Ulasan Yola.com

Yola – adalah salah satu pembangun laman web pertama yang tersedia untuk khalayak ramai. Dilancarkan pada tahun 2007, sistem ini telah merevolusikan keseluruhan pendekatan reka bentuk web, menjadikannya lebih mudah dan lebih mudah difahami untuk bukan teknisi.


Sejak tarikh penubuhannya, pembangun laman web telah banyak berubah. Dengan ciri, alat, elemen reka bentuk web dan templat baru, perkhidmatan ini telah mendapat populariti di seluruh dunia. Yola sudah ada dalam jangka waktu yang cukup lama, tetapi masih kompetitif? Apa ciri dan kelebihan baru yang ditawarkannya dan adakah nuansa istimewa yang membuatnya menonjol dari orang ramai?

Kami tidak akan membuat andaian mengenai aspek ini. Sebaliknya, mari kita perhatikan sorotan utama Yola (dan, jelasnya, kelemahannya) yang akan membantu anda memutuskan sama ada sistem ini berfungsi dengan baik untuk anda atau tidak.

1. Kemudahan Penggunaan

Sekiranya anda pernah mencuba menggunakan Yola, anda tidak dapat melihat bahawa antara muka nya kelihatan agak ketinggalan zaman pembangun laman web moden. Sejurus selepas pendaftaran (yang agak cepat), anda mendapat akses ke papan pemuka dan di sinilah anda akan menghadapi banyak soalan dari awal.

Masalahnya adalah tidak mudah untuk memahami implikasi awal bahagian dan mencari bahagian yang sebenarnya anda perlukan untuk memulakan pembangunan projek anda. Pasti memerlukan masa untuk meneroka semua kategori dan pilihan yang ada di papan pemuka.

Papan Pemuka Yola

Lebih-lebih lagi, kita tidak boleh mengatakan bahawa kita menikmati editor drag-and-drop sistem. Contohnya, lebih ketat daripada Wix, dan memerlukan sedikit masa untuk membiasakannya dan memahami logiknya. Pembina menyokong penarikan, tetapi anda tidak mempunyai kawalan penuh terhadap elemen – apabila anda menjatuhkannya, mereka hanya melompat ke kotak tidak kelihatan yang telah ditentukan.

2. Set Ciri dan Kelenturan

Sama seperti pembangun laman web moden yang lain, Yola membolehkan anda membuat struktur dan susun atur laman web dengan menambahkan, mengatur dan mengubah beberapa blok kandungan. Ini merangkumi elemen struktur (butang, blok kandungan, galeri dll) dan widget (pemain mp3, video, perdagangan, komen Facebook dan banyak lagi).

Penyunting Yola

Fungsi lanjutan platform ini merangkumi penyunting HTML / CSS di mana pengguna yang mahir teknologi dapat menulis peraturan CSS mereka sendiri dan membuat perubahan langsung pada kod tersebut. Mengenai sorotan sistem yang lain, mereka adalah seperti berikut:

Pilihan Integrasi

Yola membolehkan anda memilih dan mengintegrasikan pelbagai alat, widget dan sistem luaran. Oleh itu, anda boleh mengintegrasikan dengan perkhidmatan pemasaran e-mel hubungan biasa, blog Tumblr, Google App Suite, perkhidmatan sokongan PayPal dll..

Malangnya, pada masa ini tidak ada penyatuan dengan pasaran dan platform eCommerce, perkhidmatan CRM, meja bantuan dan platform perakaunan dan sistem luaran penting lain.

Mudah Alih Plus

Sistem ini memberi peluang kepada pengguna rancangan premium untuk memanfaatkan sepenuhnya fitur Mobile Plus yang maju. Ini membolehkan anda melihat dan mengubah versi mudah alih laman web anda dengan beberapa klik.

Yola Mobile Plus

Luangkan masa anda untuk menentukan waktu perniagaan anda, berikan peta dan arahan dan biarkan pengunjung laman web menghubungi anda dengan mengetuk skrin untuk menghubungi anda. Itu mudah dan pantas.

