Beralih dari WordPress.com ke WordPress.org

Beralih dari WordPress.com ke WordPress.org


Banyak pemula lebih mengutamakan WordPress, ketika terlibat dalam proses pembangunan laman web. Namun, banyak dari mereka menjadi bingung ketika memilih antara sistem dan sering mengutamakan WordPress.com dan bukannya WordPress.org, yang merupakan penyelesaian yang lebih disukai dalam kes mereka.

Walaupun mereka mula mengerjakan projek permulaan mereka, mereka segera menyedari bahawa menggunakan WordPress.com jauh lebih sukar daripada yang kelihatan sejak awal. Mereka menghadapi masalah dengan penyuntingan kod, promosi laman web – belum lagi nuansa yang berkaitan dengan hosting (atau proses bergerak antara tuan rumah) dan pilihan nama domain, yang tidak disediakan secara lalai di WordPress.org.

Mengapa Beralih dari WordPress.com ke WordPress.org?

Sebenarnya, WordPress.com adalah pembangun laman web berasaskan WP, yang memungkinkan untuk membuat projek serba boleh, menawarkan hosting bersepadu, nama domain, banyak alat penyesuaian reka bentuk dan templat untuk dipilih. WordPress.org, pada gilirannya, adalah halaman utama CMS WordPress yang terkenal di dunia, yang jauh lebih sukar untuk dikuasai untuk pemula dan memerlukan kesedaran pengekodan tambahan.

Menyedari ketidakupayaan untuk menguasai pengurusan laman web dari sudut teknikal cepat atau lambat mencetuskan keperluan untuk mula mencari alat pembinaan laman web yang lebih mudah, lebih mudah, berpatutan namun mempunyai ciri khas. Dalam banyak kes, beralih dari WordPress.com yang dihoskan sendiri kepada WordPress.org terbukti menjadi penyelesaian yang munasabah. Platform terakhir memberi anda hak pemilikan laman web mutlak dan kebebasan bertindak.

Kini tiba masanya untuk mengetahui, jika masuk akal untuk melakukan migrasi laman web DIY atau menyewa profesional untuk melakukannya untuk anda. Itulah yang akan kita bincangkan lebih lanjut.

Menukar DIY atau Menyewa Perkhidmatan Profesional?

Sebaik sahaja anda memutuskan untuk berpindah dari WordPress.com ke WordPress.org, masalah pertama dan paling membakar adalah memutuskan pilihan pemindahan laman web terbaik. Di sinilah anda akan menghadapi dua alternatif yang popular: penghijrahan laman web DIY vs pengambilan perkhidmatan profesional. Kedua-dua pilihan mempunyai kebaikan dan keburukannya, realisasi dan analisis yang memungkinkan untuk menggunakan penyelesaian yang tepat dalam jangka panjang.

Wordpress.com ke WordPress.org

Pesanan Pemindahan Laman Web

Sekiranya anda mengupah pembangun web profesional atau menggunakan sistem penghijrahan laman web khusus, anda menghadapi risiko tidak dapat mengurus dan mengemas kini laman web WordPress anda selepas itu dan, dengan itu, anda tidak akan mempunyai pilihan lain selain menghubungi pembangun yang anda sewa dan berulang-ulang untuk menyelesaikan masalah anda.

Sekiranya anda tidak mahu perkara itu berlaku dan ingin mengawal sepenuhnya proses pengembangan dan promosi laman web anda pada masa akan datang, sangat masuk akal untuk mencuba beralih dari WordPress.com ke WordPress.org sendiri. Ini mungkin memerlukan sedikit usaha dan masa, tetapi ini adalah satu-satunya cara yang pasti untuk merasa bertanggungjawab terhadap setiap langkah proses pemindahan laman web. Di sinilah garis panduan langkah demi langkah yang disenaraikan di bawah akan sangat membantu.

