Vad är ett domännamn och hur fungerar domäner?

vad är ett domännamn och hur fungerar domäner


Processen med att bygga en webbplats börjar med att välja ett domännamn. Det är här de flesta nybörjare möter sitt första hinder på vägen till en framgångsrik implementering. De finner ryggen mot väggen på grund av många tekniska problem och villkor som webbhotell, domänregistrering, server osv.

Å andra sidan är det omöjligt att ha en webbplats utan domän. I den här guiden kommer vi att försöka täcka alla frågor som kan låta lite för tekniska för nybörjare. Vi kommer att diskutera nödvändigheten av domäner, deras typer samt snabba sätt att välja och köpa dem. Det huvudsakliga uppdraget är att klargöra hur en riktig domän kommer att fungera bra för din webbplats i framtiden. Låt oss börja.

Vad är egentligen ett domännamn?

Vi kommer inte att dyka djupt in i begreppet definition. För att göra saker enklare innehåller en webbplats två grundläggande element. De inkluderar:

 • En webbserver – Låt oss säga att det är en fysisk (digital) lagring för webbplatsens filer och innehåll. Det fungerar som en mekanism som lagrar alla filer och skickar dem till en besökare varje gång han eller hon går till din webbplats.
 • Ett domännamn – Eftersom varje byggnad har en fysisk adress är ett domännamn onlinewebbplatsens adress. Med andra ord hjälper namnet människor att hitta din webbplats genom att skriva den i webbläsaren.

Global Web finns som ett enormt nätverk av miljoner anslutna enheter. Alla datorer, bärbara datorer, surfplattor eller smartphones interagerar med varandra. En IP-adress är det enda sättet att identifiera varje enskild enhet i nätverket. Å andra sidan ser en typisk IP-adress ut som en oändlig lista över siffror som är omöjliga att komma ihåg.

Domännamn är att förenkla processen för identifiering av webbplatser istället för att skriva in oändliga nummer. Användare behöver bara komma ihåg ett kort namn som inte bara är lätt att skriva utan också är relevant för huvudwebbkonceptet.

Hur fungerar domänen?

Trots de okända termerna ser processen ganska enkel ut. Det består av följande steg.

 1. Du skriver in domännamnet i din webbläsare.
 2. När du har gjort det skickar det automatiskt en begäran till DNS.
 3. Nätverket identifierar namnservrar kopplade till webbplatsens domän.
 4. Den specifika namnservern får den första begäran.
 5. Det skickar tillbaka data till användarens webbläsare.

I den här kretsen är namnservern den maskin som stöds av din specifika värdleverantör. Med andra ord kommer DNS-begäran vidarebefordras till den plats där din webbplats är värd. Namnservrar använder speciell programvara för att hämta webbplatsinnehållet samt alla dess webbsidor.

Varför är det nödvändigt att ha ett domännamn?

Förutom att tilldela en onlineadress till din webbplats kan domännamn spela en avgörande roll när det gäller webbplatsens erkännande bland målanvändare. Samtidigt kan det tyckas vara ett viktigt marknadsförings- och optimeringsverktyg för att få ditt projekt högre i sökrankningen.

 • Första användares intryck. Ett domännamn är det första dina besökare ser. En domän är ansiktet på ditt projekt. Den definierar om dina besökare kommer att ha ett bra första intryck eller inte. Få dem att memorera ditt webbplatsnamn med en tydlig och fengande domän.
 • SEO-påverkan. Låt oss överväga, du känner åtminstone några grundläggande SEO-verktyg. Att ha ett fokusnyckelord i din domän kommer säkert att vara ett enormt plus I villkor för webbplatsoptimering. Se till att nyckelordet återspeglar din webbplats specialisering eller fält.
 • Kampanjförmåga. En minnesvärd och skarp domän är ett fantastiskt marknadsföringsinstrument. Du kan enkelt sticker ut från dina konkurrenter inom nischen och säkerställa framgångsrikt varumärke på lång sikt.

