Hva er et domenenavn, og hvordan fungerer domener?

hva er et domenenavn og hvordan fungerer domener


Prosessen med å bygge et nettsted starter fra å velge et domenenavn. Det er her de fleste nybegynnere møter sin første hindring på vei til en vellykket utplassering. De finner ryggen mot veggen på grunn av mange tekniske problemer og vilkår som webhotell, domeneregistrering, server osv.

På den annen side er det umulig å ha et nettsted uten et domene. I denne guiden vil vi prøve å dekke hver eneste utgave som kan høres litt for teknisk ut for nybegynnere. Vi vil diskutere nødvendigheten av domener, deres typer samt raske måter å velge og kjøpe dem på. Hovedoppdraget er å avklare hvordan et riktig domene vil fungere bra for nettstedet ditt i fremtiden. La oss komme i gang.

Hva er egentlig et domenenavn?

Vi kommer ikke til å dykke dypt inn i begrepet definisjon. For å gjøre ting enklere inneholder et nettsted to grunnleggende elementer. De inkluderer:

 • En webserver – La oss si at det er en fysisk (digital) lagring for filene og innholdet på nettstedet ditt. Den fungerer som en mekanisme som lagrer alle filer og sender dem til en besøkende hver gang han eller hun går til nettstedet ditt.
 • Et domenenavn – Ettersom hver bygning har en fysisk adresse, er et domenenavn det elektroniske nettstedets adresse. Med andre ord hjelper navnet folk med å finne nettstedet ditt ved å skrive det i nettleseren.

Global Web kommer som et stort nettverk av millioner av tilkoblede enheter. Alle datamaskiner, bærbare datamaskiner, nettbrett eller smarttelefoner samhandler med hverandre. En IP-adresse er den eneste måten å identifisere alle spesifikke enheter i nettverket. På den annen side ser en typisk IP-adresse ut som en endeløs liste over tall som det er umulig å huske.

Domenenavn er å forenkle prosessen med identifikasjon av nettsteder i stedet for å skrive inn uendelige tall. Brukere trenger bare å huske et kort navn som ikke bare er enkelt å skrive, men som også er relevant for hovedwebbykonseptet.

Hvordan fungerer domenet?

Til tross for de ukjente begrepene, ser prosessen ganske enkel ut. Den består av følgende stadier.

 1. Du skriver inn domenenavnet i nettleseren din.
 2. Når du har gjort det, sender den automatisk en forespørsel til DNS.
 3. Nettverket identifiserer navneservere tilknyttet nettstedets domene.
 4. Den bestemte navneserveren mottar den første forespørselen.
 5. Den sender dataene tilbake til brukerens nettleser.

I denne kretsen er navneserveren maskinen som støttes av din nettverksleverandør. Med andre ord, DNS-forespørselen vil bli videresendt til stedet nettstedet ditt er vert. Navneservere bruker spesiell programvare for å hente innholdet på nettstedet samt alle websidene.

Hvorfor er det nødvendig å ha et domenenavn?

Bortsett fra å tildele en nettadresse til nettstedet ditt, kan domenenavn spille en avgjørende rolle når det kommer til nettstedets anerkjennelse blant målbrukere. Samtidig kan det se ut til å være et viktig promoterings- og optimaliseringsverktøy for å bringe prosjektet ditt høyere i søkerangeringen.

 • Første brukers inntrykk. Et domenenavn er det første de besøkende ser. Et domene er ansiktet til prosjektet ditt. Den definerer om de besøkende vil ha et godt førsteinntrykk eller ikke. Gjør dem til å memorere nettstedets navn med et tydelig og fengende domene.
 • SEO Affect. La oss vurdere, du kjenner i det minste noen grunnleggende SEO-verktøy. Å ha et fokusnøkkelord i domenet ditt vil helt sikkert være et stort pluss jeg-betingelser for optimalisering av nettsteder. Forsikre deg om at stikkordet gjenspeiler nettstedets spesialisering eller felt.
 • Kampanjemuligheter. Et minneverdig og skarpt domene er et flott promoteringsinstrument. Du kan lett skille seg ut fra konkurrentene dine i nisjen, samt sikre vellykket merkevarebygging i det lange løp.