Cara Beralih dari WordPress.com ke WordPress.org – Panduan Utama

Sebelum anda memulakan, ada satu perkara yang tidak boleh anda abaikan. Walaupun WordPress.com adalah pembangun laman web yang dihoskan sendiri, WordPress.org adalah CMS, yang tidak dilengkapi dengan hosting dan domain bersepadu dan itu adalah salah satu kebimbangan utama pemula.

Anda perlu mencari a penyedia hosting yang boleh dipercayai, lihat rancangan, syarat dan langganan yang ditawarkannya dan pilih yang sesuai dengan keperluan pembangunan dan promosi laman web semasa anda. Anda juga memerlukan nama domain. Sekiranya anda sudah memilikinya, maka anda harus memberikannya sambil mendaftar akaun hosting baru anda. Ini akan membantu mengekalkan kedudukan mesin pencari anda dan mengalihkan lalu lintas dari laman web sebelumnya dengan betul, sambil menyelesaikan langkah-langkah seterusnya, iaitu:

 1. Pilih Hosting – Langkah pertama yang perlu dilakukan adalah memilih hosting dan memasang WordPress di atasnya. Terdapat banyak penyedia hosting untuk dipilih, yang memerlukan masa dan usaha untuk meneroka semua pilihan yang ada dan membuat pilihan yang tepat berdasarkan keperluan anda.

 2. Eksport Data dari WordPress.com – Log masuk ke akaun WordPress.com anda dan sampai di papan pemuka laman web anda. Akses bahagian Pentadbiran WP dan klik untuk membuka kawasan pentadbir. Kemudian pergi ke bahagian “Alat” dan kemudian ke kawasan “Halaman Eksport”.

  Eksport WordPress.com

  Apabila anda mengklik butang, anda akan diarahkan ke halaman baru, di mana anda akan ditawarkan untuk memilih salah satu pilihan Transfer Percuma atau Dipandu. Kami mengesyorkan memilih pilihan percuma dan kemudian klik butang “Mula Eksport”. Setelah itu, anda akan sampai ke skrin seterusnya, di mana anda harus memilih elemen data yang ingin anda eksport. Pilih varian “Semua Kandungan”, jika anda ingin mengeksport semua kandungan sekaligus dan kemudian tekan butang “Muat turun Eksport Fail”.

  Sekiranya anda melakukan semuanya dengan betul, alat eksport akan menawarkan anda untuk memuat turun fail XML (yang akan mengandungi semua gambar, catatan, kategori, tab, halaman web, komen, menu navigasi dan bidang lain) ke komputer anda supaya anda dapat mengimportnya lebih jauh ke laman web baru.

 3. Pasang CMS WordPress – Sebaik sahaja fail XML siap untuk diimport lebih lanjut, sudah tiba masanya untuk memuat turun dan memasang CMS serta menyambungkan akaun hosting anda. Ingat bahawa beberapa penyedia hosting (suka Bluehost, sebagai contoh) tawarkan pemasangan WordPress automatik 1 klik yang hanya memerlukan beberapa minit sahaja dan tidak memerlukan usaha anda. Jika tidak, anda mesti memasang WordPress sendiri, tetapi ini juga agak mudah dan pantas – ikuti panduan dan petua yang dihasilkan oleh sistem semasa anda menyelesaikan tugas.

 4. Import Kandungan – Sebaik sahaja anda selesai dengan pemasangan CMS, anda boleh meneruskan import kandungan. Untuk melakukan itu, Anda perlu mengakses bahagian admin di laman web baru, mencapai bahagian “Alat” dan kemudian halaman “Import”, di mana anda akan ditawarkan untuk mengaktifkan butang “Pasang Sekarang” untuk menjalankan alat pengimport.

