Hur man skapar en ny .com-webbplats

Hur man skapar en ny .com-webbplats


Så du har idén till en ny .com-webbplats. Du har utarbetat dess struktur, definierat typen och funktioner som behövs. Med andra ord har du en färdig mockup ritad på pappersarket. En lysande idé är dock bara 50% av framgången. Nästa steg är att leva upp det. Det är här du måste välja en lämplig metod för webbplatsbyggnad.

Valet beror helt på den tekniska bakgrunden och metoden du vill etablera. Behöver du en enkel och snabb lösning med alla funktioner inkluderade? Eller vill du efter en webbplatsbyggnadsplattform som reserverar maximal anpassningsfrihet för att hantera större delen av processen manuellt? Valet är knappast en promenad i parken, eftersom det finns många frågor att leta efter innan du börjar.

Webbplatsbyggnadsteknologier att välja mellan

Även om du inte är en teknisk nörd med noll chanser att bygga en självkodad webbplats kommer vi att granska två viktiga alternativ tillgängliga för nybörjare. De inkluderade webbsajtbyggare och CMS-plattformar. Båda är mycket populära bland användare och tjänar grundläggande webbplatsuppbyggnadsbehov även om de är på ett annat sätt.

Webbplatsbyggare

Webbplatsbyggare är utformade för att göra det enkelt för användare med inga tekniska färdigheter. De är mycket enkla att använda. Byggprocessen tar vanligtvis inte mer än 2 timmar. Programvaran är tillgänglig som prenumerationstjänst. Det betyder att du bara behöver betala månadsvis eller årligen och använda ett medföljande verktygspaket.

Det spelar ingen roll om du vill bygga en ny .com-webbplats eller använda alla andra domänförlängningar. Utvecklingsprocessen kommer fortfarande att vara densamma som implementerade tekniker och byggmetoder.

De viktigaste funktionerna som definierar webbsajtbyggare inkluderar:

 • Enkelhet – de flesta plattformar kommer med dra-och-släpp-redaktörer. Du kan enkelt ändra webbplatsstrukturen eller lägga till nya element eller block med ett klick. Inline redigering är en annan bra funktion som gör att du automatiskt kan spara och förhandsgranska alla ändringar som gjorts.
 • Enkel anpassning – För att skapa en färdig att använda webbplats behöver du bara välja en mall och lägga till innehåll. Som regel har layouter relevanta förinstallerade widgetar och funktioner som hänvisar till en viss webbplatstyp. Du behöver inte installera dem separat.
 • Allt-i-ett-lösning. Som en prenumerationsbaserad modell kräver webbplatsbyggare inte ytterligare manipulationer med domäner och webbhotell. Du får alla nödvändiga tillgångar och anläggningar inom en vald plan.

Som ett resultat verkar webbplatsbyggare vara ett ultimat verktyg utan kodning, ingen inlärningskurva och minimal manuell hantering krävs.

CMS-plattformar

Du har stött på CMS-baserade webbplatser miljoner gånger medan du surfar på nätet. De är mycket populära bland nybörjare och proffs som låter dem skapa bokstavligen vilken webbplats som helst bilda enkla bloggar och småföretagsprojekt till digitala butiker.

Den viktigaste nackdelen med detta är att ju mer komplex webbplatsen du vill skapa, desto mer process behöver du hantera dig själv. CMS är huvudsakligen en redigeringsmotor som kräver ytterligare anpassning när det gäller funktioner, plugins, design etc. Den goda nyheten är att den ger tillgång till källkoden för användare med teknisk bakgrund för att redigera och ändra en standardmall. Den dåliga nyheten är att nybörjare kommer att behöva lite tid för att ta reda på hur allt fungerar.

Till skillnad från webbsajtbyggare är CMS-plattformar inte en allt-i-ett-lösning. Det betyder att du måste registrera en domän samt hitta en plattform för att hysa en webbplats. För att göra det lättare för användare erbjuder vissa beprövade webbhotellföretag enkla sätt att integrera, konfigurera och anpassa CMS-baserade projekt.