Definere typer domenenavn

Etter at du har lært om hvordan domenet fungerer og hva de faktisk er, må vi fremheve hoveddomenetypene. De inkluderer forskjellige utvidelser og nivåer som også kan spille en viktig rolle i videre utvikling av nettstedet.

Nøkkelen til suksess er å velge type avhengig av nettstedstype om du starter et kortsiktig prosjekt eller oppretter en solid kortsiktig virksomhet på Internett. Så her er de viktigste domenetypene du kan komme over:

 • TLD – forkortelsen står for Top Level Domains. Det betyr at den kan skilte med den høyeste noteringsrangeringen blant andre domenetyper. De mest populære TLD-ene inkluderer utvidelser som .com, .net, .org og noen andre.
 • ccTLD – typen introduserer TOPPLAN-domener med landskoden. De identifiserer det aktuelle nettstedet, noe som gjør det lettere for målgruppen å holde seg oppdatert. De fleste av dere har sannsynligvis sett slike utvidelser som .uk, .de, .in, etc..
 • sTLD – en annen TLD-type som refererer til sponsede domenenavn. De hører hovedsakelig til lokalsamfunn, ideelle organisasjoner, sosiale og pedagogiske knutepunkter, etc. De mest populære inkluderer .gov eller .edu. De regnes også som de mest pålitelige.

TLDer er ikke de eneste domenetypene du måtte komme over. Her er noen andre kategorier som er sjeldnere, selv om de fremdeles kan tjene spesielle mål.

Domener på andre nivå

Dømmer etter begrepet blir det klart at disse domenene setter seg direkte under TLDs. Som regel refererer slike typer til statlige eller finansinstitusjoner, universiteter, akademiske institusjoner, etc. De fleste av dere har sannsynligvis sett slike utvidelser som .gov.uk bestående av to avslutninger i stedet for en enkelt..

Underdomener

Noen eiere av nettsteder pleier å bruke underdomener for å representere flere selskapsdivisjoner. Et underdomene kan finne en bestemt avdeling eller katalog uten å kjøpe en egen TLD. De brukes hovedsakelig til separate promoteringskampanjer, destinasjonssider, tjenester osv. Det er imidlertid ikke alltid en god ide, spesielt når det gjelder gratis underdomener.

I noen tilfeller kan det hende du må bruke domener til omdirigeringsformål. Det betyr at når en bruker besøker ditt første nettsted, blir han eller hun automatisk videresendt til et annet nettsted. Det kan fungere bra for promoteringskampanjer, midlertidige sider med mikrositer.

Årsaker til å unngå gratis underdomener

Som det ble nevnt tidligere, er underdomener registrert for å lansere versjoner av barnesider. For eksempel er domenenavnet ditt superblog.com. Du må opprette et eget barneside for en videoseksjon. I dette tilfellet vil video.superblog.com være et domenenavn.

Årsakene til å ha et underdomene kan være følgende:

 • Midlertidige kampanjer.
 • Separate destinasjonssider.
 • Kortsiktige mikrositter.

Brukere anbefales å bruke underdomener bare for midlertidige oppgaver og websider som ikke vil være til nytte i nærmeste fremtid. Underdomener vil ikke fungere for en langsiktig virksomhet på lang sikt. Mens du jobber hardt med å lage innhold og SEO-vennlig innhold av høy kvalitet for ditt store prosjekt, vil du neppe sette pris på å føre kvalitetstrafikk til en midlertidig side fra hoveddomenet.

Fra både markedsførings- og SEO-bekymringer er det en bedre ide å konsentrere målgruppen din rundt det store prosjektet i stedet for å dele det mellom to forskjellige nettsteder. For store selskaper som krever vekst er det bedre å kjøpe flere TLDer med forskjellige utvidelser for å unngå ekstra kostnader i fremtiden.

Tips for å velge et domenenavn

Det er på høy tid at vi begynte å velge et riktig domene for nettstedet vårt. Oppgaven er ganske enkel i dag med tanke på mange domenegeneratorer og andre tjenester som letter prosjektet. Men som vi har sagt før, et domene er ansiktet til nettstedet ditt. En god ide er å komme med et fengende merkenavn i stedet for å velge generiske alternativer.