  Alat Import CMS WordPress

  Setelah menyelesaikan langkah ini, Anda akan diarahkan ke layar baru, di mana anda harus memuat naik fail XML yang dieksport yang telah anda muat turun ke komputer pada langkah kedua. Semasa menyelesaikan tugas, sistem akan menawarkan anda untuk membuat pengguna baru atau memberikan isi yang diimport kepada pengguna saat ini. Anda juga akan ditawarkan untuk mengimport fail lama yang dilampirkan. Anda mesti mencentang kotak ini untuk mengimport fail gambar anda dengan betul.

 5. Pindahkan Domain WordPress ke Hosting Baru. Setelah selesai mengimport kandungan, anda perlu memindahkan nama domain laman web WordPress.com anda ke hosting baru yang telah anda pilih pada langkah pertama. Ikuti panduan yang dihasilkan oleh sistem untuk menyelesaikan prosesnya.

Apa yang akan datang?

Ini adalah langkah-langkah, yang wajib bagi semua pengguna, yang ingin beralih dari WordPress.com ke WordPress.org. Langkah seterusnya bergantung pada pilihan privasi yang anda sukai. Oleh itu, jika tujuan anda adalah untuk melancarkan laman web yang sama sekali baru dari awal tanpa pengalihan lalu lintas dari laman web lama, maka anda harus pergi ke bahagian “Tetapan” dan kemudian ke halaman “Membaca” yang terdapat di kawasan pentadbir papan pemuka laman web. Di sinilah anda mengisi mendapatkan akses ke bahagian “Keterlihatan Laman”, di mana anda harus menandakan pilihan berikut “Saya ingin blog saya bersifat peribadi, hanya dapat dilihat oleh pengguna yang saya pilih”. Ini bermaksud bahawa laman web baru tidak akan dapat dilihat oleh pengguna sebelumnya.

Sekiranya niat anda bertentangan dan anda mempunyai niat untuk mengarahkan lalu lintas dari laman web lama ke laman web baru untuk mengekalkan kedudukan mesin pencari semasa (yang sangat digalakkan), inilah yang harus anda lakukan. Jangkau papan pemuka laman web WordPress.com anda dan akses menu “Tetapan”. Cari pilihan “Alamat Laman” dan klik pautan “Ubah hala” yang terdapat di sana. Anda akan pergi ke skrin baru, di mana anda perlu memberikan nama domain, yang anda ingin ubah hala pelawat laman web anda. Selesaikan langkahnya dan kemudian klik butang “Pergi”. Perlu diingat bahawa pilihan pengalihan laman web kini dibayar, tetapi kosnya semestinya layak untuk mengekalkan kedudukan dan lalu lintas laman web lama anda.

Untuk memastikan kedudukan SEO anda akan terpelihara, anda mungkin juga perlu mengemas kini semua URL dalam dan pasca saling menghubungkan (sekiranya ada), tetapi hanya jika anda telah menukar domain. Anda boleh menghilangkan langkah ini, jika anda telah menyimpan nama domain khusus anda. Cukup ubah rekod DNS ke hos anda dan nikmati promosi laman web anda.

Pokoknya

Apa pun alasan anda untuk berhijrah dari WordPress.com ke WordPress.org, anda harus berhati-hati bersiap sedia untuk proses yang bertanggungjawab dan memakan masa ini. Pilihan lain adalah dengan mengupah profesional, siapa yang akan melakukannya untuk anda, tetapi bagaimana anda yakin bahawa anda akan mendapat hasil yang pantas dalam jangka masa panjang? Lebih baik memindahkan laman web anda sendiri. Mudah-mudahan, petua dan cadangan yang disenaraikan dalam siaran akan membantu anda menyelesaikan tugas dengan sebaik mungkin dan mendapatkan hasil yang diharapkan.

Dan satu lagi perkara: jangan tergesa-gesa untuk menyahaktifkan akaun WordPress.com anda sehingga anda memastikan laman web baru anda berjalan dengan baik dan semua kedudukan SEO terpelihara seperti adanya. Semoga berjaya dan semoga pengalaman penghijrahan laman web anda berjaya!

Pindahkan laman web ke WordPress

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map