Definiera typer av domännamn

När du har lärt dig hur domänen fungerar och vad de faktiskt är måste vi markera de viktigaste domäntyperna. De inkluderar olika tillägg och nivåer som också kan spela en viktig roll i vidareutveckling av webbplatser.

Nyckeln till framgång är att välja typ beroende på webbplatsens typ oavsett om du startar ett kortvarigt projekt eller skapar ett solidt kortvarigt företag på Internet. Så här är de viktigaste domäntyperna du kanske stöter på:

 • TLD – förkortningen står för Top Level Domains. Det betyder att den har högsta listningsgradering bland andra domäntyper. De mest populära TLD: erna har tillägg som .com, .net, .org och några andra.
 • ccTLD – typen introducerar TOP LEVEL-domäner med landskoden. De identifierar den specifika webbplatsregionen vilket gör det lättare för målgruppen att hålla sig anpassad. De flesta av er har förmodligen sett sådana tillägg som .uk, .de, .in, etc..
 • sTLD – en annan TLD-typ som hänvisar till sponsrade domännamn. De tillhör främst samhällen, ideella organisationer, sociala och pedagogiska nav, etc. De mest populära inkluderar .gov eller .edu. De betraktas också som de mest pålitliga.

TLD: er är inte de enda domäntyper du kanske stöter på. Här är några andra kategorier som är mindre ofta även om de fortfarande kan tjäna särskilda mål.

Domäner på andra nivå

Utifrån termen blir det tydligt att dessa domäner sätter direkt under TLD: er. I regel hänvisar sådana typer till statliga eller finansiella institutioner, universitet, akademiska institutioner etc. De flesta av er har förmodligen sett sådana förlängningar som .gov.uk bestående av två slutar istället för en enda .com.

domäner

Vissa webbplatsägare brukar använda underdomäner för att representera flera företagsavdelningar. En underdomän kan fastställa en viss avdelning eller katalog utan att köpa en separat TLD. De används främst för separata marknadsföringskampanjer, målsidor, tjänster osv. Men de är inte alltid en bra idé, särskilt när det gäller gratis underdomäner.

I vissa fall kan du behöva använda domäner för omdirigeringsändamål. Det betyder att när en användare besöker din ursprungliga webbplats skickas han eller hon automatiskt till en annan webbplats. Det kan fungera bra för marknadsföringskampanjer, tillfälliga sidor med mikrositer.

Skäl att undvika gratis underdomäner

Som det nämnts tidigare registreras underdomäner för att lansera versioner för webbplatser för barn. Till exempel är ditt domännamn superblog.com. Du måste skapa en separat barnplats för en videosektion. I detta fall kommer video.superblog.com att vara ett domännamn.

Skälen till att ha ett underdomän kan vara följande:

 • Tillfälliga kampanjer.
 • Separata målsidor.
 • Kortvariga mikrositer.

Användare rekommenderas att använda underdomäner endast för tillfälliga uppgifter och webbsidor som inte kommer att vara till någon nytta i närmaste framtid. Underdomäner fungerar inte för en långsiktig verksamhet på lång sikt. Medan du arbetar hårt med att skapa högkvalitativt och SEO-vänligt innehåll för ditt stora projekt, kommer du knappast att uppskatta att du kör kvalitetskvalitet till en tillfällig sida från huvuddomän.

Från både marknadsföring och SEO-frågor är det en bättre idé att koncentrera din målgrupp kring det stora projektet snarare än att dela det mellan två olika webbplatser. För stora företag som kräver tillväxt är det bättre att köpa flera TLD med olika tillägg för att undvika extra kostnader i framtiden.

Tips för att välja ett domännamn

Det är hög tid att vi började välja en riktig domän för vår webbplats. Uppgiften är ganska lätt idag med tanke på massor av domängeneratorer och andra tjänster som underlättar projektet. Men som vi har sagt tidigare är en domän ansiktet på din webbplats. En bra idé är att ta fram ett fängslande varumärkesnamn snarare än att välja generiska alternativ.

