Een blog starten is gemakkelijk met Softaculous

Softaculous 1-klik installatiesoftwareEr zijn in feite twee soorten webmasters. Er zijn mensen die graag dingen snel en zo geautomatiseerd mogelijk doen. De andere soort zijn diegenen die dingen graag op een meer praktische, handmatige manier doen.


Afhankelijk van aan welke kant van het hek u zit, kunt u al dan niet een fan zijn van uw webhosting cpanel-software-add-on die bekend staat als Softaculous.

Softaculous is een 1-klik installatiesoftware en wordt in de meeste blog-how-to-cursussen en -programma’s op het internet aangekondigd als de beste vriend voor zelfs de nieuwste website-makers, vanwege het gemak waarmee iedereen een online aanwezigheid kan initiëren.

Nu naar verluidt een miljoen eindgebruikers tevreden zijn over de installatiemogelijkheden sinds het begin, is het geen wonder dat het installatieprogramma leeft volgens zo’n pakkend label.

Niet iedereen is het er echter over eens dat het zo fantastisch is als het lijkt. In deze blogpost zullen we de werking van Softaculous onthullen en of het de hype verdient die de titel suggereert.

Softaculous in Cpanel

Softaculous is een auto-installatieprogramma voor scripts dat wordt gebruikt op controlepaneelservers van webhosting. 99,9% van de webhosts bieden Softaculous aan, waaronder HostGator en Bluehost in het controlepaneel.

Het is niet gemakkelijk om de scriptbibliotheek te missen die wordt weergegeven door een rond smileypictogram in de softwarecategorie (of ergens anders) van uw hosting-cPanel.

De klinkende functie van Softaculous is dat het applicaties met één klik op de website van een gebruiker kan installeren. Deze toepassingen omvatten, maar zijn niet beperkt tot;

 • Blogs maken (zoals WordPress)
 • Content Management Systemen
 • Afbeeldingengalerijen
 • E-maillijsten en andere mailtoepassingen
 • E-commerce & Winkelwagentjes
 • Discussieborden

Deze lijst is voornamelijk gericht op open source-applicaties en is afhankelijk van wat elke specifieke webhost heeft ingesteld voor installatie. Deze lijst is gemakkelijk te vinden door op het Softaculous-pictogram te klikken, vervolgens degene te selecteren die u wilt installeren en vervolgens uw neus te volgen.

De installatie van belastende applicaties zou met de introductie van Softaculous een bijna triviale taak zijn geworden.

Functies die voor u klaar zijn, zijn onder meer het maken van databases, het kopiëren van bestanden, het aanpassen van rechten en het instellen van configuratiebestanden.

Het zorgt ook voor een snelle upgrade van webapplicaties naar de nieuwste versies om te beschermen tegen beveiligingsfouten. Om dit te doen, is het echter belangrijk dat uw webhost eerst de Softaculous-software heeft bijgewerkt, anders kunt u niet hetzelfde doen voor uw scripts, tenzij u dit handmatig doet.

Het grootste voordeel van Softaculous voor de meeste gemiddelde, niet-technisch ingestelde website-eigenaren is het gebruiksgemak en de snelheid waarmee iedereen snel een blog kan installeren.

softaculous wordpress-installatieprogramma

Niet iedereen is echter een fan. Die meer ervaren webmasters onder ons hebben verschillende argumenten aangevoerd waarom ze de tool nooit zouden gebruiken om WordPress en andere scripts te installeren. De bezorgdheid over Softaculous kan als volgt worden samengevat;

 • Timingvertragingen bijwerken – de nieuwste versie van elk script bereikt Softaculous als een update enkele dagen na de release, waardoor blogs worden blootgesteld aan beveiligingsfouten.
 • Leermogelijkheden verminderd – automatisch installeren van php-scripts maakt het handmatig leren van de taak overbodig, wat anders de gebruiker meer bewust zou maken van het maken van nuttige aanpassingen en het oplossen van problemen.
 • Databasebeperkingen – databases kunnen niet worden aangepast tijdens de installatie.
 • Installatie-instellingen omzeild – Softaculous leidt de gebruiker naar het geïnstalleerde script en omzeilt de instellingsopties die beschikbaar zouden zijn tijdens een handmatige installatie.

Met zijn turn-key installatieproces heeft Softaculous zijn naam eer aan gedaan voor zowel ervaren on-the-go webmasters als voor beginnende site-makers die hun tanden willen zetten in de online markt.

Snelle installatie, gemakkelijke toegang en eenvoudig te gebruiken, het automatische installatieprogramma voor open source scripts heeft, in combinatie met een vriendelijke cPanel-interface, het tempo en de voortgang veranderd waarmee websites nu de webruimte vullen.

Tegenstrijdige argumenten echter dat Softaculous het publiek van de webmaster meer heeft gehinderd dan geholpen, hebben hun plaats in zoverre dat zij zorgen over mogelijke beveiligingsproblemen door vertraagde applicatie-upgrades.

Zoals de meeste software en scripts, wordt de levensvatbaarheid van elk beoordeeld op basis van de reactie van de gebruikers en met dit als een belangrijk criterium, Softaculous blijft een concurrentiekracht voor liefhebbers van websites.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map