat perhatian pengguna? Mari jawab semua soalan dalam ulasan kami.

1. Kemudahan Penggunaan

Anda boleh menggunakan WordPress untuk melancarkan blog, laman web syarikat, halaman arahan, kedai dalam talian dan portal yang menunjukkan perlunya pendaftaran pengguna. Fungsi sistem banyak bergantung pada plugin yang dipasang dan juga kemahiran master web: kod terbuka membolehkan pembangun web yang berpengalaman menyesuaikan sistem berkenaan dengan keperluan mereka.

Ramai pengguna memulakan kerjaya pengembangan web mereka dengan WordPress. Ini bukan penyelesaian paling mudah kerana terdapat banyak yang perlu dipelajari di sini untuk membuat dan membina laman web. Walau bagaimanapun, kemas kini platform dengan jelas menunjukkan bahawa ia sedang menuju ke arah penyederhanaan proses reka bentuk web, walaupun, anda masih tidak akan memerlukan pengetahuan pengaturcaraan untuk penyesuaian laman web yang mendalam.

Perkara Baru Mengenai WordPress 5.2?

Versi WordPress 5.2 yang dikemas kini terus mengembangkan ciri Site Health yang diperkenalkan pada versi sebelumnya. Ciri ini bertujuan untuk meningkatkan keselamatan laman web dan kelajuan prestasi. Inti dari ciri Kesihatan Laman web adalah bahawa ia akan menghasilkan pemberitahuan kepada pentadbir laman web, yang terus menggunakan versi PHP yang ketinggalan zaman.

Selepas pemasangan plugin baru, Site Health akan secara automatik memeriksanya untuk mengenal pasti keserasiannya dengan versi PHP yang sedang anda gunakan. Sekiranya pemalam baru menggunakan versi yang dikemas kini (yang menjadikannya tidak sesuai dengan laman web anda), Kesihatan Laman web tidak akan membenarkan memasangnya untuk mengelakkan masalah selanjutnya.

Versi 5.2 WordPress yang dikemas kini menambah dua halaman baru untuk membantu anda berjaya menyelesaikan masalah konfigurasi laman web dan pemalam yang bermasalah. Lebih-lebih lagi, ia menambah ruang yang membolehkan pemaju projek memasukkan maklumat penyahpepijatan yang mungkin diperlukan pereka web semasa mengerjakan projek tersebut. Ingatlah, versi PHP minimum yang disokong sekarang adalah 5.6.20, jadi, jika anda menggunakan versi lain, anda mungkin menghadapi masalah ketidaksesuaian sistem. Sekiranya anda tidak ingin saudara mengenai nuansa pengekodan web yang rumit, anda mungkin pindahkan laman web wordpress ke wix untuk merasa selamat dan memanfaatkan pelbagai kelebihan yang ditawarkan oleh pembangun laman web.

2. Ciri-ciri & Kelenturan

Sebelum anda mula membina laman web dengan WordPress, anda harus memilih hosting yang sesuai dan dapatkan nama domain. Beberapa penyedia hosting menawarkan rancangan khas yang dioptimumkan dengan baik untuk bekerja dengan platform, tetapi tidak semestinya membelinya – hosting maya standard akan mencukupi untuk laman web pertama anda.

Ketika berkaitan dengan pemasangan WordPress, walaupun pemula tidak akan menghadapi masalah – sistem ini dipasang dengan mudah di kebanyakan host dalam beberapa minit dan dengan satu klik sahaja. Ini juga berkaitan dengan versi terkini. Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati dengan kemas kini. Risiko utama adalah ketidaksesuaian platform dan pemalam selepas kemas kini.

Papan Pemuka WordPress 5.0

Sekiranya anda sudah membuat laman web dengan versi WordPress lama, tetapi anda telah memutuskan untuk beralih ke 5.0, disarankan untuk mematikan semua pelanjutan sebelum kemas kini untuk mengaktifkannya satu persatu untuk memeriksa fungsinya. WordPress 5.0 telah dikembangkan dalam jangka masa yang cukup lama. Oleh itu, sebahagian besar pereka plugin dan templat berjaya mengemas kini produk mereka. Walau bagaimanapun, masih ada pengecualian, terutama dalam penyelesaian percuma.

Sejurus selepas pemasangan, WordPress adalah sistem yang agak kasar, yang memerlukan penyediaan tambahan. Antara perkara mustahak yang perlu anda lakukan, perkara berikut harus menjadi yang pertama disebut:

 1. Lihat semua bahagian tetapan untuk menentukan nama dan alamat laman web, jenis pautan biasa, format halaman rumah dan parameter lain.
 2. Pilih dan pasang templat.
 3. Tambah dan sediakan pemalam untuk perlindungan anti-spam, pengoptimuman SEO, pembuatan peta laman, transliterasi tajuk dll.