Integrasi Media Sosial

Sistem ini membolehkan menyegerakkan akaun Yola anda dengan perkhidmatan media sosial yang popular seperti Facebook dan Twitter. Ini tidak hanya menyumbang kepada fungsi perkhidmatan, tetapi juga membantu pengguna mengetahui semua perubahan, kemas kini, peristiwa, berita dan potongan istimewa yang ditawarkan oleh sistem.

Pilihan eCommerce

Mendirikan kedai web dengan Yola sama sekali tidak sukar kerana sistem ini mempunyai mesin eCommerce bersepadu yang kuat. Namun, untuk menggunakannya, anda perlu meningkatkan ke pelan berbayar. Anda juga boleh membuat kedai web dengan Yola dengan menyatukan plugin Ecwin ke dalamnya.

Yola eCommerce

Ciri eCommerce membolehkan anda menjual produk 24/7 dalam mod dalam talian dengan menyiapkan keranjang belanja bersepadu, menjual hingga 1000 produk, menghubungkan kedai web Yola anda dengan akaun Facebook, mendapatkan akses ke papan pemuka sistem, membuat dan mengubah tetingkap pertunjukan , menggunakan fail import / eksport produk CSV dll.

Mesin ini juga menyokong pelbagai bahasa dan berintegrasi dengan penyedia penghantaran antarabangsa dan tempatan, seperti FedEx, UPS, USPS, DHL dan banyak lagi. Yola membenarkan penerimaan kad kredit atau pembayaran PayPal, berintegrasi dengan beberapa pintu masuk pembayaran, menetapkan cukai penjualan untuk produk anda berdasarkan faktor lokasi geo.

Pengguna mempunyai peluang baik untuk melancarkan kedai web yang fleksibel, yang menawarkan kawalan sepenuhnya terhadap produk dan kategorinya. Mereka dapat membuat dan menyimpan profil membeli-belah, menguruskan alat inventori dalam talian, mengesan pesanan dan menghubungi pelanggan.

Pilihan Terjemahan Laman Web

Laman web Yola saat ini tidak tersedia dalam banyak bahasa – hanya ada peluang untuk menambahkan widget Terjemahan Google ke laman web untuk menjadikan projek anda tersedia dalam beberapa bahasa asing. Tidak ada alat khas untuk membuat laman web berbilang bahasa atau penyetempatan bahasa di sini sekarang.

Widget dan Alat Tambah

Dengan Yola, anda boleh menyambung dan menguruskan widget untuk memberikan reka bentuk dan prestasi laman web anda yang lebih maju. Majoriti widget, bagaimanapun, tidak terbina dalam, tetapi merupakan integrasi pihak ketiga. Tidak ada App Store yang memberikan akses ke koleksi widget juga tersedia di sini.

Pilihan SEO

Untuk memberikan hasil carian enjin carian yang lebih baik di laman web Yola anda, sistem ini membolehkan anda mengisi dan menyesuaikan tag meta untuk semua halaman. Ini termasuk tajuk, keterangan, kata kunci dan lain-lain. Terdapat akses ke bahagian menu yang berasingan, di mana anda boleh membuat dan mengubah teks URL untuk menjadikannya mesra pengguna.

Forum

Yola tidak menyokong pilihan pembuatan forum. Sekiranya anda masih memerlukan forum untuk laman web anda, anda harus membuatnya di subdomain sistem yang terpisah, menggunakan mesin dan alat forum khusus. Jelas, itu tidak begitu mudah, jadi lebih mudah menggunakan salah satu pembangun laman web itu sediakan ciri ini di luar kotak.

Hubungi Pembina Borang

Anda boleh memasang pembentuk borang hubungan yang fleksibel, mudah dan senang digunakan untuk membuat sebarang borang dalam talian yang boleh digunakan di laman web anda. Ini adalah salah satu ciri yang kurang dimiliki oleh pembangun laman web kontemporari.

Borang Hubungan Yola

Ciri Penyuntingan Kod

Dengan Yola, anda boleh mengedit kod laman web anda secara individu, jika anda mempunyai asas HTML yang baik. Fitur ini juga memungkinkan penambahan widget dan alat luaran ke laman web anda melalui penyuntingan kod.

Blogging

Sayangnya, Yola tidak mempunyai platform blogging, tetapi mereka memudahkan untuk mengintegrasikan blog Tumblr anda. Ini adalah salah satu kelemahan utama platform.