De viktigaste funktionerna som definierar CMS-plattformar är följande:

 • Avancerade redigeringsalternativ. Med åtkomst till mallens källkod kan du redigera eller ändra bokstavligen alla delar av din framtida webbplats, men bara om du har programmeringsfärdigheter. Till exempel är 90% av WordPress-mallar byggda på PHP. För att anpassa dem måste du ha PHP-kodningsupplevelse.
 • Budgetkontroll. CMS är gratis själv. Du behöver inte betala för det. Domänregistrering, hosting, plugin-tillägg och premiumplattformar betalas dock. Den goda nyheten här är att du kan välja tillgångar som uppfyller din budget. Dessutom erbjuder vissa värdleverantörer CMS-kompatibilitet med baslinjefunktioner du redan har inkluderat i planen.
 • Endless Plugin Selection. Webbplatsbyggare kan vara begränsade med tillägg och funktioner. CMS-plattformar erbjuder oändliga integrationsfunktioner med tusentals tillgängliga plugins. Du måste dock hitta, installera, ställa in och uppdatera dem manuellt.

CMS-plattformar är verkligen ett bra val, särskilt när de används med en kompatibel värdleverantör. Till exempel bestämmer du dig för att bygga en webbplats med WordPress. En mängd värdplatser erbjuder WP-optimerade planer som gör byggprocessen mycket enklare även för nybörjare.

Ändå är processen inte helt automatiserad till skillnad från hos webbsajtbyggare. Det är nu hög tid att beskriva processen med hjälp av båda förklarade byggmetoderna.

Skapa en ny .com-webbplats med en webbplatsbyggare

De flesta webbplatsbyggare kräver inte mer än ett par timmar för att skapa och distribuera en redo att gå webbplats. Du kommer förmodligen att spendera mer tid på att jämföra och kontrastera tillgängliga plattformar. Byggnadsprocessen är dock nästan densamma medan tekniken som implementeras är likadana.

Steg 1 – Logga in

Wix webbplatsbyggare - logga in

Inga speciella manipulationer behövs. Inloggningsprocessen är densamma som du anger ditt e-postkonto. Systemet kommer att be dig att använda antingen Gmail eller social profil för att logga in eller skriva in användarnamn och lösenord. I sällsynta fall kan du bli ombedd att bekräfta ditt lösenord, vilket också handlar om några sekunder.

Steg 2 – Välj en mall

Som regel är alla mallar indelade i specifika kategorier för att göra valet lättare för användare. Om du till exempel vill skapa en digital butik kommer du knappast att leta upp layouten i avsnittet Portfölj. Alla mallar är mobilkänsliga med ett förhandsgranskningsläge för att kontrollera hur det ser ut.

Wix - Välj mall

Avancerade webbplatsbyggare som använda AI-baserade tekniker och maskininlärningsverktyg, erbjuder flera relevanta mallar baserade på några allmänna frågor för att beskriva ett framtida projekt. Systemet kommer att be dig att ange funktioner du vill se, nisch, webbplatsnamn och annan information för att få färdiga exempel på webbplatsen. Ett bra sätt att spara tid för nybörjare, eftersom de inte ens behöver redigera.

Om du fortfarande vill skapa en ny webbplats från tomt eller använda den mall du gillar från listan som tillhandahålls måste du slutföra nästa steg.

Steg 3 – Redigera och anpassa mallen

Du har antagligen utarbetat en struktur för din framtida webbplats. Nu behöver du bara lägga till element och block som passar det. Webbplatsbyggare gör det enkelt att lägga till, ändra storlek, ta bort eller ändra element samt lägga till nya med en enkel och intuitiv dra-och-släpp-redigerare.

Wix webbplatsredaktör

Ladda upp bilder, lägg till relevanta texter, fyll i kontaktinfo och gå till nästa steg.

Steg 4 – Välj en plan

Även om det föregående steget inte kräver några investeringar, måste du köpa en plan för att gå live med din webbplats. Dessutom kommer planen att definiera en uppsättning funktioner och extra alternativ du får. Exempelvis är inträdes- eller gratisplaner bara bra för testning, eftersom de sällan ger avancerad funktionalitet eller en gratis domän. Om du väljer sådana planer måste du registrera domäner separat eller använda standardunderdomäner.

Premiumplaner har ett bredare urval av alternativ inklusive e-handel, premiumstöd, gratis domän med tillräcklig bandbredd och lagringsutrymme för växande projekt. Som regel är sådana paket ganska överkomliga och börjar på cirka 10- $ 15 $ per månad.

