Beralih dari Wix ke WooCommerce

Beralih dari Wix ke WooCommerce


Terdapat beberapa penyelesaian yang munasabah untuk beralih Wix ke WooCommerce. Yang pertama adalah niat untuk memperluas kedai web berasaskan Wix anda dan membawanya ke tahap yang baru. Ini dapat dicapai dengan menyediakan set ciri eCommerce yang luar biasa dan kaya yang ditawarkan oleh WooCommerce.

Kedua, apabila kedai Wix anda berkembang, anda mungkin menghadapi masalah ketika menguruskan pelbagai produk, yang jelas juga terus meningkat. Akhirnya, anda mungkin mempunyai niat untuk membuat halaman yang unik untuk setiap produk. Dengan menawarkan banyak alat penyesuaian reka bentuk, WooCommerce akan memberikan fokus eCommerce kepada kedai dalam talian anda, tanpa mengira matlamat awalnya.

Perkhidmatan Migrasi atau Profesional Laman Web DIY?

Semasa membuat keputusan untuk berhijrah dari Wix ke WooCommerce, anda harus bersedia menghadapi banyak cabaran. Ini kerana prosesnya tidak semudah yang awalnya kelihatan dan terdapat banyak nuansa yang perlu anda atasi untuk menjayakannya. Perkara ini benar terutamanya berkaitan dengan keperluan dan kemahiran pemula.

Proses migrasi dari Wix ke WooCommerce menyiratkan beberapa langkah yang mesti ada. Ini termasuk pemindahan domain dan hosting, eksport / import produk yang tepat, pengalihan lalu lintas, pengoptimuman SEO laman web lebih lanjut. Ini bukan senarai aspek lengkap yang perlu dipertimbangkan, semasa beralih dari satu platform ke platform lain.

Terdapat dua pilihan untuk dipertimbangkan di sini – anda boleh cuba memindahkan laman web anda secara manual atau menggunakan bantuan profesional. Pilihan mana yang lebih disukai dalam kes anda? Ini bergantung pada kemahiran dan ukuran kedai web anda.

Sekiranya anda bukan profesional reka bentuk web tetapi mempunyai kedai dalam talian bersaiz besar atau besar dan ingin memindahkannya ke WooCommerce, maka penggunaan program penghijrahan laman web khusus akan menjadi penyelesaian yang lebih munasabah.

Salah satu sistem terbaik untuk dicuba dalam kes ini adalah Troli2Cart, yang memastikan pemindahan troli beli-belah automatik, menjadikannya selamat, cepat dan bebas dari kerumitan. Sistem tidak hanya akan memindahkan produk, pesanan dan profil pelanggan anda secara automatik, tetapi juga akan memberikan bantuan 24/7 untuk menangani semua masalah yang berkaitan.

Troli2Cart

Pesanan Pemindahan Laman Web

Tidak diperlukan bantuan teknologi atau pengetahuan untuk menyelesaikan peralihan data yang tepat dalam beberapa minit sahaja. Proses itu sendiri merangkumi tiga langkah sahaja dan tidak akan mempengaruhi prestasi kedai Wix anda, yang sering menjadi salah satu aspek yang berkaitan dengan pemilik kedai web.

Namun, sebelum memutuskan untuk memindahkan pemindahan laman web automatik, ingatlah bahawa sistem ini dibayar dan tidak boleh dipercayai sepenuhnya. Ini kerana sebahagian elemen laman web tidak dapat dipindahkan secara automatik dan memerlukan pemindahan manual.

Sekiranya anda memiliki kedai dalam talian yang kecil dan tidak mempunyai pengalaman dalam penghijrahan laman web atau bahkan kemahiran pengekodan asas, masih masuk akal untuk mencuba memindahkan laman web secara manual sendiri. Lihat panduan terperinci yang akan membantu anda beralih dari Wix ke WooCommerce dengan keberkesanan maksimum.

Cara Beralih dari Wix ke WooCommerce – Panduan Utama

Sebaik sahaja anda selesai dengan anda Penghijrahan laman web Wix ke WordPress, sudah tiba masanya untuk melakukan pemindahan kedai web yang betul. Dengan tujuan ini, pada mulanya anda harus menggabungkan pemalam Woocommerce untuk meneruskan penghijrahan kedai web lebih jauh. Proses ini sendiri melibatkan beberapa peringkat yang mesti ada. Di sini mereka pergi:

