Beralih dari Weebly ke WordPress

cara menukar dari weebly ke wordpress


Beralih dari Weebly ke WordPress mungkin idea yang baik, jika anda mempunyai niat untuk membuat dan mempromosikan laman web yang lengkap. Fakta bahawa WordPress pada mulanya adalah platform blogging menjadikan aplikasinya sebagai jalan penyelesaian yang wajar untuk pengembangan dan promosi projek-projek ini.

WordPress dilengkapi dengan set ciri canggih, pilihan integrasi yang kuat dan alat SEO yang sempurna, yang memberi impak besar kepada pembangunan laman web.

Untuk berjaya memindahkan laman web WordPress dari Weebly, anda harus memindahkan nama domain dan kandungan anda. Prosedur ini agak berbeza dengan menukar laman web antara pembangun laman web. WordPress adalah CMS dan, oleh itu, memerlukan lebih banyak usaha dan masa untuk menyelesaikan proses pemindahan. Mari kita tinjau aspek utama menukar laman web Weebly anda ke WordPress sekarang.

Baca juga:
Weebly vs WordPress – perbandingan mendalam.

Migrasi Laman Web Profesional atau DIY: Pilihan Apa yang Perlu Dihendaki?

Sama ada anda pengguna pertama kali atau pereka web yang berpengalaman, ada dua soalan utama yang mungkin anda bimbangkan. Ini termasuk cara anda harus melengkapkan proses pemindahan laman web – sama ada secara bebas atau dengan pengambilan profesional pihak ketiga.

Bantuan Profesional

Mengupah profesional nampaknya merupakan jalan penyelesaian yang jauh lebih munasabah dan selamat. Para profesional reka bentuk web, yang pernah bekerja dengan setiap perkhidmatan ini, mengetahui perbezaan dan ciri khas mereka. Oleh itu, mereka menganggapnya, ketika memindahkan laman web dari Weebly ke WordPress. Ini membantu mengelakkan kemungkinan masalah yang boleh merosakkan keseluruhan kejayaan pengalaman penghijrahan laman web anda. Sekiranya anda masih menghadapi masalah selepas itu, anda boleh menghubungi pemaju, yang akan membantu anda menyelesaikannya dengan berkesan.

Pesanan Pemindahan Laman Web

Penghijrahan Laman Web DIY

Proses penghijrahan laman web melibatkan pemahaman mendalam mengenai ciri-ciri setiap platform serta latar belakang reka bentuk web tertentu. Sekiranya anda merasa bersedia untuk menangani tugas tersebut, anda boleh melakukannya dengan tangan anda sendiri (manual 100%) atau dengan perkhidmatan separa automatik yang terdapat di web.

Bagaimanapun, terserah kepada anda untuk membuat pilihan terakhir, tetapi mengapa anda masih tidak cuba beralih dari Weebly ke WordPress sendiri? Lihat panduan terperinci mengenai cara mempermudah proses ini dan menjadikannya cepat tetapi berkesan.

Cara Beralih dari Weebly ke WordPress: Manual Langkah demi Langkah

Fasa # 1: Pemindahan Kandungan

Untuk menjadikan kandungan beralih dari Weebly ke WordPress lebih fleksibel dan difahami, pembangun laman web mempunyai alat dalam talian percuma – Weeblytowp.com, yang akan mengimport fail anda dari Weebly dan menukarnya menjadi mod yang serasi dengan WordPress. Pada masa yang sama, ia tidak mengubah laman web Weebly yang ada, yang menjadikan prosedur ini selamat dan mudah untuk semua orang.

 1. Pergi ke laman web pengimport dan tentukan URL laman web Weebly anda di bidang yang sesuai di sana. Anda akan diminta memasukkan nama sebenar, e-mel dan memilih format eksport pilihan (alat ini menawarkan format WXR secara lalai dan tidak digalakkan untuk menukarnya kecuali anda mempunyai syarat lain).
 2. Tentukan, jika anda ingin memasukkan halaman laman web ke dalam fail eksport. Tetapan lalai menawarkan pilihan “Ya”. Biarkan ia tidak berubah jika anda tidak merancang untuk pergi tanpa laman web Weebly anda.
 3. WeeblytoWP

