Beralih dari Wix ke WordPress

Situasi ketika anda mula menyedari bahawa laman web Wix anda tidak mempunyai fungsi adalah kerap kerana mustahil untuk memberitahu terlebih dahulu bagaimana kemajuan perniagaan anda. Sama ada anda mempunyai kedai dalam talian atau laman web perniagaan yang dibina dengan Wix, anda mungkin merasakan keperluan untuk menggunakan ciri dan alat yang lebih maju untuk pengembangan selanjutnya.


Sekiranya ini hanya situasi yang anda hadapi, anda mungkin mempertimbangkan peluang untuk beralih dari Wix ke WordPress. CMS dilengkapi dengan pilihan integrasi yang lebih maju dan luas, yang memungkinkan untuk memberikan fungsi yang lebih baik kepada sumber anda.

Semasa mengambil keputusan untuk memindahkan laman web anda dari Wix ke WordPress, anda harus sedar bahawa prosesnya tidak begitu mudah. Hal ini berlaku terutama untuk pemula, yang mungkin tidak mempunyai kemahiran dan kepakaran reka bentuk web untuk menangani pelbagai nuansa teknikal.

Beralih dari Wix ke WordPress juga menyiratkan pemindahan kandungan dan domain, pengalihan lalu lintas ke hosting baru, pemeliharaan kedudukan mesin carian projek anda dan banyak masalah lain. Sekiranya anda merasa sukar untuk mengurus semua nuansa ini sendiri, lihat petua yang ditawarkan oleh gude ini untuk memudahkan proses peralihan untuk anda.

Perkhidmatan Migrasi atau Profesional Laman Web DIY?

Apa pun alasan untuk beralih dari Wix ke WordPress, terdapat banyak masalah yang perlu diselesaikan untuk menjayakan proses tersebut. Keseluruhan prosedur untuk berpindah dari satu platform ke platform lain tidak semestinya sukar dan rumit, jika anda mengetahui semua nuansa teknikal dan ciri kedua-dua perkhidmatan. Sangat bagus, jika anda seorang pakar khusus, tetapi bagaimana jika anda tidak? Dalam kes ini, anda boleh memilih salah satu penyelesaian yang ada.

Pindahkan Wix ke WordPress

 • Penyelesaian pertama memberi peluang untuk memilih salah satu program migrasi laman web khusus. Alat ini sama sekali tidak selamat kerana kemungkinan laman web anda akan mengalami kesilapan serius setelah proses penghijrahan juga cukup tinggi. Lebih-lebih lagi, program penghijrahan laman web tidak murah, yang bermaksud bahawa anda secara automatik melabur dalam perkhidmatan yang tidak menjamin hasil yang baik. Adakah ada yang boleh anda lakukan untuk itu? Nasib baik, ya.

 • Penyelesaian migrasi laman web kedua menyiratkan penggunaan perkhidmatan yang ditawarkan oleh profesional, yang mengetahui semua nuansa proses dan dapat menolong anda dalam masa yang sama sekali.

Pakar dari CMS2CMS akan meneroka semua elemen penting dalam laman web anda serta parameter dan ciri teknikal perkhidmatan yang ingin anda beralih. Mereka akan mengurus setiap tahap proses pemindahan laman web, tetap menghubungi Anda untuk memaksimumkan hasilnya.

Sekiranya anda tidak menyukai penyelesaian kerana beberapa sebab dan percaya bahawa kemahiran anda akan mencukupi untuk mengatasi prosedur anda sendiri, berikut adalah cadangan berguna mengenai cara memanfaatkannya sepenuhnya. Teruskan membaca untuk meneroka panduan terperinci yang disediakan di bawah.