Selvlagde domener

Hvis du bestemmer deg for å opprette et domenenavn på egen hånd, fokuserer du på følgende problemer:

 • Gjør det annerledes – sørg for at domenet ditt høres annerledes ut fra konkurrenter, selv om det fortsatt er relevant. Ikke vær redd for å uttrykke kreativiteten din og gjøre den så minneverdig og gjenkjennelig som mulig.
 • Bruk synonymer – prøv å være unik og unngå tradisjonelle ord. Bruk iørefallende synonymer i stedet ved hjelp av tilgjengelige online tjenester som Thesaurus.
 • Hold det kort – unngå lange domenenavn. Prøv å gjøre det så kort som du kan. En god idé er å bo et sted mellom 7-14 tegn. Ikke overskrid disse grensene.
 • Enkel å skrive og stave – brukere vil neppe sette pris på domenenavn som er vanskelige å skrive. De vil heller velge et lettere nettstednavn. Forsikre deg om at domenet ditt er enkelt å stave.

SEO-vennlige domener

Domenet er ikke bare for å introdusere nettstedet ditt for publikum. Det kan se ut til å være et effektivt verktøy fra SEO-optimaliseringsperspektiver. Et riktig utført nettstednavn kan påvirke de videre søkemotorrangene. På den annen side er det ikke meningen at du skal overdrive med søkeord. Dette er hva du kan gjøre med det:

 • Sett inn fokusnøkkelfrase – En god idé er å lage et domenenavn med et fokusnøkkelord inni. Det skal være relevant for din spesielle nisje. Slik ser de fleste generiske navn ut. Det eneste problemet er at de er fullpakket med nøkkeluttrykk som gjør navnet vanskelig å lese og gjenkjenne. Dette er hva du bør unngå å forhindre spam.
 • Unngå midlertidige domener – Noen eiere av nettstedet endrer domener etter en tid. Det er en dårlig idé, spesielt hvis du starter en virksomhet for videre vekst og utvidelse. Hvis du endrer navnet på nettstedet, vil det ha en negativ innvirkning på prosjektets SEO og søkemotorrangeringer.

Tenk to ganger før du starter registreringsprosessen.

Generiske domener

Dette er domenene som automatisk genereres av online tjenester. Alt du trenger er å skrive inn firmaets navn eller nisje og få flere tilgjengelige alternativer med forskjellige utvidelser. På den ene siden kan de være en enkel løsning for de som leter etter en rask løsning. Vi anbefaler imidlertid å bruke eksklusive merkbare domener.

Hvorfor generiske domener ikke er så gode som merkevarer?

Hovedproblemet med generiske domener er at de stort sett er like. Du bør ikke forvente mye kreativitet fra nettjenesten, spesielt hvis den er gratis. Brandable nettstednavn ser unike ut. De er lettere å huske og ser ut til å være mer gjenkjennelige. En god ide å skille seg ut fra hovedkonkurrentene.

På den annen side kan du bruke generiske domener som inspirasjonskilde i tilfelle du ikke klarer å finne frem ditt eget navn. Imidlertid bør du unngå typiske navn som kan være villedende for målgruppen. Du vil neppe sette pris på trafikken din for å bli delte nettsteder med faktisk de samme generiske domenenavn.

Hvilken domeneforlengelse du skal velge?

Når du har laget et fantastisk og originalt navn på nettstedet ditt, må du velge en utvidelse. Vi har allerede dekket dette problemet når vi diskuterer domenetypene. Denne gangen vil vi se nærmere på de tilgjengelige alternativene.

En domenetillegg er et suffiks vi bruker etter en prikk. Det kan se ut til å være en avgjørende faktor for fremtidig opprykk. Selv om de fleste eiere av nettsteder lengter etter .com, er det ikke bra for noen nettsteder som er fokusert rundt et bestemt land eller region. I denne situasjonen ser en ccTLD ut som et bedre alternativ.

Med andre ord, utvidelsen er avhengig av nettstedets type, mål, formål osv. Ta en titt på noen av de tilgjengelige alternativene:

 • .info – bra for blogger, informasjonsprosjekter og nettsteder som ikke er relatert til kommersielle aktiviteter.
 • .co – i motsetning til forrige suffiks, brukes denne utvidelsen for kommersielle nettsteder.
 • .org – bra for utdanningsinstitusjoner, veldedige organisasjoner eller andre typer ikke-lønnsomme prosjekter.
 • .nett – bra for tekniske blogger, online guider, manualer, hosting leverandører, osv.