3. Reka bentuk

Bilangan Tema:15
Tema Percuma:&# x2714; YA
Reka bentuk responsif:&# x2714; YA
Susun mengikut Industri:✘ TIDAK
Penyuntingan Kod CSS:&# x2714; YA

Membuat laman web dengan Yola bermula dengan pemilihan templat. Pada masa ini, pembangun laman web menawarkan lebih daripada 90 templat, yang disediakan secara percuma dan dengan kos tambahan. Kualiti templat keseluruhannya bagus dan menarik secara visual, tetapi agak rendah berbanding reka bentuk yang ditawarkan oleh Wix, uKit dan pemimpin terkenal reka bentuk web lain yang terkenal.

Templat tidak dibahagikan kepada beberapa kategori, namun ada pilihan yang membolehkan anda memilih templat kosong untuk membina laman web yang benar-benar unik dari awal. Templat Yola dioptimumkan untuk mudah alih untuk menyesuaikan diri dengan saiz dan resolusi skrin yang berbeza.

Sebaik sahaja anda memilih templat pilihan, anda dapat melihat versi pratontonnya untuk meneroka perinciannya. Anda akan diminta untuk menentukan nama laman web anda, topiknya, maklumat hubungan (yang akan ditambahkan lebih lanjut ke laman web anda). Berita baiknya ialah bagaimana rupa templat ketika anda mendapatkannya dari Yola hanyalah permulaan – pada masa akan datang, anda akan mengganti semua gambar lalai, mengubah susun atur kandungan, mengubah footer, memuat naik sepanduk baru dan lain-lain, jika anda tentunya bersedia melaburkan masa dan usaha anda.

Templat Yola

Setiap templat terdiri dari blok yang dapat diubah, dihapus, ditambahkan, diedit dan disusun pada halaman dalam urutan rawak. Bekerja dengan mereka juga tidak menjadi masalah. Sebaliknya, prosesnya menyenangkan dan menghiburkan.

Templat Yola boleh ditukar. Sekiranya anda merasakan bahawa pilihan pertama anda tidak betul, dan menyesuaikannya tidak mencukupi, anda hanya boleh memindahkan kandungan anda ke templat baru.

4. Sokongan Pelanggan

Sokongan pelanggan Yola berada pada tahap yang baik dan terdapat beberapa pilihan yang boleh anda gunakan di sini. Apa pun kesukaran yang anda hadapi, semasa mengedit laman web anda, anda dapat memanfaatkan tab Bantuan yang tetap aktif di semua halaman di panel pentadbir anda. Ia mengandungi pautan ke tempat paling penting, termasuk forum komuniti Yola, pusat bantuan, tutorial dan webinar latihan.

Sekiranya anda masih tidak menemui jawapannya, anda boleh menghubungi salah seorang pakar Yola melalui e-mel atau melalui telefon. Terdapat juga akses ke tetingkap timbul Bantuan Segera – tempat di mana anda boleh mengetik soalan yang anda minati dan tunggu sehingga pembantu akan memberikan jawapan kepada anda.

Cara lain untuk mendapatkan sokongan 24/7 adalah dengan memasukkan soalan anda di medan penapis carian dan menunggu hasil yang dihasilkan oleh sistem. Adakah terdapat masalah dengan bantuan sokongan pelanggan anda atau kualitinya? Kemudian teruskan mengisi bahagian “Laporkan Penyalahgunaan” untuk memberi tahu pasukan mengenai keadaan tersebut. Ringkasnya, sokongan pelanggan adalah salah satu kelebihan Yola, yang tentunya merupakan kelebihan sistem ini.

5. Dasar Penentuan Harga

Yola adalah perkhidmatan web freemium. Terdapat versi percuma yang membolehkan anda membuat laman web di subdomain Yola yang mengandungi hingga 3 halaman. Yola juga menawarkan tiga rancangan berbayar:

Pilihan HargaKosciri-ciri
Gangsa:$ 4.95 / bln✓ Halaman Tanpa Had;
✓ Penyimpanan 2 Gb;
✓ Domain Percuma.
Perak:$ 9.95 / bln✓ Tidak ada Yola Bradnding;
✓ Templat Premium;
✓ Penyunting Lanjutan.
Emas:$ 19.95 / bln✓ Lebar Jalur Tidak terhad;
✓ Kata Kunci dan Analisis Trafik;
✓ Pemantauan SEO.