Cara Beralih dari Wix ke WordPress – Panduan Utama

Perkara-perkara penting disediakan dalam panduan Wix to WordPress ini yang boleh anda layari dan hafal untuk menyelesaikan tugas dengan sebaik mungkin:

 1. Pilih hosting yang betul. Walaupun Wix menawarkan hosting bersepadu, WordPress membolehkan memilih penyedia hosting anda sendiri. Ini adalah langkah pertama yang harus anda mulakan. Terokai hos yang ada dan paling popular, pilih rancangan yang sesuai dan pelajari syarat dan spesifikasi yang ditawarkannya.
 2. Pindahkan nama domain. Sekiranya laman web Wix anda dilengkapi dengan nama domain yang didaftarkan, langkah seterusnya adalah memindahkannya ke penyedia hosting yang dipilih. Syarat dan kos proses penghijrahan akan bergantung pada tuan rumah dan rancangan yang akan anda jalani.
 3. Pasang WordPress. pada hosting yang dipilih dan pelajari asas penggunaan sistem. Ini tidak memerlukan banyak masa dan usaha kerana proses penyediaannya cepat dan mudah. Sistem ini dilengkapi dengan tutorial yang dapat difahami, yang menawarkan panduan langkah demi langkah tentang cara mengatasi pemasangannya dengan mudah. Namun, ingatlah bahawa mungkin ada nuansa teknikal tertentu yang tidak boleh anda abaikan, jika anda tidak mahu membahayakan prestasi laman web anda.
 4. Salin Reka Bentuknya. Mustahil untuk menyalin keseluruhan reka bentuk Wix ke WordPress secara automatik kerana terdapat terlalu banyak nuansa di sini. Untuk mendapatkan reka bentuk laman web yang serupa, anda mesti membuatnya sendiri. Dengan tujuan ini, anda boleh memilih dan menyesuaikan templat WordPress yang sudah siap atau menyewa pereka web bebas, yang akan menyelesaikan tugas untuk anda.
 5. Eksport data laman web Wix ke WordPress. Sama seperti pemindahan reka bentuk, anda harus mengeksport data Wix anda dan mengimportnya ke WordPress secara manual. Salin teks dan buat halaman di laman web WordPress anda untuk mengimport lebih banyak catatan di sana.
 6. Import Imej. WordPress tidak mengimport gambar secara automatik dari akaun Wix anda. Ini bermaksud bahawa anda harus melakukannya sekali lagi secara manual. Untuk melakukan itu, anda perlu memasang plugin Imej Luaran Import WordPress. Sebaik sahaja plugin diaktifkan, akses “Media >> Bahagian Imej Imej ”dan selesaikan tugas.
 7. Lihat dan Siapkan Permalinks. Sekiranya anda tidak mahu kehilangan lalu lintas laman web Wix, luangkan masa anda untuk melihat struktur URL WordPress akhir untuk memastikannya betul. Nasib baik, kerana adanya plugin yang hebat, WordPress adalah CMS yang mesra SEO dan ini memungkinkan anda untuk mengatur dan menyesuaikan struktur semua pautan laman web anda. Luangkan masa anda untuk memeriksa, jika anda telah memindahkan tag meta tajuk dan keterangan anda dengan betul untuk setiap halaman laman web.
 8. Sesuaikan laman web anda. Setelah melakukannya, sudah tiba masanya untuk menjelajah WordPress dan menggunakan set alatnya untuk menyesuaikan laman web anda yang baru dipindahkan.

Terdapat juga satu masalah penting yang harus anda ketahui. Jangan tergesa-gesa untuk menyahaktifkan laman web Wix anda atau menutup akaun anda. Ini mungkin berguna bagi anda, sekiranya ada yang tidak kena dengan proses penghijrahan laman web. Anda akan melakukannya dengan mudah, apabila anda sudah selesai dengan proses migrasi – pastikan laman web WordPress anda berfungsi dengan baik.

Pokoknya

Laman web Wix tidak diragukan lagi lengkap, tetapi WordPress adalah CMS yang sangat unggul dalam fungsi dan dapat meningkatkan prestasi laman web anda ke tahap tertinggi. Setelah selesai proses pemindahan laman web, jangan terburu-buru untuk menerbitkannya. Sebelum melakukan itu, pastikan semua plugin dipasang dengan betul dan berfungsi dengan betul. Perkara yang sama adalah mengenai templat dan persembahan kandungan.

Anda juga harus memeriksa, sama ada semua pengalihan dari laman web lama ke laman web baru diaktifkan dan menguji laman web sekali lagi. Tugas lain yang mesti ada ialah memeriksa sifat responsif laman web WordPress anda untuk melihat seberapa baik laman web tersebut dipaparkan pada peranti mudah alih.

Pesanan Pemindahan Laman Web

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map