Beralih dari Weebly ke Wix

bagaimana menukar dari weebly ke wix


Sebab-sebab untuk beralih dari Weebly ke Wix mungkin berbeza banyak. Kenyataan bahawa anda telah memutuskan untuk menukar platform tidak bermaksud bahawa Weebly tidak patut diberi perhatian. Ini semua mengenai usaha, matlamat dan niat reka bentuk web semasa anda.

Selepas pemerolehan Weebly oleh Square pada tahun 2018, pembangun laman web telah mendapat tumpuan eCommerce yang kuat. Ini menjadi salah satu sebab pengguna sistem beralih ke platform lain.

Wix telah menjadi salah satu destinasi penghijrahan laman web yang paling popular, terutama bagi pengguna, yang tidak berminat dengan pembangunan laman web eCommerce, dengan mengutamakan ciri reka bentuk web standard. Dan tidak hairanlah ketika ini Wix adalah pembangun laman web yang paling terkenal dan hebat, yang boleh menjadi pengganti perkhidmatan membina laman web mana pun. Pembangun laman web menyediakan pelbagai pilihan alat penyesuaian reka bentuk, templat dan promosi laman web.

Baca juga:
Wix vs Weebly – perbandingan mendalam.

Sekiranya anda telah memutuskan untuk berhijrah dari Weebly ke Wix, terdapat banyak masalah yang perlu dipertimbangkan. Ini termasuk nama domain, hosting, kandungan dan kedudukan SEO. Sudah tiba masanya sekarang untuk mengetahui betapa rumitnya proses beralih ke Wix dan siapa yang boleh memanfaatkannya.

Pemindahan Laman Web Weebly to Wix: Profesional atau DIY?

Ketika berkaitan dengan migrasi laman web, soalan pertama yang difikirkan oleh pengguna adalah bagaimana mengatasinya dengan betul. Sama ada ini adalah pengalaman pemindahan laman web pertama anda atau anda sudah melakukannya, anda masih mempunyai keraguan mengenai keberkesanan proses hanya kerana anda mungkin tidak yakin dengan nuansa khas setiap sistem ini.

Sebenarnya, tidak ada yang terlalu rumit mengenai proses penghijrahan laman web, jika anda sudah biasa dengan langkah-langkah yang mesti dilakukan. Tetapi bagaimana dengan pengguna kali pertama, yang tidak pernah melakukannya sebelum ini? Sekiranya anda tergolong dalam kategori pengguna ini, anda boleh memilih salah satu daripada dua pilihan: Penghijrahan laman web DIY atau pengambilan profesional.

Menggaji Profesional

Pakar pemindahan laman web mempunyai pengetahuan langsung tentang semua nuansa setiap pembangun laman web yang memungkinkan untuk mencapai hasil yang lebih baik. Mereka juga mengetahui semua langkah yang melibatkan proses migrasi, yang mengurangkan waktu pemindahan laman web. Apa yang penting, anda dapat terus berhubung dengan pakar ini. Sekiranya ada yang tidak betul atau anda menghadapi masalah tertentu, anda hanya akan menghubungi mereka untuk mengatasi masalah ini dengan cara yang terbaik.

Baca juga:
Cara Mengupah Pakar Wix Profesional.

Pemindahan Laman Web DIY

Apa sahaja keputusan yang akhirnya akan anda ambil, masih masuk akal untuk mempertimbangkan kemungkinan pemindahan laman web DIY. Bagaimanapun, ada panduan berguna tentang bagaimana menyelesaikan proses dengan kerumitan minimum. Jadi, mengapa tidak mencubanya? Berikut adalah gambaran ringkas mengenai prosedur menukar Weebly to Wix serta langkah-langkah yang mesti anda pertimbangkan untuk mengelakkan masalah yang berpotensi.

Cara Beralih dari Weebly ke Wix – Panduan Utama

Fasa 1. Pemindahan Kandungan

Perlu diingat bahawa tidak ada pemindahan automatik di Weebly. Jadi, bersiaplah untuk mengeksport fail anda dan memuat naiknya ke Wix secara manual. Ini adalah langkah-langkah yang harus diikuti untuk menjayakannya:

 1. Pergi ke akaun Weebly anda dan akses papan pemuka laman web anda. Klik butang “Edit Laman” dan tunggu sehingga dimuat.
 2. Pergi ke tetapan laman web dan cari bahagian “Arkib”. Buat arkib ZIP fail laman web anda dan hantarkan e-mel ke alamat yang diperlukan.
 3. Pergi ke e-mel anda dan muat turun arkib ZIP ke desktop anda. Simpan fail untuk mengeksportnya lebih jauh ke laman web Wix baru anda.
 4. Arkib Weebly

