Beralih dari Squarespace ke Wix

Beralih dari Squarespace ke Wix


Ruang Squarespace dan Wix adalah dua pembangun laman web yang popular, yang sangat berbeza dari segi pendekatan reka bentuk web, set ciri, fungsi dan khalayak sasaran. Walaupun Squarespace terutama tertumpu pada keperluan kreatif dan usahawan, Wix memberikan kebebasan kreatif dan pelbagai alat dan ciri untuk memenuhi keperluan pelbagai kategori pengguna.

Fakta bahawa anda memutuskan untuk beralih dari Squarespace ke Wix tidak bermaksud bahawa salah satu platform ini lebih baik daripada yang lain. Ini hanya soal pilihan, objektif dan apa yang lebih penting, keperluan reka bentuk web semasa.

Kandungan adalah faktor lain yang mesti diingat dan ia juga merupakan salah satu elemen terpenting dalam proses penghijrahan laman web. Adakah anda bersedia untuk mengatasi semua lonceng dan peluit proses pemindahan laman web anda? Maka sudah tiba masanya untuk membincangkannya secara terperinci.

Pemindahan Laman web Squarespace to Wix: Professional atau DIY?

Perkara pertama yang harus anda tentukan adalah kaedah paling berkesan untuk menyelesaikan tugas. Tidak menjadi masalah, sama ada anda pernah melakukannya sebelum ini atau ini adalah percubaan pertama anda, selalu ada banyak keraguan yang berkaitan dengan proses tersebut. Apa yang anda harus sedar ialah kedua-dua pembangun laman web tidak platform sumber terbuka. Sejalan dengan itu, mereka tidak membenarkan akses dan pemindahan kod yang mudah. Akibatnya, mustahil untuk memindahkan laman web Squarespace anda secara automatik.

Oleh itu, anda perlu melakukannya secara manual dan di sinilah anda akan menghadapi masalah penting yang lain: penghijrahan profesional atau DIY. Ini hanya dua varian yang mungkin untuk berjaya beralih dari satu platform ke platform lain tanpa kehilangan kandungan laman web, nama domain dan elemen mustahak lain yang mustahak.

Sekiranya anda mempunyai latar belakang reka bentuk laman web, maka anda pasti dapat menguruskan projek secara bebas. Tetapi apa rasa membuang masa dan usaha anda, jika anda seorang pemula? Dalam kes ini, pastinya lebih masuk akal untuk mengupah profesional, yang akan melakukannya untuk anda. Mari kita cepat mengkaji kebaikan dan keburukan kedua-dua pilihan sekarang.

Menggaji Profesional

Apabila berkaitan dengan penghijrahan laman web, melibatkan profesional nampaknya penyelesaian yang lebih munasabah dan logik. Inilah sebabnya. Profesional reka bentuk web, yang sudah berpengalaman dalam menukar laman web antara platform, mempunyai pengetahuan langsung tentang semua langkah dan aspek khusus dari setiap layanan. Mereka tahu pasti apa yang diharapkan dari sistem ini atau itu dan bagaimana mengatasi masalah yang mungkin anda hadapi sepanjang proses tersebut.

Pindahkan Squarespace ke Wix

Hasilnya, anda menjimatkan masa dan usaha, tetapi anda harus bersiap sedia untuk melabur dalam pekerjaan ini. Kelebihan kaedah lain ialah anda tidak akan dibiarkan begitu sahaja selepas itu. Sekiranya terdapat masalah, bug atau kesulitan lain yang tidak dijangka, anda akan selalu berpeluang menghubungi pakar, yang akan membantu anda menangani masalah dengan cara terbaik dan dengan pelaburan masa / usaha minimum.

Pemindahan Laman Web DIY

Adakah anda pasti mempunyai kepakaran dan pengetahuan reka bentuk web yang mencukupi untuk memindahkan laman web anda dari Squarespace ke Wix secara bebas? Maka anda boleh melakukannya sendiri tanpa membelanjakan wang anda. Namun, bersiaplah untuk melaburkan masa dan usaha anda. Sekiranya anda benar-benar akan memulakan proses pemindahan laman web manual, kemudian tinjau perincian prosedur dalam garis panduan yang disenaraikan di bawah.

Cara Beralih dari Squarespace ke Wix – Panduan Terbaik

Fasa 1. Pemindahan Kandungan

Seluruh proses memakan masa beberapa jam. Berikut adalah langkah-langkah yang mesti diikuti untuk menyelesaikan tugas dengan berkesan:

 1. Daftar untuk Wix dan meneroka platform secara terperinci.
 2. Pergi ke akaun Squarespace anda dan dapatkan papan pemuka dengan semua fail yang terdapat di sana. Eksport fail ke arkib ZIP dan kemudian simpan di komputer anda.
 3. Akses papan pemuka Wix dan buka Editor. Buat susun atur laman web standard, cuba berpegang pada reka bentuk laman web anda. Kemudian import fail dan kandungan yang diarkibkan.
 4. Sebaik sahaja anda selesai dengan pemindahan kandungan anda, anda mungkin fokus pada penyesuaian laman web. Wix menawarkan banyak reka bentuk berkualiti tinggi – pilih saja yang paling sesuai dengan niche anda dan teruskan untuk menyesuaikannya. Terdapat butang pratonton yang mudah yang membolehkan anda meneroka templat yang anda minati dengan penuh perhatian.
 5. Setelah mengatasi pemindahan konten, jangan lupa untuk memeriksa kedudukan laman web anda di hasil mesin pencari untuk memastikan anda tidak kehilangannya. Untuk memeriksa sama ada semuanya baik-baik saja, jangan lupa menyalin dan menyemak URL laman web. Sekiranya mustahil untuk memindahkan beberapa URL secara manual dengan alasan apa pun, sediakan pengalihan untuk halaman ini. Kemudian sediakan atau salin tag meta (ini adalah tajuk dan keterangan) untuk semua halaman dan juga tag alt untuk gambar yang tersedia di halaman ini.