Självgjorda domäner

Om du bestämmer dig för att skapa ett domännamn på egen hand, fokusera på följande frågor:

 • Gör det annorlunda – se till att din domän låter annorlunda än konkurrenterna, även om den fortfarande är relevant. Var inte rädd för att uttrycka din kreativitet och göra den så minnesvärd och igenkännbar som möjligt.
 • Använd synonymer – försök att vara unik och undvika traditionella ord. Använd iögonfallande synonymer i stället med hjälp av tillgängliga onlinetjänster som Thesaurus.
 • Håll det kort – undvik långa domännamn. Försök att göra det så kort som du kan. En bra idé är att stanna någonstans mellan 7-14 tecken. Överskrid inte gränserna.
 • Enkelt att skriva och stava – användare kommer knappast att uppskatta domännamn som är svåra att skriva. De skulle hellre välja ett enklare webbplatsnamn. Se till att din domän är lätt att stava.

SEO-vänliga domäner

Domänen är inte bara att presentera din webbplats för allmänheten. Det kan tyckas vara ett effektivt verktyg ur SEO-optimeringsperspektiv. Ett korrekt genomfört webbplatsnamn kan påverka dess ytterligare sökmotorrang. Å andra sidan ska du inte överdriva med målsökord. Här är vad du kan göra åt det:

 • Sätt in fokusnyckelfras – En bra idé är att skapa ett domännamn med ett fokusnyckel inuti. Det borde vara relevant för din speciella nisch. Så ser faktiskt de flesta generiska namn ut. Det enda problemet är att de är packade med nyckelfraser som gör namnet svårt att läsa och känna igen. Det här är vad du bör undvika att förebygga skräppost.
 • Undvik tillfälliga domäner – Vissa webbplatsägare byter domäner efter en tid. Det är en dålig idé, särskilt om du startar ett företag för dess ytterligare tillväxt och förlängning. Om du ändrar webbplatsens namn kommer det att ha en negativ inverkan på projektets SEO och sökmotor.

Tänk två gånger innan du startar registreringsprocessen.

Generiska domäner

Dessa är de domäner som genereras automatiskt av onlinetjänster. Allt du behöver är att skriva in företagets namn eller nisch och få flera tillgängliga alternativ med olika tillägg. Å ena sidan kan de vara en enkel lösning för dem som letar efter en snabb lösning. Vi rekommenderar dock att du använder exklusiva varumärken som är märkbara.

Varför generiska domäner inte är lika bra som märkbart?

Det största problemet med generiska domäner är att de mestadels är lika. Du bör inte förvänta dig mycket kreativitet från onlinetjänsten, särskilt om den är gratis. Märkbara webbplatsnamn ser unika ut. De är lättare att komma ihåg och verkar vara mer igenkända. En bra idé att sticker ut från de viktigaste konkurrenterna.

Å andra sidan kan du använda generiska domäner som inspirationskälla om du inte räknar ut ditt eget namn. Du bör dock undvika typiska namn som kan vara vilseledande för målgruppen. Du skulle knappast uppskatta din trafik för att delas webbplatser med faktiskt samma generiska domännamn.

Vilken domäntillägg att välja?

När du har gjort ett fantastiskt och originellt namn på din webbplats måste du välja en tillägg. Vi har redan behandlat det här problemet när vi diskuterar domäntyperna. Den här gången kommer vi att titta närmare på tillgängliga alternativ.

En domäntillägg är ett suffix som vi använder efter en prick. Det kan tyckas vara en avgörande faktor för framtida marknadsföring. Även om de flesta webbplatsägare längtar efter. Com är det inte bra för vissa webbplatstyper som är fokuserade runt ett visst land eller region. I denna situation ser en ccTLD ut som ett bättre alternativ.

Med andra ord beror tillägget på webbplatsens typ, mål, syften etc. Titta på några av de tillgängliga alternativen:

 • .info – bra för bloggar, informationsprojekt och webbplatser som inte är relaterade till kommersiella aktiviteter.
 • .co – till skillnad från tidigare suffix, används den här utvidgningen för kommersiella webbplatser.
 • .org – bra för utbildningsanläggningar, välgörenhetsorganisationer eller andra typer av icke-lönsamma projekt.
 • .netto – bra för tekniska bloggar, onlineguider, manualer, värdleverantörer osv.