Anda akan melakukan semua langkah ini di panel pentadbiran. Tidak mengabaikan nuansa penting, kami mengesyorkan menggunakan pembuatan laman web WordPress dan menyediakan tutorial, semasa melancarkan projek pertama. Semua aspek utama dinyatakan di sana.

Bagi pengguna berpengalaman, yang dapat bekerja dengan CSS dan PHP, WordPress menawarkan penyunting kod bersepadu. Dengan menggunakannya, anda dapat menyesuaikan laman web dengan mendalam, menambahkan widget dan blok atau mengganti komen standard dengan aplikasi luaran, misalnya. Namun, masuk akal untuk mengeksport fail templat dari hosting dan mengeditnya di komputer anda, setelah membuat salinan sandarannya ketika melakukan pengeditan yang serius. Ini memungkinkan untuk mendapatkan reka bentuk templat awal jika diperlukan.

Penyunting Kod WordPress 5.0

Setelah pengenalan versi 5.0, kebutuhan untuk penyuntingan kod telah berkurang kerana pelaksanaan penyunting blok Gutenberg. Sebaik sahaja anda membuat dan membuat laman web awal, ia akan menjadi alat utama yang boleh anda gunakan untuk melancarkan laman web dan catatan. Penyunting klasik pada awalnya menyediakan fungsi pengurusan kandungan terhad. Untuk menambahkan ciri tambahan, pengguna harus memasang pemalam. Ini tidak selalu senang kerana pelbagai faktor, termasuk peningkatan beban pelayan. Editor Gutenberg menyelesaikan masalah ini, menawarkan blok kandungan berfungsi, seperti:

 • Tajuk, perenggan, petikan, senarai;
 • Imej, galeri, audio, video dan fail;
 • Kod dan elemen susun atur;
 • Widget dan tambahan dari perkhidmatan popular.

Setiap blok boleh disediakan secara individu. Mulai sekarang, anda tidak perlu bekerja dengan kod untuk menambahkan widget di laman web atau pos ke suapan Twitter anda. Anda hanya perlu memilih blok yang sesuai dan menentukan pautan ke kandungan yang anda minati untuk melihatnya di ruang editor. Kombinasi blok biasa dapat disimpan sebagai templat, meningkatkan kecepatan penerbitan pasca.

Pada dasarnya, Gutenberg membolehkan pengguna WordPress menyelesaikan tugas yang telah ditawarkan oleh pembina laman web yang popular untuk jangka masa yang cukup lama – fokus pada reka bentuk kandungan tanpa mengganggu pengaturan konfigurasi yang kompleks. Semasa bekerja di editor visual, anda dapat melihat cara laman web atau catatan anda ditampilkan dan membuat perubahan yang diperlukan di antara muka tanpa pengeditan kod.

Ramai pengguna WordPress tidak menyukai penggantian editor klasik dengan Gutenberg. Mereka, yang lebih suka editor teks / HTML tradisional, boleh mendapatkan akses ke pelanjutan Editor Klasik baru yang terdapat dalam senarai pemalam. Sejurus selepas anda menambahkannya ke sistem, Gutenberg dinyahaktifkan dan anda akan melihat tetingkap standard untuk berfungsi dengan teks dan teg.

Versi WordPress 5.2 yang baru telah memperkenalkan Perlindungan Ralat PHP yang dipertingkatkan, yang sangat penting bagi pentadbir laman web. Ini membolehkan mereka menyelesaikan kesalahan dan pepijat yang berkaitan dengan rakan-rakan dengan selamat dan berkesan tanpa perlu mengupah pembangun web. Fitur ini juga memungkinkan untuk menyingkirkan “layar putih kematian” yang terkenal dan membantu mengaktifkan mod pemulihan untuk menjeda atau mematikan templat atau pemalam, yang berpotensi mengancam keselamatan laman web.

Setelah kemas kini sistem, muncul 13 ikon papan pemuka baru untuk meningkatkan kadar penglibatan pengguna. Setelah mengemas kini sistem, anda akan mendapat akses ke kumpulan ikon BuddyPress, Instagram, ikon Bumi yang diputar dan banyak lagi. Selain itu, WordPress 5.2 telah memperkenalkan cangkuk wp_body_open baru, yang memungkinkan templat baru menyokong pilihan suntikan kod pada awal elemen.