Fasa 2. Squarespace ke Pemindahan Domain Wix

Proses penghijrahan laman web tidak hanya berlaku untuk pemindahan kandungan. Untuk memastikan projek anda mendapat kembali kedudukannya di enjin carian dan tidak akan kehilangan lalu lintas, anda harus memindahkan nama domain anda dari Squarespace ke Wix. Namun, ingat bahawa anda akan dapat melakukannya, jika domain anda telah didaftarkan dengan pembangun laman web lebih dari 60 hari yang lalu.

Sekiranya anda memutuskan untuk memindahkan domain percuma, anda harus tahu bahawa Wix mungkin mengenakan yuran untuk penggunaannya, bergantung pada rancangan yang akan anda langgani. Lebih-lebih lagi, pembangun sistem memperhatikan bahawa proses penghijrahan nama domain tidak segera – dalam beberapa kes, mungkin memerlukan masa hingga 7 hari untuk menyelesaikannya. Berikut adalah panduan terperinci untuk membantu anda menangani pemindahan domain dengan mudah.

 1. Buka Kunci Domain. Jangkau Menu Rumah Squarespace, cari “Tetapan” dan kemudian klik bahagian “Domain” untuk memilih yang anda mahu pindahkan. Tatal ke bawah dan hapus centang kotak “Kunci Domain”.
 2. Dapatkan Kunci Pemindahan Domain. Tepat setelah anda membuka kunci domain, pergi ke bahagian bawah panel, di mana anda akan melihat butang “Dapatkan Kunci Transfer”. Klik untuk menyalin kunci pemindahan nama domain yang akan anda tawarkan. Anda memerlukan kunci ini (yang juga dikenali sebagai EPP atau kod kebenaran), semasa membenarkan pertukaran domain dengan Wix.
 3. Pindahkan Nama Domain. Akses panel kawalan Wix dan daftar untuk Wix Combo atau Unlimited Plan. Masalahnya adalah bahawa langganan yang lebih murah tidak membenarkan pemindahan nama domain. Lihat arahan migrasi yang terdapat di panel kawalan sistem.
 4. Masukkan EPP (kebenaran) kod yang anda dapat dari Squarespace dan kemudian klik butang “Kirim”.
 5. Sistem ini akan menawarkan anda menu drop-down, memberikan panduan terperinci mengenai tindakan selanjutnya. Ngomong-ngomong, jika Anda berniat untuk menjaga nama domain Anda dihoskan oleh Squarespace, Anda harus kembali ke domain yang telah Anda pilih di panel “Domain” dan tandakan kotak “Kunci Domain”.
 6. Lanjutkan Pendaftaran Nama Domain. Untuk dapat bekerja dengan sistem menggunakan nama domain anda, anda harus memperluasnya dengan Wix. Tempoh pemanjangan minimum berlangsung selama satu tahun atau lebih, bergantung pada rancangan dan anggaran anda.
 7. Pilih Pilihan Privasi. Langkah seterusnya menyiratkan pilihan pilihan privasi, yang paling sesuai dengan keperluan anda. Wix memungkinkan untuk memilih pendaftaran peribadi atau awam. Sekiranya anda memutuskan untuk memilih pilihan terakhir, domain anda akan dapat diakses di pangkalan data maklumat WHOIS.

Ini adalah langkah terperinci yang harus anda lakukan untuk memindahkan kandungan dan nama domain anda dari Squarespace ke Wix. Sekiranya anda melakukan semuanya dengan betul, anda akan mendapat pautan pengesahan selanjutnya melalui e-mel untuk mengesahkan pemindahan.

Pokoknya

Agak sukar untuk menyukarkan proses penghijrahan dari Squarespace ke Wix. Namun, jika ini adalah pengalaman pertama anda dan anda tidak pernah melakukannya sebelum ini, terdapat banyak aspek yang mungkin anda lupakan. Masalahnya ialah kedua-dua pembangun laman web mempunyai ciri, ciri dan parameter khas mereka sendiri, yang mungkin memberi kesan serius pada pemindahan laman web anda dalam jangka masa panjang. Apa yang serius mempengaruhi proses dan membuatnya cukup memakan masa adalah keperluan untuk memindahkan kandungan laman web dan nama domain anda. Di sinilah garis panduan yang disenaraikan dalam siaran akan berguna bagi anda.

P.S. Untuk memastikan laman web anda berfungsi dengan baik dan kemajuan penghijrahan berjaya, anda telah memeriksa kinerjanya dengan teliti. Luangkan masa anda untuk menguji projek sebelum membatalkan langganan Squarespace anda. Ini adalah kaedah pasti untuk mengekalkan data dan prestasi projek anda. Secara keseluruhan, beralih dari Squarespace ke Wix adalah prosedur biasa, yang merangkumi beberapa langkah yang mesti dimiliki. Sekiranya anda tidak pasti bahawa anda akan berjaya menyelesaikan tugas anda sendiri, hubungi pakar untuk merasa selamat.

Pesanan Pemindahan Laman Web

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map