Förutom traditionella TLD: er som nämns ovan finns det också sponsrade tillägg. De kan vara en bra lösning för en viss nisch, eftersom de klargör branschen som ditt projekt hänvisar till. Till exempel inkluderar några av de mest populära sponsrade tilläggena:

 • .foto – perfekt för online-gallerier och fotoprojekt. De fungerar bra för professionella fotografer också.
 • .media – en domänförlängning för projekt som videostreamningstjänster, plattformar för att lagra och dela mediefiler osv.
 • .klubb – en TLD-förlängning som används av olika samhällen och klubbar som är relaterade till idrottslag, utbildningsorganisationer, musikaliska sammankomster osv.

Sponsrade domäner är dyrare om de jämförs med typiska TLD. Å andra sidan är de mindre flexibla. Till exempel är det lättare att växla mellan olika nischer med .com-domänen än att hoppa in i ett nytt fält med .club. Så du måste tänka över förlängningsplanen i förväg.

Köpguide för domännamn

I dagens internetmiljö finns det flera sätt att länka ditt domännamn till en webbplats. Vissa av dem kräver ingen separat registreringsprocess. Vissa plattformar erbjuder allt-i-ett-lösningar för användare. Hur som helst kan du välja mellan tre stora varianter:

 • Domänregistreringstjänster – De kommer som verktyg som endast används för domänregistrering. Det betyder att du måste hantera processen på egen hand från grunden och sedan länka den till din webbplats beroende på plattformen. Processen är ganska tidskrävande även om det finns en chans att spara ett par dollar.
 • Värdleverantörer – ett bra alternativ för dig som önskar en lösning med alla funktioner i paketet. Ledande plattformar erbjuda gratis domäner inom en betald plan.
 • Webbplatsbyggare – ett annat sätt att få en domän som redan är länkad till din framtida webbplats. Du får faktiskt ett byggverktyg med en plan som också innehåller ett gratis domännamn. Å andra sidan måste du hålla dig till ett enda instrument.

Om du behöver maximal frihet och flexibilitet kan det första alternativet vara en bra idé. Du kan registrera en domän du gillar och sedan välja den lämpligaste plattformen som uppfyller dina webbplatsbehov. I det här fallet måste du genomföra fem viktiga steg.

Steg 1 – Kontrollera domäntillgängligheten

Din sökväg startar från domäncheckaren. Du måste se till att din domän är gratis att registrera och inte ockuperas av andra webbplatser. Det finns många tillgängliga tjänster som ICAAN WHOIS låter dig kontrollera vakansen online med bara flera klick.

Steg 2 – Sök efter domänen

När du har valt registratorn måste du skriva in önskat namn och kontrollera om det är tillgängligt. Systemet kommer att ge flera andra alternativ i priser och tillägg.

Steg 3 – Välj ett namn

Om det finns ett namn du gillar kan du lägga till det i kundvagnen och slutföra registreringsprocessen.

Steg 4 – Registreringsprocessen

I detta skede måste du följa enkla steg för att slutföra registreringen. Förbered dig för att fylla i luckorna och ge nödvändig information i kontrollpanelen eller installationsrutan. Du ska ange verkliga data. Använd aldrig falsk personlig information, eftersom denna faktor kan vara avgörande när du löser upphovsrättsfrågor eller domänmyndighetskamp. När du har skickat in all information finns det bara ett steg kvar.

Steg # 5 – Verifiering av domäner

Det sista steget är att verifiera din nya domän och bevisa ägandet. Du får en speciell verifieringslänk vidarebefordrad till din e-postadress som du har angett under steg 4.

5 saker att se upp

Som ni ser är processen att köpa domäner inte så svår som den kan verka. Du måste dock fortfarande vara medveten om vissa dolda risker och hot du måste se upp under registreringsprocessen.