WordPress 5.2 SEO

Pengumpulan WordPress asas bukanlah contoh terbaik pengoptimuman SEO. Namun, jika anda sedikit bekerja dengan sistem, anda akhirnya akan mendapat kedudukan laman web yang tinggi dalam hasil mesin pencari tanpa masalah sama sekali kerana anda menerbitkan kandungan yang berguna dan menarik.

Langkah pertama untuk pengoptimuman laman web adalah pilihan templat mesra SEO. Tema seperti itu harus memenuhi sekumpulan syarat, beberapa di antaranya merangkumi pengekodan laman web CSS3 / HTML5 standard serta kelajuan memuatkan laman web yang cepat. Sekiranya anda membeli atau memuat turun templat percuma dari laman web pihak ketiga, perhatikan keterangannya. Ia harus menentukan, sama ada temanya mesra SEO atau SEO Dioptimumkan.

Setelah anda memilih templat yang sesuai, anda perlu mengubah konfigurasi standard menggunakan WordPress.

SEO WordPress 5.0

Jangkau tetapan umum untuk menentukan alamat laman web dengan gaya yang sama – sama ada dengan atau tanpa WWW. Untuk menjadikan mesin pencari menentukan laman web dengan jelas pada alamat yang ditentukan, tambahkan ke Google Search Console. Sediakan format pautan berikut «laman web / kategori / tajuk catatan». Akses bahagian “Pautan Biasa” dalam tetapan, pilih pilihan “Rawak” dan masukkan makna berikut ke dalam bidang /%category%/%postname%.html.

Pengoptimuman sistem selanjutnya hanya dapat dilakukan melalui penyatuan plugin sahaja.

Untuk pengoptimuman laman web yang baik, pemasangan salah satu plugin hebat – All in One Seo Pack atau Yoast SEO – juga diperlukan.

Tepat setelah anda menambahkannya, bahagian baru akan muncul di editor, di mana anda dapat menentukan tajuk, keterangan dan kata kunci untuk siaran tersebut. Kesan pemalam SEO ke WordPress tidak terhad kepada fungsi ini sahaja. Terdapat banyak pilihan dalam tetapannya dan ada juga tutorial berasingan mengenai cara bekerja dengannya.

 • Semua dalam Pek One Seo merangkumi semua keperluan pengoptimuman laman web, bermula dengan tag meta untuk robot carian dan hingga pembuatan peta laman XML.
 • Yoast SEO menawarkan fungsi yang hampir sama, yang mungkin menyukarkan pilihan.

Bagaimanapun, anda akan mendapat alat yang hebat untuk pengembangan laman web WordPress anda.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:10k+
Tema Percuma&# x2714; YA
Kos Tema Berbayar:$ 25- $ 299
Reka bentuk responsif&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:&# x2714; YA
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Laman web dibina berdasarkan templat yang terdapat di WordPress. Katalog templat standard tersedia di papan pemuka sistem, iaitu di bahagian “Reka Bentuk”. Di sinilah anda dapat memilih dan menyediakan templat dari perpustakaan serta memuat naik fail yang dimuat turun dari sumber lain.

Bukan masalah mencari tema WordPress. Keserasian versi adalah masalah yang jauh lebih serius. Sejurus selepas pengenalan editor Gutenberg, tidak semua templat percuma akan berfungsi dengan sistem tanpa kesalahan. Itulah sebabnya, versi 5.0 baru kini juga menawarkan tema Twenty Nineteen standard baru.

Untuk mengelakkan masalah yang tidak diperlukan, anda harus memastikan templat yang dipilih dioptimumkan untuk versi WordPress terkini sebelum memasangnya. Sekiranya tidak ada varian yang sesuai, itu tidak menjadi masalah. Anda boleh menggunakan Gutenberg untuk penyesuaian templat, yang sebelumnya memerlukan penyuntingan kod.

Tema WordPress 5.0

Semasa mengkaji pilihan WordPress yang berfungsi, kami telah membincangkan ciri-ciri yang disediakan oleh editor baru. Pada asasnya, anda boleh menggunakannya untuk mengatur antara muka laman web anda, membuat halaman baru dan menambahkan widget dan blok ke dalamnya. Sekiranya anda pernah mempunyai pengalaman bekerja dengan pembangun laman web sebelumnya, anda akan langsung menyedari cara kerjanya. Walaupun laman web WordPress ini adalah percubaan pertama anda, anda tidak akan menghadapi masalah. Dengan menggunakan widget, plugin dan kod pendek, anda dapat dengan cepat membuat reka bentuk halaman web yang diperlukan.