Bortsett fra tradisjonelle TLD-er nevnt ovenfor, er det også sponsede utvidelser. De kan være en god løsning for en bestemt nisje, ettersom de tydeliggjør bransjen prosjektet ditt refererer til. Noen av de mest populære sponsede utvidelsene inkluderer for eksempel:

 • .foto – perfekt for online gallerier og fotoprosjekter. De vil fungere fint for profesjonelle fotografer.
 • .media – et domeneforlengelse for prosjekter som videostreamingstjenester, plattformer for å lagre og dele mediefiler osv.
 • .klubb – en TLD-utvidelse som brukes av forskjellige lokalsamfunn og klubber som er relatert til idrettslag, utdanningsorganisasjoner, musikalske samlinger osv.

Sponsede domener er dyrere sammenlignet med typiske TLD-er. På den annen side er de mindre fleksible. For eksempel er det enklere å bytte mellom forskjellige nisjer med .com-domenet enn å hoppe inn i et nytt felt med .club. Så du må tenke på utvidelsesplanen på forhånd.

Domenenavn Kjøpeguide

I dagens Internett-miljø er det flere måter å koble domenenavnet ditt til et nettsted. Noen av dem krever ikke en egen registreringsprosess. Noen plattformer tilbyr alt-i-ett-løsninger for brukere. Uansett kan du velge mellom tre hovedvarianter:

 • Domeneregistreringstjenester – de kommer som verktøy som bare brukes til domeneregistrering. Det betyr at du må håndtere prosessen på egen hånd fra bunnen av og deretter koble den til nettstedet ditt, avhengig av plattform. Prosessen er ganske tidkrevende, selv om det er en sjanse for å spare deg for et par dollar.
 • Hosting Providers – et godt alternativ for de som ønsker etter en løsning med alle funksjoner i pakken. Ledende plattformer tilby gratis domener innenfor en betalt plan.
 • Nettstedsbyggere – en annen måte å få et domene allerede koblet til ditt fremtidige nettsted. Du får faktisk et bygningsverktøy med en plan som også inkluderer et gratis domenenavn. På den annen side må du holde deg til et enkelt instrument.

Hvis du trenger maksimal frihet og fleksibilitet, kan det første alternativet være en god idé. Du kan registrere et domene du liker og deretter velge den mest passende plattformen som tilfredsstiller nettstedets behov. I dette tilfellet må du fullføre 5 viktige trinn.

Trinn 1 – Kontroller tilgjengeligheten til domenet

Stien din starter fra domeneskontrollen. Du må sørge for at domenet ditt er gratis å registrere og ikke okkupert av andre nettsteder. Det er mange tilgjengelige tjenester som ICAAN WHOIS slik at du kan sjekke ledigheten på nettet med bare flere klikk.

Trinn 2 – Søk etter domenet

Etter at du har valgt registraren, må du skrive inn det foretrukne navnet og sjekke om det er tilgjengelig. Systemet vil gi råd til flere andre alternativer i priser og utvidelser.

Trinn 3 – Velg et navn

Hvis det er et navn du liker, kan du legge det til i handlekurven og fullføre registreringsprosessen.

Trinn 4 – Registreringsprosessen

På dette stadiet må du følge enkle trinn for å fullføre registreringen. Forbered deg på å fylle ut hullene og gi nødvendige data i kontrollpanelet eller konfigurasjonsboksen. Du skal angi virkelige data. Bruk aldri falske personlige opplysninger, da denne faktoren kan være avgjørende når du løser opphavsrettslige spørsmål eller kjemper for domene autoritet. Når du har sendt inn all informasjonen, er det bare ett trinn igjen.

Trinn 5 – Verifisering av domener

Det siste trinnet er å bekrefte det nye domenet ditt og bevise eierskapet. Du vil få en spesiell bekreftelseskobling videresendt til e-postmeldingen du har angitt under trinn 4.

5 ting å se opp

Som du kan se er prosessen med å kjøpe domener ikke så vanskelig som den kan se ut. Du må likevel være klar over skjulte risikoer og trusler du må passe på under registreringsprosessen.