 • Dolda kostnader – dolda extra avgifter och kostnader är normala för vissa onlinetjänster. Du måste läsa prispolicyn noggrant för att undvika nya kostnader i framtiden. Vissa företag erbjuder enorma rabatter för det första året med två gånger högre förnyelser. Se till att priset är detsamma och att det inte kommer att ändras under hela avtalet. Dessutom bör du undvika plattformar som tvingar dig att köpa sina tillägg som inte är till någon nytta.
 • Privat skydd – Domäninformation är vanligtvis gratis för allmänheten. Detta faktum kan uppmuntra spammare och hackare. En bra idé är att välja företag som garanterar användarnas integritet och inte tar ut extra avgifter för det.
 • Personlig information – Att ta hand om dina personuppgifter är viktigt eftersom vissa tjänster säljer användarnas information till tredje part. Läs villkoren för sekretesspolicy för att undvika kommersiella erbjudanden från andra webbplatser och organisationer för marknadsföring eller marknadsföring.
 • Leta efter transparens – en vanlig situation är när ett företag erbjuder överkomliga avgifter för registrering och förnyelse. Prissättningen är tydlig med undantag för avboknings- eller överföringsavgifter. I vissa fall kan avbokning eller överföring av domäner kosta dig en förmögenhet. Leta efter transparens och prissättning framåt för att undvika obehagliga överraskningar i framtiden.
 • Kundsupport – en viktig funktion som ofta underskattas av nybörjare. Tveka inte att kontakta supportteamet innan köpprocessen. Se till att det är redo att lösa problem och svara snabbt.

Domänåterhämtning och förlängning

I dag har en användare en chans att registrera en domän under en tioårsperiod som den maximala terminen. En bra idé är dock att börja med minst en eller två års period. Båda långa och korta domäninköp har sina egna fördelar och nackdelar.

Skäl att köpa långsiktigt:

 • det finns ingen risk att din domän kommer till konkurrenter.
 • ett bra valuta för pengarna, eftersom de flesta tjänster ger rabatter på långsiktiga köp.
 • det finns inget behov av ständiga förnyelser.

Skäl att köpa på kort sikt:

 • lättare att spåra alla domäner och hålla kontakten med deras status.
 • minimalt tryck på domänpriser, eftersom du inte behöver skynda dig för rabatter.
 • mindre risk för domäners utgång.

Både långa och kortvariga domäner kräver regelbundna förnyelser. Annars kommer din webbplats inte att vara tillgänglig för användarna. När ett domännamn har löpt ut och du inte lyckats förnya det i tid, finns det risk för att du tappar det. Konkurrenter brukar använda tappade domäner för sina SEO-ändamål samt för att tjäna lite pengar under auktionerna.

Av denna anledning måste du se till att det finns tillräckligt med tid till nästa förnyelse. En bra idé är att betala i förskott. Som regel skickar registratorerna aviseringar flera dagar / veckor före utgångsdatumet. Allt du behöver är att komma in på ditt konto och använda någon av de tillgängliga betalningsmetoderna för att överföra nödvändiga medel.

Vissa användare kan dock missa datumet. Goda nyheter är att de fortfarande kan dra nytta av en förnyelseperiod som kan ta upp till en månad. Endast den ursprungliga ägaren av domänen har rätt att förnya eller återställa den under graden. När du har missat den perioden kan alla användare från den globala webben registrera domännamnet regelbundet.

Poängen

Ett domännamn är det första steget i din onlinebedriftsinstallation trots nisch eller webbplatstyp. Det är din chans att göra ett bra första intryck samt öka SEO-rankningar eller rikta in besökare från en viss region.

Med så många olika tjänster måste du fortfarande undersöka och sortera några bästa alternativ med tydlig prissättning, inga dolda avgifter, bra kundsupport och integritetsskydd. Det hjälper dig att undvika oväntade ekonomiska och tekniska fällor i vägen att växa ditt projekt. Se till att ditt domännamn är i goda händer, så att din webbplats kan hålla i flera år.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map