Steg 5 – Anslut ett domän

Återigen innehåller planen en gratis domän, du behöver bara skriva in den med hjälp av relevanta webbplatsinställningar. Om du väljer att registrera det separat måste du gå till en annan registrator, betala för domänen, komma tillbaka till instrumentpanelen, ställa in IP och förnya den separat. Att använda planer med en gratis domän ingår ser mycket mer bekvämt, enkelt, snabbt och kostnadseffektivt.

Steg 6 – Förhandsgranska och gå live

När du har slutfört alla tidigare steg kan du använda förhandsgranskningsläget för att kontrollera hur projektet fungerar på stationära och mobila versioner. Om resultatet är tillfredsställande, tryck på “publicera” -knappen och gå live.

En annan fördel här är att du kan ändra mallen när som helst samt gå in på webbplatsbyggaren när du är på språng med en mobilapp och ändra den när det behövs.

Försök med webbplatsbyggare nu

Skapa en ny .com-webbplats med CMS + Hosting

För att gå online med en färdig webbplats behöver du en plats för att vara värd för den. Medan webbplatsbyggare redan inkluderar värdfaciliteter är situationen med CMS något annorlunda. Det enda sättet att distribuera är att använda plattformen tillsammans med hosting.

Valet beror på vilken CMS-typ du väljer samt webbplatsens typ, innehållsvolym, sidantal och allmän komplexitet. Vissa värdplaner har en inkluderad gratis domän och dess ytterligare betalda förnyelse, andra erbjuder sömlös integration med ett valt CMS. De allmänna stegen för att skapa en webbplats är följande:

Steg 1 – Domän och värd

Du kan antingen registrera domänen separat eller få den inom din värdplan. Vissa plattformar erbjuder 1-års gratis TLD (toppdomän) vid köp av ett premiumpaket med utökad bandbredd och lagring. Det är ett bättre alternativ snarare än att växla mellan olika webbplatser när förnyelsen är nödvändig.

Steg 2 – Välj CMS

För att komma igång måste du välja en plattform och registrera dig. Tanken är att skapa ett enda konto som ger tillgång inuti CMS där alla verktyg finns tillsammans med innehållsredigerare. Registreringsprocessen är ganska enkel. Skapa din inloggning och lösenord för att komma in i instrumentpanelen när det behövs.

Steg 3 – Välj och installera mallen

Nu måste du välja ett tema för din framtida webbplats och ha dess filer installerade på din värd. För att underlätta processen är det bättre att använda CMS-optimerade värdplaner med ett klick på CMS-integration och enkel installation.

Steg 4 – Redigera din webbplats

Gå in i CMS-instrumentpanelen för att lägga till nytt innehåll, skapa sidor, kategorier etc. Här kan du också installera nödvändiga plugins. Alla processer bör göras manuellt. Temat i sig är bara en plan. Du måste hantera alla webbplatsavsnitt på egen hand samt hitta, installera, ställa in och uppdatera plugins om inte processautomation ingår i värdplanen.

Den goda nyheten är att de flesta tjänsteleverantörer erbjuder CMS-optimerade lösningar. Till exempel, Bluehost erbjuder sina WP-orienterade planer. Det betyder att du drar nytta av full WordPress-funktionalitet utöver extra funktioner inför auto-uppdateringar, säkerhetsmedel, teknisk support, etc..

Det sista numret kan vara avgörande, särskilt för nybörjare, eftersom de flesta CMS inte har direktstöd med undantag för hjälpcenter, handledning eller guider som kan hittas på Internet. Att ha professionellt stöd bakom ryggen kan spela en enorm roll.

Försök med CMS nu

Poängen

Båda alternativen är bra för att skapa nya webbplatser från grunden. Det enda sättet de skiljer sig på är den implementerade metoden. Att använda webbplatsbyggare verkar vara enklare och mindre tidskrävande medan CMS fortfarande kräver en inlärningskurva samt extra utgifter som kan överstiga det ursprungliga värdplanets pris.

Om du söker ett snabbt men ändå effektivt sätt att hitta en skalbar och professionell webbplats med absolut inga tekniska färdigheter, skulle webbplatsbyggare vara ett bra alternativ.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map