Selain itu, setiap tema WordPress dilengkapi dengan tetapan individu, yang memungkinkan untuk memuat naik logo laman web, mengubah skema warna, membuat menu utama dan mengaktifkan / menonaktifkan paparan widget yang terpisah. Jumlah parameter yang anda perlukan untuk mengatur perubahan berkenaan dengan templat yang anda gunakan, tetapi set asasnya masih tersedia di setiap tema. Sekiranya anda bernasib baik kerana mempunyai kemahiran pengekodan CSS / PHP, maka anda akan mendapat lebih banyak pilihan penyesuaian reka bentuk kerana kod sistem sumber terbuka dan penyunting kod bersepadu, yang disertakan dengan semua fail templat.

4. Sokongan Pelanggan

Untuk sokongan pelanggan, WordPress sama sekali tidak memilikinya. Sebagai perkhidmatan percuma, ia mempunyai komuniti luas di seluruh dunia yang sentiasa bersedia untuk membantu pemula mencari jawapan kepada soalan mereka. Anda juga dapat menemui pelbagai manual teks, video, panduan dan tutorial yang disusun oleh pengguna sistem lain. Terlepas dari banyaknya bahan-bahan ini, anda masih perlu meneroka nuansa sistem, membuat perubahan yang diperlukan dan mengurus pilihan sokongan sendiri. Ini menyangkut sistem itu sendiri dan fungsi tambahan, seperti plugin, templat dan sambungan lain yang dapat disatukan.

Itulah sebabnya mengapa, pengguna, yang tidak kompeten dalam bidang reka bentuk web, sering menghadapi situasi, ketika mereka tidak dapat menggunakan sistem dengan keberkesanan maksimum, walaupun mereka menginginkannya. Hasilnya, mereka harus mengubah sistem untuk alternatif komersial yang lebih mudah, intuitif dan mesra pengguna – pembangun laman web.

5. Dasar Penentuan Harga

Platform ini tersedia secara percuma. Awak boleh muat turunnya dari laman web rasmi atau pasang terus dari panel pentadbiran hosting. Jumlah host yang ada memberikan pilihan ini. Anda juga tidak perlu membayar plugin dan templat. Walaupun ada peluasan yang diberikan dengan kos tertentu, selalu ada alternatif percuma untuk itu yang membolehkan anda menyelesaikan tugas dengan baik. Walau bagaimanapun, anda sama sekali tidak akan melabur dalam pembangunan laman web sama sekali: anda harus mendapatkan nama domain dan membayar rancangan hosting yang dipilih.

Kos standard nama domain .com merangkumi sekitar $ 10- $ 15 setiap tahun. Pemanjangan akan dikenakan biaya sekitar $ 5- $ 15 lebih banyak bergantung kepada pendaftar. Sekiranya anda ingin membeli nama domain di zon lain, bersiaplah untuk membayar lebih banyak. Sebagai contoh, kos domain .club atau .net bermula dengan $ 20 setahun.

Kos hosting juga bergantung pada jumlah laman web yang ingin anda buat dan penyimpanan data yang anda perlukan. Contohnya, yang paling murah Bluehost plan menawarkan peluang untuk melancarkan satu projek dengan trafik tanpa had dan SSL percuma pada harga $ 3,95 sebulan. 50 GB ruang penyimpanan cakera akan lebih dari cukup untuk membuat laman web promosi atau portfolio. Oleh itu, sewa pelayan tahunan akan dikenakan biaya $ 47.4 sahaja.

Harga Bluehost

Semakin banyak ruang penyimpanan yang diperlukan oleh laman web anda, semakin mahal hosting tersebut. Penggunaan yang tidak terhad Pelan Pilihan Plus, sebagai contoh, membolehkan anda membuat portal maklumat yang besar, yang berharga $ 5.45 sebulan. Sekiranya anda merasakan kekurangan ruang penyimpanan untuk beberapa sebab, maka anda boleh mencuba pilihan VPS / VDS dan pelayan fizikal khusus. Namun, ingat bahawa mereka berfungsi dengan baik untuk projek berskala besar.

6. Kebaikan dan Kekurangan

WordPress 5.2 terus memanfaatkan faedah yang diberikan oleh editor Gutenberg. Yang terakhir menambah mod penyuntingan kandungan visual. Pengenalannya menunjukkan peralihan sistem ke penyederhanaan dan penurunan kurva pembelajaran untuk pemula. Gutenberg menjadikan pemasangan satu set sambungan tidak masuk akal, menawarkan fungsi serupa dalam set CMS asas.