 • Skjulte avgifter – skjulte ekstra avgifter og kostnader er normalt for noen online tjenester. Du må lese prispolitikken nøye for å unngå nye kostnader i fremtiden. Noen selskaper tilbyr enorme rabatter for det første året med to ganger høyere fornyelser. Forsikre deg om at prisen er den samme og ikke vil endres gjennom hele avtalen. Videre bør du unngå plattformer som tvinger deg til å kjøpe tilleggene deres som ikke er til nytte.
 • Personvern – Domenedetaljer er vanligvis gratis for publikum. Dette faktum kan oppmuntre til spammere og hackere. En god idé er å velge selskaper som garanterer brukernes personvern og ikke krever ekstra gebyrer for det.
 • Personlig informasjon – Å ta vare på personopplysningene dine er avgjørende ettersom noen tjenester selger brukernes informasjon til tredjepart. Les vilkårene for personvern for å unngå kommersielle tilbud fra andre markedsførings- eller promoteringsnettsteder og organisasjoner.
 • Se etter åpenhet – en vanlig situasjon er når et selskap tilbyr rimelige registrerings- og fornyelsesgebyr. Prispolitikken er klar med unntak av avbestillings- eller overføringsgebyr. I noen tilfeller kan kansellering eller overføring av domene koste deg en formue. Se etter åpenhet og priser foran deg for å unngå ubehagelige overraskelser i fremtiden.
 • Kundeservice – en viktig funksjon som ofte undervurderes av nybegynnere. Ikke nøl med å kontakte supportteamet før kjøpsprosessen. Forsikre deg om at den er klar til å løse problemer og svare raskt.

Domenegjenoppretting og forlengelse

I dag har en bruker en sjanse til å registrere et domene for en periode på 10 år som den maksimale perioden. Imidlertid er det en god ide å starte med minst 1 eller 2-års periode. Begge lange og kortsiktige domenekjøp har sine egne fordeler og ulemper.

Grunner til å kjøpe langsiktig:

 • det er ingen risiko for at domenet ditt kommer til konkurrenter.
 • en god verdi for pengene, ettersom de fleste tjenester gir rabatter på langsiktige kjøp.
 • det er ikke nødvendig med konstante fornyelser.

Grunner til å kjøpe kortsiktig:

 • lettere å spore alle domener og holde kontakten med statusene deres.
 • minimumspress på domeneprising, siden du ikke trenger å skynde deg å få rabatter.
 • mindre risiko for utløp av domenet.

Både lange og kortsiktige domener krever regelmessig fornyelse. Ellers vil ikke nettstedet ditt være tilgjengelig for brukerne. Når et domenenavn har gått ut og du ikke klarte å fornye det i tide, er det fare for å miste det. Konkurrenter har en tendens til å bruke droppet domener for sine SEO-formål, så vel som for å tjene penger under auksjonene.

Av denne grunn må du sørge for at det er nok tid til neste fornyelse. En god ide er å betale på forhånd. Som regel sender registrarer varsler flere dager / uker før utløpsdatoen. Alt du trenger er å komme inn på kontoen din og bruke en av de tilgjengelige betalingsmetodene for å overføre nødvendige midler.

Noen brukere kan imidlertid gå glipp av datoen. Gode ​​nyheter er at de fortsatt kan dra nytte av en fornyelsesperiode som kan vare opptil 1 måned. Bare den opprinnelige eieren av domenet har rett til å fornye eller gjenopprette det i løpet av avdragsperioden. Når du har gått glipp av denne perioden, kan alle brukere fra det globale nettet registrere domenenavnet regelmessig.

Bunnlinjen

Et domenenavn er den første fasen av distribusjonen din på nettet til tross for nisje eller nettstedstype. Det er din sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk, samt øke SEO-rangeringer eller målrette besøkende fra en bestemt region.

Med så mange forskjellige tjenester, trenger du fremdeles å undersøke og sortere ut noen av de beste alternativene med klare priser, ingen skjulte avgifter, god kundesupport og personvern. Det vil hjelpe deg å unngå uventede økonomiske og tekniske feller i måten å vokse prosjektet ditt på. Forsikre deg om at domenenavnet ditt er i gode hender, slik at nettstedet ditt kan vare i flere år.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map