 5. Jangkau papan pemuka Wix, buka Editor Wix, replikasi susun atur laman web umum dan import fail dan kandungan yang belum dibungkus di sana.
 6. Periksa kedudukan laman web baru anda di enjin carian kerana ini adalah salah satu petunjuk utama pertukaran laman web yang berjaya. Apa yang harus anda lakukan adalah menyalin dan memeriksa URL, mengatur 301 pengalihan untuk URL tersebut yang tidak dapat dipindahkan untuk beberapa sebab, menyalin dan menyiapkan tag meta (judul dan keterangan) untuk semua halaman dan juga tag alt untuk semua gambar.

Fasa 2. Pemindahan Domain Weebly to Wix

Untuk memindahkan nama domain anda dari Weebly ke Wix, anda harus membukanya terlebih dahulu dan mendapatkan Kod EPP. Ingatlah bahawa anda akan diizinkan untuk melakukannya, jika sudah 60 hari sejak tarikh pendaftaran domain. Anda juga harus memahami bahawa hakikat pemindahan domain tidak bermaksud bahawa anda juga harus menukar penyedia hosting. Sekiranya laman web anda dihoskan dengan Weebly atau syarikat hosting lain, anda boleh membiarkannya tidak berubah.

 1. Akses akaun Weebly anda dan matikan kunci pendaftar. Ini akan menjadi langkah pertama untuk memindahkan nama domain. Perlu diingat bahawa apabila anda membuat perubahan ini, perlindungan privasi WHOIS anda juga tidak akan berlaku.
 2. Jangkau Halaman Domain dan pilih domain yang ingin anda pindahkan. Anda akan ditawarkan semua pilihan yang ada. Klik pautan “Lumpuhkan” yang terdapat di bawah ikon Kunci Pendaftar. Selepas itu, anda akan melihat kod kebenaran EPP di sebelah pautan. Sekiranya anda tiba-tiba berubah fikiran, anda sentiasa dapat mengaktifkan semula kunci dan menyembunyikan kod EPP dengan hanya mengaktifkan pautan Aktifkan. Ingat kod EPP anda kerana anda harus menentukannya, semasa mendaftarkan domain anda dengan Wix.
 3. Daftar untuk Wix Combo atau Pelan Tanpa Had (rancangan yang lebih murah tidak membenarkan pemindahan domain). Pergi ke panel kawalan sistem dan terokai arahannya.
 4. Sekarang, sudah tiba masanya untuk masukkan kod EPP anda dapat dari Weebly. Sebaik sahaja anda melakukannya, klik butang “Kirim”.
 5. Anda akan melihat menu lungsur turun yang menawarkan garis panduan terperinci.
 6. Ikuti mereka untuk menyelesaikan sisa proses.
 7. Lanjutkan pendaftaran nama domain anda (jangka masa minimum adalah setahun, tidak kurang).
 8. Berikan maklumat hubungan anda, jika anda belum melakukannya.
 9. Sekarang, sudah tiba masanya untuk memilih pilihan privasi yang paling sesuai dengan keperluan anda. Wix menawarkan pendaftaran Peribadi dan Awam. Sekiranya anda memilih penyelesaian yang terakhir, nama domain anda akan terbuka dalam rekod maklumat WHOIS.
 10. Pilih pilihan pembayaran, yang paling sesuai dengan anggaran anda dan menjadikannya perjanjian.

Sekiranya anda melakukan semuanya dengan betul, anda akan mendapat pautan e-mel pengesahan. Aktifkan dan bersiap sedia untuk memindahkan kandungan laman web anda.

Pokoknya

Beralih dari Weebly ke Wix mungkin memerlukan sedikit masa kerana anda tidak mempunyai pengalaman yang sepadan. Dengan begitu banyak aspek yang mesti ada dalam proses ini, risiko mengabaikannya cukup tinggi. Setiap platform mempunyai nuansa dan parameter tersendiri yang tidak boleh dipandang remeh dan mungkin mempunyai pengaruh serius terhadap hasilnya.

Dan satu perkara lagi: jangan nyahaktifkan laman web Weebly anda sehingga anda memastikan proses penghijrahan betul dan laman web berasaskan Wix baru anda berfungsi dengan baik. Kesimpulannya, proses beralih dari Weebly ke Wix itu sendiri tidak rumit. Ikuti sahaja langkah-langkah yang dinyatakan di atas untuk menjayakannya.

Pesanan Pemindahan Laman Web

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map