Beralih dari Weebly ke Shopify

cara menukar dari weebly ke shopify


Weebly dan Shopify adalah dua pembangun laman web terkenal yang mempunyai banyak persamaan. Kedua-dua sistem ini memungkinkan untuk membuat, mengurus dan berjaya mempromosikan laman web eCommerce. Walaupun Shopify selalu dan kini kekal sebagai pembangun laman web eCommerce yang lengkap, Weebly telah memperoleh fungsi ini secara relatif tidak lama dahulu, iaitu setelah pemerolehannya oleh Square pada tahun 2018. Pembangun laman web semestinya sistem yang layak, yang memungkinkan untuk membuat fungsi dan visual kedai web yang menarik. Namun, ketika datang ke laman web eCommerce, Shopify dianggap sebagai pemimpin yang tidak dapat diucapkan.

Jelas, Shopify adalah pembangun laman web eCommerce yang lebih fleksibel dan penuh dengan ciri berbanding pesaingnya. Keperluan untuk berpindah dari Weebly ke Shopify sering dijelaskan oleh pengembangan intensif kedai dalam talian anda dan juga rangkaian produk yang anda jual. Walaupun pelbagai jenis produk meningkat, anda memerlukan lebih banyak ruang untuk mengatur proses perdagangan dengan berkesan. Ini adalah ketika Shopify mula bermain.

Baca juga:
Weebly vs Shopify – perbandingan mendalam.

Bolehkah Anda Mengatasi Dengan Menghidupkan Sendiri?

Sekiranya anda merasakan bahawa anda tidak akan dapat menangani tugas itu secara bebas atau anda terpaksa mengambil masa untuk melakukan itu tetapi bersedia untuk melabur dalam bantuan profesional, maka pengambilan pekerja adalah sangat masuk akal. Menyedari semua nuansa kedua platform, orang ini akan menyelesaikan pemindahan dengan lebih cepat dan dengan keberkesanan yang lebih tinggi. Terlebih lagi, anda akan dapat menghubungi pakar sekiranya terdapat sesuatu yang tidak kena dengan laman web baru anda selepas penghijrahan.

Pemindahan laman web DIY adalah penyelesaian yang lebih mudah kerana ia membolehkan anda menggunakan salah satu perkhidmatan khusus, yang dibuat dengan tujuan ini. Alat ini dapat membantu anda melakukan migrasi antara perkhidmatan dalam jangka masa yang singkat, tetapi mereka tidak selalu dapat memindahkan semua elemen laman web dan mereka tidak selalu menganggap nuansa serius dan kecil dari perkhidmatan yang anda beralih antara.

Yang harus anda ketahui ialah tidak semua fail dan elemen laman web dipindahkan secara automatik. Ada yang masih berada di platform sebelumnya dan memerlukan pemindahan manual. Sama ada anda menginginkannya atau tidak, anda masih perlu memindahkannya secara bebas.

Oleh itu, mengapa anda tidak beralih dari Weebly ke Shopify sendiri untuk benar-benar yakin akan kualiti dan keselamatan proses penghijrahan projek? Berikut adalah gambaran keseluruhan terperinci mengenai rancangan dan langkah mustahak proses migrasi Weebly-to-Shopify.

Cara Beralih dari Weebly ke Shopify: Panduan terperinci

Fasa 1. Pemindahan Kandungan

 1. Sebelum memindahkan kandungan, luangkan masa anda untuk meneroka tetapan Shopify umum.
 2. Import data Weebly anda ke Shopify. Anda boleh pergi dua cara di sini: sama ada dengan menggunakan perkhidmatan migrasi automatik yang mudah seperti Troli2Cart atau dengan mengeksport / mengimport fail yang diperlukan secara manual. Pilihan terakhir memerlukan lebih banyak masa, tetapi ia juga dianggap lebih selamat. Adalah masuk akal untuk menggunakannya, jika anda mempunyai lebih daripada 20 produk dalam stok, maklumat produk disimpan di sistem lain dan jika anda akan membuat kemas kini produk secara berkala.
 3. Semasa mengeksport kedai Weebly anda secara manual, keseluruhan maklumat produk akan dimasukkan ke dalam aplikasi spreadsheet CSV. Eksport produk anda ke dalam fail ini.
 4. Pergi ke akaun Shopify anda dan import fail dari fail CSV anda di bahagian yang diperlukan. Semak fail yang dimuat naik dan juga produk untuk memastikan produk tersebut dipindahkan dengan betul.
 5. Periksa sama ada produk disusun mengikut kehendak anda di Shopify. Sekiranya diperlukan, tambahkan parameter produk yang kurang (nama, gambar, keterangan, deskripsi meta dll.).
  Sekiranya anda merasakan bahawa kedai web anda tidak mempunyai aplikasi tertentu, anda dapat menjumpainya di pasar Aplikasi Appify. Aplikasi yang terdapat di sana adalah percuma dan berbayar.
 6. Luangkan masa anda untuk menyesuaikan kedai dalam talian Shopify baru anda. Terdapat banyak reka bentuk yang anda dapati di sana. Pilih salah satu daripadanya dan gunakan alat lain untuk memberikan penampilan unik laman web anda.

Fasa 2. Pemindahan Domain

Untuk mengarahkan nama domain anda dari Weebly ke Shopify, anda perlu pergi ke bahagian Tab Domain di akaun Weebly anda untuk mendapatkan kod kebenaran dan mengedit tetapan DNS.

Jangkau bahagian tetapan dan klik bidang “Domain”. Cari nama domain yang anda minati dan hapus centang butang “Kunci Domain”. Anda akan ditawarkan kunci pemindahan di panel kawalan.

Sejurus selepas itu, daftar ke Shopify dan akses tetapan DNS untuk melakukan pengeditan yang diperlukan. Import kod pengaktifan yang anda dapat dari Weebly.

Sekiranya anda akan menjual produk fizikal, anda perlu menyediakan maklumat penghantaran, pembayaran dan perincian cukai. Mereka boleh disesuaikan di papan pemuka kedai dalam talian Shopify anda. Sekiranya anda tidak memerlukan pilihan ini dan merancang untuk menjual produk dan perkhidmatan digital, ada kemungkinan untuk mematikan pilihan penghantaran di sini juga.

Sebaik sahaja anda selesai dengan semua langkah proses migrasi, anda boleh terus menguji kedai web anda dan menunggu hasilnya.

Pokoknya

Tukar dari Weebly ke Shopify nampaknya tidak mudah, tidak kira seberapa berpengalaman anda. Terdapat banyak aspek yang harus dipertimbangkan di sini kerana setiap platform dilengkapi dengan ciri dan ciri khasnya sendiri, yang mungkin memberi kesan pada proses migrasi.

Apa sahaja platform yang anda akan beralih, prosesnya akan terdiri daripada 2 peringkat: nama domain dan pemindahan kandungan. Dan ada satu perkara lagi yang tidak boleh anda anggap remeh: jangan nyahaktifkan laman web Weebly anda sehingga anda memastikan proses penghijrahan berjaya dan laman web berasaskan Shopify baru anda berfungsi dengan baik, dengan semua elemen dan ciri terpelihara. Mudah-mudahan, panduan kami akan meminimumkan semua masalah yang berkaitan dengan migrasi, memastikan hasil akhir yang tinggi dalam jangka masa panjang.

Mulakan dengan Shopify Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map