Disenaraikan di atas adalah harga potongan yang diberikan sekiranya anda memutuskan untuk mendapatkan langganan tahunan. Platform ini menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari untuk semua pakej premium kepada pengguna tersebut, yang tidak berpuas hati dengan rancangan yang dipilih atas sebab tertentu.

Apa lagi, Yola memungkinkan untuk menambahkan kedai web ke pakej berbayar dengan harga $ 10 sebulan sahaja. Kedai ini akan dilengkapi dengan semua ciri eCommerce yang diperlukan dan tidak akan mempunyai perbelanjaan tersembunyi, yuran transaksi dan lain-lain seperti kewangan. Akhirnya, anda boleh mengupah pereka dan dev Yola untuk membina laman web anda untuk anda – pilihan ini bermula pada $ 499.95.

6. Kebaikan dan Kekurangan

Bekerja dengan Yola menarik dan menarik bagi semua orang. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana pembangun laman web lain, sistem ini dilengkapi dengan kelebihan tertentu dan kerugian yang pasti diketahui oleh penggunanya. Mari kita lihat ciri-ciri yang paling khas sekarang.

Kelebihan:
Keburukan:
&# x2714; platform eCommerce;
&# x2714; Koleksi templat yang kaya;
&# x2714; Kemampuan;
&# x2714; Pilihan penyuntingan kod.
Functionality Fungsi laman web percuma terhad;
✘ Ketiadaan enjin blog bersepadu yang lengkap;
Tools Kekurangan alat penyesuaian reka bentuk;
Template Kualiti templat tidak mencukupi.

7. Perbandingan dengan Pesaing

Kembali pada tahun 2007, Yola adalah perkhidmatan web yang sangat popular. Namun, seiring berjalannya waktu, sistem mula ketinggalan berbanding pesaing terdekatnya. Sebagai contoh, mari kita lihat perbandingan Yola vs Weebly.

Weebly vs Yola

Walaupun Weebly kebanyakan berfungsi dengan baik untuk membina portfolio, blog dan kedai web, Yola terutama digunakan untuk melancarkan laman web promo dan satu halaman projek. Ia tidak mempunyai enjin blog yang bersepadu, yang merupakan salah satu kelebihan perkhidmatan yang terkenal.

Walaupun, kedua-dua pembangun laman web mudah digunakan dan berfungsi dengan baik untuk pemula, Yola masih kekurangan fungsi dan alat penyesuaian reka bentuk untuk merangkumi spektrum keperluan pemaju web yang luas. Weebly juga unggul dari segi kualiti templat dan pengoptimuman mudah alih mereka, walaupun, ia lebih mahal daripada Yola.

8. Soalan Lazim

Q: Adakah Yola benar-benar percuma?

J: Ya, pakej Percuma mereka adalah percuma. Anda tidak berkewajiban untuk meningkatkan akaun percuma anda. Dengan akaun percuma anda boleh membuat laman web asas yang mengandungi hingga 3 halaman dengan lebar jalur 1GB dan storan 1GB. Laman web akan diterbitkan ke subdomain Yola.

Semua rancangan berbayar disertakan dengan jaminan wang dikembalikan 30 hari.

Q: Adakah templatnya boleh disesuaikan?

J: Ya, betul. Anda boleh membuat perubahan pada templat yang dipilih menggunakan editor What-You-See-Is-What-You-Get yang ramah pengguna Yola atau dengan membuat perubahan pada tahap kod – ada editor lanjutan untuk pengguna tenaga. Sekiranya anda mengetahui satu atau dua perkara mengenai CSS, anda boleh membina semula laman web anda sepenuhnya dan memberikannya yang baru. Ciri penyuntingan lanjutan tersedia dalam pakej Professional dan Unlimited.

Q: Adakah Yola menyokong eCommerce?