 4. Klik butang “Eksport Laman Web Weebly Saya” untuk memulakan pengimportan fail dari Weebly ke WordPress. Kemudian anda akan melihat butang untuk memulakan muat turun fail eksport Weebly. Klik dengan butang tetikus kanan dan pilih pilihan “Simpan pautan sebagai” dari senarai menu. Ini diperlukan untuk memuat turun fail export.xml ke komputer peribadi anda.
 5. Import Kandungan Weebly ke WordPress. Sekarang setelah fail eksport dimuat turun ke komputer, sudah tiba masanya untuk mengimportnya ke WordPress. Log masuk ke akaun anda dan sampai ke halaman Alat »Import. Anda akan melihat senarai pengimport yang tersedia untuk pelbagai platform. Pilih WordPress dan aktifkan pautan “Pasang Sekarang”. Ini adalah bagaimana anda akan memasang plugin pengimport di laman web WordPress anda. Setelah pemasangan selesai, klik butang “Run Importer” untuk memulakan proses dan sampai ke halaman pengimport WordPress.
 6. Klik butang “Pilih Fail” dan pilih fail export.xml yang dimuat turun.
 7. Klik butang “Muat Naik Fail dan Import” kemudian. Tunggu sehingga pengimport WordPress memuat naik fail eksport dan menganalisisnya.
 8. Tugaskan pengarang. Sekiranya anda mahu, anda boleh mengimport / mengeksport penulis dari laman web Weebly anda. Anda juga boleh membuat pengarang baru atau memberikan hak pengarang kepada pengguna WordPress yang ada.
 9. Import gambar. Untuk melakukannya, klik kotak yang terdapat di sebelah “Muat turun dan Import Lampiran Fail” dan kemudian butang “Kirim” untuk melancarkan pengimport. WordPress secara automatik akan mengimport kandungan dari fail eksport ke pangkalan data, termasuk gambar yang dihubungkan ke halaman laman web Weebly anda.
 10. Sekiranya anda melakukan semuanya dengan betul, anda akan melihat mesej kejayaan. Pergi ke kawasan pentadbir untuk memeriksa, sama ada semua kandungan anda ada. Jangan lupa untuk memeriksa fail perpustakaan media.
 11. Periksa tetapan SEO anda. Pergi ke akaun Weebly anda, akses halaman Domain dan klik domain yang ingin anda edit. Kemudian klik butang “Tukar” yang terdapat di sebelah medan pelayan nama dan cari halaman tetapan domain di sana. Pergi ke skrin seterusnya untuk memasukkan pelayan nama host WordPress baru anda. Simpan tetapan.
 12. Sediakan Permalinks. Jangkau halaman yang sesuai di bahagian tetapan. Pilih pilihan “Struktur Tersuai” dan kemudian tambahkan / blog /% postname% di bidang yang dilampirkan. Simpan tetapan yang telah anda buat.
 13. Akses halaman Tetapan »Permalinks dan simpan perubahan yang dibuat.
 14. Pastikan semua tetapan SEO, URL dan tag meta anda diisi dengan betul.

Fasa # 2: Pemindahan Domain

Ketika menggunakan WordPress, CMS tidak menawarkan hosting bersepadu. Sebaliknya, ia membolehkan memilih hosting dari pembekal lain. Luangkan masa anda untuk mengkaji beberapa alternatif hosting dan syaratnya untuk memilih yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Fakta bahawa anda mempunyai laman web bermaksud anda juga sudah mempunyai domain yang didaftarkan. Sejajar dengan itu, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memindahkannya ke WordPress. Sebenarnya, peraturan migrasi domain mungkin berbeza dengan hosting yang akan anda jalani. Senarai syarikat hosting cukup mengagumkan dan anda pasti akan mempunyai pilihan yang bagus.

Pokoknya

Weebly dan WordPress adalah platform penciptaan web yang layak digunakan untuk projek peribadi atau perniagaan. Namun, masing-masing berbeza dalam pendekatan reka bentuk web dan alat yang digunakan untuk melancarkan dan mengurus laman web. Tidak penting apa objektif dan alasan anda harus beralih dari Weebly ke WordPress.

Yang paling penting adalah pilihan yang akan anda pilih untuk tujuan ini. Walaupun pemindahan laman web profesional nampaknya menjimatkan masa dan penyelesaian pintar, ia tidak menjimatkan kos dan berpatutan dalam jangka masa panjang. Di sinilah masuk akal untuk mengetahui cara memindahkan laman web Weebly anda ke WordPress secara manual. Panduan yang disenaraikan di atas akan membantu anda menyelesaikan masalah, mencapai hasil yang diharapkan.

Mulakan dengan WordPress Sekarang

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map