Kelebihan lain dari sistem ini tidak berubah setelah kemas kini sistem yang serius:

 • Panel pentadbiran sederhana;
 • Pengurus fail bersepadu, yang menjadi lebih mudah digunakan kerana pengenalan editor Gutenberg;
 • Perpustakaan pemalam yang luas yang memperluas fungsi sistem asas;
 • Komuniti yang cekap dan banyak tutorial.

Walau bagaimanapun, editor baru tidak menarik perhatian semua pengguna. Keluhan utama adalah penyahaktifan alat penyuntingan klasik secara serentak. Untuk memulihkannya, anda perlu memasang pemalam Editor Klasik. Gutenberg secara automatik dilumpuhkan dalam kes ini. Ketersediaan serentak kedua-dua versi editor – lama dan baru – boleh menjadi penyelesaian yang munasabah.

Dengan pengenalan WordPress 5.2 dan perubahan dasar kemas kini, muncul kelemahan lain – masalah yang sering berlaku dengan ketidaksesuaian templat dan pemalam. Ciri Kesihatan Laman web agak membantu menyelesaikan masalah, tetapi masih menjadi masalah yang membakar bagi kebanyakan pengguna WordPress. Sebelum ini, kemas kini besar dikeluarkan dua kali setahun. Mulai sekarang, pembangun akan mengeluarkannya lebih kerap. Jalan keluar ada, bagaimanapun: anda tidak perlu mengemas kini sekaligus – simpan versi dengan perubahannya untuk melakukannya.

7. Pesaing

Oleh kerana kod sumber terbuka dan sejumlah besar peluasan, WordPress menawarkan fungsi yang dapat disediakan oleh sebilangan kecil alat pembuatan web. Akan tetapi, untuk membuat laman web, kekuatan alat ini kurang penting daripada keberkesanannya untuk merealisasikan projek. Dari sudut pandang ini, terdapat banyak perkhidmatan, yang lebih sederhana dan memungkinkan untuk menyelesaikan pelbagai tugas tidak lebih teruk daripada WordPress.

Wix vs WordPressSquarespace vs WordPressWebnode vs WordPressWeebly vs WordPressaliran web vs wordpressJimdo vs WordPressShopify vs WordPressAdobe Muse vs WordPressTapak Google vs WordPressuCoz vs WordPressBookmarl vs WordPress

Terlepas dari kenyataan bahawa versi WordPress terbaru bergerak ke arah penyederhanaan alat pengurusan kandungan, ia masih ketinggalan daripada pembangun laman web teratas dalam hal ini. Pada asasnya, Gutenberg juga merupakan lanjutan, yang menambahkan ciri editor visual ke CMS, yang disediakan dalam set asas.

Kesederhanaan pembangun laman web tidak dibatasi oleh reka bentuk laman web dan kandungan sahaja. Semasa membuat laman web dengan pembangun laman web awan, pengguna tidak perlu mengambil berat tentang perkara kecuali reka bentuk dan kandungan, yang disiapkan sepenuhnya dalam mod penyuntingan visual. Sebaliknya, ini memberikan lebih banyak pilihan penyesuaian yang tidak dapat dibanggakan oleh semua pembangun laman web.

Pokoknya

WordPress adalah salah satu alat pembinaan web paling mudah, yang menjadi lebih mudah dengan peluncuran versi kelima kerana pengenalan editor visual. Mengenai pembangunan laman web dan tetapan awal, tidak ada perubahan serius. Pengguna masih perlu memilih hosting, menjaga keselamatan laman web sendiri dan menonton kemas kini.

WordPress 5.0 menawarkan fungsi tanpa had, yang berdasarkan pada akses kod sumber terbuka dan pelbagai jenis peluasan. Walau bagaimanapun, tidak setiap projek memerlukan kekuatan dan sifat sejagat. Contohnya, jika anda perlu membuat a halaman arahan, a laman web syarikat atau a kedai dalam talian kecil, maka penggunaan pembangun laman web akan menjadi penyelesaian yang lebih berkesan dan munasabah.

Bagaimanapun, WordPress adalah salah satu alat penciptaan web utama, yang sangat diminati oleh pemula dan pereka web yang berpengalaman. Ini dapat diterapkan untuk menyelesaikan berbagai tugas dan hanya bergantung pada Anda untuk memutuskan, apakah itu harus merealisasikan idea anda.

Cuba WordPress secara Percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map