J: Ya, Yola mempunyai penyelesaian eCommerce. Ini adalah penyatuan dengan Ecwid, platform eCommerce terkemuka yang sangat popular dengan pembangun laman web lain. Terdapat widget Ecwid di uKit, Webydo dan Wix.

Anda boleh menambahkan Yola Commerce ke sebarang rancangan dengan harga $ 10 / bulan. Ini memberi anda fungsi seperti: pilihan produk dan kombinasi; harga berubah untuk pilihan produk seperti pelbagai saiz, warna, model dan lain-lain; pengurusan inventori; pengurusan pesanan dan stok; pengurusan pelanggan (pengguna boleh membuat akaun dan menyimpan maklumat pembayaran mereka); Integrasi kedai halaman Facebook; pelbagai kaedah pembayaran; kod promosi dan diskaun; pengurusan cukai dan banyak lagi.

Q: Adakah mereka menawarkan perkhidmatan reka bentuk tersuai?

J: Ya, memang begitu. Mereka bekerjasama dengan pereka profesional untuk menawarkan Yola Premier, perkhidmatan turnkey yang menyediakan laman web Yola yang direka secara profesional. Laman web akan dapat diakses dan dikendalikan sepenuhnya oleh anda. Anda akan dapat membuat perubahan pada reka bentuk dan kandungan.

Q: Adakah laman web Yola mesra mudah alih?

J: Untuk mengoptimumkan laman Yola anda untuk tontonan mudah alih, anda harus membeli salah satu pakej Premium.

Penerbitan mudah alih Yola

Q: Adakah mereka menawarkan sebarang ciri SEO?

J: Ya, memang begitu. Terdapat beberapa tetapan standard percuma (meta tag: kata kunci, keterangan, tajuk) dan Yola Traffic Builder yang maju. Ciri premium ini akan membantu anda memahami prinsip utama bagaimana bot mesin pencari merangkak halaman anda, mengimbas kesilapan dan peningkatan laman web anda, serta menghantar maklum balas mengenai penggunaan kata kunci anda. Yola Traffic Builder akan memberi anda laporan bulan ke bulan.

S: Apakah alternatif Yola?

J: Yola tidak diragukan lagi adalah syarikat yang hebat, tetapi rasanya mereka berhenti mengemas kini perisian beberapa tahun yang lalu. Ini mungkin mendorong anda ke arah pembangun laman web yang lebih aktif, seperti uKit atau Wix.

Pokoknya

Kemudahan penggunaan:8/10
Ciri-ciri:5/10
Reka bentuk:7/10
Sokongan teknikal:8/10
Harga:7/10
Markah keseluruhan:7.0 / 10

Yola adalah pembangun laman web, yang menjadi milik wakil alat reka bentuk generasi lama. Ini pernah popular kerana set fiturnya sudah cukup untuk memenuhi kebutuhan khalayak sasaran beberapa tahun yang lalu. Selang masa mencetuskan keperluan untuk mencari pembangun laman web yang lebih lengkap dan hebat dan sepertinya Yola benar-benar tidak mempunyai fungsi yang diperlukan.

Setelah mengkaji pembangun laman web, saya tidak dapat merasakan bahawa Yola berhenti mengemas kini perisiannya beberapa tahun yang lalu. Mereka melepaskan beberapa templat baru sepanjang tahun-tahun sebelumnya, tetapi itu tidak cukup untuk menahan persaingan niche kontemporari, yang kini sangat sukar.

Sistem ini benar-benar mempunyai sejumlah faedah yang tidak dapat dinafikan seperti sokongan pelanggan yang kuat dan pelbagai templat, misalnya. Pada masa yang sama, kekurangan penyelesaian blog terbina dalam, reka bentuk biasa-biasa saja dan harga tinggi dapat mendorong anda ke arah perlunya mencari penyelesaian yang lebih berpatutan.

Pendapat saya mungkin berbeza dengan pendapat anda, tetapi saya rasa pembangun laman web ini tidak akan berfungsi untuk anda, sekiranya anda mempunyai niat untuk melancarkan laman web kontemporari yang lengkap. Ini benar terutamanya, apabila terdapat banyak alternatif yang lebih baik di luar sana. Pilihannya terpulang kepada anda sekarang!

Cuba Yola Sekarang

 Ianya percuma

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map