 1. Eksport Produk dari Wix Store. Pembina laman web membolehkan mengeksport produk dari kedai web bersama dengan data utama mereka dalam format fail CSV. Namun, ingat bahawa prosedur ini belum berlaku untuk semua produk. Eksport barang digital tidak disokong pada masa ini. Terlebih lagi, sistem ini membolehkan mengeksport sehingga 5000 produk. Ini mungkin menjadi penghalang pasar raya besar dalam talian dengan berpuluh-puluh ribu barang ditawarkan untuk dijual.
  Eksport Produk dari Wix Store
 2. Pilih Produk yang Ingin Dieksport. Jangkau tab produk kedai untuk mencari dan mengeksport produk fizikal. Untuk melakukannya, aktifkan bahagian “Eksport Produk ke Fail CSV”. Sekiranya anda tidak melihat ikon, pilih tab “Fizikal” di bahagian Penapis. Tekan butang “Eksport” untuk mula memuat turun produk ke dalam fail CSV.
  Pilih Produk yang Ingin Dieksport
 3. Eksport Produk Terpilih. Tandakan produk terpilih yang ingin anda eksport dan aktifkan butang yang sesuai. Kemudian aktifkan butang “Eksport” untuk memuat turun fail CSV dengan produk yang dipilih.
  Eksport Produk Terpilih
 4. Import Produk ke WooCommerce. Yang harus anda ketahui ialah woocommerce mempunyai pengimport / pengeksport csv bawaan. Ini menjadikan proses pengimportan fail lebih mudah dan lebih selamat. Tidak kira berapa banyak produk yang anda ingin import ke WooCommerce, semuanya akan diimport dalam satu fail CSV – yang anda buat di Wix. Cukup pilih fail CSV yang dimuat turun dan mulakan prosedur eksport.
  Import Produk ke WooCommerce
 5. Fikirkan Imej. Semasa memindahkan gambar, ingatlah bahawa gambar tersebut harus dimuat naik terlebih dahulu atau tersedia dalam talian untuk diimport lebih jauh ke kedai web WooCommerce baru anda. URL gambar luaran juga disokong dan mungkin diimport ke Perpustakaan Media platform sekiranya diperlukan. Sekiranya gambar sudah tersedia di Perpustakaan Media, anda boleh menentukan nama failnya untuk memindahkannya ke bahagian produk anda.
  Fikirkan Imej
 6. Muat naik Produk dari fail CSV dengan satu muat naik sahaja. Untuk melakukannya, capai papan pemuka WooCommerce dan kemudian akses bahagian “Produk”. Pilih tab “Import” yang terdapat di bahagian atas halaman untuk melihat skrin Muat Naik Fail CSV.
  Muat naik Produk dari fail CSV dengan satu muat naik sahaja
 7. Mulakan Prosedur Import. Pilih butang “Pilih Fail” dan kemudian pilih fail CSV yang disimpan di komputer anda. Sebagai peraturan, elemen CSV standard dipisahkan dengan koma, tetapi jika anda menggunakan pilihan Terhad CSV lanjutan, anda dapat menentukan pembatas lain yang telah anda gunakan dalam fail.
  Mulakan Prosedur Import
 8. Petakan Medan CSV ke Produk. Sejurus selepas memuat naik fail produk CSV anda, anda akan melihat skrin Pemetaan Lajur. WooCommerce akan cuba memadankan nama lajur dari fail CSV anda ke medan yang tersedia secara lalai.
  Petakan Medan CSV ke Produk
 9. Laraskan Medan yang Diperlukan. Jangkau menu lungsur turun untuk menyesuaikan medan yang diperlukan. Sekiranya terdapat produk atau elemen yang tidak ingin anda import ke kedai WooCommerce baru anda, maka tandakan tab “Jangan import”. Perlu diingat bahawa semua lajur yang tidak dikenali atau tidak ditentukan juga tidak akan diimport secara lalai.
  Laraskan Medan yang Diperlukan
 10. Jalankan pengimport. Akhirnya, aktifkan butang “Jalankan Pengimport” untuk memulakan proses. Tunggu sehingga selesai sepenuhnya dan jangan memuat semula atau kemas kini halaman sehingga selesai. Itu semua mengenai import fail produk CSV ke WooCommerce.
  Jalankan pengimport
 11. Sesuaikan Halaman Produk. Sebaik sahaja anda selesai dengan import produk fail CSV dari Wix ke WooCommerce, anda harus berusaha menyesuaikan halaman produk. Ia dapat dilakukan dengan mudah melalui pemasangan dan pengaktifan plugin WordPress tambahan, seperti WooBuilder Blocks atau WooCommerce Single Product Page Customizer. Plugin ini memungkinkan untuk menambahkan elemen HTML atau teks ke halaman produk yang diperlukan tanpa perlu mengedit tema itu sendiri.
  Sesuaikan Halaman Produk
 12. Laraskan Tetapan SEO. Sekiranya anda tidak mahu kehilangan kedudukan kedai web semasa di enjin carian dan lalu lintas, anda harus menetapkan tetapan SEO utama. Salin dan periksa tag meta dan struktur URL halaman untuk memastikannya betul. Sekiranya tidak, siapkan dan edit mengikut keperluan. Sekiranya terdapat halaman yang tidak diarahkan secara lalai, sediakan pengalihan juga. Dan jangan lupa periksa, jika semuanya dilakukan dengan betul.
  Laraskan Tetapan SEO

Pokoknya

Tidak perlu dikatakan bahawa Wix adalah pembangun laman web all-in-one yang lengkap yang dapat merangkumi spektrum keperluan pengguna yang luas. Walau bagaimanapun, ketika datang pembangunan laman web eCommerce, mungkin kekurangan fleksibiliti dan fungsi canggih untuk memulakan dan menguruskan kedai web berskala besar. Di sinilah penghijrahan ke WooCommerce mungkin merupakan jalan penyelesaian yang munasabah.

Terdapat dua cara anda boleh pergi ke sini. Anda boleh memilih untuk menggunakan program migrasi keranjang belanja automatik seperti Troli2Cart, sebagai contoh, atau cuba memindahkan kedai web Wix anda sendiri. Pilihannya pada dasarnya bergantung pada saiz kedai dalam talian anda dan kadar kepakaran reka bentuk web anda. Garis panduan yang disenaraikan di atas dapat membantu anda menyelesaikan tugas dengan keberkesanan maksimum.

Walaupun anda pasti berjaya melakukan pemindahan kedai web Wix anda ke WooCommerce, jangan nyahaktifkan laman Wix anda atau tutup akaun sekaligus. Anda mungkin menghadapi masalah yang tidak dapat diramalkan, jika anda terlepas nuansa tertentu semasa proses migrasi. Luangkan masa anda untuk memeriksa, jika laman web WooCommerce baru anda berfungsi dengan baik dan hanya kemudian nyahaktifkan akaun Wix anda sebelumnya.

Pesanan Pemindahan Laman Web

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map